גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם הפד יחליטו להוריד את הריבית פעמיים השנה, זה סימן שהכלכלה העולמית בדרך למיתון"

האסטרטג הראשי של בנק ההשקעות השווייצרי פיקטה סבור כי "לבנקים המרכזיים כבר לא נשארה הרבה תחמושת, והמשקיעים אמורים לראות שינוי בנתונים המאקרו הכלכליים בעולם" ● "הבעיה עם הריבית השלילית בגוש האירו היא שהשחקנים השונים התרגלו אליה, וכעת קשה מאוד להיגמל מזה"

לוקה פאוליני / צילום: קבוצת פיקטה
לוקה פאוליני / צילום: קבוצת פיקטה

איך תיראה שנת 2020 בשוקי ההון? "השנה הזאת, ללא ספק, תהיה הרבה יותר מאתגרת עבור המשקיעים בכל השווקים לעומת 2019", אומר לוקה פאוליני (Luca Paolini), האסטרטג הראשי של בנק ההשקעות השווייצרי פיקטה, בראיון ל"גלובס".

"בשנה שעברה כמעט כולם הרוויחו, גם משקיעי המניות וגם משקיעי האג"ח, אף שרווחי החברות כמעט לא עלו. זה לא יימשך כך בטווח הארוך, זה ברור", מוסיף פאוליני. לפיקטה (Pictet) היקף נכסים מנוהל של כ- 580 מיליארד דולר, הוא מעסיק כ-4,500 עובדים ב-27 משרדים הפרוסים ברחבי העולם.

לדברי האסטרטג הראשי של הבנק, "הכוח המניע הגדול מאחורי העליות בשווקים ב-2019 היו הבנקים המרכזיים, ובעיקר שינוי המדיניות של הפדרל ריזרב בארה"ב, שעבר מגישה של העלאות ריבית למדיניות של הורדות ריבית. כיום אנחנו במצב שלבנקים המרכזיים כבר לא נשארה הרבה תחמושת. הם כמובן יכולים להמשיך עם רכישות האג"ח הגדולות שלהם, אבל גם זה כבר קרוב למיצוי. לכן, המשקיעים אמורים לראות שינוי בנתונים המאקרו הכלכליים בעולם".

עד לאחרונה היה הקונצנזוס בשווקים שהפד לא ישנה את הריבית השנה, וכעת השוק מעריך כי הפד יוריד ריבית לפחות פעם אחת.

פאוליני: "לדעתנו, זה לא ממש משנה אם הפד יוריד פעם אחת את הריבית, אבל אם ראשי הפד יחליטו להוריד את הריבית פעמיים השנה, זה סימן שהכלכלה האמריקאית והעולמית בדרך למיתון, או שנכנסו למיתון. זה יהיה סימן ממש רע ומדאיג לשווקים. כיום מצבה של כלכלת ארה"ב פחות טוב לעומת המצב לפני שנה, אם אתה בודק אינדיקטורים כלכליים".

התפרצות וירוס קורונה מעצימה את רמת האי-ודאות.

"זה נכון. עוד לפני וירוס קורונה, רמת האי-ודאות היתה גבוהה, וכעת היא גבוהה יותר. נכון להיום, מספר הנדבקים לא גדול יחסית, ונראה כי המצב מחוץ לסין נמצא בשליטה, אבל זה יכול להשתנות מהר מאוד. אנחנו מעריכים כי כלכלת סין תתכווץ ב-1%-2% ברבעון הראשון של השנה.

"כיום החשיבות של המשק הסיני לכלכלה העולמית גבוהה בהרבה לעומת התפרצות מגפת הסארס לפני 16-17 שנה. אז יש להתפרצות הווירוס כיום השפעה גדולה על ענפים רבים, וכמובן שיש השפעה פסיכולוגית. ההיגיון שלנו אומר שבתוך שנה הזעזועים שגרם וירוס קורונה ייספגו על ידי הכלכלה הסינית והעולמית, אבל בטווח הקצר קשה לדעת מה יקרה".

אתם מעריכים שהכלכלה העולמית תמשיך לצמוח השנה?

"כן, בערך כמו בשנה שעברה, בשיעור של 2.8%-3%. השווקים המתפתחים במצב טוב יחסית, הכלכלה האמריקאית בנסיגה קלה, אבל עדיין צומחת בקצב סביר, ובאירופה המצב טוב יחסית".

יחסית למה?

"באופן יחסי לעומת המצב באירופה לפני כמה שנים. רמת ההשקעות בגוש האירו גבוהה בהרבה לעומת ארה"ב. הבעיה עם הריבית השלילית שיש בגוש האירו כל כך הרבה זמן, היא שהשחקנים השונים התרגלו אליה, וכעת קשה מאוד להיגמל מזה. גם בארה"ב, קשה מאוד להיגמל מההקלה הכמותית של הפד. הבנקים המרכזיים הזרימו בשנים האחרונות כמויות אדירות של כסף לכלכלה בארה"ב ובאירופה, וזה לא ממש עזר לתמוך בצמיחה. בסופו של יום, כשאתה קונה מניה, אתה רוצה לראות את החברה צומחת, ולא לעשות את זה בגלל שאין אלטרנטיבות טובות".

אז לדעתך, מחירי המניות גבוהים כיום?

"קשה לדעת. יש הרבה חברות שהראו צמיחה מרשימה בשנים האחרונות, לצד רכישה בחזרה של מניותיהן ועוד צעדים שתמכו במחירי המניות. השאלה כיום היא האם החברות יכולות להמשיך לצמוח השנה ובשנה הבאה. אם זה יקרה, אז המניות בוול סטריט ימשיך לעלות. כיום האנליסטים מעריכים שהחברות, ברמה גלובלית, יכולות לספק צמיחה של כ-10% ברווחים השנה, לאחר שב-2019 הצמיחה ברווחים ברמה גלובלית היתה כמעט אפסית. לדעתנו, זה יהיה קשה מאוד. אנחנו מעריכים שהצמיחה ברווחים תהיה קרובה יותר ל-5% - כלומר, עדיין חיובית, אין סיבה לפאניקה, אבל צריך לשים לב גם לסיכונים".

חוץ מווירוס קורונה וההאטה בכלכלות סין וארה"ב, איזה עוד סיכונים אתם רואים כיום?

"יש כמובן סיכון גיאו-פוליטי באירופה וארה"ב. ככל הנראה, דונלד טראמפ ינצח את הבחירות לנשיאות בארה"ב, אבל אם הוא יפסיד, השווקים יכולים להגיב בירידות חדות. זה תלוי כמובן מי יחליף אותו. אם המצב של כלכלת ארה"ב ימשיך להיות טוב גם קרוב לנובמבר, יש לטראמפ סיכוי טוב מאוד לנצח. כיום הסיכון העיקרי מבחינה גיאו-פוליטית נמצא בארה"ב".

"לפעמים סבלנות זה הדבר הכי טוב"

אם יש לי מיליון דולר להשקעה באיגרות חוב, איפה אתם חושבים שכדאי להשקיע כיום?

"אתה צריך לחפש שני דברים: איפה הכי בטוח להשקיע, ומצד שני מה יניב לך הכנסה שוטפת. אז בצד הבטוח יש כמובן איגרות חוב של הממשל האמריקאי, שמספקות גם הכנסה שוטפת מסוימת, לא גבוהה, אבל עדיין חיובית. בצד של הכנסה שוטפת גבוהה יותר, הייתי משקיע באג"ח לא מדורגות. כיום איגרות חוב מדורגות לא מספקות הכנסה גבוהה בהרבה לעומת אג"ח הממשל האמריקאי, ומצד שני הן מסוכנות מאוד באופן יחסי, בגלל שרווחי החברות כבר לא צומחים בקצב גבוה. אז הן נכס לא אטרקטיבי במיוחד כיום.

"אז מצד אחד כדאי להשקיע באג"ח של הממשל האמריקאי, ונוסף על כך, כדי לספק הכנסה גבוהה יותר של עד 6%, אפשר לקנות תיק מפוזר ומגוון של אג"ח לא מדורגות. אפשר להסתכל גם על אג"ח בשווקים המתפתחים, בעיקר מקסיקו ורוסיה".

למה מקסיקו ורוסיה דווקא?

"הכלכלות שלהן משתפרות, האינפלציה והריבית במגמת ירידה. כמובן שבשווקים המתפתחים הסיכונים הרבה יותר גבוהים, אבל גם פוטנציאל ההכנסה גבוה יותר. האינפלציה בשווקים המתפתחים קרובה לשפל של כל הזמנים. יש כיום יותר פוטנציאל לרווחים באג"ח של השווקים המתפתחים בהשוואה לשווקים המפותחים. אבל, כמובן שחשוב לאזן את הסיכונים בכל תיק השקעות בהתאם לרמת הסיכון שלו".

מה כדאי כיום למשקיע הממוצע לעשות?

"לא לשנות כיום כלום. לחכות, לעקוב ולראות מה יילד יום. לפעמים להמתין בסבלנות זה הדבר הכי טוב לעשות. המצב הזה גם מייצר הזדמנויות כמובן, אז אולי אפשר להגדיל החזקות במקומות כמו סין, שנפגעו הכי הרבה מהמצב. בטח שלא צריך להיכנס לפאניקה ולמכור הכל.

"מומלץ לקנות קצת זהב, למקרה שבאמת יהיה מיתון והבנקים המרכזיים ידפיסו כמויות עוד יותר גדולות של כסף. גם אם תחול התאוששות, הדולר כנראה ייחלש - וגם זה תסריט שתומך בהמשך התחזקות הזהב. אם למשל, למשקיע מסוים יש 10% מהתיק במזומן, אז הוא יכול להשקיע 5% בזהב".

לדברי פאוליני, "השוק כיום הרבה יותר מסוכן לעומת המצב ב-2003, בעת שהתפרץ וירוס סארס, גם בגלל שכלכלת סין הרבה יותר חזקה וגדולה ומשפיעה על הכלכלה העולמית, וגם בגלל שאז הכלכלה העולמית רק יצאה מהמשבר של 2000-2002 והיתה בתנופת התרחבות. כיום אנחנו בתקופה שהכלכלה העולמית, האמריקאית, האירופית והסינית, הרבה יותר חלשות לעומת המצב ב-2003, ולבנקים המרכזיים אין הרבה תחמושת וכלים לתמוך בכלכלה".

לפני כמה ימים הודיע פיקטה כי יפסיק לחלוטין את ההשקעות שלו בניירות ערך של חברות העושות שימוש בדלקים מזהמים (נפט, גז טבעי ופחם) עד לסוף 2020, מרמה של כ-250 מיליון דולר בסוף 2019.

לדברי פאוליני, "מעורבות ואקטיביזם זאת החזית החדשה. אנחנו מנסים להשפיע לא רק על חברות שאנחנו משקיעים בהן, אלא גם על ממשלות וארגונים שונים במטרה לשפר את החברה בהיבטים כמו חינוך, בריאות ושמירה על הסביבה.

"בשנה שעברה היינו מעורבים ביותר מ-4,000 אסיפות של בעלי מניות ואג"ח וכינוסי דירקטוריונים. הלקוחות שלנו דורשים את זה מאתנו, וזה ככה אגב גם בעוד הרבה חברות השקעות ובנקים גדולים. העולם משתנה, ואנחנו צריכים לתרום את חלקנו לשמירה על הסביבה, לשיפור החינוך, הבריאות, חקלאות, מזון ועוד". 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים