גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכוונת מקוון: הפינטק יגביר את התחרות מול הבנקים

הרגולטור בישראל מיישם אסדרה מתקדמת של עולם התשלומים והבנקאות הדיגיטלית שתצעיד את התחום קדימה

מארק צוקרברג מציג בקונגרס האמריקאי את פרויקט ליברה של פייסבוק  / צילום: Erin Scott, רויטרס
מארק צוקרברג מציג בקונגרס האמריקאי את פרויקט ליברה של פייסבוק / צילום: Erin Scott, רויטרס

העשור השני של המאה ה-21 שינה את פניו של עולם התשלומים והבנקאות המסורתית, כאשר ההתפתחויות שחלו במישור הטכנולוגי, העסקי והרגולטורי הפכו את התשלומים והבנקאות למתקדמים ודיגיטליים יותר, ידידותיים וזמינים למשתמשים, והשפיעו על הרגלי הצריכה ודפוסי הפעולה היומיומיים של כל אחד ואחת מאיתנו. מרכישה בחנויות עברנו למסחר אלקטרוני ולביצוע תשלומים מקוונים באמצעות האינטרנט והטלפונים החכמים, התרגלנו להעביר כספים באמצעות אפליקציות כמו bit, Pay ו-Paybox, לשלם עבור חניה או מוניות באמצעות הטלפון החכם, ואפילו הבנקים מאפשרים לנו לפתוח חשבונות, להפקיד צ'קים ולבצע פעולות שונות באופן מקוון.

ואולם, על אף ההתקדמות המשמעותית שחלה בתחום זה בישראל בשנים האחרונות, היא עדיין נמצאת בפער מול העולם בכל הקשור לתשלומים החכמים. יש לכך סיבות טכנולוגיות, רגולטוריות ומסחריות השלובות זו בזו, כאשר היעדר תשתית רגולטורית מתאימה היווה עד כה את החסם העיקרי.

העולם כבר רץ קדימה

שוק התשלומים בעולם צפוי להתפתח במהירות, תוך ביצוע שינויים תשתיתיים במערכות התשלומים, כניסה של שחקנים נוספים ומשמעותיים לשוק ויצירת שיתופי פעולה, שיובילו למהפכה שתשנה סדרי עולם בכל הנוגע לביצוע תשלומים וניהול חשבונות.

ואכן, חברות ענק מהמובילות בעולם הודיעו על כניסה לעולם התשלומים והבנקאות: פייסבוק הודיעה לאחרונה על השקת Facebook Pay, כלי שיאפשר למשתמשים לבצע רכישות ברשת החברתית, וזאת כמה חודשים לאחר שהכריזה על מיזם "ליברה" - מטבע דיגיטלי מבוסס בלוקצ'יין, ולצידו שירות תשלומים בשם קליברה.

גם גוגל הודיעה לאחרונה כי היא תציע פתיחת חשבונות עו"ש ללקוחות פוטנציאליים במיזם משותף עם סיטיבנק. בעבר פורסם כי אמזון מנהלת שיחות עם בנק ג'יי.פי מורגן על מיזם משותף לפתיחת חשבונות עו"ש, וחברת אפל השיקה כרטיס אשראי בשיתוף עם גולדמן זאקס.

בסין משלמים כבר מזמן באמצעות המקבילה שלנו לוואטסאפ, We Chat Pay, וענקיות הטכנולוגיה הסיניות כבר פיתחו אמצעי תשלום ביומטריים באמצעות זיהוי תווי פנים שמאפשרים לשלם בקריצה.

ומי ידאג לצרכן בישראל

בישראל, צפוי כי שוק התשלומים והבנקאות יתפתח במהירות בשנים הקרובות, בעקבות אסדרה פורצת דרך שהותוותה לאחרונה, שתאפשר שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ומאובטחות לצורך ביצוע תשלומים, כניסה של שחקנים חדשים וגישה ישירה למערכות התשלומים לגופים חוץ בנקאיים, וכנגזר מכך תביא גם להגברת התחרות ולהפחתת עלויות.

מדובר במהלך כולל שמסדיר את התחום מכיוונים שונים, כפי שאפרט להלן:

■ חוק שירותי תשלום, תשע"ט - 2019 , שהיה אמור להיכנס לתוקף ביום 9.1.2020 וככל הנראה יידחה לאמצע אוקטובר השנה (בכפוף לאישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית), משנה סדרי עולם בתחום שירותי התשלום ואמצעי התשלום. החוק המבוסס על הרגולציה האירופאית (PSD2 - Payment Services Directive), ומחולל את השינוי האמיתי בשוק היות שהוא מניח תשתית רגולטורית רחבה שתומכת בריבוי שחקנים שיוכלו לפעול ישירות למול מערכות התשלומים, וזאת בראייה צופה פני עתיד בכל הנוגע לשירותי ואמצעי התשלום העתידיים.

■ יישום תקן מאבטח לעסקאות בכרטיסי אשראי בכל בית עסק (תקן EMV ) - בהתאם למתווה שפורסם לאחרונה על ידי בנק ישראל, תוך שנים בודדות יחויבו כל בתי העסק בישראל לעבור לתשתית התשלום המאובטחת בתקן EMV - שבב חכם שמחליף את הפס המגנטי, כאשר הסליקה מתבצעת על ידי קריאת השבב והזנת קוד סודי בלבד. הטמעת התקן הנפוץ כיום ברחבי העולם תאפשר כניסה של טכנולוגיות תשלום מתקדמות ושל שחקנים נוספים, מקומיים וגלובליים, ותרחיב את מגוון האפשרויות של בתי העסק והצרכנים, וכן תאיץ את הטמעת הארנקים האלקטרוניים וביצוע תשלומים ללא מגע (Contactless) המבוססים על טכנולוגיית NFC (Near Field Communication) באמצעות טלפון חכם ואפליקציות תשלום מתקדמות.

■ יישום תקן של בנקאות פתוחה בישראל - בנק ישראל מקדם "יישום בנקאות פתוחה", שבמסגרתה יחויבו הבנקים וחברות כרטיסי האשראי לאפשר לצדדים שלישיים, בעלי רישיון ומפוקחים, גישה לחשבון הלקוח, בהסכמתו המפורשת, וזאת לצורך קבלת מידע או ביצוע פעולות. הסדרה זו תאפשר כניסתם של שחקנים חדשים, היצע של מוצרים חדשים, ותקנה ללקוח יכולת להשוות מידע ולרכוש שירותים מגופים חוץ בנקאיים.

■ מתן גישה ישירה לגופים חוץ בנקאיים למרכז סליקה בנקאי (מס"ב ) - בנק ישראל בשיתוף עם רשות התחרות פועלים למתן גישה לגופים חוץ בנקאיים למערכת מס"ב, כך שיוכלו להציע שירותי תשלום חדשים לצרכנים ולבתי עסק, ישירות מחשבון הלקוח וללא תלות בבנקים. בכך ירחיבו את מגוון אמצעי התשלום, יגבירו את התחרות בתחום ויוזילו עלויות.

■ העברת פעילות פיננסית של לקוח בין בנקים באופן מקוון - בנק ישראל מקדם את פרויקט "מעבר מבנק לבנק בקליק" הקובע כי על הבנקים לאפשר ללקוחות להעביר את הפעילות הפיננסית שלהם מבנק לבנק אחר באופן מקוון, נוח, אמין, מאובטח וללא עלות ללקוח. צעד זה יביא לפישוט תהליך המעבר בין הבנקים תוך שמירה על רציפות הפעילות הפיננסית של הלקוחות, יגביר את התחרות וישפר את איכות השירות שניתן להם.

בפתיחת השוק לתחרות באמצעות הכנסת גופים חוץ בנקאיים שיוכלו לפעול ישירות למול מערכות התשלומים, לצד הקלת המעבר ללקוחות ושיתוף במידע, מייצרים המחוקק והרגולטור תנאים לקיומה של תחרות משוכללת בשוק הבנקאות. בעזרתה יוכל השוק להתנהל לפי חוקי הביקוש וההיצע, וישאף להגיע לשיווי משקל ולמצב אופטימלי של יעילות כלכלית שתשפר את מצב הצרכנים.

לאחרונה כבר התחלנו לראות בישראל את ניצני החדשנות בפרסומות לתשלום בכרטיס אשראי ללא מגע ובשימוש בתקן EMV, ואפילו הושק כאן שעון דיגיטלי לתשלום באשראי ללא מגע. עם זאת, ספק אם בשנים הקרובות נצליח לתפוס את רכבת עולם התשלומים הדוהרת במהירות מסחררת למחוזות דמיוניים של אמצעי תשלום ביומטריים. בינתיים, נוכל להמשיך לקרוץ מבלי להסתכן בחיוב בתשלום, אך עדיין נצטרך לשמור על הכיס שלנו לנוכח הקלות שבה נוכל לבצע רכישות באמצעים זמינים ומהירים שיעמדו לרשותנו. 

הכותבת היא שותפה במחלקת הבנקאות והמימון במשרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר