גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר העגלים עם הרשות הפלסטינית מחכה להכרעת הבוחר

הפסקת יבוא העגלים מישראל לרשות הפלסטינית הוא אחד משורת צעדי המחאה הכלכליים שנוקטת הרשות, אך הוא מאיים להידרדר למלחמת סחר של ממש ● הסכמות חלקיות כבר יש ועתה ממתינים לדרג המדיני

רפת / צלם: תמר מצפי
רפת / צלם: תמר מצפי

האם משבר העגלים בין ישראל לרשות הפלסטינית שהוביל לחרם הדדי על יצוא ויבוא ביניהן בתחילת החודש עומד להיפתר? לפי גורם ישראלי, נוסחו הסכמות חלקיות וכעת ממתינים לאישורן בידי הדרג המדיני. גורמים ביטחוניים בישראל וגורמים ברשות מסכימים שהבחירות המתמשכות בישראל אחראיות להקשחת העמדות ולהידרדרות המשבר שגורם מכה אנושה לכלכלה הפלסטינית אבל גם לחקלאים הישראלים. בפתרון מעורבים לבד מאנשי מתאם הפעולות בשטחים, גם משרד האוצר, והעומד בראשו משה כחלון, שתחזק את הקשר עם הפלסטינים ונחשב למקובל עליהם.

בשיחות עם בכיר פלסטיני ובכיר ביטחוני ישראלי הביעו שניהם את התקווה כי כחלון יתערב, וזאת בזכות הקשרים הטובים שיצר עם בכירי הרשות הפלסטינית ומעורבותו הרבה בפתרון המשבר הקודם של העברת כספי המסים. ל"גלובס" נודע כי אל לשכת ראש הממשלה הגיעה פנייה של גורמי ביטחון המעורבים במהלכים כי יתערב במשבר בטרם יתדרדר למלחמת סחר של ממש, העשויה למוטט כלכלית את החקלאות הפלסטינית ולפגוע קשות בחקלאים ישראלים. השיחה עם הבכיר הפלסטיני ועם הבכיר הביטחוני הישראלי נפתחה בתפילה כמעט זהה: שייגמרו כבר הבחירות ושתקום ממשלה בישראל.

מחירי הבשר ברשות קפצו ב-30%

היקפי הסחר בין ישראל לרשות הפלסטינית מצביעים על מאזן הנוטה מאוד לטובת ישראל, המייצאת לרשות סחורות בהיקף של בין 12 ל-14 מיליארדי שקלים. לעומת זאת, הרשות מייצאת לישראל, בעיקר מוצרי חקלאות בהיקף של 800 מיליון דולר.

משבר הסחורות החל כבר לפני כשנה, כשהרשות סירבה לקבל את כספי המסים מישראל, בהיקף 8 מיליארד שקלים, שישראל קיזזה מהם תשלומים שהרשות מעבירה למחבלים ובני משפחותיהם. הסירוב של הרשות עלה לה במשבר כלכלי עמוק. בקיץ 2019 רוב הכספים אמנם עברו, אבל ברשות החלו לחשוב על צעדי מחאה כלכליים. 

בספטמבר 2019 הודיע ראש הממשלה מוחמד אשתייה על הפסקת יבוא העגלים מישראל לרשות. מדובר ביותר ממאה אלף עגלים שנמכרו לרשות בכל שנה, כ-90% מכלל היבוא הפלסטיני של עגלים. העגלים המיובאים מחו"ל מגודלים ומפוטמים בחוות הישראליות בטרם העברתם לשחיטה ברשות. ההיקף הכספי של היבוא הוא עשרות מיליוני שקלים, והענף פירנס יותר מ-2,000 משפחות ישראליות, שחלקן תלויות באופן בלעדי ביצוא לרשות.

בתגובה להכרזה הפלסטינית ישראל איימה בעצירה מלאה של היצוא הפלסטיני העובר דרך המעברים שבשליטתה המלאה. האיום לא יצא לפועל, אבל הגביר את חילוקי הדעות ברשות. שניים מבכירי הרשות, חוסיין א-שייח' וראש המודיעין הפלסטיני מאג'ד פרג' פנו לראש הרשות אבו מאזן בבקשה שיהפוך את ההחלטה על עצירת היצוא. אשתייה איים בהתפטרות ואבו מאזן קיבל את עמדתו, אך דרש פתרון.

המבקרים ברשות הראו כי השוק הפלסטיני הוא שניזוק בעיקר מההחלטה: מחירי הבשר האמירו בכ- 30% (מחיר ממוצע של 60 שקל לקילו במקום 45 שקל לקילו) בשל המחסור החמור בעגלים, והסוחרים דרשו להשעות את ההחלטה עד שהשוק הפלסטיני יתאים את עצמו למהלך. עוד ביקורת הייתה על כך שההחלטה נועדה בעצם לאפשר לממשלה להעניק אישורי יבוא חדשים למקורבי השלטון, והם אף נקבו בשמות של כמה סוחרים כאלה שקיבלו היתרים לייבא עגלים ממקורות אחרים.

באוקטובר 2019 פורסם כי משבר יצוא העגלים מישראל לרשות הפלסטינית הגיעו לסיומו. אלא שבמסגרת ההסכמות נקבע כי הרשות תקבע למי בישראל יינתנו מכסות היבוא. הרשות חילקה מחצית מהמכסות למגדלי עגלים ערבים ישראלים, שעד כה היו מיעוט קטן מהמייצאים לרשות, ואת היתר ליהודים. המגדלים יהודים זעקו נגד חלקות המכסות. דורון בידץ', מגדל בקר מכפר יהושע אמר כי: "הממשלה יודעת לצעוק נגד חרם אירופי על מוצרים ישראליים, אך כשזה מגיע לחרם פלסטיני על חקלאות ישראלית - כולם שותקים". ורן דה לוי ממושב מחולה הוסיף: "מתאם פעולות הממשלה בשטחים מוכר אותנו לפלסטינים, ראש הממשלה ושר הביטחון מאפשרים חרם BDS נגד חקלאי ישראל".

הפלסטינים: בנט עושה "אבו עלי"

בנובמבר מונה לתפקיד שר הביטחון, נפתלי בנט. הוא נפגש עם נציגי מגדלי העגלים בישראל והבטיח לפעול. בנט הורה למתאם הפעולות בשטחים לדרוש מהפלסטינים לחזור לשיטה הישנה, ללא מכסות, ולאחר שסירבו  הורה בסוף השבוע לעצור את היבוא החקלאי מהרשות. יו"ר הרשות אבו מאזן, שהיה בסוף השבוע בקהיר בוועידת שרי החוץ של הליגה האירופית, ראה בכך הזדמנות לצעד פלסטיני שיראה סוג של מחאה ועצמאות מול ישראל. הוא נעתר לפנייתו של ראש הממשלה מוחמד אשתייה ואישר חרם נגדי, ואף חמור יותר, חרם על כל הסחורות המגיעות מישראל, שטרם הוחל בו.

בתחילת החודש כאמור הוכרז חרם הדדי, ושבוע אחר כך המשבר החריף, כאשר ישראל הודיעה כי היא סוגרת את מעברי הגבול לירדן לחקלאות הפלסטינית. הצעד הזה מרחיב את מעגל הנפגעים ומצרף אליהם אלפי חקלאים פלסטינים. שר הכלכלה הפלסטיני, חאלד עסילי, אמר כי "ישראל מפירה בצורה בוטה אמנות והסכמי סחר בינלאומיים". לטענתו, "ישראל מנסה לחנוק את הכלכלה הפלסטינית כדי לשרת תעמולת בחירות". הפלסטינים מצדם הרחיבו את רשימת המוצרים הישראלים שהם אסרו על הבאתם לשטחים, וכעת הרשימה כוללת את כל מוצרי החקלאות, וגם שתייה קלה וממתקים.

לדברי בכיר פלסטיני, הצעדים הללו נתפסים גם כמחאה נגד תוכנית המאה וכצעדי הפגנת עצמאות, לאור התנהלות ממשלת ישראל ובעיקר שר הביטחון נפתלי בנט, המואשם ב"אבו עלי" - מבקש להראות כי הוא מנהל מדיניות קשוחה מול הפלסטינים במסגרת מסע הבחירות שלו. "על ירי מעזה של חמאס הוא מגיב בחולשה, ולכן מוציא את התסכול שלו עלינו", אמר הבכיר.

עם זה הוסיף הבכיר, כי החקלאים הפלסטינים יתקשו לעמוד בחרם כזה, ומדובר בענף כלכלי מרכזי ברשות הפלסטינית המפרנס עשרות אלפי משפחות. "חייבים לפתור את המשבר הזה מהר, כי התוצרת החקלאית לא תחזיק יותר מכמה ימים בטרם תתקלקל". 

הגורם הביטחוני הישראלי מסכים עם הפלסטיני ואומר כי נדרשת התערבות של נתניהו, לצד מו"מ שינהל דווקא כחלון ולא בנט. לכחלון אין כאן אינטרס פוליטי והפלסטינים נותנים בו אמון. בנט לעומתו, בוודאי בימים אלה של עימות מתחדד עם הפלסטינים בשל תוכנית המאה, ולקראת הבחירות, לא יסכים להיראות כמי שמוותר לפלסטינים. 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי