גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנזק מביטול כנס המובייל בברצלונה בגלל הקורונה גדול משנדמה: "שליש מהמכירות בסכנה"

ביטול כנס המובייל בברצלונה הסב נזק כלכלי ישיר לחברות שנערכו לקיומו, אך הנזק המשמעותי הוא אובדן התועלת העקיפה - הקשרים שלא נוצרו וההסכמים שלא נחתמו ● יהודית ימפולסקי מאמדוקס: "היו מתוכננות לנו מאות פגישות קריטיות" ● רפאל סווירי מ-Walkme: "תעשייה שלמה פינתה זמן, יהיה קשה לשחזר את זה"

עובדים מפרקים את השלטים של כנס המובייל בברצלונה שהתבטל בגלל וירוס הקורונה / צילום: Nacho Doce, רויטרס
עובדים מפרקים את השלטים של כנס המובייל בברצלונה שהתבטל בגלל וירוס הקורונה / צילום: Nacho Doce, רויטרס

תעשיות הטלקום, הדיגיטל והמובייל עדיין מנסות לעכל את מלוא המשמעות של ביטול MWC, תערוכת המובייל הגדולה בעולם שנערכת מדי שנה בברצלונה, בשל החשש של חברות מווירוס הקורונה. התערוכה הייתה אמורה להתחיל בשבוע הבא, אך החברות הגדולות שהיו אמורות להציג בתערוכה החלו בזו אחר זו להודיע על ביטול השתתפותן עד שהנהלת התערוכה הודיעה על ביטולה.

הביטול הותיר חלל גדול לא רק בכיסי החברות, אלא גם בלוחות הזמנים של למעלה ממאה אלף המנהלים שהיו צפויים להגיע לאחת התערוכות הטכנולוגיות החשובות בעולם, אם לא החשובה שבהן. קשה להעריך עדיין את מלוא הנזק שנגרם בשל ביטול התערוכה. על פי הערכות, התערוכה מייצרת לברצלונה הכנסות בגובה של כחצי מיליארד דולר. אולם אבדן ההכנסה לעיר ולמדינה המארחת הוא רק קצהו של המהלומה לאלפי החברות, בהן גם מאות חברות ישראליות שתכננו מזה שבועות ארוכים את נסיעת עובדיהן לתערוכה.

אובדן ההוצאות הישירות הוא מוחשי יותר וכולל את ההוצאות על הכנה לתערוכה, השכרת והקמת ביתנים, הטסה של עובדים והלנתם ועוד. עלות של הטסת עובד לתערוכה בברצלונה עשויה להגיע לכ-3,000 דולר לעובד וישנן חברות שמטיסות עשרות אם לא מאות עובדים. לזה יש להוסיף את עלות שכירת שטח הביתן שעומדת על כ-1,300 דולר למטר מרובע, סכום שלא כולל את עלות בניית הדוכן. אם חברה כמו אמדוקס, שהביתן שלה הוא אחד הגדולים והמרכזיים בתערוכה - כ-540 מ"ר - היתה אמורה לשלוח כמה מאות עובדים, אפשר לעשות לבד את החשבון ולהגיע לעלות מוערכת של כ-2 מיליון דולר. עבור סטארט-אפים ששולחים עד כ-15 עובדים העלות היא כמה עשרות אלפי דולרים.

תערוכת הענק  2018 MWC / צילומים: רויטרס

אולם בין אם מדובר בסטארט-אפים קטנים או בחברות ענק כמו אמדוקס ואינטל, הנזק הישיר, המשמעותי לכשעצמו, מתגמד לעומת אובדן ההכנסה שהן עלולות לספוג בשל ביטול התערוכה. הנזק העקיף, אובדן התועלת שהכנס היה צפוי להניב, היא המשמעותית יותר, מכיוון שהתערוכה מהווה נדבך חשוב במערך קשרי הלקוחות של החברות. "הזדמנויות המכירה איתם יוצאים הסטארט-אפים מהתערוכה יכולות להגיע לשליש מהמכירות הפוטנציאליות באותה שנה. זה דרמטי וזה עוזר לחברה להתחיל את השנה חזק ומעלה אותה על גל הצלחה והזדמנויות מכירה", הסביר אייל רשף, מנכ"ל איגוד המובייל הישראלי (IMA), בשיחה עם "גלובס". בדומה למכון היצוא, IMA מארח בביתנים גדולים עשרות חברות קטנות שאחרת היו מתקשות לקבל נוכחות בכנס.

גם לדברי רפאל סווירי, נשיא ומייסד הסטארט-אפ הישראלי ווקמי (WalkMe) ההשקעה הישירה, שבווקמי מעריכים בכ-200 אלף דולר, היא רק קצה הקרחון, והערך לא נובע רק מהתערוכה עצמה, אלא גם מההכנה לפניה ומניצול ההזדמנויות אחריה. "תערוכה מאפשרת ללחוץ הרבה ידיים של לקוחות פוטנציאליים בזמן קצר יחסית. מה שיפה בתערוכה זה שתעשייה שלמה סגרה את היומן באותו שבוע והיא זמינה לפגישות וזה משהו שנורא קשה לשחזר אותו, ולכן לנוכחות בתערוכה יש החזר משמעותי של פי ארבעה-חמישה על ההשקעה".

מחליפים את התערוכה במפגשים וירטואליים

בינתיים, בארץ ובעולם, צצות התארגנויות שמנסות למלא את החלל בפגישות אישיות במיקומים אחרים או בפגישות מרוחקות באמצעות כלים טכנולוגיים. סווירי ורשף חברו יחד כדי להציע להמיר כמה שיותר פגישות שתוכננו להתקיים בברצלונה במפגשים אונליין בסגנון וובינר (מפגשים אונליין באמצעות שיחת ועידה). הם פרסמו טופס הרשמה מקוון, ולדבריהם כבר נרשמו כעשרים סטארט-אפים להציג באחד מחמשת ה"מסלולים" המקצועיים. הרעיון, הסביר סווירי, הוא להמיר את הביתנים בשידור מקוון שבו כל חברה מקבלת רבע שעה להצגת המוצרים שלה, על פי לוח זמנים קבוע מראש, שיופץ בקרב לקוחות פוטנציאליים מהסוג שאותם החברות ביקשו לפגוש בתערוכה שבוטלה.

לעומת הסטארט-אפים, עבורם אובדן ההזדמנויות עלול להיות קריטי, חברה כמו אמדוקס, המחזיקה נציגויות בכל רחבי העולם בסמוך ללקוחותיה, עשויה לספוג טוב יותר את המכה, אך גם היא משלמת מחיר מסוים. יהודית ימפולסקי, סמנכ"לית משאבי אנוש של אמדוקס, שהייתה אמורה להציג בכנס, סיפרה בשיחה עם "גלובס" כי "ההשתתפות של אמדוקס מאוד משמעותית, ברמת ההכנה, החשיבה, המסרים, הארגון. בברצלונה נמצאים כל הבכירים, המנכ"לים והסמנכ"לים הרלוונטיים שבאו לעשות רק דבר אחד - מינגלינג ופגישות עבודה. היו מתוכננות לנו מאות פגישות קריטיות. יש לזה חשיבות מאוד גדולה".

גם באמדוקס מנסים לרכך את המכה וכרגע, לדברי ימפולסקי, "ממפים בחברה את הפגישות החשובות ומנסים לשחזר אותן באתרים אחרים בעולם, במתקנים של הלקוחות או של אמדוקס. במקביל אנחנו בודקים אפשרות להשתתף בתערוכות אחרות שיהיו במהלך החודשים הקרובים בעולם. אנו ממוקמים אסטרטגית ליד הלקוחות, ועובדה זו מאפשרת לנו לפעול כרגיל".

"נשיק את כל המסרים שהתכוונו להשיק בכל הערוצים האלה ונשתמש גם באמצעי התקשורת", אומרת ימפולסקי. לדבריה, במאמץ מעורבים לא רק צוותי המכירות אלא גם ההנהלה. פגיעה בעסקים תתרחש לדבריה רק אם יהיו מגבלות על נסיעות ומפגשים בטווח הארוך ולא עקב הביטול של התערוכה הנוכחית בברצלונה.

ביטולים גם בכנסים נוספים

במגזין פורצ’ן לא נזהרו במילים לגבי ההשפעה של ביטול התערוכה, אבל עדיין שומרים על אופטימיות. הכותבים הבכירים אדם לשינסקי וארון פרסמן כתבו כי ביטול התערוכה הוא אירוע משמעותי, שהשפעתו על הכלכלה תהיה הרסנית.

בטור שפרסמו על השפעות ביטול התערוכה, תהו השניים האם מכירות המכשירים של הדור החמישי בסלולר עלולות להתעכב בשל הקושי של היצרנים לשווק אותם לשותפים שלהם, או שמא החברות ימצאו דרך חדשנית לעקוף את המהמורה? הם הימרו על האפשרות השנייה, אך הדגישו גם כי עולם הכנסים הפיזיים, שעדיין לא נמצא לו תחליף, צפוי לעבור טלטלה.

בינתיים, עיניי עולם הטכנולוגיה כבר נשואות לכנסים הבינלאומיים הבאים ובראשם כנס הסייבר RSA שמתוכנן, עדיין, להתקיים בסן פרנסיסקו שבקליפורניה, באותם תאריכים בהם היה אמור להתקיים הכנס בברצלונה. עד כה ביטלה את השתתפותה בכנס חברת IBM, שהיתה אחת מנותנות החסות הבכירות ביותר לכנס, שאמור לארח כ-40 אלף משתתפים.

נוסף על יבמ, ביטלו את השתתפותן בכנס זה שש חברות סיניות וחברה קנדית אחת. במקביל, חברת פייסבוק ביטלה את השתתפותה בכנס קטן בשם Global Marketing Summit, וצפויים ביטולים נוספים.

התגובות לביטול התערוכה בברצלונה רק מבליטות את הפער האדיר שעדיין קיים בין הצורך האנושי במגע אישי פנים אל פנים, ואת היעדרה של פלטפורמה טכנולוגית אלטרנטיבית לאירוע רב משתתפים כמו תערוכה - שבו תכנון מדוקדק חובר לאקראיות, גמישות וספונטניות כחלק מהמהלך הטבעי של עשיית עסקים. או כמו שצייץ בטוויטר כתב מגזין Wired טום סימונייט: "חברות הטכנולוגיה מחליפות את אירועי MWC בוובינרים - מגפה קשה כמעט כמו הקורונה". 

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק