גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים מקניון TLV שרוצים לכבוש את אירופה ב-10 אירו לגרם קנאביס: "מאמינים שאנחנו יודעים לבנות מותג"

כשכבר היה נראה שגורלה נחרץ, חברת הקנאביס קאנומד קיבלה חבל הצלה מפתיע מהאחים מנור וכפיר גינדי, בעלי חברת הנדל"ן הפרטית גינדי השקעות ● בראיון ל"גלובס", מספר מנור גינדי מה גרם להם להצטרף לתחום

מנור וכפיר גינדי / צילום: דן שטרן
מנור וכפיר גינדי / צילום: דן שטרן

בשוק ההון הישראלי, מתברר, קנאביס ונדל"ן הולכים יד ביד. ברק רוזן, מבעלי יזמית הנדל"ן ישראל קנדה, הוא בעל השליטה בפועל בחברת קנביט, ואילו עידו חג'ג', מבעלי קבוצת חג'ג', הוא המשקיע המוביל בחברת יוניבו . נראה כי התפיסה לפיה פעילות בתחום הקנאביס מתבססת על בניית מתקן על פני שטח קרקע, מושכת אליה גורמים מתחום הנדל"ן, בארץ וברחבי העולם.

ובכל זאת, נרשמה הפתעה מסוימת כאשר חברת קאנומד דיווחה לאחרונה על זהותו של "האביר הלבן" שלה, לאחר שלושה ניסיונות לגיוס הון מגורמים מעולם הקמעונאות המקומי, וזמן קצר לפני שהייתה אמורה להימחק מהמסחר בבורסה (לולא הייתה יוצאת מרשימת השימור). קאנומד הודיעה כי היא מתכוונת להתמזג עם חברת ביופארם שהקימו האחים מנור וכפיר גינדי, מבעלי חברת הנדל"ן הפרטית גינדי השקעות, שלאחרונה עלתה לכותרות לנוכח מימוש נכסים מרכזיים שבבעלותה ובראשם החזקותיה (25%) בקניון האופנה TLV במרכז ת"א.

קאנומד הצליחה לחתום על עסקת מיזוג עם ביופארם ולגייס את ההון הנדרש לשימורה בבורסה (27 מיליון שקל - מהם 3 מיליון מידי הגינדים) ימים ספורים לפני המחיקה הצפויה מהמסחר. לשם כך הייתה קאנומד צריכה להתפשר על מחיר מניה נמוך מאוד, ששיקף לה שווי של כ-36 מיליון שקל בלבד. המשקיעים הקיימים בחברה עוד יעברו דילול נוסף עם השלמת המיזוג שיקנה לבעלי ביופארם 50% מהחברה. זו אולי הסיבה לכך שגם כשהוסר איום המחיקה מן המסחר, המניה עדיין לא התאוששה מן המכה שקיבלה בהנפקה הבהולה, ונסחרת במחיר שניתן לה במסגרתה.

קאנומד מפעילה חווה לגידול קנאביס רפואי במושב משואה בבקעת הירדן. החברה קיבלה אישור שיווק למוצריה ממש בשבועות האחרונים, תחת האסדרה החדשה. היא עדיין צריכה להתאושש מנזקי שריפה שהתרחשה במתקן הגידול, אך לדבריה לאחר תהליך שיקום שצפוי להסתיים באפריל, היא תוכל לגדל קנאביס על שטח של 11.5 דונם, הנחשב שטח גדול למדי בשוק הקנאביס הישראלי.

לביופארם, שהוקמה על-ידי האחים גינדי אשתקד, יחד עם עו"ד חגית ויינשטוק ודודו זהבי, יש חווה ומפעל עיבוד קנאביס בהקמה באזור התעשייה ציפורית. לאחרונה, חתמה ביופארם על הסכם לרכישת השליטה בבית מרקחת באזור ת"א, המנפק קנאביס רפואי, בו היא צפויה למכור את מוצרי קאנומד. המוצרים שיגדלו בחווה של ביופארם בציפורית מיועדים ליצוא. פעילותה של ביופארם מוערכת לצורך המיזוג ב-60 מיליון שקל, לאחר דיון עם רשות ניירות ערך שהוביל להפחתה משמעותית בהערכת השווי שלה מ-83 מיליון שקל.

"הריקוד שלנו עם המשקיעים היה שונה"

בראיון ראשון לאחר החתימה על העסקה שתהפוך אותו לאחד מבעלי השליטה בקאנומד, מספר מנור גינדי מה הוביל את האחים להיכנס לתחום הקנאביס ומה התוכניות לעתיד: "זה לא שאנחנו 'בתחום הקנאביס', אנחנו בתחום הייזום, כפי שהיינו תמיד. הרעיון עלה כשהתחלנו ללמוד את התחום של מעבדות שיתופיות, וראינו ששיתוף מעבדות מביא יותר ערך לשוכרים מאשר שיתוף משרדים. דרך החשיפה לעולם המעבדות, נחשפנו להזדמנויות נוספות בתחום, כמו קנאביס רפואי. בתחילת 2019 ראינו את הייצוא מתקרב ואת התחום נהיה יותר לגיטימי. ראינו חומות נופלות סביבו והזדמנויות צומחות, כי הוא תחום חדש, לא כמו תחום היהלומים, למשל, שהוא בירידה כבר כמה שנים.

"אנחנו אוהבים מאוד חדשנות. גם בפרוייקטי הנדל"ן שלנו אנחנו תמיד נותנים טאץ' תכנוני, שיווקי, קהילתי. גם במקרה הזה אמרנו שניכנס לתחום אם נאמין שנוכל ליצר מותג שיהיה משמעותי לצרכן האירופאי, זה מה שמוביל אותנו, ולכן אנחנו מקימים בציפורית מתקן מקורה מאוד ייחודי".

חגית ויינשטוק, עורכת דין מחלוצות תחום הקנאביס בארץ, שהפכה למתווכת בעסקאות בתחום הקנאביס ובעלת מניות בביופארם: "האחים גינדי הגיעו אלינו כדי להתעניין ברגולציה באירופה ובישראל, עוד לפני שחיפשו את הפן הציבורי לביופארם. עלו הצעות להיכנס כמשקיעים לאחת החברות הקיימות, אבל הגישה שלהם הייתה שונה משל האחרים. הניסיון המתגבש שלנו אמר שחממות הגידול טובות לשוק הישראלי - וזה ההיגיון מאחורי המיזוג עם קאנומד - אבל עבור השוק האירופאי צריך משהו אחר, מתקן מקורה.

"תקופת הביניים בין האסדרה הישנה לחדשה הייתה תקופה אפלה לכולם. הם (משרד הבריאות) חשבו שחברות יצליחו לעמוד בקריטריונים בתוך חצי שנה. עשו קפיצה גדולה מדי: ממצב של שמונה מגדלים ללא שום קריטריון, הלכו לשוק פתוח לגמרי עם רגולציה מחמירה. זה יצר נזק. אבל כל הכבוד לישראלים - היום מעל עשר חוות עומדות בזה".

הייתה לכם מחשבה להקים את מתקן הגידול עבור חברת קנאביס אחרת, ולא להתעסק עם תפעול?

גינדי: "אנחנו מאמינים שאנחנו יודעים לבנות מותג, וזה ערך מוסף שלנו. אנחנו רוצים לבנות מותג קנאביס אמיתי באירופה".

מה הוביל להחלטה להתמזג עם קאנומד?

גינדי: "קאנומד מחזיקה כבר היום רישיון למכירת קנאביס בישראל והיא עומדת בכל תקני הרגולציה. קאנומד הייתה במחול מתמשך עם משקיעים שונים אבל הריקוד שלנו איתם היה שונה מלכתחילה. כיוונו להנפקה ציבורית ולא להשקעה פרטית. השלמנו את אחת ההנפקות הציבוריות המשמעותיות בתחום - 27 מיליון שקל, שזה הרבה כשהשוק נכנס לתרדמת ואין מוסדיים בשלב הזה. זו הייתה הנפקה מיוחדת, שהובילו ארבעה חתמים חזקים - איפקס, שגם השקיעו מהנוסטרו, רוסאריו, אוריון ואוורסט".

המחיר בהנפקה היה נמוך יחסית.

"בחנו את החברה הזו לפי הערך ולא לפי המחיר. החברה נסחרה לפי מחיר מצחיק, כי עמדה להימחק מהבורסה, אבל בינתיים, נבנתה פעילות אמיתית. להיות חברה אמיתית ומכניסה, מהניסיון שלי יש בזה משהו טוב גם לאמון הציבור. יש היום מחסור של קנאביס בארץ וברור שכל מה שנציע, ייבלע. אנחנו מאמינים שנרשום הכנסות יפות כבר ב-2020 ומיצוא ב-2021".

ביופארם מחזיקה ב-55% מבית מרקחת שכבר מוכר קנאביס באזור המרכז ולאחרונה הודיעה על עסקה לרכישת 22% מחברה המחזיקה בשני בתי מרקחת נוספים. אחד מהם, בית מרקחת גבעול בת"א, יחל למכור קנאביס בתוך שבועיים.

ציינתם במצגת לשוק ההון כי בית המרקחת שרכשתם, צפוי למכור קנאביס רפואי שיהווה כ-80% מפעילותו. איך נראה עסק כזה?

גינדי: "נקים רשת של בתי מרקחת. זה לא יהיה מקום שייראה כמו בית מרקחת רגיל, אבל גם לא חנות של מוצרי קנאביס לפנאי. תהיה בו הדרכה ייחודית למוצר ונראות שתיתן חוויית קניה".

מבחינת היצוא, ציינתם במצגת המקורית שלכם כי תגיעו ל-12% מהשוק הגרמני. אחרי שרשות ני"ע התערבה, הצגתם תרחיש מעודכן לפיו תכבשו 2% משוק זה.

גינדי: "היום אנחנו מחזיקים רישיונות הפצה בגרמניה עם מחיר סיטונאי של 10 אירו לגרם קנאביס רפואי שאנחנו מייצרים בדולר וחצי. אנחנו יודעים לייצר 8 טון ולייצא אותם ומאמינים שהמוצרים ייחטפו שם. אנחנו לא רואים שם תחרות גוברת, רק פוטנציאל".

ויינשטוק: "לא קל להיכנס לשוק האירופאי, אבל לפחות הדרך ברורה ואנחנו יודעים מה צריך לעשות. הרגולציה באירופה מייקרת מאוד את היצור, אבל זה משאיר בפנים שחקנים רציניים. יש מחסור כלל עולמי בקנאביס. מי שנמצא פה בישראל, לא מבין עד כמה יש מחסור. היום כל קילו שמן שעובר רגולציה,יש עליו כמעט 200 קונים. בגרמניה תורים משתרכים מחוץ לבית המרקחת".

"אנחנו ממשיכים בנדל"ן במלוא הכוח"

חברת גינדי השקעות, הנמצאת בבעלות האחים מנור וכפיר גינדי, אורי לוי ואייל פרידמן (בניו וחתניו של משה גינדי) נמצאת בשנה האחרונה במהלך של מימוש חלק מנכסיה על רקע צורך במזומנים. כך, השלימה החברה לאחרונה את מכירת זרוע ההתחדשות העירונית שלה גינדי ייזום, לידי חברת אחים דוניץ, תמורת 65 מיליון שקל, כאשר עוד לפני כן מכרו הגינדים את חלקם (25%) בפרויקט המסחר והמגורים TLV לידי חברת רבוע נדל"ן של מוטי בן משה.

לדברי מנור גינדי, "בנינו עד היום בהיקף של מיליון מטר בישראל ו-TLV הוא פרויקט הדגל שלנו שאנחנו מעורבים בו ברמה האישית. זהו פרויקט הנדל"ן הגדול בישראל. בנוסף לקניון יש בו 2,500 יחידות דיור וקאנטרי. אנחנו מפתחים במו ידינו ממשק בין הדיירים, מערכת קהילתית, אם ברמת השמירה על הכלב, או בייביסיטר או מורה פרטית. זו שכונה קהילתית של 10,000 איש".

אבל בסופו של דבר מכרתם את הקניון בהפסד של עשרות מיליוני שקלים.

"מימשנו את הקניון כמו שאנחנו מממשים נכסים מעת לעת, בין היתר כדי להיכנס גם לתחומים אחרים, אבל אנחנו ממשיכים בנדל"ן בכל הכוח. האהבה הגדולה שלי ושל אחי היא ייזום מאפס למאה. את הקניון אמנם מכרנו, אבל המגדלים שבסמוך הם עדיין פרויקט בהובלה שלנו. אנחנו פותחים בקרוב את המגדל הרביעי. כל מגדל זה 400 דירות. זה לא סתם בניין".

נזכיר כי במסגרת העסקה שהושלמה בתחילת ינואר, רכשה רבוע כחול נדל"ן של מוטי בן משה, שהחזיקה ב-50% ממניות פרויקט TLV (הקניון ומתחם המגורים הכלולים בפרויקט השוק הסיטונאי בת"א), את המחצית השנייה של המניות מידי גינדי השקעות והאחים משה ויגאל גינדי - תמורת 225 מיליון שקל במזומן. סכום זה היווה פירעון של מרבית הלוואות הבעלים שהזרימו החברות של הגינדים לחברת הפרויקט, כאשר יתרת הלוואות הבעלים ושטרי ההון, בסך כ-80 מיליון שקל, נרכשה על-ידי רבוע כחול נדל"ן בתמורה לשקל אחד. 

עוד כתבות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות משפחה יהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

29 מתוך 30 חברות קרוזים הפסיקו את פעילותן בישראל, והן לא ממהרות לחזור

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש