גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

עונש ההשעיה של מנצ'סטר סיטי עוד רחוק מלהתממש

אלופת הפרמייר ליג מבטיחה להילחם באופ"א בכל כוחה וכספה - ויש לה הרבה מזה ● גם אופ"א מבינים שהם לא יכולים לוותר וכל תקנות ה"פייר פליי" עומדות למשפט ● אנחנו רק בצעד הראשון של מלחמה משפטית שעשויה לשנות את עולם הכדורגל

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

כמעט עשור השתעשעה אופ"א בעונשים נגד מועדוני כדורגל שהפרו את תקנות "פייננשל פייר פליי" (FFP). אבל, בכל פעם שעמד על הפרק מועדון גדול - זה נגמר לכל היותר בקנס. ולקנס, גדול ככל שיהיה, גם של עשרות מיליוני אירו, אין משמעות הרתעתית על מועדונים שמאחוריהם עומדים אוליגרכים וברוני נפט מהמפרץ.

למה אופ"א רק איימה? לא תמיד היה לה את האקדח המעשן, שייתן לה חתימה הרמטית משפטית של 100% מול מועדון גדול. מעבר לכך, אופ"א ניצבה מול האיומים המתרבים של מועדונים, לפיהם ייתאגדו לתחרויות גדולות מחוץ לארגון. אפשר להבין את ההתנהלות הזהירה של אופ"א - התחושה הייתה שהתאחדות הכדורגל האירופית חוששת ממהלך גרנדיוזי נגד מועדון גדול ומשמעותי, שיפיל את מגדל הקלפים.

כל זה היה נכון עד סוף השבוע שעבר. עשר שנים וחצי אחרי שהוציאה לדרך את תקנות ה-FFP, עשתה אופ"א את המהלך הגדול עם המכה שהנחיתה על מנצ'סטר סיטי: הרחקה של שנתיים מליגת האלופות וקנס של 30 מיליון אירו.

ההחלטה של הוועדה המיוחדת של אופ"א נגד אלופת הליגה האנגלית היא רגע מכונן, אבל הרבה מאוד סוגיות יעמדו כעת למבחן בעקבות הליך משפטי שצפויה סיטי לנהל עם "השיניים והציפורניים", לפי הצהרתה, נגד אופ"א. הנה כמה מהן.

השעיה. אולי, אבל מתי?

סיטי אומנם הפסידה את הקרב הגדול מול אופ"א, שקבעה שהקבוצה הפרה את תקנות ה-FFP,  שנוסדו ביוני 2009 וקבעו מנגנון שמגביל את ההוצאה הכספית של בעלי הבית והמועדונים, בניסיון להגביל את החובות של המועדונים, שאיימו אז לצאת משליטה.

הרומן בין סיטי לאופ"א הוא לא חדש. זו הפעם השנייה שאופ"א מפעילה עונש נגד הקבוצה האנגלית. ב-2014 זה הסתיים בקנס כבד. אבל עכשיו זה רחוק מלהיות גמור.

סיטי הודיעה כי תממש את זכותה לערער לבית הדין העליון לספורט בלוזאן (CAS). סיטי יכולה להעלות טענות שונות: החל מכך ש"האקדח המעשן" של אופ"א נשען על גניבת מסמכים של האקר, שעומד בעצמו בפני משפט על פעילות פלילית דומה ועד לכך שהגוף העצמאי של אופ"א שעוסק בפייננשל פייר פליי הוא בסופו של דבר גוף מטעם אופ"א ולכן הוא בבירור מוטה.

הערעור ל-CAS יכול להיעשות מבחינת סיטי בשני מישורים. הראשון עשוי להיות הליך של "משיכת זמן", בקשה לסעד זמני שיעכב את ההחלטה להשעות את המועדון עד למיצוי הערעור המהותי. זה קורה הרבה מאוד בתיקים של סמים, שבהם הספורטאי שנתפס מבקש להמשיך ולהתחרות עד מיצוי הערעור.

זה גם ייתן למנצ'סטר סיטי עוד כמה שבועות של התארגנות לקראת הליך הערעור המהותי על ההשעיה מליגת האלופות, ובעצם עשוי לאפשר לה לפתוח גם את העונה הבאה בליגה.

"ההחלטה בנושא סעד זמני מתבצעת לרוב בהרכב של בורר אחד ומתקבלת די מהר, עניין של שבועות", אומר עו"ד טל לביא, אחד משלושה ישראלים שמשמשים כבוררים ב-CAS. אחר כך ייכנסו להליך של הערעור עצמו, "וזה כבר סיפור משפטי ארוך, שטומן בחובו זמן עד מינוי הבוררים וכל מה שכרוך בהליך משפטי ממושך", אומר לביא. "ובינתיים כל עוד ההליך אינו חלוט הקבוצה תדרוש להמשיך ולפעול ולשחק כרגיל".

כסף לא נגמר לניהול הליך משפטי

זו לא תהיה הפעם הראשונה שסיטי מערערת ל-CAS בתיק הזה. ערעור שהגישה נדחה בנובמבר אחרון. הערעור עסק בדרישה של סיטי לעצור את הליך הבדיקה של אופ"א, שלטענתה היה נגוע בהדלפות ובעייתי מבחינת כשרות ההליך. ה-CAS דחה את הערעור בטענה שערעור ניתן להגיש רק על פסק דין סופי ולא על קיומו של הליך.

סטטיסטית, סיכויי ההצלחה בערעורים ל-CAS אינם גבוהים מאוד. הרוב המוחלט של התיקים נדחה. אפשר להניח כי הצלחה מבחינת סיטי עשויה להיחשב גם אם עונש ההשעיה יקוצר, נאמר לשנה.

בכל מקרה, הרוב המוחלט של הערעורים שמוגש נעשה על ידי ספורטאים בודדים ולא על ידי מועדונים, עיקרם בעניינים של השעיה בגין שימוש בסמים ומחלוקות חוזיות כספיות.

המקרה של סיטי שונה בעיקר בגלל שני עניינים מרכזיים: התוצאה הסופית שלו - אם תלך לטובת סיטי - יכולה להעמיד בספק ולחסל את כל רגולציית FFP. העניין השני קשור לכך שסיטי כבר רמזה כי תשקיע בערעורים כל מאמץ וכל סכום. להבדיל מספורטאים וקבוצות, שנמנעים אפילו מלהגיע ל-CAS בשל עלות ההליך שמתנהל תחת המטרייה השווייצרית היקרה, במקרה של סיטי אין משמעות לכסף.

וזה לא חייב להיגמר שם. גם אחרי ה-CAS יכולה סיטי להמשיך ולמשוך זמן ולמצות עוד את ההליך עם פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק בשווייץ - הערכאה העליונה האחרונה בהחלט. שוב, הכסף לא ירתיע אותה מלנהל את ההליך, יקר ככל שיהיה, ולמצות אותו עד לערכאה האפשרית האחרונה.

בהקשר של משך ההליך הוזכר השבוע שמו של עומר ריזה, שחקן טורקי-אנגלי שעזב ב-2008 את הקבוצה הטורקית טרבזונספור וחזר לשחק באנגליה אחרי שלטענתו הקבוצה הטורקית לא שילמה לו. רק השבוע, אחרי שכבר פרש ממשחק ו-11 שנים אחרי שהחל הליך משפטי במסגרתו ערער ל- CAS, אחר כך לבית המשפט העליון בשוויץ ובהמשך לבית המשפט האירופי לזכויות אדם - הוא זכה בערעור נגד הקבוצה הטורקית.

יותר מדי שאלות פתוחות

למשך הזמן של ההליך המשפטי יש משמעות גדולה עבור מנצ'סטר סיטי. בעיקר לתקופה הקרובה - הזמן שהיא כרגע צריכה כדי להבטיח ששום דבר לא באמת קורה, כדי להרגיע את השחקנים, למנוע דרישה של כוכבים לעזוב לקבוצות אחרות, לבחון את הסיטואציה מול הספונסרים, שגם הם חוששים מאובדן חשיפה.

אבל זו לא רק מנצ'סטר סיטי שעומדת וממתינה לגורלה. אופ"א יודעת שללא הליך משפטי חלוט עלולות להיות השלכות על המון גורמים שיסתובבו בסופו של יום נגדה. מה אמורים לעשות הספונסרים של סיטי, שחוששים מכך שהם תקועים בקבוצה שלא תשחק בעונה הבאה בליגת האלופות? האם אופ"א לא מסתכנת בהשלכות שיחזרו אליה במידה שתדרוש השעיה מיידית, אם מאוחר יותר יתברר בערכאות הגבוהות יותר כי סיטי הצליחה להפוך את התוצאה.

מה המשמעות הנוכחית לגבי הקבוצה שתסיים במקום החמישי באנגליה - זו שאמורה לתפוס את מקומה של סיטי בליגת האלופות במקרה של השעיה. האם היא הולכת לליגת האלופות במקום סיטי או לא? אם תקבל את ההודעה מאוחר מדי, קרוב מדי לקיץ, ייתכן שלא תוכל להתארגן בזמן עם רכש וכו'. ומה לגבי שחקנים של סיטי שמחזיקים בחוזים שמבטיחים להם בונוסים עבור הצלחות בליגת האלופות, או שחקנים שאין להם שום כוונה להישאר במועדון שמשחק בליגה בלבד?

וגם, מה קורה הלאה - אם ההליך המשפטי ב-CAS יתארך ויסתיים באמצע העונה הבאה (2020/21) וסיטי כבר משובצת עמוק בתוך ליגת האלופות - האם במקרה כזה תודח מיידית באמצע העונה, ואם כן מי יחליף אותה? מה קורה עם הכסף שהרוויחה "ברמאות" בתקופה שהתמודדה בליגת האלופות, האם גם אותו תידרש להחזיר? מה קורה מבחינה סטטיסטית לכל המשחקים שבהם השתתפה, משחקים שהשפיעו על תעשיית ההימורים, על מהמרים. אין לזה סוף. 

עוד כתבות

תורים בנתב''ג (ארכיון) / צילום: שלומי יוסף

תשאירו את הרכב בבית: ההודעה החריגה של נתב"ג

רש"ת עדכנה היום כי החניונים בשדה התעופה בתפוסה מלאה ● מדי יום במהלך סוכות צפויים לעבור מעל 90 אלף נוסעים

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

כמה התקדמנו תחת יריב לוין במשרד המשפטים?

מהמשאבים שניתנו לרשות השופטת ועד ליחס הציבורי אליה: בדקנו את הביצועים של שר המשפטים יריב לוין ● מצבת השופטים נפגעה, התיקים בבתי המשפט נערמים - אבל דווקא האמון במערכת המשפט התחזק ● רמזור הביצועים, מדור חדש

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס / צילום: Shutterstock

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס

קריסתן של עסקאות ענק בשל חשד לשימוש ב־AI מאלצת את הענף לבחון מחדש את היצירתיות, את האמון ואת עתידו

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?

פרויקט היי ליין, רמת גן / צילום: החברה לפיתוח והתחדשות עירונית

הפנטהאוז שמלמד: איך נראית האטה בשוק היוקרה

האם העסקה ב-9 מיליון שקל למכירת דירת פנטהאוז במגדל Highline ברמת גן - ששטחה 199 מ"ר, ויש לה מרפסות בשטח של כ־97 מ"ר - מגלמת ירידת מחירים? ● הפנטהאוז הוצע תחילה למכירה ב־11.9 מיליון שקל

גלית בן נאים, סגנית לכלכלן הראשי / צילום: שלומי יוסף

המחוז שבו בוטלו כ־700 עסקאות בשוק הדיור, אך קצב הבנייה ממשיך לגדול

סגנית הכלכלן הראשי באוצר, גלית בן נאים, חושפת כי מאות עסקאות לרכישת דירות חדשות בדרום בוטלו - נתון שמקפיץ את מלאי הדירות הלא מכורות באזור לשיא של מעל 11 אלף ● למרות הצטברות המלאי והצניחה במכירות, התחלות הבנייה אינן מאטות

יהלומים / אילוסטרציה: Shutterstock, Bjoern Wylezich

מחירי היהלומים בשפל היסטורי: אלה הסיבות

המדד העוקב אחר מחירי יהלומים באיכות השקעתית, ירד באוגוסט לרמתו הנמוכה ביותר אי פעם ● במקביל, מחירו הממוצע של יהלום טבעי במשקל קראט אחד צנח מיותר מ-8,000 דולר ב-2021 לכ-3,900 דולר כיום ● כל הסיבות

דורון בלשר; אור עופר, עידו גל / צילום: ניר סלקמן, איל יצהר, Keren Haberberg

קאמבק של מיליארד דולר: ריסקיפייד מזנקת בוול סטריט לשיא של 5 שנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חברת הפינטק הישראלית חצתה שוב את רף מיליארד הדולרים בעקבות זינוק דו-ספרתי במניה ● מניית סימילרווב צוללת לאחר הכרזה מוקדמת מהצפוי על מנכ"ל חדש ● וגם: אורמת תזכה למימון של עד 35 מיליון דולר ממשרד האנרגיה האמריקאי לקידום פרויקטים גיאותרמיים בנבאדה וביוטה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; החוזים בניו יורק אדומים, מחירי הנפט מטפסים

בורסת פריז עולה בכ-0.4% ● בורסת סיאול נפלה במעל 2%, ענקיות השבבים סמסונג ו-SK Hynix איבדו גובה ● אחרי שטראמפ דחה את הצעת איראן לפתיחת מצר הורמוז - מחירי הנפט מטפסים, לצד תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ● וגם: ה-S&P 500 בדרך לסגור את ספטמבר בירוק, אך מתחת למכסה המנוע יש מגמות מדאיגות

תור למונית בנתב''ג / צילום: פולי טובמן

בנתב"ג מעדכנים: החניונים נפתחו, ניתן להגיע עם רכב

הבוקר בנתב"ג מעדכנים שהחניונים נפתחו מחדש ● "החל מהבוקר, ניתן להחנות בחניוני נתב"ג, לאחר שהתפנו מקומות חניה"

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"

עוז סלטון, מנהל השיווק והמכירות בקבוצת אב־גד; מעיין אדם, מועדון צרכנות ''מאמי''; רוני כהן, מנכ''ל ושותף אלדר שיווק נדל''ן / צילום: נעם כמרה, פרטי, דוד סקורי

72 דירות בשלושה ימים: איך מועדון חבר ומעיין אדם דווקא מצליחים למכור דירות?

הנחות, תנאי תשלום נוחים, פטור מהצמדות וממדדים ואבזור הפכו לסטנדרט בשיווק דירות, אך לא תמיד מספיקים כדי להניע את המכירות בשוק המדשדש ● מועדוני צרכנות כמו חבר, הייטקזון, ו"מאמי" של מעיין אדם זיהו את הצורך בשוק ומציעים לרוכשים דירות בהנחות דו־ספרתיות ● מה מרוויחים הקונים, ומה היזמים?

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

משל הקפה הקר: הכללים החדשים לראיונות עבודה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מודח מתפקידו

לגלובס נודע כי ועדת המינויים בראשות השופטת שולמית דותן מדיחה את יו"ר נתיבי איילון עידן דוד מתפקידו, לאחר שהואשם בניפוח הניסיון המקצועי שלו בכדי לעמוד בתנאי הסף למשרה - בעקבות תחקיר שפורסם בערוץ 12 ● "אלמלא אותם נתונים ומסמכים - ועל בסיס מה שידוע כיום לגבי מסמכים אלו - הוועדה לא הייתה מקבלת את ההחלטה שניתנה על ידה"

אילוסטרציה: Shutterstock

נורה אדומה: שני סימנים שעלולים לבשר על טלטלה בשווקים

בנק אוף אמריקה מצביע על שילוב שעלול להקדים מעבר חד של המשקיעים למצב Risk Off: זינוק בתנודתיות בשוק האג"ח לצד חולשה במניות הפיננסים ● זאת בזמן שהמשקיעים עדיין ממשיכים להזרים סכומי עתק לשוק המניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

עשרה ימים גורליים: שופרסל ויגאל דמרי בסכנת הדחה

חברת הנדל"ן בהובלת הקבלן הוותיק ורשת הקמעונאות שופרסל מתנדנדות על סף המדד המוביל בת"א, דוראל ואנרג'יקס בקרב ענקים על הכניסה, וגל הדחות דרמטי בדרך גם למדד ת"א 90 ● תמונת המצב לקראת עשרת ימי המסחר המכריעים לעדכון המדדים, שיחלו השבוע

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

מתי שוק המניות יגיע לנקודת שבירה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

האם ה-6% הוא ה-5% החדש? התרחיש השחור של "מלך האג"ח" שמלחיץ את וול סטריט ● הספקנות בוול סטריט גוברת: למה המניה הגדולה בעולם נסחרת בתמחור חסר היסטורי? ● לקנות מניות בלילה: העולם עובר למסחר רציף, אבל לא כולם מרוויחים מהמהלך ● המיליארדים שזורמים והתנודתיות שנשארת: המבחן האמיתי של שוק הקריפטו ● וגם: מה מלמדות המפולות הגדולות על החודשים המסוכנים של השנה?

ההצפות בנפאל / צילום: חדר המצב של פספורטכארד

גשמים עזים והצפות בנפאל: עשרות ישראלים תקועים בהרים

מזג האוויר הסוער בנפאל גורם להצפות ולחסימות כבישים, בעיקר באזורים ההרריים במדינה ● עשרות מטיילים ישראלים נותרו נצורים באזורי הטרקים, בהם רכס האנפורנה ומנאסלו, וארבעה מהם זקוקים לטיפול רפואי ● בשגרירות ישראל פועלים לאיתור מטיילים שטרם נוצר עמם קשר ולסיוע בהעברתם לאזורים בטוחים

מאמן נבחרת אירלנד בכדורגל היימיר הלגרימסון לצד שחקן מהנבחרת / צילום: Reuters, Andrew Surma / SIPA USA

מה מסתתר מאחורי העוינות של אירלנד לישראל?

כותרות העיתונים בעולם: תחקיר של בלומברג חושף שהחות'ים מקבלים חלקי טילים במשלוחים מסין, ניתוח ב-Foreign Affairs טוען כי הסדר האמריקאי במזרח התיכון הגיע לקיצו, ולמה באירלנד כל כך לא אוהבים את ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

נגמ''ש איתן / צילום: באדיבות מנת''ק

מערכת ההגנה החדשה של צה"ל בשדה הקרב

נגמ"שי איתן חץ דורבן, המוגדרת כ"דור הבא" של מערכות ההגנה האקטיבית של צה"ל, משלבת ביצועים גבוהים עם עיצוב קומפקטי ● מדינות אירופה מבקרות את ישראל ברמת הממשלות, ומאידך משתמשות בטכנולוגיות הביטחוניות שלה בהיקפי ענק ● ותחום האמצעים הבלתי מאוישים צובר תאוצה בעולם ככלל ובמזרח התיכון בפרט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות