גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר העגלים עם הרשות הפלסטינית מחכה להכרעת הבוחר

הפסקת יבוא העגלים מישראל לרשות הפלסטינית הוא אחד משורת צעדי המחאה הכלכליים שנוקטת הרשות, אך הוא מאיים להידרדר למלחמת סחר של ממש ● הסכמות חלקיות כבר יש ועתה ממתינים לדרג המדיני

רפת / צלם: תמר מצפי
רפת / צלם: תמר מצפי

האם משבר העגלים בין ישראל לרשות הפלסטינית שהוביל לחרם הדדי על יצוא ויבוא ביניהן בתחילת החודש עומד להיפתר? לפי גורם ישראלי, נוסחו הסכמות חלקיות וכעת ממתינים לאישורן בידי הדרג המדיני. גורמים ביטחוניים בישראל וגורמים ברשות מסכימים שהבחירות המתמשכות בישראל אחראיות להקשחת העמדות ולהידרדרות המשבר שגורם מכה אנושה לכלכלה הפלסטינית אבל גם לחקלאים הישראלים. בפתרון מעורבים לבד מאנשי מתאם הפעולות בשטחים, גם משרד האוצר, והעומד בראשו משה כחלון, שתחזק את הקשר עם הפלסטינים ונחשב למקובל עליהם.

בשיחות עם בכיר פלסטיני ובכיר ביטחוני ישראלי הביעו שניהם את התקווה כי כחלון יתערב, וזאת בזכות הקשרים הטובים שיצר עם בכירי הרשות הפלסטינית ומעורבותו הרבה בפתרון המשבר הקודם של העברת כספי המסים. ל"גלובס" נודע כי אל לשכת ראש הממשלה הגיעה פנייה של גורמי ביטחון המעורבים במהלכים כי יתערב במשבר בטרם יתדרדר למלחמת סחר של ממש, העשויה למוטט כלכלית את החקלאות הפלסטינית ולפגוע קשות בחקלאים ישראלים. השיחה עם הבכיר הפלסטיני ועם הבכיר הביטחוני הישראלי נפתחה בתפילה כמעט זהה: שייגמרו כבר הבחירות ושתקום ממשלה בישראל.

מחירי הבשר ברשות קפצו ב-30%

היקפי הסחר בין ישראל לרשות הפלסטינית מצביעים על מאזן הנוטה מאוד לטובת ישראל, המייצאת לרשות סחורות בהיקף של בין 12 ל-14 מיליארדי שקלים. לעומת זאת, הרשות מייצאת לישראל, בעיקר מוצרי חקלאות בהיקף של 800 מיליון דולר.

משבר הסחורות החל כבר לפני כשנה, כשהרשות סירבה לקבל את כספי המסים מישראל, בהיקף 8 מיליארד שקלים, שישראל קיזזה מהם תשלומים שהרשות מעבירה למחבלים ובני משפחותיהם. הסירוב של הרשות עלה לה במשבר כלכלי עמוק. בקיץ 2019 רוב הכספים אמנם עברו, אבל ברשות החלו לחשוב על צעדי מחאה כלכליים. 

בספטמבר 2019 הודיע ראש הממשלה מוחמד אשתייה על הפסקת יבוא העגלים מישראל לרשות. מדובר ביותר ממאה אלף עגלים שנמכרו לרשות בכל שנה, כ-90% מכלל היבוא הפלסטיני של עגלים. העגלים המיובאים מחו"ל מגודלים ומפוטמים בחוות הישראליות בטרם העברתם לשחיטה ברשות. ההיקף הכספי של היבוא הוא עשרות מיליוני שקלים, והענף פירנס יותר מ-2,000 משפחות ישראליות, שחלקן תלויות באופן בלעדי ביצוא לרשות.

בתגובה להכרזה הפלסטינית ישראל איימה בעצירה מלאה של היצוא הפלסטיני העובר דרך המעברים שבשליטתה המלאה. האיום לא יצא לפועל, אבל הגביר את חילוקי הדעות ברשות. שניים מבכירי הרשות, חוסיין א-שייח' וראש המודיעין הפלסטיני מאג'ד פרג' פנו לראש הרשות אבו מאזן בבקשה שיהפוך את ההחלטה על עצירת היצוא. אשתייה איים בהתפטרות ואבו מאזן קיבל את עמדתו, אך דרש פתרון.

המבקרים ברשות הראו כי השוק הפלסטיני הוא שניזוק בעיקר מההחלטה: מחירי הבשר האמירו בכ- 30% (מחיר ממוצע של 60 שקל לקילו במקום 45 שקל לקילו) בשל המחסור החמור בעגלים, והסוחרים דרשו להשעות את ההחלטה עד שהשוק הפלסטיני יתאים את עצמו למהלך. עוד ביקורת הייתה על כך שההחלטה נועדה בעצם לאפשר לממשלה להעניק אישורי יבוא חדשים למקורבי השלטון, והם אף נקבו בשמות של כמה סוחרים כאלה שקיבלו היתרים לייבא עגלים ממקורות אחרים.

באוקטובר 2019 פורסם כי משבר יצוא העגלים מישראל לרשות הפלסטינית הגיעו לסיומו. אלא שבמסגרת ההסכמות נקבע כי הרשות תקבע למי בישראל יינתנו מכסות היבוא. הרשות חילקה מחצית מהמכסות למגדלי עגלים ערבים ישראלים, שעד כה היו מיעוט קטן מהמייצאים לרשות, ואת היתר ליהודים. המגדלים יהודים זעקו נגד חלקות המכסות. דורון בידץ', מגדל בקר מכפר יהושע אמר כי: "הממשלה יודעת לצעוק נגד חרם אירופי על מוצרים ישראליים, אך כשזה מגיע לחרם פלסטיני על חקלאות ישראלית - כולם שותקים". ורן דה לוי ממושב מחולה הוסיף: "מתאם פעולות הממשלה בשטחים מוכר אותנו לפלסטינים, ראש הממשלה ושר הביטחון מאפשרים חרם BDS נגד חקלאי ישראל".

הפלסטינים: בנט עושה "אבו עלי"

בנובמבר מונה לתפקיד שר הביטחון, נפתלי בנט. הוא נפגש עם נציגי מגדלי העגלים בישראל והבטיח לפעול. בנט הורה למתאם הפעולות בשטחים לדרוש מהפלסטינים לחזור לשיטה הישנה, ללא מכסות, ולאחר שסירבו  הורה בסוף השבוע לעצור את היבוא החקלאי מהרשות. יו"ר הרשות אבו מאזן, שהיה בסוף השבוע בקהיר בוועידת שרי החוץ של הליגה האירופית, ראה בכך הזדמנות לצעד פלסטיני שיראה סוג של מחאה ועצמאות מול ישראל. הוא נעתר לפנייתו של ראש הממשלה מוחמד אשתייה ואישר חרם נגדי, ואף חמור יותר, חרם על כל הסחורות המגיעות מישראל, שטרם הוחל בו.

בתחילת החודש כאמור הוכרז חרם הדדי, ושבוע אחר כך המשבר החריף, כאשר ישראל הודיעה כי היא סוגרת את מעברי הגבול לירדן לחקלאות הפלסטינית. הצעד הזה מרחיב את מעגל הנפגעים ומצרף אליהם אלפי חקלאים פלסטינים. שר הכלכלה הפלסטיני, חאלד עסילי, אמר כי "ישראל מפירה בצורה בוטה אמנות והסכמי סחר בינלאומיים". לטענתו, "ישראל מנסה לחנוק את הכלכלה הפלסטינית כדי לשרת תעמולת בחירות". הפלסטינים מצדם הרחיבו את רשימת המוצרים הישראלים שהם אסרו על הבאתם לשטחים, וכעת הרשימה כוללת את כל מוצרי החקלאות, וגם שתייה קלה וממתקים.

לדברי בכיר פלסטיני, הצעדים הללו נתפסים גם כמחאה נגד תוכנית המאה וכצעדי הפגנת עצמאות, לאור התנהלות ממשלת ישראל ובעיקר שר הביטחון נפתלי בנט, המואשם ב"אבו עלי" - מבקש להראות כי הוא מנהל מדיניות קשוחה מול הפלסטינים במסגרת מסע הבחירות שלו. "על ירי מעזה של חמאס הוא מגיב בחולשה, ולכן מוציא את התסכול שלו עלינו", אמר הבכיר.

עם זה הוסיף הבכיר, כי החקלאים הפלסטינים יתקשו לעמוד בחרם כזה, ומדובר בענף כלכלי מרכזי ברשות הפלסטינית המפרנס עשרות אלפי משפחות. "חייבים לפתור את המשבר הזה מהר, כי התוצרת החקלאית לא תחזיק יותר מכמה ימים בטרם תתקלקל". 

הגורם הביטחוני הישראלי מסכים עם הפלסטיני ואומר כי נדרשת התערבות של נתניהו, לצד מו"מ שינהל דווקא כחלון ולא בנט. לכחלון אין כאן אינטרס פוליטי והפלסטינים נותנים בו אמון. בנט לעומתו, בוודאי בימים אלה של עימות מתחדד עם הפלסטינים בשל תוכנית המאה, ולקראת הבחירות, לא יסכים להיראות כמי שמוותר לפלסטינים. 

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה