גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

יוסי כהן / צילום: שלומי יוסף

התפקיד החדש של יוסי כהן בחברת הקוונטום הישראלית

ראש המוסד לשעבר יוסי כהן מונה לנשיא המועצה המדעית של חברת הקוונטום הישראלית הקטנה QXL ● לאחר ההודעה שפורסמה לפני שעה קלה, עלתה מניית החברה ב- 10% וכעת היא נסחרת לפי שווי של 63 מיליון דולר

בנימין נתניהו ויאיר לפיד / צילום: פול פלאש 90, קובי גדעון-לע''מ

על הקו עם נתניהו ולפיד: מה היה בשיחה הדרמטית על תקציב הביטחון

ראש הממשלה ויו”ר האופוזיציה ביקשו מהחשבת הכללית למצוא מקורות להגדלת תקציב הביטחון, על רקע דרישה לתוספת של 25 מיליארד שקל ● עבאדי־בויאנג’ו מתנגדת לחריגה מיעד הגירעון, אך בניגוד לאגף התקציבים אינה שוללת את פתיחת התקציב גם בתקופת בחירות ● לדבריה, גם 2027 צפויה להיות שנה מורכבת מבחינת היקף ההוצאה הביטחונית

פארק נעימי / הדמיה: באדיבות פארק נעימי

אחרי יותר משני עשורים באיירפורט סיטי: דיפלומט עוברת לפארק נעימי. זה המחיר שתשלם

במסגרת העסקה תשכור דיפלומט כ־5,000 מ"ר של שטחי משרדים בפארק נעימי במחלף מסובים, שאליהם צפויים לעבור במהלך 2028 כ־300 עובדים ● ההסכם נחתם ל־10 שנים עם אופציה להארכה ב־5 שנים נוספות ● גורמים בענף מעריכים כי דמי השכירות יעמדו על כ־8 מיליון שקל בשנה וכ־133 שקל למ"ר

האחים אמיר, דנה עזריאלי, שמואל דונרשטיין ועופר ינאי / צילום: יונתן בלום, אריק סולטן, איל יצהר, אבישג שאר ישוב

זה כבר הפך לתופעה: המנכ"ל השכיר הלך הביתה, הבעלים זז לקדמת הבמה

שורה של בעלים בחברות ציבוריות הזיזו את המנכ"ל השכיר ולקחו את התפקיד על עצמם, בדרך-כלל בסיטואציה משברית ● מומחים מזהים "יתרון אדיר" אצל מי שמכירים את הקרביים של החברה, וגם בעלי המניות יוצאים לרוב נשכרים ● מנגד, יש מי שמזהירים מפני שחיקה בממשל התאגידי כש"אין מי שמסוגל להגיד למנכ"ל-בעלים שהוא טועה"

הדמיה: Shutterstock

הבדיקה שלא ידעתם שאתם צריכים לבצע, ומה הדבר הבא ברפואת הלב?

שני ניסויים כושלים העלו ספקות לגבי מנגנוני טיפול שנחשבו מבטיחים, כמו הפחתת "הכולסטרול החדש", אבל חוקרים חושבים שעדיין יש להם סיכוי ● וגם: ההמלצה שכנראה לא שמעתם עליה ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

עופר רוזנבאום על רקע הטלגרם של דניאל עמרם / צילום: תמונה פרטית, צילום מסך

עופר רוזנבאום ירכוש 60% מ"דניאל עמרם", לפי שווי של 10 מיליון שקל

לגלובס נודע כי עמרם צפוי להמשיך לנהל את הפלטפורמה, אך לקבוצת רוזנבאום תהיה היכולת לקדם את התכנים הרלוונטיים לה וללקוחותיה

אילוסטרציה: Shutterstock

העליון בפסיקה תקדימית שתעלה לקבלנים מיליונים

הרכב של 3 שופטי העליון הפך את הכרעת המחוזי וקבע כי הדירות המוגרלות בפרויקט מחיר למשתכן בבית שמש לא עומדות בתנאים לקבלת פטור מאגרת בנייה ● הפסיקה התקדימית משליכה על שורת תביעות להשבת אגרות בסכום מוערך של מאות מיליוני שקלים

כבישים פקוקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

מהפכת התחבורה בשרון: אושר החיבור לכביש 6

המועצה הארצית אישרה להפקדה את תוכנית משרד התחבורה להקמת מחלף אלכסנדר והרחבת כביש 553 ● הפרויקט צפוי לחבר את יישובי השרון לכביש 6, להקל על עומסי התנועה באזור ולשלב נתיבי תחבורה ציבורית, שבילי אופניים ומדרכות

כרטיסים לפארק דיסני / צילום: Reuters

פוסט ויראלי שואל: איך מחיר כרטיס יכול לעלות ב-5,300% ב-50 שנה?

תמונה שהופצה ברשת מציבה זה לצד זה כרטיס כניסה לדיסני מ־1971, שעלה 3.5 דולר, וכרטיס מ־2026 במחיר של 189 דולר ● הפער במחירים עורר זעם בקרב גולשים, במיוחד לאחר שהתברר כי האינפלציה ויוקר המחיה מסבירים רק חלק קטן ממנו ● אז מה מאפשר לדיסני להמשיך להעלות מחירים, ועדיין להצליח לגרום למבקרים להמשיך להגיע בהמוניהם?

אד ירדני / צילום: מתוך אתר המצולם

הכלכלן האופטימי מסביר: מתי תגיע ה"בזוקה" של האוצר האמריקאי

אד ירדני, מגדולי האופטימיסטים בוול סטריט, מסביר למה הוא מעדיף את "493 המרשימות" על פני "7 המופלאות", מה עלול לאתגר את התזה השורית שלו, ולמה ריבית הפד חייבת לעלות השבוע ● וגם: מה קורה בשוק האג"ח, ומתי תגיע ה"בזוקה" של שר האוצר האמריקאי ● ירדני, שנולד בחיפה: "הכלכלה הישראלית חווה הרבה זעזועים, ועדיין ממשיכה לא רק לשרוד אלא לשגשג"

ריצ'רד פרנסיס / עיבוד: AI, מקור: אלעד מלכה

מקום 10: המנהל שהחזיר את טבע לצמיחה - "כשיש נתונים ברורים, צריך לפעול מהר"

ריצ'רד פרנסיס קיבל לידיו את חברת טבע אחרי שלב הקיצוצים עם משימה: להקפיץ אותה מדרגה ● השנה כבר הוביל רכישה ראשונה זה עשור ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026 

התחרות של מוכרי המשומשות: כלי רכב סיניים חדשים, זולים ומשוכללים יותר / צילום: Shutterstock

מנסים למכור רכב אחרי 3 שנים? כנראה תפסידו יותר כסף ממה שחשבתם

במשך עשרות שנים נהגו רוכשי הרכב בישראל להחליף את הרכב שלהם כל שלוש שנים בממוצע ● אולם השילוב של אחריות יצרן מורחבת, ירידת ערך מוקדמת ותחרות סינית משנה את כללי המשחק ● האם להקדים את המכירה, להישאר עם הרכב או אפילו למשוך עד סוף חייו?

אילוסטרציה: Shutterstock

המדד החדש של הלמ״ס מגלה: איפה נרשמו ירידות בולטות במחירי דירות יד שנייה

הלמ"ס השיקה היום לראשונה את מדד מחירי הדירות מיד שנייה, שנועד לנטרל את השפעת מבצעי המימון וההטבות של הקבלנים • הנתונים הראשונים מציגים התקררות בשוק: ירידה ארצית של 1.2%, כאשר מחוזות ירושלים ותל אביב מובילים את ירידות המחירים • המדד יפורסם אחת לרבעון כדי למנוע תנודתיות סטטיסטית

הפגנות תמיכה במבצא נגד השחיתות בעיראק / צילום: ap

המלחמה במזרח התיכון ייבשה את הכנסות הנפט ועיראק יצאה למאבק נגד האליטות

קריסת יצוא הנפט בעקבות המלחמה באיראן חסמה את מקור המימון המרכזי של עיראק ודחקה את בגדד למבצע חסר תקדים נגד רשתות השחיתות של האליטה הפוליטית ● במסגרת המבצע נעצרו עשרות בכירים וחברי פרלמנט, והוחרמו מאות מיליוני דולרים במזומן ובזהב

אילוסטרציה: Shutterstock

החודש שהכה את התחזיות: אלטשולר שחם כובש את צמרת התשואות באקורד סיום פנטסטי

התשואות באוגוסט היו טובות מהצפי בשוק • העליות בוול סטריט החזירו את אלטשולר שחם לפסגת התשואות של חודש אוגוסט, בכל המסלולים העיקריים • כלל ממשיכה להוביל מתחילת השנה במסלול הכללי והמנייתי בהשתלמות, מור בולט בפנסיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב בהובלת סקטור האנרגיה

מדדי הדגל בתל אביב ננעלו בירידות חדות, בהובלת סקטורי האנרגיה והקלינטק שצללו בכ-3.8% וב-3.2% בהתאמה ● מניות נופר, דוראל ואנלייט הובילו את המגמה השלילית, בעוד שמדד נדל"ן מניב חו"ל היה היחיד ששחה נגד הזרם ונצבע בירוק ● הדולר סיים יום תנודתי ביציבות ● נקסט ויז'ן מרכזת עניין ברקע פתיחת סיקור אוהד מצד בתי השקעות בינלאומיים; בגירה קפצה ברקע לדיווח על התקשרות חדשה אסיה

ניסים פרץ, מנכ''ל חברת נתיבי ישראל, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

הסחבת שתוקעת מעבר 600 מיליון שקל לשיקום התשתיות בצפון

למרות תוכנית הענק לשיקום הצפון, החלק המיועד לתשתיות נשאר על הנייר ● רק בשבוע שעבר הגיעה פעימה ראשונה בעקבות זעקת מנכ"ל נתיבי ישראל ● מעקב גלובס אחרי התוכניות לצפון

מטוס Sundor / צילום: אל על

שתי טיסות בשבוע: חברת הבת של אל על חוזרת ליעד הנחשק

סאן דור מקבוצת אל על תחדש בנובמבר את הטיסות הישירות למרקש שבמרוקו, שהופסקו ב-7 באוקטובר 2023 ● החברה תפעיל שתי טיסות שבועיות, במחיר של החל מ־599 דולר הלוך ושוב ● המהלך מגיע כחודש לאחר שארקיע חזרה לטוס ליעד, אחרי הפסקה של כמעט שלוש שנים

אתר בוקינג / צילום: Shutterstock

הזמין חופשה בבוקינג - וגילה כי מדובר ב"אתר בנייה פעיל". איזה פיצוי יקבל?

התובע הזמין באתר בוקינג דירה לחופשה משפחתית ביוון, אך משהגיע, גילה כי הבניין עובר שיפוץ מאסיבי, מה שהפך את הדירה ל"אתר בנייה פעיל וסואן" ● לטענתו, מידע מהותי זה הוסתר ממנו בתהליך ההזמנה ● בוקינג מצדה קבעה כי היא המתווכת בלבד בעסקה ● מה קבע בית המשפט?

שר התרבות מיקי זוהר / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מיקי זוהר יפעל לשלילת האזרחות של יוצרי נז"א? הוא בכלל לא צד בעניין

שר התרבות מיקי זוהר הכריז כי יפעל לשלילת אזרחותם של יוצרי הסרט נז"א, אבל אין לו ממש חלק בתהליך ● המשרוקית מסבירה