גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על תקציב הביטחון: האם הרמטכ”ל ייגע בפנסיה של קודמיו לפני שיבקש תוספת?

הרמטכ"ל אביב כוכבי לא חלם שייאלץ להמתין עם תוכניותיו להעצמת צה"ל בגלל הקשיים בהקמת ממשלה ● אז לאן הולכים מכאן? לקרב על הסעיפים והשומנים - מנגיעה בלתי נמנעת בסוגיית השכר ועד לטיפול בפנסיה הנדיבה של הרמטכ"לים הקודמים

כוכבי, כחלון, אייזנקוט, נתניהו ויעלון / צילום: דובר צה"ל, שלומי יוסף, רפי קוץ, קובי גדעון-לע"מ, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי
כוכבי, כחלון, אייזנקוט, נתניהו ויעלון / צילום: דובר צה"ל, שלומי יוסף, רפי קוץ, קובי גדעון-לע"מ, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי

במשרד האוצר שפשפו עיניים למקרא ידיעה שהתפרסמה ב"ידיעות אחרונות" בחודש יוני. "נ"ט לכל לוחם", בישרה הכותרת. "צה"ל לא מחכה לממשלה הבאה, למינוי שר האוצר ולאישורי תקציבים", נאמר במשפט הפתיחה. אבל לא הכותרת חוללה את ההלם, אלא ההמשך: "הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי הנחה את הצבא להסיט 600 מיליון שקל מתוכנית העבודה השנתית כדי לרכוש טילי נ"ט ואמצעי לחימה נוספים ביחידות החי"ר לקראת אפשרות של עימות בחזית הצפונית או הדרומית".

בשקט, מבלי לריב, להתייעץ או לעדכן, ביצע כוכבי את מה שבאוצר מטיפים לרמטכ"לים כבר שנים - לפני שתבואו לממשלה ולעומד בראשה בדרישות לתוספות תקציביות שמי-יודע-מה-יקרה אם לא תקבלו, תהפכו כל אבן אצלכם בבית ותביאו את הכסף מהשומנים בתוך תקציב הביטחון - וכאלה לא חסרים.

הזמן: הרמטכ"ל בזבז חצי קדנציה על הקווים

ב-15 בינואר 2019 נכנס אביב כוכבי ללשכת הרמטכ"ל בפעם הראשונה כשהוא עונד לכתפיו דרגות של רב אלוף. כוכבי נכנס בתנופה. המשימה העיקרית שלקח על עצמו לשנתו הראשונה בתפקיד הייתה העברת תוכנית רב-שנתית החדשה לצה"ל, שתירש את תר"ש גדעון הוותיקה מ-2015. שלא במפתיע בחר כוכבי לקרוא לתוכנית החדשה "תנופה" - אלא שהתנופה נבלמה עוד לפני שהחלה.

אחרי שלוש מערכות בחירות איש לא מעז לחזות מתי תוקם ממשלה שתוכל לדון ולאשר את התוכנית החדשה. כוכבי הצהיר בסוף 2019 שלא ימתין לכינון ממשלה חדשה, ויתחיל לקדם את תר"ש תנופה בעצמו. אך גם הוא יודע שאין טעם להתחיל בניהול מו"מ רציני מול האוצר, כל עוד לא ידוע מי יהיו ראש הממשלה ושר האוצר הבאים. אפשר להניח שהתסכול של הרמטכ"ל רק הולך וגובר בעקבות המעבר לתקציב זמני.

בחלומותיו הגרועים לא חלם שמחצית הקדנציה הראשונה שלו תתבזבז בהמתנה על הקווים. על רקע התסכול הזה יציג הרמטכ"ל בימים הקרובים את השלבים המקדמיים של תרש תנופה שבכוונתו לבצע כבר כעת, מבלי להמתין לממשלה החדשה.

בינתיים נאלץ הרמטכ"ל להתמודד עם תקציב מדינה זמני וצרכים ביטחוניים דחופים. לאחרונה דווח שראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון ושר הביטחון נפתלי בנט סיכמו על תוספת של 2 מיליארד שקל לביטחון לשנתיים הקרובות. הדיווח התקבל כספין תקשורתי, מאחר שלא נמסר מה המקור התקציבי לתוספת. מי שמנהל כידוע את תקציב המדינה בתקופה שבה אין תקציב מאושר הוא החשב הכללי רוני חזקיהו, שנכח בפגישה אצל נתניהו. השבוע העריכו בכירים באוצר שחזקיהו יצליח לארגן למערכת הביטחון תוספת של כ-400 מיליון שקל השנה, באמצעות הסטות במכסות המוקצות למשרדי הממשלה במסגרת התקציב הזמני.

התקציב: נתניהו רוצה לתת 6% תוצר אבל לא יכול

בדרג המקצועי באוצר משוכנעים שהתוספת התקציבית הזו מיותרת לחלוטין. לדעתם, כשם שכוכבי ידע להסיט 600 מיליון שקל לטובת הצטיידות בטילי נ"ט, כך הוא יכול להסיט עוד מאות מיליונים, אם לא יותר, מסעיפים אחרים. 

55.2 מיליארד שקל מקבלים היום צה"ל ומשרד הביטחון מתקציב המדינה. בין 1 ל-2 מיליארד שקל נוספים מועברים לפיקוד העורף, לפינוי מחנות צה"ל ולקרן לחיילים משוחררים ועוד 18 מיליארד שקל מגיעים מהסיוע האמריקאי, תרומות אגרות ומקורות נוספים מעבר לכספי משלם המסים. בסה"כ כ-75 מיליארד שקל. הרבה מדי או מעט מדי? תלוי כמובן את מי שואלים.

כמה זה רחוק שיעור תקציב הביטחון מהתוצר לאורך השנים

הדרך המקובלת למדוד את תקציב הביטחון של מדינה ולהשוות אותו למקובל בעולם היא באחוזי תוצר. מערכת הביטחון מתמרמרת כבר שנים על-כך שהנתח של תקציב הביטחון במונחי תוצר הולך ונשחק: משיא של 30.5% ב-1975 לפחות מ-5% כיום. תקציבי הביטחון של מדינות אירופה נעים סביב 2% תוצר, ושל ארה"ב - קצת יותר מ-3%.
באוצר אוהבים לציין שאלמלא הוצאות הביטחון החריגות, היה אפשר להשוות את רמת השירותים האזרחיים בישראל למקובל במדינות המפותחות. תקציב הביטחון לא צריך להיקבע בהתאם לגודל הכלכלה או האוכלוסייה, טוענים הכלכלנים, אלא בהתאם לגודל האיומים.

באוגוסט 2019 הכריע נתניהו בוויכוח לטובת מערכת הביטחון. תפיסת הביטחון 2030, מסמך פרי עטו של ראש הממשלה קובע כי תקציב הביטחון לא ירד מתחת לרף של 6% תוצר, לפחות עד שהתוצר של המשק יגיע לחצי טריליון דולר לשנה (לעומת כ-380 מיליארד דולר כיום).

הכסף: 20 מיליארד שקל לשכר - על מה הולך הכסף

אז לא רק התוכניות של כוכבי תקועות על הקווים - גם אלה של נתניהו. אפשר גם לשאול מדוע הרמטכ"ל הוא זה שמחליט לאן יילכו תוספות התקציב ולא הדרג המדיני. אלא שהוויכוח על גודל התקציב לא צריך לבוא במקום הוויכוח על מה הולך הכסף, ואת השומנים בתקציב הביטחון אפשר לראות גם בעין בלתי מזוינת וללא צורך בסיווג ביטחוני.

כ-20 מיליארד שקל מתוך התקציב מופנים לתשלומי שכר שונים. הסעיפים העיקריים הם שכר אנשי הקבע: כ-10.7 מיליארד שקל הוקצו לסעיף הזה במסגרת תקציב 2019. כמעט 2.5 מיליארד שקל נוספים מקבלים כשכר אזרחים עובדי צה"ל, ועוד 1.9 מיליארד שקל הצבא משלם לחיילי המילואים. שכר חיילי החובה בצה"ל הוכפל בתקופת כהונתו של שר האוצר כחלון, וההוצאה התקציבית הכוללת על שכרם מגיעה לכ-2.3 מיליארד שקל לשנה. כ-2,200 עובדי משרד הביטחון מקבלים שכר בסכום שמתקרב ל-2 מיליארד שקל.

מלבד שכר משלם צה"ל כ-8 מיליארד שקל בשנה פנסיה לאנשי הקבע. לאחרונה חשף הממונה על השכר שכל פורש לגמלאות מצה"ל יקבל תשלומי פנסיה בסכום כולל של כ-8 מיליון שקל, פי 4 ממה שיקבל גמלאי של מערכת החינוך. סכום גדול נוסף, כ-5.2 מיליארד שקל, מופנה לאגף השיקום.

חישוב פשוט יראה שאחרי כל התשלומים לשכר, פנסיה וקצבאות - נשארים לצבא רק 20 מיליארד שקל לאימונים, התחמשות, ביטחון שוטף והוצאות תפעוליות כמו דלק, ארנונה, מים וחשמל.

השומנים: איך קשורים גנץ, אשכנזי ויעלון לעניין

אז איפה השומנים? הגדולים ביותר מסתתרים בפנסיה התקציבית, במה שמכונה תוספת הרמטכ"ל.

בשנתיים האחרונות התברר כי במסגרת התוספת הזו ניתנות זכויות פנסיוניות עבור תקופות שבהן משרתי הקבע לא היו כלל בשירות. שאלת החוקיות של התשלום אמורה להיות מוכרעת בבג"ץ. אלא שבמקום לחכות לשופטים, יכול הרמטכ"ל להחליט להסיר כבר כעת את הרכיב הבעייתי בהגדלות הרמטכ"ל, ולפנות בדרך זו כ-800 מיליון שקל לצרכים אחרים.

עוד 300 מיליון שקל יכול הרמטכ"ל לפנות מהטבה חריגה אחרת שמקבלים משרתי הקבע - גילום שווי הטבת רכב. צה"ל מתברר משלם למשרתי הקבע את רכיב המס על רכב צמוד. אם הרמטכ"ל כוכבי יחליט שאין סיבה לתת הטבה כזו לקצינים בתפקידים עורפיים, הוא יוכל להשיג בקלות מאות מיליוני שקלים.

המלחמה על תקציב הביטחון

תופעה לא פחות מקוממת שכוכבי יכול לתקן היא ביטול הקופה הציבורית. בעבר הצבא היה מקצץ את הפנסיה שקיבלו גמלאי צה"ל שחזרו לעבוד בשירות הציבורי. הסידור הזה, שזכה לכינוי "קופה ציבורית", בוטל וכיום יכול רמטכ"ל לשעבר שמכהן כחבר כנסת, לעבור בקלות שכר חודשי של כ-100 אלף שקל.

החזרת הקופה הציבורית תחסוך להערכת האוצר רבע מיליארד שקל, על חשבון מקבלי הגמלאות הגבוהות ביותר במערכת הביטחון.

התוכנית של האוצר: קיצור שירות החובה, חוזים אישיים לקצינים צעירים

"התוכנית האסטרטגית" של האוצר לשינויים בצבא איננה מיועדת להקטין את תקציב הביטחון אלא לייעל את ההוצאה הביטחונית. לפחות לדעת האוצר, השינויים ארוכי הטווח שהם מציעים יסייעו לצבא לא פחות מכפי שיסייעו לכלל המשק: בהשארת כוח-אדם איכותי ושחרור כוח-אדם מיותר.

דוח הממונה על השכר לשנת 2018 שפורסם בשבוע שעבר, גילה שפערי השכר בין קצינים זוטרים ובכירים בצבא גבוהים משחשבנו עד כה. במציאות הזו אין פלא שבצה"ל מתקשים לשכנע מ"פ או קציני טכנולוגיה מבריקים להישאר בשירות קבע. בשם שימור כוח-האדם האיכותי בצבא, דרש צה"ל - וקיבל - פנסיית גישור שתשולם לכל משרתי הקבע שנכנסו לשירות קבע אחרי 2004, לאחר שנסגרה האפשרות לקבל פנסיה תקציבית. הפתרון הזה, אינו רלבנטי לקצינים בגילאי 25 שלוטשים עיניים לשכר הגבוה בשוק הפרטי. הרעיון שמקדם האוצר הוא לאפשר לקצינים אלה להקדים את התשלומים העתידיים של פנסיית הגישור ולקבל אותם כבר בתחילת שירות הקבע, כתוספת שכר או כמענק.

ההצעה המרכזית השנייה של האוצר היא להתקדם ביישום דוח ועדת בן-בסט לקיצור שירות החובה. לפי ההצעה, צה"ל יוכל לשחרר משירות חובה חיילים כבר לאחר 24 חודשים. החיילים האחרים שאותם צה"ל יבקש להשאיר ימשיכו בשירות החובה עוד ארבעה חודשים, אבל בתנאי שכר משופרים בהרבה.

קיצור השירות אמור לתרום גם למשק - על-פי עבודה של פרופ’ יוסי זעירא, כל חודש של קיצור שירות עשוי להגדיל את התוצר ב-0.1 נקודות האחוז. גידול התוצר יאפשר גם להגדיל את תקציב ביטחון, אם זה ייקבע בהתאם לתפיסת הביטחון של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"