גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

ההייטק הישראלי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כמעט תשעה מכל עשרה דולרים שגויסו בהייטק הישראלי בשנת 2025 זרמו לחברות AI

דוח של קהילת DatA-IL ונתוני IVC מצביעים על הדומיננטיות של הבינה המלאכותית בגיוסי ההון: חברות בתחום גייסו 11.8 מיליארד דולר במהלך שנת 2025, מה שמהווה לפי הדוח 89% מכלל ההון שגוייס ב2025 בהייטק הישראלי ● אז מהי בכלל ההגדרה המדויקת לחברת בינה מלאכותית, מי החברות שנחשבות לכאלו שעוסקות בליבת התחום, וגם: האם ההכשרה באקדמיה מדביקה את הקצב?

ניו יורק / צילום: Shutterstock

בשורה לטסים: ישראייר מצטרפת מוקדם מהצפוי לקו לניו יורק, והזרות שחוזרות

לאחר קבלת כלל האישורים בישראל ובארה"ב, ישראייר פותחת את מכירת הכרטיסים לקו לניו יורק ומקדימה את טיסת הבכורה ל-15 בספטמבר. כמה יעלה כרטיס? ● בתוך כך, בשבוע הקרוב דלתא ויונייטד יחזרו לטוס מישראל לארה"ב, לראשונה מאז מבצע "שאגת הארי"

פלג דודוביץ, בעל השליטה ומנכ''ל פרופדו / צילום: מיכל מוסלר

פלג דוידוביץ': "החזרה להשקעה בנדל"ן תהיה חדה ומהירה מכפי שאנשים חושבים"

בסדנה מיוחדת בנושא "השקעות לצעירים" בוועידת ישראל לנדל"ן אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, כי ירידת ריבית ועלייה בשכר הדירה עשויות ליצור מחדש כדאיות כלכלית למשקיעים ● דוידוביץ׳ מזהה הזדמנות משמעותית בהתחדשות עירונית, במיוחד בדירות יד שנייה לפני השבחה, אך מדגיש שחשוב לבצע בדיקות לפני הרכישה

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע / צילום: כדיה לוי

יו״ר נת"ע חשפה: "קנסנו זכיין ב-70 מיליון שקל. נוודא עמידה בלוחות זמנים"

יודפת אפק ארזי דיברה בוועידת ישראל לנדל"ן על המתח בין הרצון לפיתוח בסביבת המטרו לבין הוראות תוכנית המתאר של עיריית ת"א־יפו: "צריך לדאוג שהפרויקט ימצה את הפוטנציאל שלו עד הסוף" • על העיכובים בקו הירוק של הרכבת הקלה, אמרה אפק ארזי: "יש התקדמות משמעותית, אבל לא מספקת. קנסנו את הזכיין"

ינקי קוינט ועו''ד גלית רוזובסקי, בפאנל משותף בהנחיית מאיה לוין / צילום: מיכל מוסלר

ינקי קוינט: "לו אני קבלן בשדה דב, אני מציין ומתעד את כל העיכובים - ומגיש אחר כך תביעה נגד המדינה"

מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל לשעבר, עו"ד ינקי קוינט, דיבר בפאנל בוועידת ישראל לנדל"ן על הסיטואציה המורכבת בשדה דב, ברקע הזיהום שהתגלה, ואמר: "זו בעיה טקטית, שלדעתי לא מטופלת בצורה נכונה" • עו"ד גלית רוזובסקי, ממנהלי הגוש הגדול: "בעינינו זה לא מה שעושים מזה - משהו שאפשר לטפל בו והוא מאוד נקודתי"

רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים בונים הארץ / צילום: כדיה לוי

רוני בריק: "מתחילת השנה 800 קבלנים קטנים פשטו רגל"

על רקע המשבר בענף הבנייה והבחירות המתקרבות, אומר רוני בריק נשיא התאחדות הקבלנים ובוני הארץ בוועידת ישראל לנדל"ן, כי הרשויות המקומיות מחזיקות במפתח להאצת הבנייה ומזהיר מפני המשך הפגיעה בקבלנים ● "אני 40 שנה בענף וזאת התקופה הקשה ביותר שהענף חווה", ציין בדבריו

צילום: Shutterstock

פרשה אינווסטק: הבעלים הורשע במרמה והפרת אמונים. זה העונש שקיבל

עדי מרדכי, הבעלים של חברת אינווסטוק גלובל, הורשע בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות ● במסגרת הסדר טיעון, מרדכי קיבל 9 חודשי עבודות שירות וישלם פיצוי של מיליון שקל לנפגעים בפרשת אינווסטק

מגמות, השקעות והזדמנויות: ועידת ישראל לנדל"ן יוצאת לדרך

מקבלי החלטות, יזמים ומשקיעים יפגשו על במה אחת באירוע השנתי של גלובס ובנק לאומי ● הוועידה תעניק מבט עומק לצד העסקי של הענף, ויוצגו בה ניתוחים שגובשו במיוחד עבורה ● וגם: סדנאות מיוחדת על השקעות נדל"ן לצעירים ואיך נכון לבצע בדיקת נאותות

נטעלי שם טוב / צילום: מיכל ממן להידרומדיה, ויקימדיה

חדשות 13 הסכימה לפצות את נטע לי שם-טוב בכ-700 אלף שקל. ואז חזרה בה

לאחר סכסוך מתוקשר ופיטורים, נטעלי שם-טוב וחדשות 13 הצליחו להגיע להסכם פשרה ● אך כעת חברת החדשות מבקשת לבטלו בעקבות הודעה שפרסמה מפלגת "עמך ישראל"

משמאל לימין: יואב תורג׳מן, מנכ''ל רפאל מערכות לחימה מתקדמות; אולף ליס, ראש ממשלת סקסוניה התחתונה; ותומר יעקב, שותף מייסד קרן אוריליוס — במהלך טקס חתימת הסכם שיתוף הפעולה במפעל פולקסווגן אוסנברוק, ספטמבר 2026. / צילום: פריסו גנטש

עכשיו זה רשמי: רפאל מתכננת לייצר רכיבים לכיפת ברזל בגרמניה

בתום חודשים ארוכים של משא ומתן חשאי ומסובך, חברת רפאל מאשרת את ההסכם המתגבש ● העסקה עוקפת את התנגדות קרן ההשקעות הקטרית, המחזיקה ב-10% ממניות פולקסווגן, לשתף פעולה עם רפאל ● מנהיג מדינת המחוז סקסוניה תחתית:"הצהרת הכוונות מעניקה לאתר פולקסווגן באוסנבריק הזדמנות לעתיד"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און מו"ל גלובס: "כשהכל הופך לדעות והעובדות לא משחקות תפקיד, הציבור משלם את המחיר"

"מקווה שנעמוד פה בשנים הבאות ונראה מפה קצת אחרת, כי המדינה זקוקה לזה", אמרה מו"ל גלובס, אלונה בר און בועידת ישראל לנדל"ן ● "הפוליטיקאים היחידים שיתראיינו פה היום הם או בעלי תפקידים מקצועיים או מרשויות מקומיות. זאת על מנת שנצליח לייצר דיון יותר מקצועי"

מג'די כתאני, מנכ''ל קינג סטור / צילום: שלומי יוסף

רשת קמעונאות נוספת בדרך לבורסה המקומית? קינג סטור בוחנת הנפקה בת"א

לאחר שהשלימה שיפוץ נרחב בסניף הדגל שלה בראש העין, רשת הסופרמרקטים שהחלה במגזר הערבי והתרחבה בשנים האחרונות לכל רחבי הארץ, הודעה כי היא בוחנת הנפקה של מניותיה ● בשבוע שעבר נודע כי רשת הסופרמרקטים קשת טעמים בוחנת גם מהלך דומה לפי שווי של 1 מיליארד שקל

צילום: בר לביא

מבחירת אותיות למימון מפלגות: כל מה שצריך לדעת על סגירת הרשימות לכנסת

מה בדיוק מגישים ב"הגשת הרשימות", כיצד מחולקות למפלגות האותיות שעל הפתקים, ואיך הכסף נכנס למשוואה? ● אלה הסוגיות הבוערות לקראת השלמת תמונת ההתמודדות לכנסת ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

קבלת פנים חמה לאקסטנד: "יש לנו את הניסיון הכי עשיר ומגוון במבצעים וקרב אמיתי"

מניית חברת הרובוטיקה הישראלית זינקה ביום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק ב־25%, לאחר שהגיעה אליה בשווי של 1.5 מיליארד דולר ● אביב שפירא, המנכ"ל: "שואפים להיות האנדרואיד של עולם הרובוטיקה. אנחנו לא מתמקדים ברובוט או ברחפן, אלא בתוכנה ובמערכת ההפעלה"

אדית בר ויואל אבן בשיחה עם יובל ניסני בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

מהנדס העיר ירושלים: חצינו את רף ה-7,000 יח"ד בהיתרי בנייה

בפאנל בנושא ירושלים בוועידת ישראל לנדל"ן סיפר מהנדס העיר יואל אבן על החלטת העירייה להפוך מגוף שממתין ליזמים לגוף שפועל באופן אקטיבי כדי לקדם פרויקטים: "אין יזם שלא מכיר את הטלפון האישי שלי" ● בנוסף, אבן דחה את הטענה כי העירייה מקדמת בעיקר מגדלים, ואמר: "ביטלנו פרויקטים שלמים שרצו לפרוץ ליערות ירושלים ולדרוס אותם"

עו''ד אמיר חן, יו״ר פישר (FBC), בשיחה עם יובל ניסני, גלובס / צילום: כדיה לוי

עו"ד אמיר חן: "מה שאנבידיה הולכת לעשות לצפון זה דבר שאי אפשר לדמיין בכלל"

עו"ד אמיר חן, יו"ר פישר (FBC), אמר בוועידת ישראל לנדל"ן שבניגוד לציפיות, כניסת ה-AI לארגונים דווקא הביאה עמה עלייה בשוק המשרדים ● על ההאצה בעסקאות בתחום הדאטה סנטרס אמר חן: "זה נותן תנופה משמעותית ומחליף עסקאות אחרות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; טאואר זינקה ב-8%, אלקטרה נדל"ן נפלה ב-6%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1%, ת"א 90 ירד ב-0.5% ● דירקטור בחלל תקשורת מבקש לרכוש מיורוקום את מניותיה בחלל ● טבע מתכוונת לגייס חוב באמצעות הנפקת אג"ח חדשות בדולרים ובאירו ● השקל נסחר ביציבות מול הדולר, 3 שקלים ● הערב לא מתקיים מסחר בוו סטריט

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

הפג-לויד וקרן פימי הודיעו: נגיש הצעה מעודכנת לרכישת צים

ענקית הספנות וקרן ההשקעות הודיעו כי יגישו עד לסוף החודש הצעה מעודכנת, במטרה "לחזק את העצמאות והביטחון הימיים של ישראל" ● מנכ"ל הפג-לויד: "ההסכם ימנע כל התערבות זרה בשינוע מטענים רגישים של ישראל, ומהווה שיפור משמעותי ביחס למצב הקיים כיום"

ירון רוקמן, מנכ''ל אשטרום נכסים, בוועידת ישראל לנדלן / צילום: כדיה לוי

ירון רוקמן, אשטרום נכסים: "שוק המשרדים ממציא את עצמו מחדש כל הזמן"

לדברי מנכ"ל אשטרום נכסים בוועידת ישראל לנדל"ן, פיטורים בהייטק אמנם מקשים על שוק המשרדים, אך בינתיים תעשיות אחרות חוות צמיחה ● על הקצב השנתי של הקמת משרדים בישראל שירד בכ-50% נכון לרבעון הראשון: "השוק מגלה בגרות" ● עם זאת, החברה נוקטת גישה זהירה ומתחילה בבנייה לאחר שיווק בשיעור משמעותי

רן קוניק, אבי סלמה ואיציק דנינו, בשיחה אריק מירובסקי / צילום: כדיה לוי

ראש העיר שמודה: "לרשת פה דירה זה לעשות אקזיט"

בפאנל בוועידת ישראל לנדל"ן הציגו ראשי ערים את האתגרים שמלווים את המשך הפיתוח בעריהם: ראש עיריית גבעתיים רן קוניק הסביר מדוע בלם את תנופת הבנייה וקשר את חידושה להתקדמות המטרו, ראש עיריית אופקים איציק דנינו הצביע על הפער בין קצב הצמיחה למשאבים, וראש עיריית נתניה אבי סלמה מתח ביקורת על התקציבים שמעמידה המדינה לרשויות המקומיות