גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בשווקים: "אפילו אם הווירוס ייבלם תוך חודשיים-שלושה, הפגיעה בכלכלה העולמית היא משמעותית"

"השווקים הפיננסיים סבורים כי הקורונה היא תופעה חולפת, והפחתות ריבית יפצו על הפגיעה קצרת-הטווח בפעילות הכלכלית בעולם", כך כותבים כלכלני בנק פועלים ● השבוע יתפרסמו שלל נתוני מאקרו, בהם: שיעור הצמיחה ביפן ומדד המחירים לצרכן בגוש האירו ● התחזית השבועית של "גלובס"

תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
תיירים ברחובות סין / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן המשך הכותרות מעבר לים בנושא התפשטות נגיף הקורונה, ובהמשך לסגירה היציבה ביום המסחר האחרון בוול סטריט, ונראה כי השווקים נותרו אדישים להתפשטות הנגיף. מחר לא צפוי להתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום הנשיא.

"השווקים הפיננסיים סבורים כי הקורונה היא תופעה חולפת, והפחתות ריבית יפצו על הפגיעה קצרת-הטווח בפעילות הכלכלית בעולם", כך כותבים כלכלני בנק פועלים בסקירתם השבועית. "קשה להתווכח עם חוכמת ההמונים הגלומה בשווקים, אבל לפחות על פי הגלוי עד כה, אפילו אם הווירוס ייבלם תוך חודשיים-שלושה, הפגיעה בכלכלה העולמית היא משמעותית. זה מתחיל בפעילות הייצור בסין וממשיך לענפי התיירות והטיסה. אפשר לומר שתרחיש כזה השווקים יוכלו להכיל, בעיקר אם הבנקים המרכזיים יסייעו במדיניות עוד יותר מרחיבה. עדיין קיים סיכון כלשהו, שהווירוס יתפשט למדינות נוספות, ולא ניפטר ממנו כה מהר. השווקים מעריכים שההסתברות לזה היא כנראה אפסית, אחרת קשה להסביר איך שוקי המניות ממשיכים לטפס".

העלייה במספר מקרי המוות וההידבקויות מווירוס הקורונה נמשכת, אם כי לא חלה החמרה בשיעורי ההדבקה, כאשר בבריטניה ובטאיוואן נרשמו מקרי מוות ראשונים. השלטון בסין נוקט צעדים רבים על מנת לצמצם את מספר ההדבקות, והוא פועל במרץ גם במישור הכלכלי על מנת לרכך את הפגיעה בכלכלה, כמו הורדת ריבית, הזרמת כספים למערכת הבנקאית, הרחבת האשראי ומתן סובסידיות למשקי בית וחברות שנקלעו לקשיים. "הפעילות הכלכלית בסין עדיין משותקת ברובה. ערים רבות בסין, מעבר לאלו שבמחוז חוביי, נמצאות בסוג של הסגר ורק חלק מהמפעלים בסין חזרו לעבוד. בהנחה שהמגיפה תימשך בחודש הקרוב, התוצר ברבעון הראשון בסין עשוי לא לגדול בכלל, ואולי אף לרדת", כתבו בפועלים. "הסיכוי שנתון כזה יתפרסם בסין אינו גבוה".

השפעה מרכזית על ענף התעופה והתיירות בעולם

"נתונים רשמיים לתנועות תיירים בחודש ינואר עדיין לא התפרסמו אך הירידה בתנועת הנוסעים בעולם כבר מורגשת. מספר מדינות ובהן ישראל פרסמו אזהרות נסיעה למדינות נוספות מלבד סין, ונוסעים רבים בחרו לבטל טיסות בעיקר לאזור אסי", כתבו בפועלים. לפי ארגון חברות התעופה הבינלאומי (IATA), אזור אסיה פאסיפיק הוא הפגיע ביותר למשבר הקורונה, כאשר 42% מכלל הנוסעים שלהם מגיעים מסין, כשהפדיון מהטיסות הפנימיות בסין מהווה כמעט שליש מכלל הפדיון של חברות התעופה באזור. בפועלים מציינים כי ביתר האזורים הפגיעה צפויה להיות נמוכה בהרבה כשהטיסות הבינלאומיות מסין מהוות לכל היותר 5% מכלל הפדיון, פגיעה שתפוצה לפחות בחלקה על-ידי הירידה שנרשמה במחיר הדלק. "במקרה שההגבלות על טיסות יתרחבו למדינות נוספות באסיה, הירידה בהכנסות של חברות התעופה צפויה להיות גדולה בהרבה. בתרחיש זה החשיפה של חברות תעופה באזור המזרח התיכון, המהווה נקודת קישור בין אסיה לאירופה, תגדל מ-3% לכמעט 50%".

מאקרו: צמיחה ביפן ופרוטוקול הפד

השבוע צפויים להתפרסם שלל נתוני מאקרו בעולם. מחר יפורסם שיעור הצמיחה ביפן לרבעון הרביעי. הצפי של הכלכלנים הוא להתכווצות של 0.9% בתוצר היפני. בגרמניה צפוי להתפרסם ביום שלישי הקרוב סקר הסנטימנט הכלכלי של ZEW לחודש פברואר, כאשר התחזיות הן לעלייה של 5 נקודות ל-30 נקודות. בארה"ב יפורסם באותו היום מדד הייצור של האמפיירסטייט לחודש פברואר. התחזיות הן לעלייה ל-5 נקודות לעומת קריאה של 4.8 נקודות בחודש הקודם.

ביום רביעי בבריטניה יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ונתוני האינפלציה של שנת 2019. בארה"ב יפורסמו נתוני אישורי הבנייה באותו היום, ומדד המחירים ליצרן לחודש ינואר. בערב של יום רביעי יפורסם פרוטוקול ועדת השוק הפתוח של הפד מהישיבה האחרונה.

ביום חמישי הבנק האירופי יפרסם את חשבון המדיניות המוניטרית. ובארה"ב יפורסם מדד הייצור של פילדלפיה לחודש פברואר. ביום שישי יפורסם מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בגוש האירו, בריטניה וגרמניה לצד פרסום מדד המחירים הצרכן השנתי בגוש האירו.

בשוק המקומי: צמיחה של 4.6% ברבעון הרביעי של 2019

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עדכנה מעלה את קצב הצמיחה של המשק בשנת 2019 ל-3.5%, זאת בעקבות שקלול נתוני הרבעון הרביעי של השנה. בסוף 2019 העריכה הלמ"ס את הצמיחה לאותה שנה ב-3.3%, בטרם התקבלו נתוני הרבעון האחרון. כעת, לאחר העדכון, רושם המשק צמיחה חזקה יותר ב-2019 מזו שנרשמה ב-2018 (3.4%).

ביום שישי האחרון פורסם מדד המחירים לחודש ינואר במשק, שהצביע על ירידה של 0.4%, לעומת התחזית בשוק לירידה של 0.3%. לא היו הפתעות גדולות בסעיפי המדד השונים, מעבר לירידה של 0.5% במחירי המזון. המדד עלה ב-0.3% ב-12 החודשים האחרונים. השפעת הייסוף ניכרת כמעט ברוב הסעיפים, והיא צפויה להמשיך להשפיע על מדדי המחירים הקרובים.

"האינפלציה בטווח של מספר חודשים קדימה תושפע מהמשך הייסוף ומהשפעת נגיף הקורונה, שפועלת להפחתת מחירים של שירותים כמו טיסות ונופש בחו"ל", כך לפי כלכני בנק פועלים. "אם התפשטות הנגיף לא תיבלם צפויות להתייקר סחורות שמקורן בסין. אנו ממשיכים להניח שהעלאות מסים יתרמו למדד 0.2% בשנה הקרובה, אם כי מדיניות הממשלה להפחתת הגירעון תלויה בהרכב הממשלה שתוקם, ואין בידינו לכמת אותה. השפעת שער החליפין על האינפלציה היא גבוהה, ואנו מניחים כי מדיניות בנק ישראל תפעל למתן את הייסוף. בהנחה של יציבות בשער החליפין של השקל, אנו סבורים כי האינפלציה תהיה קרובה לגבול התחתון של היעד, ותסתכם בשיעור של 0.9% ב-12 החודשים הקרובים".

עוד כתבות

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע, והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף, אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

חנות נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha

ההימור על סין שהוביל לצניחה דו־ספרתית במניה של נייקי

הירידה במכירות נייקי בסין, אחד השווקים המרכזיים של החברה, הובילו את המניה לצלול ב־11% בסוף השבוע ● ברקע - הענקית מתמודדת עם המכסים של טראמפ ועם שורת טעויות מצד ההנהלה

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו-AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות ואת הכלים להתגוננות

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב-i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

האיש הראשון בעולם ששוויו חצה את רף ה-700 מיליארד דולר

ההון של מאסק קפץ לאחר שבימים האחרונים הפך בית המשפט העליון בדלאוור פסיקה קודמת והשיב לו חבילת תגמול הונית מבוססת אופציות בשווי כ־139 מיליארד דולר שאושרה ב־2018 ● במקביל - רק השנה אושרה לו חבילת שכר נוספת שעשויה להגיע לטריליון דולר

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

הצעצוע הכי חם של השנה מיוצר בידי סטארט-אפ טכנולוגי שמעולם לא שמעתם עליו

איך חברה אלמונית שינתה כיוון פעמיים, כמעט אזל לה הכסף - ובסוף היא הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

המס החדש על הבנקים מתקרב לחקיקה, אבל גם באוצר לא בטוחים ביתרונות

הצוות הבין־משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ' המליץ בדוח הסופי שלו להטיל מיסוי דיפרנציאלי על רווחים חריגים ● בצמרת האוצר חלוקים בין המנכ"ל וסגנו שמקדמים את מהלך המיסוי, לבין אגף התקציבים ובנק ישראל שטוענים כי מדובר בצעד בכיוון הלא נכון

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שרית זהבי / צילום: רמי זרנגר

החוקרת שסבורה: חיזבאללה מתכונן לסיבוב הבא, ואיראן שולטת בכל צעד

שיחה עם שרית זהבי, נשיאת מרכז עלמא להנגשת מידע על הזירה הצפונית ● על היכולות הצבאיות והכלכליות של חיזבאללה, השליטה והמעורבות של איראן והגישה של נשיא סוריה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה רביעית בסדרה

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

עפ"י דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלמ"ס, שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער