גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בשווקים: "אפילו אם הווירוס ייבלם תוך חודשיים-שלושה, הפגיעה בכלכלה העולמית היא משמעותית"

"השווקים הפיננסיים סבורים כי הקורונה היא תופעה חולפת, והפחתות ריבית יפצו על הפגיעה קצרת-הטווח בפעילות הכלכלית בעולם", כך כותבים כלכלני בנק פועלים ● השבוע יתפרסמו שלל נתוני מאקרו, בהם: שיעור הצמיחה ביפן ומדד המחירים לצרכן בגוש האירו ● התחזית השבועית של "גלובס"

תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן המשך הכותרות מעבר לים בנושא התפשטות נגיף הקורונה, ובהמשך לסגירה היציבה ביום המסחר האחרון בוול סטריט, ונראה כי השווקים נותרו אדישים להתפשטות הנגיף. מחר לא צפוי להתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום הנשיא.

"השווקים הפיננסיים סבורים כי הקורונה היא תופעה חולפת, והפחתות ריבית יפצו על הפגיעה קצרת-הטווח בפעילות הכלכלית בעולם", כך כותבים כלכלני בנק פועלים בסקירתם השבועית. "קשה להתווכח עם חוכמת ההמונים הגלומה בשווקים, אבל לפחות על פי הגלוי עד כה, אפילו אם הווירוס ייבלם תוך חודשיים-שלושה, הפגיעה בכלכלה העולמית היא משמעותית. זה מתחיל בפעילות הייצור בסין וממשיך לענפי התיירות והטיסה. אפשר לומר שתרחיש כזה השווקים יוכלו להכיל, בעיקר אם הבנקים המרכזיים יסייעו במדיניות עוד יותר מרחיבה. עדיין קיים סיכון כלשהו, שהווירוס יתפשט למדינות נוספות, ולא ניפטר ממנו כה מהר. השווקים מעריכים שההסתברות לזה היא כנראה אפסית, אחרת קשה להסביר איך שוקי המניות ממשיכים לטפס".

העלייה במספר מקרי המוות וההידבקויות מווירוס הקורונה נמשכת, אם כי לא חלה החמרה בשיעורי ההדבקה, כאשר בבריטניה ובטאיוואן נרשמו מקרי מוות ראשונים. השלטון בסין נוקט צעדים רבים על מנת לצמצם את מספר ההדבקות, והוא פועל במרץ גם במישור הכלכלי על מנת לרכך את הפגיעה בכלכלה, כמו הורדת ריבית, הזרמת כספים למערכת הבנקאית, הרחבת האשראי ומתן סובסידיות למשקי בית וחברות שנקלעו לקשיים. "הפעילות הכלכלית בסין עדיין משותקת ברובה. ערים רבות בסין, מעבר לאלו שבמחוז חוביי, נמצאות בסוג של הסגר ורק חלק מהמפעלים בסין חזרו לעבוד. בהנחה שהמגיפה תימשך בחודש הקרוב, התוצר ברבעון הראשון בסין עשוי לא לגדול בכלל, ואולי אף לרדת", כתבו בפועלים. "הסיכוי שנתון כזה יתפרסם בסין אינו גבוה".

השפעה מרכזית על ענף התעופה והתיירות בעולם

"נתונים רשמיים לתנועות תיירים בחודש ינואר עדיין לא התפרסמו אך הירידה בתנועת הנוסעים בעולם כבר מורגשת. מספר מדינות ובהן ישראל פרסמו אזהרות נסיעה למדינות נוספות מלבד סין, ונוסעים רבים בחרו לבטל טיסות בעיקר לאזור אסי", כתבו בפועלים. לפי ארגון חברות התעופה הבינלאומי (IATA), אזור אסיה פאסיפיק הוא הפגיע ביותר למשבר הקורונה, כאשר 42% מכלל הנוסעים שלהם מגיעים מסין, כשהפדיון מהטיסות הפנימיות בסין מהווה כמעט שליש מכלל הפדיון של חברות התעופה באזור. בפועלים מציינים כי ביתר האזורים הפגיעה צפויה להיות נמוכה בהרבה כשהטיסות הבינלאומיות מסין מהוות לכל היותר 5% מכלל הפדיון, פגיעה שתפוצה לפחות בחלקה על-ידי הירידה שנרשמה במחיר הדלק. "במקרה שההגבלות על טיסות יתרחבו למדינות נוספות באסיה, הירידה בהכנסות של חברות התעופה צפויה להיות גדולה בהרבה. בתרחיש זה החשיפה של חברות תעופה באזור המזרח התיכון, המהווה נקודת קישור בין אסיה לאירופה, תגדל מ-3% לכמעט 50%".

מאקרו: צמיחה ביפן ופרוטוקול הפד

השבוע צפויים להתפרסם שלל נתוני מאקרו בעולם. מחר יפורסם שיעור הצמיחה ביפן לרבעון הרביעי. הצפי של הכלכלנים הוא להתכווצות של 0.9% בתוצר היפני. בגרמניה צפוי להתפרסם ביום שלישי הקרוב סקר הסנטימנט הכלכלי של ZEW לחודש פברואר, כאשר התחזיות הן לעלייה של 5 נקודות ל-30 נקודות. בארה"ב יפורסם באותו היום מדד הייצור של האמפיירסטייט לחודש פברואר. התחזיות הן לעלייה ל-5 נקודות לעומת קריאה של 4.8 נקודות בחודש הקודם.

ביום רביעי בבריטניה יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ונתוני האינפלציה של שנת 2019. בארה"ב יפורסמו נתוני אישורי הבנייה באותו היום, ומדד המחירים ליצרן לחודש ינואר. בערב של יום רביעי יפורסם פרוטוקול ועדת השוק הפתוח של הפד מהישיבה האחרונה.

ביום חמישי הבנק האירופי יפרסם את חשבון המדיניות המוניטרית. ובארה"ב יפורסם מדד הייצור של פילדלפיה לחודש פברואר. ביום שישי יפורסם מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בגוש האירו, בריטניה וגרמניה לצד פרסום מדד המחירים הצרכן השנתי בגוש האירו.

בשוק המקומי: צמיחה של 4.6% ברבעון הרביעי של 2019

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה מעלה את קצב הצמיחה של המשק בשנת 2019 ל-3.5%, זאת בעקבות שקלול נתוני הרבעון הרביעי של השנה. בסוף 2019 העריכה הלמ"ס את הצמיחה לאותה שנה ב-3.3%, בטרם התקבלו נתוני הרבעון האחרון. כעת, לאחר העדכון, רושם המשק צמיחה חזקה יותר ב-2019 מזו שנרשמה ב-2018 (3.4%).

ביום שישי האחרון פורסם מדד המחירים לחודש ינואר במשק, שהצביע על ירידה של 0.4%, לעומת התחזית בשוק לירידה של 0.3%. לא היו הפתעות גדולות בסעיפי המדד השונים, מעבר לירידה של 0.5% במחירי המזון. המדד עלה ב-0.3% ב-12 החודשים האחרונים. השפעת הייסוף ניכרת כמעט ברוב הסעיפים, והיא צפויה להמשיך להשפיע על מדדי המחירים הקרובים.

"האינפלציה בטווח של מספר חודשים קדימה תושפע מהמשך הייסוף ומהשפעת נגיף הקורונה, שפועלת להפחתת מחירים של שירותים כמו טיסות ונופש בחו"ל", כך לפי כלכני בנק פועלים. "אם התפשטות הנגיף לא תיבלם צפויות להתייקר סחורות שמקורן בסין. אנו ממשיכים להניח שהעלאות מסים יתרמו למדד 0.2% בשנה הקרובה, אם כי מדיניות הממשלה להפחתת הגירעון תלויה בהרכב הממשלה שתוקם, ואין בידינו לכמת אותה. השפעת שער החליפין על האינפלציה היא גבוהה, ואנו מניחים כי מדיניות בנק ישראל תפעל למתן את הייסוף. בהנחה של יציבות בשער החליפין של השקל, אנו סבורים כי האינפלציה תהיה קרובה לגבול התחתון של היעד, ותסתכם בשיעור של 0.9% ב-12 החודשים הקרובים".

עוד כתבות

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

אלו הן המסקנות של משרד הבריאות בעניין התקלות בבדיקה של חברת רוש

כפי שדווח בעבר, הבדיקה של חברת רוש אשר בחנה את התאמת הגידול לטיפול הורמונלי, הייתה תקולה ונשים מסוימות נמצאו בטעות כלא מתאימות לטיפול בסרטן שד, למרות שהיו יכולות להיעזר בו ● התחקיר של משרד הבריאות, מצא כי הבדיקה נתנה תוצאה חלשה יחסית, בשל תקלה בערכת הבדיקה עצמה

הסלון האווירי בדובאי / צילום: Altaf Qadri

רוסיה מציגה בדובאי: העתק של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית

בסלון האווירי בדובאי, שמתקיים בימים אלו, רוסיה מציגה לראווה גרסת יצוא של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית, אליו קיבלה רישיון בעבר ● שיתוף הפעולה בין תע"א לרוסיה נקטע כבר לפני עשור, אך זה לא מפריע לרוסים לייצר העתק במפעל אזרחי תחת שם שונה

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

אחרי הפיגוע: צה"ל פועל ביישובים שמהם יצאו המחבלים

הנרצח בפיגוע בגוש עציון: אהרון כהן, תושב קריית ארבע  ● חמאס גינה את ההחלטה באו"ם ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● דיווחים בלבנון: צה"ל תקף רכב בכפר בלידא שבדרום המדינה ● צה"ל מאשר: חיסלנו בעזה שני מחבלים שחצו את הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

משה לארי / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: רווח של 1.5 מיליארד שקל – מחציתו יחולק כדיבידנד

מדובר בעלייה של 4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, כאשר הבנק מציג תשואה גבוהה על ההון של 17.6% ● בניגוד לבנקי לאומי והבינלאומי, שהגיעו לשיעור חלוקה של 75% מהרווח הנקי - מזרחי טפחות, בדומה לדיסקונט, בוחר לחלק מחצית מהרווח הנקי כדיבידנד

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מניות הטכנולוגיה הובילו את הירידות

ה-S&P 500 ירד בקרוב ל-1% ● אלפאבית קפצה לאחר שנחשף כי ברקשייר האת'וויי של וורן באפט רכשה החזקה בה ● אלביט וצים מזנקות בכ-7% ובכ-6%, בהתאמה ● הביטקוין ממשיך במומנטום השלילי שלו, מחירו נע סביב 91 אלף דולר ● מחירי הזהב והכסף ירדו ● משקיעי העל חשפו את ההשקעות שלהם: הרוכשים והמוכרים של גוגל, אלו שרכשו אמזון, וזה שחתך את אינטל רבעון אחרי שרכש אותה

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית וח''כ חנוך מילביצקי / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, כדיה לוי

בג"ץ נתן זריקת עידוד ללשכת עוה"ד, שעשויה לחטוף מכה ממקום אחר

השופטים הקפיאו את החוק שקיצץ את דמי החבר שגובה לשכת עורכי הדין ואסר עליה לממן בהם את פעילותה הציבורית ● בלשכה נזהרים מחגיגות כל עוד גורל החוק לא הוכרע ● יוזמיו כבר מתכננים את הצעדים הבאים נגד הלשכה, ויו"ר ועדת החוקה קורא לעורכי הדין שלא לשלם את דמי החבר

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתעשייה הביטחונית מאותתים: הפסקת האש פותחת דלת לשורה של עסקאות ענק

אלביט דיווחה על אחת העסקאות הגדולות בתולדותיה עם "לקוחה בינלאומית" - בהיקף של 2.3 מיליארד דולר ● בכך היא מצטרפת לשורת עסקאות שנרקמו לאחרונה, ובתעשיות הביטחוניות המקומיות מעריכים כי בתקופה הקרובה יבשילו לכדי עסקאות מגעים נוספים ● בשורה חיובית גם מגרמניה: מסירה את האמברגו על ישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

ירידות בוול סטריט; מדד השבבים ב"טריטוריית תיקון", הביטקוין מתאושש

נאסד"ק יורד ב-1.5% ● מנכ"ל גוגל: "אם הבועה תתפוצץ, אף חברה לא תישאר חסינה, גם אנחנו לא" ● נייס נופלת ב-10% בעקבות הדוחות ● לראשונה זה 7 חודשים, הביטקוין ירד מתחת ל-90 אלף דולר לפני שהתאושש, מייקל סיילור ממשיך לרכוש את המטבע ● ישראליות: נייס נופלת לאחר הדוחות, סיוה בעקבות הנפקת מניות ● קלאוד פלייר, יורדת ביותר מ־2% בעקבות תקלה שהשפיעה על חלק מהפלטפורמות הגדולות בעולם

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים - האם הראלי בוול סטריט לא יגיע?

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

מל''ט ההרון של התעשייה האווירית / צילום: אלון רון, התעשייה האווירית

באוצר דורשים דיבידנד עצום, במשרד הביטחון מתנגדים, והנפקת תע"א מתרחקת

במסגרת המו"מ להנפקה, משרד האוצר דורש מהתעשייה האווירית דיבידנד של מיליארד דולר והנפקת חוב בסכום דומה - מהלך שלטענת משרד הביטחון עלול לרוקן את ההנפקה ממשמעותה הכלכלית ● בצירוף המתח הפוליטי והיעדר יו"ר כבר שנה, ההנפקה הולכת ומתרחקת

המשרוקית מסבירה. ועדות חקירה / צילום: יעקב סער - לע''מ

זן חדש של ועדות חקירה? החלטת ממשלה לא תספיק

הממשלה החליטה: ועדת חקירה - אבל לא ממלכתית. אז מה כן, ומה צריך לקרות כדי שזה באמת ייצא לפועל? ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ראש צוות השרים לסמכויות ועדת החקירה לאירועי ה-7 באוקטובר: יריב לוין

בצוות יהיו חברים גם השרים בן גביר, סמוטריץ', סטרוק, אלקין, דיכטר, גמליאל, אליהו ושיקלי ● הצוות אמור לקבוע את סמכויות ועדת החקירה שמתכננת הממשלה להקים במקום ועדה ממלכתית, ולהחליט אילו נושאים ייכללו במנדט שלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו מעיד בתיק 4000: אין הקבלה בתולדות המדינה לשיטפון ההתקפות עליי בתקשורת

רה"מ בנימין נתניהו החל להעיד בתיק 4000 ● עו"ד יהודית תירוש חוקרת אותו בחקירה נגדית לגבי האישום נגדו בשוחד סביב מתן הטבות רגולטוריות לקבוצת בזק שהייתה אז בשליטת שאול אלוביץ', תמורת הטיית הסיקור באתר וואלה לטובתו ולטובת משפחתו ● נתניהו: "לא הייתה שום הבנה עם אלוביץ'" ● עו"ד תירוש: "אנחנו נמצאים בתיק של היענות חריגה לבקשות סיקור; אנחנו נראה שלנתניהו הסיקור התקשורתי מאוד חשוב"

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

עומר אדם / צילום: שי פרנקו

"במשך תקופה ארוכה אני מתעניין בתחום הסייבר": ההשקעה החדשה של עומר אדם

חברת אבטחת הענן Aryon השלימה גיוס של משקיעים אסטרטגיים בהיקף של 4 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר גויסו מהזמר עומר אדם ● אלקטרה חתמה עם סמסונג על הסכם הפצה אסטרטגי של עשרות מיליוני שקלים ● המחזור השני של האקדמיה למנכ"ליות יוצא לדרך ● וגם: בעבר הוא כיהן כמנכ"ל מכבי חיפה, היום הוא מנכ"ל מותג הנעליים טבע נאות ● אירועים ומינויים

בית רומנו הקיים / צילום: משה צור אדריכלים

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א: 3 קומות יתוספו לבית רומנו שיהפוך למבנה ציבורי

הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב החליטה כי הזכויות בבית רומנו יועברו מחברת YBOX נדל"ן לעירייה ● בתוך כך, המבנה ההיסטורי יהפוך למבנה בעל אופי ושימושים ציבוריים ● בתמורה, תקבל החברה זכויות למגורים בהיקף של עשרות אלפי מ"ר במקומות שונים בעיר

פרויקט תמ''א ברחוב צה''ל, קרית אונו / צילום: תמר מצפי

גל מיזוגים של חברות תמ"א 38: החברות הקטנות נכנעות לשוק הקשה

הקשיים הפיננסיים, ירידות המחירים והמלחמה גורמים לעשרות חברות יזמיות קטנות בתחום ההתחדשות העירונית למכור את עצמן - בעוד החברות הגדולות אוספות פרויקטים ומתחזקות

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה מצטרף לביקורת האוצר על צה"ל: אין בקרה על עשרות מיליארדים בתגמולי מילואים

דוח חדש של מבקר המדינה מצביע כי לצה"ל ולביטוח הלאומי אין מנגנון בקרה משותף שמוודא שההוצאה הציבורית מנוצלת באופן יעיל ● בנוסף, המבקר אנגלמן מצביע על התנהלות בעייתיות של האקדמיה מול הסטודנטים ● ומה בנוגע לזכויות העבודה?