גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פיצוץ עז": תקלה באסדת לוויתן הובילה להפסקה בהזרמת הגז

נפילת חשמל במהלך שעות הלילה הביאה להפסקת הזרמת הגז וחייבה את ריקון הגז הטבעי באסדה ע"י לפיד ששורף את הפליטות ● תושבי חוף הכרמל טוענים כי היה פיצוץ עז, אך משרד האנרגיה ונובל אנרג'י מכחישים שהיה פיצוץ באסדה ● תחנת הניטור הסמוכה ללוויתן מושבתת

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

היום לפנות בוקר התרחשה תקלה באסדת הגז לוויתן, שהובילה להפסקת הזרמת הגז לישראל, מצרים וירדן. הגז הפסיק לזרום למספר שעות בשעה 3:25 לפנות בוקר, וההזרמה התחדשה בשעה 7:45 בבוקר. לפי משרד האנרגיה, בלילה אירעה נפילת חשמל באסדה ותקלה שחייבה את ריקון הגז הטבעי מהאסדה באמצעות שריפתו והפעלת הלפיד ששורף את הפליטות בכדי שלא ייפלטו לאוויר וייצרו זיהום חריג ופגיעה בסביבה. משרד האנרגיה הודיע כי יתחקר את האירוע מול נובל אנרגי ויעדכן את הציבור בתוצאות.

תושבי חוף הכרמל טוענים כי התעוררו הבוקר מ"פיצוץ עז שהרעיד את בתיהם". לדברי ארגון "שומרי הבית", זוהי הפעם השמינית שבה הופעל הלפיד באסדה - מה שמעיד על תקלות חוזרות ונשנות, המחייבות תחקיר ודו"ח מפורט של נובל אנרג'י למשרד להגנת הסביבה.

יסמין, תושבת חוף הכרמל, מספרת: "התעוררתי מרעם מתגלגל, מאוד חזק, שלא נשמע כמו רעם טבעי. בהתחלה חשבתי שאולי זה משהו של חיל האוויר, אבל אז היה פיצוץ מאוד משמעותי שהבהיר לי מיד שמדובר באסדה. זינקתי לחלון, אנחנו רואים את האסדה מהחלון של הבית, וראיתי בים באזור האסדה להבה אימתנית ממש, שהאירה את כל השמיים והים. זה היה נראה רע, ממש רע. האסדה הזו מפחידה. מאז שהיא התחילה לעבוד, יש כל הזמן תקלות ותקלות". עם זאת, משרד האנרגיה מדגיש כי לא היה כל פיצוץ באסדה.

בנוגע לאירוע שהתרחש לפנות בוקר, המשרד להגנת הסביבה מבהיר כי לא נרשמו ריכוזים חריגים בתחנות הניטור מסביב לאסדת לוויתן וכי "הנושא נמצא בבדיקה והמשרד יעדכן את הציבור בתוצאותיה, ויעדכן ככל שיהיו נתונים המצביעים על חריגות בתחנות הניטור". עם זאת, ראוי לציין כי תחנת ניטור זיהום האוויר בנחשולים, הסמוכה ביותר לאסדה, איננה פועלת כבר מזה זמן רב ולא ברור מתי תשוב לפעילות סדירה.

ד"ר מיכאל גרבר, לשעבר ראש אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, הסביר בעבר כי "יש תקלות, את חלקן אי אפשר למנוע, ובכל תקלה נפלטים כמויות גדולות של זיהום. הנישוב הוא בעצם המחשה של תקלה, וזה מה שצפוי לתושבים עכשיו בשלושים השנים הקרובות. עמדתי, כפי שהבעתי אותה בשתי חוות דעת, היא שזה מעשה שלא יעשה להקים את האסדה במרחק 9.5 ק"מ. יש כאן פוטנציאל לגמרי לא מבוטל לסכנה לתושבים".

האם אסדת לוויתן עדיין נמצאת בשלב ההרצה?

חברת נובל אנרג'י התייחסה הבוקר לדברים וטענה כי מדובר בתקלה שהתרחשה "בהמשך להליך ההרצה של אסדת לוויתן", כשם שעדכנה כאשר הופסקה הזרמת הגז בשל תקלה במהלך ינואר. אך האם אסדת לוויתן נמצאת עדיין בשלב ההרצה? ישנן כמה גרסאות סותרות לכך. לפי החברה, "תקופת ההרצה של מתקני הפקה וטיפול של גז טבעי הנה הליך שנמשך מספר חודשים לאחר הזרמת הגז הראשון. במהלך ההרצה, לצד הפקת הגז והטיפול בו מתבצעת בדיקה שוטפת של כל המתקנים הקיימים והנדרשים לשימוש באסדה כדי לשמר הפקה רציפה ואמינה בהתאם לקצב ההפקה המתוכנן. בהמשך לכך אנו מעריכים כי הליך ההרצה של אסדת לוויתן יימשך מספר חודשים, כמקובל בתעשייה". אך מאידך, היתר הפליטה הקבוע של החברה נמצא בתוקף - בעוד היתר הפליטה שניתן לחברה בתקופת ההרצה פג. לפי המשרד להגנת הסביבה, "האסדה נמצאת בהפעלה מסחרית, תקופת ההרצה הסתיימה והיתר הפליטה הקבוע בתוקף".

במסמך של החברה עצמה, שפורסם במהלך חודש אוקטובר ומתאר את השלבים בתקופת ההרצה שהחלה בחודש נובמבר, מתוארת התקופה כתהליך שעיקרו "החלפת חנקן בגז טבעי בצנרת ובמערכות האסדה". בתוכנית נכתב כי השלב האחרון בתוכנית ההרצה הנו הפעלת מערכת ה-FGRU המאפשרת להעביר גז טבעי לשימוש כמקור אנרגיה על האסדה במקום לפלוט אותו לאוויר; ומתקן הלפיד - שמאפשר למנוע פליטות לאוויר בעת הצורך. המערכות הללו הופעלו ב-15 בינואר, כאשר לדברי נובל אנרג'י לא הייתה אפשרות להפעילן בעת תקופת הנישוב וההרצה בשל סיבות בטיחותיות (בתוכנית נכתב: "אין אפשרות להדליק את הלפיד בזמן ההרצה, בשל מגבלות בטיחות ומניעת סיכונים, כגון מניעת הצתה לא מכוונת של מתאן מנושב").

היתר הפליטות אוויר של האסדה לתקופת ההרצה אמנם פג, אך לדברי נובל אנרג'י, החברה מגדירה פרק זמן ארוך כ"תקופת הרצה", ובמהלכו ישנן פעולות "הקשורות לתפעול השוטף של האסדה לאחר הזרמת הגז הראשון. במסגרת זו מתקיימת בדיקה של כל המתקנים הקיימים והנדרשים לשימוש באסדה בכדי להגיע להפקה רציפה ואמינה, ובקצב ההפקה מקסימלי אליו היא תוכננה". ואמנם, נשאלת השאלה מדוע לא הוסבר מראש לציבור שישנה תקופת הרצה נוספת לשאר המתקנים, ושזו מתקיימת לאורך חודשים (החברה איננה נוקבת בתאריך סיום ואומרת כי "אנו מעריכים כי הליך ההרצה של אסדת לוויתן יימשך מספר חודשים, כמקובל בתעשייה").

מנובל אנרג'י נמסר כי "בהמשך להליך ההרצה של אסדת לוויתן ארעה במהלך הלילה הפסקת חשמל שחייבה בהתאם לנוהל את העברת הגז הטבעי ללפיד שנועד לכך. לא ארע כל פיצוץ או ארוע חריג אחר. לאחר שנבדקה תקינות כל המערכות חודשה הפקת הגז".

ראש מועצת חוף הכרמל ויו"ר איגוד שרון-כרמל, אסיף איזק, אמר הבוקר: "מדובר באירוע חמור, שצריך ללמוד אותו. בקשתי ממנכ"ל משרד האנרגיה שיתקיים תחקיר מיידי. נלמד את התחקיר ונתייחס בהתאם".

עוד כתבות

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

חוק 3 שניות? החיידקים מגיעים לאוכל הרבה יותר מהר

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים