גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייתו של הארגון החומל: העובדים לא רק "הון אנושי" יותר

כנס שנערך לאחרונה בבית הספר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה עסק בדור הבא של מושג "רווחת העובד" - Caring ארגוני ● זה אומר לראות בעובד לא "הון אנושי" או "כוח-אדם" - אלא אדם שלם שיש לדאוג לצרכיו, בלי קשר לשורת הרווח

רווחת העובד / אילוסטרציה: shutterstock
רווחת העובד / אילוסטרציה: shutterstock

מחקר משנת 2009 הראה שפרות שיש להן שם מניבות יותר חלב, מספרת ד"ר אורה סתר, ספק ברצינות ספק כקוריוז. החוקרת שביצעה את המחקר טענה שהפרות לא אוהבות שמתייחסים אליהן כמספרים. סתר, יו"רית איפא פאי, הארגון הישראלי של היועצים לפיתוח ארגוני, הייתה לאחרונה ממארגני כנס שכותרתו "המובן שאינו מובן מאליו: על חוויית ה-Caring בארגונים. מושג חדש יחסית בשוק העבודה שטרם נמצא לו תרגום הולם לעברית ולוקח את הדאגה לרווחת העובד ולשביעות רצונו צעד נוסף: ראיית העובדים כאנשים עם שלל צרכים שונים אלה מאלה, שאינם קשורים רק במקום העבודה, והניסיון למלא אותם לאו דווקא מתוך מחשבה על שורת הרווח של הארגון. זאת להבדיל מהטבות ופעילות רווחה המיועדות לכלל העובדים. 

"זה נהדר שהעובדים מרוצים ושהארגון מרוויח מכך, אבל הטענה שלי היא שארגונים לא צריכים לדאוג לעובדים רק כדי להרוויח. זו התייחסות אינסטרומנטלית", אומרת סתר. "התפיסה שלי היא שארגונים הם לא רק יצורים כלכליים. הם נוצרו על ידי בני אדם ועבור בני אדם, ולכן בואו נתייחס לעובדים כאל בני אדם, ובמקביל נהיה יעילים. לא הייתי רוצה להכפיף את האכפתיות לעובד לרווחיות".

אבל הרווחיות היא זו שמצדיקה את קיומם של ארגונים כלכליים.

"גם. אבל האם זו הנקודה היחידה? מגמות בעולם, כמו קפיטליזם קשוב, טוענות שלא הכול מוכפף לרווחיות. ארגונים צריכים גם לשרת את החברה שבה הם נמצאים, מסיבות אנושיות. יש תפיסה בודהיסטית, שלפיה לדרך הנכונה יש שתי כנפיים. אחת חוכמה, או יעילות בשפה ארגונית, והשנייה חמלה. כלומר אנושיות. הציפור לא מחזיקה כנף אחת עבור השנייה - אלא היא עפה באמצעות שתי הכנפיים. בעיניי, השאלה המרכזית היא אם הארגון בעצם העשייה שלו הוא אכפתי, ולא רק בעשייה פילנתרופית. יש לשאול מה קורה בליבת הפעילות.

"תחום ה-Caring הוא היכולת להסתכל על בני אדם בצורה שהיא לא אינסטרומנטלית. בדרך כלל במאמרים על עובדים, עוסקים בשאלה 'מה ייצא לארגון מיחס טוב לעובד'. אבל אנחנו רוצים לראות אותו לא כהון אנושי או ככוח-אדם, אלא כבן אדם".

הכנס, שהתקיים החודש בבית הספר איבצ'ר לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, אורגן על ידי סתר וד"ר דנה פרג, פסיכולוגית ארגונית ותעסוקתיית, ראשת התוכנית לתואר שני בהתנהגות ופיתוח ארגונים במרכז הבינתחומי. בין הארגונים שנציגיהם שיתפו בניסיונותיהם בתחום הזה היו כמה ארגוני ענק ותיקים כמו סודהסטרים, כללית ואפילו צה"ל. 

הפתרונות של המתמחים לשחיקה

אורי טורקניץ, מנהל המחלקה לפיתוח ארגוני בכללית, התמקד בדבריו בכנס בעיקר בהיבט של צמצום השחיקה בקרב מטפלים, נושא שעלה לאחרונה לכותרות במיוחד בעקבות מקרי ההתאבדות בבית החולים סורוקה. "תופעת השחיקה מוכרת לנו זמן רב", אומר טורקניץ, "סקר של משרד הבריאות הראה רמת שחיקה גבוהה יותר במגזר הבריאות בהשוואה למגזר הכללי, מה שהביא להאצת תוכניות בתחום, כמו פיתוח מסלולי קריירה, צמצום ביורוקרטיה למטפלים, לא רק להם. לפי הסקר הכללי, המתמחים מועדים יותר לשחיקה, כך שאחת ההבנות שלנו היא שלאו דווקא מדובר באותו עובד שנמצא בתפקיד 30 שנה, אלא בעובד שנדרש למאמץ רב".

מעניינת לא פחות היא הדרך שבה בחרו בכללית למצוא פתרונות: "יש הבנה שהעובד יודע מהן הבעיות בחיי היומיום מנקודת מבטו, ולכן אנחנו מספקים לו פלטפורמה להעלאת פתרונות. בשנת 2019 יצרנו האקתון למתמחים ביוזמת חטיבת משאבי אנוש וחטיבת בתי חולים, ובתמיכת המנכ"ל. זה היה יום שלם שבו ישבו 70 מתמחים מכל הארץ, יחד עם מנהלי מחלקות, מנהלי בתי חולים ועוד. זה היה אירוע נטול היררכיה, שבו כולם יחד פיתחו פתרונות לחמישה נושאים שיכולים לשפר את ה-well being של המתמחים. למשל, עסקנו באיזון בית-עבודה, בשיפור סביבת העבודה מבחינת פיזית, שיפור תהליך ההתמחות, מקסום הזמן והתמודדות עם העומס. בסופו של היום, הציגו המתמחים למנכ"ל 16 רעיונות שנגעו בכמה רבדים, לדוגמה הרובד הפסיכולוגי של דאגה למתמחים עצמם והרובד של הגמישות התעסוקתית, למשל מתן אפשרות למתמחה להגיע אחרי שהביא את הילד לגן".

מדובר במערכת ותיקה וגדולה במיוחד. עד כמה זה באמת אפשרי ליישום?

"אחד ההישגים הגדולים של האקתון המתמחים הוא שמחצית מהרעיונות שעלו בו נכנסו לתוכניות העבודה. הדברים קורמים עור וגידים, כמו השאיפה למצוא ספק שיביא כמה שירותים אל בית החולים, כדי לסייע למתמחים לחסוך זמן בסידורים. זה רצון שהגיע מהם".

צורך ייחודי אחר בתחום הבריאות, הנובע מאופי העבודה, הוא אוזן קשבת. "דובר בהאקתון על צורך בכתובת שתהיה מחוץ לארגון, ובאמת, בשיתוף פעולה עם עמותת ער"ן (עזרה ראשונה נפשית - ש"ד), הוקם לפני כמה חודשים מוקד ייעודי לכלל עובדי הכללית. תוצר אחר, לא צפוי אבל משמח בעיניי, הוא שגם במחוזות אימצו את עצם השיטה של פלטפורמת ההאקתון - כלומר, להביא את העובדים כדי שימצאו פתרונות לסביבת העבודה היומיומית שלהם". 

צה"ל מתעניין בתחביבים שלכם

"שאלת העבודה ב-Caring היא איך ליצור הלימה בין תחושת הפרט בארגון לצרכים של אותו ארגון", אומרת אל"מ ד"ר הדס מינקה ברנד, ראש מרכז מדעי ההתנהגות בצה"ל, "במרכז הדברים שלי בכנס שאלתי איך בצה"ל, שבו יש גיוס חובה, כמויות גדולות של מתגייסים, תחלופה מהירה, מפקדים צעירים - איך במערכת הזאת אפשר להביא לשיפור בסוגיות של caring.

בנובמבר האחרון עסקנו כאן בשינוי שעובר צה"ל בכל הנוגע לדאגה לרווחתם של משרתי הקבע ("המפקדים הוותיקים הם מנטורים, הקצינים הם טאלנטים: כך מנסים בצה"ל להשאיר בשירות קבע את דור ה-Y" מאת דפנה ברמלי גולן). כעת אומרת מינקה ברנד שהשינוי העמוק מתרחש גם ביחס למלש"בים, המועמדים לגיוס. 

"בעולם המיון לצה"ל, לדוגמה, אנחנו בשינוי עמוק. יש היום ניסיון אמיתי שהולך וגובר, לראות את הפרט על כל מכלול היכולות והכישורים שהוא מביא, ולא רק מה שבזמנו הכרנו כקב"א ודפ"ר (קבוצת איכות ודירוג פסיכוטכני ראשוני - ש"ד). למשל, במקרה של בנות יש בעשור האחרון את יום המא"ה - מיון, איתור והשמה. זה תהליך מתפתח ומשתפר, שבמסגרתו כל מיועדת לשירות עוברת תהליך שבסופו מקבלים תמונה של כלל הכישורים והיכולות שלה. זה מאוד דומה לקונספט האזרחי של מרכזי הערכה. אם בעבר התמונה הייתה במטאפורה, רק בצבעי שחור ולבן, היום מעורבים פה הרבה יותר צבעים. תוסיפי לזה את שאלון התחביבים שבו אנחנו שואלים את המועמד מה הוא אוהב לעשות, והודות לכך אנחנו יכולים ללמוד עליו דברים חדשים - למשל שיש לו תעודת מציל, או שהוא יוטיובר".

ואם הוא יוטיובר? זה יסייע לו לקבל תפקיד מתאים בצה"ל?

"אין לנו הרבה תפקידי יוטיובר, אבל במקומות שאנחנו אולי כן נצטרך תפקיד דומה, נוכל לחזור לאותם כישורים ויכולות. הרי יש מאות תפקידים בצבא. היום אנחנו מרכיבים תמונה בצורה הרבה יותר מגוונת. לא אגיד לך שאנחנו מייצרים הלימה מלאה בין רצון הפרט לצורכי המערכת, אבל בניגוד לעבר, היום כבר לא נציב מישהי עם הפרעות קשב כתצפיתנית.

"אנחנו בודקים את הפוטנציאל של האנשים על-פי התכונות והכישורים שלהם, מחשבים תמהיל שלהם ונותנים להם ציוני התאמה. יש לנו מעבדה אנליטית שבה יושבים מהנדסים - ובאמצעותה אנחנו משכללים ומדייקים עם הזמן את השיבוץ. כך גם בנוגע להצלחה פוטנציאלית בתפקידי פיקוד. כמובן, שכל זה עם מגבלות - לא הכול תקבע המכונה".

ההנחה היא שחייל מרוצה יתפקד טוב יותר?

"זה יותר ממרוצה. בעבר ידענו להגיד שאם החייל לא נשר היה לו שירות איכותי. היום אנחנו רוצים הרבה יותר - הוא הצטיין בתפקידו. שרידות בתפקיד היא כבר לא הצלחה. אנחנו נמצאים בקו אחד עם מה שמתרחש בארגונים, וכמותם רואים באופן הרבה יותר בהיר את הפרט". 

עוד כתבות

טל צורף / צילום: עופר חג'יוב

מפרסום לקמעונאות: טל צורף תכהן כמנכ"לית חנויות אדידס בזכיינות באלקטרה מוצרי צריכה

צורף עוזבת את משרד הפרסום יהושע TBWA, שם כיהנה כמנכ"לית, ותהיה אחראית על 45 חנויות אדידס שבזיכיון של אלקטרה ● לפי אדידס ישראל, מדובר בכ-15% מכלל פעילות המותג בארץ

טים קוק וסאטיה נאדלה / צילום: ap

ריי דליו הדליק גפרור, גולדמן זאקס מכבה: הוויכוח על בועה בענף ה־AI

כלכלני בנק ההשקעות מנסים לענות על השאלה בסקירה שהוציאו, בשיתוף מומחי הון סיכון, מהאקדמיה ואנליסטים ● רובם מזהים סיבות לדאגה לנוכח העלייה בשווי החברות בתחום וההשקעות המסיביות ב־AI, אך מדגישים הבדלים משמעותיים מבועות קודמות שנופחו בשוק

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

החלטות ריבית, דוחות ופגישה אחת קריטית: היכונו ל-30 שעות סוערות בשווקים

שבוע המסחר נכנס ליממות מלאות אירועים שיקבעו האם המגמה החיובית תימשך או שאולי צפוי שינוי כיוון ● האם השווקים בארה"ב מתמחרים כבר הורדת ריבית, על מה יסתכלו המשקיעים בדוחות של ענקיות הטכנולוגיה, ואיך ישפיע מפגש הפסגה בין טראמפ לשי?

יאיר נתניהו / צילום: שלומי יוסף

יאיר נתניהו הוכרז כחבר הנהלה בהסתדרות הציונית העולמית, בעקבות הסערה - ההחלטה נדחתה בשבועיים

השר מיקי זוהר הודיע כי בנו של ראש הממשלה ימונה לחבר הנהלה בהסתדרות הציונית העולמית - וייהנה מתנאים זהים כמעט לחלוטין לאלו של שר בממשלה • באופוזיציה דרשו לבטל את ההסכם - שנחתם כחלק מדיל עם האופוזיציה • השר זוהר הציע לקיים דיונים עד הלילה: "מינוי כדת וכדין", הצעתו נדחתה

ח''כ דוד ביטן בדיון בוועדת הכלכלה בהצעה לשינוי דרך מינוי מועצת התאגיד / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב/נועם מושקוביץ

הפתרון של ח"כ דוד ביטן להקפאת מועצת התאגיד

ועדת הכלכלה, בראשות היו"ר ח"כ דוד ביטן, עסקה היום בהצעת חוק העוסקת במינוי חברים חדשים למועצת תאגיד השידור הציבורי, על-מנת שזו תוכל לפעול ● ח"כ אושר שקלים מהליכוד הציע שהמינויים יהיו בידי שר התקשורת ובאישור ועדת המינויים, ביטן הציע שההליך יתנהל כך רק לגבי יו"ר המועצה – כלל הנוכחים התנגדו

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עוקפת את תחזיות האנליסטים עם צמיחה של 13% ברווחים

מיקרוסופט דיווחה על הכנסות בגובה של 77.7 מיליארד דולר ועל רווח מתואם של 3.72 דולר למניה - צמיחה של 13% לעומת הרבעון המקביל ● גם ההכנסות מפעילות הענן עקפו את צפי האנליסטים ועמדו על 49.1 מיליארד דולר

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI. בדרך להנפקת ענק? / צילום: ap, Markus Schreiber

OpenAI מתכוננת להנפקת ענק לפי שווי של עד טריליון דולר

לפי דיווח ברויטרס, ענקית הבינה המלאכותית החלה להניח את התשתית לקראת הנפקה בוול סטריט, ושוקלת להגיש טיוטת תשקיף כבר במחצית השנייה של 2026 ● ההערכות בשוק מצביעות על גיוס 60 מיליארד דולר לפחות, סכום שעשוי אף לגדול בהתאם לתנאי השוק וצמיחת החברה

הואנג בכנס של אנבידיה, השבוע / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

השבבים, טראמפ והקשר הישראלי: הדרך של אנבידיה לשווי של 5 טריליון דולר

אנבידיה שברה שיא נוסף, והגיעה בפתיחת המסחר לשווי של חמישה טריליון דולר ● בתוך שלושה וחצי חודשים, היא הוסיפה טריליון לערכה - ופתחה פער גדול מהבאות ברשימה ● מה עומד מאחורי הצמיחה האסטרונומית, ומה הקשר לנשיא ארה"ב? ארבע נקודות על השיא החדש

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצא: זו ההשפעה של יזמים ישראלים על כלכלת ניו יורק

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: מחקר חדש מצא כי ישראלים מובילים את היזמות הזרה בניו יורק, אילון מאסק משיק אלטרנטיבה לויקיפדיה, עובד לשעבר ב-OpenAI מזהיר שהשימוש בצ׳אט החכם שלה עלול להיות מסוכן ושני גיוסים בולטים לסטארטאפים ישראלים • חדשות ההייטק 

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

"עצרת המיליון" נגד הגיוס: אילו רחובות ייחסמו היום בירושלים?

משרד התחבורה ועיריית ירושלים מזהירים: בעקבות "עצרת המיליון" נגד גיוס חרדים, צפויים עומסים כבדים בבירה ● כבישים מרכזיים ייחסמו, הרכבת הקלה תפעל חלקית וקווי אוטובוסים יוסבו או יופעלו בשירות מקוצר ● במשטרה הודיעו על היערכות מיוחדת

"מעורר חשד רב": ניתוח לוויני חדש חושף פעילות גרעינית באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הקו הצהוב בעזה הופך לקבוע, חשד שאיראן מחדשת את הפעילות הגרעינית סמוך לנתנז, ישראל מנצחת במלחמות אבל מתקשה בשלום, ולמה טראמפ רצה לשחרר את ברגותי ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט, בעקבות דבריו של יו"ר הפד ג'רום פאוול

הנאסד"ק עלה בכ-0.5% ● הפדרל ריזרב הוריד את הריבית בארה"ב מ-4.25% ל-4%, אך הנגיד פאוול ציין כי הורדת ריבית בדצמבר רחוקה מלהיות מובנת מאליה ● טראמפ הכריז על הסכם סחר חדש עם דרום קוריאה ● יומיים קריטיים: חמש "מופלאות" יפרסמו את דוחותיהן שעשויים לקבוע את כיוון השוק לשארית השנה • אנבידיה קפצה בכ-3% - ושווי השוק שלה חצה את רף 5 טריליון הדולר

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

המדינה חשפה בבג"ץ: מיולי הקרוב - אין מגבלה בגיוס חרדים

בג"ץ דן בהרכב מורחב בעתירות של ארגוני מילואים בשל חוק הפטור מגיוס • השופטים תהו: "האם כל המשתמטים עצורים?", נציגת המדינה השיבה: "לא יהיה מקום בכלא" • בדיון נחשף: "לצבא אין שום מגבלה על מספר החרדים שהוא יכול לקלוט לשורותיו" • מהומה התחוללה כשחרדים התפרצו לדיון: "גאים להשתמט, נמות ולא נתגייס" • המדינה: המשטרה לא עוצרת משתמטים חרדים בגלל ההפגנות

מוצרי מאסטר שף המיובאים על-ידי שסטוביץ על מדפי הסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

שסטוביץ מעלה מחירים על חלק ממוצרי מאסטר שף ועוגיות מרבה

העלאת המחירים תהיה בשיעור של עד 11% ● שסטוביץ: "גם לאחר עדכוני המחיר האחרונים, מדובר בהצעות ערך אטרקטיביות במיוחד" ● האם יבואניות או יצרניות אחרות ילכו בעקבותיה?

גמל להשקעה או קרן נאמנות? / צילום: Shutterstock

גמל להשקעה או קרן נאמנות: איפה הכי כדאי לשים את הכסף

יוקר המחיה מחריף, והמשקיעים מבינים שהכסף שלהם חייב לעבוד, אך מתלבטים ● היכן להשקיע? בניהול עצמי דרך קרנות נאמנות שקופות ונזילות, או בניהול מנוטרל רגשות בקופת גמל להשקעה?

הצלב האדום מוביל חללים חטופים לישראל / צילום: Reuters

הערכה בצה"ל: חמאס יחזיר 4 חללים חטופים בימים הקרובים

צה"ל מאשר: בהתאם להנחיית הדרג המדיני, ולאחר סדרת תקיפות משמעותיות - הפסקת האש מתחדשת ● הותר לפרסום: רס"ר (מיל') אפי (יונה אפרים) פלדבאום נפל בתקרית ברפיח ● טראמפ: התגובה של ישראל לירי לא תסכן את הפסקת האש ● גורם ביטחוני: חמאס משתמש בכלים כבדים כדי לשקם מנהרות ולא כדי לחלץ חללים חטופים ● הזרוע הצבאית של חמאס טוענת: הצלחנו לחלץ שני חטופים חללים במהלך פעולות החיפוש ● עדכונים שוטפים

יו''ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לוחמי המילואים יחכו: הטבת המס נתקעת בוועדת הכספים של הכנסת

על אף שהובטחו נקודות זיכוי מס ללוחמי המילואים כבר מינואר, בוועדת הכספים דורשים לשנות את המתווה ● באוצר מזהירים: כל שינוי שיבוצע כעת עלול להביא לאי עמידה בלוחות הזמנים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

רגע לפני פרסום הדוחות: תקלה בענן של מיקרוסופט

תקלת ענן נרחבת במיקרוסופט משביתה שירותים ברחבי העולם, בהם Azure, מיקרוסופט 365, זום ותן ביס ● ממיקרוסופט דווח כי החלו בפריסת תיקון וצופים שיפור הדרגתי בזמינות השירותים ● התקלה נרשמת שעות לפני פרסום דוחות החברה

הנפקת ורוניס בנאסד''ק / צילום: נאסד''ק OMX

ורוניס הורידה תחזיות, והמניה צונחת בכ-45% בוול סטריט

חברת אבטחת הסייבר צמחה פחות מהצפוי ברבעון השלישי בעקבות קצב חידוש חוזים נמוך מהצפוי ● במקביל, הודיעה ורוניס על פיטורים של 5% מהעובדים שלה, כמו גם על רכישה עצמית של מניות ב-150 מיליון דולר

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

הגרדיאן: הקוד הסודי מאחורי התקשורת של אמזון וגוגל עם ממשלת ישראל

לפי תחקיר הגרדיאן, אמזון וגוגל הסכימו למנגנון דיווח סודי מול ממשלת ישראל, שבו כל בקשה למסירת מידע למדינה זרה תלווה בקודים סודיים ותשלומים כספיים לפי קידומת המדינה ● לפי ההסכם, גם במקרה בו החברות מנועות משפטית מלחשוף את זהות המדינה, הן מחויבות להעביר סכום מוגדר בתוך יממה ● משרד האוצר:"הרמיזה של המאמר שישראל מאלצת חברות להפר את החוק היא חסרת בסיס"