גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  רכב ותחבורה

העולם דוהר לכיוון הרכב החשמלי, אז למה ישראל מתעקשת להישאר מאחור?

רוכשי רכב חשמלי בגרמניה יקבלו בונוס מוגדל, בדרום קוריאה מקצים מאות מיליוני אירו לפריסת עמדות טעינה ובאנגליה טוענים ש"המכוניות החשמליות צריכות להיות הנורמה החדשה" ● הטרנד העולמי הזה פוסח על הרגולטור הישראלי שדווקא מכביד את המס על רכבים ירוקים

עמדת הטענה של רכב  חשמלי בגרמניה /  צילום: רויטרס, Ralph Orlowski
עמדת הטענה של רכב חשמלי בגרמניה / צילום: רויטרס, Ralph Orlowski

שנת 2020 רק החלה אבל כבר יש מי שקורא לה שנת הרכב החשמלי בעולם. את מירב הכותרות מייצרת כמובן טסלה, עם שווי שוק שנסק לכ-145 מיליארד דולר ומשקף כיום רמה כמעט חריגה של ציפיות מביצועי החברה בשנים הקרובות ומהביצועים של שוק הרכב החשמלי העולמי בכלל בעתיד הנראה לעין.

אבל, זה לא מוקד הרעש היחיד של הרכב החשמלי. בשבועות האחרונים לוחצים הרגולטורים בעולם על דוושת הגז ומקדמים את אימוץ הרכב החשמלי. בעיקר על חשבון כלי רכב, שמונעים בדלקים מקובלים. חלקם עושים זאת באמצעות תמריצי מס אגרסיביים לרכב חשמלי, אחרים באמצעות קנסות מוגדלים על כלי רכב מזהמים או הרחבת הסבסוד של תשתיות טעינה או הענקת תמריצים לייצור רכב חשמלי וסוללות.

מי שעדיין לא מפגין צעדים מעשיים להמרצת אימוץ הרכב החשמלי הן כמה מדינות מתפתחות, שטרודות בעניינים קיומיים בוערים, וגם מדינה מזרח-תיכונית מפותחת אחת שקוראים לה ישראל.

לא מחכים לעתיד

העולם מתחשמל במרץ

בטרם נגיע לשוק המקומי, הנה תקציר מזורז של אירועי השבועות האחרונים בזירת הרגולציה העולמית של הרכב החשמלי.

בגרמניה קיבלה החודש (פברואר) הממשלה הפדרלית אור ירוק מנציבות השוק האירופאי להעלות את הבונוס הממשלתי לרכישת רכב חשמלי. כלי רכב, שנרשמו במדינה לתנועה החל מנובמבר 2019 ומחירם לצרכן עד 40 אלף אירו, זכאים כעת להטבה של 6,000 אירו מהמחיר לצרכן, תוספת של 2,000 אירו להטבה עד כה. כלי רכב חשמליים שמחירם עד 65 אלף אירו זכאים כעת להטבה מוגדלת של 5,000 אירו.

הבונוס על רכבי פלאג-אין צמח לכ-4,500 אירו על דגמי רכב שמחירם לצרכן עד כ-40 אלף אירו ובסך הכול הקצתה ממשלת גרמניה סכום מרשים של כ-2.09 מיליארד אירו להגדלת סובסידיות הרכב החשמלי השנה.

גם צרפת הודיעה בחודש שעבר על אימוץ מיסוי ירוק חדש בשיטת פרס/קנס, שבמרכזו הגדלה של אלפי אירו להטבה שמקבלים רוכשי רכב חשמלי, שמחירו לצרכן עד 40 אלף אירו. במקביל הודיעה צרפת על הטלת מס זיהום בגובה עד 12 אלף אירו על כלי רכב עם רמת פליטה חריגה במיוחד. חלק מיצרני הרכב הרלוונטיים בשתי המדינות הללו כבר הודיעו כי לא ימתינו עד ההסדרה הרשמית של המהלך והם מעניקים כבר מפברואר את מלוא ההטבה הממשלתית המובטחת פלוס הנחות עצמיות נוספות, שנעות סביב 1,500-2,000 אירו לרוכשים של כלי רכב חשמליים מתוצרתם.

באנגליה, שעוד לפני 2020 נחשבה לאחת המדינות המובילות והמתקדמות בקידום רכב חשמלי, החליטה הממשלה בינואר להכפיל את התקציב להתקנת נקודות טעינה באזורי מגורים לכ-12 מיליון אירו. במעמד ההכרזה אמר שר התחבורה הבריטי כי "המכוניות החשמליות צריכות להיות הנורמה החדשה".

דרום קוריאה הודיעה בשלהי ינואר כי היא מקצה לשנת 2020 סכום של כ-627 מיליון אירו לסבסוד כלי רכב חשמליים ולהרחבת הפריסה של רשת עמדות הטעינה במדינה. מדובר בתקציב שגדול ב-60% מהתקציב המקביל בשנה שעברה. דרום קוריאה הקצתה בנפרד כ-100 מיליון אירו לפיתוח טכנולוגיית רכב עם הנעת תאי דלק (מימן) לשנה הקרובה וקבעה יעד של הוספת כ-100 אלף כלי רכב חשמליים לכבישי דרום קוריאה ב-2020 וכ-15 אלף כלי רכב מונעי מימן. בארצות-הברית אישר הממשל הפדרלי למספר מדינות להגדיל את הסבסוד לכלי רכב חשמליים ואלה רק כמה דוגמאות.

האוצר מוריד את השאלטר

גם ישראל פתחה את 2020 עם רגולציית מס חדשה לרכב חשמלי אבל הכיוון הפוך. החל מינואר 2020 מוצבת תקרה של 75 אלף שקל על הטבת המס לרכב חשמלי, שעד כה הייתה לא מוגבלת. המהלך כבר הביא להתייקרות של עשרות אלפי שקלים במחיר של דגמים חשמליים יוקרתיים ולעיכוב בתוכנית החדירה של טסלה לשוק הישראלי.

במקביל הוצב אופק תכנון ברור, שבמסגרתו מס הקנייה על רכב חשמלי צפוי לשלש את עצמו עד 2024 במקביל להקטנה מדורגת של תקרת הטבת מס הקנייה על כלי רכב כאלה ל-50 אלף שקל בלבד בעוד שלוש שנים.

באוצר טוענים, שכלי הרכב החשמליים עדיין זוכים בישראל להטבת מס נדיבה ביחס לרכב נורמלי - 10% במקום 82% ברכב רגיל. אבל כרגיל זו רק אמת חלקית. נכון להיום עלות הסוללות מהווה חלק דומיננטי בעלות הכוללת של כל דגמי הרכב החשמלי הנמכרים בארץ. מכיוון שהסוללות לכלי הרכב הללו, כולל אלה של דגמים אירופאים, מיוצרות בעיקר בדרום קוריאה ובסין - שתי מדינות שעל יבוא מהן מוטל מכס של 7% - רוב דגמי הרכב החשמלי שמיובאים כיום לארץ סופגים גם את המכס.

חישוב מזורז מראה, שנטל המס הכולל על רכב חשמלי טיפוסי, שמיובא כיום לארץ, מצטבר ל-34% (10% מס קנייה, 17% מע"מ ו-7% מכס). וברכבי יוקרה חשמליים עם סוללות גדולות, שעליהם התקרה של 75 אלף להטבת המס משמעותית מאוד, נטל המס המצטבר חוצה את רף ה-50%. בקיצור, יותר משתלם לייבא רכבי בנזין ודיזל.

ההגינות מחייבת לציין, שלא כל הרגולטורים בישראל מפגינים חזית אחידה בנושא. משרד האנרגיה, למשל, ממשיך לקדם ולתמרץ ככל יכולתו את החדרת הרכב החשמלי לארץ ומפגין אופטימיות לגבי עתידו. בימים אלה מושק פיילוט להקמת צי של רכב סיור עירוניים על בסיס רכב חשמלי.

אבל כפי שאמרנו לא פעם בעבר, במדינה בעלת תלות קריטית בהכנסות ממיסוי רכב ודלק, כמו ישראל, האוצר הוא זה, שמכתיב וימשיך להכתיב בעתיד את קצב החדירה בפועל של רכב חשמלי לישראל. כל שאר משרדי הממשלה יסתפקו ביחסי ציבור.

קידום תחבורה חשמלית

כוונות טובות יש לא רק בזירת הרגולציה אלא גם במגזר הפרטי. השבוע, למשל, נתקלנו בטיוטה מעודכנת של "התוכנית לחילוץ ישראל מהפקקים" שניסחה פיוצ'ר מוביליטי, בהובלת אורי יוגב, ובה פרק נפרד שמוקדש להצעות לקידום תחבורה חשמלית בישראל.

בפרק מופיעים כמה רעיונות ותיקים ומוכרים, שעברו רענון. כך למשל, ממליץ המסמך למדינה לפעול לחישמול מואץ של מערך התחבורה הציבורית בישראל, כולל הגדלה מדורגת של צי האוטובוסים החשמליים בישראל ל-100% עד שנת 2030 - מהלך שמן הסתם לא יתקבל בברכה על ידי חלק גדול מיבואני האוטובוסים.

יש גם הצעה לדרישת חובה לתמהיל של לפחות 50% כלי רכב חשמליים במכרזים עתידיים להפעלת מוניות שירות; מתן הטבה בגובה כ-20 אלף שקל לרכישת מוניות חשמליות על ידי בעלי "מספר ירוק" קיים; מתן הנחה של 50% למוניות חשמליות בעת רכישת רישיון חדש להפעלת מונית; וקביעת גיל מקסימלי להורדה מהכביש של מוניות עם הנעה מזהמת. בהתחשב בכוח הרב שיש למפעילי התחבורה הציבורית במוסדות השלטון, ובהשפעה התחרותית על השוק - ספק אם רפורמה כזו תהיה ריאלית.

לא מחכים לעתיד

הרעיונות היותר מקוריים בפרק הזה נוגעים למיסוי ואכיפה של יבוא כלי רכב ירוקים. כך למשל מצאנו שם המלצה להפעיל לחץ רגולטורי על יבואני הרכב לייבא ארצה מגוון של דגמים חשמליים באמצעות "קביעת יעדי פליטות ליבואני הרכב והטלת קנס על חריגות, כמקובל באירופה - ממוצע שנתי לפליטת CO2 מרכבים, מדידתו באופן שיקבע המשרד להגנת הסביבה וקניסת יבואני הרכב על חריגה ממנו לפי מתווה קנסות מאושר מראש. בתוך שלוש שנים יעדי הפליטות יהיו זהים ליעדי הפליטות המקובלים באירופה".

זו גישה מעניינת של הוספת מרכיב קנס, ולא רק פרס, על כלי רכב מזהמים, אבל ספק אם היא ריאלית. בשוק קיימת שונות גדולה בהיצע כלי רכב מחושמלים בין היבואנים בשל שונות בהיצע של יצרני הרכב עצמם. לפיכך דרישה כזו תהווה פגיעה בתחרות החופשית. יתר על כן, ספק אם ניתן יהיה להחריג מרגולציה כזו את המוני היבואנים הזעירים והמקבילים, שמתמחים בעיקר ברכבי יוקרה.

לבסוף מצאנו שם הצעות לשינוי מתווה המס העדכני על כלי רכב מחושמלים. המתווה המוצע כולל קיבוע ההטבה הנוכחית לרכבי פלאג אין והעלאה מדורגת החל משנת 2022 וקיבוע ההטבה הנוכחית לרכבים חשמליים והעלאה מדורגת רק החל משנת 2025. עוד הצעה מעניינת היא להגדיל את הטבת שווי השימוש על רכב חשמלי מ-1,000 שקל בחודש כיום ל-2,000 שקל. לטענת המציעים "פער כזה יכול ליצור שינוי בהעדפת הרכב החשמלי על ידי העובד".

זו יוזמה בהחלט מבורכת אבל אם היינו צריכים להעריך את הסיכויים, שהאוצר יאמץ את ההצעות הללו, או את מקצתן, היינו אומרים שההסתברות נעה על הטווח שבין אפס להצחקתם אותנו.

מס שווי השימוש לבדו, שנכלל בהכנסות ממס הכנסה, מכניס למדינת ישראל כ-5 מיליארד שקל בשנה, ושאר המיסים בסביבות 38 מיליארד שקל בשנה. לכסף הזה, או אפילו למקצתו, אין כיום מקורות תחליפיים ולפיכך אפשר להמר שאם האוצר יכניס בשנים הקרובות שינוי במתווה המס של רכב חשמלי הוא יהיה בכיוון ההפוך. אם החדירה של כלי רכב כאלה תצליח מעל המצופה, עד כדי פגיעה בהכנסות המדינה, אפשר לצפות להאצת העלאת מס הקנייה, להקטנת הטבת שווי השימוש ואולי גם להטלת מס יחסי על השימוש ברכב חשמלי בתור פיצוי על אובדן ההכנסות מבלו דלק.

נכון לרגע זה, לישראל יש מספיק זמן לעשות חושבים בנושא. המשבר בסין צפוי להקטין כבר עתה את תפוקת סוללות הרכב של סין ב-10% לפחות ביחס לתחזיות, היצרנים הקוריאנים, בעיקר LG, מתקשים לעמוד בביקוש ואם יימשך המשבר בסין לוח הזמנים לחדירת הרכב החשמלי בעולם, ובישראל בפרט, עלול להידחות בשנה שנתיים. באוצר, יש להניח, נושמים לרווחה.

עוד כתבות

ליעד אגמון בקמפיין הפניקס / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מה עושה ליעד אגמון בקמפיין של הפניקס אינווסט?

ליעד אגמון, שמכר את הסטארט־אפ שלו למקדונלד'ס בכ־300 מיליון דולר, מככב בפרסומת של הפניקס ● האוניברסיטה הפתוחה העניקה תואר דוקטור לשם כבוד לאיליה סוצקבר, ממייסדי OpenAI, שהחל ללמוד בה בגיל 13 ● וגם: הקמפיין החדש של עידן אלתרמן וההתרחבות של רשת בייגל קפה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

אחרי שפרעה את החוב לנושים המתנגדים, פרטנר תוכל לחלק דיבידנד מיוחד של 500 מיליון שקל

פרטנר לא תחלק את הדיבידנד מיתרת הרווחים, ולכן נדרשה לאישור בית המשפט ● כדי לקבל את האישור, היא ביצעה פירעון מוקדם של אג"ח בסך של 484 מיליון שקל וטענה לבית המשפט כי מחזיקי האג"ח שהתנגדו לדיבידנד, אינם מהווים עוד נושים

סבב פיטורים נוסף באיביי: תפטר עוד 1,100 מהעובדים

איביי צפויה לפטר כ-9% מכוח האדם שלה, בהמשך לסבבי פיטורים קודמים, במטרה לצמצם עלויות ולייעל את פעילותה ● הפיטורים עשויים להיות קשורים להטמעת כלי בינה מלאכותית, לתוצאות הרבעוניות הצפויות או לצמצום כפילויות בעקבות רכישת Depop ● במקביל, איביי נמצאת בתהליך סגירת מרכז הפיתוח בישראל

שימוש באפליקציית Waze / צילום: Shutterstock

המדינה המוסלמית שאוסרת את השימוש בווייז בגלל "קשרים לישראל"

כותרות העיתונים בעולם: מלזיה אוסרת על עובדי ציבור להשתמש באפליקציית הניווט של גוגל, בריטניה תשלח מטוסים לסעודיה אבל רק למטרות הגנה, והצעד של בריטניה נגד אנטישמיות בבתי ספר • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

ליסיה בכר מנוח, יו''ר אלרון / צילום: באדיבות אלרון

יו"ר אלרון הודחה ע"י שותפיה לשליטה ומאיימת בתביעה

הדרמה בראשות אלרון עולה מדרגה: הדירקטוריון הדיח את היו"רית ליסיה בכר-מנוח לבקשת שותפיה לקבוצת השליטה ● בכר-מנוח שלחה מכתב התראה לפני נקיטת הליכים ● ברקע: סכסוך חריף בצמרת החברה ואי-עמידה בתנאי הלוואה של 90 מיליון שקל שהועמדה על ידי הפניקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה והקלינטק טיפסו

מדד ת"א 35 ירד קלות, מדד ת"א 90 קפץ בכ-1.5% ● בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 3.25% ● מדדי הבנייה, הנדל"ן והקלינטק רשמו עליות של כ-2% ● מדד ת"א־נפט וגז נחלש בכ-1% על רקע ירידות במחירי הנפט בעולם ● תומר מזון צללה בכ-15% ביום חזרתה למסחר, לאחר שהופסק בעקבות חששות לאי סדרים

מנכ''ל מטא, מארק צוקרברג / צילום: ap, Alex Brandon

החברה שמציגה: 20 מיליארד דולר כדי להשאיר את המייסד בקליפורניה

לפי דיווח שהגישה מטא לרשות ניירות הערך האמריקאית (SEC), מארק צוקרברג שקל לעזוב את קליפורניה בעקבות הצעה למס חד־פעמי של 5% על הונם של מיליארדרים ● בעקבות משא ומתן עם הדירקטוריון, גובש הסדר שיאפשר לו להשיג נזילות של כ־20 מיליארד דולר בלי לוותר על שליטתו בחברה

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Kwiyeon Ha

מנכ"ל אנבידיה הציג את הטכנולוגיה הישראלית שתשמור על סוכני ה-AI

ג'נסן הואנג הציג בכנס GTC בברלין ארכיטקטורת אבטחה חדשה, שבליבה נמצא שבב שפותח במרכז הפיתוח בישראל

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

עיריית חיפה זימנה את הנהלת בזן לשימוע ומאיימת בהפסקת הפעילות

בעקבות אירוע זיהום הבנזן החריג שהוביל לסגירת בתי ספר בקריית אתא, זומנו הנהלות שלושת מפעלי קבוצת בזן לשימוע ביום ראשון הקרוב ● העירייה שוקלת להוציא צו להפסקת הפעילות ולא לחדש את ההיתרים הזמניים, שצפויים לפוג בסוף אוקטובר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע״מ

נתניהו: "איראן מנסה שוב לפתח את פצצות המוות"; גורם ביטחוני: לא מכירים את הדברים

כ"ץ: "בימים האחרונים אנחנו מזהים ניסיונות של אויבינו, ובראשם איראן ושלוחיה, לקדם פיגועים שישפיעו על תוצאות הבחירות בישראל" ● מקורות בארה"ב: מטוסי קרב ישראליים התקרבו לגבול איראן ● הכניסה למרחב האווירי של ישראל נאסרה על טייס ממוצא איראני המועסק ביונייטד איירליינס ● מפקד צבא פקיסטן ביקר בטהרן עם הצעת פשרה, אך פריצת הדרך עדיין רחוקה ● דיווח: חיזבאללה העלה את רמת הכוננות ● עדכונים שוטפים

חיל הים היווני. נערכים לחידוש העבודות / צילום: ap, Lefteris Pitarakis

הפרויקט שמקפיץ את טורקיה והקשר הישראלי

הספינה הצרפתית שאמורה לבצע סקרים לקראת הנחת הכבל התת־ימי מגיעה לאזור ● בינתיים - אתונה ואנקרה כבר פרסמו אזהרות ימיות סותרות באותו מרחב, על רקע החשש מעימות צבאי

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

מפעל בינה מלאכותית יוקם בתוך שבועיים? ההבטחה החדשה של אנבידיה

ענקית השבבים מציגה בברלין מערכת שנועדה לקצר את התקנת תשתיות המחשוב במפעלי AI משישה חודשים ל־14 ימים, לצד פתרון שיאפשר להם להפחית את צריכת החשמל בשעות עומס ● במקביל, היא מכריזה על שיתופי פעולה עם וולוו, פולקסווגן ובולט בתחום הרכב האוטונומי, ועל רובוט דמוי אדם שייפתח לשימוש חוקרים וחברות קטנות

אילון מאסק, מנכ''ל xAI. גם המתחרות מקימות מרכזים עצומים / צילום: Shutterstock

רבעון מנצח לאילון מאסק: טסלה עקפה את תחזיות ההכנסות ורשמה התאוששות במסירות הרכבים

בצל ההצהרות של אילון מאסק על מיזוג ענק עם SpaceX והשקת הרודסטר ה"מעופפת", טסלה עוקפת את ציפיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● מסירות הרכבים הפתיעו לטובה חרף הפגיעה במכירות בארה"ב מביטול זיכוי המס ● החברה סובלת מתזרים מזומנים שלילי עקב הוצאות הון עתק על AI, רובוטיקה ומפעל השבבים "טרהפאב"

אנחנו שאלנו, המפלגות ענו: אילו צעדים מעשיים תעשו כדי להקל על יוקר המחיה?

המשרוקית של גלובס פנתה למפלגות בסדרה של 18 שאלות כלכליות שנוגעות בלב הסוגיות שעל הפרק ● למי פנינו? לכל המפלגות שעוברות את אחוז החסימה בסקרים של כלי התקשורת המרכזיים ● הפרויקט יובא בהרחבה בגיליון סוף השבוע

עובדי בניין / אילוסטרציה: Shutterstock

חשד לשוחד: עובד מדינה לא פיקח על אתרי בנייה שהעסיקו עובדים זרים ללא היתר

הפרשה, שהחלה בחקירה סמויה, עוסקת בעובד מדינה שקשר קשר עם קבלנים המעסיקים עובדים זרים מטורקיה, הנמצאים בארץ ללא היתר כחוק ● עפ"י החשד, אותם קבלנים שילמו שוחד כספי לעובד המדינה, בתמורה לאי-פיקוח באתרי הבנייה בהם מועסקים הזרים, כאשר חלק מהכספים הגיע מהזרים עצמם

אילון מאסק / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הקלף המנצח של SpaceX בדרך למיזוג עם טסלה: האצת הבנייה של חוות שרתים

דוחות חברת החלל של אילון מאסק, שעקפה את התחזיות עם הכנסות של 14.6 מיליארד דולר ברבעון השלישי ורווח כפול מהצפי, היו רק המתאבן לפצצה שהטיל מאסק, שהציע למזג את ספייס אקס עם חברת טסלה שבשליטתו ● מה הסיכוי שהרעיון יזכה לאישור בעלי המניות?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

כפי שנחשף בגלובס: רשות שוק ההון עוצרת את התגמול ליועצי המשכנתאות

רשות שוק ההון הודיעה כי תאסור באופן סופי על גופים חוץ־בנקאיים לתת טובות הנאה ליועצי המשכנתאות ● כך, הגופים החוץ־בנקאיים שמתחרים על מתן משכנתאות לציבור לא יוכלו עוד להבטיח טיסות לחו"ל ליועצי המשכנתאות כדי לגרום להם להביא אליהם לקוחות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

עובדי ההייטק והפנסיה במוקד: תוכניות המס שמחכות להכרעת הממשלה הבאה

בחודשים האחרונים עובדים באוצר וברשות המסים על תוכניות שנועדו להגדיל את הכנסות המדינה בצל העלויות המתנפחות בביטחון ● בין היתר, גם נשקל לבטל נקודות זיכוי ולהגדיל את המס על אופציות לעובדי הייטק ● מה מהמהלכים ריאלי? גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: ארה"ב אינה מנהלת משא-ומתן עם איראן

דיווח: מאגרי הנפט הצפים של איראן התרוקנו לחלוטין ● מתקפה באיראן לפני הבחירות? ההתנגדות בצמרת מערכת הביטחון ● מקורות בארה"ב: מטוסי קרב ישראלים התקרבו לגבול איראן ● דיווח: משרד החוץ של ארה"ב נערך להורות לעובדי השגרירויות במדינות המפרץ לעזוב על רקע חשש מחידוש העימות עם החות'ים ● עדכונים שוטפים

הריסות בניינים בצפון רצועת עזה / צילום: ap, Leo Correa

היקף העבירות בפרשת השוחד בצה"ל: 200 מיליון שקל

אתמול נעצרו 21 חשודים בחשד לעבירות קבלת דבר במרמה, שוחד ועוד במהלך ביצוע עבודות בעזה במהלך המלחמה ● העצורים הם אזרחים שעובדים בחברות של קבלני ביצוע ומשרתי קבע; חמישה מהם נגדים בצה"ל ● בדיון שהתקיים בבית הדין הצבאי התברר היקף העבירות לכאורה ● מעצרם של חלק מהחשודים הוארך בחמישה ימים