גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: כשלפיד החירות כבה באפגניסטן

מלחמת 18 השנה וטריליון הדולר מסתיימת והולכת ממש כפי שהסתיימה מלחמת וייטנאם כמעט לפני 50 שנה: בכישלון צבאי, פוליטי ומוסרי ● האם אמריקה תיסוג מן העולם?

חיילים אמריקאיים באפגניסטן / AP   Massoud-Hossaini
חיילים אמריקאיים באפגניסטן / AP Massoud-Hossaini

לוחמה, שמלומדים מודרניים קוראים "א-סימטרית", הורסת אימפריות, או לפחות מחלישה אותן, או לפחות תוחמת את גבולות התפשטותן. תוכלו לשאול בהזדמנות את אוגוסטוס, ראשון קיסרי רומא. לפני 2,011 שנה הוא איבד שני לגיונות ללוחמי גרילה גרמנים, ובזה הקיץ הקץ על החלום של גרמניה דוברת לטינית.

לוחמה א-סימטרית בהרי הקווקז האטה את ההתפשטות המתוכננת של הקיסרות הרוסית דרומה, באמצע המאה ה-19. אלמלא האטה, רגליהם של קוזאקים היו משתכשכות אל נכון בנהר הירדן, ואת מושבות ארץ ישראל היו מעטרות כנסיות פרבוסלביות.

הרשימה ארוכה מאוד. ארה"ב התנסתה בשלושה אקטים מרכזיים של לוחמה א-סימטרית. כאשר הגיחה מקונכייתה, ב-1898, ואסרה מלחמה על ספרד, היא החליטה לכבוש מידיה את הפיליפינים. כוחותיה התקבלו תחילה כמשחררים, אבל עד מהרה התברר שהם מעדיפים לשעבד. 13 שנה לחמה אמריקה כדי להכניע את המורדים המקומיים.

זה לא עבד בג'ונגלים של וייטנאם בין 1965 ל-1973. בשיא מעורבותה, ארה"ב החזיקה יותר מחצי מיליון חיילים בדרום וייטנאם, כדי למנוע את נפילתה בידי הקומוניסטים. ב-1973 היא חתמה הסכם שלום עם הקומוניסטים. בהסכם לא היה ממש. הוא היה פתח חילוץ ממלחמה לא-פופולרית, לא יותר. בעלי הברית המקומיים לא היו מסוגלים להגן על עצמם. באפריל 1975, הקומוניסטים צעדו אל תוך סייגון בירת הדרום, הפכו אותה לקריית הו צ'י מין, ושמו קץ לניסיון רב-המומים לכונן דמוקרטיה בהודו-סין.

הטראומה של וייטנאם פרנסה את מהלך המחשבה והפוליטיקה בארה"ב בדור הבא. מעורבות צבאית מעבר לים הייתה לצנינים בעיני מנהיגים משתי המפלגות הגדולות. הפעולה הצבאית הנועזת ביותר של רונלד רייגן, הנץ האנטי-קומוניסטי המפורסם, הייתה לכבוש את גרנאדה, אי זעיר בים הקריבי. הביטחון העצמי חזר עם התמוטטות הקומוניזם, בסוף שנות ה-80. אחר כך בא היום הנמהר בספטמבר 2001. הטראומה של המגדלים התאומים השכיחה את הטראומה של וייטנאם.

ארה"ב ביכרה להתעלם מן ההיסטוריה הרחוקה והקרובה, וגמרה אומר לא רק לסלק את אל קעידה מאפגניסטן, אלא גם להחליף את המשטר שאירח אותה. אפגניסטן הוזמנה לצאת מן החשיכה הכבדה של ימי הטליבאן, ולהפוך ל"דמוקרטיה מוסלמית".

מפת הדרכים לשום מקום

השבוע שמענו שארה"ב והטליבאן ציירו מפת דרכים לסיום המלחמה. איננו יודעים כמה זמן זה ייקח, אבל דונלד טראמפ להוט להודיע עוד לפני יום הבחירות (נובמבר) שהוא חילץ את ארצו מן הביצה האפגנית. ההסכם מדבר על "תהליך", שיכלול דיאלוג בין האפגנים הניצים. אבל נהיר לכול שבדיבור הזה אין ממש. הטליבאן אינם מכירים בממשלה הנבחרת. הם חושבים אותה לבובה אמריקאית, ואין זה מן הנמנע שהם צודקים. הסיכוי של הממשלה הזו להוסיף ולהתקיים לאחר יציאת הכוחות האמריקאיים מוכרח להיחשב לזעום, שלא לומר אפסי.

רשת הרדיו הציבורית בארה"ב, NPR, שידרה השבוע ראיונות עם תושבים בקאבול הבירה. רוח נכאים נשבה מהם. הפסקת המלחמה, כי תבוא, תהיה הקלה עצומה בשביל אוכלוסייה אזרחית החיה זה שנים בצל טרור ואלימות שרירותית מבית הטליבאן. אבל נשים אחוזות חיל ורעדה מפני מה שמצפה להן. איש אינו נותן אמון בהבטחת הטליבאן שהם השתנו, ועברו "מודרניזציה".

הלב נשבר למשמע הקולות הבוקעים מקאבול. אפשר ש-18 השנים האחרונות היו לשווא. אפשר שהשקעה אמריקאית פנטסטית (4 מיליארד דולר בשנה לצורכי פיתוח, לא כולל הוצאות צבאיות) ירדה לטמיון.

"מה יצא לנו?"

בדצמבר, ה"וושינגטון פוסט" פרסם את "ההיסטוריה הסודית של המלחמה", על יסוד 2,000 עמודים של מסמכים מסווגים. הם מראים שהכישלון של וייטנאם חזר על עצמו לא רק במובן של תוצאות, כי אם גם במובן של תהליכים.

גנרלים שיקרו לפוליטיקאים מעשה שגרה, או עיוותו את המציאות. "היינו משוללים הבנה מעמיקה של אפגניסטן. לא היה לנו מושג מה אנחנו עושים", מצוטט גנרל שפיקח על המלחמה מטעם ממשלי בוש ואובמה.

"מה יצא לנו מן המאמץ הזה, שעלה טריליון דולר? האם הוא היה שווה טריליון?", צוטט קצין של הקומנדו הימי האמריקאי, אשר שימש במטה הבית הלבן בימי בוש ואובמה.

מלחמת אפגניסטן אינה שנואה על האמריקאים באותה מידה שהייתה מלחמת וייטנאם. סיבה חשובה אחת היא שאין עוד בארה"ב גיוס חובה. הרוגי אפגניסטן ופצועיה הם אפוא מתנדבים. מאחר שרוב המתנדבים מגיעים משכבות כלכליות נמוכות, בדרך כלל בערים קטנות או באזורים כפריים, הרושם של קורבנם אינו נטבע במרכזי האוכלוסייה העיקריים. כמובן, גם האבדות נמוכות בהרבה. בווייטנאם נפלו 55 אלף בשמונה שנים ופחות. באפגניסטן נפלו 2,400 (עדיין נופלים) ב-18 שנה ויותר. אבל מספר הפצועים והנפגעים נפשית הוא עצום.

מלחמת אפגניסטן מקרטעת לקראת סופה העגום בדיוק בזמן שבו בית אסד ונותני חסותו משלימים את ניצחונם על המורדים מקץ תשע שנים. מדוע ההתערבות החיצונית הצליחה בסוריה ונכשלה באפגניסטן? קודם כול מפני שהיא כוללת בעלי ברית אפקטיביים. לארה"ב לא היו כאלה באפגניסטן. שנית, מפני שתיקון עולם לא היה אחד מיעדיה. שלישית, מפני ששום ארץ שכנה לא הגישה סיוע מסיבי ופרוזדור כניסה בטוח למורדים הסורים. לטליבאן יש פקיסטן, שהמציאה אותם לפני 25 שנה ויותר, ודאגה לשלומם. אילו טורקיה עשתה לפני שבע-שמונה שנים מה שהיא מנסה לעשות עכשיו, ואילו ישראל הייתה עוזרת לה קצת, אפשר שסוריה לא הייתה הופכת לפרוטקטורט רוסי-איראני.

מה תעולל יציאת אפגניסטן לארה"ב? היא תשקע ותלך אל מצב רוח בדלני, בייחוד אם טראמפ יוסיף להיות נשיאה, ותשקיף על העולם ממצודת אמריקה, שרובוטים יורי-לייזר יגנו עליה מן החלל החיצון, או משהו כזה.

רוב הארצות יגיעו אז למסקנה שהן צריכות לעשות עסקים עם בריונים שכונתיים כדי להישאר בחיים. הן יעשו. לפידי חירות אמריקאיים יהיו זקוקים לטראומה עצומה כדי לחזור ולהידלק.

עוד כתבות

פרופ' דן טרנר והסטטיסטיקאית רונה לוחן / צילום: המרכז הרפואי שערי צדק

אחרי שנים שבהן חשבו שהתרופה גורמת לסרטן - זו הסיבה האמיתית

מחקר רחב-היקף בחולי קרוהן וקוליטיס, שנערך בבית החולים שערי צדק, מראה כי העלייה בסיכון ללימפומה נובעת מחומרת הדלקת שהכתיבה את הטיפול – ולא מהתרופות עצמן, כפי שנהוג היה לחשוב

רווחים כלואים / אילוסטרציה: גלובס

כפול מהתחזית: היקף המס מהרווחים הכלואים צפוי להגיע ל-20 מיליארד שקל ב־2025

על פי הערכות של בכירים ברשות המסים, ההכנסות מרווחים צבורים צפויות להסתכם בשנת 2025 בעד 20 מיליארד שקל ● מדובר בגבייה כפולה מגביית מס ממוצעת בגין חלוקת דיבידנדים בשנה רגילה ● בינואר אשתקד רפורמת הרווחים הכלואים נכנסה לתוקף ואילצה בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2%

שר הכלכלה ניר ברקת. ''סופשבוע'', ערוץ 14, 08.01.26 / צילום: איל יצהר

ברקת צודק: הפטור ממע"מ ליבוא מנוגד למגמה בעולם

שר הכלכלה ניר ברקת התנגד להעלאת הפטור ממע"מ ליבוא, וציין כי מדינות אחרות עושות את ההפך ● בחינת המצב בארה"ב, באיחוד האירופי ובבריטניה מראה שהוא צודק ● המשרוקית של גלובס

וולט מרקט, נווה צדק / צילום: שי עזרי, Wolt ישראל

וולט תיפרד מהנכס החשוב שלה? מאחורי האולטימטום של רשות התחרות

רשות התחרות פועלת בזהירות מוצדקת מול הכוח שצברה וולט בענף המשלוחים המהירים ● ואולם, פירוק וולט מרקט כעת עלול לפגוע בשירות שממלא צורך אמיתי עבור הצרכנים – עוד בשלב שבו החשש מפגיעה בתחרות הוא עדיין תיאורטי בלבד

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מניות הבנייה נפלו, הביטחוניות זינקו במעל 3%

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3% ● נקסט ויז'ן זינקה במעל 7%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

אילו הרגלים קטנים עושים הבדל בבריאות שלנו? / צילום: Shutterstock

במעבדה בבר אילן חוקרים מגלים איך תוכלו להאריך חיים עם שינוי אחד קטן

פרופ' יונתן רבינוביץ' הקים באוניברסיטה מכון מחקר לאריכות ימים ואיכות חיים, שמטרתו לבחון אילו שינויים בשגרת היומיום ישיגו את ההשפעה הכי גדולה על הבריאות לטווח ארוך ● למכון כבר יש תובנות ממחקרים הנוגעים לשתיית מים, שינה והליכה

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

ההצעה הנמוכה שזכתה והקשר למועדון הלקוחות: הוט מובייל בדרך לידי דלק ישראל

הקבוצה שבשליטת להב אל.אר מסתמנת כמנצחת במרוץ לרכישת חברת הסלולר שמחזיקה בכ-15% מהשוק ● בכך היא עוקפת את פלאפון, חרף הצעה הנמוכה ב-400 מיליון שקל ● מה השיקולים שהכריעו, ולמה בדלק ישראל הצליחו היכן שנכשלו בפעמיים הקודמות?

סם סמית' (רקסהאם) חוגג לאחר שהבקיע גול מול קבוצת צ'רלטון אתלטיק / צילום: ap, Jon Super

התייקרות חבילות הספורט של צ'רלטון מגיעה גם ל-yes

yes מצטרפת להוט ולפרטנר שהעלו אף הן את מחירי חבילות הספורט של צ'רלטון, וגובה את הסכום הגבוה ביותר לחבילה זו – כ-100 שקל בחודש

בית חולים יוספטל, אילת / צילום: שלומי יוסף

המל"ג אישרה, בן גוריון נסוגה: אוניברסיטה זרה בדרך לאילת

בהחלטה חריגה המל"ג אישרה שתי תוכניות להקמת בית ספר לרפואה באילת: של אוניברסיטת בן גוריון ושל קבוצה פרטית בהובלת ד"ר משה כהן ובשיתוף אוניברסיטת דברצן מהונגריה ● בבן גוריון הודיעו: אם הם בפנים, אנחנו לא מעוניינים ● בשלב הראשון נקבע כי כהן יקים בית ספר קטן שבו ילמדו כ־30 סטודנטים, גם זרים, במסלול תלת שנתי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות בעקבות ההסלמה במלחמה הסחר העולמית

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5%, מדד ת"א 90 איבד 1.5% ● הדולר התחזק מול השקל בניגוד למגמה בעולם ● טופ גאם זינקה לאחר שדווח שתרכוש ב-30 מיליון דולר חברה אמריקאית בתחום, מנורה, הפניקס ומור מימשו בה אופציות ב-18 מיליון דולר ● משק אנרגיה זינקה בעקבות השקעה של הפניקס בה

מדד ת''א שובר שיא חדש / צילום: Shutterstock

הנקודה ה־4,000: מדדי ת"א חוצים רף היסטורי. האם זו בשורה טובה?

בתוך ימים מדד ת"א 125 וגם מדד ת"א 90 שברו שיא עגול חדש כשהגיעו ל־4,000 נקודות, וגם מדד ת"א 35 נמצא במרחק נגיעה מהשיא הזה ● ההיסטוריה מלמדת שהזמן שלוקח לחצות 1,000 נקודות הולך ומתקצר עם השנים, אבל בדרך לשם על המשקיעים לחצות רף פסיכולוגי ולעתים גם משבר

קניות ב-AI - התמונה נוצרה באמצעות ג'מיני

לא יודעים להחליט מה לקנות? זה הצ'אט שיפתור לכם את הבעיה

רכישת פריטים ישירות מתוך צ'אט בינה מלאכותית וחוויות תשלום חלקות, לצד גניבת זהויות עוד לפני ביצוע העסקה - אלה המגמות שיובילו את תחום התשלומים ב-2026, לפי דוח חדש של חברת Visa ● וגם: לראשונה, מחצית מכלל תשלומי הצרכנים בעולם לא יהיו במזומן

צוות Deep33 / צילום: אוהד קב

100 מיליון דולר: גיוס ראשון לקרן הדיפ-טק הישראלית אמריקאית

קרן ההון סיכון Deep33 Ventures השלימה סגירה ראשונה של 100 מיליון דולר, ולפי חברי הקרן צפויה להגיע ליעד של 150 מיליון ברבעון הראשון של 2026 ● הקרן, שהוקמה לאחרונה בישראל ובארה"ב, תפעל ותתמקד בטכנולוגיות שמוגדרות קריטיות לתשתיות

פסימיות היסטורית לגבי הגדלת ההכנסות בשנה הקרובה / אילוסטרציה: Shutterstock

פסימיות לגבי הכנסות, וחשש ממלחמת סחר: מה מנכ"לים צופים לשנת 2026?

של חברת הייעוץ PwC כולל 4,454 מנכ"לים מ-95 מדינות וטריטוריות, ומעלה שורה של ממצאים ● הפסימיות הרבה ביותר נרשמה בסין, שבה רק 5% מהמנכ"לים שהשתתפו בסקר סבורים כי יצליחו להגדיל הכנסות ב-2026

צילומים: AP/Dimitar dilkof, Andy Wong, Ludovic Marin, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מלחמת היין ופרשת גרינלנד: טראמפ מחריף את הטון מול אירופה, והשווקים מגיבים

הנשיא האמריקאי מגביר את הלחץ לקראת הגעתו לפורום דאבוס: איים במכסי ענק על צרפת, חשף הודעות פרטיות ממקרון וביקר את בריטניה על נסיגתה מאיי צ'אגוס ● בעוד דנמרק מחרימה את הכינוס, השווקים מגיבים בבריחה מהדולר לעבר הזהב ● המסחר בוול סטריט נפתח בירידות

פרויקט חלוציות של אנלייט / צילום: אנלייט

מהגדולים בישראל: מתקן אגירת אנרגיה ייפתח בעוטף עזה

המתקן, שצפוי להיפתח בסמוך למושב אוהד, יכלול תחנת משנה שתיקרא על שם סרן יפתח יעבץ ז"ל ● איגוד השיווק הישראלי ערך לראשונה תחרות אימפקט חברתי, מי זכה? ● וזה המינוי החדש לסגנית נשיא קרן ההון־סיכון Cyberstarts ● אירועים ומינויים

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק. ומה לגבי ישראל?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

פתיחת פורום דאבוס בשוויץ / צילום: ap, Markus Schreiber

הלו"ז של טראמפ בדאבוס נחשף: גרינלנד, עסקים והכרזה על מועצת השלום

הבית הלבן פרסם, כי נשיא ארה"ב יגיע לדאבוס מחר (ד') וינאם בפני הנוכחים בשעות הצוהריים ● על פי דיווח, טראמפ ישים דגש בפורום דאבוס, על סוגיית גרינלנד ועל "מועצת השלום" שהוא מנסה להקים כאלטרנטיבה לאו"ם במסגרת החזון האמריקאי לעזה

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מצוקת דיור? מספר יחידות הדיור בישראל עולה על מספר משקי הבית

על אף שמלאי הדירות חצה את רף ה־3 מיליון ועקף את מספר משקי הבית, כשל תכנוני מעמיק את משבר הדיור ● שלוש נקודות על שוק הנדל"ן בישראל, בעקבות נתוני למ"ס חדשים לשנת 2025