גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: לנתניהו עדיף להתמקד בטענות ההגנה במשפט, לא בשופטים שינהלו אותו

הניסיון לנבא אם שופט כזה או אחר ירשיע או יזכה את רה"מ נתניהו הוא ניסיון-סרק • פעמים רבות שופטים שנחשבו "סנגוריאליים" ונאשמים תלו בהם תקוות, הציגו במשפטם גישה מחמירה מאוד - ולהפך • אחוזי ההרשעה הגבוהים הם אלה שצריכים להרתיע, ולא השופטים

רה"מ בנימין נתניהו והשופטת רבקה פרידמן-פלדמן / צילומים: קובי גדעון - לע"מ, דוברות בתי המשפט
רה"מ בנימין נתניהו והשופטת רבקה פרידמן-פלדמן / צילומים: קובי גדעון - לע"מ, דוברות בתי המשפט

הדיון שמתנהל בתקשורת מאז הוכרזו שמות שלושת שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים שידונו במשפט ראש הממשלה נתניהו, מתמקד בשאלה אם השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם, ומשה בר-עם הם "טובים לנתניהו" או "רעים לנתניהו".

זה דיון לגיטימי, וכנראה גם מתבקש, אבל אין בצדו הרבה. הניסיון לנבא אם שופט פלוני יזכה את נתניהו או שופטת אלמונית תרשיע אותו בשלב הזה, דומה לניסיון לצקת את אור הירח בבקבוקים. כבר הוכח בעבר, יותר מפעם או פעמיים, כי שופטים שנחשבו "סנגוריאליים" ונאשמים תלו בהם תקוות, הציגו גישה מחמירה. מנגד, לא פעם שופטים שנחשבו מחמירים או תביעתיים, הפתיעו וזיכו נאשמים.

הדוגמה הקלאסית לשופט שנחשב "מזכה" או "סנגוריאלי" שהפך יום בהיר אחד לאימת העבריינים היא של דוד רוזן, שופט המחוזי לשעבר וכיום נציב הביקורת על רשויות התביעה.

ב-1 בפברואר 2012 החליטה נשיאת המחוזי בתל-אביב דאז, דבורה ברלינר, להטיל על רוזן את המלאכה המורכבת והרגישה: ניהול המשפט הפלילי הראשון נגד ראש ממשלה בישראל. ברלינר קבעה כי רוזן ידון בדן יחיד בתיק הולילנד, שבמרכזו עמדו שני אישומים בלקיחת שוחד נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט.

ביום שבו נודע כי רוזן ינהל את התיק החשוב, התמקדו הפרסומים בעיתונות בביקורת החריפה שמתח רוזן שנה וחצי קודם לכן, באוגוסט 2010, על פרקליטות מיסוי וכלכלה. אותה פרקליטות שהופקדה על ניהול משפטו של אולמרט בתיק הולילנד. באחד מפסקי הדין החמורים ביותר שנכתבו עד אז נגד רשויות התביעה, ביקר רוזן בחריפות את הליקויים בעבודת פרקליטות מיסוי וכלכלה וביטל כתב אישום שהגישה נגד שני ראשי הדסק הרוסי לשעבר בסניף ברחוב הירקון של בנק הפועלים בעבירות של הלבנת הון. הכותרת של "גלובס" מיום הזיכוי הייתה "הפרקליטות שיקרה".

זיכה שרים, אבל גם הרשיע את אולמרט

בכלל, כשרוזן נבחר לדון בתיק הולילנד, הבחירה נחשבה על-ידי רבים כנוחה עבור אולמרט והנאשמים הנוספים בתיק. בקריירה השיפוטית של רוזן היו עוד שני זיכויים מהדהדים מלבד הזיכוי בתיק הלבנת ההון. בשבתו כשופט בבית משפט השלום בתל-אביב, היה רוזן שותף להרכב של שלושה שופטים שזיכה את השר לשעבר יעקב נאמן ז"ל מאשמת מסירת תצהיר כוזב לבית המשפט העליון ומתן עדות שקר.

מאוחר יותר זיכה רוזן כדן יחיד את השר לשעבר אביגדור קהלני מאשמת הפרת אמונים ושיבוש הליכי חקירה. זיכויו של קהלני, כמו זה של נאמן לפניו, עורר סערה תקשורתית והוביל להתנפלות כללית על הפרקליטות ועל שיקול-הדעת המוביל אותה להגשת כתבי אישום נגד אישי ציבור.

לרוזן זה לא ממש הפריע. מאוחר יותר הוא זיכה, בנימוק של הגנה מן הצדק, את האמן יגאל תומרקין מאישום שהוגש נגדו בעקבות התבטאויות קיצוניות נגד חרדים. כעבור כמה שנים רוזן פרסם את הכרעת הדין המהדהדת בביקורתה על הפרקליטות בתיק הלבנת ההון בבנק הפועלים.

ואז הגיע לשולחנו של רוזן תיק הולילנד. במהלך דיוני ההוכחות בתיק, כשתשומת-הלב של המדינה כולה הופנתה אליו, לא היסס רוזן להעביר ביקורת חריפה על עד המדינה, שמואל דכנר, לפני שזה הלך לעולמו בעיצומו של המשפט. אבל כל מי שנכח בדיונים במשפט הולילנד, שם לב שבשלב מסוים של המשפט, נהיה ברור שרוזן הולך ומשתכנע מטיעוני התביעה. ככל שהשכנוע אצלו גבר - כך גברה הסלידה הכמעט מופגנת שלו מאולמרט.

איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים. רוזן הרשיע את אולמרט בשני סעיפי לקיחת השוחד שבהם הואשם והטיל עליו גזר דין חמור של שש שנות מאסר, תוך שכתב: "נוטל השוחד הוא בבחינת בוגד ואיש מעל". אולמרט ערער לעליון על ההרשעה, זוכה מאחד מאישומי השוחד, אך הורשע בסעיף השוחד השני. עונשו הופחת לשנה וחצי מאסר.

אז לסיכום, מי שסבור כי רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם, ומשה בר-עם הם שופטים מחמירים, ומי שסבור כי השלושה הם שופטים סנגוריאליים, כדאי לו להיזכר במקרה של דוד רוזן. אין דבר כזה שופט שהוא אוטומטית בעד התביעה או שופט שהוא אוטומטית בעד ההגנה. שופטים במדינת ישראל עדיין נוטים לבסס את הכרעות הדין שלהם על הראיות שמוצגות בתיק הנדון בפניהם - ופחות על הראיות שהוצגו בפניהם בתיקים קודמים שניהלו.

מה מלמדים אחוזי ההרשעה הגבוהים

זה שקשה לקטלג שופטים מסוימים כ"מזכים" ואחרים כ"מרשיעים", לא אומר שנתניהו יכול להיות מרוצה. מי שמכיר את מערכת המשפט הפלילי בארץ יודע שבסך-הכול, רוב כתבי האישום שמוגשים לבתי המשפט על-ידי הפרקליטות מסתיימים בהרשעה או בהרשעה חלקית של הנאשמים, ללא קשר לזהות השופט או השופטת.

לפי ההערכה של דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, פרופ' אורן גזל-אייל, מיוני 2019, קרוב ל-10% מהתיקים שמוכרעים על סמך שמיעת ראיות (ולא בהסדרי טיעון) מסתיימים בזיכוי. כלומר, כ-90% מהתיקים הפליליים בהליך הוכחות מסתיימים בהרשעה.

ומה באשר לתיקים פליליים נגד נבחרי ציבור שמתנהלים עד סופם (ולא מסתיימים בהסדר טיעון)? כאן התחושה היא שאחוזי הזיכוי הם אולי גבוהים יותר מ-10%. אנחנו מכירים זיכויים לא מעטים של אישי ציבור משני העשורים האחרונים: הזכרנו את קהלני ונאמן, ואל הרשימה המכובדת אפשר לצרף את השר המנוח רפאל איתן, את השר צחי הנגבי בפרשת המינויים הפוליטיים, את השר לשעבר אביגדור ליברמן בפרשת "השגריר מבלארוס" ואישי ציבור נוספים.

עם זאת, רבים מאישי הציבור שהועמדו לדין, גם הורשעו. אולמרט, השר אריה דרעי, שלמה בניזרי, אברהם הירשזון, סטס מיסז'ניקוב, הנשיא לשעבר משה קצב, השר לשעבר גונן שגב - והרשימה עוד ארוכה.

אחוזי ההרשעה הגבוהים נובעים מכך שהשיטה המשפטית שלנו מחייבת הבאת כתבי אישום לבירור בבתי המשפט רק כשהמשפטנים שמנהלים את התיק מטעם המדינה הגיעו למסקנה כי יש בידיהם די ראיות להרשעה. או במילים אחרות, כשהפרקליטות (או התביעה המשטרתית), שהיא גוף מקצועי שבכיריו לא נופלים ברמתם המקצועית מזו של השופטים, בטוח ביכולתו להרשיע.

במקרה של נתניהו, מלאכת החקירה וגיבוש כתב האישום בתיקים 1000, 2000 ו-4000 נעשתה על-ידי 25 פרקליטים, שחלקם בכירים ביותר, ועל-ידי היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. הדין בישראל קובע כי לתפקיד של יועץ משפטי לממשלה ניתן למנות רק אדם שהוא בעל כישורים משפטיים גבוהים כמו אלה של שופט בבית המשפט העליון. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי