גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

פרויקט הסוללים / צילום: קבוצת מבנה

מגדל עם 109 דירות ריקות מסביר למה מחירי הדירות לא יורדים

כמעט חצי שנה מאז אישור האכלוס ל"מגדלי הסוללים" בתל אביב, והיזמיות מבנה ותדהר לא ממצמצות - ולא מורידות מחירים ● עם די מזומנים בקופה ויחס חוב של פחות מ–50% מהמאזן, החברות האלה יודעות שהבנקים לא ימהרו להתקשר, ואולי בינתיים השוק ישנה כיוון

ולסקה גרט וגרטה גרבו בסרט ''רחוב ללא שמחה'', בבימויו פאבסט, גרמניה, 1925. הסרט הפך את גרבו לכוכבת, ואחריו ברח הבמאי לאמריקה / צילום: Reuters, DPA/Picture Alliance

הסיפור שלא סופר על הבמאי שברח מהנאצים ואז חזר לגרמניה לצלם סרטים במימונם

ג׳ו וו. פאבסט, שנחשב לבמאי החשוב של רפובליקת ויימאר, עומד במרכז הספר "הבמאי" ● בלב העלילה שתי נקודות מסתוריות: סיבת חזרתו לגרמניה הנאצית, וסרט שצילם וחומריו נעלמו ● מעל לכל מרחפת השאלה: האם עשיית אומנות מצדיקה גם העלמת עין ממשטרים אפלים

מעין אדם ואופיר יוסף / צילום: תמונה פרטית

מעיין אדם, מייסדת מאמי: "הציעו לי 300 מיליון שקל, אבל אני לא פה כדי למכור"

כשהיא יצאה לדרך עם מועדון "מאמי" בהשקעה עצמית של 700 אלף שקל ("חסכונות שיועדו לבית"), לא מעט מותגים התקשו להסתדר עם שיטות העבודה החדשניות והלא–מקובלות של מעיין אדם ● היום, שנתיים וחצי אחרי, היא עם 400 אלף חברות מועדון, כרטיס אשראי חדש שצבר תוך חודש 20 אלף לקוחות, ופעילות מקיפה שכוללת גם נדל"ן ורכב ● המנכ"ל שגייסה, אופיר יוסף: "אנחנו לא מחפשים משקיע, אבל אם תבוא הצעה מעניינת, נבחן אותה"

לאופולד אשנברגר / איור: גיל ג'יבלי

"הרגשתי שצדים אותו": הסוחרים שהריחו שהקרן של אשנברנר בצרות, ומיהרו לפעול

קרן הגידור Situational Awareness של ילד הפלא החדש של וול סטריט נכנסה לסחרור תוך כמה ימים בסוף יולי ● הסוחרים בשוק ניזונו משמועות על מכירת החזקותיה באנתרופיק והסתמכו על תנועות חריגות בשוק האופציות, כדי לנקוט מהלכים שירחיקו אותם מהפצצה המתקתקת, ויש אפילו מי שהרוויחו מהנפילה

רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Hussein Malla

כ"ץ הגיב לדברי שליח טראמפ על התקיפה בסוריה : "התקבל מידע על כוונת טורקיה לבצע פעולות שיסכנו את ביטחון ישראל"

בתגובה לריאיון של שגריר ארה"ב בטורקיה, שר הביטחון בהודעה חריגה: "לא נאפשר לאף גורם לסכן את ביטחון מדינת ישראל, תגובת השליח מלאה באי דיוקים" ● שר האוצר של טראמפ הכריז על "הסנקציות הקשות בהיסטוריה" במטרה למוטט את המשטר האיראני ● צבא ארה"ב הודיע כי הסיט את מסלולם של 68 כלי שיט, השבית 3 ועלה על סיפונם של 2 כדי להבטיח ציות למצור הימי נגד איראן ● במערכת הביטחון מזהירים: ההתבטאויות הפומביות נגד ארדואן עלולות להביא להסלמה מיותרת מול טורקיה ● "שקט מתעתע": חיזבאללה שוקל להחריף את פעולותיו נגד צה"ל ● עדכונים שוטפים

יקב צובה / צילום: באדיבות יקב צובה

עם משתה בשרים מהמעשנה: היקב שמשנה פנים כשיורד הערב

ברחנו מהלחות לאזור יהודה כדי ליהנות מיין טוב וכל מה שליד: משתה קרניבורי בחשכה, מופע קאברים מול השקיעה, גבינות ונקניקים ופוקאצ'ות מהטאבון ● תופרת יקבים באזור יהודה

הפריימריז בליכוד הסתיימו, אבל דווקא מועמד אחר רושם שיאים

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: מצביעי הקואליציה אופטימיים לגבי רשימת הליכוד המעודכנת, אך כרגע לא נצפית נהירה של מצביעים חדשים

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

בצל הגברת התקיפות, חמאס פנה למתווכות: "האשימו את ישראל"

צה"ל הגביר במהלך הימים האחרונים את התקיפות ברצועת עזה, חמאס מצדו החל להפעיל לחץ על המדינות המתווכות להאשים את ישראל בהפרת הפסקת האש ● במערכת הביטחון מוטרדים מהאפשרות ש"קרב האיומים" מול אנקרה יפגע בחופש הפעולה של צה"ל בסוריה ● הנשיא טראמפ שוב מפרסם תמונה של מצר הורמוז ו"מכריז" עליו כטריטוריה של ארצות הברית ● עדכונים שוטפים

רותי שוורץ, אסף גסטפרוינד / צילום: שלומי יוסף, סטודיו גביש

המהפך שעובר אזור חיפה והזדמנויות ההשקעה

פרויקטי ענק שמתוכננים במטרופולין חיפה בשנים הקרובות צפויים לשנות בצורה משמעותית את האזור ● מתי הם צפויים לצאת לדרך ומה תהיה ההשפעה שלהם על העיר ועל המשקיעים

שקיות של אמזון prime now מחכות למשלוח / צילום: ap, John Minchillo

המכונה של אמזון לא עוצרת בדרך להכנסות של טריליון דולר (חוץ מאשר בישראל)

על פי דוחות ענקית האינטרנט ב־2028 היא תעקוף את רף ההכנסות של טריליון דולר ● המודל העסקי שלה, שבו מנועי ההכנסות מזינים זה את זה, הפך לסטנדרט בתעשייה לחברות כמו וולמארט ופלטפורמות כמו טיקטוק שופ, שמנסות לנגוס בה ● וגם: למה בישראל הנוכחות שלה מינורית לעומת ענקיות הקמעונאות מסין

פיאט גרנדה פנדה 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-119 אלף שקל: מאחורי הגימיק מסתתרת מכונית חסכונית ונעימה

העיצוב הנוסטלגי ושובר השגרה של פיאט גרנדה פנדה הקומפקטית הוא הגימיק העיקרי שלה, אבל מאחוריו מסתתרת מכונית סופר־מיני אירופית מהונדסת היטב, חסכונית ונעימה במחיר נגיש

רה''מ בנימין נתניהו בפריימריז הליכוד / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

מה קרה בפעם הקודמת שהליכוד ניסה להדיח את האחראי על שביתה בנתב"ג?

הליכוד הודיע אמש כי נתניהו הורה להדיח מחברותו במפלגה את יו"ר ועד העובדים של נתב"ג פנחס עידן ● חוקת המפלגה וההיסטוריה מלמדים - זה לא עומד להיות פשוט

פועלים מאזור שנגחאי באתר בנייה בישראל. המספרים צפויים לגדול / צילום: Shutterstock

עובדים פלסטינים יצאו, תאילנדים נכנסו: "15 אנשים ישנים בשתי מיטות"

פועלים מתאילנד, הודו, סרי לנקה ושכנותיהן תפסו את מקומם של העובדים מהרשות הפלסטינית - מאז 7 באוקטובר ● בתעשיות השונות מדברים על כוח אדם יעיל וחרוץ, אלא שכשמדובר במאות אלפים, ששהותם הממושכת מצריכה היערכות של דיור ושירותים, לא ברור איך המדינה תעמוד בעומס

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

היום שבו נתב"ג עשוי לקרוס. שוב

הנתונים מגלים - קיץ 2019 היה עמוס יותר ונתב״ג בכל זאת לא קרס. איך מתפלג העומס בשדה ומאיזה יום השבוע כולם חוששים?

מנכ''ל גט, מארק און / צילום: רמי זרנגר

"אי אפשר לגדול בלי לעשות טעויות": מנכ"ל גט חושף את הנתיב החדש

אחרי 14 שנה בחברה מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של Gett - ומשיק שירות חדש לישראלים מעבר לים ● בראיון בלעדי הוא מספר על האסטרטגיה והמודל הכלכלי, כמה מהתשלום של הלקוח מגיע לנהגים, למה האפשרות של כניסת אובר היא רק יתרון ועל התחביב שהפך לדיפלומה: מורה ליוגה

ביטלו דירה מ''סיבות כלכליות'' / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ביטלו דירה בגלל "סיבות כלכליות" – אבל חמישית מהקונים מרוויחים 60 אלף שקל בחודש

תופעת ביטולי העסקאות מעוררת בחודשים האחרונים עניין גובר, על רקע העלייה במספר העסקאות שמבוטלות לאחר חתימת חוזה ● על פי ניתוח שפרסמה סגנית הכלכלן הראשי של משרד האוצר, כחמישית מהמבטלים בשל "סיבות כלכליות" - השתכרו בממוצע בכ-60 אלף שקל לחודש ● מה עומד מהאחורי התופעה?

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הצצה לתיקי המשקיעים ששינו את הכללים - ועוד 4 כתבות על מצב השווקים

איגרות חוב ממשלתיות ברחבי העולם נמצאות במכירת חיסול - ומומחים מסבירים ממה צריך להיזהר לפני שמשקיעים ● בקרוב: מסחר של 23 שעות ביממה בנאסד"ק ● מניות הנדל"ן צוללות ● הטבות המס במסגרת רפורמת האוצר יורחבו גם למשקיעי הריטייל, וגם: העדפותיהם של הסוחרים הפרטיים נחשפות

פרופ' מאט אלן / צילום: באדיבות המצולם

המומחה לעסקים משפחתיים מסביר: איך מעבירים אימפריה לדור שלא בנה אותה

מה עושים כשהיורש המיועד פשוט לא מסוגל לקחת פיקוד, ולמה החרדה של דור ההמשך הופכת לנבואה שמגשימה את עצמה? ● לקראת כנס החברות המשפחתיות של גלובס, פרופ' מאט אלן מנפץ את הסטיגמה שלפיה הדור השלישי תמיד הורס את העסק, מסביר למה אקזיט הוא לא כישלון, ומזהיר: חובה להפריד בין ניהול לבעלות

פרופ' אורי אלון / צילום: כפיר זיו

מובילי הלונג'ביטי: שני ישראלים ברשימה של הטיים

ניר ברזילי ואורי אלון נבחרו ע"י מגזין TIME לרשימת 12 החוקרים פורצי הדרך שמגלים את הדרך לחיים ארוכים ובריאים יותר • ברזילי בודק אם תרופות קיימות יכולות לדחות מחלות הקשורות לגיל, ואלון מצא כי לגנטיקה עשוי להיות משקל גדול משחשבו עד כה בקביעת אורך החיים

קונור סטון, מוכר מבריטניה. Whatnot מחזיקה בכ–60% משוק המסחר בשידור חי בצפון אמריקה ובאירופה / צילום: Reuters, Tom Maddick / SWNS

אפליקציית הקניות בלייב שאנשים מתרוששים בה

המכירות הפומביות המהירות של Whatnot סוחפות משתמשים שמקווים לשים יד על קלפי ספורט נחשקים - וגם על אופנה, כלי עבודה, מזון וכמעט כל דבר אחר