גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מגזין G

דעה: כשאדוורד מונק ותופרת איראנית אלמונית נפגשים

יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע ● ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. האמן הנורווגי הידוע אדוורד מונק והתופרת האיראנית האלמונית פָּרִיסָה מחמודי לא נפגשו מעולם, ואיך ייפגשו? הוא מת כחמישים שנה לפני שהיא נולדה בחלק אחר לגמרי של העולם.

לא רק שהם לא נפגשו במציאות, אני שם 15 שקל שהם גם לא נפגשו בשום מקום אחר. עד השבוע. ללמדכם ששום דבר לא אפשרי ושאין דבר שלא אעשה עבורכם, הפגשתי ביניהם במחשבותיי.

פָּרִיסָה מחמודי הופיעה בסיפור שפרסמה סוכנות הידיעות איי.פי. היא עובדת במפעל דגלים באיראן בשם דיבה פרצ'ם. המפעל מייצר דגלי ישראל וארה"ב למטרת שריפה בהפגנות.

עד שקראתי שיש מפעל שמייצר דגלים לשריפה, לא שאלתי את עצמי מאיפה מגיעים הדגלים. איכשהו, זה לא נראה לי חשוב. בטח הזמינו מסין, כמו כולם, אבל מאז שאני יודע שבפרברי העיר חומיין (שקרויה של שמו של האייתולה חומייני שנולד בה) יושבות פריסה מחמודי וחברותיה ותופרות בשקידה דגל-דגל, מגן דוד-מגן דוד, כוכב-כוכב ופס-פס, ועל כל דגל רוקמות בקפידה ובכתב מסולסל ויפה מוות לישראל ומוות לארה"ב, והכול בשביל האש - אני לא מפסיק לחשוב על זה בחיבה. עם הרעלות השחורות שלהן, הן נדמות בעיניי כנזירי זן בודהיסטי בגלימות כתומות, היוצרים בשתיקה סבלנית מנדלות מסחררות מגרגירי חול צבעוני, רק על מנת לראותן נשטפות במים או מתפזרות ברוח.

הצעקה האחרונה/ איור: תמיר שפר

לפריסה ולחברותיה לא מפריע בכלל לעמול מבוקר עד ליל על יצירה שדבר לא יישאר ממנה. מחמודי סיפרה שאין בלבה שנאה כלפינו או כלפי העם האמריקאי, והאמנתי לה כי גם בלבי אין שנאה כלפי העם האיראני. ובכל מקרה, מי שעובדת במפעל דגלים, מזיקה פחות לעולם ממי שעובד במפעל טילים. אני לא שמח לראות דגלי ישראל עולים באש, מן הסתם, אבל מוכרחים להודות שיש פה סוג של יופי מעורפל.

ב. "הצעקה דוהה!", זעקו השבוע הכותרות בעמודים האחוריים. חלק מהצבעים שבהם השתמש מונק בציור (לפני כ-120 שנה) התחמצנו בשנים של חשיפה לאור, וחלקים שהיו כתום וירוק דוהים לגוני אוף-ווייט, כולל באזור הפה של אחת הדמויות האייקוניות ביותר בתולדות האמנות.

החוקרים, כך קראתי, מעבירים את הציור שלל בדיקות והדמיות חדשניות בקרניי לייזר, בקרני רנטגן, במיקרוסקופ אלקטרונים, מנתחים ננו-גבישים שגדלו על הציור, מה שאתם רוצים. במקביל, הם מנסים לשחזר במדויק פלטת צבעים בת יותר ממאה שנים עם הרכב כימי ייחודי, מתוך שפופרות הצבע המקוריות של האמן שמת מזמן, והכול במטרה לראות את הציור "כמו שהוא", שזה קצת כמו לחזור אחורה בזמן. ואם אי אפשר לחזור בזמן, לכל הפחות לעצור אותו. ואם לא לעצור, להאט, לשמור על הציור. שלא ידהה, שלא ייעלם, שיישאר.

אני הכי אוהב לראות סרטונים על רסטורציה של יצירות אמנות, ומתרגש מאוד במוזיאונים - אבל לפעמים ראוי לחשוב על המקור של יצירת האמנות כחלק מהעולם, כדבר חי; הרי שום דבר לא חי לנצח. דברים מתים, דברים דוהים, דברים נסדקים, דברים נמסים ומתפוררים - וזה בסדר כשזה לא קורה לך. לפעמים אני קורא בלבי לאחיי מקהילת הרסטורציה: יש לנו מספיק העתקים באיכות מעולה, אז בואו ניתן לכמה מהמקורות להיות מה שהם - יצירות התלויות בזמן.

הרי אם אפשר לשחזר את כל יצירות המופת המפעימות של האמנות לנצח נצחים, אף פעם לא יהיה לי באמת בוער לסור למוזיאון ולראות את "הצעקה" במקור; הרי היא זהה להעתק.

אם כל יצירות המקור של האמנות היו מתפוררות ומתמסמסות לנגד עינינו, אנשים היו רצים כמו משוגעים ממוזיאון למוזיאון. אנשים לא היו עובדים, אנשים לא היו ישנים, אנשים לא היו אוכלים, אנשים לא היו מצביעים, אנשים לא היו שורפים דגלים, רק רצים ממוזיאון למוזיאון, בולעים את יצירות האמנות עצמן, אלה שידי שהאמן עצמו נגעו בהן, בשקיקה ובבהילות, לפני שייעלמו לנצח. צופים בהן בזמן אמת. נפרדים מהן. זה האדם, אלה החיים וזו האמנות! אבל ככה, כשכל יצירות האמנות מכל הזמנים מחכות לנו במצב טיפ-טופ, אלה לא חיים. אלה העתקים של חיים.

עכשיו הכול ברור, לא? תעשיית הרסטורציה עובדת בשירות הסדר הישן והרע שמוחק את ההבדל האמיתי, הקיים, בין המקור וההעתק. זה אותו סדר שאומר לך, אמנות תמיד תהיה, בינתיים תמשיך לעבוד. רוצה לראות את "הצעקה"? חכה לפנסיה.

לא חשבתי בכלל על הדברים האלה עד שקראתי על מפעל הדגלים בחומיין, אותה קריאה גורלית שהפגישה לראשונה בין פריסה מחמודי לאדוורד מונק.

ג. "הלכתי לאורך שביל עם שני ידידים", כך כתב מונק האקספרסיוניסט הגדול על הציור שלו. "השמש נטתה לשקוע. לפתע האדימו השמיים כדם. עצרתי, כוחי תש, ונשענתי על הגדר. דם ולשונות אש הופיעו מעל הפיורד ומעל העיר. ידידיי הוסיפו ללכת ואני עמדתי שם רועד מחרדה וחשתי צעקה אינסופית עוברת בטבע".

צעקה אינסופית עוברת בטבע, איזה משפט, יא חביבי מונק. הדמות בקדמת הציור לא צועקת, היא מגיבה לאותה הצעקה האינסופית העוברת בטבע. זוהי האימה האמיתית שבציור; הרי לצעוק כל אחד יכול, כפי שמוכיח לנו היומיום. אבל לשמוע, ככה פתאום, את אותה צעקה אינסופית שעוברת בטבע - בשביל זה אתה צריך אופי.

ואתם יודעים מה הכי יפה? שמדובר בצעקה אמיתית. באמת יש צעקה אינסופית שעוברת בטבע. ואנחנו כל הזמן לומדים לשמוע אותה. לפני חודש קלטו אסטרונומים פרץ של גלי כבידה, מעין עיוות או אדווה בזמן ובמרחב שמגיע מעומקי היקום. אורך הצעקה, שהפעם באה בצורת גל, נמשך רק 14 אלפיות השנייה. אבל יש צעקה.

ורק לאחרונה זיהו חוקרים אחרים פרץ מחזורי של קרינת רדיו שמקורו נמצא במרחק של יותר מחצי מיליארד שנות אור מאיתנו. אנחנו לא יודעים מה מקור האות ואיך נוצר - חור שחור, כוכב נייטרונים או תרבות חוצנית - אבל האות הזה, הצעקה האינסופית הזו שנשמעת בטבע, מגיעה ונקלטת בכדור הארץ כל 16.35 יום, כמו שעון קוסמי. הצעקה האינסופית. וככל שמכשירי המדידה שלנו משתכללים, אנחנו רק קולטים עוד ועוד צעקות מרוחקות, שפעם היה מספיק לך להיות אמן בשביל לקלוט.

עוד כתבות

סכנת האשראי שמסתתרת בענף הנדל''ן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האשראי החוץ בנקאי מתנפח ותתפלאו לגלות מי אחראי לרוב הכספים שם

הבנקים מלווים ליזמי נדל"ן שמתקשים למכור דירות, וכשהאשראי הישיר נגמר - רבים מהם פשוט מעבירים את הכסף לחברות חוץ־בנקאיות, שמעבירות אותו בחזרה לאותם קבלנים ● כך הציבור ממשיך לממן בסיכון כפול את בועת החובות של ענף הבנייה

איזנקוט איבד את היתרון. זה מי שיכול להחזיר לו אותו

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: הרשימות נסגרו, המרוץ לראשות הממשלה נפתח

גילעד אלטשולר / צילום: כפיר זיו

חוש העסקאות של מייסדי ווישור פוגש את תוכניות הפרישה של מייסדי אלטשולר שחם

ווישור בדרך לקפוץ מדרגה ולהפוך לשחקנית מרכזית בשוק ההון, עם בית השקעות המנהל כ־150 מיליארד שקל לצד חברת הביטוח איילון ● מנגד, גילעד אלטשולר וקלמן שחם, יסיימו את העסקה עם מאות מיליוני שקלים ● את גורל העסקה ייקבעו במידה רבה איכות היחסים עם הצלע השלישית - יאיר לוינשטיין

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: יונתן בלום

אקזיט בתקשורת: חברת החשמל בדרך למכירת החזקותיה באנלימיטד (IBC) תמורת כ-365 מיליון שקל

החברה הממשלתית חתמה על מזכר עקרונות לא מחייב למכירת יתרת החזקותיה (30%) במיזם הסיבים האופטיים לבעלת השליטה הנוכחית • התמורה מורכבת מכ-250 מיליון שקל על המניות, לצד פירעון חוב של כ-115 מיליון שקל • יו"ר החברה: "הזדמנות למימוש ערך ודאי מתוך אחריות פיננסית"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

ווישור היא הרוכשת של אלטשולר שחם

העסקה לרכישת פעילות הגמל והפנסיה תתבצע במשותף עם יאיר לוינשטיין שיגדיל את חלקו ל-25%. גילעד אלטשולר ורן שחם ימשיכו להחזיק בפעילות בית ההשקעות

יאיר לוינשטיין / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר שחם לקראת פיצול: פרטים חדשים על מתווה העסקה המסתמן

מנכ"ל החברה יאיר לוינשטיין בקבוצה הרוכשת כאשר על הפרק מכירת פעילות הגמל ● גילעד אלטשולר ורן שחם צפויים להמשיך ולהחזיק בבית ההשקעות

אמיל ויינשל / צילום: רמי זרנגר

המנהל שחזר כבעלים והמיליארדר עם אקזיט הענק: הרוכשים של אלטשולר שחם

אמיל ויינשל וצבי ברק חברו ב-2021 ומאז חוו רכבת הרים שמסתיימת כעת במגעים לרכישת פעילות הגמל של אלטשולר שחם ● כך נראתה הדרך של המנהל הבכיר מתחום הביטוח והמשקיע שחתום על אקזיט בתחום המכשור הרפואי

עבודה של ג'ואנה בלמונט למותג LOEWE / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הפרמיה של האנושיות: למה מותגי-העל בורחים מ-AI וחוזרים למכחול

בעוד שהשוק ההמוני מאמץ בינה מלאכותית כדי לחסוך בעלויות, מותגי יוקרה כמו דיור, הרמס ושאנל שוברים שמאלה חזק ומשלמים הון לאמנים בשר ודם ● כך נולד סממן הסטטוס החדש ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

ספר תהילים / צילום: רפי קוץ

מלאונרד כהן ועד ילדי הגן: על סוד הקסם של תהילים

מפסוקים שהפכו לשירי ילדים ועד הלהיטים הכי מוכרים, מילות התהילים ממשיכות להדהד אלפי שנים אחרי שנכתבו ● הן חדרו למוזיקה, לשפה ולתרבות ברחבי העולם, וחצו דורות, דתות ויבשות ● כך יצא הספר העתיק מגבולות היהדות והפך לחלק מהתרבות העולמית

אריק שטילמן / צילום: ענבל מרמרי

ההייטקיסט שנלחם על הקבוצה של המדינה: "מכבי ת"א על סף תהום ויש לי יותר כסף מרקנאטי"

אריק שטילמן כבר כיכב בכותרות עם ראפיד, חברת הפינטק שייסד, ואז ניסה להיכנס להשקעה במכבי ת"א ● בפודקאסט "מגרש עסקי" הוא פותח הכול, מקרב השליטה בקבוצה ("זו בכלל לא שאלה, אנחנו יותר מוכשרים") ועד היריבה הפועל ("הכל מתנהל מתוך פחד מה עופר ינאי יעשה") ● רקנאטי: "שטילמן ממחיש עד כמה הוא רחוק מהבנת האחריות הכבדה הכרוכה בהובלת מועדון כזה"

אפליקציות AI / צילום: Shutterstock

כך הצליח ציוץ של חוקר בן 27 לדחות הנפקה של טריליון דולר. לפחות

ג׳ייקוב קוקסון, צעיר בריטי שהתפטר השבוע מאנתרופיק פרסם שרשור שהסתיים בהודעה דרמטית של סם אלטמן ● כך נראה כדור השלג שהעמיד על הרגליים את תעשיית ה Ai

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

האזהרה של יועץ ההשקעות לרוכשי S&P 500 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

יועץ ההשקעות שמעדיף את מניות הפיננסים בתל אביב על פני ה-S&P 500 • המניה הביטחונית שצנחה ב-80% מהשיא ומחכה לתקציב משרד הביטחון • הבלבול בקרנות ההשתלמות: מדוע מסלול "עוקב מדדים" מציג רמת סיכון שונה בכל גוף? • חגיגת החוב בבורסה שהגיעה לשיא של 177 מיליארד שקל בשנה העברית • וגם: האנליסטים שמעריכים כי הראלי באנבידיה רק החל

קרן כהן חזון / עיבוד: AI, מקור: באדיבות תורפז

מקום 9: התעשיינית שמבטיחה להישאר בישראל - "לא באמת רוצים אותנו בחו"ל"

קרן כהן חזון הפכה מפעל קטן בחולון לאימפריה עולמית, עם רקורד של 28 עסקאות רכישה ופעילות ביותר מ-95 מדינות ● בראיון מספרת יו"ר ומנכ"לית תורפז איך תמללה את הפגישות העסקיות של אביה כבר בגיל 8, איזו משימה היא עדיין לא מסוגלת להאציל ומה היעד הבא: להכפיל את ההכנסות בכל ארבע שנים ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026 

אסירטיקו בכרם / צילום: דוד בר אילן

על עלייתם המטאורית של זני ענבים שאיש לא הכיר

אסירטיקו הפך מהזן האנדמי של אי קטן בים האגאי לאחד מהמדוברים בעולם היין ● גרילו היה מוכר מאוד, אבל אף פעם לא בזכות עצמו ● וטימוראסו נתפס כמעמסה לחקלאי ולכורם ● מה הביא את הזנים מהשוליים לשולחנות בכל העולם

מיאמי. יזמים רואים במנחתי מסוקים תשתית יסוד לעתיד / צילום: Shutterstock

העשירים של מיאמי עוקפים את הפקקים בעזרת מנחתי מסוקים ומעגנים פרטיים

מנחתי מסוקים על גגות ומעגנים למים עמוקים הפכו למתקנים מבוקשים בעיר שבדרום פלורידה, המדורגת כאחת הערים הפקוקות ביותר באמריקה

אילוסטרציה: Shutterstock

הצד השני של המטבע: המשבר בשוק הנדל"ן פותח הזדמנויות למשקיעים

עם מספר שיא של דירות לא מכורות, מבצעים שדורשים הון עצמי מינימלי ועודף היצע גם בשוק המשרדים, יש למשקיעים הזדמנויות שלא נראו שנים

השקל בכוננות ספיגה, ומה יעשו המניות הדואליות מחר

בתוך 36 שעות, שלוש מהכלכלות הגדולות בעולם יפרסמו ריבית וייתכן שהציפיות יטלטלו את השווקים בתחילת השבוע ● ת"א פותחת שנה עברית חדשה בתקווה לשנה טובה לא פחות; מחר קמטק תזנק, אורמת ופאלו אלטו ירדו ● השקל בכוננות ספיגה ● בוול סטריט יש הסכמה גורפת: אי הוודאות תימשך ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר 

וורן באפט / צילום: ap

העסקה שהוכיחה: טיפ בן 30 שנה של וורן באפט נכון גם בשנת 2026

ברקשייר האת'ווי רכשה בשנת 2016 את חברת פרסיז'ן קאסטפארטס ב-37.2 מיליארד דולר, ולאחר מספר שנים רשמה מחיקת ענק בגללה ● אך כעת, קיים מחסור במוצרים שהחברה מייצרת, ועסקה חדשה בענף משקפת לה שווי אפשרי של כמעט פי 3 ממחיר הרכישה

ברי סחרוף / צילום: איל יצהר

מוזיקה שמבינה מאיפה אנחנו באים: ברי סחרוף הוא מאסטר במשחק של עצמו

האלבום החדש של ברי סחרוף לא יטלטל את מעמדו כאומן אהוב במידה פלאית כמעט ● מה הקסם שלו? פאתוס מרוסן, שפה שנושאת זיכרון תרבותי וחיבור טבעי של רוק, אלקטרוניקה ומזרח

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי באוגוסט עלה ב-3.4%

קצב האינפלציה השנתי באוגוסט עומד על 3.4% - בהתאם לצפי ובדומה לנתון של חודש יולי. האינפלציה החודשית עלתה ב-0.4%, בהתאם לצפי גם כן ● ה-WTI נפל מתחת ל-100 דולר ברקע תחזיות פסימיות של סוכנות האנרגיה • אירופה עלתה ברקע התוצר הבריטי; אסיה ננעלה באדום