גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?

פרויקט חיזוק בראשל''צ / צילום: ארן הרשלג

מעבר לגבולות המגרש: המפקח מוסמך להעניק זכויות בבניין גם לשכנים מבחוץ

פסק דין תקדימי קובע: סמכות המפקח בתמ"א 38 אינה מוגבלת רק ליחסי הדיירים בינם לבין עצמם ● אם העירייה דורשת זכות מעבר לבניין שכן כתנאי להיתר - המפקח מוסמך לאשר זאת כ"אילוץ תכנוני" הגובר על זכות הקניין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kyle Mazza

"טראמפ מוכן לסיים את המלחמה": הדיווח שמקפיץ את החוזים על וול סטריט

עפ"י דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר לעוזריו כי הוא חותר לסיום המלחמה עם איראן גם אם מצרי הורמוז יישארו סגורים

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ירי טילים מאיראן ולבנון ערב החג; טראמפ: מנהיג איראן ביקש הפסקת אש

ירי בלתי פוסק לצפון ● טראמפ הכריז: "נעזוב את איראן בתוך שבועיים-שלושה"; הוא צפוי לשאת "הצהרה חשובה" בלילה שבין רביעי לחמישי ● טראמפ: "נשיא איראן החדש ביקש מארצות הברית הפסקת אש", דובר משמרות המהפכה מכחיש ● באיראן מדווחים על גל תקיפות נרחב בטהרן ● דיווח: איחוד האמירויות נערכת לסייע בפתיחת מצר הורמוז בכוח

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

הקנס, הפרישה והתוכניות לעתיד: מנכ"לית אל על היוצאת מדברת

ארבע שנים של תהפוכות עברו על דינה בן טל גננסיה כמנכ"לית אל על בתקופה הכי סוערת שידע ענף התעופה בישראל ● אלא שדווקא כשהחברה רשמה את הרווח הגבוה בתולדותיה, הודיעה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שהיא פורשת ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההחלטה, הקנס והפער בשכר מול המחליף: "לא אפליה" ● ראיון בלעדי

מבצעי מימון / צילום: דרור מרמור

הצגת המבצעים בדוחות לא עזרה לפזר את הערפל מעל מחירי הדירות

רשות ניירות ערך דרשה מהיזמיות לדווח בסיכום 2025 על שווי הטבות המימון במחירי הדירות, אולם מרביתן הסתפקו בהצגת מספרים כלליים ● הפניקס: "הדוחות עלולים לטשטש את התמונה"

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מחלקת בונוסים זו השנה השנייה. כמה קיבל כל עובד?

שופרסל מחלקת מענק של 5,250 שקל לכעשרת אלפים עובדים בגין תוצאות החברה בשנת 2025 ● קבוצת מאיר ומפעל הפיס משיקים יוזמות הסעה ולינה למילואימניקים ולאזרחים מהצפון ● וגם: שורה של מינויים בכירים בענפי התחבורה, המלונאות וההייטק ● אירועים ומינויים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

באפט מגלה איזו מניה הוא מצטער שמכר, וגם מה הוא חושב על מצב השוק

שלושה חודשים אחרי שפרש, באפט עדיין שותף בהחלטות ההשקעה של ברקשייר, אבל לא עושה שום דבר ללא הסכמתו של המנכ"ל החדש ● על מניה אחת הוא מצטער: "מכרתי מוקדם מידי" ● הבשורה הגדולה: הוא מחזיר לחיים את ארוחת הצדקה המפורסמת שלו, הפעם עם טוויסט מדהים

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

לפי שווי של לפחות 10 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס מובילה את רכישת מניות אדלטק

מטרת הרכישה היא להוביל את אדלטק להנפקה בבורסה, כך לפי גורם בשוק שמעורה בפרטים ● אדלטק היא אחת מיצרניות החשמל הגדולות בישראל, שנייה רק לחברת החשמל

כותרות העיתונים בעולם

המלחמה באיראן חושפת את מגבלות הכוח הרוסי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שגריר איראן מסרב לעזוב ולבנון מאבדת אחיזה, האם הרפורמיסטים ינצלו את רגע החולשה באיראן? וגם: המלחמה באיראן חושפת את מגבלות הכוח הרוסי • כותרות העיתונים בעולם

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: הנאשם השני בפרשת "הימור מסוכן" הוא עומר זיו, בן 30 ממרכז הארץ

הקצין, ששמו טרם הותר לפרסום, עדכן את זיו במידע מבצעי בהודעות וואטסאפ, והאחרון ניצל זאת להשקעות בפולימרקט על מועד התקיפה באיראן ביולי האחרון ● לאחר זכייה של כ־162 אלף דולר בוצעו הימורים נוספים שהניבו עוד כ־23.8 אלף דולר ● במסגרת ההליך צפויים להעיד כ-45 עדי תביעה

הנשים המשפיעות של גלובס: הרשימה המלאה

המנכ"לית היחידה במדד ת"א 35, זו שפרשה דווקא כשרווחי החברה הגיעו לשיא, היזמת שרוצה להכניס את ישראל למרוץ לחלל, המנהלת שהפכה לבעלים כנגד כל הסיכויים והלוחמות שיוצאות למשימות בשמי איראן ● הנשים שמשפיעות על הכלכלה, החברה והביטחון

מייסדי Cyabra. מימין: דן ברמי, עידו שרגא, יוסף דאר

הישראלית שהצטרפה לוול סטריט השבוע ואיבדה 60% ביומיים

סיאברה השבוע מיזוג SPAC לפי שווי של כ-70 מיליון דולר, לאחר שני ימי מסחר כושלים, שוויה עומד על 47 מיליון דולר ● שמה של החברה שקמה במטרה להילחם בפייק ניוז נקשר בעבר לפעילות ניתוח בוטים בטוויטר לקראת רכישתה ע"י אילון מאסק

עליות בוול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות חדות, אך סגרה את החודש החלש ביותר מזה 4 שנים

נאסד"ק זינק 3.8%, מחירי הנפט ירדו ● הנשיא האיראני מוכן לסיים את המלחמה, אבל מדגיש את דרישות המדינה ● משמרות המהפכה מאיימות לכוון לחברות אמריקאיות, גוגל ואפל ביניהן ● עסקת ענק בשוק המזון - מקורמיק תמוזג עם חטיבת המזון של יוניליבר ● אורקל הודיעה על פיטורים של אלפי עובדים

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב

"בעל זיקות פוליטיות": התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מור יוסף למנכ”ל החברה למתנ”סים

לטענת התנועה לאיכות השלטון, מור יוסף כיהן בתפקידים בכירים תחת שרי ש”ס ובהם אריה דרעי ● בנוסף, התנועה מזכירה ממצאי מבקר המדינה מ־2020 על פערים בהצהרותיו בהליך מינוי קודם ● עוד נטען לזיקה פוליטית של יו”ר ועדת האיתור

איציק כהן / צילום: נטלי שור

איציק כהן לא זז מיקב רמות נפתלי, על גבול לבנון: "אני מדבר על המשכיות גם עם הנכדים"

מושב רמות נפתלי מעורב עמוקות בתעשיית היין האיכותי בישראל, גם כאחד מבעלי המניות ביקבי רמת הגולן ● הפעם היקב שלו ספג מכה של ממש: "בסבבים הקודמים ראינו התגייסות לתמוך בנו, בסבב הזה המצב שונה. אולי כולם עייפים"

יוסי סעדון / צילום: יוסי כהן

בנק ישראל על סבסוד המשכנתאות: "מנוסים בחוקי הכנסת, וזה אחד מהגרועים"

הממשלה אישרה היום את ההצעה לסבסוד משכנתאות בעלות של 10 מיליארד שקל, בניגוד לעמדות דרגי המקצוע וללא מקור תקציב ● ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בחטיבת המחקר של בנק ישראל, מצביע על החורים בחוק ומציין מדוע הוא "יצא מגדרו" כדי לחסום את ההצעה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בעליות חדות; מניות הבנקים והביטוח בעליות חדות

מדד ת"א 35 עלה ב-1.9% ● שופרסל זינקה אחרי הדוחות ● מדד הביטחוניות ירד שוב ● עליות בוול סטריט עקב דיווח שטראמפ חותר לסיום המלחמה ולאחר שיו"ר הפד הפיג חששות מפני העלאת ריבית ● וגם: ביל אקמן המליץ למשקיעים "להתעלם מהדובים" - והזניק אתמול שתי מניות במעל 40%

העברת תקציב המדינה לשנת 2026 / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

"השוק יעניש אותנו": המפגש הסגור עם מערכת הביטחון והמסר של בכירי המשק

משיחות שערכו גורמים במשרד הביטחון עם בכירים במשק עולה תמונה מדאיגה לפיה תקציב הביטחון עומד להיגמר, יממה לאחר שאושר ● בשוק מעריכים שאם המלחמה תימשך עד לסוף אפריל תקציב הביטחון ייפרץ בכ-20 מיליארד שקל והגירעון הממשלתי יעמוד על 6%

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

אחרי שאושר: נתניהו מבטיח להתערב במתווה החל"ת. מה הוא יכול לעשות?

על רקע לחצים גוברים מצד המגזר העסקי הודיע ראש הממשלה כי יתערב במתווה החל"ת, שמותיר מאחור את אלו שנעדרו מהעבודה פחות מ-10 ימים ● עם זאת, המתווה כבר עבר בקריאה שלישית רגע לפני יציאת הכנסת לפגרה, ולכן מרחב התמרון לשינויים צפוי להיות מורכב