גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פיצוץ עז": תקלה באסדת לוויתן הובילה להפסקה בהזרמת הגז

נפילת חשמל במהלך שעות הלילה הביאה להפסקת הזרמת הגז וחייבה את ריקון הגז הטבעי באסדה ע"י לפיד ששורף את הפליטות ● תושבי חוף הכרמל טוענים כי היה פיצוץ עז, אך משרד האנרגיה ונובל אנרג'י מכחישים שהיה פיצוץ באסדה ● תחנת הניטור הסמוכה ללוויתן מושבתת

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

היום לפנות בוקר התרחשה תקלה באסדת הגז לוויתן, שהובילה להפסקת הזרמת הגז לישראל, מצרים וירדן. הגז הפסיק לזרום למספר שעות בשעה 3:25 לפנות בוקר, וההזרמה התחדשה בשעה 7:45 בבוקר. לפי משרד האנרגיה, בלילה אירעה נפילת חשמל באסדה ותקלה שחייבה את ריקון הגז הטבעי מהאסדה באמצעות שריפתו והפעלת הלפיד ששורף את הפליטות בכדי שלא ייפלטו לאוויר וייצרו זיהום חריג ופגיעה בסביבה. משרד האנרגיה הודיע כי יתחקר את האירוע מול נובל אנרגי ויעדכן את הציבור בתוצאות.

תושבי חוף הכרמל טוענים כי התעוררו הבוקר מ"פיצוץ עז שהרעיד את בתיהם". לדברי ארגון "שומרי הבית", זוהי הפעם השמינית שבה הופעל הלפיד באסדה - מה שמעיד על תקלות חוזרות ונשנות, המחייבות תחקיר ודו"ח מפורט של נובל אנרג'י למשרד להגנת הסביבה.

יסמין, תושבת חוף הכרמל, מספרת: "התעוררתי מרעם מתגלגל, מאוד חזק, שלא נשמע כמו רעם טבעי. בהתחלה חשבתי שאולי זה משהו של חיל האוויר, אבל אז היה פיצוץ מאוד משמעותי שהבהיר לי מיד שמדובר באסדה. זינקתי לחלון, אנחנו רואים את האסדה מהחלון של הבית, וראיתי בים באזור האסדה להבה אימתנית ממש, שהאירה את כל השמיים והים. זה היה נראה רע, ממש רע. האסדה הזו מפחידה. מאז שהיא התחילה לעבוד, יש כל הזמן תקלות ותקלות". עם זאת, משרד האנרגיה מדגיש כי לא היה כל פיצוץ באסדה.

בנוגע לאירוע שהתרחש לפנות בוקר, המשרד להגנת הסביבה מבהיר כי לא נרשמו ריכוזים חריגים בתחנות הניטור מסביב לאסדת לוויתן וכי "הנושא נמצא בבדיקה והמשרד יעדכן את הציבור בתוצאותיה, ויעדכן ככל שיהיו נתונים המצביעים על חריגות בתחנות הניטור". עם זאת, ראוי לציין כי תחנת ניטור זיהום האוויר בנחשולים, הסמוכה ביותר לאסדה, איננה פועלת כבר מזה זמן רב ולא ברור מתי תשוב לפעילות סדירה.

ד"ר מיכאל גרבר, לשעבר ראש אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, הסביר בעבר כי "יש תקלות, את חלקן אי אפשר למנוע, ובכל תקלה נפלטים כמויות גדולות של זיהום. הנישוב הוא בעצם המחשה של תקלה, וזה מה שצפוי לתושבים עכשיו בשלושים השנים הקרובות. עמדתי, כפי שהבעתי אותה בשתי חוות דעת, היא שזה מעשה שלא יעשה להקים את האסדה במרחק 9.5 ק"מ. יש כאן פוטנציאל לגמרי לא מבוטל לסכנה לתושבים".

האם אסדת לוויתן עדיין נמצאת בשלב ההרצה?

חברת נובל אנרג'י התייחסה הבוקר לדברים וטענה כי מדובר בתקלה שהתרחשה "בהמשך להליך ההרצה של אסדת לוויתן", כשם שעדכנה כאשר הופסקה הזרמת הגז בשל תקלה במהלך ינואר. אך האם אסדת לוויתן נמצאת עדיין בשלב ההרצה? ישנן כמה גרסאות סותרות לכך. לפי החברה, "תקופת ההרצה של מתקני הפקה וטיפול של גז טבעי הנה הליך שנמשך מספר חודשים לאחר הזרמת הגז הראשון. במהלך ההרצה, לצד הפקת הגז והטיפול בו מתבצעת בדיקה שוטפת של כל המתקנים הקיימים והנדרשים לשימוש באסדה כדי לשמר הפקה רציפה ואמינה בהתאם לקצב ההפקה המתוכנן. בהמשך לכך אנו מעריכים כי הליך ההרצה של אסדת לוויתן יימשך מספר חודשים, כמקובל בתעשייה". אך מאידך, היתר הפליטה הקבוע של החברה נמצא בתוקף - בעוד היתר הפליטה שניתן לחברה בתקופת ההרצה פג. לפי המשרד להגנת הסביבה, "האסדה נמצאת בהפעלה מסחרית, תקופת ההרצה הסתיימה והיתר הפליטה הקבוע בתוקף".

במסמך של החברה עצמה, שפורסם במהלך חודש אוקטובר ומתאר את השלבים בתקופת ההרצה שהחלה בחודש נובמבר, מתוארת התקופה כתהליך שעיקרו "החלפת חנקן בגז טבעי בצנרת ובמערכות האסדה". בתוכנית נכתב כי השלב האחרון בתוכנית ההרצה הנו הפעלת מערכת ה-FGRU המאפשרת להעביר גז טבעי לשימוש כמקור אנרגיה על האסדה במקום לפלוט אותו לאוויר; ומתקן הלפיד - שמאפשר למנוע פליטות לאוויר בעת הצורך. המערכות הללו הופעלו ב-15 בינואר, כאשר לדברי נובל אנרג'י לא הייתה אפשרות להפעילן בעת תקופת הנישוב וההרצה בשל סיבות בטיחותיות (בתוכנית נכתב: "אין אפשרות להדליק את הלפיד בזמן ההרצה, בשל מגבלות בטיחות ומניעת סיכונים, כגון מניעת הצתה לא מכוונת של מתאן מנושב").

היתר הפליטות אוויר של האסדה לתקופת ההרצה אמנם פג, אך לדברי נובל אנרג'י, החברה מגדירה פרק זמן ארוך כ"תקופת הרצה", ובמהלכו ישנן פעולות "הקשורות לתפעול השוטף של האסדה לאחר הזרמת הגז הראשון. במסגרת זו מתקיימת בדיקה של כל המתקנים הקיימים והנדרשים לשימוש באסדה בכדי להגיע להפקה רציפה ואמינה, ובקצב ההפקה מקסימלי אליו היא תוכננה". ואמנם, נשאלת השאלה מדוע לא הוסבר מראש לציבור שישנה תקופת הרצה נוספת לשאר המתקנים, ושזו מתקיימת לאורך חודשים (החברה איננה נוקבת בתאריך סיום ואומרת כי "אנו מעריכים כי הליך ההרצה של אסדת לוויתן יימשך מספר חודשים, כמקובל בתעשייה").

מנובל אנרג'י נמסר כי "בהמשך להליך ההרצה של אסדת לוויתן ארעה במהלך הלילה הפסקת חשמל שחייבה בהתאם לנוהל את העברת הגז הטבעי ללפיד שנועד לכך. לא ארע כל פיצוץ או ארוע חריג אחר. לאחר שנבדקה תקינות כל המערכות חודשה הפקת הגז".

ראש מועצת חוף הכרמל ויו"ר איגוד שרון-כרמל, אסיף איזק, אמר הבוקר: "מדובר באירוע חמור, שצריך ללמוד אותו. בקשתי ממנכ"ל משרד האנרגיה שיתקיים תחקיר מיידי. נלמד את התחקיר ונתייחס בהתאם".

עוד כתבות

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Susan Walsh

טראמפ מתיר לאנבידיה למכור שבבים מתקדמים לסין עבור רבע מההכנסות

טראמפ הודיע כי ממשלו יאפשר לאנבידיה למכור את שבבי הבינה המלאכותית H200 ללקוחות מאושרים בסין ובמדינות נוספות, בתנאי ש-25% מהכנסות המכירה יועברו לממשל הפדרלי ● למרות האישור, המאמץ של בייג'ינג לצמצם תלות בטכנולוגיה האמריקאית לא פוחת

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס