גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“יצירות אמריקאיות שלטו בעולם, עד שהסטרימינג הגיע"

פרופ' ג'ואל ולדפוגל חשש מהדיגיטציה של מוזיקה, אך מחקריו הפכו אותו לאוהד נלהב של השינויים התרבותיים שהביאה ● בראיון ל"גלובס" הוא מסביר איך הפלטפורמות הדיגיטליות מקדמות ז'אנרים חדשים, וגם מזהיר: "אפל וספוטיפיי שולטות בשוק הסטרימינג. זה מפחיד"

פרופ' ג’ואל ולדפוגל / צילום: שלומי יוסף
פרופ' ג’ואל ולדפוגל / צילום: שלומי יוסף

סרט הקולנוע הקוריאני "פרזיטים" עשה היסטוריה בטקס האוסקר השבוע, כשהפך לסרט הראשון שאינו דובר אנגלית וזוכה בפרס הסרט הטוב ביותר. בעוד שמדובר בהישג מרשים, "פרזיטים" הוא חלק ממגמה רחבה יותר במסגרתה יצירות קוריאניות זוכות להכרה בינלאומית. הפופ הקוריאני (K-Pop) הפך בשנים האחרונות לאחד הז'אנרים המוזיקליים הפופולריים בעולם, ודרמות טלוויזיוניות קוריאניות זוכות לפופולריות בנטפליקס. בנובמבר 2019 נטפליקס אף חתמה על הסכם רב שנתי עם JTBC, חברת הפקה קוריאנית גדולה, כדי להמשיך להפיק ולשדר דרמות קוריאניות לקהל הגלובלי.

לפי מחקר של פרופ' ג'ואל ולדפוגל, כלכלן מאוניברסיטת מינסוטה, דרום קוריאה היא רק אחת מהמדינות עבורן שירותי סטרימינג דיגיטליים כמו נטפליקס וספוטיפיי משנים את כללי המשחק. ולדפוגל נחשב לשם דבר במחקר של השפעות הדיגיטציה על שווקי המוזיקה, הקולנוע, הטלוויזיה והספרים. באחד ממחקריו הידועים, שנערך ב-2018, הוא בדק את השפעת נטפליקס על הפצה של תכנים טלוויזיוניים ממדינות שונות, ומצא שהפלטפורמה מערערת את הדומיננטיות התרבותית של ארה"ב.

במחקרו, ולדפוגל בדק את ההכנסות של מדינות שונות מקולנוע וטלוויזיה ביחס לתמ"ג בכל מדינה. הבדיקה נעשתה על הכנסות מיצירות שהופצו בדרכים מסורתיות לעומת הכנסות מוערכות מהפצת תכנים בנטפליקס. המחקר גילה שבדרכי ההפצה המסורתיות, ארה"ב מייצאת תרבות בשיעור גבוה במיוחד מול התמ"ג שלה, ביחס למדינות אחרות. לעומת זאת, בנטפליקס, מדינות כמו דרום קוריאה, הונג קונג, נורבגיה וצ'ילה זוכות ליתרון יחסי, ואילו ארה"ב מאבדת את היתרון שלה ביצוא של תרבות.

"כשחושבים על מוצרים תרבותיים, יש בדרך כלל נרטיב של דומיננטיות אנגלו-אמריקאית. באופן מסורתי, מוצרים אמריקאים הופצו במדינות רבות, אך המוצרים של מדינות קטנות יותר בדרך כלל לא הופצו בארה"ב", אומר ולדפוגל בראיון ל"גלובס". "בתור מוזיקאי ממדינה זרה, היית צריך להשיג חברת תקליטים בארה"ב שתשחרר את המוצר שלך, להכניס אותו לחנויות ולשדר אותו ברדיו - וכל זה קשה מאוד. כעת, עם ספוטיפיי ונטפליקס, דפוסי הסחר מתהפכים ולצרכן האמריקאי יש גישה למוזיקה ולטלוויזיה מכל העולם. פתאום האמן הנורבגי זמין לצרכן האמריקאי כמו שהאמן האמריקאי זמין לצרכן הנורבגי, והתמ"ג של נורבגיה נהנה מכך".

"הדיגיטציה יוצרת דמוקרטיזציה"

מלבד מעמדם האקדמי, מאמריו של ולדפוגל זכו גם לחשיפה תקשורתית רבה. הוא פרץ לתודעה כשפרסם מאמר ב-1993 שעסק בכלכלה של נתינת מתנות בחגים, והחל להתעניין בתחום המחקר בו הוא מתמקד היום, דיגיטציה ותרבות, דווקא כשחקר את נושא הפיראטיות.

"חלק גדול מהעבודות שלי במהלך תריסר השנים האחרונות התייחסו באופן נרחב לתופעה של דיגיטציה. הדיגיטציה שינתה את התרבות, והיא מתחילה בשנת 1999, עם נפסטר (תוכנה שאפשרה שיתוף קבצי MP3), כשאנשים התחילו להפיץ תכנים באופן דיגיטלי שאינו חוקי", אומר ולדפוגל. "התגובה הראשונה שלי לפיראטיות הייתה, ‘אוי לא, אם אנשים גונבים, אז המוצרים המועדפים עלי לא יסופקו'. זה מה שהכניס אותי לתחום", הוא מספר. "כאשר הדיגיטציה התרחשה לראשונה, המוקד הגדול שלי במחקר היה עד כמה ההשפעות של פיראטיות על הכנסות היא חמורה. אבל בהמשך, הבנתי שאולי הפחתת העלויות שמביאה הדיגיטציה היא כל כך טובה שהיא ‘מקזזת' את הרע שגורמת הפיראטיות".

נטפליקס/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

ולדפוגל מסביר כי "עם נפסטר, אנשים אמנם החלו לגנוב מוזיקה במקום לשלם עליה, אבל זה לא הדבר היחיד שהדיגיטציה עשתה למוצרי תרבות. היא יצרה מערך שינויים שמפחיתים את עלות היצירה וההפצה שלהם, וזה הביא ל​​צמיחה אדירה במספר המוצרים החדשים. בין 2000 ל-2010 למשל חל שילוש במספר השירים החדשים שהופצו מדי שנה".

לתפיסתו, הדיגיטציה אף יוצרת דמוקרטיזציה, ומביאה לקדמת הבמה ז'אנרים שלא היו זמינים בעבר לקהל הרחב, ואת אותו הדבר היא עושה גם בתחום הספרות.

ולדפוגל הגיע לישראל בדצמבר האחרון, לרגל כנס שנערך בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל-אביב, בנושא ארגון תעשייתי, רגולציה ומדיניות תחרות בישראל. הוא הציג את מחקרו האחרון, שהתפרסם בשנה שעברה, בנושא ביקורות צרכנים באמזון והשפעתם על שוק הספרים. כמו במקרה של טכנולוגיות הפצה, גם ביקורת הצרכנים המקוונת הביאה, לטענתו, לשינוי של ממש בסוג הז'אנרים הספרותיים שזמינים לקהל הרחב.

"במאמר החדש פיתחנו דרך להשוות כמה גדול הערך שמספקות ביקורות במקורות המסורתיים, לעומת כוכבי אמזון, ומסתבר שדירוגי הכוכבים מספקים פי 15 יותר ערך לצרכנים לעומת ביקורות מסורתיות בניו יורק טיימס. אם מסתכלים על נתוני המכירות של ספרים, כאשר יוצאת סקירה של ניו יורק טיימס עבור ספר מסוים, המכירות כמובן משתפרות באופן קיצוני. אבל המבקרים המקצועיים המסורתיים יכולים לסקור רק תת קבוצה קטנה של ספרים, ואילו הכוכבים באמזון מגיעים מהקהל. הקהל פשוט מספק את הדירוגים שלו, בחינם, וכמעט לכל ספר", הוא מסביר.

לדבריו, הדיגיטציה, לעומת הביקורות המסורתיות, לא אפשרה לא רק כמות גדולה יותר של ביקורות צרכנים, אלא גם ביקורות על ז'אנרים חדשים. "סוקרי העילית נטו לספק ביקורות על ספרים שנחשבו ל'רציניים': פרוזה, ביוגרפיות, ספרים בתחומי מדעי החברה ומדעי המדינה. הם נוטים שלא לספק ביקורות על ז'אנרים שנחשבים ל'נחותים', כמו מדע בדיוני, רומנטיקה, ספרות נעורים או עזרה עצמית, שהם ז'אנרים פופולאריים במיוחד. אבל הדיגיטציה והקהל מספקים ביקורות ועוזרים לאנשים לגבי כל מיני ספרים, ולא רק הספרים שנחשבים לרציניים".

במאמר דיברת על כך שישנה סכנה שקבוצה קטנה של אנשים, כמו מבקרי הספרות בניו יורק טיימס, יחליטו לאילו סחורות תרבותיות הקהל יכול לקבל גישה. האם השליטה התרבותית של הפלטפורמות הדיגיטליות לא צריכה להפחיד אותנו גם כן?

"כן, ומוזיקה מספקת דוגמא ממש טובה לכך. בימים עברו, היו שני סוגים של ישויות שהשפיעו באמת על ההצלחה של מוזיקאי: האחת הייתה תחנות רדיו והשנייה - חנויות תקליטים. בסוף העידן הקדם-דיגיטלי, בארה"ב, וולמארט הפכה לקמעונאית גדולה מאוד והיוותה משהו כמו 20% מהמכירות הקמעוניות בתחום המוזיקה. באותה תקופה אנשים חשבו שמדובר באיום גדול, כי זהו כוח רב מידי בידי גורם אחד שיכול לקבוע מה זמין.

"כיום יש לנו למעשה שתי ישויות, אפל וספוטיפיי, ששולטות באופן קולקטיבי בשוק הסטרימינג המוזיקלי. הם ממלאים גם את תפקיד חנות התקליטים וגם את תחנת הרדיו, וזה מאוד מפחיד. ספוטיפיי בונה הרבה רשימות השמעה, וזו הפכה לדרך בה הרבה אנשים מגלים מוזיקה חדשה. עבור מוזיקאי, להיות מושמע בפלייליסט מוביל של ספוטיפיי, יכול להיות שווה 50-70 אלף דולר, וזה אומר שלספוטיפיי יש המון כוח, אבל העובדה שיש לה כוח לא אומרת שהוא מנוצל לרעה".

איך אפשר לקבוע אם ספוטיפיי מנצלת את כוחה לרעה או לא?

"קשה לקבוע את זה בוודאות, כי כיום, מרבית החברות הללו לא מספקות מידע וכך למעשה הן עוינות כלפי מפעל המחקר. למשל, ברור שהרבה ממה שגוגל עושה הוא מועיל, כמו השימוש בכלי החיפוש והמיפוי שלה, אך חלק ממה שהם עושים אולי לא כל כך מיטיב. קשה לקבוע זאת אם איננו יכולים ללמוד את הפלטפורמות הללו. לספוטיפיי לפחות יש את ההגינות לספק לנו מעט נתונים על 200 השירים המובילים בכל יום לפי מדינה. לעומתה, אפל, אמזון ונטפליקס לא מספקות לנו כלום".

"צריך להחיל שקיפות על הפלטפורמות"

בתקופה זו, הלך הרוח בארה"ב בכל הנוגע לפלטפורמות דיגיטליות מתחלק לשניים: חלק רואים בפלטפורמות הדיגטליות סכנה לדמוקרטיה, ואחרים סבורים שדווקא הניסיון להטיל עליהן רגולציה מסוכן. לעומת זאת, ולדפול מציג עמדה יוצאת דופן: הוא לא מוותר על קריאות להגברת הרגולציה על ענקיות הטכנולוגיה, אך רואה בהן כבעלות תפקיד חשוב בכל הקשור לדמוקרטיזציה של מוצרי תרבות.

לדבריו, "אם תהיה שקיפות ונוכל לבחון את התנהגותן של הפלטפורמות והמשתמשים בהן, זה יועיל לנו מאוד מבחינת קביעת מדיניות ציבורית. לכן אני מאמין בתוקף שעלינו להשתמש בכל הכלים שיש לנו כדי לעודד שקיפות ולפקח על הפלטפורמות הללו. רק כך נוכל לנתח את האיומים הפוטנציאליים שלהן על הדמוקרטיה ועל הכלכלה שלנו".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן