גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - קמפיינים על קו הזינוק: המאבק על אמריקה הלא-לבנה

לאחר שבועיים של לבנים, מגיע סופסוף תורם של האפרו-אמריקאים והלטינים לערבב את הקלפים במירוץ הדמוקרטי עתיר המשתתפים לנשיאות ● נבאדה, המדינה הראשונה בארה"ב שבה הלבנים עומדים להפוך למיעוט בתוך כשנתיים, תצביע בשבת

ברני סנדרס בבולטימור בבחירות 2016 / צילום: Patrick Semansky - AP
ברני סנדרס בבולטימור בבחירות 2016 / צילום: Patrick Semansky - AP

הגלגל התהפך בבחירות המקדימות לנשיאות של המפלגה הדמוקרטית. הוא לא התהפך פתאום, בן לילה. היה ברור זה זמן שההתמודדות עומדת בסימן של מראית עין. ג'ו ביידן הוביל בכל הסקרים על אף חולשתו הארגונית וקשייו הפיננסיים.

במהלך השבוע שעבר, שני הממוצעים הבולטים ביותר של סקרי דעת הקהל ('ניו יורק טיימס' ו-Real Clear Politics), העלו את ברני סנדרס למקום הראשון. ה'טיימס' מראה הפרש זעום לטובת סנדרס על פני ביידן, אחוז אחד בלבד; RCP מראה הפרש גדול הרבה יותר, שבעה אחוזים. אבל הכול מסכימים שביידן מאבד גובה, ונשארו לו שבועיים בלבד להתאושש או לקרוס.

לאחר שני סיבובי הצבעה במדינות צפוניות קטנות-אוכלוסין, עם דמוגרפיה לא יציגה (רוב עצום של לבנים), ההצבעה פונה דרומה ודרום-מערבה. היא תפגוש לא רק אקלים שונה, אלא פיגמנטים שונים. בשבת הקרובה יגיע תורה של מדינת נבאדה, בדרום מערב ארה"ב; עשרה ימים אחר כך תצביע דרום קרוליינה, באזור המכונה "הדרום העמוק".

אין פרגוד, אין מעטפה, אין חשאיות

נבאדה עומדת להיות המדינה הראשונה בארה"ב, שבה הלבנים יחדלו להיות רוב, בתוך שנתיים או שלוש. הם עדיין יהיו הקבוצה הגדולה ביותר, אבל יירדו מתחת ל-50%. ההיספאנים, יוצאי אמריקה הלטינית, נמצאים בעלייה - כמעט 30% של תושבי נבאדה הם היספאנים, או 'לטינוס'. הם כבר הקבוצה הגדולה ביותר בין בני 19 ומטה (41% לעומת 37% לבנים).

מה שונה היא אפוא הפוליטיקה של נבאדה מזו של ניו המפשייר, שבה סנדרס קצר ניצחון דחוק, ופיט בוטיג'יג' נשף בעורפו. אם סנדרס רוצה להיות המוביל על-אמת הוא מוכרח להפגין את כוחו האלקטורלי גם בין לא-לבנים. הסימנים הם שהוא אמנם עומד לעשות כן. סקר של עיתון מרכזי בנבאדה (בבעלות שלדון אדלסון) מעניק לסנדרס יתרון משכנע של שבעה אחוזים.

הבעיה היא שקצת קשה לחזות את התוצאות בנבאדה. כמו איווה, בסיבוב הראשון, היא אינה עורכת בחירות בתור שכאלה: אין פרגוד, אין מעטפה, אין חשאיות. המצביעים נאספים במקומות כינוס מיוחדים, ומתגודדים בפינות האולם, כל מתגודד ומועמדו המועדף. אחר כך מתחיל ניפוי, ומועמד שאינו מגיע ל-15% מאבד את נציגיו. האובדים רשאים להצטרף אל מועמד אחר. כשמסתיים המיפקד מחולקים נציגים לוועידת המפלגה. הוועידה המקומית תבחר נציגים לוועידה הארצית, שבה יתמנה או תתמנה המועמדת לנשיאות.

איש אינו יודע כמה מן הדמוקרטים של נבאדה יטרחו להופיע. בדרך כלל המספרים נמוכים מאוד. ניסיון העבר גם מראה שאין התאמה הכרחית בין מספר המצביעים למספר הנציגים. ב-2008, למשל, הילרי קלינטון גברה על ברק אובמה בהפרש של כמעט שישה אחוזים, אבל קיבלה נציג אחד פחות לוועידת המפלגה. איש לא זקף את הנצחון לזכותה, ואובמה הוסיף המשיך להיחשב כ"מועמד המוביל". לעתים קרובות, הסטטוס הזה חשוב יותר מכל ניתוח מעמיק, מפני שהוא מניב תרומות, מגייס פעילים, ומשכנע מהססים.

"סוציאליסט" אינו יתרון

סנדרס הקדים להתארגן בנבאדה. יש לו מערכת בחירות אפקטיבית בלשון הספרדית, ובין הלטינוס המקומיים, או לפחות חלקם, הוא ידוע כ"דוד ברני" (בספרדית, Tío Bernie). בעזרתה הנדיבה ומעוטת-הביקורת של התקשורת, הדוד ברני אומר לקהילה ההיספאנית שהוא עמד לצידה "מאז ומעולם", אף כי הרקורד דווקא מראה שהוא נקט בשעתו עמדות נגד מהגרים. הוא לא התנגד לעצם הגירתם, אלא ל"סכנה" האורבת מצד נוכחותו של "כוח עבודה זול" לשכר העבודה של האמריקאים הוותיקים.

מצעו של סנדרס כולל שכר מינימום אוניברסלי של 15 דולר בשעה, חינוך גבוה חינם וביטוח רפואי למהגרים לא חוקיים. כל אלה מדברים אל לבם של בעלי הכנסות נמוכות. אבל הלטינוס אינם עשויים מיקשה אחת, ואינם מצביעים כגוש אחד, בניגוד לשחורים. החוויה ההיספאנית אינה אחידה. במקרה של מהגרים שזה מקרוב באו, היא כוללת התנסויות פוליטיות מעבר לגבולות ארה"ב, שלפחות בחלק מהן התפקיד שמילאו מנהיגים סוציאליסטיים אינו זכור לטוב. תווית הסוציאליסט, שסנדרס עונד בגלוי זה שנים, אינה יתרון.

רוצה לקחת מהם את הביטוח

ההבטחה המפורסמת ביותר, ומעוררת המחלוקת ביותר של סנדרס היא כינון ביטוח רפואי כללי, עם מקור מימון יחיד, כמו ברוב ארצות אירופה ובקנדה. בארה"ב, הרוב הגדול של המבוטחים מקבלים את הביטוח שלהם דרך מעבידיהם, או דרך האיגודים המקצועיים שלהם. סנדרס קורא להחליף את כל צורות הביטוח האלה בצורה אחת ויחידה, שהממשלה הפדרלית תנהל. ביקורת על ההצעה באה גם מתוך מפלגתו. בין המתמודדים על הנשיאות, איש זולתו אינו תומך בה, בוודאי לא בהיקף הזה.

המבקרים הדמוקרטיים מזהירים הן מפני עלותה המופלגת - היא תשתווה לכל התקציב השנתי של הממשלה הפדרלית - והן מפני חוסר הפופולריות שלה בין עובדים אמריקאיים, המעדיפים לשמור את הביטוח הקיים שלהם. בערך 8.5% מן האמריקאים אינם נהנים משום ביטוח.

נבאדה מעוררת בעיה מיוחדת במינה: האיגוד המקצועי הגדול ביותר בה, זה המאגד את העובדים בבתי הקזינו, מתנגד לתכנית סנדרס, ומסרב לתמוך במועמדותו. אמנם רק מיעוט קטן של עובדי אמריקה הם חברי איגודים, אבל לאיגודים יש כוח פוליטי וכספי הנוטה להעדיף דמוקרטים.

קליפורניה, טקסס והלטינוס

מועט הספק שחיים ומוות פוליטיים בידי המצביעים ההיספאניים בשורה של מדינות בולטות בדרום ארה"ב ובמערבה. בחודש הבא יבוא תורן של שתי המדינות הגדולות ביותר, קליפורניה וטקסס, שכמעט שליש מתושביהן הם היספאנים. בתחילת החודש הבא העיניים יינשאו אל "יום שלישי הגדול", שבו ייבחרו חצי הצירים לוועידה. נקל לשער איזו תנופה ירכשו האיש, או האשה, שיגרפו את הקול ההיספאני בנבאדה.

מי שזקוק כמעט עד ייאוש להצלחה כלשהי בין הלטינוס הוא סגן הנשיא לשעבר ביידן, אשר הושפל בשני הסיבובים הראשונים. גם פיט בוטיג'יג' זקוק לתוצאות סבירות, כדי להיחלץ ממלכודת "לבנים בלבד" שבה הוא עלול להיתקע. כיוצא בזה גם הסנטורית איימי קלובוצ'אר, שנחלה הישג בולט בניו המפשייר, אבל מוכרחה להוכיח שיש קונים להתיימרותה לייצג את "המרכז" גם מחוץ לצפון ארה"ב.

מי שלא יתחרה בנבאדה הוא האיש שמשאביו הכספיים מאיימים לטרוף את קלפי הפוליטיקה האמריקאית: מייקל בלומברג. ממוצעי הסקרים מראים, שהוא עלה למקום הרביעי בין הדמוקרטים והוא מתחזק במדינות "יום שלישי הגדול". סקר בפלורידה, מדינה קריטית לחלוטין בכל משוואת בחירות באמריקה, הראה בסוף השבוע שעבר כי בלומברג הוא עכשיו המוביל, בהפרש קטנטן. זו תוצאה סנסציונית.

הדמוקרטים זקוקים לניפוי. יש להם עדיין שבעה טוענים לנשיאות עם די אמצעים כדי להוסיף ולהתכתש לפחות עוד זמן מה. אידיאלית, בחודש מרץ האופק צריך להתבהר. זה הטעם שנבאדה, בדרך כלל מעוטת חשיבות, מקבלת עכשיו תשומת לב ניכרת. אולי היא תאיץ את תהליך הניפוי, או תסבך אותו עוד יותר. נבאדה או לא נבאדה, מוטב שלא להמר על התוצאות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

טראמפ טוען שיפתח את מצר הורמוז: "הנשיא שי ייתן לי חיבוק גדול ושמן"

נשיא ארה"ה כתב בפוסט כי הוא יפתח את מצר הורמוז לצמיתות, וכי סין הסכימה לא לשלוח נשק לאיראן ● ברקע - מאמצים להאריך את הפסקת האש בין ארה"ב לאיראן

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: אלעד זגמן, ענבה, לע''מ

ותודה לעסקת וויז: הגירעון במרץ התכווץ

הגירעון המצטבר של הממשלה ב-12 החודשים האחרונים התכווץ ב-0.5% ביחס לחודש הקודם ועמד על 4.2% ● 8.7 מיליארד שקל התקבלו באופן חריג, ככל הנראה מתשלומי המסים של עסקת וויז-גוגל ● במקביל, במסגרת עדכון תקציב המדינה בעת המלחמה העלה הכלכלן הראשי באוצר את תחזית ההכנסות על סמך ההכנסות הגבוהות ממסים בחודש שעבר

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

השקל בשיא היסטורי: החברות שמפסידות, ואלו שמרוויחות בגדול

התחזקות השקל מביאה להורדות מחירים ברשתות השיווק, בכרטיסי הטיסה ובקניות בחו"ל, ותומכת בצרכן הישראלי דרך הורדת האינפלציה ● לצד המרוויחים, יש גם מי שמפסיד: דוגמה בולטת במיוחד היא הישראלים שחשופים דולרית למדד S&P 500 וגם היצואניות הישראליות שמשלמות את המחיר

עו''ד שגית אפיק, יועמ''שית הכנסת / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת טוענת לפגמים בעבודת ועדת התקשורת; קרעי קורא להדיחה

עו"ד שגית אפיק שלחה מכתב ליו"ר הוועדה המיוחדת לחוק התקשורת, ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן, בו היא מותחת ביקורת חריפה על אופן ניהול הוועדה וקובעת כי הליך החקיקה סובל מפגמים יסודיים המגיעים עד כדי פגיעה בשורש ההליך ● שר התקשורת שלמה קרעי: יועמ"שית הכנסת מועלת בתפקידה, ויש להדיחה באופן מיידי

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

הערכות: ויקטורי וגוד פארם בין המתעניינות ברכישת וולט מרקט

לגלובס נודע כי יותר מ־20 חברות כבר הביעו התעניינות, ברכישת רשת הסופרים של וולט ● במצגת למשקיעים שערכה וולט נחשפו הכנסות המרקט ב–2025

קלוד / צילום: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר: באיזו מניה הוא בחר?

חשבון אנונימי ברשת X בנה באמצעות מודל קלוד מנהל תיק השקעות וירטואלי שמצליח, לפחות בינתיים, לעקוף את מדד ה־S&P 500

מדד המחירים לצרכן בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מתמתנת. מחירי הדירות משלימים ירידה שנתית של 1.7%

על אף השפעות המלחמה נגד איראן, מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% במרץ, בצד הנמוך של הערכות הכלכלנים ● כך, קצב האינפלציה השנתי התמתן ל-1.9% ● עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים, הלבשה, דיור ותחבורה ותקשורת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק ברצף של 10 ימי עליות, מדד S&P 500 במרחק נגיעה משיא; מטבעות הקריפטו מזנקים

נאסד"ק עלה ב-2% ● מחיר הנפט נפל ב-7%●  ג'יי.פי מורגן: "ישנו מערך סיכונים מורכב והולך, כמו מתחים גאו-פוליטיים, מלחמות ותנודתיות במחירי האנרגיה" ● ההודעה של אנבידיה שהזניקה את מניות הקוונטים ● תחרות למאסק: אמזון קונה חברת לוויינים ב-12 מיליארד דולר ● קרן המטבע הבינלאומית הורידה את תחזיות הצמיחה הגלובלית לשנה הנוכחית

האם טיפול שפותח לסרטן יוביל למהפכה במחלות נוספות? / אילוסטרציה: Shutterstock

שלוש מחלות נעלמו: האם טיפול שפותח לסרטן יוביל למהפכה במחלות נוספות?

טכנולוגיית ה־CAR-T, שפותחה לטיפול בסרטן וזכתה עד כה להצלחה מוגבלת, עשויה כעת לחולל מהפכה במחלות אוטואימוניות ● מאמר שפורסם השבוע בכתב עת מוביל וניסויים נוספים, חלקם בישראל, מסמנים את החזיתות החדשות לטכנולוגיה שהחלה את דרכה במכון ויצמן

קן גריפין, מנכ''ל קרן הגידור סיטאדל / צילום: Reuters, Mike Blake

מים קרים על הראלי: האזהרה המהדהדת של האנשים הכי חזקים בוול סטריט

בזמן שוול סטריט חוגגת את ההתאוששות, ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, וקן גריפין, מנכ"ל קרן הגידור הגדולה בעולם סיטאדל, מזהירים מפני התנגשות חזיתית עם המציאות

מדף קוטג' השבוע / צילום: גלית חתן

למה הקוטג' נעלם מהמדפים?

מאז סוף חג הפסח מורגשת ירידה משמעותית בכמות הקוטג' שנמצאת על מדפי רשתות השיווק ברחבי הארץ ● במועצת החלב מצביעים על מקור הבעיה: המחלבות ● וגם: ההשקעה הראשונה של איטורו מאז ההנפקה, הקמפיין של קופ"ח מכבי הפך לסדרת רשת, ומותג אופנת הספורט ON יוצא מידי רנואר ועובר לסופר–פארם ● אירועים ומינויים

נבות בר, מנכ''ל קיסטון / צילום: דודי מוסקוביץ'

קיסטון רוצה להפוך מקרן ריט לתשתיות לחברה ציבורית רגילה: "יחסוך רבע מיליארד שקל"

קרן הריט בתחום התשתיות רוצה לשנות את מודל הפעילות שלה, משום שהמהלך לדבריה יסייע לשיפור התזרים והרווחיות, ויחזק את יכולות הניהול שלה

היישוב אפרת. שווי הבית עלה ל־7 מיליון / צילום: Shutterstock

המקרה הנדיר שהגיע לעליון: מתי עיכוב בתשלום על בית מצדיק ביטול עסקה?

בני זוג איחרו בתשלום לרכישת בית באפרת ● המחוזי אישר למוכר לבטל את ההסכם - שערכו זינק בינתיים ● העליון קיבל את ערעור הרוכשים, וחייב את המוכר למכור להם בשווי המקורי

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

קרב על מאות דירות: מדוע בוטלה צוואת ה"טייקונית"?

המנוחה, שמחזיקה במאות דירות, כתבה בצוואתה שכל רכושה יעבור לאחיין שלה ● אלא שבית המשפט התחקה אחר נסיבות כתיבת הצוואה והגיע למסקנה כי האחיין "ניצל לרעה את אהבתה והשתלט עליה לחלוטין" ● בפסק הדין נקבע כי הרכוש יעבור לבנותיה של המנוחה, והאחיין ייאלץ לשלם חצי מיליון שקל בגין הוצאות

סגן נשיא ארה''ב ומשלחתו בשיחות המו''מ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ארה"ב ואיראן הסכימו עקרונית להארכת הפסקת האש

עפ"י הדיווח ב-AP, המתווכים דוחפים לפשרה בשלוש נקודות מחלוקת עיקריות ששיבשו את השיחות הישירות בסוף השבוע האחרון בין ארה"ב לאיראן ● עפ"י גורמים אזוריים, ארה"ב ואיראן נתנו "הסכמה עקרונית" להאריכת המו"מ כדי לאפשר מאמצים דיפלומטיים נוספים

שוק הדיור / אילוסטרציה: Shutterstock, XanderSt

ברגע האחרון: נדחתה הגרלת “דירה בהנחה”

פתיחת ההרשמה נדחתה למועד לא ידוע לקראת אישור הקצאה אחידה של מחצית מהדירות למשרתי מילואים בכל היישובים ● המשמעות: תוספת של יותר מ־1,100 דירות למכסה ● למרות הסינון – עדיין נותרו פרויקטים בערי ביקוש כמו ראשון לציון וכפר סבא

אילוסטרציה: Shutterstock

רגע מהיסטוריה: שער הדולר - 3.00 שקלים

הדולר נסחר היום מתחת ל-3.01 שקלים, שיא של יותר מ-30 שנה ● בין הגורמים שתומכים בייסוף המטבע המקומי ניתן למנות את הפסקת האש באיראן ואת השיחות הישירות מול לבנון ● התפתחות שלילית בשני המקרים עלולה להפוך את המגמה ● וגם: המרוויחים והמפסידים

טל דורי, מנכ''ל אי בי אי קפיטל / צילום: יחצ

מנהל כספי ההייטקיסטים שהפך למיליונר בעצמו

טל דורי, מנכ"ל אי.בי.אי קפיטל, תוגמל אשתקד ביותר מ־10 מיליון שקל, בעיקר במענק ובמניות ● הקים את החברה המנהלת כ־67 מיליארד שקל באופציות "בתוך הכסף", הניתנות למימוש של עובדי הייטק בישראל ● אחריו בדירוג השכר: לבנת מזרחי־רינסקי, מנכ"לית חבר הבורסה של אי.בי.אי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

"אנשים לא רוצים להחמיץ שוק בעלייה": ה-S&P 500 בשיא חדש של כל הזמנים

הנאסד"ק וה-S&P 500 מטפסים, בעוד הדאו ג'ונס יורד ● בבלומברג דווח: ארה"ב ואיראן שוקלות להאריך את הפסקת האש לשבועיים ● הנפט נסחר ביציבות, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● הדולר נחלש בעולם, בדרך לרצף הירידות הארוך מאז 2011 ● בורסת דרום קוריאה זינקה ב-3% ● ג'יימי דיימון: "ישנו מערך סיכונים משמעותי, אנו נערכים למגוון רחב של תרחישים"

מטוס של טוס איירווייז / צילום: Elliott Kefalas

חברות התעופה שמגבירות תדירות בנתב"ג - ואלה שממשיכות לבטל

טוס ובלו בירד מרחיבות פעילות ומוסיפות עשרות טיסות שבועיות, פליי דובאי ואתיופיאן איירליינס חוזרות ● מרבית חברות התעופה הזרות עדיין על הגדר או דוחות חזרה