גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מדינת משטרה - הקורונה עשויה לחזק את השליטה של הממשל הסיני

אפליקציות חדשות מאפשרות עכשיו לסין לבלוש אחר תנועותיהם של חצי תושביה במלחמתה נגד וירוס הקורונה ● אבל סדק של אי־אמון נפער ביחסים בין מדינת המשטרה המשוכללת ביותר בהיסטוריה לבין נתיניה ● הפחד שהיא מטילה עליהם מנע אזהרה מוקדמת ● האם הווירוס ידביק גם את המשטר?

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: שאטרסטוק
נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: שאטרסטוק

780 מיליון. שבע־מאות־שמונים־מיליון. זה מספר הסינים, שהמשטר הטיל הגבלות על תנועתם כדי למנוע את התפשטותו של וירוס הקורונה, זה הידוע עכשיו כ־Covid-19. זה המספר המתהלך בימים האחרונים ברשת. הוא מבוסס על ניתוח של הודעות רשמיות, וכמה כלי תקשורת מרכזיים במערב נקבו בו.

זה מספר שהדעת מתקשה להכיל: חצי אוכלוסיית סין; פי שניים ויותר מכל אוכלוסיית ארה"ב, פי אחד וחצי מאוכלוסיית האיחוד האירופי, כמעט פי שמונה מזה של אוכלוסיית מצרים. האם יש איזושהי ארץ, או איזשהו צירוף של ארצות, שהיו מסוגלות לטוות רשת ביטחון כזאת?

יש בוודאי לפחות ארץ אחת בעולם שהייתה עומדת במשימה; בעצם, לא הייתה, אלא עומדת בה יומיום. שמה צפון קוריאה. אם סין היא מדינת משטרה, צפון קוריאה היא מדינת מחנה ריכוז. מומחה לרפואה ציבורית בארה"ב התקשה זה לא כבר להסתיר את קנאתו בצפון קוריאה. כאשר נשאל בראיון ברשת הרדיו הציבורית NPR על הסכנה של התפשטות הווירוס בצפון קוריאה, הוא שיבח את יכולת התגובה של משטר טוטליטרי.

מהי מדינת משטרה טובה?

אכן, ימים כאלה נולדו בשביל מדינות משטרה. יעילותה של מדינת משטרה אינה נבחנת בהכרח על פי תוצאות מעשיה. היא נבחנת על פי יכולת השליטה שלה על נתיניה. מיכולת השליטה נובע הסיכוי הגדול ביותר להתגבר על משברים קיומיים. האם ברית המועצות הייתה מסוגלת לגבור על היטלר בלי מדינת המשטרה נטולת־המעצורים שבנה סטאלין?

זו כמובן תשובה שנוהגים להעניק סנגורי סטאלין. תשובה מן המין הזה מעניקים גם סנגוריו של המשטר הסיני. האם סין הייתה מסוגלת להתגבר על הנטיות הצנטריפוגליות, שהביאו אותה עד סף התפרקות לפני בוא הקומוניסטים? האם סין הייתה מסוגלת ליצור את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בתוך 30 שנה אלמלא עמד המשטר על זכותו, או על חובתו, להתערב בכל תחום של פעילות אנושית?

הירוקים, הצהובים, האדומים

ובכן, המשטר מגייס עכשיו את מלוא תעצומותיו כדי "לתקוף את המשבר". השבוע התפרסמו ידיעות על היקף השימוש שהמשטר עושה באפליקציות כדי לשלוט בתנועת "780 המיליון", יהיה מספרם המדויק אשר יהיה. הוא גייס את עזרתם של שני ענקי הטכנולוגיה Alibaba ו־Tencent.

לפי "שינחואה", סוכנות הידיעות הרשמית של סין, הממשלה הורתה לשתיים לפתח אפליקציות שידרגו את משתמשיהם על פי פוטנציאל הסכנה הנשקפת מהם לשלום הציבור.

לפי שעה האפליקציות הוכנסו לשימוש בשתי ערים גדולות, האנגג'ו, במזרח סין, ושנג'ן, בדרום סין, שבכל אחת מהן מתגוררים בערך 20 מיליון בני אדם. האפליקציה ממיינת את המשתמשים על פי שלוש קטגוריות: הירוקים חופשיים לנוע כרצונם, בכפוף לבדיקות בלתי פוסקות; הצהובים צריכים לבודד את עצמם לשבוע ימים; והאדומים צריכים להתרחק מכל מגע עם העולם החיצון במשך שבועיים. הדאטה הזו מעובדת לקוד תגובה מהירה (QR), ונסרקת על נקלה בכל מחסום משטרה. היתרון: אין מסמכים, אין ניירות, אין מגע יד אדם, אין חשש מהידבקות.

אבל כל מוראה של מדינת המשטרה אינו יכול למנוע אנשים מלשקר. סופסוף, אלה המשתמשים באפליקציות מקווים להגיע ממקום למקום, לא להסתתר מאחורי דלת מוברחת עד יעבור זעם הווירוס. לפי הנתונים הרשמיים, מספר המשקרים עדיין קטן מאוד, אבל זה מה שאמרו מכתחילה על מספר נשאי הווירוס.

המאבק נגד הרצון החופשי

מדינת משטרה לא הייתה מדינת משטרה אילו האמינה בחופש הרצון של נתיניה. למען האמת, כל מהותה הוא המאבק נגד רצון חופשי, מפני שהוא עלול להביא את בעליו להטלת ספק בהגיונה של המדינה.

מדינת המשטרה יכולה לנסות לשכנע את נתיניה לציית. אבל ליתר ביטחון היא מבהירה להם את המחיר הכרוך באי־ציות. אין ספק שרוב התושבים במדינות משטרה מצייתים בלי אמצעי כפיה ישירים. זה טבע האדם. אבל לציות הנובע מפחד יש מחיר. הפחד משתק. אנשים אחוזי פחד אינם הופכים לאזרחים טובים יותר.

יתר על כן, האנשים המופקדים על אכיפת רצונה של מדינת המשטרה אינם קרוצים מאותו החומר. ככל שדרגי האכיפה נמוכים יותר כך גוברת הסבירות שהאכיפה תהיה שרירותית יותר, חסרת פשרות, נטולת דמיון וחירשת צלילים. האוכפים נמוכי־הדרג הם לעתים קרובות מבוהלים לא פחות מיעדי האכיפה שלהם. איש לא עודד אותם להשתמש בכושר השיפוט שלהם. הם הורגלו להסתמך בלבדית על כושר השיפוט של אחרים.

מדינת המשטרה מבטיחה ששמעם של אלה שחורגים מן הכללים לא יגיע אל ההמונים. אבל היא לא הצליחה למנוע את התפשטות המעשה בד"ר לי וונליאנג, הרופא הראשון שהתריע מפני הופעת וירוס קטלני בעירו ווהאן, כמעט לפני חודשיים. בתחילת ינואר הוא נצטווה להתייצב בתחנת המשטרה, ונדרש לחתום על הצהרה שהוא חוזר בו מן "הטענה הכוזבת". הממונים עליו השמיעו אותה הדרישה. מדינות משטרה אינן זקוקות למשרוקיות.

ד"ר לי עצמו נדבק בווירוס, ומת בתחילת החודש. הוא הפך לקדוש מעונה. המשטר אינו יכול לאסור על אנשים להתאבל, לפחות לפי שעה. אצבעו המאשימה של הרופא המת מופנית עכשיו אל המשטר. איפה הייתם, היא שואלת, וכוללת ב"הייתם" לא רק את הפונקציונרים המקומיים (שני בכירים בווהאן הודחו בינתיים), אלא גם את רודן סין עצמו, הלוא הוא נשיא המדינה, מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית והמפקד העליון של הכוחות המזוינים, שי ג'ינפינג, שטיפולו במשבר לא עורר הערצה.

"המנדט השמיימי"

היש נקודת־שבר אפילו בשביל מדינת משטרה עתירת אפליקציות ונוטפת בינה מלאכותית? ובכן, גם מדינת משטרה חתומה על איזושהי אמנה חברתית עם נתיניה. כמובן, לא חתומה בכתב, עם תוקף משפטי, אלא חתומה בקונטקסט של תרבות ושל היסטוריה. לפנים היו מדברים בסין על "המנדט השמיימי", שהיה ניתן לקיסרים.

מה שקול כנגד מעילה באמון הציבור במידה המסכנת את המנדט השמיימי? לפני 30 שנה ויותר, סינולוגים במערב הניחו שהטבח בכיכר השלום השמיימי (טיינאנמן) ישלול את המנדט. ההנחה ההיא לא התממשה. השקרים שליוו את המשבר הרפואי הגדול הקודם, סביב הווירוס שנודע בשם SARS, לא שללו. אין לנו אפוא סיבה ברורה להניח שהתנהגות המשטר בשבועות הראשונים של התפשטות Covid 19 תסכן את מעמדו.

מדינת המשטרה הסינית היא עדיין הגדולה והחזקה ביותר בתולדות מדינות המשטרה. השבוע שמענו פרטים מצמררים על היקף הדיכוי שלה בחבל שינג'יאנג, בצפון־מערב סין. מסמכים חדשים מגלים לכאורה, שהמשטר החליט על הפללה של כל פעילות דתית בין מוסלמים. אנשים נשלחו למחנות ריכוז מפני שגידלו זקן, או מפני שאצבעם הקישה על כתובת אינטרנט שהובילה אל רשת זרה.

אומרים שמיליון אויגורים - מוסלמים דוברי לשון טורקית הקרובים אל הקאזאחים - נאסרו ונשלחו לחינוך מחדש. אבל מה הם מיליון בני אדם כאשר סין בולשת אחרי 780 מיליון.

לא זו בלבד שהווירוס אינו מוכרח להחליש את מדינת המשטרה, אלא אדרבא הוא עשוי לחזק אותה. היא למדה איך להרחיב את שליטתה, והיא תעשה שימוש בידיעותיה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי