גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כולן כמו אפל: זו הסיבה שתעשיית השבבים מצליחה למתן את פגיעת הקורונה

אזהרת ההכנסות של אפל בגלל השלכות וירוס הקורונה מעוררת חששות לגבי שרשרת האספקה בתעשיית השבבים ● סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, דווקא מרגיע: "הרבה חברות הוציאו את הייצור מסין בגלל מלחמת הסחר" ● האם בכל זאת יש מה לחשוש?

עובד במפעל שבבים בסין / צילום: רויטרס
עובד במפעל שבבים בסין / צילום: רויטרס

ההודעה של אפל לפיה היא לא תעמוד בתחזית ההכנסות שפרסמה בגלל השפעות וירוס הקורונה על הפעילות הכלכלית בסין הייתה צפויה באופן יחסי. כבר לפני כמה ימים חזו אנליסטים כי בשל החשיפה הגבוהה של אפל לסין - הן בצד הייצור במדינה שפוגע במכירות האייפונים בעולם כולו, והן בצד הצרכני בסין עצמה - עלול קצב הייצור להתכווץ בכ-5%-10%.

ועדיין, ההודעה של אפל  הכבידה מעט על מניית החברה (שירדה ב-1.8%) ועל חלק מהמדדים (למשל מדד SOX, שמרכז חברות שבבים וירד ב-1.4%). הסיבה, בין השאר, היא מכיוון שכבר בתחזית ההכנסות המקורית שלה נלקחו השפעות וירוס הקורונה, אך כנראה שלא מספיק. העובדה שהידיעה המשמעותית הראשונה על פגיעה ממשית במכירות מגיעה מענקית הטכנולוגיה מעוררת תשומת לב ודאגה. הסיבה לכך היא שזהו איתות משמעותי ראשון למשבר שעלול להתפתח בשל השבתתו החלקית מאונס של מפעל הייצור של העולם, כפי שמכנים את סין.

החשש הוא שככל שעובר הזמן במהלכו קצב הייצור בסין מואט או נעצר, כך עולה הסיכון לפגיעה בסחר העולמי. חשש נוסף הוא שהחברות הראשונות להיפגע יהיו חברות, כמו אפל, שחלק משמעותי מכוח הייצור שלהן או שוק היעד שלהן הוא בסין.

אם לשפוט ממחקר שערכה חברת LLamasoft שבדקה את הרגישות של שרשראות האספקה לתעשיות השונות בעולם - החשש כעת הוא שאפל היא רק הסנונית הראשונה. על פי LLamasoft, תעשיית ההייטק מגלה רגישות גבוהה יותר לפגיעה בשרשרת האספקה בהשוואה לתעשיות כמו קמעונאות, רכב, פארמה ואחרות. הרגישות באה לידי ביטוי בשני פרמטרים - זמינות המלאים שהחברות מחזיקות, וקיומם של מקורות אספקה חלופיים. לתעשיית הטכנולוגיה יש הרבה פחות אורך נשימה ופחות אלטרנטיבות לאספקת רכיבים שדרושים לה.

המשבר הנוכחי הוא לא המשבר העולמי הראשון באסיה שפוגע בשרשרת האספקה הגלובלית, והעולם כבר הראה יכולת התאוששות מרשימה, ממשבר הסארס בתחילת שנות ה-2000 ועד הצונאמי. מאידך, העולם תלוי היום בייצור בסין יותר מאשר אי פעם. המחוז שנפגע בסין הוא משמעותי בייצור רכיבים חשובים לעולם הסמארטפונים (בעיקר זיכרונות לעולם הטלקום), לסיבים אופטיים ולעולם הרכב.

המלחמה בוואווי השתלמה?

עד כמה רגישה תעשיית האלקטרוניקה העולמית והמקומית לפגיעה בכושר הייצור של סין, ועד כמה המקרה של אפל הוא אכן אות לבאות? סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מנסה לצנן את החששות, ומסביר כי מבחינת ההשפעות על הסחר העולמי אפשר לראות את ההתמודדות עם משבר הקורונה כהמשך של ההתמודדות עם מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, שחלק גדול ממנה נגע ישירות לתעשיית השבבים.

לדברי וסצ'ונוק, דווקא הודות למלחמת הסחר, התעשייה הגיעה מוכנה יותר למשבר הקורונה. "הצעדים שנקטו חברות כדי להגן על עצמן מהשפעות מלחמת הסחר מועילים להם מאוד היום, הוא מסביר. "למשל, בשל העלאת מכסים על סחורות מסין בשיעור של 25%, הרבה חברות העבירו את הייצור שלהן מסין למקומות אחרים כמו וייטנאם או פיליפינים, ואפל הייתה בין הראשונות לעשות זאת".

בשוק השבבים ספציפית, מסביר וסצ'ונוק, הסיכון לשרשרת האספקה לא חמור במיוחד משום שתחום זה הוא "אחד מהתחומים הבודדים שארה"ב מחזיקה בו ביתרון תחרותי. מצד אחד, במסגרת מלחמות הסחר חברות שבבים רבות הפסיקו למכור לסין, ומהצד השני, גם קונים ממנה פחות - היה חרם על ZTE ומאוחר יותר גם על וואווי, מה שגרם לארה"ב לקנות מספקים אחרים, בעיקר באירופה".

אלו לא הסיבות היחידות לכך שלדברי וסצ'ונוק המקרה של אפל הוא נקודתי. לטענתו, "ייתכן שהבעיות של אפל קשורות יותר לנתחי שוק ופחות לחולשה בשוק כולו. כבר חמש שנים ששוק הסלולר לא צומח מבחינת יחידות נמכרות ולכן קשה להפריד מה נובע מהקורונה ומה נובע מהאטה כללית בשוק הסלולר".

וסצ'ונוק מציין גם כי בינתיים סימני ההאטה עוד לא הגיעו לפרסומים הרשמיים של חברות השבבים הישראליות. לדבריו, "קמטק פרסמה תחזית לפיה לא תושפע מקורונה, "ואילו נובה, לקחה בחשבון את השפעת הקורונה בתחזית לרבעון הבא. גם טאואר הישראלית אינה רואה השפעה מהותית מהנגיף על התחזית לרבעון הראשון 2020, מעבר לאחוז אחד בלבד מהכנסותיה".

"גם חברות השבבים וציוד לשבבים מארה"ב, כמו KLA שרכשה את אורבוטק או אנבידיה שרוכשת את מלאנוקס, ציינו בדוחותיהן שאינן רואות השפעה מהתפשטות הנגיף על עסקיהן", הוסיף וסצ'ונוק. הגישה של החברות, טוען וסצ'ונוק, היא שגם אם תהיה האטה ברבעון הנוכחי, צפוי לחול גידול ברבעון שלאחר מכן.

סרגיי וסצ’ונוק, אנליסט בכיר, אופנהיימר / צילום: תמר מצפי

האם מלאים היו עוזרים או לא?

אם כך, מהם המאפיינים העדכניים של שוק השבבים שעלולים לגרום לו לרגישות יתר למשבר? חנוך מליס, מנכ"ל חברת כ.א.מ אלקטרוניקה, שפועלת בתחום של מעגלים מודפסים, מסביר בשיחה עם "גלובס" כי אחת מנקודות התורפה היא כאמור בעיית המלאי. מליס מסביר כי בשנתיים האחרונות הוזלת מחיר הכסף בשל הריבית הנמוכה גרמה לכך שליצרנים יש פחות מוטיבציה להחזיק מלאי גדול. המגמה כיום, הוא מסביר, היא לקבל את הרכיב ולהרכיב אותו מיד על המוצר, טרנד שמכונה "ייצור בדיוק בזמן" ("Just-in-time manufacturing").

לדברי מליס, היצרנים נמדדים לפי יכולת לוגיסטית, וזו נמדדת בין השאר לפי מספר החודשים שהמלאי אמור להספיק. יצרן שיחזיק מלאי גדול מדי, טוען מליס, ישדר חולשה משום שייתפס כמי שלא תכנן נכון את עסקיו. כתוצאה מכך, אם בעבר עמדה רמת חודשי המלאי על כחצי שנה, כיום היא עומדת כל חודשיים-שלושה בלבד.

האם הגדלת המלאים הייתה מונעת פגיעה בשרשרת האספקה בעת משבר? גם לא בטוח. לדברי מליס, התשובה לא בהכרח חיובית. אפילו אם היצרנים היו מחזיקים מלאים גדולים מטבעה של התעשייה היא עדיין הייתה נותרת רגישה מאוד לכל תקלה או עיכוב: "במצב שנוצר, אפילו אם הייתה ליצרנים חצי שנה, מספיק שחסר מרכיב אחד כדי לשבש את העבודה. במקרים של רכיבים פשוטים אפשר אולי להקים מפעלים חדשים, אבל עם רכיבים מורכבים כמו מעבדים של אינטל למשל, פרק הזמן להקמת מפעל הוא ארוך באופן משמעותי". 

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת