גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דאבל קליק: שני סרטים ישראליים חדשים בביקורת אחת

"אנג'ליקה" ו"היום שאחרי לכתי" - שני סרטים ישראליים חדשים ומרגשים, שבכל אחד מהם אב דומיננטי לבת רגישה

מתוך הסרט "היום שאחרי לכתי" / צילום: באדיבות יונייטד קינג
מתוך הסרט "היום שאחרי לכתי" / צילום: באדיבות יונייטד קינג

שני סרטים ישראליים יצאו לאחרונה לבתי הקולנוע בישראל. שניהם עוסקים בקשר שבין אב דומיננטי ובתו הרגישה. האחד סרט תיעודי עצמאי שברקע שלו תולדות האמנות הישראלית, והשני בדיוני שמספר על אחת החצרות האחוריות של ישראל. שניהם הוצגו בפסטיבלים ישראלים, אך לא זכו לתהודה המגיעה להם, ועכשיו כשהם יוצאים אל הקהל הרחב מגיעה להם תשומת לבכם.

"אנג'ליקה"

למתעניינים בעולם האמנות הישראלי, הסרט הזה הוא ממש מתנה משמיים, אבל גם לאלו שלא מכירים את הנפשות הפועלות מחכה סרט מרגש להפליא. ב"אנג'ליקה" יש דרמה גדולה מהחיים, תככים משפחתיים, כאב לב, גאולה, דמויות מרתקות מההיסטוריה שלנו, והצצה אל מאחורי הקלעים של עולם האמנות הישראלי.

לכן, מאוד מפתיע שהסרט התיעודי הזה של דן פאר לא צבר לעצמו תמיכת קרנות או גופי שידור אלא הופק והגיח לעולם (לראשונה בפסטיבל דוקאביב ועכשיו בסינמטקים ובבתי קולנוע נבחרים ברחבי הארץ) באופן עצמאי לחלוטין.

הסיפור הזה - שיכול היה אפילו לתדלק מיני-סדרה עלילתית שמתפרסת על פני כמה עשורים וכמה יבשות - מתחיל בעליית גג תל אביבית, שם נמצאים ציורים נפלאים שהזמן וההזנחה עשו בהם שמות, ועליהם חתומה אנג'ליקה ש"ץ, בתו של מי שנחשב לאבי האמנות הישראלית בוריס ש"ץ, שגם הקים את בית הספר הירושלמי המפורסם בצלאל. על אף זאת, עולם האמנות הישראלי לא מכיר את אנג'ליקה, היא מעולם לא זכתה לתערוכה משלה, ושמה נמחק כמעט לחלוטין מההיסטוריה המשפחתית של אצולת האמנות הישראלית.

דן פאר, הנין של אנג'ליקה, מחליט לצאת למסע בעקבות הקרע המשפחתי ההוא דרך חלופת מכתבים, ולפענח מדוע נשמטה הציירת מתולדות האמנות. תוך כדי כך, הוא חושף סיפור משפחתי כואב, שבסופו תיקון לעוול גדול. בין לבין, משובצת ב"אנג'ליקה" עבודת השחזור שנעשתה לאוצר יצירותיה של הציירת, ואם הסקרנות לגבי סיפורה לא מספיקה, זו בפני עצמה סיבה טובה מאוד לראות את הסרט.

האנשים העמלים מאחורי שחזור אמנות לרוב לא מקבלים את המקום המגיע להם ומדהים לראות איזו מיומנות מרהיבה נצרכת בשביל העבודה הזו. מה גם שזה מצטלם נהדר.

"אנג'ליקה", שהופק על-ידי שלומי אלקבץ וגלית כחלון, הוא אחד מסרטי התעודה היפים ביותר שנעשו בישראל לאחרונה, ובעקבותיו ניתן רק לחשוב אלו עוד סיפורים מרתקים יש לנו על האנשים ששינו את פניה של ישראל, הנמצאים בחשכת עליות הגג ורק מחכים להתגלות.

דירוג: 4

מתוך הסרט "אנג'ליקה" / צילום: דן פאר

"היום שאחרי לכתי"

סרט ישראלי חדש נוסף שלא לגמרי זכה ליחס המגיע לו בשלבי טרום הבכורה שלו (בפסטיבל ירושלים יצא ללא אף תואר, ובפרסי האופיר התעלמו ממנו לחלוטין) הוא סרט הביכורים של העורך ואיש הסאונד נמרוד אלדר. "היום שאחרי לכתי" מתרכז בווטרינר אלמן (מנשה נוי) שלא הצליח להתאושש ממות אשתו האהובה, וכתוצאה מכך אינו מצליח לגשר מעל התהום הפעורה בינו ובין בתו היחידה (זהר מידן). לפני שיאבד אותה לנצח, הוא מחליט לקחת אותה אל המשפחה בדרום על מנת לנסות לעזור לה לצאת מכבלי האובדנות שלה, ומבין שהדרך שלה אל ההחלמה חייבת לעבור אצלו לפני הכול.

אחד הדברים הבולטים בסרט הוא הקשר בין המבע הקולנועי של אלדר והדמות הראשית שלו. כמוהו, הסרט מתנהל בקצב מאוד מדוד, איטי ואפילו מורדם בכוונה, כזה שמרגיש כמו מסונכרן עם האפאתיות המופגנת של הגיבור שלו ונמנע כל הזמן מלהגיע למחוזות של היסטריה עד שכבר אי אפשר. כאשר זה סוף-סוף מתפרץ, קשה מאוד להישאר אדישים. עוד דבר שעובד היטב לטובת הסרט הוא ההחלטה התסריטאית למקם את המשפחה הרחוקה באזור ים המלח. וכך, הסרט מרוויח לא רק לוקיישנים מצוינים שאותם היטיב לצלם איתי מרום, שלא תמיד מקבלים מקום בקולנוע הישראלי, אלא אומר משהו גם על קהילות שלמות בישראל שהולכות לאיבוד, ולא רק על צער פרטי.

חולשתו העיקרית של הסרט מגיעה לקראת סופו, שמרגיש חפוז למדי. נדמה שנעשים כמה ניתורים רגשיים גדולים למדי על מנת להגיע לסיום שלם, ולא רק שזה קצת מדלל את הכאב ואת המצוקה של הסרט הזה - שכולו עוסק בסבל, במצוקה ובחיפוש אחר פתרון - אלא גם מאבד מעט מהאמינות שהייתה לו עד אותו הרגע.

עם זאת, ההופעות המצוינות של השחקנים (ראוי לציין במיוחד את שרית וינו-אלעד ומירי אלוני), ובעיקר של נוי באחד התפקידים הטובים ביותר שלו ושל מידן הצעירה שמצליחה כמעט ללא דיאלוגים להעמיס כה הרבה עוצמה על הפריים - יחד עם עבודת הבימוי הבטוחה של אלדר - עוזרות ל"היום שאחרי לכתי" לדלג מעל המהמורות. התוצאה היא אחד מסרטי הביכורים הטובים, העדינים והמרשימים של העת האחרונה; סרט שמטפל באלגנטיות ובכבוד בנושאים טריגריים של אובדנות ואבלות.

דירוג: 3.5

עוד כתבות

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך ביהמ"ש העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

קווין וורש, מינויו של טראמפ ליו''ר הפד / צילום: Reuters, Ann Saphir

המשימות של האיש שיחליף את פאוול: לרסן את האינפלציה ולהתמודד עם טראמפ

הנשיא טראמפ הכריז בשישי האחרון על מינוי קווין וורש ליו"ר הפד, בכפוף לאישור הסנאט ● וורש, אחד מנגידי הבנק המרכזי בעבר, סבור כי יש צורך ב"שינוי משטר בפד" וב"נקיטת צעדים נוקשים" ● לצד תומכיו הרבים בוול סטריט, יש החוששים שגישתו תביא לטלטלה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

נשיא סין שי ונשיא איראן פזשכיאן נפגשים בבייג'ינג / צילום: ap, Ng Han Guan

תחת עיני הבית הלבן: סין הפכה לגורם מרכזי בשימור המשטר האיראני

בעוד שמוסקבה מתמהמהת באספקה, סין מטמיעה בטהרן מערכות הגנה מתקדמות ● מנגנון משומן של "מכליות רפאים" מאפשר לסין ליהנות מנפט איראני בהנחות עתק ● אלא שמאחורי הדברים, מסתתרת תמונה מורכבת של גירעון סחר מעמיק וניצול ציני

עקב אכילס של חמינאי שעשוי להוביל אותו להפסד מול ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ההבדלים הגדולים בין טראמפ לחמינאי, איך מתמודדים צעירי עזה עם המשבר הכלכלי ברצועה, והארגונים העשירים שרוצים להשפיע על בחירות האמצע בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס: "מודאג מאוד משוק העבודה"

בריאיון לתקשורת האמריקאית ובצל השינויים הארגוניים בוויקס, מנכ"ל החברה אבישי אברהמי מתריע מפני פגיעה רחבה בשוק העבודה בעידן ה-AI ● לדבריו, רוב המשרות הפופולריות בארה"ב יושפעו בתוך עשור

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ארקפה / צילום: עינת לברון

קפה יקר: אחרי ארומה - גם רשת ארקפה מעלה מחירים

עפ"י ארקפה, עליית המחירים המשוקללת בכלל המוצרים תעמוד על 3%, וזאת לאחר שנה שבה הרשת נמנעה מלעדכן את המחירים ● בנוסף מציינים ברשת כי מחירי משקאות הקפה העיקריים לא השתנו

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב, חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

רשות שוק ההון דורשת מגלובל נט גמל להחזיר 11 מיליון שקל שהושקעו בקרנות בחו"ל

בדיקת הרשות מצאה כי הכספים שהשקיעו עמיתים בקופות גמל בניהול אישי (IRA) של החברה הועברו לקרנות בחו"ל, אשר חלקן אורגנו על ידי סוכנים המעורבים בפרשת סלייס ● גלובל נט גמל: "דוחים את המסקנות, שוקלים את צעדינו המשפטיים"