גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוסקר 2020: איך זכה הסרט הקטן מדרום קוריאה בפרס הגדול מכולם?

טקס האוסקר שנערך אמש נגמר בהיסטוריה, כאשר לראשונה סרט שאינו דובר אנגלית זכה בפרס הסרט הטוב ביותר ● האם האקדמיה שינתה את פניה בין-לילה, ואיך דווקא "פרזיטים" הצליח איפה ש"רומא" נכשל? ● ניתוח

בונג ג'ון הו והאן ג'ין וון אחרי הזכייה בפרס התסריט הטוב ביותר בטקס האוסקר עבור הסרט "פרזיטים" / צילום: כריס פיזלו, AP
בונג ג'ון הו והאן ג'ין וון אחרי הזכייה בפרס התסריט הטוב ביותר בטקס האוסקר עבור הסרט "פרזיטים" / צילום: כריס פיזלו, AP

טקס האוסקר של השנה היה הנגטיב של הטקס הקודם: בעוד שבשנה שעברה כולם ציפו שהסרט הזר "רומא" יעשה היסטוריה וייקח את פרס הסרט הטוב ביותר, ואז התאכזבו כשזכה בסוף סרט "בטוח" יותר ("הספר הירוק") - השנה כולם למדו לקח והימרו על הסרט "לכולם", סרט המלחמה "1917" שעשוי בתנופה קולנועית שאין שני לה, אלא שבסוף זכה דווקא הסרט הקוריאני הקטן "פרזיטים", וזכה בגדול - עם פרסים לסרט הבינלאומי הטוב ביותר, התסריט הטוב ביותר, הבמאי הטוב ביותר ופרס הסרט הטוב ביותר.

לפני שניכנס למשמעות של הנושא בפני עצמו, מדובר בחגיגה. "פרזיטים" הוכיח השנה בכל ניצחון שלו שהוא בהחלט ראוי להיקרא סרט השנה. הוא עשה היסטוריה כבר במאי, כשזכה בפסטיבל קאן והיה הסרט הדרום-קוריאני הראשון שעשה כך, המשיך לעשות היסטוריה כשנהפך ללהיט גלובלי בצורה מפתיעה, וכאשר הוא הופיע בכל עונת הפרסים בכל מקום, כולל זכייה בגילדת השחקנים האמריקאית (שגם היא הייתה תקדים היסטורי) וכמובן - הזכייה באוסקר, לראשונה לסרט שאינו דובר בשפה האנגלית, לראשונה לסרט שזכה גם בפרס הסרט הבינלאומי הטוב ביותר, ולראשונה זה 60 שנה לסרט שגם זכה בפרס הגדול בפסטיבל קאן.

צעד אחרי צעד: איך זכה הסרט הקטן בדרום קוריאה בפרס הגדול מכולם?

החדשות שלחו את קהל חובבי הקולנוע לאקסטזה, ובצדק, כי מעבר לכך שמדובר בזוכה ראוי, מדובר בזוכה ראוי ומפתיע. גם אם "פרזיטים" היה סרט בשפה האנגלית, היו כמה וכמה פקטורים שעבדו נגדו - האקדמיה לא ממש זורמת עם הומור שחור ואלימות, דבר שיש ב"פרזיטים" למכביר, הוא הופץ על-ידי מפיץ קטן שלא מיומן במשחק האוסקרים, ולא היה לו אף כוכב קולנוע גדול בצוות השחקנים. כשמוסיפים לכך שהוא לא בשפה האנגלית, ההפתעה מתעצמת.

הדרך של "פרזיטים" הייתה מפתיעה לאורך כל הדרך, כמו שפורט למעלה, והשאלה "למה דווקא הוא" היא מורכבת. בניגוד לפסטיבלים, שם יש צוות שיפוט מצומצם, כאן "פרזיטים" היה צריך לזכות בקולם של אלפי אנשים בשיטת הצבעה מסורבלת, ולעשות את מה שסרטים אחרים עם באזז אדיר לא הצליחו לעשות. אז מה הסוד שלו?

מדובר בכמה גורמים שונים. גורם אחד הוא התחרות שהייתה השנה קצת "לבנה" מדי - ב-"SNL" צחקו על הסרטים המועמדים שכולם "white male rage" ("זעמו של הגבר הלבן"), והעיתונות הייתה מלאה במאמרים שמסבירים למה ניצחון של סרטים כמו "1917", "האירי" ו"היו זמנים בהוליווד" הוא המשך קיעקוע מעמדה של האקדמיה כמיושנת ומנותקת. אלא שאותם טיעונים הושמעו גם בשנה שעברה נגד "הספר הירוק", ועובדה שהוא כן זכה, למרות המקטרגים.

זה ש"פרזיטים" הצליח להגיע להישגים שאליהם הוא הגיע עוד לפני האוסקר זה עוד פקטור, אבל לא כזה שמצדיק זכייה - הרי הוא בכיף היה יכול להסתפק ב"פרס הסרט הבינלאומי" הטוב ביותר ו"וואו איזה כבוד, סוף-סוף דרום קוריאה מקבלת אוסקר". בנוסף, בשיטת ההצבעה החדשה והמסורבלת של האקדמיה עוזר גם שאף אחד לא שנא את הסרט, והוא היה נקי מרבב או מהשמצות.

בונג ג'ון-הו, במאי "פרזיטים" מקבל את האוסקר לסרט הטוב ביותר / צילום: כריס פיזלו, AP

אבל בסופו של דבר, הסיבה שהוא זכה זו אותה סיבה שכל הסרטים זכו: שילוב של היותו סרט אהוב ממש, ופוליטיקה הוליוודית. במאי הסרט, בונג ג'ון הו, הופיע בכל מקום בעונת הפרסים, ובכל מקום שהוא היה הוא היה מסמר הערב - ביחד עם המתורגמנית שלו, הוא היה מלא ענווה, אהבה, הומור וקסם אישי שפשוט קשה לעמוד בפניו. הוא לא דיבר על סרטו כסרט הכי חשוב והכי משמעותי, אלא דיבר ממקום של אהבת סרטים כנה.

כשהמצביעים נחשפו אליו שוב ושוב וראו איזה אדם מקסים הוא - זה בהחלט מזיז כמה אצבעות מסרט אחר שהם אהבו באותה מידה לכיוונו של הבמאי המקסים והצנוע. בסופו של דבר, כמו הרבה דברים, האוסקרים זה משחק של לחיצת ידיים לאנשים הנכונים, ובונג במהלך הטקסים של חודש ינואר פשוט לחץ מספיק ידיים לאנשים הנכונים.

האקדמיה לא השתנתה בין לילה

ועכשיו, רגע אחרי שהחגיגה מסתיימת, צריך לזכור שעם כמה שהרגע הזה הוא ניצחון, הוא כנראה הניצחון הכי גדול שיהיה בעשור הקרוב, ושבשנים הקרובות יותר סביר שלא נראה דבר כזה, מאשר שעכשיו כל שנה יזכה סרט ממדינה זרה אחרת.

הרי כבר היינו בסרט הזה - ב-2009 זכה לראשונה סרט של במאית בפרס הסרט הטוב ביותר ("מטען הכאב" בבימויה של קתרין ביגלו), האקדמיה טופחת לעצמה על השכם שהיא ניצחה את הסקסיזם, ואז למשך עשור יש בדיוק חמישה סרטים של במאיות שמועמדים לפרס הסרט הטוב ביותר מתוך עשרות סרטים ובדיוק במאית אחת שהייתה מועמדת כל העשור על בימוי.

כי האקדמיה, והתחום שמסקר אותה, מצליח להחזיק כל פעם כדור אחד באוויר, ובשנייה שהם שוכחים לשים לב במיוחד לסרטים של במאיות, אז הן פשוט נעלמות מהראדר. ואחרי שהשנה הודגשה בטקס שוב ושוב הפאשלה של האוסקר שהם לא העמידו אף אישה השנה על בימוי, נראה כי בשנה הבאה וכנראה גם כמה שנים לאחר מכן יהיו בסימן "לשים לב לסרטים של נשים ולדחוף אותם כמה שיותר", וסרטים בינלאומיים, ייתכן, יידחקו הצידה - גם אם הם יהיו ברמה של "רומא" או "פרזיטים".

אפשר לשים לב לזה בפרסי המשחק - פרסים ראויים בסך-הכול, אבל משעממים, צפויים ולא ממש "הרפתקנים". רנה זלווגר זכתה הן בגלל שהיא גילמה את סוג התפקידים שהאקדמיה אוהבת (גילום של דמות אמיתית ברגעי משבר והתמודדות עם אלכוהוליזם), וגם כדי לתגמל את ג'ודי גארלנד בדיעבד על כך שהיא אף פעם לא קיבלה אוסקר "אמיתי"; והאקדמיה העניקה אוסקרים לשלישיית לורה דרן, בראד פיט וחואקין פיניקס על הופעות טובות מאוד בסרטים "בטוחים", ובעיקר על כך שהיא ממש מחבבת אותם ואת הקריירה הקולנועית שלהם.

השמרנות של האקדמיה הציצה בצורה בולטת יותר בפרס סרט האנימציה הטוב ביותר - שם התמודדו סרטים מקוריים שנעשו באהבה ובתשומת-לב של מלאכת אומן, והפסידו לפרק מספר 4 בזיכיון מוכר של פיקסאר (שאומנם רחוק מלהיות רק מסחטת כסף, אבל לא מספיק רחוק), כי ככה זה - קטגוריית האנימציה היא קטגוריית הבית של דיסני ופיקסאר, ולא משנה מי המתמודדים.

ומדי פעם להגדרות כמו שמרנות או קידמה אין משמעות - האם הזכייה של "ג'וג'ו ראביט" על פני "נשים קטנות" היא הוכחה לכך שהאקדמיה מעדיפה גברים על פני נשים שוב פעם, או ניצחון של סאטירה חתרנית שמציגה ילד נאצי קטן כגיבור ואת היטלר כחבר הדמיוני שלו, על פני דרמה תקופתית שהיא סרט לכל המשפחה? אם גרוויג הייתה זוכה, האם הסיפור היה ששוב פעם מועמד לבן ניצח מועמד בן מיעוטים? בקרבות השמרנות נגד הקידמה, הרבה פעמים אין באמת מנצח ברור.

בסופו של דבר, יש אנשים שיושבים, רואים סרטים ונהנים מהם 

הטקס עצמו גם ביטא את חוסר ההחלטיות של האקדמיה בנושאים האלה, ובעיקר - את הפחדנות לקחת עמדה חד-משמעית בתקופה שכזאת. פרט למונולוג הפתיחה של כריס רוק וסטיב מרטין שנמשך דקות ספורות, נראה כי טקסי המעבר נועדו להיות כמה שפחות מעוררי מחלוקת - בלי עקיצות לאקדמיה, בלי מתקפות פוליטיות, רק הומור חביב ושטותי על עסקי הקולנוע שתצטרך להתאמץ קשה מאוד כדי להיעלב ממנו. האם זה מבטא את ההתיישרות של האקדמיה עם מסרי הפוליטקלי קורקט או את חוסר האומץ של האקדמיה לקחת צעדים משמעותיים רציניים ולצאת עם אמירה חזקה בתקופה שכזאת? התשובה היא, ככל הנראה, בעיניי המתבונן.

הרי מי שיכריז היום שהאקדמיה בעצם כן פתוחה ומגוונת, הם אותם האנשים שבכו והספידו את האקדמיה כמחוז שמרני לפני שנה על הבחירה ב"ספר הירוק". ומה לעשות, האקדמיה לא משנה את כל פניה בשנה אחת. ייתכן כי בשנה הבאה יזכה שוב מועמד "שמרני" בעיני המבקרים והצופים, או כזה שלא מספיק אמיץ, כי למרות שהשיח סביב האוסקר הוא תמיד פוליטי, צריך לזכור שהמשחק הוא לא רק כזה. זה ש"1917" נדחק לפרסים "הטכניים" (צילום, מיקס סאונד, ואפקטים מיוחדים) במקום לזכות בפרסי הבימוי והסרט הטוב ביותר, וזה ש"האירי" יצא מהטקס בידיים ריקות, זה לא עניין של דילוג על סרטים שמרנים מדי והתכחשות והתעלמות גורפת מ"סרטים של גברים לבנים זקנים", כי אחרת הם לא היו מעמידים אותם מלכתחילה. 

בסופו של דבר, יש אנשים שיושבים, רואים סרטים, נהנים מהם (או שלא) ומצביעים בעדם (או שלא). "הספר הירוק" היה להיט לא קטן, ורוב האנשים ששנאו אותו היו בעמדות קולניות, אבל יותר מהם היו האנשים ששתקו ולמרות המתלוננים, אהבו אותו. "פרזיטים" היה להיט לא קטן, והפעם גם האנשים הרועשים וגם האנשים השותקים מתו עליו.

בשנה הבאה אולי המטוטלת שוב תחזור לבחירות "בטוחות" יותר. ואם זה יקרה, נתנחם ברגע המתוק והמקסים שבו הוכרז ש"פרזיטים" זכה כסרט הטוב ביותר, וצפינו בהיסטוריה של האוסקר ברגעי אמת.

עוד כתבות

פרוייקט Rainbow של ישראל קנדה בשדה דב בתל אביב / הדמיה: 3DIVISION

דוחות ישראל קנדה: הרווח הצפוי לפרויקט בשדה דב ירד, האטה נרשמה במכירות

מדוחות ישראל קנדה עולה כי החברה מכרה ברבעון האחרון של שנת 2025 13 דירות בפרויקט Rainbow בשדה דב - ו-59 דירות בשנה כולה; זאת לעומת 99 דירות שמכרה בכל שנת 2024, כלומר ירידה של 60% ● בסיכום שנת 2025, הרווח הנקי של ישראל קנדה נחתך בכמעט 100%

גיא סעדי ואלי עזור / צילום: שלי פדן לורבר, ניב אהרונסון-וואלה

אלי עזור לוקח את "ג'רוזלם פוסט" להרפתקה ביטחונית

איש העסקים אלי עזור משקיע 15 מיליון שקל בחברה הביטחונית טונדו סמארט באמצעות "ג'רוזלם פוסט" שבבעלותו ● וולט ותן ביס יוצאות בצעדים חדשים, ולילית קוסמטיקה פותחת דווקא עכשיו סניף חדש ל-BeyondSkin בחיפה ● אירועים ומינויים

יירוטים של שיגורים מאיראן במרכז הארץ / צילום: ap, Leo Correa

דוח מיוחד של הקונגרס חושף: המיירטים האמריקאים אוזלים. ומה לגבי טיל החץ?

דוח של הקונגרס חושף הידלדלות במלאי המיירטים, מצב שמעמיד את ארה"ב בדילמה של ניהול מלאים תחת אש ● עם מחיר של 12-15 מיליון דולר לשיגור וזמן המתנה של שנים בתור לפס הייצור, כל יירוט של THAAD הופך לדרמה תקציבית ● ומה לגבי מערכת החץ?

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

חמישה ימים של חסד: טראמפ מסמן שסיום המלחמה מתקרב

בזמן שהעולם המתין למימוש האולטימטום לתקיפה באיראן, הנשיא טראמפ טרף את הקלפים וחשף: מתקיימות שיחות לסיום המלחמה ● השווקים הגיבו בהתלהבות, בטהרן מיהרו לצנן את הציפיות, והמומחים מנסים להבין - האם מדובר בפריצת דרך או בנסיגה טקטית מהאיומים

אנשים במקלט / צילום: ap, Oded Balilty

איך בנוי המרחב המוגן, וממה הוא חסין?

כולם יודעים שבעת אזעקה צריך ללכת למרחב המוגן, אבל כיצד הוא פועל? ● וגם: האם יש סוג מסוים שמבטיח הגנה טובה יותר מהאחרים? ● שאלת השעה

עבודה מהבית עם הילדים / צילום: Shutterstock

משרד האוצר: פריון ההורים נפגע רק ב-10%. מומחים מציגים תמונה שונה

באוצר מעריכים כי הורים העובדים מהבית עם ילדיהם מאבדים רק 10% מיעילותם לעומת עובדים ללא ילדים ● אולם מומחים טוענים כי הנתון אופטימי מדי ומבוסס על ניסיון העבר מימי הקורונה

מארק רוטה, מזכ''ל נאט''ו / צילום: ap, Virginia Mayo

האיש שמנסה למנוע את קריסת נאט"ו ולאחד את אירופה מאחורי טראמפ

מזכ"ל נאט"ו, מארק רוטה, נאבק על המשך קיומו של הארגון אחרי הביקורת שספגו חברותיו בשל סירובן לסייע לארה"ב בפתיחת הורמוז ● הוא פועל מאחורי הקלעים ומנסה לנצל את קשריו עם הנשיא האמריקאי כדי לפשר מול אירופה ● האם יצליח להחזיק את הברית הצבאית הגדולה בעולם?

צוותי חיל האוויר שמשתתפים בתקיפות באיראן / צילום: דובר צה''ל

הירי מאיראן לישראל חודש; דיווח על תקיפות בתבריז

שני סבבי שיגורים מאיראן לדימונה ולאילת בתוך דקות ● נשיא ארה"ב הודיע על מו"מ עם איראן להפסקת המלחמה והשהה את האולטימטום לתקיפת מתקני אנרגיה ● הצהיר כי איראן הסכימה להעביר לארה"ב את האורניום המועשר שברשותה ולא להעשיר עוד, וציין כי "יש 15 נקודות הסכמה" ● נתניהו: "טראמפ מאמין שיש סיכוי למנף את ההישגים להסכם" ● יו"ר הפרלמנט האיראני: לא התקיים מו"מ עם ארה"ב ● חיזבאללה ממשיך בירי לצפון; פצוע קשה בפגיעה ישירה באוטובוס בקריית שמונה ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

רבע שעה לפני ההודעה הדרמטית של טראמפ קרה דבר חריג במיוחד

נפח מסחר חריג בחוזים העתידיים על S&P 500 ובמחיר הנפט נרשם כרבע שעה בלבד לפני ההודעה של טראמפ על מו"מ לעצירת המלחמה עם איראן ● האפשרות של זליגת מידע פנים עולה גם לאור הימורי פולימרקט על סיום המלחמה, שנעשו אף הם בתזמון הרגיש

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

החברה הביטחונית שזינקה 275% מאז ההנפקה בת"א ויוצאת למסע קניות

מניית טיאסג'י הניבה תשואה חלומית בשנה וחצי ● כעת היא מקדמת מספר רכישות, בהן של חברת השירותים המוניציפליים אם גרופ (מגער) מידי קרן פורטיסימו תמורת יותר מחצי מיליארד שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הזרים בבורסה כבר לא מתרגשים מהמלחמה

מחזור המסחר הממוצע בשוק המניות של ת"א בימי ו' מאז תחילת השנה גבוה בממוצע פי 3 מבימי א' אשתקד, וכך גם חלקם של המשקיעים הזרים בו ● עוד עולה מנתוני הבורסה שהגיעו לידי גלובס כי בתקופת המלחמה מול איראן קפץ חלקם של הזרים למעל 40% מהמחזור היומי

המועצה האזורית גולן / צילום: Shutterstock

לימודים פרונטליים למרות המצב: המועצה האזורית שמצאה פתרון

במועצה האזורית גולן הקדימו את זמנם: כ־170 מתנדבים, בהם גננות, מורים וצעירים ממכינות קדם־צבאיות, כבר מפעילים לימודים פרונטליים ● במקביל לכך, משרד החינוך מאפשר לראשונה לרשויות לקבוע אם וכיצד להפעיל את קייטנות הפסח ● לאחר החג, המודל המקומי עשוי להתרחב

לארי פינק / צילום: ap, Markus Schreiber

המכתב השנתי של לארי פינק: בינה מלאכותית, אנרגיה גרעינית ועתיד שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות בלקרוק מזהיר מפני התפוררות הקפיטליזם ומלכודת אי־השוויון שטומנת הבינה המלאכותית ● לדבריו, הדרך להתמודד עם המרוץ העולמי לעצמאות כלכלית היא השקעה ארוכת־טווח בתשתיות ובאנרגיה ● גלובס מגיש את עיקרי המכתב בתרגום לעברית

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר סופית: בית הדין הרבני יוכל לנהל בוררות בעניינים אזרחיים

הכנסת אישרה לפנות בוקר בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שיפוט בתי דין דתיים (בוררות), לפיה צדדים לסכסוך יוכלו בהסכמה להסמיך בתי דין רבניים ובתי דין שרעיים לדון כבוררים במחלוקת ביניהם, בהתאם לדין הדתי ● מי עלול להיפגע, ומהם הנושאים שהוחרגו?

ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר עמיחי אליהו / צילום: מארק ישראל סלם, נעם ריבקין-פנטון - ''הארץ''

השר עמיחי אליהו העביר לנשיא הרצוג את המלצתו לגבי החנינה לנתניהו

המלצת השר עמיחי אליהו הועברה לנשיא אחרי שמחלקת החנינות במשרד המשפטים קבעה כי מתן חנינה לראש הממשלה ייצור אפקט מצנן למאבק בשחיתות, וכי לא ראוי להכריע בבקשה מבלי שנתניהו יודה באשמה, יפרוש או יורשע

נתב''ג / צילום: מיכל אלוני

מי עולה על הטיסה? מאחורי הכאוס בנתב"ג לאחר החמרת ההנחיות

ההחלטה להגביל את מספר הנוסעים בטיסות יוצאות הופכת את הקווים לבלתי כלכליים ● חברות התעופה נאלצות לבטל עשרות אלפי כרטיסים - ולהסיט את הפעילות לירדן ולמצרים

אילוסטרציה: איל יצהר

עו"ד שביצע הונאות נדל"ן וגזל קרקעות וכספים במשך 16 שנים נשלח ל-6 שנות מאסר

עו"ד שכיב אבו רוקון הורשע, במסגרת הסדר טיעון ועפ"י הודאתו, בשורה ארוכה של עבירות מרמה, זיוף ועבירות מס באחת מפרשות הונאות המקרקעין הנרחבות שנחשפו בשנים האחרונות ● השופטת: "מעשיו אופיינו בתעוזה רבה, והוא לא פסח על בעלי קרקע שנפטרו ועל כאלה שגרים בחו"ל ונמצאים במצב סיעודי"

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

אלה היעדים שאל על תטוס אליהם במסגרת המתווה החדש בנתב"ג

אל על צפויה להתמקד בהפעלת טיסות למספר מצומצם של יעדים מרכזיים בלבד, תוך הסטת הפעילות הרחק מטיסות נופש ● היעדים שיופעלו אליהם טיסות יהיו ניו יורק, מיאמי, לוס אנג'לס, לונדון, פריז, רומא ואתונה - קווים הנחשבים חיוניים לשמירה על הקשר של ישראל עם העולם ● ומה קורה בארקיע ובישראייר?

יובל שרף ויפתח קליין בקמפיין שופרסל יובל שרף ויפתח קליין בקמפיין שופרסל / צילום: צילום מסך

שופרסל מחזקת את הפעילות הפיננסית, ומשיקה אפליקציה חדשה

הקבוצה מרחיבה את הפעילות הפיננסית עם אפליקציית "תו הזהב" שמרכזת שוברים, הטבות וכרטיסי אשראי ● המהלך מגיע על רקע התחרות הגוברת בתחום המתנות הדיגיטליות, עם כניסת שחקנים כמו פייבוקס והפניקס

כותרות העיתונים בעולם

"פגם יסודי בהכנה למלחמה": ההימור של ישראל שהתברר כשגוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שיחות חשאיות במצרים שכנעו את טראמפ לשנות כיוון כלפי איראן, פקיסטן מתווכת בין ארה"ב לאיראן כי יש לה הרבה מה להפסיד מהמשך המלחמה, וישראל העריכה לפני תחילת המלחמה שניתן להצית מרד פנימי שיוביל להפלת השלטון • כותרות העיתונים בעולם