גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש ההשעיה של מנצ'סטר סיטי עוד רחוק מלהתממש

אלופת הפרמייר ליג מבטיחה להילחם באופ"א בכל כוחה וכספה - ויש לה הרבה מזה ● גם אופ"א מבינים שהם לא יכולים לוותר וכל תקנות ה"פייר פליי" עומדות למשפט ● אנחנו רק בצעד הראשון של מלחמה משפטית שעשויה לשנות את עולם הכדורגל

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

כמעט עשור השתעשעה אופ"א בעונשים נגד מועדוני כדורגל שהפרו את תקנות "פייננשל פייר פליי" (FFP). אבל, בכל פעם שעמד על הפרק מועדון גדול - זה נגמר לכל היותר בקנס. ולקנס, גדול ככל שיהיה, גם של עשרות מיליוני אירו, אין משמעות הרתעתית על מועדונים שמאחוריהם עומדים אוליגרכים וברוני נפט מהמפרץ.

למה אופ"א רק איימה? לא תמיד היה לה את האקדח המעשן, שייתן לה חתימה הרמטית משפטית של 100% מול מועדון גדול. מעבר לכך, אופ"א ניצבה מול האיומים המתרבים של מועדונים, לפיהם ייתאגדו לתחרויות גדולות מחוץ לארגון. אפשר להבין את ההתנהלות הזהירה של אופ"א - התחושה הייתה שהתאחדות הכדורגל האירופית חוששת ממהלך גרנדיוזי נגד מועדון גדול ומשמעותי, שיפיל את מגדל הקלפים.

כל זה היה נכון עד סוף השבוע שעבר. עשר שנים וחצי אחרי שהוציאה לדרך את תקנות ה-FFP, עשתה אופ"א את המהלך הגדול עם המכה שהנחיתה על מנצ'סטר סיטי: הרחקה של שנתיים מליגת האלופות וקנס של 30 מיליון אירו.

ההחלטה של הוועדה המיוחדת של אופ"א נגד אלופת הליגה האנגלית היא רגע מכונן, אבל הרבה מאוד סוגיות יעמדו כעת למבחן בעקבות הליך משפטי שצפויה סיטי לנהל עם "השיניים והציפורניים", לפי הצהרתה, נגד אופ"א. הנה כמה מהן.

השעיה. אולי, אבל מתי?

סיטי אומנם הפסידה את הקרב הגדול מול אופ"א, שקבעה שהקבוצה הפרה את תקנות ה-FFP,  שנוסדו ביוני 2009 וקבעו מנגנון שמגביל את ההוצאה הכספית של בעלי הבית והמועדונים, בניסיון להגביל את החובות של המועדונים, שאיימו אז לצאת משליטה.

הרומן בין סיטי לאופ"א הוא לא חדש. זו הפעם השנייה שאופ"א מפעילה עונש נגד הקבוצה האנגלית. ב-2014 זה הסתיים בקנס כבד. אבל עכשיו זה רחוק מלהיות גמור.

סיטי הודיעה כי תממש את זכותה לערער לבית הדין העליון לספורט בלוזאן (CAS). סיטי יכולה להעלות טענות שונות: החל מכך ש"האקדח המעשן" של אופ"א נשען על גניבת מסמכים של האקר, שעומד בעצמו בפני משפט על פעילות פלילית דומה ועד לכך שהגוף העצמאי של אופ"א שעוסק בפייננשל פייר פליי הוא בסופו של דבר גוף מטעם אופ"א ולכן הוא בבירור מוטה.

הערעור ל-CAS יכול להיעשות מבחינת סיטי בשני מישורים. הראשון עשוי להיות הליך של "משיכת זמן", בקשה לסעד זמני שיעכב את ההחלטה להשעות את המועדון עד למיצוי הערעור המהותי. זה קורה הרבה מאוד בתיקים של סמים, שבהם הספורטאי שנתפס מבקש להמשיך ולהתחרות עד מיצוי הערעור.

זה גם ייתן למנצ'סטר סיטי עוד כמה שבועות של התארגנות לקראת הליך הערעור המהותי על ההשעיה מליגת האלופות, ובעצם עשוי לאפשר לה לפתוח גם את העונה הבאה בליגה.

"ההחלטה בנושא סעד זמני מתבצעת לרוב בהרכב של בורר אחד ומתקבלת די מהר, עניין של שבועות", אומר עו"ד טל לביא, אחד משלושה ישראלים שמשמשים כבוררים ב-CAS. אחר כך ייכנסו להליך של הערעור עצמו, "וזה כבר סיפור משפטי ארוך, שטומן בחובו זמן עד מינוי הבוררים וכל מה שכרוך בהליך משפטי ממושך", אומר לביא. "ובינתיים כל עוד ההליך אינו חלוט הקבוצה תדרוש להמשיך ולפעול ולשחק כרגיל".

כסף לא נגמר לניהול הליך משפטי

זו לא תהיה הפעם הראשונה שסיטי מערערת ל-CAS בתיק הזה. ערעור שהגישה נדחה בנובמבר אחרון. הערעור עסק בדרישה של סיטי לעצור את הליך הבדיקה של אופ"א, שלטענתה היה נגוע בהדלפות ובעייתי מבחינת כשרות ההליך. ה-CAS דחה את הערעור בטענה שערעור ניתן להגיש רק על פסק דין סופי ולא על קיומו של הליך.

סטטיסטית, סיכויי ההצלחה בערעורים ל-CAS אינם גבוהים מאוד. הרוב המוחלט של התיקים נדחה. אפשר להניח כי הצלחה מבחינת סיטי עשויה להיחשב גם אם עונש ההשעיה יקוצר, נאמר לשנה.

בכל מקרה, הרוב המוחלט של הערעורים שמוגש נעשה על ידי ספורטאים בודדים ולא על ידי מועדונים, עיקרם בעניינים של השעיה בגין שימוש בסמים ומחלוקות חוזיות כספיות.

המקרה של סיטי שונה בעיקר בגלל שני עניינים מרכזיים: התוצאה הסופית שלו - אם תלך לטובת סיטי - יכולה להעמיד בספק ולחסל את כל רגולציית FFP. העניין השני קשור לכך שסיטי כבר רמזה כי תשקיע בערעורים כל מאמץ וכל סכום. להבדיל מספורטאים וקבוצות, שנמנעים אפילו מלהגיע ל-CAS בשל עלות ההליך שמתנהל תחת המטרייה השווייצרית היקרה, במקרה של סיטי אין משמעות לכסף.

וזה לא חייב להיגמר שם. גם אחרי ה-CAS יכולה סיטי להמשיך ולמשוך זמן ולמצות עוד את ההליך עם פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק בשווייץ - הערכאה העליונה האחרונה בהחלט. שוב, הכסף לא ירתיע אותה מלנהל את ההליך, יקר ככל שיהיה, ולמצות אותו עד לערכאה האפשרית האחרונה.

בהקשר של משך ההליך הוזכר השבוע שמו של עומר ריזה, שחקן טורקי-אנגלי שעזב ב-2008 את הקבוצה הטורקית טרבזונספור וחזר לשחק באנגליה אחרי שלטענתו הקבוצה הטורקית לא שילמה לו. רק השבוע, אחרי שכבר פרש ממשחק ו-11 שנים אחרי שהחל הליך משפטי במסגרתו ערער ל- CAS, אחר כך לבית המשפט העליון בשוויץ ובהמשך לבית המשפט האירופי לזכויות אדם - הוא זכה בערעור נגד הקבוצה הטורקית.

יותר מדי שאלות פתוחות

למשך הזמן של ההליך המשפטי יש משמעות גדולה עבור מנצ'סטר סיטי. בעיקר לתקופה הקרובה - הזמן שהיא כרגע צריכה כדי להבטיח ששום דבר לא באמת קורה, כדי להרגיע את השחקנים, למנוע דרישה של כוכבים לעזוב לקבוצות אחרות, לבחון את הסיטואציה מול הספונסרים, שגם הם חוששים מאובדן חשיפה.

אבל זו לא רק מנצ'סטר סיטי שעומדת וממתינה לגורלה. אופ"א יודעת שללא הליך משפטי חלוט עלולות להיות השלכות על המון גורמים שיסתובבו בסופו של יום נגדה. מה אמורים לעשות הספונסרים של סיטי, שחוששים מכך שהם תקועים בקבוצה שלא תשחק בעונה הבאה בליגת האלופות? האם אופ"א לא מסתכנת בהשלכות שיחזרו אליה במידה שתדרוש השעיה מיידית, אם מאוחר יותר יתברר בערכאות הגבוהות יותר כי סיטי הצליחה להפוך את התוצאה.

מה המשמעות הנוכחית לגבי הקבוצה שתסיים במקום החמישי באנגליה - זו שאמורה לתפוס את מקומה של סיטי בליגת האלופות במקרה של השעיה. האם היא הולכת לליגת האלופות במקום סיטי או לא? אם תקבל את ההודעה מאוחר מדי, קרוב מדי לקיץ, ייתכן שלא תוכל להתארגן בזמן עם רכש וכו'. ומה לגבי שחקנים של סיטי שמחזיקים בחוזים שמבטיחים להם בונוסים עבור הצלחות בליגת האלופות, או שחקנים שאין להם שום כוונה להישאר במועדון שמשחק בליגה בלבד?

וגם, מה קורה הלאה - אם ההליך המשפטי ב-CAS יתארך ויסתיים באמצע העונה הבאה (2020/21) וסיטי כבר משובצת עמוק בתוך ליגת האלופות - האם במקרה כזה תודח מיידית באמצע העונה, ואם כן מי יחליף אותה? מה קורה עם הכסף שהרוויחה "ברמאות" בתקופה שהתמודדה בליגת האלופות, האם גם אותו תידרש להחזיר? מה קורה מבחינה סטטיסטית לכל המשחקים שבהם השתתפה, משחקים שהשפיעו על תעשיית ההימורים, על מהמרים. אין לזה סוף. 

עוד כתבות

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"צ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

צה"ל תוקף ברצועה: דיווחים פלסטיניים על לפחות 12 הרוגים

שר ההגנה הסעודי למנהיגים יהודים: אם טראמפ לא יפציץ את איראן, המשטר בטהראן יתחזק ●  יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן ח'אמנאי לערוץ אל-מיאדין הלבנוני: "כל פעולה עם כוונה עוינת מצד האויב - תיענה בתגובה הולמת ● עדכונים שוטפים