גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

עונש ההשעיה של מנצ'סטר סיטי עוד רחוק מלהתממש

אלופת הפרמייר ליג מבטיחה להילחם באופ"א בכל כוחה וכספה - ויש לה הרבה מזה ● גם אופ"א מבינים שהם לא יכולים לוותר וכל תקנות ה"פייר פליי" עומדות למשפט ● אנחנו רק בצעד הראשון של מלחמה משפטית שעשויה לשנות את עולם הכדורגל

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

כמעט עשור השתעשעה אופ"א בעונשים נגד מועדוני כדורגל שהפרו את תקנות "פייננשל פייר פליי" (FFP). אבל, בכל פעם שעמד על הפרק מועדון גדול - זה נגמר לכל היותר בקנס. ולקנס, גדול ככל שיהיה, גם של עשרות מיליוני אירו, אין משמעות הרתעתית על מועדונים שמאחוריהם עומדים אוליגרכים וברוני נפט מהמפרץ.

למה אופ"א רק איימה? לא תמיד היה לה את האקדח המעשן, שייתן לה חתימה הרמטית משפטית של 100% מול מועדון גדול. מעבר לכך, אופ"א ניצבה מול האיומים המתרבים של מועדונים, לפיהם ייתאגדו לתחרויות גדולות מחוץ לארגון. אפשר להבין את ההתנהלות הזהירה של אופ"א - התחושה הייתה שהתאחדות הכדורגל האירופית חוששת ממהלך גרנדיוזי נגד מועדון גדול ומשמעותי, שיפיל את מגדל הקלפים.

כל זה היה נכון עד סוף השבוע שעבר. עשר שנים וחצי אחרי שהוציאה לדרך את תקנות ה-FFP, עשתה אופ"א את המהלך הגדול עם המכה שהנחיתה על מנצ'סטר סיטי: הרחקה של שנתיים מליגת האלופות וקנס של 30 מיליון אירו.

ההחלטה של הוועדה המיוחדת של אופ"א נגד אלופת הליגה האנגלית היא רגע מכונן, אבל הרבה מאוד סוגיות יעמדו כעת למבחן בעקבות הליך משפטי שצפויה סיטי לנהל עם "השיניים והציפורניים", לפי הצהרתה, נגד אופ"א. הנה כמה מהן.

השעיה. אולי, אבל מתי?

סיטי אומנם הפסידה את הקרב הגדול מול אופ"א, שקבעה שהקבוצה הפרה את תקנות ה-FFP,  שנוסדו ביוני 2009 וקבעו מנגנון שמגביל את ההוצאה הכספית של בעלי הבית והמועדונים, בניסיון להגביל את החובות של המועדונים, שאיימו אז לצאת משליטה.

הרומן בין סיטי לאופ"א הוא לא חדש. זו הפעם השנייה שאופ"א מפעילה עונש נגד הקבוצה האנגלית. ב-2014 זה הסתיים בקנס כבד. אבל עכשיו זה רחוק מלהיות גמור.

סיטי הודיעה כי תממש את זכותה לערער לבית הדין העליון לספורט בלוזאן (CAS). סיטי יכולה להעלות טענות שונות: החל מכך ש"האקדח המעשן" של אופ"א נשען על גניבת מסמכים של האקר, שעומד בעצמו בפני משפט על פעילות פלילית דומה ועד לכך שהגוף העצמאי של אופ"א שעוסק בפייננשל פייר פליי הוא בסופו של דבר גוף מטעם אופ"א ולכן הוא בבירור מוטה.

הערעור ל-CAS יכול להיעשות מבחינת סיטי בשני מישורים. הראשון עשוי להיות הליך של "משיכת זמן", בקשה לסעד זמני שיעכב את ההחלטה להשעות את המועדון עד למיצוי הערעור המהותי. זה קורה הרבה מאוד בתיקים של סמים, שבהם הספורטאי שנתפס מבקש להמשיך ולהתחרות עד מיצוי הערעור.

זה גם ייתן למנצ'סטר סיטי עוד כמה שבועות של התארגנות לקראת הליך הערעור המהותי על ההשעיה מליגת האלופות, ובעצם עשוי לאפשר לה לפתוח גם את העונה הבאה בליגה.

"ההחלטה בנושא סעד זמני מתבצעת לרוב בהרכב של בורר אחד ומתקבלת די מהר, עניין של שבועות", אומר עו"ד טל לביא, אחד משלושה ישראלים שמשמשים כבוררים ב-CAS. אחר כך ייכנסו להליך של הערעור עצמו, "וזה כבר סיפור משפטי ארוך, שטומן בחובו זמן עד מינוי הבוררים וכל מה שכרוך בהליך משפטי ממושך", אומר לביא. "ובינתיים כל עוד ההליך אינו חלוט הקבוצה תדרוש להמשיך ולפעול ולשחק כרגיל".

כסף לא נגמר לניהול הליך משפטי

זו לא תהיה הפעם הראשונה שסיטי מערערת ל-CAS בתיק הזה. ערעור שהגישה נדחה בנובמבר אחרון. הערעור עסק בדרישה של סיטי לעצור את הליך הבדיקה של אופ"א, שלטענתה היה נגוע בהדלפות ובעייתי מבחינת כשרות ההליך. ה-CAS דחה את הערעור בטענה שערעור ניתן להגיש רק על פסק דין סופי ולא על קיומו של הליך.

סטטיסטית, סיכויי ההצלחה בערעורים ל-CAS אינם גבוהים מאוד. הרוב המוחלט של התיקים נדחה. אפשר להניח כי הצלחה מבחינת סיטי עשויה להיחשב גם אם עונש ההשעיה יקוצר, נאמר לשנה.

בכל מקרה, הרוב המוחלט של הערעורים שמוגש נעשה על ידי ספורטאים בודדים ולא על ידי מועדונים, עיקרם בעניינים של השעיה בגין שימוש בסמים ומחלוקות חוזיות כספיות.

המקרה של סיטי שונה בעיקר בגלל שני עניינים מרכזיים: התוצאה הסופית שלו - אם תלך לטובת סיטי - יכולה להעמיד בספק ולחסל את כל רגולציית FFP. העניין השני קשור לכך שסיטי כבר רמזה כי תשקיע בערעורים כל מאמץ וכל סכום. להבדיל מספורטאים וקבוצות, שנמנעים אפילו מלהגיע ל-CAS בשל עלות ההליך שמתנהל תחת המטרייה השווייצרית היקרה, במקרה של סיטי אין משמעות לכסף.

וזה לא חייב להיגמר שם. גם אחרי ה-CAS יכולה סיטי להמשיך ולמשוך זמן ולמצות עוד את ההליך עם פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק בשווייץ - הערכאה העליונה האחרונה בהחלט. שוב, הכסף לא ירתיע אותה מלנהל את ההליך, יקר ככל שיהיה, ולמצות אותו עד לערכאה האפשרית האחרונה.

בהקשר של משך ההליך הוזכר השבוע שמו של עומר ריזה, שחקן טורקי-אנגלי שעזב ב-2008 את הקבוצה הטורקית טרבזונספור וחזר לשחק באנגליה אחרי שלטענתו הקבוצה הטורקית לא שילמה לו. רק השבוע, אחרי שכבר פרש ממשחק ו-11 שנים אחרי שהחל הליך משפטי במסגרתו ערער ל- CAS, אחר כך לבית המשפט העליון בשוויץ ובהמשך לבית המשפט האירופי לזכויות אדם - הוא זכה בערעור נגד הקבוצה הטורקית.

יותר מדי שאלות פתוחות

למשך הזמן של ההליך המשפטי יש משמעות גדולה עבור מנצ'סטר סיטי. בעיקר לתקופה הקרובה - הזמן שהיא כרגע צריכה כדי להבטיח ששום דבר לא באמת קורה, כדי להרגיע את השחקנים, למנוע דרישה של כוכבים לעזוב לקבוצות אחרות, לבחון את הסיטואציה מול הספונסרים, שגם הם חוששים מאובדן חשיפה.

אבל זו לא רק מנצ'סטר סיטי שעומדת וממתינה לגורלה. אופ"א יודעת שללא הליך משפטי חלוט עלולות להיות השלכות על המון גורמים שיסתובבו בסופו של יום נגדה. מה אמורים לעשות הספונסרים של סיטי, שחוששים מכך שהם תקועים בקבוצה שלא תשחק בעונה הבאה בליגת האלופות? האם אופ"א לא מסתכנת בהשלכות שיחזרו אליה במידה שתדרוש השעיה מיידית, אם מאוחר יותר יתברר בערכאות הגבוהות יותר כי סיטי הצליחה להפוך את התוצאה.

מה המשמעות הנוכחית לגבי הקבוצה שתסיים במקום החמישי באנגליה - זו שאמורה לתפוס את מקומה של סיטי בליגת האלופות במקרה של השעיה. האם היא הולכת לליגת האלופות במקום סיטי או לא? אם תקבל את ההודעה מאוחר מדי, קרוב מדי לקיץ, ייתכן שלא תוכל להתארגן בזמן עם רכש וכו'. ומה לגבי שחקנים של סיטי שמחזיקים בחוזים שמבטיחים להם בונוסים עבור הצלחות בליגת האלופות, או שחקנים שאין להם שום כוונה להישאר במועדון שמשחק בליגה בלבד?

וגם, מה קורה הלאה - אם ההליך המשפטי ב-CAS יתארך ויסתיים באמצע העונה הבאה (2020/21) וסיטי כבר משובצת עמוק בתוך ליגת האלופות - האם במקרה כזה תודח מיידית באמצע העונה, ואם כן מי יחליף אותה? מה קורה עם הכסף שהרוויחה "ברמאות" בתקופה שהתמודדה בליגת האלופות, האם גם אותו תידרש להחזיר? מה קורה מבחינה סטטיסטית לכל המשחקים שבהם השתתפה, משחקים שהשפיעו על תעשיית ההימורים, על מהמרים. אין לזה סוף. 

עוד כתבות

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: ap, John Minchillo

המסמכים שחושפים את המצב בעזה: "חמאס מבצע תרמית"

בימים האחרונים התריעה מערכת הביטחון על התעצמותו של ארגון הטרור ● התקרית בעזה הסתיימה ללא תגובה: "הדרג המדיני הנחה - 'אתם לא נוגעים באף אחד'" ● דיווח: האיראנים זיהו את המיקום של טראמפ, אדם אותר עם טיל כתף ● משטר האייתוללות הודיע על הגבלה על מוצרים במחסור בשל הלחץ הכלכלי שמפעיל ממשל טראמפ ● בקרב בעלות בריתה של ארה"ב עוקבים בדאגה אחר המחלוקת סביב תוכנית 15 הנקודות לרצועת עזה - וחוששים מהשלכותיה על המהלכים האמריקאיים במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ואדוז, ליכטנשטיין / צילום: Shutterstock

לעשירי אירופה יש ממה לחשוש: פריצת ענק למאגר הנתונים הסודי

המאגר הסודי של רשם החברות והעמותות בליכטנשטיין נפרץ על ידי האקרים ● נגנבו כ־31 אלף רשומות הקושרות בין אנשים לפעילות עסקית ● הדליפה מעוררת חשש לחשיפת משפחות עשירות באירופה וברוסיה ● זהות הפורצים אינה ידועה

אמיר אלרו / צילום: יוסי לזרוף

חלוץ השקעות הלונג'ביטי בישראל מסמן את הטרנדים החמים בתחום

אמיר אלרואי, מחלוצי המשקיעים בתחום הוולנס בישראל, מסביר איך המושג "לונג'ביטי" משנה את עולם הבריאות, מצביע על הטרנדים החמים ואלה שעתידים לפרוץ, ומשתף בהמלצת הזהב שלו לאריכות ימים ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות הבנקים טיפסו, OPC זינקה במעל 10%

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.1% ● המסחר התנהל על רקע חוסר הוודאות סביב מצר הורמוז ● תל אביב זכתה לרוח גבית לקראת הנעילה מהסנטימנט החיובי בוול סטריט ● לאחר הדוח המצוין של בנק הפועלים אתמול: רווחי שיא לבנק לאומי, ירידה ברווח של הבינלאומי ● מיטב: שוק האג"ח הקונצרני מפגין שאננות ומתעלם מהסיכונים ● בנקי ההשקעות אופטימיים: מעלים תחזיות בוול סטריט

אלי אדדי, מנכ''ל סלקום / צילום: ענבל מרמרי

סלקום: הרבעון הרווחי ביותר ב-11 שנה, גם בזכות צמצום החוב

חברת הסלולר רשמה ברבעון השני זינוק של 44% ברווח הנקי ל־92 מיליון שקל ועלייה של 26% ברווח התפעולי ● עיקר השיפור נבע מגידול חד במכירות ציוד קצה ומהמשך צמצום החוב, בעוד הכנסות השירותים המשיכו להישחק

משחק של לוס אנג'לס לייקרס / צילום: ap

עסקת שיא בעולם הספורט: בוב איגר וג’ושוע קושנר רוכשים את השליטה בלייקרס

הלייקרס שוב מחליפים ידיים, פחות משנה לאחר שנמכרו למיליארד מארק וולטר ● הפעם הרוכשים הם מנכ"ל דיסני לשעבר בוב איגר וג'ושוע קושנר, אחיו של ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ● העסקה משקפת למועדון שווי של 12.5 מיליארד דולר - הגבוה אי פעם לקבוצת ספורט

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הרווח של הבנק הבינלאומי ירד, אבל הוא יחלק 96% ממנו כדיבידינד

הבנק הבינלאומי סיים את הרבעון עם רווח נקי של 583 מיליון שקל ותשואה על ההון של 16%, על רקע השפעת המס המיוחד ● דירקטוריון בינלאומי החליט לחלק דיבידנד של 558 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות: הורמוז שוב במוקד, הנפט טיפס, ומניות הטכנולוגיה נחלשו

נאסד"ק ירד ב-0.7% ● איראן חזרה והבהירה כי בכוונתה להשאיר את מצר הורמוז סגור עד שדרישותיה ייענו ● אינטל נחלשה לאחר שהגדילה את היקף גיוס ההון במניות ● ישראליות: אלביט, נאייקס ואי טורו ירדו בחדות

חבר הכנסת אביגדור ליברמן. ועידת הביטחון הלאומי של ידיעות אחרונות והמכון למחקרי ביטחון לאומי, 27.07.26 / צילום: שלומי יוסף

עד כמה יושפע שיעור מס הכנסה מגיוס חרדים?

ליברמן אמר שבלי גיוס לכולם והארכת השירות, מס ההכנסה יצטרך לעלות ב־16% • המספר הזה אכן קיים בחוות דעת רשמיות, אבל הוא מתאר משהו קצת אחר • המשרוקית של גלובס

 

 

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לאומי עם הרווח הרבעוני הגבוה אי-פעם לבנק בישראל - 2.83 מיליארד שקל

לאומי הפתיע עם יחס יעילות טוב בפרספקטיבה בינלאומית ורשם רווח שיא - למרות הורדת הריבית במשק והמס המיוחד על הבנקים ● לצד זאת, הוא נסוג מתוכנית תגמול האופציות למנכ"ל

ד''ר שמעון אקהויז וד''ר דולב רפאלי / צילום: תומר שלום, יחצ

מייסד חברת האסתטיקה שקרסה ינסה עכשיו להרים את עסקי גלולות ההרזיה של אקהויז

דולב רפאלי, שהוביל בעבר את חברת האסתטיקה פוטומדקס, מונה למנכ"ל אפיטומי של שמעון אקהויז, לאחר קריסת המניה ויקבל כמיליון דולר בשנה ● אקהויז, שהנפיק גם את סופווייב המצליחה, "אני אוהב את האנרגיות שלו" ● רפאלי בשיחה לגלובס מסביר למה אפיטומי עוברת למכירה ישירה בארה"ב

2026 בדרך לשבירת שיא המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות השפל בשוק הדירות: 2026 בדרך לשבירת שיא המשכנתאות

שוק הדירות אמנם מצוי בשפל, אך ביולי נלקחו משכנתאות בהיקף של 11.56 מיליארד שקל - החודש השני ברציפות מעל רף ה־10 מיליארד ● הממוצע החודשי מתחילת השנה כבר גבוה מזה שנרשם בשנת השיא 2021 ● במקביל, שיעור המשכנתאות הצמודות למדד צנח לשפל היסטורי של 10% מהתמהיל, על רקע החשש מאינפלציה וחוסר הוודאות במשק

סניף של רשת אייס / צילום: יח''צ

אקזיט חמוץ מתוק: קרן קדמה הרוויחה פי 3 על השקעתה ברשת אייס, למרות צניחת המניה

לאחר ירידה של 70% במניה מאז ההנפקה: קרן ההשקעות קדמה מוכרת לרונן גנון את השליטה בחברת מולטי ריטיייל, המחזיקה ברשתות אייס, אוטו דיפו וביתילי, לפי שווי של 240 מיליון שקל – פרמיה של 60% על מחיר השוק ● הרוכש, מבעלי רשת המוצרים זול סטוק, עשוי לפעול בעתיד למיזוג בין הרשתות

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

בזכות המתקפות האוקראיניות: בזן עברה לרווח רבעוני עצום של 263 מיליון דולר

בזן נהנתה מהצמיחה המתמשכת במרווחי הזיקוק וצופה כי הסביבה הגיאו־פוליטית תמשיך להשפיע לטובה על עסקיה: "שילוב הנסיבות החריג ימשיך לתמוך בסביבה העסקית"

חוסם ימי של קצא''א שנפרס בעת פריקת מיכליות נפט / צילום: קצא''א

חמינאי כבר חוסל אבל החיסיון על קצא"א הוארך שוב, במחשכים

ועדת החוץ והביטחון האריכה את החיסיון על קצא"א על רקע בוררות מול איראן עד סוף השנה, מבלי לזמן לדיון את רשות החברות שמקדמת את הפרטתה ● ללא שקיפות כספית מהלך ההפרטה תקוע ● גורמים בממשלה ומחוצה לה מאשימים כי החיסיון מנוצל כדי להפוך את החברה ל"חצר אחורית" ללא פיקוח

משקאות קלים בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המס על משקאות מתוקים בוטל, אך המחיר לצרכן נותר גבוה

מחקר של רשות המסים על השפעת מס הקנייה על משקאות מתוקים, שהוטל בינואר 2022 ובוטל במרץ 2023, מעלה כי למרות ביטולו - המס עדיין משפיע: המחיר נותר גבוה, והצריכה נותרה נמוכה ● מלוא סכום המס גולל לצרכנים, והטלת המס אף נוצלה לצורך העלאת מחירים, ולאחר שהמס בוטל, המחיר לא שב לשיעורו לפני הטלת המס

עופר גלבוע / צילום: שלומי יוסף

לפני שנה עופר גלבוע לא ידע בדיוק מה רכש. היום הוא מורווח 160 מיליון שקל

גלבוע, בעלי חברת מטוסי המטען צ'אלנג' איירלינס, רכש אשתקד את השליטה בגאון אחזקות ובשיחה עם גלובס הודה בזמנו כי "עוד לא ברור לי אפילו מה קניתי" ● מאז הוא נהנה מזינוק של 220% במניית חברת התשתיות, ששילשה את רווחיה ב–2025 הודות לשיפור בפעילותה

מייסדי וונדרפול, בר וינקלר ורועי ללזר / צילום: daniel jackont

עם 630 עובדים ופעילות בהודו ובברזיל: החברה שרוצה לגייס עוד 500 מיליון דולר

שלושה חודשים בלבד לאחר הגיוס הקודם, לגלובס נודע כי חברת ה-AI הישראלית וונדרפול יצאה לסבב ענק לפי שווי כפול ● אינסייט פרטנרס צפויה להוביל את המהלך ומחפשת שותפות נוספות לצידה ● ברקע ניצב זינוק בקצב ההכנסות, שמכוון ל־100 מיליון דולר עד סוף השנה

פקק על כביש 4 / צילום: גיא ליברמן

בעקבות הפגנות חרדים: כביש 4 נחסם לתנועה לשני הכיוונים

שיבושי תנועה החלו מהשעה 16:00 בשל מחאה של הפלג הירושלמי על מעצר של בחור ישיבה עריק ● העומסים התרכזו בכביש 4 מאלוף שדה עד לאם המושבות, בשני הכיוונים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

עשור ל"חיסכון לכל ילד": בית ההשקעות עם הכי הרבה חוסכים, והבנק שאיבד 53 אלף לקוחות בשנה

מאז השקת התוכנית לפי כמעט עשור, חשבונות הילדים הניבו 3.85 מיליארד שקל בשוק ההון, כך לפי נתוני הביטוח הלאומי ● שנת 2025 התאפיינה בנהירה של חוסכים מהבנקים לקופות הגמל, שהביאה לסגירה של כמעט 100 אלף חשבונות בבנקים • אלטשולר שחם שולט בפסגה עם 957 אלף לקוחות ● בנק הפועלים איבד הכי הרבה חוסכים השנה, ואיזה בית השקעות זכה להכי הרבה מצטרפים חדשים?