גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: האינפלציה מתה והקורונה לא תחיה אותה

שנים ארוכות עסוק בנק ישראל בהסברים מפותלים ביחס להחמצת יעד האינפלציה, פעם זו תנודה חדה מטה במחירי האנרגיה, פעם התערבות "חד פעמית" של הממשלה בזירת המחירים, והפגיעה הזו באמינות הבנק המרכזי מקשה על הציבור והפירמות לבצע תכנון ארוך טווח המבוסס על יעד האינפלציה

אינפלציה / צילום: שאטרסטוק
אינפלציה / צילום: שאטרסטוק

נגיף הקורונה המכה בכלכלה הסינית ומתפשט משם לפגיעה בכלכלה העולמית, מביא עמו בימים האחרונים ידיעות כלכליות המבשרות על גל עליות מחירים בדרך. כך בין היתר, מחירי הדגים בדרכם לזנק, מסתמן מחסור במכשירי חשמל ובמוצרי אופנה ועוד. כל הידיעות הללו נכונות ככל הנראה, אך מכאן ועד עלייה משמעותית ומתמשכת בסביבת האינפלציה בישראל המרחק רב.

בשנת 2019 עמדה האינפלציה השנתית ברמה של 0.6% בלבד, ובנטרול רכיב הדיור במדד הייתה העלייה אשתקד 0.1% בלבד. היום בצהריים (ו') תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר 2020, והוא צפוי להציג ירידה חודשית חדה יחסית של 0.2%-0.3%. מדד המחירים השלילי, אשר נובע בחלקו מעונתיות, מבטא היטב את סביבת האינפלציה הנמוכה במשק הישראלי, שבהינתן מדד ינואר החזוי צפויה להסתכם ב-0.4% בלבד בשנה החולפת. סביבת מחירים נמוכה זו צפויה להישמר בעתיד הנראה לעין.

מתחילת 2020 ממשיך השקל במסע ההתחזקות הרב שנתי אל מול מטבעות הסחר המרכזיים. פיחות מתמשך שכזה הוא בעל השפעות ארוכות טווח, הממתנות את האינפלציה המקומית הרבה יותר מעלייה חדה במחיריהם של סוגי דגים מסוימים. בנק ישראל לא מצא את הנוסחה להחלשת השקל, ואחת מתופעות הלוואי של כך היא לחץ מתמיד על מחירי המוצרים המיובאים כלפי מטה.

יתר על כך, הפגיעה בפעילות הכלכלית העולמית אשר מקורה במגפת הקורונה הביאה לקריסה נוספת במחירי האנרגיה בעולם, מה שאומר שבעתיד הנראה לעין אנו צפויים לשלם פחות על נגזרות האנרגיה השונות. התחרות הגוברת במשק הגז המקומי על כל חוזה פנוי, תומכת אף היא באינפלציה נמוכה לאורך זמן.

בנק ישראל מחמיץ שיטתית בשנים האחרונות את יעד האינפלציה הממשלתי, הנע בין 1% ל-3%, וספק רב אם גם בשנת 2020 יעמוד הבנק ביעד זה.

החמצה שיטתית של היעד הממשלתי

אציין כי לא מדובר רק בספק שלי, אלא בכזה הנגזר הן מממוצע ציפיות החזאים, הן מעקומי החוב הממשלתיים, הן מחדרי העסקאות של הבנקים והן מתחזיות מחלקת המחקר של בנק ישראל -  אשר כולם משקפים אינפלציה שנתית חזויה של 1% לכל היותר, קרי סמוך לרף התחתון של יעד האינפלציה.

במחלקת המחקר של בנק ישראל מעריכים כי בשנת 2021 תעמוד האינפלציה במשק ברמה של 1.4%, ואולם שיטת "בשנה הבאה האינפלציה תטפס" מתבדה שנה אחר שנה, והיא מחמיצה את הגורמים הבסיסיים התומכים בסביבת מחירים ממותנת במשק. בינואר 2019 העריכו באותה מחלקת מחקר של בנק ישראל כי האינפלציה בסיכום אותה שנה תעמוד על 1.3% ובשנת 2020 תסתכם ב-1.8%. בפועל, האינפלציה ב-2019 עמדה כאמור על 0.6% בלבד ואילו תחזית האינפלציה העדכנית לשנת 2020 נחתכה על ידי מחלקת המחקר בתוך שנה באופן חד.

ההחמצה השיטתית של יעד האינפלציה מתרחשת דווקא בשנים שבהן המשק הישראלי צומח בקצב שנתי נאה של 3% ומעלה, ומצוי בתעסוקה מלאה. לפיכך, האטה בפעילות הכלכלית בישראל צפויה להקשות על הבנק המרכזי עוד יותר לעמוד ביעד האינפלציה, ובכך להנציח את מסורת החמצות יעד האינפלציה הממשלתי באופן שמגחיך את היעד עצמו, פוגע באמינות הבנק המרכזי ומקשה על הציבור והפירמות לבצע תכנון ארוך טווח המבוסס על יעד האינפלציה.

ציפיות האינפלציה העתידיות לטווחים ארוכים יותר של 3-5 שנים מעוגנות אמנם בתוך טווח יעד האינפלציה ועומדות על כ- 1.5% בשנה, אולם בשנים האחרונות אנו חוזים בתמחור יתר של ציפיות האינפלציה, ובמציאות המשתקפת - נראה שכך יהיה גם בעתיד.

שנים ארוכות עסוק בנק ישראל בהסברים מפותלים ביחס להחמצת יעד האינפלציה, פעם זו תנודה חדה מטה במחירי האנרגיה, פעם התערבות "חד פעמית" של הממשלה בזירת המחירים וכך הלאה. הפגיעה הזו באמינות הבנק המרכזי של ישראל בעייתית, שכן אמינותו היא נכס מרכזי והיא מצויה במבחן גם בזירת מטבע החוץ, שם לא זוכה הבנק להצלחות במניעת ייסוף השקל.

לשקול לעדכן מטה את היעד

לי נראה כי בנק ישראל רודף אחרי הזנב של עצמו וספק רב אם האינפלציה בישראל תתייצב בשנים הקרובות במרכז היעד הממשלתי, העומד על 2%. זאת כאשר אינפלציה שנתית של 3% כפי שמשתקפת מטווח יעד האינפלציה העליון נראית כאנכרוניסטית ומנותקת מהמגמות הנוכחיות והעתידיות הצפויות במשק, על בסיס אינפלציה שלילית של המוצרים הסחירים ואינפלציה מתונה במוצרים הלא-סחירים.

בנתונים אלו ראוי היה לבנק ישראל להמליץ לממשלה שיום אחד תקום פה לשקול בכובד ראש את עדכון יעד האינפלציה כלפי מטה, לרמה של 1.5%, ולייצר רצועה מטה ומעלה של 0.5%, וכך גם לתמוך בפעילות הכלכלית במשק וגם לשפר את אמינות הבנק המרכזי, שכמו בנקים מרכזיים בכלכלות מפותחות אחרות רודף אחרי יעדי אינפלציה שאינם ברי השגה וספק אם הם רלוונטיים. 

הכותב הוא יועץ כלכלי, דירקטור וחבר ועדות השקעה בגופים מוסדיים. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי