גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בשווקים: "אפילו אם הווירוס ייבלם תוך חודשיים-שלושה, הפגיעה בכלכלה העולמית היא משמעותית"

"השווקים הפיננסיים סבורים כי הקורונה היא תופעה חולפת, והפחתות ריבית יפצו על הפגיעה קצרת-הטווח בפעילות הכלכלית בעולם", כך כותבים כלכלני בנק פועלים ● השבוע יתפרסמו שלל נתוני מאקרו, בהם: שיעור הצמיחה ביפן ומדד המחירים לצרכן בגוש האירו ● התחזית השבועית של "גלובס"

תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן המשך הכותרות מעבר לים בנושא התפשטות נגיף הקורונה, ובהמשך לסגירה היציבה ביום המסחר האחרון בוול סטריט, ונראה כי השווקים נותרו אדישים להתפשטות הנגיף. מחר לא צפוי להתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום הנשיא.

"השווקים הפיננסיים סבורים כי הקורונה היא תופעה חולפת, והפחתות ריבית יפצו על הפגיעה קצרת-הטווח בפעילות הכלכלית בעולם", כך כותבים כלכלני בנק פועלים בסקירתם השבועית. "קשה להתווכח עם חוכמת ההמונים הגלומה בשווקים, אבל לפחות על פי הגלוי עד כה, אפילו אם הווירוס ייבלם תוך חודשיים-שלושה, הפגיעה בכלכלה העולמית היא משמעותית. זה מתחיל בפעילות הייצור בסין וממשיך לענפי התיירות והטיסה. אפשר לומר שתרחיש כזה השווקים יוכלו להכיל, בעיקר אם הבנקים המרכזיים יסייעו במדיניות עוד יותר מרחיבה. עדיין קיים סיכון כלשהו, שהווירוס יתפשט למדינות נוספות, ולא ניפטר ממנו כה מהר. השווקים מעריכים שההסתברות לזה היא כנראה אפסית, אחרת קשה להסביר איך שוקי המניות ממשיכים לטפס".

העלייה במספר מקרי המוות וההידבקויות מווירוס הקורונה נמשכת, אם כי לא חלה החמרה בשיעורי ההדבקה, כאשר בבריטניה ובטאיוואן נרשמו מקרי מוות ראשונים. השלטון בסין נוקט צעדים רבים על מנת לצמצם את מספר ההדבקות, והוא פועל במרץ גם במישור הכלכלי על מנת לרכך את הפגיעה בכלכלה, כמו הורדת ריבית, הזרמת כספים למערכת הבנקאית, הרחבת האשראי ומתן סובסידיות למשקי בית וחברות שנקלעו לקשיים. "הפעילות הכלכלית בסין עדיין משותקת ברובה. ערים רבות בסין, מעבר לאלו שבמחוז חוביי, נמצאות בסוג של הסגר ורק חלק מהמפעלים בסין חזרו לעבוד. בהנחה שהמגיפה תימשך בחודש הקרוב, התוצר ברבעון הראשון בסין עשוי לא לגדול בכלל, ואולי אף לרדת", כתבו בפועלים. "הסיכוי שנתון כזה יתפרסם בסין אינו גבוה".

השפעה מרכזית על ענף התעופה והתיירות בעולם

"נתונים רשמיים לתנועות תיירים בחודש ינואר עדיין לא התפרסמו אך הירידה בתנועת הנוסעים בעולם כבר מורגשת. מספר מדינות ובהן ישראל פרסמו אזהרות נסיעה למדינות נוספות מלבד סין, ונוסעים רבים בחרו לבטל טיסות בעיקר לאזור אסי", כתבו בפועלים. לפי ארגון חברות התעופה הבינלאומי (IATA), אזור אסיה פאסיפיק הוא הפגיע ביותר למשבר הקורונה, כאשר 42% מכלל הנוסעים שלהם מגיעים מסין, כשהפדיון מהטיסות הפנימיות בסין מהווה כמעט שליש מכלל הפדיון של חברות התעופה באזור. בפועלים מציינים כי ביתר האזורים הפגיעה צפויה להיות נמוכה בהרבה כשהטיסות הבינלאומיות מסין מהוות לכל היותר 5% מכלל הפדיון, פגיעה שתפוצה לפחות בחלקה על-ידי הירידה שנרשמה במחיר הדלק. "במקרה שההגבלות על טיסות יתרחבו למדינות נוספות באסיה, הירידה בהכנסות של חברות התעופה צפויה להיות גדולה בהרבה. בתרחיש זה החשיפה של חברות תעופה באזור המזרח התיכון, המהווה נקודת קישור בין אסיה לאירופה, תגדל מ-3% לכמעט 50%".

מאקרו: צמיחה ביפן ופרוטוקול הפד

השבוע צפויים להתפרסם שלל נתוני מאקרו בעולם. מחר יפורסם שיעור הצמיחה ביפן לרבעון הרביעי. הצפי של הכלכלנים הוא להתכווצות של 0.9% בתוצר היפני. בגרמניה צפוי להתפרסם ביום שלישי הקרוב סקר הסנטימנט הכלכלי של ZEW לחודש פברואר, כאשר התחזיות הן לעלייה של 5 נקודות ל-30 נקודות. בארה"ב יפורסם באותו היום מדד הייצור של האמפיירסטייט לחודש פברואר. התחזיות הן לעלייה ל-5 נקודות לעומת קריאה של 4.8 נקודות בחודש הקודם.

ביום רביעי בבריטניה יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ונתוני האינפלציה של שנת 2019. בארה"ב יפורסמו נתוני אישורי הבנייה באותו היום, ומדד המחירים ליצרן לחודש ינואר. בערב של יום רביעי יפורסם פרוטוקול ועדת השוק הפתוח של הפד מהישיבה האחרונה.

ביום חמישי הבנק האירופי יפרסם את חשבון המדיניות המוניטרית. ובארה"ב יפורסם מדד הייצור של פילדלפיה לחודש פברואר. ביום שישי יפורסם מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בגוש האירו, בריטניה וגרמניה לצד פרסום מדד המחירים הצרכן השנתי בגוש האירו.

בשוק המקומי: צמיחה של 4.6% ברבעון הרביעי של 2019

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה מעלה את קצב הצמיחה של המשק בשנת 2019 ל-3.5%, זאת בעקבות שקלול נתוני הרבעון הרביעי של השנה. בסוף 2019 העריכה הלמ"ס את הצמיחה לאותה שנה ב-3.3%, בטרם התקבלו נתוני הרבעון האחרון. כעת, לאחר העדכון, רושם המשק צמיחה חזקה יותר ב-2019 מזו שנרשמה ב-2018 (3.4%).

ביום שישי האחרון פורסם מדד המחירים לחודש ינואר במשק, שהצביע על ירידה של 0.4%, לעומת התחזית בשוק לירידה של 0.3%. לא היו הפתעות גדולות בסעיפי המדד השונים, מעבר לירידה של 0.5% במחירי המזון. המדד עלה ב-0.3% ב-12 החודשים האחרונים. השפעת הייסוף ניכרת כמעט ברוב הסעיפים, והיא צפויה להמשיך להשפיע על מדדי המחירים הקרובים.

"האינפלציה בטווח של מספר חודשים קדימה תושפע מהמשך הייסוף ומהשפעת נגיף הקורונה, שפועלת להפחתת מחירים של שירותים כמו טיסות ונופש בחו"ל", כך לפי כלכני בנק פועלים. "אם התפשטות הנגיף לא תיבלם צפויות להתייקר סחורות שמקורן בסין. אנו ממשיכים להניח שהעלאות מסים יתרמו למדד 0.2% בשנה הקרובה, אם כי מדיניות הממשלה להפחתת הגירעון תלויה בהרכב הממשלה שתוקם, ואין בידינו לכמת אותה. השפעת שער החליפין על האינפלציה היא גבוהה, ואנו מניחים כי מדיניות בנק ישראל תפעל למתן את הייסוף. בהנחה של יציבות בשער החליפין של השקל, אנו סבורים כי האינפלציה תהיה קרובה לגבול התחתון של היעד, ותסתכם בשיעור של 0.9% ב-12 החודשים הקרובים".

עוד כתבות

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

iRobot. חשש ביחס לתפעול האפליקציה / צילום: Reuters, St Petersburg Times

המתחרות, המכסים וחבל ההצלה שנלקח: קריסת שואב האבק שחולל מהפכה בשוק

זה היה סיפור הצלחה קלאסי: שוק חדש, חברה שייסדו חוקרים מ-MIT, הצלחה בנאסד"ק ומכירות של עשרות מיליוני מכשירים בעולם ● אבל iRobot לא הצליחה לעמוד מול השטף מסין ולא התאוששה מביטול הרכישה של אמזון. המכסים המוגדלים שהטילה ארה"ב היו הקש האחרון

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית