גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק יו"רית אחת ופחות משליש נשים: כך נראים הדירקטוריונים בשוק המזון בישראל

תמונת המצב בדירקטוריונים של רשתות הקמעונאות ויצרניות המזון לא מזהירה ● עפרה שטראוס היא היו"רית היחידה, בתנובה יש רק נציגה אחת מתוך תשעה, ובאסם-נסטלה אין נשים כלל ● מי החברה שסירבה למסור את ל"גלובס" הנתונים ומי יצרנית הממתקים שבה יש 60% נשים?

נשים בדירקטוריון - רשתות הקמעונאות בתחום המזון ויצרניות מזון ומשקאות
נשים בדירקטוריון - רשתות הקמעונאות בתחום המזון ויצרניות מזון ומשקאות

על אף שהן מהוות מחצית מהאוכלוסייה, נשים מהוות פחות משליש מהדירקטוריונים של רשתות המזון הגדולות בישראל, ופחות מרבע מחברות המזון הציבוריות והגדולות הנוספות, כך עולה מבדיקת "גלובס". את הנתונים אספנו באמצעות מידע שמוסרות החברות הציבוריות לבורסה, ובאמצעות בקשה לשיתוף פעולה מצד החברות הפרטיות לצד שימוש במאגרי מידע גלויים.

רק חברה אחת סירבה למסור לפניית "גלובס" את מספר הנשים החברות בדירקטוריון שלה - החברה המרכזית למשקאות קלים שבבעלות דודי ורטהיים, המוכרת גם כקוקה קולה ישראל והבעלים של מחלבות טרה. קוקה קולה אמנם מתגאה לאורך השנים בגיוון התעסוקתי שלה, אך ככל הנראה בחברה משוכנעים שגם ב-2020 אין מקום לשקיפות בנוגע לנוכחות הנשית בקרב חברי הדירקטוריון.

עם זאת, מהנתונים המופיעים על החברה ברשם החברות עולה כי בדירקטוריון החברה יש אפס נשים מתוך ארבעה דירקטורים גברים, וזאת מאז מאי 2019 כשדרורית ורטהיים, אחותו של דודי, הוחלפה על-ידי יאיר נחמן שלהב.

חברה פרטית נוספת בשוק המזון שלא ניתן למצוא ולו אישה אחת בין חברי הדירקטוריון שלה, היא אסם-נסטלה שמכהנים בה שבעה חברי דירקטוריון, כולם גברים. למרות זאת, להוציא היו"ר דן פרופר, כל הדירקטורים הם בעלי תפקידים בקונצרן נסטלה הבינלאומית. ואולם בקרב ההנהלה הבכירה של החברה כן ניתן למצוא נשים בעמדות מפתח, וביניהן זהבה מרטינוביץ', מנכ"לית חטיבת החטיפים באסם.

נשים בדירקטוריון - רשתות קמעונאות בתחום המזון והמשקאות

פער בין ההנהלה לדירקטוריון

הדמות הנשית הבולטת ביותר בקרב ספקיות המזון היא עפרה שטראוס, היו"ר ומבעלי השליטה בחברת המזון הציבורית השנייה בגודלה בשוק הישראלי. מבין ספקיות המזון הגדולות, שטראוס גם מתבלטת בנוכחות נשית בקרב חברי הדירקטוריון, כשמתוך 12 דירקטורים, מחצית מהם נשים, בהן נציין שתי דמויות בולטות - גליה מאור, בעבר מנכ"לית בנק לאומי והמפקחת על הבנקים, ודורית סלינגר, לשעבר הממונה על שוק ההון והביטוח.

ואולם בין חברי ההנהלה של הקבוצה יש מיעוט נשים - הילה מקויסיוס, סמנכ"לית משאבי האנוש, היא חברת ההנהלה היחידה בקבוצה

לעומת זאת בתנובה, חברת המזון הפרטית והגדולה בישראל, יש רק אישה אחת בדירקטוריון מתוך תשעה חברי דירקטוריון. ואולם בקרב חברי ההנהלה נמצאת אישה דומיננטית בתפקיד ליבה - ענת גרוס שון - המכהנת כמנכ"לית חטיבת החלב של תנובה.

חברת הממתקים בולטת לחיוב

ספקיות מזון נוספות שבהן רק אישה אחת מכהנת כדירקטורית הן יבואניות המזון וילי פוד, נטו ויפאורה (כלל משקאות). ביצרניות המשקאות טמפו מכהנות שתי דירקטוריות מתוך שמונה. דווקא בחברת הממתקים הקטנה יחסית, כרמית, יש נוכחות נשית בשיעור הגבוה ביותר מבין כל החברות שנבדקו - 60%. בחברה מכהנות שלוש נשים מתוך חמישה דירקטורים, כשאחת מהן, מיכל קלימברג היא בתו של היו"ר ובעל השליטה.

נציין כי לאחרונה מינתה וילי פוד לתפקיד המנכ"לות את עינת פלד-שפירא, וזו צפויה להיכנס לתפקידה באופן רשמי בקרוב. יוניליוור אמנם לא נכללה בחברות שבדקנו, אך עד החודש שעבר הייתה אחת מחברות המזון הבולטות שנוהלה בידי נשים, כשבראשה עמדה במשך כשש וחצי שני ענת גבריאל, וזאת בנוסף לנילי צור שכיהנה עד לאחרונה כמנכ"לית ויסוצקי והחברה הודיעה על סיום תפקידה בחודש שעבר.

30% נשים ואף לא יו"רית אחת

בחינה של חברי הדירקטוריון ברשתות המזון והפארם הגדולות מגלה כי באף אחת מהן אין יו"ר אישה, אך כ-30% מתוכם הן נשים. על פניו מדובר בנתונים מפתיעים לטובה ביחס לכך שמדובר בשוק שנתפס כמסורתי ברוחו. ואולם מגמה נוספת העולה מן הבדיקה מעלה תמונה מורכבת יותר: מתברר כי חלק בולט מהנשים המכהנות בדירקטוריונים בענף המזון הן קרובות משפחה של בעלי השליטה או של בעל מניות גדול אחר.

כך למשל בשופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בישראל מכהנים עשרה דירקטורים, מתוכם שלוש נשים. אחת מהן היא דיאנה אינגריד אלשטיין-דן, אחותו של מי שהיה בעל השליטה ברשת וכיום מהווה את בעל המניות הגדול ביותר בה - אדוארדו אלשטיין. בהנהלת החברה בולטת הנוכחות של טליה הובר - סמנכ"ל הכספים של הקבוצה, ובכל זאת, הובר האישה היחידה בשדרת הניהול הנוכחית כך שגם בקרב חברי ההנהלה בשופרסל ניתן למצוא מיעוט נשים.

ברמי לוי שיווק השקמה, הרשת שנושאת את שם בעליה, מכהנות שלוש נשים מתוך תשעה דירקטורים, בהן בין היתר דליה איציק, לשעבר שרת התקשורת ויו"ר הכנסת. אגב, דווקא בהנהלת החברה ישנם דווקא ניתן למצוא נשים: יפית לוי אטיאס, בתו של לוי, היא מנהלת השיווק של הרשת, עדינה לוי, אישתו, היא סמנכ"ל וגזברית הראשית, וענבל סיידוף בראשי משמשת כיועצת המשפטית ומזכירת החברה.

בדומה לרשת רמי לוי, גם ביתר חברות המזון שנולדו כחברות משפחתיות יש נוכחות נשית בהנהלה ובדירקטוריון בין היתר של בנות משפחת בעלי השליטה. כך למשל גם ביוחננוף, שמבין רשתות המזון מציגה את שיעור הנשים הגבוה ביותר בדירקטוריון שלה (57%) עם ארבע מתוך שבע נשים, כשאחת מהן היא שרית יוחננוף המכהנת כדירקטורית וכמשנה למנכ"ל איתן יוחננוף, אחיה.

גם בטיב טעם המציאות דומה. מתוך שבעה דירקטורים מכהנים ישנן שתי נשים בלבד, כשאחת מהן היא בתו של בעל השליטה, חן חגי כהן. אגב, בדירקטוריון של סופר פארם הפרטית שבשליטת ליאון קופלר וששותף בה ג'ורג' חורש באמצעות קבוצת יוניון, מכהנים חמישה דירקטורים, ורק אחת מהם אישה.

בקבוצת יינות ביתן שבבעלות נחום ביתן, שנמצאת בימים אלה במאבק על יציבותה, אין כלל דירקטוריון. 

עוד כתבות

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ־80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט־אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

גורם ביטחוני מעריך: אלו הסיכויים שאיראן תתקוף את ישראל

טראמפ באיום נוסף: "אם איראן תוציא להורג מוחים - נפעל בעוצמה חזקה מאוד" ●  סעודיה, עומאן וקטאר אומרות מאחורי הקלעים לבית הלבן כי ניסיון להפיל את המשטר האיראני יטלטל את שווקי הנפט ● ממשל טראמפ צפוי להודיע היום על מעבר לשלב השני בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הדואליות זינקו, מדד הביטוח ירד ב-1.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4%, מדד הביטוח ב-1.4% ● אורמת עלתה בכ-4% בעקבות הסכם למכירת חשמל לחברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● גילת עלתה בעקבות הזינוק אתמול בוול סטריט ● מניית מבטח שמיר ירדה ב-4.5%, קבוצת אקרשטיין ב-3.8%

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל, שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

כבר לא בונים עליהן: כך הצטמק משקלן של חברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א–35 ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

בארה"ב בטוחים: לישראל יש יד בהיחלשות המשטר האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט ג'ורנל טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות לחולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם