גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מדינת משטרה - הקורונה עשויה לחזק את השליטה של הממשל הסיני

אפליקציות חדשות מאפשרות עכשיו לסין לבלוש אחר תנועותיהם של חצי תושביה במלחמתה נגד וירוס הקורונה ● אבל סדק של אי־אמון נפער ביחסים בין מדינת המשטרה המשוכללת ביותר בהיסטוריה לבין נתיניה ● הפחד שהיא מטילה עליהם מנע אזהרה מוקדמת ● האם הווירוס ידביק גם את המשטר?

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: שאטרסטוק
נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: שאטרסטוק

780 מיליון. שבע־מאות־שמונים־מיליון. זה מספר הסינים, שהמשטר הטיל הגבלות על תנועתם כדי למנוע את התפשטותו של וירוס הקורונה, זה הידוע עכשיו כ־Covid-19. זה המספר המתהלך בימים האחרונים ברשת. הוא מבוסס על ניתוח של הודעות רשמיות, וכמה כלי תקשורת מרכזיים במערב נקבו בו.

זה מספר שהדעת מתקשה להכיל: חצי אוכלוסיית סין; פי שניים ויותר מכל אוכלוסיית ארה"ב, פי אחד וחצי מאוכלוסיית האיחוד האירופי, כמעט פי שמונה מזה של אוכלוסיית מצרים. האם יש איזושהי ארץ, או איזשהו צירוף של ארצות, שהיו מסוגלות לטוות רשת ביטחון כזאת?

יש בוודאי לפחות ארץ אחת בעולם שהייתה עומדת במשימה; בעצם, לא הייתה, אלא עומדת בה יומיום. שמה צפון קוריאה. אם סין היא מדינת משטרה, צפון קוריאה היא מדינת מחנה ריכוז. מומחה לרפואה ציבורית בארה"ב התקשה זה לא כבר להסתיר את קנאתו בצפון קוריאה. כאשר נשאל בראיון ברשת הרדיו הציבורית NPR על הסכנה של התפשטות הווירוס בצפון קוריאה, הוא שיבח את יכולת התגובה של משטר טוטליטרי.

מהי מדינת משטרה טובה?

אכן, ימים כאלה נולדו בשביל מדינות משטרה. יעילותה של מדינת משטרה אינה נבחנת בהכרח על פי תוצאות מעשיה. היא נבחנת על פי יכולת השליטה שלה על נתיניה. מיכולת השליטה נובע הסיכוי הגדול ביותר להתגבר על משברים קיומיים. האם ברית המועצות הייתה מסוגלת לגבור על היטלר בלי מדינת המשטרה נטולת־המעצורים שבנה סטאלין?

זו כמובן תשובה שנוהגים להעניק סנגורי סטאלין. תשובה מן המין הזה מעניקים גם סנגוריו של המשטר הסיני. האם סין הייתה מסוגלת להתגבר על הנטיות הצנטריפוגליות, שהביאו אותה עד סף התפרקות לפני בוא הקומוניסטים? האם סין הייתה מסוגלת ליצור את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בתוך 30 שנה אלמלא עמד המשטר על זכותו, או על חובתו, להתערב בכל תחום של פעילות אנושית?

הירוקים, הצהובים, האדומים

ובכן, המשטר מגייס עכשיו את מלוא תעצומותיו כדי "לתקוף את המשבר". השבוע התפרסמו ידיעות על היקף השימוש שהמשטר עושה באפליקציות כדי לשלוט בתנועת "780 המיליון", יהיה מספרם המדויק אשר יהיה. הוא גייס את עזרתם של שני ענקי הטכנולוגיה Alibaba ו־Tencent.

לפי "שינחואה", סוכנות הידיעות הרשמית של סין, הממשלה הורתה לשתיים לפתח אפליקציות שידרגו את משתמשיהם על פי פוטנציאל הסכנה הנשקפת מהם לשלום הציבור.

לפי שעה האפליקציות הוכנסו לשימוש בשתי ערים גדולות, האנגג'ו, במזרח סין, ושנג'ן, בדרום סין, שבכל אחת מהן מתגוררים בערך 20 מיליון בני אדם. האפליקציה ממיינת את המשתמשים על פי שלוש קטגוריות: הירוקים חופשיים לנוע כרצונם, בכפוף לבדיקות בלתי פוסקות; הצהובים צריכים לבודד את עצמם לשבוע ימים; והאדומים צריכים להתרחק מכל מגע עם העולם החיצון במשך שבועיים. הדאטה הזו מעובדת לקוד תגובה מהירה (QR), ונסרקת על נקלה בכל מחסום משטרה. היתרון: אין מסמכים, אין ניירות, אין מגע יד אדם, אין חשש מהידבקות.

אבל כל מוראה של מדינת המשטרה אינו יכול למנוע אנשים מלשקר. סופסוף, אלה המשתמשים באפליקציות מקווים להגיע ממקום למקום, לא להסתתר מאחורי דלת מוברחת עד יעבור זעם הווירוס. לפי הנתונים הרשמיים, מספר המשקרים עדיין קטן מאוד, אבל זה מה שאמרו מכתחילה על מספר נשאי הווירוס.

המאבק נגד הרצון החופשי

מדינת משטרה לא הייתה מדינת משטרה אילו האמינה בחופש הרצון של נתיניה. למען האמת, כל מהותה הוא המאבק נגד רצון חופשי, מפני שהוא עלול להביא את בעליו להטלת ספק בהגיונה של המדינה.

מדינת המשטרה יכולה לנסות לשכנע את נתיניה לציית. אבל ליתר ביטחון היא מבהירה להם את המחיר הכרוך באי־ציות. אין ספק שרוב התושבים במדינות משטרה מצייתים בלי אמצעי כפיה ישירים. זה טבע האדם. אבל לציות הנובע מפחד יש מחיר. הפחד משתק. אנשים אחוזי פחד אינם הופכים לאזרחים טובים יותר.

יתר על כן, האנשים המופקדים על אכיפת רצונה של מדינת המשטרה אינם קרוצים מאותו החומר. ככל שדרגי האכיפה נמוכים יותר כך גוברת הסבירות שהאכיפה תהיה שרירותית יותר, חסרת פשרות, נטולת דמיון וחירשת צלילים. האוכפים נמוכי־הדרג הם לעתים קרובות מבוהלים לא פחות מיעדי האכיפה שלהם. איש לא עודד אותם להשתמש בכושר השיפוט שלהם. הם הורגלו להסתמך בלבדית על כושר השיפוט של אחרים.

מדינת המשטרה מבטיחה ששמעם של אלה שחורגים מן הכללים לא יגיע אל ההמונים. אבל היא לא הצליחה למנוע את התפשטות המעשה בד"ר לי וונליאנג, הרופא הראשון שהתריע מפני הופעת וירוס קטלני בעירו ווהאן, כמעט לפני חודשיים. בתחילת ינואר הוא נצטווה להתייצב בתחנת המשטרה, ונדרש לחתום על הצהרה שהוא חוזר בו מן "הטענה הכוזבת". הממונים עליו השמיעו אותה הדרישה. מדינות משטרה אינן זקוקות למשרוקיות.

ד"ר לי עצמו נדבק בווירוס, ומת בתחילת החודש. הוא הפך לקדוש מעונה. המשטר אינו יכול לאסור על אנשים להתאבל, לפחות לפי שעה. אצבעו המאשימה של הרופא המת מופנית עכשיו אל המשטר. איפה הייתם, היא שואלת, וכוללת ב"הייתם" לא רק את הפונקציונרים המקומיים (שני בכירים בווהאן הודחו בינתיים), אלא גם את רודן סין עצמו, הלוא הוא נשיא המדינה, מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית והמפקד העליון של הכוחות המזוינים, שי ג'ינפינג, שטיפולו במשבר לא עורר הערצה.

"המנדט השמיימי"

היש נקודת־שבר אפילו בשביל מדינת משטרה עתירת אפליקציות ונוטפת בינה מלאכותית? ובכן, גם מדינת משטרה חתומה על איזושהי אמנה חברתית עם נתיניה. כמובן, לא חתומה בכתב, עם תוקף משפטי, אלא חתומה בקונטקסט של תרבות ושל היסטוריה. לפנים היו מדברים בסין על "המנדט השמיימי", שהיה ניתן לקיסרים.

מה שקול כנגד מעילה באמון הציבור במידה המסכנת את המנדט השמיימי? לפני 30 שנה ויותר, סינולוגים במערב הניחו שהטבח בכיכר השלום השמיימי (טיינאנמן) ישלול את המנדט. ההנחה ההיא לא התממשה. השקרים שליוו את המשבר הרפואי הגדול הקודם, סביב הווירוס שנודע בשם SARS, לא שללו. אין לנו אפוא סיבה ברורה להניח שהתנהגות המשטר בשבועות הראשונים של התפשטות Covid 19 תסכן את מעמדו.

מדינת המשטרה הסינית היא עדיין הגדולה והחזקה ביותר בתולדות מדינות המשטרה. השבוע שמענו פרטים מצמררים על היקף הדיכוי שלה בחבל שינג'יאנג, בצפון־מערב סין. מסמכים חדשים מגלים לכאורה, שהמשטר החליט על הפללה של כל פעילות דתית בין מוסלמים. אנשים נשלחו למחנות ריכוז מפני שגידלו זקן, או מפני שאצבעם הקישה על כתובת אינטרנט שהובילה אל רשת זרה.

אומרים שמיליון אויגורים - מוסלמים דוברי לשון טורקית הקרובים אל הקאזאחים - נאסרו ונשלחו לחינוך מחדש. אבל מה הם מיליון בני אדם כאשר סין בולשת אחרי 780 מיליון.

לא זו בלבד שהווירוס אינו מוכרח להחליש את מדינת המשטרה, אלא אדרבא הוא עשוי לחזק אותה. היא למדה איך להרחיב את שליטתה, והיא תעשה שימוש בידיעותיה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

תיקון והתנצלות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"