גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה עלולה להיות אתגר משמעותי לכל מערכות הבריאות; ייתכן שנוכל לעזור"

במסיבת עיתונאים של חברת טבע אמר המנכ"ל כי החברה לא תיפגע מהווירוס, שכן פעילותה המסחרית בסין קטנה ● שולץ התייחס גם לתוצאותיה של תוכנית ההתייעלות, לדרכי ההתמודדות עם אובדן הפטנט על הקופקסון, להשפעות פרשת האופיואידים ול"שמועות המטורפות" על מכירת החברה לאמזון

קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף
קאר שולץ, מנכ"ל טבע / צילום: שלומי יוסף

"הקורונה היא אתגר משמעותי בסין, שעלול להיות אתגר משמעותי לכל מערכות הבריאות. אין לנו הרבה עובדים בסין, יש לנו שם פעילות מסחרית קטנה. זה אירוני, כי רק לאחרונה הודענו שאנחנו רוצים להתרחב בסין, כלומר, פיננסית אין לנו הרבה הכנסות להפסיד, כי מלכתחילה לא היו לנו הרבה. יש סיכון עקיף משום שאנו קונים חלק מחומרי הגלם מסין ואנחנו עובדים על מציאת תחליפים" - כך אמר היום (ד') מנכ"ל טבע , קאר שולץ, במסיבת עיתונאים שקיימה היום חברת התרופות. 

"ייתכן שבחודשים הקרובים נשמע על תרופות קיימות שעשויות לעזור בטיפול, ואם יש תרופות כאלה אצלנו נוכל לעזור", הוסיף שולץ. "נכון להיום אין השפעה תפעולית ואין השפעה על התוצאות שלנו".

בהתייחס לתוצאות טבע אמר המנכ"ל, כי "2019 הייתה שנה טובה פיננסית, עמדנו בכל התחזיות שמסרנו. ההכנסות הסתכמו ב-16.9 מיליארד דולר, התזרים החופשי היה 2.1 מיליארד דולר. דומה מאוד למה שתכננו בתחילת השנה ואנו מאוד מרוצים".

עוד אמר שולץ כי לטבע יש 35 אלף מוצרים, "אבל לחלק מהם יש השפעה גדולה על התוצאות, כמו אוסטדו לטיפול בהפרעות תנועה. השקנו גם תרופה מצוינת למיגרנה כרונית, אג'ובי, תרופה מהפכנית ביוטכנולוגית. אנחנו אחת משלוש חברות עם מוצר מסוג זה. אנו עומדים להשיק את המזרק האוטומטי שיסייע למטופלים להזריק את התרופה בבית.

"המוצר המוכר ביותר הוא קופקסון, שכמובן נמצא בירידה בשל אובדן הפטנט. הצלחנו לנהל את הירידה בצורה טובה, משום שבאירופה הקופקסון 40 מ"ג עדיין מוגן בפטנט, ובארה"ב אנו נותנים הנחות ללקוחות - הורדנו את המחיר כדי לשמור על הנפח וזה הולך טוב, יש לנו נתח שוק של 60% ממכירות הקופקסון בארה"ב. המוצר ימשיך בירידה, למכירות של מעל מיליארד דולר ברחבי העולם ב-2020. יש מוצרים ביולוגיים שהפטנט שלהם פג, ואז נכנסות תרופות ביוסימילר. העסק הזה צמח באירופה אך עדיין לא בארה"ב. השקנו בנובמבר את התרופה טרוקסימה - ביוסימילר לריטוקסן - וזה מאוד מרגש", אמר שולץ.

"הצרות של טבע היו שוק לציבור"

שולץ התייחס לתוכנית ההתייעלות שהחלה בחברה בסוף 2017, כחודש וחצי אחרי שנכנס לתפקיד, ואמר כי "זה היה שוק לציבור שטבע הייתה בכאלה צרות שהיא נדרשה לכזה תהליך. 13 מפעלים נסגרו או נמכרו ועוד עשרה בדרך. הורדנו את ההוצאות השנתיות ב-3 מיליארד דולר, שזה הרבה כסף. 13 אלף עובדים עזבו, שזה עצוב, אך רוב האנשים מצאו עבודות חדשות בשל הרקע התעסוקתי הטוב שלהם. היינו צריכים לעבור את התהליך בשל החוב העצום והאתגר של אובדן הפטנט בקופקסון והירידה בשוק הגנרי בארה"ב. המכירות עמדו לרדת ב-5 מיליארד דולר והחוב היה 40 מיליארד דולר. זה היה או זה או למכור את החברה. הצלחנו לעשות את זה ואנחנו מאוד גאים בכך. החשוב ביותר זה שעשינו את זה תוך שמירה על קיבולת ייצור מלאה.

"אני שמח לומר שזה עזר, והפחתנו את החוב ב-9 מיליארד דולר בתקופה זו. סכום גבוה מאוד. נמשיך בהפחתת החוב כדי לייצר עתיד בר-קיימא. עשינו תהליך של מימון מחדש. אין לנו הלוואות בנקאיות, רק איגרות חוב. יש שנים שבהן תשלומי האג"ח הם כ-2 מיליארד דולר, ועם זה אנחנו מסתדרים בתזרים הקיים. יש שנים שצריך להחזיר 4 מיליארד דולר ואז נדרש מימון מחדש. עשינו זאת בהצלחה ברבעון האחרון. יחס החוב ל-EBITDA ברבעון הרביעי היה כ-5.3. ב-2023 יש לנו 4.3 מיליארד דולר לשלם, לכן ב-2022 נעשה עוד מהלך של מיחזור חוב".

בנוגע לצפוי לאחר תוכנית ההתייעלות, אמר שולץ כי מדובר בשני מהלכים חשובים: אופטימיזציה, וצמיחת ההכנסות. "בתחום האופטימיזציה היו לנו 80 אתרי ייצור כתוצאה מהרכישות הרבות לאורך השנים. זה לא יעיל. עכשיו בוחנים את תהליך הרכש, הרגולציה, אינטגרציה של מערכות המחשוב וכדומה כדי לייעל. במקום לקנות את אותו חומר גלם משבעה ספקים, קונים מאחד או שניים במחיר זול יותר. אריק דראפי, שמונה לתפקיד מנהל TGO (תפעול גלובלי) שינה את מודל הארגון תוך יצירת אופטימיזציה. התוצאה צריכה להיות ייצור באופן זול יותר, אבל זה לא תהליך מהיר, זה יימשך גם ב-15-10 שנים הבאות. נוכל לשפר את הרווחיות התפעולית שלנו מ-24.5% ל-28% ב-2023 (על בסיס Non-GAAP). זה לא נס, זה דומה למה שהמתחרים שלנו עושים.

"לגבי צמיחת ההכנסות, שני מנועי הצמיחה הם אוסטדו ואג'ובי. אוסטדו מיועד ל-90 אלף מטופלים בארה"ב, והפוטנציאל עצום כי לא היה להם טיפול קודם. המוצר יכול לצמוח בעשר השנים הבאות. אנו עובדים על השקה של המוצר בסין, בלי שנצטרך לבצע ניסויים קליניים. התרופה אג'ובי עונה על צורך רפואי חשוב מאוד. התמחור של אג'ובי באירופה טוב, דומה לתמחור בארה"ב.

"בטווח הארוך יותר אופטימיזציה לא תספיק, נצטרך להשיק מוצרים חדשים. יש לנו צנרת מוצרים רחבה מאוד, כולל מוצרי נשימה טובים מאוד. בארה"ב נשיק השנה משאף שגם אוסף מידע. רוב המוצרים בפיתוח נכשלים, אבל ככל שמתקדמים בפיתוח הסיכוי עולה. המוצר Fasinumab הוא מוצר ביולוגי להפחתת כאב, נמצא בשלב 3. אנו עובדים על המוצר עם חברת ריג'נרון. בפייפליין הגנרי שלנו יש לנו מעל 1,000 מוצרים גנריים בפיתוח כיום.

"בעשור הקרוב יפקעו הפטנטים של מוצרים בשווי 210 מיליארד דולר, כמובן שהמחיר יורד כשנכנסת תחרות גנרית. כלומר מדי שנה מכירות של 2.5-2 מיליארד דולר לטבע, על בסיס נתח השוק שלה. המוצרים החדשים שנשיק יפצו על שחיקת מחירי הגנריקה".

טבע חוסכת כספים למערכות הבריאות

שולץ הציג נתונים שלפיהם ב-2018, טבע לבדה חסכה למערכת הבריאות בארה"ב 41.9 מיליארד דולר, באירופה החיסכון היה כ-8.6 מיליארד דולר ובישראל 1.4 מיליארד שקל - כ-400 מיליון דולר.

"אנחנו מאוד מחוברים למו"פ בישראל. לפני כניסתי לתפקיד הייתה ירידה בפעילות הזאת, ולדעתי זה חבל, כולם יודעים שיש הרבה חדשנות בישראל, אבל כיום יש לנו 12 שיתופי פעולה חדשים בתחום. מי יודע, אולי בעוד עשר שנים נדבר על מוצר נפלא כמו הקופקסון שייצא מהמו"פ בישראל".

מנכ"ל טבע התייחס ליעדים הפיננסיים לטווח הארוך, ואמר כי "המטרה היא ליצור עסק בר-קיימא ולא לבצע רכישות. לסוף 2023 היעד הוא רווחיות תפעולית של 28%, יחס מזומן לרווח של 80% ומעלה ויחס חוב ל-EBITDA של פחות מ-3. נעשה זאת בדרך הקשה, שיפור מדי שנה, ולא נבקש כסף מבעלי המניות כך שבעלי המניות הקיימים ייהנו מהשיפור. התחזית ל-2020: ההכנסות יתייצבו, הרווח למניה יעלה. יש לנו עתיד חיובי".

שולץ השיב לשאלה על השפעת ההליכים האופיואידיים על התנודתיות במניה: "רוב התנודתיות במניה קשורה להליכים המשפטיים באופיואידים בארה"ב. המצב הוא שלא נתבענו בתחילה על משהו שעשינו לא בסדר, כמו הפרת חוק, אלא תובעים את החברות על כך שתרמו להתמכרויות למשככי כאבים ועליהן לשלם על כך. זאת תיאוריה משפטית חדשה.

"אכן יש בעיית התמכרויות גדולה בארה"ב ואנחנו רוצים לתרום לטיפול בה, לכן אנו במגעים עם המדינות שם. יחד עם שלוש חברות ההפצה הגדולות וג'ונסון אנד ג'ונסון הגענו למתווה של תרומת מוצרים שמסייעים נגד ההתמכרות. אנחנו עובדים על סיכום סופי אבל יש צורך בהסכמת כל המדינות המעורבות. אני אופטימי-זהיר שזה יצליח, משום שזה לטובת אוכלוסיית ארה"ב. אחרת ניגרר עשר שנים במשפטים וזה לא יעזור לאוכלוסייה. זה ימשיך לגרום תנודתיות במניה לאורך התקופה עד שיסתיים".

בתשובה לשאלה על שמועות על מגעים עם אמזון אמר מנכ"ל טבע, כי "מעולם לא היו מגעים עם אמזון על מכירת טבע, זה שמועות מטורפות. כמובן שאנו דנים איתם משום שהם מפיצים מוצרים רפואיים".

בתשובה לשאלה על השקת אוסטדו בסין אמר שולץ כי ההשקה "עדיין לא מגולמת בתחזיות לשנה זו. השקת תרופה חדשה בסין לוקחת זמן רב וההכנסות בשנים הראשונות לאחר ההשקה יהיו לא מהותיות, אך הן יעלו. זה יותר משמעותי לטווח הארוך".

בנוגע לפעילות של רימסה, החברה שנרכשה במקסיקו, אמר שולץ כי "למרבה הצער הייתה בעיה של איכות מוצרים, תיקנו את זה והשקנו חלק מהמוצרים שוב כך שהמכירות שלנו במקסיקו עלו השנה, אבל ייקח זמן לטפל בזה".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים