גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשון הרע לא מדבר אל ביהמ"ש: עד כמה באמת משתלם לתבוע דיבה בישראל

החוק בארץ מקל בכל הנוגע להגשה ולניהול תביעות לשון הרע ומאפשר לתבוע כ-70 אלף שקל ללא צורך בהוכחת נזק ● אולם מבדיקת "גלובס" עולה שלא תמיד משתלם לרוץ לביהמ"ש: מתוך 66 תביעות שהוגשו בינואר אשתקד, טרם ניתן פסק דין מנומק אחד, על אף שב-27 תיקים הדיון הסתיים

לשון הרע לא מדבר אל ביהמ"ש / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
לשון הרע לא מדבר אל ביהמ"ש / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

העליבו אתכם, פגעו בכם והוציאו את דיבתכם רעה? לא בטוח שישתלם לכם לרוץ לבית המשפט ולהגיש תביעת דיבה. בדיקת "גלובס" מלמדת כי מתוך 66 תביעות לשון הרע שהוגשו בינואר 2019, ועל אף שחלפו יותר מ-13 חודשים מאז, טרם ניתן פסק דין מנומק אחד באף לא אחת מהתביעות. זאת, גם כאשר ב-27 מהתביעות (41%) הדיונים הסתיימו.

בנוגע להגשה ולניהול של תביעות לשון הרע, החוק בארץ הוא מקל. החוק מאפשר לתבוע כ-70 אלף שקל בגין כל פרסום דיבתי, ללא צורך בהוכחת נזק. אם הפרסום נעשה מתוך זדון, החוק מאפשר לתבוע את כפל הסכום ללא הוכחת נזק. בדיקת "גלובס" מעלה כי בממוצע מוגשות יותר משלוש תביעות ליום עסקים. סכום התביעות הכולל בחודש הבדיקה המדגמי, ינואר 2019, עבר את 13 מיליון השקל, לא כולל הוצאות משפט ושכר-טרחת עורך דין. הסכום הממוצע לתביעה עמד על 200 אלף שקל, והפיצוי הגבוה ביותר שנפסק לתובע עד כה עומד על 20 אלף שקל (לא כולל שתי תביעות שניתנו בהיעדר הגנה. במקרים אלה התביעה מתקבלת תמיד במלואה, ולפיכך התובעים קיבלו 200 אלף שקל ו-100 אלף שקל). עוד עולה כי 39 מ-66 התביעות שהוגשו בינואר אשתקד עדיין פתוחות (59%), וביתר הדיון הסתיים.

מבדיקה של 27 התיקים שנסגרו, עולה כי רובם נסגרו במסגרת גישורים והסכמות, ואף לא אחד בפסק דין מנומק. 17 מהתביעות שהדיון בהן הסתיים, הופנו לגישור מחוץ לכותלי בית המשפט. לגבי רובן לא ניתן לדעת את התוצאה, כיוון שהצדדים בחרו לשמור על סודיותן של ההסכמות. אולם במקרה אחד אנו יודעים כי התובע קיבל 700 שקל בלבד, לאחר שתבע סכום הגבוה פי 50. במקרה אחר, התובע הסכים להסתפק בתשלום של 1,500 שקל בלבד עבור הוצאות המשפט. סכום גדול יותר, העומד על 13 אלף שקל, התקבל בגישור לאחר שסוכן נסיעות תבע סכום של 300 אלף שקל.

סטטוס תביעות לשון הרע

בשתי תביעות נוספות - בגובה 100 אלף שקל כל אחת - שהדיון בהן הסתיים, הסכימו הצדדים כי בית המשפט יפסוק על דרך הפשרה, ללא נימוק. הראשונה, הסתיימה בפיצוי של 20 אלף שקל, והשנייה ב-7,000 שקל. עוד מתברר כי בארבע מהתביעות שהדיון בהן הסתיים, הגיעו הצדדים לפשרה בבית המשפט, בתשלום סמלי של אלפי שקלים, או לפעמים בהתנצלות רפה בלבד.

הדרך לסיום ההליך למי שמעוניין בפסק דין מנומק, איננה קצרה כלל ועיקר. הדרך ארוכה למדי חרף העובדה כי מדובר בתיקים פשוטים למדי. לא מעט תיקים שנפתחו בינואר אשתקד, נקבעו לדיון קדם-משפט במרץ עד יוני 2020, ותיק אחד נקבע לקדם-משפט ביולי 2020. כלומר, יותר משנה וחצי לאחר הגשת התביעה. תיק אחר נקבע לדיון הוכחות בספטמבר 2020.

הסכמה בתיווך בית המשפט

אחת הדוגמאות לתביעה שהוגשה בינואר 2019, והסתיימה בלא כלום כמעט, היא תביעת הדיבה שהגיש השר לשעבר, חיים רמון, נגד עורך הדין ושדרן הרדיו יורם שפטל. רמון תבע את שפטל בסכום של רבע מיליון שקל, לאחר שזה כינה את רמון בשידור כ"רמאי פתולוגי", "רמאי נמוך שכמוך", "נכלולי". שפטל אף הפליא בתיאורו, כאשר התבטא "פושע שידיו מגואלות בדם". זאת, בעקבות חלקו של רמון בהסכמי אוסלו, שאותם שפטל הגדיר "הפשע הרצחני, המתועב, המחליא והמנוול ביותר שבוצע כלפי העם היהודי מאז פשע השואה. חד וחלק".

האם התביעה השתלמה? בכתב ההגנה ובדיון קדם-המשפט המשיך שפטל לסנוט ברמון. בסוף הדיון, ובתיווך בית המשפט, הוסכם כי שפטל יאמר ברדיו: "אני חוזר בי מהדברים שאמרתי על חיים רמון בתוכניתי מיום 13.9.18, ומתנצל על כך שאמרתי עליו שהוא שקרן פתולוגי וידיו מגואלות בדם". מלבד התנצלות רפה, רמון לא קיבל דבר, והפשרה קבעה כי כל צד יישא בהוצאות המשפט שלו.

במקרה אחר, תבעה עורכת דין לקוח לשעבר שהוציא דיבתה ברשת הפייסבוק, בסכום של 150 אלף שקל. בסופו של דבר, שיכנע שופט בית המשפט השלום בחיפה את הצדדים להסכים לפשרה, שלפיה היא תקבל 10,000 שקל בלבד. מקרה אחר הסתיים בפיצוי של 7,000 שקל בלבד, ומקרה נוסף בהתנצלות לפרוטוקול בלבד.

תחום תביעות הדיבה מגיע לעתים למקומות הביזאר. כך לדוגמה היה כאשר עמותה בשם "אור לראי"ה - לשמירת מורשת הרב קוק זצ"ל", החליטה לתבוע את אתר החדשות החרדי "כיכר השבת" בשל כתבה שטענה כי הרב קוק התנגד ללימוד מקצועות חול. התביעה סולקה על הסף, והשופט יאיר חסדיאל מתח ביקורת נוקבת על עצם הגשת התביעה.

לדבריו, "התובעת רואה בעולמות עליונים, ובית המשפט פוסק בעולמות תחתונים. שפת התובעת שפת רזין, וטמירין ועילאין היא. בהגיונה פורחת התובעת מעל הררים של קשיים משפטיים ארציים, משל היא ישובה בכרכרתו הפלאית של הבעל שם טוב הקדוש". השופט הוסיף כי אין לעמותה כל עילת תביעה, וכי "קשה בעיניי העתקה מזירת בית המדרש לזירת בית המשפט של מחלוקות תאולוגיות כגון הא". העמותה חויבה בהוצאות ובשכר-טרחת עורך דין, בסך 7,500 שקל.

תביעה חריגה נוספת שנמצאת עדיין בחיתוליה, היא תביעה של מחנכת בבית ספר יסודי בפתח-תקווה, שהחליטה לתבוע את כל הורי כיתה ג'2 (למעט הורה אחד), שלטענתה שפכו את דמה, כדי לקבוע מי תהיה מחנכת הכיתה. לרשימת 52 הנתבעים צורפה אף מנהלת בית הספר, שלטענת המחנכת עשתה יד אחת עם ההורים. כל ההורים הגישו כתב הגנה אחד, והמנהלת הגישה כתב הגנה נפרד. נקבע דיון לקדם-משפט למרץ.

הבנה בין אוחנה לשליין

שש מתוך 66 התביעות שהוגשו בינואר 2019, הן תביעות של אנשי ציבור נגד עיתונאים או נגד תושבים שהשמיצו את התובעים ברשתות החברתיות. אך לא רק פוליטיקאים תובעים עיתונאים. חמש תביעות נוספות נגדם הוגשו על-ידי מושאי הכתבות מהמגזר הפרטי-כלכלי.

מתוך שש תביעות הדיבה של פוליטיקאים, ניתן למנות את תביעתו של שר המשפטים אמיר אוחנה נגד הסאטיריקן ליאור שליין. לאחר הקדמת הבחירות לכנסת ה-21, תבע אוחנה את שליין בסכום של 140 אלף שקל, לאחר שזה טען כי השר הצביע נגד חוק הפונדקאות ללהט"בים. אוחנה כתב בחשבון הפייסבוק שלו כי "מ-ע-ו-ל-ם לא הצבעתי נגד אף הצעת חוק להט"בית, גם כשהמשמעת הקואליציונית חייבה זאת. זה היה שקר אחד יותר מדי, שליין, ועל זה לא אשתוק. אני תובע אותך תביעת דיבה". הצדדים הגיעו להבנות עוד לפני הגשת כתב ההגנה, שבמסגרתן התחייב שליין להתנצל בשידור בפני אוחנה. שליין ניצל את מעמד ההתנצלות כדי להמשיך ולעקוץ את אוחנה. 

"תביעות דיבה הן לעשירים או במקרים עקרוניים מאוד"

עו"ד טלי ליבליך ממשרד עו"ד ליבליך-מוזר היא בעלת ותק רב בייצוג בתביעות דיבה. בין לקוחותיה נמנים העיתונים "ידיעות אחרונות" ו"הארץ" וכן תאגיד השידור הציבורי. לדעתה, לא משתלם לתבוע דיבה, למעט במקרים נדירים.

"לא משתלם לתבוע דיבה, זה דבר ידוע שתביעות דיבה הן או לעשירים או כאשר מדובר בתביעות עקרוניות מאוד", היא אומרת. "האמת שאני חושבת שכך צריך להיות. במדינות אחרות, יש רף גבוה מאוד. לדוגמה, בארצות-הברית תנאי הסף לאנשי ציבור לתבוע הוא הוכחת זדון בפרסום. אין הלימה בין הזכייה לבין מה שאתה מצפה לזכות. אם המטרה למרק את השם, תביעות כאלה נגמרות בשלבים מאוחרים יותר. בדרך-כלל מה שנוצר זה לא מירוק השם אלא ניסיון לפגוע במעוול".

בדרך-כלל עו"ד ליבליך מייצגת את הנתבעים, אולם כאשר אנשים שנפגעו מבקשים ממנה להגיש בשמם תביעת דיבה, היא בדרך-כלל ממליצה להימנע מכך. "כשבאים אליי, אני אומרת לא לתבוע. אם הפגיעה היא מסגנון פרסומים בוואטסאפ או בפייסבוק על הנעשה בכיתה א‭,1‬ את תקבלי אולי ‭ 5,000‬שקל. חוק איסור לשון הרע נועד למקרי קיצון. החוק היום מנוצל לתביעות של כיתה א‭,1‬ וזה פשוט לא משתלם. משך זמן בירור התיק, אם מעוניינים בפסק דין מנומק, הוא שלוש שנים ואף יותר מכך".  

*** גילוי מלא: ורד רמון-ריבלין, עורכת "ליידי גלובס" היא אשתו של חיים רמון

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים