גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון: איפה להשקיע סולידי כשהריבית יורדת?

הורדת הריבית של בנק ישראל אתמול הייתה הרביעית מתחילת השנה ● ההשלכות מורגשות בין השאר גם באפיקי החיסכון הסולידי - בפיקדונות שמציעים הבנקים ובתשואות של הקרנות הכספיות ● מה מתאים לכם?

טקס מתן השם לצוללת אח''י דרקון בגרמניה, נובמבר האחרון / צילום: דובר צה''ל

עסקאות ב-800 מיליון אירו: היצוא הביטחוני הגרמני לישראל מזנק

גרמניה אישרה במחצית הראשונה של 2026 יצוא ביטחוני לישראל בכ־800 מיליון אירו ● חלק גדול מן הסכום מיוחס ככל הנראה לצוללת אח"י דרקון ולפרויקטים ימיים משותפים ● שיתוף הפעולה בתחום הצוללות צפוי להימשך בעשור הקרוב, עם שלוש צוללות נוספות

הפרויקט ברחוב שלונסקי / הדמיה: אסף פרץ

בזכות המטרו: אושרה חריגה ממגבלת הגובה בפרויקט בת"א, אך מספר החניות יקוצץ

פרויקט התחדשות עירונית בנאות אפקה קיבל אישור לחרוג ממגבלות הגובה שקבעה הוועדה המקומית לשכונה - בגלל הקרבה לתחנת מטרו עתידית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי תע''א / צילום: איל יצהר

עם גיבוי של 15 אלף עובדים: יו"ר ועד תע"א צפוי לרוץ לראשות ההסתדרות

על פי הערכות גוברות, יאיר כץ מחמם מנועים לקראת הבחירות ביוני ● הגיבוי שהעניק לוועד רש"ת פנחס עידן בזמן השביתה בנתב"ג מסמן ניסיון לבסס מחנה תומכים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

סימנים של משבר: גל מכירות חריג של איגרות חוב ממשלתיות בעולם

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ובמדינות מפותחות רבות אחרות מזנקות לגבהים חדשים, מה שדוחף בנקים מרכזיים לכיוון של העלאות ריבית, ובמקביל מפעיל לחץ שלילי על שוקי המניות ● מה עומד מאחורי המגמה וכיצד בעולם מתמודדים מול המצב? ● גלובס עושה סדר

מפעל גת פודס / צילום: גת פודס

החברה המרכזית למשקאות צפויה לפטר 30% מעובדי מפעל גת פודס

כ-100 מעובדי מפעל גת פודס בבעלות החברה המרכזית למשקאות, שבו מיוצרים בין היתר התרכיזים המשמשים את מוצרי פריגת, עלולים לאבד את עבודתם במסגרת צמצומים שמקדמת החברה ● בוועד הכריזו על סכסוך עבודה וחוששים כי הפיטורים עשויים להיות רק השלב הראשון במהלך רחב יותר

קמפיין וולט בנפיטס / צילום: מתוך האינסטגרם של וולט

עובדי למונייד, הייבוב ולייטריקס עוברים להזמין בצהריים מוולט

וולט מצליחה להעביר אליה חברות הייטק כמו למונייד, הייבוב ולייטריקס מסיבוס ותן ביס, ומרחיבה את התחרות על תקציבי האוכל לעובדים ● סטארט־אפ הסייבר Huskeys גייס 27 מיליון דולר בסבב A, בין היתר מליאור סושרד ואסי כהן ● וקבוצת גורדון תיירות השקיעה כ־2 מיליון שקל ב־Transcend Cruises ● אירועים ומינויים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל חברת טבע / צילום: דוברות טבע

תוצאות חיוביות לנוגדן שפיתחה טבע כטיפול בחולי צליאק

חברת התרופות מדווחת על הצלחה בניסוי שלב 2a בנוגדן TEV '408 לטיפול בצליאק, שמציג גם תוצאות מעודדות במחלת העור ויטיליגו ● בטבע מעריכים את פוטנציאל המכירות לצליאק לבדו ב-1.5-2 מיליארד דולר ● המניה תחילה הגיבה בעלייה במסחר בתל אביב, אך בהמשך ננעלה ללא שינוי

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פאלו אלטו עקפה את הצפיות ברבעון, מזנקת במסחר המאוחר

החברה עקפה את תחזיות האנליסטים הן השורת ההכנסות והן בשורת הרווח ● המניה זינקה ב-146% מאז כניסתה לת"א והיא החברה הגדולה בבורסה בשווי 920 מיליארד שקל ● מחיר היעד הממוצע של האנליסטים נמוך ממחיר השוק

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלושה מקרי מוות הובילו לעצירת שני ניסויים מבטיחים

ענקית הפארמה איליי לילי ממשיכה במסע הרכישות שלה ומצטיידת בתרופה למחלות אוטואימוניות ● מה השתבש בניסוי של נוברטיס בו מתו שלושה מטופלים ● חברת אבוט, יצרנית מד הסוכר המוביל פריסטייל ליברה, קיבלה אישור FDA למכשיר המשלב מדידת סוכר וקטונים ● השבוע בביומד

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל סוגרת את מעבדת ה־AI בישראל. הסיבה מדאיגה

הקבוצה, שפעלה במשך כעשור והובילה מחקרים פורצי דרך, נסגרת - ו־13 עובדיה יפוטרו ● ההסבר למהלך: ״שיקולים גיאוגרפיים״

אוטובוסים / צילום: כדיה לוי

בירושלים מרוצים, בת"א פחות: מה חושבים הישראלים על התחבורה הציבורית?

סקר חדש של הלמ"ס מציג תמונה מעורבת של דעות הישראלים על התחבורה הציבורית בישראל: שיעור המעריכים בחיוב את תפקוד האוטובוסים ירד לעומת לפני עשור, בעוד שהרכבת דווקא זוכה להערכה גבוהה יותר ● כמחצית מבני ה־20 ומעלה נסעו באוטובוסים בשנה החולפת, ו־44% השתמשו ברכבת ● ובכל זאת, 62% מהישראלים מגיעים לעבודה ברכב הפרטי

יועצים לתכנון אריכות ימים / איור: Shutterstock

המקצוע החדש והמדד שיעזרו לכם להתכונן לחיים ארוכים במיוחד

ד"ר אירה סובל ומשה לרון מ־BDO Academy פיתחו מדד להערכת המוכנות שלנו לשנות חיים רבות וקורס יועצים לתכנון אריכות ימים ● זה רק אחד ממקצועות הלונג'ביטי החדשים ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

לאחר הפשרה עם רמי לוי: עובדי ורטיקל פילד פנו לבית המשפט בבקשת חדלות פירעון

העובדים לשעבר בחברת ורטיקל פילד מבקשים צו לפתיחת הליכים נגד סטארט־אפ האגרו־טק, בטענה לחובות שכר ופנסיה של מאות אלפי שקלים ולחובות נוספים לספקים

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון קנה מניות דלק רכב בכ־200 מיליון שקל. אלה המוכרים

אחרי הצניחה במניה, בעל השליטה ביבואנית הרכב רכש 10% ממניותיה מידי אלטשולר שחם, אנליסט ואחרים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט לאחר רצף של שלושה ימי ירידות; דל זינקה בחדות

ה-S&P 500 טיפס בכ-0.5% ● תשואות האג"ח במדינות המפותחות סביב שיאים של עשרות שנים, התשואה לעשור בארה"ב נגעה בשיא של מעל שנתיים ● נפט מסוג ברנט נסחר סביב 95 דולר לחבית ● דל זינקה בחדות בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות והעלאת תחזיתה השנתית, פאלו אלטו צנחה ● בורסת דרום קוריאה ירדה ב-4% ● נעילה שלילית באירופה

רו''ח שלומי שוב, אונ' רייכמן. מיוזמי המכתב / צילום: איל יצהר

ההצעה של רייכמן והפירמות הגדולות לשינוי בחינות ההסמכה בראיית חשבון

במכתב למועצת רואי החשבון טוענים בכירים באוניברסיטת רייכמן ובפירמות הביג 4 כי בחינות ההסמכה כיום מתמקדות במשימות טכניות שה־AI כבר מבצע באופן אוטומטי ● לטענתם, על הבחינות לבחון יכולות אחרות כגון חשיבה ביקורתית והערכת המהות של אירועים כלכליים

אודי אוסטר ודניאל אלמוג, מייסדי AITAN / צילום: שני צדיקריו

אחיו של המייסד נפל בלבנון, החברה נקראה על שמו - וכעת גייסה 41 מיליון דולר

חברת הדיפנס־טק הישראלית AITAN, שפעלה עד כה בשם eyesAtop, מפתחת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לשליטה ולתיאום בין רחפנים וכלים בלתי מאוישים ● את הסבב הובילו Deep33 ו־Dell Technologies Capital, והוא מביא את סך ההון שגייסה החברה ל־54 מיליון דולר

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

מנהל רשות המסים: "הכסף בקרן הפיצויים הולך לאזול. כנראה שבשנה הבאה יהיה צריך להביא כסף מתקציב המדינה"

על רקע הגירעון והוצאות המלחמה, מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ', בוחן את הרחבת מקורות ההכנסה ● בין השאר הציע אהרונוביץ' בפורום Duns 100 השנתי כי יש לבחון את הדברים החל ממס נסועה על כלל הרכבים ועד חובת דיווח על הכנסות משכר דירה ● אהרונוביץ': "חובת דיווח על השכרת דירות יכולה להביא עוד כ-1.5 מיליארד שקל למדינה"

גבול ירדן / צילום: ap, Raad Adayleh

לא איראן: המהלך הישראלי האפשרי שמטריד את ירדן

כותרות העיתונים בעולם: חיל הים הגרמני בדק טיל בליסטי של התעשייה האווירית, האם האסטרטגיה החדשה של טראמפ תוביל מלחמת סבבים מול איראן, ובירדן חוששים מסיפוח של איו"ש ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל