גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Africa Studio

הגוף היחיד ששרד את הירידות בשווקים: מה עשתה קרן ההשתלמות שלכם ביוני?

חודש יוני היה גרוע במיוחד בת"א, מה שממחיש שוב את חשיבות הפיזור בהשקעות גם לחו"ל ● אחרי שנים קשות, אלטשולר שחם התייצב במקום הראשון ובפער גדול מהמתחרים ● הדולר הקפיץ את מסלולי ה-S&P 500

יגאל ברקת, סמנכ''ל השיווק של בנק הפועלים, בכנס MAD / צילום: כדיה לוי

יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים: "הסוד הוא לשמור על ערכי הליבה עם מעטפת של חדשנות"

בהרצאתו בכנס MAD של גלובס הציג יגאל ברקת, סמנכ"ל השיווק של בנק הפועלים, שתי המלצות עיקריות לשימור מותגי לגאסי לאורך שנים: לשמור על ערכי הליבה - ולעטוף אותם במעטפת של חדשנות מכל הכיוונים ● ומה הוא חושב על הקמפיין החדש של גלובס?

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

יותר מתנובה: חברת התשתיות ששווה לעשרות קיבוצים מעל 2 מיליארד שקל

זינוק של 375% במניית רימון בשנתיים הקפיץ את שווי ההחזקות של האגודה החקלאית גרנות, בעלת המניות הגדולה בחברה ● לצידה יצר לעצמו המייסד והמנכ"ל יוסי אלמלם הון של קרוב למיליארד שקל "על הנייר" ● השבוע דיווחה רימון על כניסה לתחום חוות השרתים בארה"ב

רכבים שרופים כחלק מתופעת הפרוטקשן / צילום: כב''ה צפון

רימונים מתפוצצים בג'פניקה: דמי חסות הפכו למכת מדינה, והאכיפה זעומה

החל מהמטענים בסניפי ג'פניקה ועד לרצח של הקבלן מהצפון, הפרוטקשן והפשיעה הקשה הפכו למכת המדינה ● שנתיים לאחר שהכנסת חוקקה את התיקון לחוק העונשין, נתוני האכיפה הזעומים מוכיחים שהמדינה רחוקה מפתרון ● וגם: איך המיליארדים שגובים ארגוני הפשיעה מבעלי העסקים הופכים לנטל ישיר ביוקר המחיה

גבי רוטר ושרון טל, בפאנל משותף בהנחיית ד''ר לירון שופן / צילום: כדיה לוי

"לא מייצרים חיבור דרך פוסט באינסטגרם": כך הופכים מוצר אופנה למותג

מה גורם לצרכנים לחזור שוב ושוב לאותו מותג? שרון טל, המעצבת הראשית של משכית, וגבי רוטר, יו"ר קבוצת קסטרו, הסבירו בפאנל "אייקונים לא יוצאים מהאופנה", בהנחיית ד"ר לירוי שופן בכנס MAD של גלובס מדוע אותנטיות, מורשת וחוויה עדיין מנצחות גם בעידן הרשתות החברתיות

דור גביזון / צילום: ענבל מרמרי

כך הפתיעה וולט בנפיטס את בכירי השיווק: הדרך החדשה להעניק לעובדים תקציב הסעדה

בכנס MAD של גלובס, סיפר דור גביזון מוולט בנפיטס כי הם רואים עליה משמעותית של חברות וארגונים שרוצים לתת ערך והטבות לעובדים שלהם ומצטרפים לוולט בנפיטס ● עוד סיפר כי המנה הכי מוזמנות בצהריים היא שווארמה ואחריה המבורגר: "ניכר שעובדים בצהריים רוצים רגעי אושר, ולא לאכול משהו מעולמות הדיאטה"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה ביוני ירד לשפל של חמש שנים; מחירי הדירות נחתכו בחודש ב-1%

מדד המחירים לצרכן נותר ללא שינוי ביוני, בהתאם לציפיות הכלכלנים, כך שקצב האינפלציה השנתי ירד לרמה של 1.6% • ירידות בולטות נרשמו בסעיפי פירות וירקות טריים, הלבשה והנעלה ותחבורה; מחירי הדלק והנסיעות לחו"ל הוזלו במיוחד • מחירי הדירות רשמו את שיעור הירידה החודשי הגבוה מזה שמונה השנים האחרונות

מתי יהב, נהר זמורה ולירן ליברמן בפאנל משותף בהנחיית סופי מלניק אמיתי

"לא לבעלי לב חלש": האם אפשר לייצר מורשת בהייטק הישראלי?

בפאנל במסגרת כנס MAD של גלובס, דנו המשתתפים בשאלה - האם אפשר לייצר לגאסי בהייטק הישראלי? ● המשתתפים הסכימו כי "ככל שעוברות השנים המסרים צריכים להיות יותר משוכללים, יותר בגובה העיניים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירוק בוהק; מדד הבנקים זינק במעל 5%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-2.7% וחתם את היום החזק ביותר שלו מאז סוף מאי ● העליות התרחשו על רקע הציפיות למדד המחירים לצרכן בישראל, שצפוי להראות כי האינפלציה התמתנה לשפל של כחמש שנים ● אמש החזירה ארה"ב את המצור הימי על איראן ● השקל התחזק ל-2.99 שקלים, מחירי הנפט טיפסו

מייסדי המיספריק, ד''ר חגי לאלזר וגידי ליטוין / צילום: דויד גארב

אחרי שש שנים בפיתוח: החברה שמנסה לקרוא גלי מוח נחשפת עם גיוס של 52 מיליון דולר

חברת הסטארט-אפ הישראלית Hemispheric הודיעה על השלמת גיוס של 52 מיליון דולר והשיקה את Descartes, מודל AI המבוסס על נתוני EEG - בדיקה המודדת את הפעילות החשמלית של המוח ● לדברי החברה, המערכת תאפשר למדוד את פעילות המוח באופן אובייקטיבי ולסייע באבחון ובהתאמת טיפולים במחלות ובהפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות

עצב הוואגוס / אילוסטרציה: Shutterstock

ריסטרט לגוף דרך האוזן? מה אומרים מאות מחקרים על עצב הוואגוס

המלצות ויראליות לגירוי עצב הוואגוס כבשו את הרשת, ולא במקרה ● מאות מחקרים חדשים רואים בו מפתח לטיפול בשלל מחלות - מדמנציה ועד לב ודיכאון ● מה המדע יודע, ומה עדיין לא ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

תשלום ראשון של מענק העבודה יועבר מחר לכ־130 אלף זכאים / צילום: Shutterstock

מענקי עבודה יועברו מחר לכ-130 אלף עובדים. כך תדעו אם גם אתם זכאים

רשות המסים תחל מחר בהעברת התשלום הראשון של מענק העבודה לשנת 2025 לזכאים, בסכום כולל של כ־260 מיליון שקל ● הזכאות למענק נקבעת לפי מבחני הכנסה ונתונים משפחתיים, והבקשות ממשיכות להיות מוגשות באופן מקוון באתר הרשות

מייסדי Oak, שי מורג וטל מרום / צילום: עומר הכהן

שי מורג משיק חברת סייבר חדשה עם גיוס סיד של 60 מיליון דולר

Oak, החברה החדשה של יזם הסייבר הישראלי, מפתחת פלטפורמה מבוססת AI לניהול זהויות והרשאות בארגונים ● החברה מעסיקה כ-50 עובדים בישראל ובסן פרנסיסקו, ומגייסת עובדים נוספים למרכז הפיתוח בישראל

הקונגרס של ארצות הברית / צילום: Shutterstock

המכה שישראל עלולה לחטוף הערב בקונגרס בארה"ב

מדובר במהלך שככל הנראה ייכשל בשל הרוב הרפובליקני, אך עצם העלאתו להצבעה והיקף התמיכה שהוא צפוי לקבל, ממחיש את השינוי שעובר על המערכת הפוליטית האמריקאית בכל הנוגע לישראל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

החשש לביטול טיסות הוסר: המתדלקים האמריקאים יועברו לבסיסי צה"ל

מספר המתדלקים האמריקאים בנתב"ג צפוי לפחות ל-20 בימים הקרובים, והיתר יועברו לבסיסי צה"ל ● ברשות שדות התעופה הזהירו שאם המתדלקים לא יפונו, יהיה צורך בביטול 50 אלף כרטיסי טיסה

הילה ברון, צביה אורנשטיין קסן, ישי מנדיל, נגה בנר־סוארי, ניצן יהלי אלטר, מתי יהב / צילומים: סם יצחקוב, רפי דלויה, רמי זרנגר, פייבר, יח''צ

מהומור עצמי עד אימפקט אמיתי: מנהלי השיווק מפרגנים לקמפיינים ישראלים

הסמנכ"לים שמאחורי מהלכי השיווק הגדולים במשק בוחרים את המהלכים החזקים שהובילו המתחרים בשנה החולפת - חלק שני ● הצצה למדד המותגים שיתפרסם השבוע ולכנס MAD שיתקיים היום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

באפט חושף: אני יזמתי את ההשקעה הגדולה הזאת של ברקשייר

וורן באפט חושף את מאחורי הקלעים של ההשקעה באלפאבית, אך מצנן מעט את ההתלהבות סביב הבינה המלאכותית ומזהיר מהיקף ההון העצום שנדרש כדי לנצח במרוץ ● ולמה הוא ממשיך להאמין במניית אפל

מייסדי פינדינגס, קובי פרידמן (ימין) ויונתן פרי / צילום: אורנה חלף

חברת הסייבר שכמעט נמכרה ב־300 מיליון דולר מגיעה לת"א

לאחר שמכירתה אשתקד בוטלה, פועלת Findings להתמזג לשלד הבורסאי וילק, לפי שווי נמוך משמעותית ● צופה כי השנה יותר מתכפיל את הכנסותיה מאשתקד

קרן כספית או פיקדון בבנק: מה יותר משתלם כשהריבית יורדת

הריביות יורדות, האינפלציה התקררה, וחלק מהשיקולים בבחירת חיסכון סולידי משתנים ● מדוע הקרנות הכספיות עדיין כדאיות יותר מרוב הפיקדונות, ומה כדאי לכם לדעת לפני שמנסים לשחזר את התשואה שהשגתם בשנה שעברה? ● המחשבון 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט עברה לירידות, מניות השבבים נסוגות; היסטוריה בספייס אקס: המנייה ירדה אל מתחת למחיר ההנפקה

העליות של הבוקר בניו יורק נמחקו והמדדים נסחרו בטריטוריה האדומה ● סקטור המוליכים למחצה נלחץ מטה ומיקרון צונחת ● מניית בלאקרוק מזנקת לאחר דוחות חזקים ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט נסוגים קלות אך הברנט נאחז מעל 84 דולר לחבית ● אנליסטים: "העימות במסלול הסלמה, הנפט עלול לבחון מחדש את רף ה-100 דולר" ● רויטרס: סטרייפ ו-Advent הגישו הצעת ענק לרכישת פייפאל תמורת יותר מ-53 מיליארד דולר