גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש ההשעיה של מנצ'סטר סיטי עוד רחוק מלהתממש

אלופת הפרמייר ליג מבטיחה להילחם באופ"א בכל כוחה וכספה - ויש לה הרבה מזה ● גם אופ"א מבינים שהם לא יכולים לוותר וכל תקנות ה"פייר פליי" עומדות למשפט ● אנחנו רק בצעד הראשון של מלחמה משפטית שעשויה לשנות את עולם הכדורגל

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

כמעט עשור השתעשעה אופ"א בעונשים נגד מועדוני כדורגל שהפרו את תקנות "פייננשל פייר פליי" (FFP). אבל, בכל פעם שעמד על הפרק מועדון גדול - זה נגמר לכל היותר בקנס. ולקנס, גדול ככל שיהיה, גם של עשרות מיליוני אירו, אין משמעות הרתעתית על מועדונים שמאחוריהם עומדים אוליגרכים וברוני נפט מהמפרץ.

למה אופ"א רק איימה? לא תמיד היה לה את האקדח המעשן, שייתן לה חתימה הרמטית משפטית של 100% מול מועדון גדול. מעבר לכך, אופ"א ניצבה מול האיומים המתרבים של מועדונים, לפיהם ייתאגדו לתחרויות גדולות מחוץ לארגון. אפשר להבין את ההתנהלות הזהירה של אופ"א - התחושה הייתה שהתאחדות הכדורגל האירופית חוששת ממהלך גרנדיוזי נגד מועדון גדול ומשמעותי, שיפיל את מגדל הקלפים.

כל זה היה נכון עד סוף השבוע שעבר. עשר שנים וחצי אחרי שהוציאה לדרך את תקנות ה-FFP, עשתה אופ"א את המהלך הגדול עם המכה שהנחיתה על מנצ'סטר סיטי: הרחקה של שנתיים מליגת האלופות וקנס של 30 מיליון אירו.

ההחלטה של הוועדה המיוחדת של אופ"א נגד אלופת הליגה האנגלית היא רגע מכונן, אבל הרבה מאוד סוגיות יעמדו כעת למבחן בעקבות הליך משפטי שצפויה סיטי לנהל עם "השיניים והציפורניים", לפי הצהרתה, נגד אופ"א. הנה כמה מהן.

השעיה. אולי, אבל מתי?

סיטי אומנם הפסידה את הקרב הגדול מול אופ"א, שקבעה שהקבוצה הפרה את תקנות ה-FFP,  שנוסדו ביוני 2009 וקבעו מנגנון שמגביל את ההוצאה הכספית של בעלי הבית והמועדונים, בניסיון להגביל את החובות של המועדונים, שאיימו אז לצאת משליטה.

הרומן בין סיטי לאופ"א הוא לא חדש. זו הפעם השנייה שאופ"א מפעילה עונש נגד הקבוצה האנגלית. ב-2014 זה הסתיים בקנס כבד. אבל עכשיו זה רחוק מלהיות גמור.

סיטי הודיעה כי תממש את זכותה לערער לבית הדין העליון לספורט בלוזאן (CAS). סיטי יכולה להעלות טענות שונות: החל מכך ש"האקדח המעשן" של אופ"א נשען על גניבת מסמכים של האקר, שעומד בעצמו בפני משפט על פעילות פלילית דומה ועד לכך שהגוף העצמאי של אופ"א שעוסק בפייננשל פייר פליי הוא בסופו של דבר גוף מטעם אופ"א ולכן הוא בבירור מוטה.

הערעור ל-CAS יכול להיעשות מבחינת סיטי בשני מישורים. הראשון עשוי להיות הליך של "משיכת זמן", בקשה לסעד זמני שיעכב את ההחלטה להשעות את המועדון עד למיצוי הערעור המהותי. זה קורה הרבה מאוד בתיקים של סמים, שבהם הספורטאי שנתפס מבקש להמשיך ולהתחרות עד מיצוי הערעור.

זה גם ייתן למנצ'סטר סיטי עוד כמה שבועות של התארגנות לקראת הליך הערעור המהותי על ההשעיה מליגת האלופות, ובעצם עשוי לאפשר לה לפתוח גם את העונה הבאה בליגה.

"ההחלטה בנושא סעד זמני מתבצעת לרוב בהרכב של בורר אחד ומתקבלת די מהר, עניין של שבועות", אומר עו"ד טל לביא, אחד משלושה ישראלים שמשמשים כבוררים ב-CAS. אחר כך ייכנסו להליך של הערעור עצמו, "וזה כבר סיפור משפטי ארוך, שטומן בחובו זמן עד מינוי הבוררים וכל מה שכרוך בהליך משפטי ממושך", אומר לביא. "ובינתיים כל עוד ההליך אינו חלוט הקבוצה תדרוש להמשיך ולפעול ולשחק כרגיל".

כסף לא נגמר לניהול הליך משפטי

זו לא תהיה הפעם הראשונה שסיטי מערערת ל-CAS בתיק הזה. ערעור שהגישה נדחה בנובמבר אחרון. הערעור עסק בדרישה של סיטי לעצור את הליך הבדיקה של אופ"א, שלטענתה היה נגוע בהדלפות ובעייתי מבחינת כשרות ההליך. ה-CAS דחה את הערעור בטענה שערעור ניתן להגיש רק על פסק דין סופי ולא על קיומו של הליך.

סטטיסטית, סיכויי ההצלחה בערעורים ל-CAS אינם גבוהים מאוד. הרוב המוחלט של התיקים נדחה. אפשר להניח כי הצלחה מבחינת סיטי עשויה להיחשב גם אם עונש ההשעיה יקוצר, נאמר לשנה.

בכל מקרה, הרוב המוחלט של הערעורים שמוגש נעשה על ידי ספורטאים בודדים ולא על ידי מועדונים, עיקרם בעניינים של השעיה בגין שימוש בסמים ומחלוקות חוזיות כספיות.

המקרה של סיטי שונה בעיקר בגלל שני עניינים מרכזיים: התוצאה הסופית שלו - אם תלך לטובת סיטי - יכולה להעמיד בספק ולחסל את כל רגולציית FFP. העניין השני קשור לכך שסיטי כבר רמזה כי תשקיע בערעורים כל מאמץ וכל סכום. להבדיל מספורטאים וקבוצות, שנמנעים אפילו מלהגיע ל-CAS בשל עלות ההליך שמתנהל תחת המטרייה השווייצרית היקרה, במקרה של סיטי אין משמעות לכסף.

וזה לא חייב להיגמר שם. גם אחרי ה-CAS יכולה סיטי להמשיך ולמשוך זמן ולמצות עוד את ההליך עם פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק בשווייץ - הערכאה העליונה האחרונה בהחלט. שוב, הכסף לא ירתיע אותה מלנהל את ההליך, יקר ככל שיהיה, ולמצות אותו עד לערכאה האפשרית האחרונה.

בהקשר של משך ההליך הוזכר השבוע שמו של עומר ריזה, שחקן טורקי-אנגלי שעזב ב-2008 את הקבוצה הטורקית טרבזונספור וחזר לשחק באנגליה אחרי שלטענתו הקבוצה הטורקית לא שילמה לו. רק השבוע, אחרי שכבר פרש ממשחק ו-11 שנים אחרי שהחל הליך משפטי במסגרתו ערער ל- CAS, אחר כך לבית המשפט העליון בשוויץ ובהמשך לבית המשפט האירופי לזכויות אדם - הוא זכה בערעור נגד הקבוצה הטורקית.

יותר מדי שאלות פתוחות

למשך הזמן של ההליך המשפטי יש משמעות גדולה עבור מנצ'סטר סיטי. בעיקר לתקופה הקרובה - הזמן שהיא כרגע צריכה כדי להבטיח ששום דבר לא באמת קורה, כדי להרגיע את השחקנים, למנוע דרישה של כוכבים לעזוב לקבוצות אחרות, לבחון את הסיטואציה מול הספונסרים, שגם הם חוששים מאובדן חשיפה.

אבל זו לא רק מנצ'סטר סיטי שעומדת וממתינה לגורלה. אופ"א יודעת שללא הליך משפטי חלוט עלולות להיות השלכות על המון גורמים שיסתובבו בסופו של יום נגדה. מה אמורים לעשות הספונסרים של סיטי, שחוששים מכך שהם תקועים בקבוצה שלא תשחק בעונה הבאה בליגת האלופות? האם אופ"א לא מסתכנת בהשלכות שיחזרו אליה במידה שתדרוש השעיה מיידית, אם מאוחר יותר יתברר בערכאות הגבוהות יותר כי סיטי הצליחה להפוך את התוצאה.

מה המשמעות הנוכחית לגבי הקבוצה שתסיים במקום החמישי באנגליה - זו שאמורה לתפוס את מקומה של סיטי בליגת האלופות במקרה של השעיה. האם היא הולכת לליגת האלופות במקום סיטי או לא? אם תקבל את ההודעה מאוחר מדי, קרוב מדי לקיץ, ייתכן שלא תוכל להתארגן בזמן עם רכש וכו'. ומה לגבי שחקנים של סיטי שמחזיקים בחוזים שמבטיחים להם בונוסים עבור הצלחות בליגת האלופות, או שחקנים שאין להם שום כוונה להישאר במועדון שמשחק בליגה בלבד?

וגם, מה קורה הלאה - אם ההליך המשפטי ב-CAS יתארך ויסתיים באמצע העונה הבאה (2020/21) וסיטי כבר משובצת עמוק בתוך ליגת האלופות - האם במקרה כזה תודח מיידית באמצע העונה, ואם כן מי יחליף אותה? מה קורה עם הכסף שהרוויחה "ברמאות" בתקופה שהתמודדה בליגת האלופות, האם גם אותו תידרש להחזיר? מה קורה מבחינה סטטיסטית לכל המשחקים שבהם השתתפה, משחקים שהשפיעו על תעשיית ההימורים, על מהמרים. אין לזה סוף. 

עוד כתבות

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

ממעבדה יוקרתית ב־MIT לעולם האמיתי: נרי אוקסמן חושפת את החברה שהקימה כדי להשפיע על המציאות

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

יזמי MyOr. מימין:  ד''ר מיכאל ברנדווין, ד''ר אריאל כץ ופרופ' רוני כהן / צילום: באדיבות החברה

ליזם שהפך את אנזימוטק לסיפור הצלחה יש תוכנית חדשה לשינוי עולם הבריאות

ד"ר אריאל כץ, היזם שהוביל את חברת אנזימוטק ופרש רגע לפני שנמכרה במאות מיליוני דולרים, רוצה לרתום את קליניקות התזונה למהפכה ברפואה מונעת ● בראיון הוא מספר על המודל העסקי של חברת MyOr שהקים וצופה לה השנה הכנסות של 30 מיליון דולר