גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק יו"רית אחת ופחות משליש נשים: כך נראים הדירקטוריונים בשוק המזון בישראל

תמונת המצב בדירקטוריונים של רשתות הקמעונאות ויצרניות המזון לא מזהירה ● עפרה שטראוס היא היו"רית היחידה, בתנובה יש רק נציגה אחת מתוך תשעה, ובאסם-נסטלה אין נשים כלל ● מי החברה שסירבה למסור את ל"גלובס" הנתונים ומי יצרנית הממתקים שבה יש 60% נשים?

נשים בדירקטוריון - רשתות הקמעונאות בתחום המזון ויצרניות מזון ומשקאות
נשים בדירקטוריון - רשתות הקמעונאות בתחום המזון ויצרניות מזון ומשקאות

על אף שהן מהוות מחצית מהאוכלוסייה, נשים מהוות פחות משליש מהדירקטוריונים של רשתות המזון הגדולות בישראל, ופחות מרבע מחברות המזון הציבוריות והגדולות הנוספות, כך עולה מבדיקת "גלובס". את הנתונים אספנו באמצעות מידע שמוסרות החברות הציבוריות לבורסה, ובאמצעות בקשה לשיתוף פעולה מצד החברות הפרטיות לצד שימוש במאגרי מידע גלויים.

רק חברה אחת סירבה למסור לפניית "גלובס" את מספר הנשים החברות בדירקטוריון שלה - החברה המרכזית למשקאות קלים שבבעלות דודי ורטהיים, המוכרת גם כקוקה קולה ישראל והבעלים של מחלבות טרה. קוקה קולה אמנם מתגאה לאורך השנים בגיוון התעסוקתי שלה, אך ככל הנראה בחברה משוכנעים שגם ב-2020 אין מקום לשקיפות בנוגע לנוכחות הנשית בקרב חברי הדירקטוריון.

עם זאת, מהנתונים המופיעים על החברה ברשם החברות עולה כי בדירקטוריון החברה יש אפס נשים מתוך ארבעה דירקטורים גברים, וזאת מאז מאי 2019 כשדרורית ורטהיים, אחותו של דודי, הוחלפה על-ידי יאיר נחמן שלהב.

חברה פרטית נוספת בשוק המזון שלא ניתן למצוא ולו אישה אחת בין חברי הדירקטוריון שלה, היא אסם-נסטלה שמכהנים בה שבעה חברי דירקטוריון, כולם גברים. למרות זאת, להוציא היו"ר דן פרופר, כל הדירקטורים הם בעלי תפקידים בקונצרן נסטלה הבינלאומית. ואולם בקרב ההנהלה הבכירה של החברה כן ניתן למצוא נשים בעמדות מפתח, וביניהן זהבה מרטינוביץ', מנכ"לית חטיבת החטיפים באסם.

נשים בדירקטוריון - רשתות קמעונאות בתחום המזון והמשקאות

פער בין ההנהלה לדירקטוריון

הדמות הנשית הבולטת ביותר בקרב ספקיות המזון היא עפרה שטראוס, היו"ר ומבעלי השליטה בחברת המזון הציבורית השנייה בגודלה בשוק הישראלי. מבין ספקיות המזון הגדולות, שטראוס גם מתבלטת בנוכחות נשית בקרב חברי הדירקטוריון, כשמתוך 12 דירקטורים, מחצית מהם נשים, בהן נציין שתי דמויות בולטות - גליה מאור, בעבר מנכ"לית בנק לאומי והמפקחת על הבנקים, ודורית סלינגר, לשעבר הממונה על שוק ההון והביטוח.

ואולם בין חברי ההנהלה של הקבוצה יש מיעוט נשים - הילה מקויסיוס, סמנכ"לית משאבי האנוש, היא חברת ההנהלה היחידה בקבוצה

לעומת זאת בתנובה, חברת המזון הפרטית והגדולה בישראל, יש רק אישה אחת בדירקטוריון מתוך תשעה חברי דירקטוריון. ואולם בקרב חברי ההנהלה נמצאת אישה דומיננטית בתפקיד ליבה - ענת גרוס שון - המכהנת כמנכ"לית חטיבת החלב של תנובה.

חברת הממתקים בולטת לחיוב

ספקיות מזון נוספות שבהן רק אישה אחת מכהנת כדירקטורית הן יבואניות המזון וילי פוד, נטו ויפאורה (כלל משקאות). ביצרניות המשקאות טמפו מכהנות שתי דירקטוריות מתוך שמונה. דווקא בחברת הממתקים הקטנה יחסית, כרמית, יש נוכחות נשית בשיעור הגבוה ביותר מבין כל החברות שנבדקו - 60%. בחברה מכהנות שלוש נשים מתוך חמישה דירקטורים, כשאחת מהן, מיכל קלימברג היא בתו של היו"ר ובעל השליטה.

נציין כי לאחרונה מינתה וילי פוד לתפקיד המנכ"לות את עינת פלד-שפירא, וזו צפויה להיכנס לתפקידה באופן רשמי בקרוב. יוניליוור אמנם לא נכללה בחברות שבדקנו, אך עד החודש שעבר הייתה אחת מחברות המזון הבולטות שנוהלה בידי נשים, כשבראשה עמדה במשך כשש וחצי שני ענת גבריאל, וזאת בנוסף לנילי צור שכיהנה עד לאחרונה כמנכ"לית ויסוצקי והחברה הודיעה על סיום תפקידה בחודש שעבר.

30% נשים ואף לא יו"רית אחת

בחינה של חברי הדירקטוריון ברשתות המזון והפארם הגדולות מגלה כי באף אחת מהן אין יו"ר אישה, אך כ-30% מתוכם הן נשים. על פניו מדובר בנתונים מפתיעים לטובה ביחס לכך שמדובר בשוק שנתפס כמסורתי ברוחו. ואולם מגמה נוספת העולה מן הבדיקה מעלה תמונה מורכבת יותר: מתברר כי חלק בולט מהנשים המכהנות בדירקטוריונים בענף המזון הן קרובות משפחה של בעלי השליטה או של בעל מניות גדול אחר.

כך למשל בשופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בישראל מכהנים עשרה דירקטורים, מתוכם שלוש נשים. אחת מהן היא דיאנה אינגריד אלשטיין-דן, אחותו של מי שהיה בעל השליטה ברשת וכיום מהווה את בעל המניות הגדול ביותר בה - אדוארדו אלשטיין. בהנהלת החברה בולטת הנוכחות של טליה הובר - סמנכ"ל הכספים של הקבוצה, ובכל זאת, הובר האישה היחידה בשדרת הניהול הנוכחית כך שגם בקרב חברי ההנהלה בשופרסל ניתן למצוא מיעוט נשים.

ברמי לוי שיווק השקמה, הרשת שנושאת את שם בעליה, מכהנות שלוש נשים מתוך תשעה דירקטורים, בהן בין היתר דליה איציק, לשעבר שרת התקשורת ויו"ר הכנסת. אגב, דווקא בהנהלת החברה ישנם דווקא ניתן למצוא נשים: יפית לוי אטיאס, בתו של לוי, היא מנהלת השיווק של הרשת, עדינה לוי, אישתו, היא סמנכ"ל וגזברית הראשית, וענבל סיידוף בראשי משמשת כיועצת המשפטית ומזכירת החברה.

בדומה לרשת רמי לוי, גם ביתר חברות המזון שנולדו כחברות משפחתיות יש נוכחות נשית בהנהלה ובדירקטוריון בין היתר של בנות משפחת בעלי השליטה. כך למשל גם ביוחננוף, שמבין רשתות המזון מציגה את שיעור הנשים הגבוה ביותר בדירקטוריון שלה (57%) עם ארבע מתוך שבע נשים, כשאחת מהן היא שרית יוחננוף המכהנת כדירקטורית וכמשנה למנכ"ל איתן יוחננוף, אחיה.

גם בטיב טעם המציאות דומה. מתוך שבעה דירקטורים מכהנים ישנן שתי נשים בלבד, כשאחת מהן היא בתו של בעל השליטה, חן חגי כהן. אגב, בדירקטוריון של סופר פארם הפרטית שבשליטת ליאון קופלר וששותף בה ג'ורג' חורש באמצעות קבוצת יוניון, מכהנים חמישה דירקטורים, ורק אחת מהם אישה.

בקבוצת יינות ביתן שבבעלות נחום ביתן, שנמצאת בימים אלה במאבק על יציבותה, אין כלל דירקטוריון. 

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: היועצים של טראמפ מעדיפים שישראל תתקוף ראשונה באיראן

שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

מיליארדים ירדו לטמיון, אך גיוסי האג"ח מאמריקה בת"א נמשכים

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ עשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה במחירי ביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה