גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: בחירות והבטחות - שכר מינימלי או פופוליזם מקסימלי?

מצד אחד, העלאת שכר המינימום תגרום ליותר אנשים לרצות לעבוד, אך מצד שני, עלויות העבודה יעלו, והמעסיקים ירצו להעסיק פחות עובדים ● מחקרים מראים שיש בסיס לחשש הזה ● איך ניתן לעזור לשכבות החלשות תוך מזעור ההשלכות הבעייתיות של העלאת השכר?

תלוש משכורת / צילום: תמר מצפי
תלוש משכורת / צילום: תמר מצפי

בדומה לכל מערכת בחירות גם בזו הנוכחית מככב נושא "העלאת שכר המינימום" במצעי המפלגות השונות. השר אריה דרעי בעד להעלות את שכר המינימום, שהוא היום 5,300 שקל, ל-6,300 שקל; וכך גם יו"ר העבודה, ח"כ עמיר פרץ, ראשי חול לבן, ויו"ר ההסתדרות.

העלאת שכר המינימום הפכה להיות דרישתו של כל פוליטיקאי המניף דגל חברתי. השאלה היא מה הם החלופות להעלאתו כדי למנוע פגיעה במשק. להעלאת שכר המינימום יתרונות, שכן היא גורמת לעליית שכרם, לכאורה, של העובדים המרוויחים משכורות נמוכות. בנוסף, מחקרים מראים כי עלייתו מעודדת אנשים לחפש ולצאת לעבודה. עוד נמצא כי תפיסת העובד את שכרו כהוגן והכולם, יוצרת תמריצים לשיפור מוסר העבודה; וכי שכר מינימום גבוה תורם להקטנת התמריץ לעסוק בפעילות לא-חוקית כדי להתפרנס. זאת, גם בקרב אסירים משוחררים.

עם זאת, להעלאת שכר המינימום עלולות להיות גם השפעות פחות מלבבות - והחשש העיקרי מהעלאתו הוא גרימת אבטלה. מצד אחד, העלאת השכר תגרום ליותר אנשים לרצות לעבוד; אך מצד שני, עלויות העבודה יעלו, והמעסיקים יקצצו בכמות העובדים. מרבית המחקרים מראים שיש בסיס לחשש הזה, ושאכן האבטלה עולה, בעיקר בקרב נערים ולא-משכילים. כלומר, מחד, מי שממשיך לעבוד בשכר מינימום יזכה לשיפור שכרו; ומנגד, אדם שאינו עובד כרגע יתקשה למצוא עבודה. השפעה בעייתית זו בולטת בענפים שבהם ניתן להחליף עובדים במכונות, כך שעובדים רבים הופכים למובטלים או לעובדים בעבודות פחות מהנות-רצויות מבחינתם.

עם זאת, בדיקת שיעור השינוי לרעה ברמת האבטלה הכללית, גילתה כי הוא אינו גדול במיוחד, אפילו לאחר מספר שנים.

מפילוח האבטלה לפי מגזרי ייצור, עולה כי במגזרים שבהם התחרות גבוהה - למשל, בשל חשיפה לתחרות מחו"ל - העלייה באבטלה גדולה יותר. האבטלה קטנה יותר בסקטורי השירותים, בעיקר בשירותים המיועדים לבעלי הכנסה גבוהה (במובן זה תורמת עליית השכר המינימום לחלוקה מחדש של ההכנסות).

פילוח לפי גודל החברות מלמד, כי עליית שכר המינימום פוגעת יותר בעסקים קטנים, ופחות בעסקים גדולים ומבוססים. לדוגמה, עליית שכר המינימום פגעה בעסקים קטנים שמשלמים לעובדים שכר זה ובבעליהם, שנמצאים בחלק התחתון של התפלגות הכנסות העצמאים. לעומת זאת, עסקים גדולים יותר לא נפגעו כל-כך מהעלייה.

כלומר, עליית שכר המינימום תורמת להעלאת הריכוזיות במשק, כי היא פוגעת יותר בבעלי העסקים הקטנים, נטולי כוח מונופוליסטי. כך שרובו המכריע של נטל עליית השכר מוטל-נופל על הצרכנים. החברות מייקרות את מוצריהן, והצרכנים  משלמים יותר על כל דבר.

מטרתה של מדיניות שכר מינימום היא קודם כול - לאפשר לעובדים ברמות הכנסה נמוכות להתקיים בכבוד. אבל במשק ובשוק התעסוקה ישנם עובדים רבים במשרות חלקיות; ישנם גמלאים שחיים מפנסיה קטנה או מקצבת זיקנה של הביטוח הלאומי; אנשים שלא יכולים לעבוד במשרה מלאה, מובטלים מחפשי עבודה ועוד. השכר של אלו, ודומיהם, לא עולה כתוצאה מעליית שכר המינימום, אלא רק המחירים שעליהם לשלם. כלומר, החלשים ביותר נפגעים מעליית השכר. 

האם יש תחליף למדיניות זו? כן, ישנם פתרונות למזעור הפגיעה בחלשים.

למשל, להותיר את שכר המינימום ללא שינוי, אך להרחיב את מדיניות מס-הכנסה שלילי, המיועדת להעלות את שכר העובדים המרוויחים מעט, שגם הכנסתם המשפחתית הכוללת נמוכה. מדיניות זו תביא לכך שעלות העבודה תיוותר ללא שינוי, אך שכר העובדים עם ההכנסות הנמוכות יותר, יעלה.

וההבדל מעניין. מס- הכנסה שלילי אינו מייקר את עלויות העבודה, ולא יוצר תמריץ להקטין העסקת עובדים. הוא ממומן ברובו על-ידי בעלי ההכנסות הגבוהות יותר במשק, דרך מס-ההכנסה האישי שלהם. והיות שהוא אינו משנה את עלות העבודה למעסיקים, ההשפעה על  העלאת המחירים תהיה פחותה. כלומר, בעלי העסקים לא "יפצו" את עצמם על-ידי העלאת מחירים, וכן יישאו בנטל המס.

אז אולי שכר המינימום אינו ה-דבר שצריך להתמקד בו בבחירות הקרובות? אולי עדיף להתמקד יותר במצב התחרות במשק?

משק ריכוזי פחות ותחרותי יותר יוריד את יוקר המחיה, ויאפשר למי ששכרו כ-5,300 שקל בחודש, להתקיים בכבוד. בנוסף, משק תחרותי יותר יביא לעליית פריון העבודה והשכר, כך ששכר המינימום הנוכחי יהפוך להיות פחות רלוונטי ליותר עובדים. 

רונן בר-אל הוא חוקר במחלקה לכלכלה ולניהול, האוניברסיטה הפתוחה.

תומר איפרגן הוא חוקר במחלקה לכלכלה, אוניברסיטת בן-גוריון. 

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות