גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשטר הסיני בכל פינת רחוב: המלחמה בקורונה, גרסת השכונה

780 מיליון סינים, מחצית מאוכלוסיית המדינה, נמצאים עדיין תחת הגבלות תנועה שונות כדי למנוע את התפשטות הנגיף ● מי שאחראיות על יישום ההגבלות הן השכונות והקהילות, שלפעמים הולכות רחוק מדי

שער בכניסה לשכונה בעיר שנחאי / צילום: רויטרס ALY SONG
שער בכניסה לשכונה בעיר שנחאי / צילום: רויטרס ALY SONG

צ'ן הצעיר מהעיר צ'אנגג'ואו במזרח סין רק רצה לפגוש את חברתו לדייט ביום האהבה בשבוע שעבר. לפי הדיווח בתקשורת הסינית, צ'ן התייצב שמח וטוב לב בשער מתחם המגורים מוכן לצאת לבלות, אך שם נתקל בעובד קהילתי שהזכיר לו את תקנות השכונה לפיהן לתושבים מותר לצאת מהבית פעם ביום, למקסימום שלוש שעות ביום ורק למטרות חיוניות כמו קניות. צ'ן לא מיהר לוותר, הוויכוח בין השניים התלהט והעובד הקהילתי קרא למשטרה. הפגישה הרומנטית בוטלה למרבה הצער.

שבועיים בדיוק חלפו מאז הכריז נשיא סין שי ג'ינפינג על "מלחמה עממית" נגד נגיף הקורונה וקרא לנייד את כל הכוחות למאבק. המלחמה העממית הזאת מתנהלת לא רק במחוז חביי, מוקד המגפה, אלא גם אלפי קילומטרים ממנו. לפי הערכה, כ-780 מיליון סינים, מחצית מהאוכלוסייה של מדינת הענק כולל תושבי הערים הגדולות שנחאי ובייג'ינג, עדיין נמצאים תחת משטר כזה או אחר של הגבלות תנועה במטרה למנוע את התפשטות הנגיף.

חברי מפלגה ומאבטחים שכירים

המלחמה בקורונה היא אמנם מטרה לאומית אך מתנהלת קודם כל ברמה השכונתית והקהילתית. מערכת השלטון הסינית בנויה על חלוקה וחלוקת משנה של המדינה לאזורים קטנים, מרובעים, לרחובות וקהילות, כשלכל יחידה כזו ממונה מנהל וצוות. עובדי הקהילה הממשלתיים, בשילוב עם ועדות קהילתיות שנבחרות על ידי הדיירים, חברות ניהול נכסים פרטיות, מתנדבים חברי המפלגה קומוניסטית ומאבטחים שכירים הם כיום קו ההגנה המרכזי במלחמה מול התפשטות הנגיף. בימי שגרה המערכת הצפופה הזו נועדה לאתר מבעוד מועד איומים על הסדר החברתי והיציבות השלטונית, ועכשיו היא מגויסת בכל העוצמה ליישום מדיניות עוצר וסגר.

ברובע דונגצ'אנג, החלק המזרחי של העיר העתיקה של בייג'ינג, גרים 794 אלף בני אדם, הרבה יותר מאשר תושבי תל אביב כולה. אבל המספרים החשובים ביותר בימים אלה של התמודדות עם הקורונה הם 177 קהילות ו-784 שכונות שיש ברובע. במסיבת עיתונאים ביום ראשון שיגרה הנהלת הרובע שורה של הנחיות חדשות לקהילות והשכונות בנוגע להחמרת מדיניות הסגר. השכונות נדרשות להקטין למינימום את שערי הכניסות והיציאות מתוכן ולהגדיל את מספר המאבטחים שיפקחו 24 שעות ביממה על הנכנסים והיוצאים.

ב-2016 יצאה הממשלה הסינית ביוזמה לפרק את החומות המקיפות את רוב שכונות המגורים בערים הגדולות כדי לאפשר תכנון יעיל יותר, אך בימי הקורונה הכיוון השתנה לחלוטין והנהלת רובע דונגצ'אנג קוראת לבנות גדרות ומחסומים סביב שכונות לא מגודרות. אם זה לא אפשרי, צריכות השכונות להציב מאבטח במקום אסטרטגי, אפילו בכניסה למעלית. גם בימים רגילים מוצפת בייג'ינג במאבטחים שכירים לא חמושים שנראים לרוב משועממים למדי, אך כעת עבודתם הפכה רצינית וחשובה יותר. "אם כל קהילה תוכל להחזיק את קו ההגנה, אנחנו ננצח בוודאות את הקרב הזה", הבטיח ואנג צ'ינג ואנג, ראש מחלקת הארגון של הרובע.

חלק מהתקנות אותן צריכות הקהילות ליישם גורפות. בבייג'ינג למשל נכנסה בשבוע שעבר לתוקף הוראה המחייבת כל מי ששב מעיר אחרת, בסין או בחו"ל, להיכנס לבידוד בבית במשך 14 יום. תושבים השבים לעיר חייבים להודיע על כך מראש לשכונה ולמקום העבודה, ואם ביתם אינו מתאים לבידוד מכל סיבה שהיא, הם יישלחו למתקנים מיוחדים שהוכנו מראש כמו בבתי מלון. אסור להם אפילו לצאת לחדר המדרגות, כשאנשי הוועדות הקהילתיות והמתנדבים הם אלו שאמורים לקנות להם מוצרי מזון, לבדוק את מצבם הרפואי ואפילו לזרוק עבורם זבל.

אלא שהמערכת הסינית נותנת לגורמים המקומיים גם הרבה חופש ליישם את המדיניות לפי ראות עיניהם ואפילו בתוך בייג'ינג אפשר למצוא שונות גדולה. לצד שכונות וקהילות המעניקות חופש תנועה רחב לתושבים, שיכולים לצאת ולהיכנס כרצונם, בקהילות אחרות המדיניות קפדנית בהרבה, כשרק בן משפחה אחד יכול לצאת מהבית בכל פעם או שמותר לצאת רק לעבודה. בשכונות רבות בבייג'ינג מציבים גם עמדות לבדיקת חום בשער הכניסה ואוסרים לחלוטין על כניסת אורחים מכל סוג שהוא.

הלהיט האחרון בקרב השכונות ברחבי סין הוא הנפקה של תעודות כניסה ויציאה לתושבים, בלעדיהן לא יוכלו להיכנס חזרה הביתה. התעודות משווקות כאמצעי זהירות, כיוון שהן מונעות את פוטנציאל ההדבקה הגלום בתור בשער הכניסה לצורך רישום פרטים. לעיתים מדובר בתעודות פשוטות הכתובות בכתב יד ולעיתים אלו מצוידות בברקוד ממוחשב שמייעל את התהליך. על חלק מהתעודות נכתב כי תושב שחום גופו עולה על 37.3 מעלות לא יוכל להיכנס בשום מקרה פנימה.

הבעיה המרכזית היא שהחופש אותו מקבלות הקהילות והשכונות ביישום הנהלים מוביל לא פעם להפרזות והגזמות שונות, מעודף התלהבות ותחרות בין הגורמים המקומיים או פשוט מחשש להפוך למוקד הבא של המחלה. לנטייה של הרשויות המקומיות בסין ליישום רדיקלי של הוראות מלמעלה יש אינספור דוגמאות מההיסטוריה. כאשר הגדירה סין ב-1980 את מדיניות הילד האחד למשל, היו אזורים בסין שאכפו אותה בצורה רכה יחסית על ידי קנסות למי שהביא ילד שני, בעוד במקומות אחרים פעלו בצורה ברוטאלית שכללה הפלות כפויות ועיקור.

כך קורה גם בימי הקורונה. לצד דיווחים יפים על קהילות שהתגייסו להקל את חייהם של תושבים קשישים ובעלי מוגבלויות בימי המשבר, אפשר למצוא דוגמאות לכאלו שבחרו ביישום נוקשה מדי. בסרטון אחד שעורר סערה באינטרנט הסיני, נראים מתנדבים פורצים לדירה של משפחה בת שלוש נפשות והורסים את השולחן המיועד למשחק המה-ג'ונג. "אסור לכם לשחק מה-ג'ונג בתקופה הזו", נשמע אחד המתנדבים צועק ברקע. אם בני המשפחה בכל מקרה גרים יחד, מה ישנה בעצם מה הם משחקים?

גרים בשכירות? תישארו בחוץ

ברשתות החברתיות בסין פורסמו גם שלל סיפורים על דיירים שהפכו להומלסים אחרי שנאסרה עליהם החזרה לשכונתם. בחורה סינית ששבה לעיר חאנגג'ואו מחופשת ראש השנה גילתה כי המאבטח בכניסה מאפשר רק לבעלי דירות להיכנס למתחם ולא לדיירים בשכירות. כל ניסיונותיה לשכנע אותו כשלו והיא המתינה בקור עד שבעל הדירה הגיע להכניסה. בזמן ההמתנה היא נשבעה לעצמה שכאשר המשבר ייגמר, היא תקנה דירה משלה.

הניו יורק טיימס תיאר את סיפורה של מרצה מאוניברסיטת ג'ג'יאנג באותה האנגג'ואו שנאסר עליה לצאת מהשכונה כדי לקחת את בעלה לבית החולים אחרי שהוא נחנק מעצם דג במהלך ארוחת הערב. הסיבה: רק בן משפחה אחד יכול לצאת מהבית בכל פעם ורק כל יום שני לסירוגין.

אפילו בתוך המערכת הסינית יש מי שמודים כי דברים הלכו רחוק מדי. "הפרקטיקות הללו לא ראויות", אמר צ'ן גואנגשנג, סגן המזכיר הכללי של מחוז ג'ג'יאנג, בהתייחסות למקרים של קהילות שנעלו את התושבים בביתם. בעיתון הכלכלי צ'אישין העירו כי חלק מהצעדים שנקטו קהילות מקומיות כמו מניעת כניסה לשוכרי דירות פשוט אינם חוקיים. היישום המקומי הרדיקלי גם מעכב את החזרה של הכלכלה לעבודה סדירה ולכן בסופו של דבר מהווה יריה ברגל. אלא שההפרזה, ממש כמו ההתגייסות העממית הסינית הרחבה, היא חלק מובנה מהשיטה. 

"ביקום אלטרנטיבי" - מדור חדש ב"גלובס"

נעים מאוד, אני אופיר דור, בן 42 מגבעתיים. לאחרונה חזרתי מארבע שנים של מגורים בבייג’ינג שבמהלכן הכרתי לעומק את הכלכלה, הטכנולוגיה והתרבות הסינית. בתקופת מגוריי בסין כתבתי טורים וכתבות עבור העיתון "כלכליסט" שבו שימשתי לפני כן כעיתונאי, וגם עבדתי בחלק מהתקופה באתר חדשות ממשלתי סיני. 

לפני מספר שבועות חברתי למערכת "גלובס" והוצע לי לפרסם מדור שבועי שבו אנתח את הכלכלה והחברה הסינית במבט מעמיק, מקורי וביקורתי. 

מדי יום חמישי אפרסם ב"גלובס" טור שבועי תחת הכותרת "ביקום אלטרנטיבי", ואני מקווה שהוא יפתח צוהר לכל מי שהכלכלה, החברה והטכנולוגיה הסינית מסקרנות אותו (וגם לנופשים פוטנציאליים, לכשסין תחזור להיות מוקד תיירות לגיטימי כבעבר).

מוזמנים לשלוח הערות ושאלות ל־ofirdor11@gmail.com

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם