גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה היא רק תירוץ? סוכני נסיעות זועמים על גל ביטולים בחסות חוק הגנת הצרכן

בהלת וירוס הקורונה חיזקה תופעה שמעמידה היום את סוכני הנסיעות בבעיה: לטענתם, חוק הגנת הצרכן נדיב מדי לאזרחים מעל גיל 65 ומאפשר להם לבטל עסקאות בקלות ● "בעבר היו ביטולים מעת לעת, היום זה טירוף. אנחנו מפסידים מאות אלפי שקלים"

אזרחים ותיקים בשדה התעופה / צילום: Shutterstock
אזרחים ותיקים בשדה התעופה / צילום: Shutterstock

ב-2016 נכנס לתוקף תיקון מספר 47 לחוק הגנת הצרכן, שהיה אמור לצמצם תופעה מכוערת של עושק צרכנים קשישים או צרכנים עם מוגבלות על-ידי סוכני מכירות ממולחים שמתמחים ב"דחיפת מוצרים", מיותרים ברובם, לצרכנים אלה, וזאת בשיחות טלפון, ובשווי אלפי שקלים, תופעה שסוקרה בהרחבה ב"גלובס".

ח"כ איציק שמולי שנזעק לתופעה הוביל חקיקה לפיה אזרחים ותיקים (מגיל 65), עולים חדשים (ב-5 שנים הראשונות) ואנשים עם מוגבלות, יוכלו לבטל עסקת מכר שנעשתה טלפונית או באינטרנט (מרחוק) או עסקה שנעשתה ברוכלות מחוץ לגבולות בית העסק, בטווח של 4 חודשים, לעומת 14 ימים - טווח הביטול לכלל האזרחים. במקרה של עסקאות תיירות - ניתן לבטלן בטווח של עד 7 ימי עסקים לפני מועד החופשה.

החוק חל על עסקאות שנעשו טלפונית או באתרי אינטרנט של עוסקים ישראלים, גם כאשר היוזמה לשיחה שהתקיימה בין העוסק לבין הצרכן הייתה ביוזמת הצרכן (להבדיל משיחות המכירה שתוארו לעיל). הוא קיים מזה שלוש שנים וחצי אולם בימים אלה הוא מטריד במיוחד את העוסקים בענף: וירוס הקורונה הוביל למשבר עצום בענף התיירות והתעופה; חוסר הוודאות והפניקה של הציבור, ולא רק בישראל, הובילו לביטולים רבים של חופשות וטיסות ולעצירה בהזמנות עתידיות.

חברות הביטוח נבהלו מהמצב והחליטו להפסיק למכור פוליסות ביטוח ביטול נסיעה מכל סיבה - מוצר שיותר ויותר צרכנים רוכשים כיום, ככל שהם מקדימים לרכוש את חופשתם. למשוואה הזו נוסיף את פלח האוכלוסיה הצומח של נוסעים מגיל 65 ואילך (הודות לזמן ולהכנסה הפנויים, המצב הבריאותי שלא תואם לגיל הפרישה ותוחלת החיים העולה) והמהווה כיום את הקהל הדומיננטי בסגמנט הקרוזים והטיולים המאורגנים.

"לאזרחים הוותיקים יש ביטוח ביטול נסיעות ללא תנאי בחסות החוק", אומר בכיר בענף, "אנחנו מקבלים ביטול על הזמנות שבוצעו לפני חודשיים ושלושה כשכיום ברור לי שאין לי איך למכור את זה. זה עיוות, לא מדובר באוכלוסיה החלשה שאליה התכוון המחוקק".

בשיחה עם "גלובס", מחדד ח"כ שמולי: "החוק נועד להגביר את ההגנה הצרכנית על אנשים מבוגרים בעולם הצרכנות לאחר שחלחלה ההבנה שישנן חברות, גם גדולות, שניצלו באופן זדוני את חוסר האוריינטציה היחסי שלהם והפעילו עליהם שלל תרגילים, הטעיות ומניפולציות שנועדו להפיל אותם בפח ולהוציא מהם כספים בהטעיה ואף במרמה. יש עשרות מקרים של גמלאים ואחרים, שחברות הטיולים מסרבות לדחות או לבטל את הנסיעה שלהם ליעדים שהמדינה בעצמה הגדירה כמסוכנים. הם מקבלים תשובות מחברות שהן נמצאות "'עם יד על הדופק'. גם זה ניצול לרעה של המצב".

פריבילגיה לא סבירה שפוגעת בענף

"יוצא שאנשים במלוא שכלם, וללא כל צורך להגן עליהם מפני חברות התיירות, זוכים בפריבילגיה בלתי סבירה שפוגעת קשות בחברות התיירות", סבור עורך הדין של אשת טורס, רחמים פורי. "אזרח ותיק יכול להזמין שירות מחברת תיירות, להחזיק את המקום, ובסמוך למועד מתן השירות לבטל את ההזמנה ללא סיבה, ולהותיר את חברת התיירות כשלא נותר לה זמן לשווק את השירות לאחרים, או כדי לשווקו במחיר ראוי, וההפסד ברור. העובדה שאזרחים ותיקים מהווים נתח משמעותי משוק התיירות הופכת את ההפסדים לגדולים ומשמעותיים". עו"ד פורי סבור שיש לשנות את החוק בשלושה רבדים: "חודש הוא די והותר. יש להעלות את הגיל המוגדר כאזרח ותיק לעניין זה ל-75 לפחות ולצמצם את ההסדר רק למקרים שבהם השיחה הייתה מיוזמת העוסק ולא מיוזמת הצרכן".

ראש הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן עו"ד מיכאל אטלן, מבין את הבעייתיות, אך סבור שנכון לעכשיו אין צורך בשינוי החוק. "מגיעות אלינו תלונות מסוכני נסיעות ומחברות התעופה לגבי ניצול לרעה של החוק, הם מספקים דוגמאות, אבל עדיין לא השתכנעו שיש צורך בתיקון. אם יובא לפנינו מקרה מסוים שבו נהיה סבורים שמדובר בניצול לרעה של החוק - לא נאכוף אותו, כך שסוכן הנסיעות לא יהיה חשוף לקנס והנושא יוכל לעבור למישור המשפטי אזרחי, אם הצרכן יחליט לתבוע את בית העסק (החוק קובע פיצוי של עד 10 אלפים שקל להפרה, מ' ר' ח'). ננסה להגיע למצב שנוכל להוציא הנחיה שתתן אינדיקציה למה מוגדר כניצול לרעה". אטלן לא מכיר מדינה נוספת שבה קיים חוק דומה. "אנחנו מבינים שבטיולים מאורגנים יש בעיה, סוכנים של טיולי יוקרה מלינים שאם יש ביטול של חלק מהקבוצה, עדיף לבטל את הטיול כולו. אני יכול להבין את הטענה ויכול להגיד שאם תבוא יוזמת חקיקה בכיוון של לקצר את משך הביטול - יש להניח שלא נתנגד. אבל זו יוזמה שלא תבוא מאתנו - הרשות לא תסייג זכויות שניתנו לצרכנים בדם יזע ודמעות".

יוזמה כזו לא צפויה לבוא ממילא בקרוב. במדינה שבראשה עומדת ממשלת מעבר מזה זמן רב אין טעם לדמיין שינוי שיבוא בחסות החוק. "כפי שעולה בדברי ההסבר לתיקון החוק, המחוקק קבע שתי הנחות יסוד לגבי תיקון החוק: ראשית שהצרכן הוא מעל גיל 65 ולכן הוא לא מבין את תנאי העסקה, ושנית העסקה בוצעה באמצעים שיווקיים על-ידי העוסק. אלא שהנחות יסוד אלו אינן מדויקות", אומרת מנכ"לית התאחדות סוכני הנסיעות, טלי לאופר-אפשטין. "אוכלוסייה גדולה מעל גיל 65 מבינה היטב את תנאי העסקה והיא לא שונה מיתר הצרכנים. שנית, בפועל, מי שפונה לבצע את העסקה הוא הצרכן הבוגר שמעוניין לנפוש בחו"ל והוא פונה אל העוסק, טלפונית או אינטרנטית. הנפגעים העיקריים מהתיקון לחוק שמטרתו הייתה מבורכת, הם סוכני הנסיעות שחלקם הם עסקים קטנים שנאלצים לספוג במקרה הקל את עלויות הביטול ובמקרה הרע את עלות העסקה בכללותה. ברור לנו שנדרש תיקון לחוק, ועד שתקום כנסת ניצבים סוכני הנסיעות וחברות התעופה מול שוקת שבורה. חלק גדול מהביטולים עקב נגיף הקורונה הם של אזרחים ותיקים שרכשו חופשה עבורם ועבור בני משפחותיהם. התופעה פוגעת במיוחד בענף הקרוזים שם הביטולים הרבים כרוכים במשמעויות כספיות כבדות". לאופר-אפשטיין מוסיפה כי "בימים אלה התאחדות סוכני הנסיעות פונה לממונה על רשות הגנת הצרכן וסחר הוגן בבקשה להוציא הנחיה לציבור המבהירה את מטרת החוק ויישומו תוך דגש על מניעת ניצול לרעה ווידוא שהביטול על-פיו יהיה רק בגין עיסקה שבוצעה עקב שיווק של העוסק ופנייה ראשונית שלו אל הצרכן".

לא לכך התכוון המחוקק

"תפרנו לאחרונה טיול ביפן שעולה 5,000 דולר לאדם", מספר מנכ"ל של אחת החברות "שילמנו מקדמות לחברות תעופה ולספקים בחו"ל, השקענו חודשים בלתפור טיול שמיועד לגימלאים. 500 איש נרשמו לטיול. בימים האחרונים אנחנו מקבלים כמות ביטולים מטורפת, זה נזק של מאות אלפי דולרים. הקהל הוותיק הוא יותר מ-90% מהלקוחות שלנו, בימים שבשגרה אנחנו מקבלים כ-5% ביטולים מכלל ההזמנות. עכשיו אנשים מנצלים את החוק לרעה. זה חוק פופוליסטי, לא צודק, לא כלכלי ולא חכם. אם החוק היה מגן על אותם אנשים שנמצאים תחת מתקפה אגרסיבית של מוכרנים חסרי מצפון - אז הוא היה מבורך. אבל כשהוא מאפשר ללקוח שהזמין טיול ליפן אחרי שהוא עשה עבודת מחקר מקדימה, בירר, טילפן ובדק והזמין משהו במודע - זו לא סיטואציה שמתארת את העסקאות שנגדן החוק הזה. היום אני צריך לחשוב פעמיים אם למכור לאזרחים ותיקים או לא".

התחושה שמעלה אותו מנכ"ל אף נדונה לאחרונה בבית משפט לתביעות קטנות בתביעה שהגיש נוסע נגד קשרי תעופה להחזר כספי בגין ביטול חופשה על סמך תיקון 47 לחוק. השופטת דליה אסטרייכר פסקה כי העסקה לא עמדה בתנאי החוק בפרשנותה לכוונת המחוקק. בפסיקה ציינה כי "התיקון לחוק ביקש לסייע לאוכלוסיות המוחלשות... וזאת תוך מתן הדעת לשני מאפיינים מרכזיים אשר העצימו את נחיתותו המובנית של הצרכן מול העוסק בעידן שבו עלתה קרנה של הצרכנות הטלפונית: האחד, רכיב ההפתעה; והשני, הקושי להתרשם מהמוצרים... לא בכדי ביקש המחוקק לאבחן מקרים בהם פונה העוסק באופן מפתיע אל הצרכן ומשווק לו, ללא הכנה מוקדמת עסקה לבין מקרים בהם הצרכן פונה מיוזמתו אל העוסק לאחר שניתנה לו הזדמנות לבדוק ולבחון את העסקה המוצעת".

אם לא די בכך, גם טריקים בנמצא. סוכנים מספרים כי גמלאים מזמינים חופשה עבור ילדיהם, או שמבטלים ומזמינים מחדש אם מחיר העסקה ירד. "זו תופעה, ואין לנו מה לעשות כעסק שומר חוק", אומר מנכ"ל אשת טורס אפרים קרמר. "לא לאנשים הללו התכוון המחוקק. בכל שנה אנחנו סופגים נזק של עשרות אלפי שקלים בחסות החוק הזה וכעת עם הקורונה, השנה זה יסתכם במאות אלפי שקלים. אנחנו מנסים למזער את הנזק מול חברות התעופה שסופגות את הביטול ומול בתי המלון שאנחנו מנסים למכור ללקוח אחר. אנחנו מנסים להתגונן כמיטב יכולתנו"

בעקיפין החוק מייקר את המחיר לכלל הציבור?

"זה גורם לכל מיני עיוותים, ויכול לייקר חבילות או למנוע הזמנות מוקדמות. זה חוק אנטי כלכלי שלא נעשה במחשבה עמוקה".

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות