גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש ההשעיה של מנצ'סטר סיטי עוד רחוק מלהתממש

אלופת הפרמייר ליג מבטיחה להילחם באופ"א בכל כוחה וכספה - ויש לה הרבה מזה ● גם אופ"א מבינים שהם לא יכולים לוותר וכל תקנות ה"פייר פליי" עומדות למשפט ● אנחנו רק בצעד הראשון של מלחמה משפטית שעשויה לשנות את עולם הכדורגל

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

כמעט עשור השתעשעה אופ"א בעונשים נגד מועדוני כדורגל שהפרו את תקנות "פייננשל פייר פליי" (FFP). אבל, בכל פעם שעמד על הפרק מועדון גדול - זה נגמר לכל היותר בקנס. ולקנס, גדול ככל שיהיה, גם של עשרות מיליוני אירו, אין משמעות הרתעתית על מועדונים שמאחוריהם עומדים אוליגרכים וברוני נפט מהמפרץ.

למה אופ"א רק איימה? לא תמיד היה לה את האקדח המעשן, שייתן לה חתימה הרמטית משפטית של 100% מול מועדון גדול. מעבר לכך, אופ"א ניצבה מול האיומים המתרבים של מועדונים, לפיהם ייתאגדו לתחרויות גדולות מחוץ לארגון. אפשר להבין את ההתנהלות הזהירה של אופ"א - התחושה הייתה שהתאחדות הכדורגל האירופית חוששת ממהלך גרנדיוזי נגד מועדון גדול ומשמעותי, שיפיל את מגדל הקלפים.

כל זה היה נכון עד סוף השבוע שעבר. עשר שנים וחצי אחרי שהוציאה לדרך את תקנות ה-FFP, עשתה אופ"א את המהלך הגדול עם המכה שהנחיתה על מנצ'סטר סיטי: הרחקה של שנתיים מליגת האלופות וקנס של 30 מיליון אירו.

ההחלטה של הוועדה המיוחדת של אופ"א נגד אלופת הליגה האנגלית היא רגע מכונן, אבל הרבה מאוד סוגיות יעמדו כעת למבחן בעקבות הליך משפטי שצפויה סיטי לנהל עם "השיניים והציפורניים", לפי הצהרתה, נגד אופ"א. הנה כמה מהן.

השעיה. אולי, אבל מתי?

סיטי אומנם הפסידה את הקרב הגדול מול אופ"א, שקבעה שהקבוצה הפרה את תקנות ה-FFP,  שנוסדו ביוני 2009 וקבעו מנגנון שמגביל את ההוצאה הכספית של בעלי הבית והמועדונים, בניסיון להגביל את החובות של המועדונים, שאיימו אז לצאת משליטה.

הרומן בין סיטי לאופ"א הוא לא חדש. זו הפעם השנייה שאופ"א מפעילה עונש נגד הקבוצה האנגלית. ב-2014 זה הסתיים בקנס כבד. אבל עכשיו זה רחוק מלהיות גמור.

סיטי הודיעה כי תממש את זכותה לערער לבית הדין העליון לספורט בלוזאן (CAS). סיטי יכולה להעלות טענות שונות: החל מכך ש"האקדח המעשן" של אופ"א נשען על גניבת מסמכים של האקר, שעומד בעצמו בפני משפט על פעילות פלילית דומה ועד לכך שהגוף העצמאי של אופ"א שעוסק בפייננשל פייר פליי הוא בסופו של דבר גוף מטעם אופ"א ולכן הוא בבירור מוטה.

הערעור ל-CAS יכול להיעשות מבחינת סיטי בשני מישורים. הראשון עשוי להיות הליך של "משיכת זמן", בקשה לסעד זמני שיעכב את ההחלטה להשעות את המועדון עד למיצוי הערעור המהותי. זה קורה הרבה מאוד בתיקים של סמים, שבהם הספורטאי שנתפס מבקש להמשיך ולהתחרות עד מיצוי הערעור.

זה גם ייתן למנצ'סטר סיטי עוד כמה שבועות של התארגנות לקראת הליך הערעור המהותי על ההשעיה מליגת האלופות, ובעצם עשוי לאפשר לה לפתוח גם את העונה הבאה בליגה.

"ההחלטה בנושא סעד זמני מתבצעת לרוב בהרכב של בורר אחד ומתקבלת די מהר, עניין של שבועות", אומר עו"ד טל לביא, אחד משלושה ישראלים שמשמשים כבוררים ב-CAS. אחר כך ייכנסו להליך של הערעור עצמו, "וזה כבר סיפור משפטי ארוך, שטומן בחובו זמן עד מינוי הבוררים וכל מה שכרוך בהליך משפטי ממושך", אומר לביא. "ובינתיים כל עוד ההליך אינו חלוט הקבוצה תדרוש להמשיך ולפעול ולשחק כרגיל".

כסף לא נגמר לניהול הליך משפטי

זו לא תהיה הפעם הראשונה שסיטי מערערת ל-CAS בתיק הזה. ערעור שהגישה נדחה בנובמבר אחרון. הערעור עסק בדרישה של סיטי לעצור את הליך הבדיקה של אופ"א, שלטענתה היה נגוע בהדלפות ובעייתי מבחינת כשרות ההליך. ה-CAS דחה את הערעור בטענה שערעור ניתן להגיש רק על פסק דין סופי ולא על קיומו של הליך.

סטטיסטית, סיכויי ההצלחה בערעורים ל-CAS אינם גבוהים מאוד. הרוב המוחלט של התיקים נדחה. אפשר להניח כי הצלחה מבחינת סיטי עשויה להיחשב גם אם עונש ההשעיה יקוצר, נאמר לשנה.

בכל מקרה, הרוב המוחלט של הערעורים שמוגש נעשה על ידי ספורטאים בודדים ולא על ידי מועדונים, עיקרם בעניינים של השעיה בגין שימוש בסמים ומחלוקות חוזיות כספיות.

המקרה של סיטי שונה בעיקר בגלל שני עניינים מרכזיים: התוצאה הסופית שלו - אם תלך לטובת סיטי - יכולה להעמיד בספק ולחסל את כל רגולציית FFP. העניין השני קשור לכך שסיטי כבר רמזה כי תשקיע בערעורים כל מאמץ וכל סכום. להבדיל מספורטאים וקבוצות, שנמנעים אפילו מלהגיע ל-CAS בשל עלות ההליך שמתנהל תחת המטרייה השווייצרית היקרה, במקרה של סיטי אין משמעות לכסף.

וזה לא חייב להיגמר שם. גם אחרי ה-CAS יכולה סיטי להמשיך ולמשוך זמן ולמצות עוד את ההליך עם פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק בשווייץ - הערכאה העליונה האחרונה בהחלט. שוב, הכסף לא ירתיע אותה מלנהל את ההליך, יקר ככל שיהיה, ולמצות אותו עד לערכאה האפשרית האחרונה.

בהקשר של משך ההליך הוזכר השבוע שמו של עומר ריזה, שחקן טורקי-אנגלי שעזב ב-2008 את הקבוצה הטורקית טרבזונספור וחזר לשחק באנגליה אחרי שלטענתו הקבוצה הטורקית לא שילמה לו. רק השבוע, אחרי שכבר פרש ממשחק ו-11 שנים אחרי שהחל הליך משפטי במסגרתו ערער ל- CAS, אחר כך לבית המשפט העליון בשוויץ ובהמשך לבית המשפט האירופי לזכויות אדם - הוא זכה בערעור נגד הקבוצה הטורקית.

יותר מדי שאלות פתוחות

למשך הזמן של ההליך המשפטי יש משמעות גדולה עבור מנצ'סטר סיטי. בעיקר לתקופה הקרובה - הזמן שהיא כרגע צריכה כדי להבטיח ששום דבר לא באמת קורה, כדי להרגיע את השחקנים, למנוע דרישה של כוכבים לעזוב לקבוצות אחרות, לבחון את הסיטואציה מול הספונסרים, שגם הם חוששים מאובדן חשיפה.

אבל זו לא רק מנצ'סטר סיטי שעומדת וממתינה לגורלה. אופ"א יודעת שללא הליך משפטי חלוט עלולות להיות השלכות על המון גורמים שיסתובבו בסופו של יום נגדה. מה אמורים לעשות הספונסרים של סיטי, שחוששים מכך שהם תקועים בקבוצה שלא תשחק בעונה הבאה בליגת האלופות? האם אופ"א לא מסתכנת בהשלכות שיחזרו אליה במידה שתדרוש השעיה מיידית, אם מאוחר יותר יתברר בערכאות הגבוהות יותר כי סיטי הצליחה להפוך את התוצאה.

מה המשמעות הנוכחית לגבי הקבוצה שתסיים במקום החמישי באנגליה - זו שאמורה לתפוס את מקומה של סיטי בליגת האלופות במקרה של השעיה. האם היא הולכת לליגת האלופות במקום סיטי או לא? אם תקבל את ההודעה מאוחר מדי, קרוב מדי לקיץ, ייתכן שלא תוכל להתארגן בזמן עם רכש וכו'. ומה לגבי שחקנים של סיטי שמחזיקים בחוזים שמבטיחים להם בונוסים עבור הצלחות בליגת האלופות, או שחקנים שאין להם שום כוונה להישאר במועדון שמשחק בליגה בלבד?

וגם, מה קורה הלאה - אם ההליך המשפטי ב-CAS יתארך ויסתיים באמצע העונה הבאה (2020/21) וסיטי כבר משובצת עמוק בתוך ליגת האלופות - האם במקרה כזה תודח מיידית באמצע העונה, ואם כן מי יחליף אותה? מה קורה עם הכסף שהרוויחה "ברמאות" בתקופה שהתמודדה בליגת האלופות, האם גם אותו תידרש להחזיר? מה קורה מבחינה סטטיסטית לכל המשחקים שבהם השתתפה, משחקים שהשפיעו על תעשיית ההימורים, על מהמרים. אין לזה סוף. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

תיקון והתנצלות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד