גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: כשלפיד החירות כבה באפגניסטן

מלחמת 18 השנה וטריליון הדולר מסתיימת והולכת ממש כפי שהסתיימה מלחמת וייטנאם כמעט לפני 50 שנה: בכישלון צבאי, פוליטי ומוסרי ● האם אמריקה תיסוג מן העולם?

חיילים אמריקאיים באפגניסטן / AP   Massoud-Hossaini
חיילים אמריקאיים באפגניסטן / AP Massoud-Hossaini

לוחמה, שמלומדים מודרניים קוראים "א-סימטרית", הורסת אימפריות, או לפחות מחלישה אותן, או לפחות תוחמת את גבולות התפשטותן. תוכלו לשאול בהזדמנות את אוגוסטוס, ראשון קיסרי רומא. לפני 2,011 שנה הוא איבד שני לגיונות ללוחמי גרילה גרמנים, ובזה הקיץ הקץ על החלום של גרמניה דוברת לטינית.

לוחמה א-סימטרית בהרי הקווקז האטה את ההתפשטות המתוכננת של הקיסרות הרוסית דרומה, באמצע המאה ה-19. אלמלא האטה, רגליהם של קוזאקים היו משתכשכות אל נכון בנהר הירדן, ואת מושבות ארץ ישראל היו מעטרות כנסיות פרבוסלביות.

הרשימה ארוכה מאוד. ארה"ב התנסתה בשלושה אקטים מרכזיים של לוחמה א-סימטרית. כאשר הגיחה מקונכייתה, ב-1898, ואסרה מלחמה על ספרד, היא החליטה לכבוש מידיה את הפיליפינים. כוחותיה התקבלו תחילה כמשחררים, אבל עד מהרה התברר שהם מעדיפים לשעבד. 13 שנה לחמה אמריקה כדי להכניע את המורדים המקומיים.

זה לא עבד בג'ונגלים של וייטנאם בין 1965 ל-1973. בשיא מעורבותה, ארה"ב החזיקה יותר מחצי מיליון חיילים בדרום וייטנאם, כדי למנוע את נפילתה בידי הקומוניסטים. ב-1973 היא חתמה הסכם שלום עם הקומוניסטים. בהסכם לא היה ממש. הוא היה פתח חילוץ ממלחמה לא-פופולרית, לא יותר. בעלי הברית המקומיים לא היו מסוגלים להגן על עצמם. באפריל 1975, הקומוניסטים צעדו אל תוך סייגון בירת הדרום, הפכו אותה לקריית הו צ'י מין, ושמו קץ לניסיון רב-המומים לכונן דמוקרטיה בהודו-סין.

הטראומה של וייטנאם פרנסה את מהלך המחשבה והפוליטיקה בארה"ב בדור הבא. מעורבות צבאית מעבר לים הייתה לצנינים בעיני מנהיגים משתי המפלגות הגדולות. הפעולה הצבאית הנועזת ביותר של רונלד רייגן, הנץ האנטי-קומוניסטי המפורסם, הייתה לכבוש את גרנאדה, אי זעיר בים הקריבי. הביטחון העצמי חזר עם התמוטטות הקומוניזם, בסוף שנות ה-80. אחר כך בא היום הנמהר בספטמבר 2001. הטראומה של המגדלים התאומים השכיחה את הטראומה של וייטנאם.

ארה"ב ביכרה להתעלם מן ההיסטוריה הרחוקה והקרובה, וגמרה אומר לא רק לסלק את אל קעידה מאפגניסטן, אלא גם להחליף את המשטר שאירח אותה. אפגניסטן הוזמנה לצאת מן החשיכה הכבדה של ימי הטליבאן, ולהפוך ל"דמוקרטיה מוסלמית".

מפת הדרכים לשום מקום

השבוע שמענו שארה"ב והטליבאן ציירו מפת דרכים לסיום המלחמה. איננו יודעים כמה זמן זה ייקח, אבל דונלד טראמפ להוט להודיע עוד לפני יום הבחירות (נובמבר) שהוא חילץ את ארצו מן הביצה האפגנית. ההסכם מדבר על "תהליך", שיכלול דיאלוג בין האפגנים הניצים. אבל נהיר לכול שבדיבור הזה אין ממש. הטליבאן אינם מכירים בממשלה הנבחרת. הם חושבים אותה לבובה אמריקאית, ואין זה מן הנמנע שהם צודקים. הסיכוי של הממשלה הזו להוסיף ולהתקיים לאחר יציאת הכוחות האמריקאיים מוכרח להיחשב לזעום, שלא לומר אפסי.

רשת הרדיו הציבורית בארה"ב, NPR, שידרה השבוע ראיונות עם תושבים בקאבול הבירה. רוח נכאים נשבה מהם. הפסקת המלחמה, כי תבוא, תהיה הקלה עצומה בשביל אוכלוסייה אזרחית החיה זה שנים בצל טרור ואלימות שרירותית מבית הטליבאן. אבל נשים אחוזות חיל ורעדה מפני מה שמצפה להן. איש אינו נותן אמון בהבטחת הטליבאן שהם השתנו, ועברו "מודרניזציה".

הלב נשבר למשמע הקולות הבוקעים מקאבול. אפשר ש-18 השנים האחרונות היו לשווא. אפשר שהשקעה אמריקאית פנטסטית (4 מיליארד דולר בשנה לצורכי פיתוח, לא כולל הוצאות צבאיות) ירדה לטמיון.

"מה יצא לנו?"

בדצמבר, ה"וושינגטון פוסט" פרסם את "ההיסטוריה הסודית של המלחמה", על יסוד 2,000 עמודים של מסמכים מסווגים. הם מראים שהכישלון של וייטנאם חזר על עצמו לא רק במובן של תוצאות, כי אם גם במובן של תהליכים.

גנרלים שיקרו לפוליטיקאים מעשה שגרה, או עיוותו את המציאות. "היינו משוללים הבנה מעמיקה של אפגניסטן. לא היה לנו מושג מה אנחנו עושים", מצוטט גנרל שפיקח על המלחמה מטעם ממשלי בוש ואובמה.

"מה יצא לנו מן המאמץ הזה, שעלה טריליון דולר? האם הוא היה שווה טריליון?", צוטט קצין של הקומנדו הימי האמריקאי, אשר שימש במטה הבית הלבן בימי בוש ואובמה.

מלחמת אפגניסטן אינה שנואה על האמריקאים באותה מידה שהייתה מלחמת וייטנאם. סיבה חשובה אחת היא שאין עוד בארה"ב גיוס חובה. הרוגי אפגניסטן ופצועיה הם אפוא מתנדבים. מאחר שרוב המתנדבים מגיעים משכבות כלכליות נמוכות, בדרך כלל בערים קטנות או באזורים כפריים, הרושם של קורבנם אינו נטבע במרכזי האוכלוסייה העיקריים. כמובן, גם האבדות נמוכות בהרבה. בווייטנאם נפלו 55 אלף בשמונה שנים ופחות. באפגניסטן נפלו 2,400 (עדיין נופלים) ב-18 שנה ויותר. אבל מספר הפצועים והנפגעים נפשית הוא עצום.

מלחמת אפגניסטן מקרטעת לקראת סופה העגום בדיוק בזמן שבו בית אסד ונותני חסותו משלימים את ניצחונם על המורדים מקץ תשע שנים. מדוע ההתערבות החיצונית הצליחה בסוריה ונכשלה באפגניסטן? קודם כול מפני שהיא כוללת בעלי ברית אפקטיביים. לארה"ב לא היו כאלה באפגניסטן. שנית, מפני שתיקון עולם לא היה אחד מיעדיה. שלישית, מפני ששום ארץ שכנה לא הגישה סיוע מסיבי ופרוזדור כניסה בטוח למורדים הסורים. לטליבאן יש פקיסטן, שהמציאה אותם לפני 25 שנה ויותר, ודאגה לשלומם. אילו טורקיה עשתה לפני שבע-שמונה שנים מה שהיא מנסה לעשות עכשיו, ואילו ישראל הייתה עוזרת לה קצת, אפשר שסוריה לא הייתה הופכת לפרוטקטורט רוסי-איראני.

מה תעולל יציאת אפגניסטן לארה"ב? היא תשקע ותלך אל מצב רוח בדלני, בייחוד אם טראמפ יוסיף להיות נשיאה, ותשקיף על העולם ממצודת אמריקה, שרובוטים יורי-לייזר יגנו עליה מן החלל החיצון, או משהו כזה.

רוב הארצות יגיעו אז למסקנה שהן צריכות לעשות עסקים עם בריונים שכונתיים כדי להישאר בחיים. הן יעשו. לפידי חירות אמריקאיים יהיו זקוקים לטראומה עצומה כדי לחזור ולהידלק.

עוד כתבות

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תושבי עזה על הכוונה של בכירי חמאס להימלט לחו"ל: "שילכו לגיהינום, מושחתים"

חיל האוויר תקף במעבר הגבול בין סוריה ללבנון ● קטאר, טורקיה ושורה של מדינות מוסלמיות בהודעה משותפת: נצטרף למועצת השלום; גם נתניהו הודיע כי יצטרף; בגרמניה מדווחים כי הממשלה מתנגדת להשתתפות ● דיווח: נשיא ארה"ב לוחץ על יועציו להציג תוכנית צבאית "מכריעה" באיראן; מאיים: אם איראן תנסה לפגוע בי, "נמחה אותה מעל פני האדמה" ● עדכונים שוטפים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בתי המשפט כבר מתחילים להטמיע את התיקון להלכת אפרופים

בתוך שבוע ניתנו שני פסקי דין ברוח התיקון להלכת אפרופים, הקובע כי ברירת המחדל בחוזים עסקיים היא כי הם יפורשו לפי לשונם ● באחד מהם נקבע כי "ללשון החוזה שמורה בכורה בהליך הפרשני"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בדרך לאיראן? זה המועד שבו טראמפ מעדיף לתקוף

נשיא ארה"ב הציג דפוס פעולה ברור: נטייה להכריז על צעדים נפיצים דווקא בלילות, בסופי שבוע או בחגים ● מהטלת מכסים, דרך התקיפה הקודמת של ארה"ב באיראן ועד התקיפה בונצואלה - כולם נעשו בזמן שבו לא היה מסחר וול סטריט ● בינתיים, רק 3% מהמהמרים בפולימרקט חושבים שארה"ב עשויה לתקוף מחר

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עוד לפני שנכנסה לתפקיד החשכ"לית: אדלטק במכתב חריף נגד עבאדי-בויאנג'ו

לטענת אדלטק, כהונתה הקודמת של עבאדי-בויאנג'ו כיו"ר קצא"א וכיו"ר דוראד יצרה עימות אישי ועסקי עמוק, שמצדיק הסדר ניגוד עניינים רחב עם מינויה מחדש לתפקיד החשבת הכללית ● עבאדי: "ניסיונות שיטתיים להלך אימים, דוחה על הסף"

חומרי בנייה, משאית הובלה בקירור של Trane Technologies, גם טכנולוגיות ביטחוניות של BAE SYSTEMS ברשימה / צילום: ap, Business Wire

חוששים מבועה, תגדרו עם השקעה: בנק אוף אמריקה עם המלצות AI "אחרות"

סקירה שפרסם האסטרטג הגלובלי הראשי של הבנק, מציעה לבחון השקעות בפריפריה של תחום הבינה המלאכותית, כגידור לחששות מבועה במניות המובילות בטרנד ● בבנק הרכיבו רשימה של קרוב ל-30 מניות, שהקורלציה שלהן למניות ה-AI "הטהורות" היא פחות מ-50%

דן אקס ודור לי-לו, השותפים המנהלים של קרן Ibi tech fund / צילום: אילן בשור

חברת האלגוטריידינג האלמונית ש־IBI שותפה בה ונחשפה במקרה

קרן ההון סיכון IBI Tech Fund חשפה בדוחותיה השנתיים החזקה בחברת מסחר אלגוריתמי קטנה שמחלקת דיבידנדים בעשרות מיליוני שקלים בשנה ● סולידוס, הפועלת מתחת לרדאר, מתמחה בזיהוי הזדמנויות מסחר רווחיות ופערי ארביטראז' בבורסות בעולם

מגדל פרישמן 46 בת''א / צילום: תמר מצפי

100 אלף שקל בחודש: תושב החוץ ששכר דירה במגדל בפרישמן-דיזנגוף

מדובר בדירה המשתרעת על פני קומה שלמה בשטח של 480 מ"ר בנוי, פלוס 90 מ"ר מרפסות, שמתפרשות כמעט לאורך כל הדירה ● לגלובס נודע כי הסכום הנדרש לשכירות עמד על 115 אלף שקל לחודש, אך לאחר מו"מ ארוך, השוכר ובעלי הדירה סגרו את עסקת השכירות על 100 אלף שקל לחודש כאמור

מנכ''ל נטפליקס, טד סרנדוס / צילום: צילום מסך

הדוחות מראים: כדי להמשיך להוביל, נטפליקס חייבת את עסקת וורנר ברדרס

ענקית הסטרימינג נטפליקס רשמה ברבעון הרביעי של 2025 גידול בהכנסות וברווחים, אולם בוול סטריט ציפו ליותר ● בשוק מסבירים כי המשקיעים ממוקדים בין היתר בשאלה האם החברה מסוגלת לשמור על צמיחה יציבה ובת-קיימא, במיוחד על רקע ניסיון הרכישה השאפתני בתולדותיה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

הבעת תמיכה בחיזבאללה באיסטנבול / צילום: ap, Emrah Gurel

מיליארד דולר, רובו דרך איסטנבול: תפקיד טורקיה בשיקום חיזבאללה

בעוד שאיראן נחלשת, והציר הישן קורס, אנקרה מזהה הזדמנות למילוי הוואקום בביירות ● למניעת חיכוך עם חיזבאללה, ארדואן מארח בכירים בארגון ומאפשר הזרמת מימון מטהרן דרך טורקיה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; למונייד מזנקת ב-15%, וויקס ב-6%, מובילאיי נופלת ב-4%

הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי ● אינפלציה עיקשת: מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב עלה ב-2.8% בנובמבר ● מובילאיי צופה הכנסות של 1.9-1.98 מיליארד דולר, בשוק ציפו ליותר ● אינטל תפרסם את הדוח הרבעוני שלה אחרי הנעילה

שליח וולט

האפשרויות שעומדות בפני וולט אחרי האולטימטום של רשות התחרות

בוולט פועלים להפיג את חששות רשות התחרות, בזמן שמתנהל מו"מ בין הצדדים על התנאים שיאפשרו את חידוש הפטור מהסדר כובל ● מומחים מעריכים כי רשות התחרות תדרוש בין היתר הגבלות על איסוף המידע על התנהגות הצרכנים באפליקציה ופיקוח על העמלות שוולט גובה מהסופרים המתחרים של הזרוע הקמעונאית שלה

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

9 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-14 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה

מנכ''ל קלרוטי יניב ורדי / צילום: דוקוארט

לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר: חברת הסייבר קלרוטי בגיוס ענק, וכמה יקבלו העובדים?

קלרוטי, שעוסקת באבטחת סייבר של תשתיות קריטיות כמפעלי תעשייה, תחנות כוח, בתי חולים וארגוני ביטחון, גייסה 200 מיליון דולר נוספים ● החברה התכוננה במהלך השנתיים האחרונות ליציאה להנפקה, אך עליית רף מינימום ההכנסות למהלך דחה אותה

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט בקריית שמונה של חברת קראו / הדמיה: אנטרייס

הצפון מתעורר: הסכם מימון ב-91 מיליון שקל לפרויקט בקריית שמונה

רובי קפיטל ושלמה ביטוח חתמו על עסקת מימון להקמת שכונת בימת תל חי בקריית שמונה ● חברת המימון ברקת תעניק הלוואה לשתי קבוצות של בעלי קרקע שמארגנת קבוצת חג'ג' ברמת אביב ● והוותמ"ל תדון בפרויקט התחדשות עירונית ראשון בטירה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

תחרות בנמלים: נמל מספנות ישראל יקלוט תבואה ללחם ולמזון בע"ח

נמל מספנות ישראל נכנס לתחום יבוא הגרעינים עם ממגורה חדשה של 65 אלף קוב, ומציב תחרות למתקנים הוותיקים בחיפה ובאשדוד

הדמייה של כביש 6 צפון, מחלף בית העמק / צילום: ap, Matt Rourke

הסדרת הפקעת הקרקעות מאיימת לעכב את מיזם כביש 6 בצפון

פרויקט הארכת כביש 6 לצפון מתקדם לשלב המכרזי, אך לוחות הזמנים עשויים להתעכב ● בין הסיבות, סוגיות שטרם הוסדרו הקשורות לתפיסת קרקע, פיצוי בעלי הקרקעות וליווי משטרתי

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן לצד מירה מואטי, לפני שהאחרונה עזבה את החברה / צילום: ap, Barbara Ortutey

הרומן נחשף, בכירים עזבו: הסטארט־אפ של יוצאת OpenAI מתקשה להתרומם

סטארט־אפ הבינה המלאכותית Thinking Machines Lab של מירה מוראטי, לשעבר בכירה ב־OpenAI, ניצב בימים אלה בעיצומו של גל עזיבות חריג ● ברקע: רומן בין מנהל לעובדת ודרישה לקחת חלק מסמכויותיה של מוראטי בחברה