גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במרכז אמריקה עדיין נותר ערך בשוק האג"ח

למשקיעים שמחפשים היכן עדיין ניתן למצוא ערך בשוק האג"ח, מומלץ לשים לב לחברות במרכז אמריקה, למשל AES Gener, חברת האנרגיה הצ'יליאנית, שמשקיעה מאמץ רב להפוך לירוקה יותר ונהנית מפיזור גיאוגרפי ומינוף נמוך

פרויקט הקמת תחנת כוח הידרו־אלקטרית על־ידי AES. הגדול ביותר בצ’ילה / צילום: IVAN ALVARADO, רויטרס
פרויקט הקמת תחנת כוח הידרו־אלקטרית על־ידי AES. הגדול ביותר בצ’ילה / צילום: IVAN ALVARADO, רויטרס

מרווחי הסיכון והתשואה הממוצעת על איגרות חוב בדירוג הנמוך ביותר בארה"ב (המכונות אג"ח זבל או Junk Bonds) ממשיכים לרדת בהתמדה בשנים האחרונות, מאז השיא האחרון שנרשם בתקופת משבר הנפט של 2016, על אף עלייה קטנה אך משמעותית בסוף 2018. הביצועים החזקים של שוק האג"ח משקפים צמיחה כלכלית איטית אך יציבה ברחבי העולם, כאשר המוטיב העיקרי לירידת התשואות הוא הנזילות הגבוהה בשווקים, שנוצרה על ידי הבנקים המרכזיים, שמורידה ריבית ומגדילה את המאזנים שלהם בטריליוני דולר, והחיפוש אחר תשואה.

בהמשך לטור האחרון שלנו, שעסק בגורמים שעשויים לתמוך בתזת השקעה בחוב של חברות בשווקים מתעוררים, טור זה יעסוק במקומות שעדיין ניתן למצוא בהם ערך, עם תשואה גבוהה מהממוצע הענפי, גם אם פוטנציאל האפסייד הגלום בהם מוגבל.

ספקולטיבי אך עם תשואה גבוהה

למרות העובדה שהתשואות נמוכות במונחים היסטוריים, השוואה בין סגמנטים שונים בשוק האג"ח הגלובלי מגלה הזדמנויות השקעה באמריקה הלטינית. למעשה, פרמיית הסיכון הגלומה במדד דולרי של אג"ח קונצרניות במדינות אמריקה הלטינית מציעה תוספת תשואה של 188 נקודות בסיס מעל איגרת חוב אמריקאית ממוצעת. יותר מזה, עודף התשואה באמריקה הלטינית ביחס לאג"ח זבל אמריקאיות כיום עולה על הרמות של 2016, כאשר מרווחי הסיכון הגיעו לשיא מחזורי, כמו גם על הממוצע הרב-שנתי (במונחים דולריים).

מצב זה יוצר הזדמנויות השקעה אטרקטיביות למשקיעים המעוניינים להשקיע באפיק השקעה ספקולטיבי אך עם תשואה גבוהה משמעותית ביחס לאלטרנטיבות. כפי שציינו בטור הקודם, ביצועי שוק האג"ח באמריקה הלטינית נתמכים על ידי סביבת ריבית נמוכה בעולם, שיפור בפרמטרים תפעוליים של חברות עסקיות ונגישות פתוחה לשוקי ההון עם מעט מקרי חדלות פירעון. נוסף על כך, באפיק החוב במדינות אמריקה הלטינית קיימת הטיה מובנית לכיוון דירוגים גבוהים יחסית בסולם הדירוג הגלובלי. בהיעדר זעזוע כלכלי חיצוני, כל הגורמים הללו אמורים לקזז את השפעת אי הוודאות בפן המאקרו, ובכך להביא להגברת הביקושים לאג"ח של חברות ממדינות אמריקה הלטינית מצד משקיעים גלובליים.

מפחם למקורות אנרגיה מתחדשים

משקיעים המעוניינים בחשיפה ישירה לאג"ח קונצרנית דולרית באמריקה הלטינית, יכולים לשקול השקעה באג"ח של AES Gener S.A (סימול: AESGEN), חברת האנרגיה השנייה בגודלה בצ'ילה המחזיקה בנתח שוק של 26%.

איי.אי.אס היא חברת החזקות בחברות המחזיקות ישירות בתחנות כוח, כמו Cochrane, Norgener ו-Alto Maipo. החברה בעלת דירוג של BBB מינוס, ששייך לקבוצה של רמת השקעה, וסדרת האג"ח הדולרית שלה לשבע שנים נסחרת בתשואה שנתית לפדיון של 4.28%, מה שמבטא מרווח סיכון של 228 נקודות בסיס מעל איגרת דולרית מקבילה של ממשלת צ'ילה (המדורגת A+/A1).

איי.אי.אס מתמחה בהקמה והפעלה של תחנות כוח בשלוש מדינות בדרום אמריקה בטכנולוגיות שונות, כמו גז טבעי, פחם, הידרו-אלקטרי ורוח. כושר הייצור המצטבר של תחנות הכוח הוא 5,100 מגוואט.

חברת איי.אי.אס משקיעה רבות על מנת להפוך את ייצור החשמל מפחם לטובת מקורות אנרגיה מתחדשים. מרבית הפרויקטים של איי.אי.אס נשענים על מימון בנקאי ללא זכות חזרה ללקוח, המכונה Non-recourse. במימון מסוג זה משעבדת איי.אי.אס את הפרויקט עצמו, לרבות מערך החוזים ותזרים המזומנים הנובע ממנו, מתוך הנחה שבמקרה כשל של החברה, יוכל הגוף המממן להיכנס לנעלי החברה ולהמשיך להיפרע בין אם על-ידי המשך תפעול הפרויקט ובין אם על-ידי מכירתו.

כיום, חלקם היחסי של חומרי דלק (פחם ומזוט) כמקור אנרגיה עיקרי להפקת חשמל מגיע ל-73% מסך כושר הייצור (3,723 מגוואט) של איי.אי.אס, בעוד היתרה, 27% בלבד, מופקת מהידרו-אלקטריים, סולר וממקורות אנרגיה מתחדשים אחרים.

החברה כיום מבצעת פרויקט הקמת תחנת כוח הידרו-אלקטרית הגדול ביותר בצ'ילה, המכונה Alto Maipo, בהספק של 531 מגוואט, שהשלמתו מתוכננת ל-2021. זאת, בנוסף לפרויקטים אחרים שצפויים להפיק כ-1,330 מגוואט נוספים באמצעות מקורות אנרגיה מתחדשת, בעיקר אנרגיית רוח.

חברת איי.אי.אס נהנית מפיזור גיאוגרפי של מקורות הכנסה ומפריסה של תחנות הכוח, אשר לרוב ממוקמים בקרבת מתקני הייצור של לקוחותיה. כך למשל, כ-67% מהרווח התפעולי התזרימי (EBITDA) של החברה מגיע מצ'ילה, והיתר מקולומביה וארגנטינה, כאשר האחרונה מהווה כ-7% בלבד מהרווח.

המודל העסקי של איי.אי.אס הינו יציב ומתבסס בעיקר על מכירת חשמל באמצעות חוזים ארוכים, ורק 20% מהתפוקה הכוללת נמכרת בשוק הספוט. המעבר לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת אמור לתמוך בהארכת חיי חוזים למכירת חשמל (PPA) ובכך להגדיל את נתח ההכנסות מחוזים. משך החיים הממוצע של הסכמי PPA כבר עלה ל-10 שנים מאז החלה החברה בהקמת הפרויקטים ב-2018.

מבחינה פיננסית, חברת איי.אי.אס שומרת לאורך זמן על יחס מינוף נמוך, מתחת ל-2, מה שתומך בדירוג השקעה של מנפיק האג"ח. הנהלת החברה קבעה לעצמה יעד מינוף של 3.5 עד 2022, עם השלמת הקמת רוב הפרויקטים. אחת מנקודות החולשה הבודדות בחברה נעוצה בתזרים המזומנים השלילי, אך קטן, שהסתכם ב-50 מיליון דולר ב-12 החודשים האחרונים לאור השקעות הוניות גדולות. ואולם, נדמה כי איי.אי.אס שומרת על נזילות מספקת לכיסוי חובותיה בשנים הקרובות, עם יתרות נזילות בהיקף של כ-700 מיליון דולר, כולל קו אשראי לא מנוצל בהיקף של 485 מיליון דולר עד 2034. 

הכותבים הם המנכ"ל המשותף של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל ואנליסט החוב בבנק ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%

הדאקס יורד ב-1% ● קרן המטבע העולמית העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טראמפ מדיה יורדת ב-7% ●  השקעת ענק למיקרוסופט בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות, G42 ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר