גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונש ההשעיה של מנצ'סטר סיטי עוד רחוק מלהתממש

אלופת הפרמייר ליג מבטיחה להילחם באופ"א בכל כוחה וכספה - ויש לה הרבה מזה ● גם אופ"א מבינים שהם לא יכולים לוותר וכל תקנות ה"פייר פליי" עומדות למשפט ● אנחנו רק בצעד הראשון של מלחמה משפטית שעשויה לשנות את עולם הכדורגל

שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס
שחקן מנצ'סטר סיטי, קון אגוארו/ צילום : רויטרס

כמעט עשור השתעשעה אופ"א בעונשים נגד מועדוני כדורגל שהפרו את תקנות "פייננשל פייר פליי" (FFP). אבל, בכל פעם שעמד על הפרק מועדון גדול - זה נגמר לכל היותר בקנס. ולקנס, גדול ככל שיהיה, גם של עשרות מיליוני אירו, אין משמעות הרתעתית על מועדונים שמאחוריהם עומדים אוליגרכים וברוני נפט מהמפרץ.

למה אופ"א רק איימה? לא תמיד היה לה את האקדח המעשן, שייתן לה חתימה הרמטית משפטית של 100% מול מועדון גדול. מעבר לכך, אופ"א ניצבה מול האיומים המתרבים של מועדונים, לפיהם ייתאגדו לתחרויות גדולות מחוץ לארגון. אפשר להבין את ההתנהלות הזהירה של אופ"א - התחושה הייתה שהתאחדות הכדורגל האירופית חוששת ממהלך גרנדיוזי נגד מועדון גדול ומשמעותי, שיפיל את מגדל הקלפים.

כל זה היה נכון עד סוף השבוע שעבר. עשר שנים וחצי אחרי שהוציאה לדרך את תקנות ה-FFP, עשתה אופ"א את המהלך הגדול עם המכה שהנחיתה על מנצ'סטר סיטי: הרחקה של שנתיים מליגת האלופות וקנס של 30 מיליון אירו.

ההחלטה של הוועדה המיוחדת של אופ"א נגד אלופת הליגה האנגלית היא רגע מכונן, אבל הרבה מאוד סוגיות יעמדו כעת למבחן בעקבות הליך משפטי שצפויה סיטי לנהל עם "השיניים והציפורניים", לפי הצהרתה, נגד אופ"א. הנה כמה מהן.

השעיה. אולי, אבל מתי?

סיטי אומנם הפסידה את הקרב הגדול מול אופ"א, שקבעה שהקבוצה הפרה את תקנות ה-FFP,  שנוסדו ביוני 2009 וקבעו מנגנון שמגביל את ההוצאה הכספית של בעלי הבית והמועדונים, בניסיון להגביל את החובות של המועדונים, שאיימו אז לצאת משליטה.

הרומן בין סיטי לאופ"א הוא לא חדש. זו הפעם השנייה שאופ"א מפעילה עונש נגד הקבוצה האנגלית. ב-2014 זה הסתיים בקנס כבד. אבל עכשיו זה רחוק מלהיות גמור.

סיטי הודיעה כי תממש את זכותה לערער לבית הדין העליון לספורט בלוזאן (CAS). סיטי יכולה להעלות טענות שונות: החל מכך ש"האקדח המעשן" של אופ"א נשען על גניבת מסמכים של האקר, שעומד בעצמו בפני משפט על פעילות פלילית דומה ועד לכך שהגוף העצמאי של אופ"א שעוסק בפייננשל פייר פליי הוא בסופו של דבר גוף מטעם אופ"א ולכן הוא בבירור מוטה.

הערעור ל-CAS יכול להיעשות מבחינת סיטי בשני מישורים. הראשון עשוי להיות הליך של "משיכת זמן", בקשה לסעד זמני שיעכב את ההחלטה להשעות את המועדון עד למיצוי הערעור המהותי. זה קורה הרבה מאוד בתיקים של סמים, שבהם הספורטאי שנתפס מבקש להמשיך ולהתחרות עד מיצוי הערעור.

זה גם ייתן למנצ'סטר סיטי עוד כמה שבועות של התארגנות לקראת הליך הערעור המהותי על ההשעיה מליגת האלופות, ובעצם עשוי לאפשר לה לפתוח גם את העונה הבאה בליגה.

"ההחלטה בנושא סעד זמני מתבצעת לרוב בהרכב של בורר אחד ומתקבלת די מהר, עניין של שבועות", אומר עו"ד טל לביא, אחד משלושה ישראלים שמשמשים כבוררים ב-CAS. אחר כך ייכנסו להליך של הערעור עצמו, "וזה כבר סיפור משפטי ארוך, שטומן בחובו זמן עד מינוי הבוררים וכל מה שכרוך בהליך משפטי ממושך", אומר לביא. "ובינתיים כל עוד ההליך אינו חלוט הקבוצה תדרוש להמשיך ולפעול ולשחק כרגיל".

כסף לא נגמר לניהול הליך משפטי

זו לא תהיה הפעם הראשונה שסיטי מערערת ל-CAS בתיק הזה. ערעור שהגישה נדחה בנובמבר אחרון. הערעור עסק בדרישה של סיטי לעצור את הליך הבדיקה של אופ"א, שלטענתה היה נגוע בהדלפות ובעייתי מבחינת כשרות ההליך. ה-CAS דחה את הערעור בטענה שערעור ניתן להגיש רק על פסק דין סופי ולא על קיומו של הליך.

סטטיסטית, סיכויי ההצלחה בערעורים ל-CAS אינם גבוהים מאוד. הרוב המוחלט של התיקים נדחה. אפשר להניח כי הצלחה מבחינת סיטי עשויה להיחשב גם אם עונש ההשעיה יקוצר, נאמר לשנה.

בכל מקרה, הרוב המוחלט של הערעורים שמוגש נעשה על ידי ספורטאים בודדים ולא על ידי מועדונים, עיקרם בעניינים של השעיה בגין שימוש בסמים ומחלוקות חוזיות כספיות.

המקרה של סיטי שונה בעיקר בגלל שני עניינים מרכזיים: התוצאה הסופית שלו - אם תלך לטובת סיטי - יכולה להעמיד בספק ולחסל את כל רגולציית FFP. העניין השני קשור לכך שסיטי כבר רמזה כי תשקיע בערעורים כל מאמץ וכל סכום. להבדיל מספורטאים וקבוצות, שנמנעים אפילו מלהגיע ל-CAS בשל עלות ההליך שמתנהל תחת המטרייה השווייצרית היקרה, במקרה של סיטי אין משמעות לכסף.

וזה לא חייב להיגמר שם. גם אחרי ה-CAS יכולה סיטי להמשיך ולמשוך זמן ולמצות עוד את ההליך עם פנייה לבית המשפט הגבוה לצדק בשווייץ - הערכאה העליונה האחרונה בהחלט. שוב, הכסף לא ירתיע אותה מלנהל את ההליך, יקר ככל שיהיה, ולמצות אותו עד לערכאה האפשרית האחרונה.

בהקשר של משך ההליך הוזכר השבוע שמו של עומר ריזה, שחקן טורקי-אנגלי שעזב ב-2008 את הקבוצה הטורקית טרבזונספור וחזר לשחק באנגליה אחרי שלטענתו הקבוצה הטורקית לא שילמה לו. רק השבוע, אחרי שכבר פרש ממשחק ו-11 שנים אחרי שהחל הליך משפטי במסגרתו ערער ל- CAS, אחר כך לבית המשפט העליון בשוויץ ובהמשך לבית המשפט האירופי לזכויות אדם - הוא זכה בערעור נגד הקבוצה הטורקית.

יותר מדי שאלות פתוחות

למשך הזמן של ההליך המשפטי יש משמעות גדולה עבור מנצ'סטר סיטי. בעיקר לתקופה הקרובה - הזמן שהיא כרגע צריכה כדי להבטיח ששום דבר לא באמת קורה, כדי להרגיע את השחקנים, למנוע דרישה של כוכבים לעזוב לקבוצות אחרות, לבחון את הסיטואציה מול הספונסרים, שגם הם חוששים מאובדן חשיפה.

אבל זו לא רק מנצ'סטר סיטי שעומדת וממתינה לגורלה. אופ"א יודעת שללא הליך משפטי חלוט עלולות להיות השלכות על המון גורמים שיסתובבו בסופו של יום נגדה. מה אמורים לעשות הספונסרים של סיטי, שחוששים מכך שהם תקועים בקבוצה שלא תשחק בעונה הבאה בליגת האלופות? האם אופ"א לא מסתכנת בהשלכות שיחזרו אליה במידה שתדרוש השעיה מיידית, אם מאוחר יותר יתברר בערכאות הגבוהות יותר כי סיטי הצליחה להפוך את התוצאה.

מה המשמעות הנוכחית לגבי הקבוצה שתסיים במקום החמישי באנגליה - זו שאמורה לתפוס את מקומה של סיטי בליגת האלופות במקרה של השעיה. האם היא הולכת לליגת האלופות במקום סיטי או לא? אם תקבל את ההודעה מאוחר מדי, קרוב מדי לקיץ, ייתכן שלא תוכל להתארגן בזמן עם רכש וכו'. ומה לגבי שחקנים של סיטי שמחזיקים בחוזים שמבטיחים להם בונוסים עבור הצלחות בליגת האלופות, או שחקנים שאין להם שום כוונה להישאר במועדון שמשחק בליגה בלבד?

וגם, מה קורה הלאה - אם ההליך המשפטי ב-CAS יתארך ויסתיים באמצע העונה הבאה (2020/21) וסיטי כבר משובצת עמוק בתוך ליגת האלופות - האם במקרה כזה תודח מיידית באמצע העונה, ואם כן מי יחליף אותה? מה קורה עם הכסף שהרוויחה "ברמאות" בתקופה שהתמודדה בליגת האלופות, האם גם אותו תידרש להחזיר? מה קורה מבחינה סטטיסטית לכל המשחקים שבהם השתתפה, משחקים שהשפיעו על תעשיית ההימורים, על מהמרים. אין לזה סוף. 

עוד כתבות

משרדי מארוול בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

אלו שתי החברות החדשות שיצטרפו ל-S&P 500 כבר החודש

מארוול, המייצרת שבבים ורכיבים הדרושים לתשתיות הבינה המלאכותית, תצטרף החודש למדד ה-S&P 500 ● מצטרפת נוספת למדד תהיה חברת פלקס, המספקת שירותי ייצור לחברות טכנולוגיה מובילות, ובהן אפל ואנבידיה ● המהלך בעיקר מדגיש את חשיבותו ההולכת וגוברת של מגזר הטכנולוגיה בשוק ההון

להקת ''שפתיים''. לא מסתפק בנוסטלגיה / צילום: ארכיון פרטי, באדיבות כאן11

מהחתונות בדרום ללב המיינסטרים: הסיפור של "שפתיים" הוא לא סתם עוד סיפור הצלחה

מה שמים במים של שדרות, שואל הסרט החדש על להקת "שפתיים", שהוצג בפסטיבל דוקאביב ● הוא לא מסתפק בנרטיב לעוס של ההגעה מהשוליים למיינסטרים, אלא נותן זווית רחבה על התרבות הישראלית

פרויקט פינוי בינוי במרכז. עדכון כל חמש שנים / צילום: רפי דלויה

הפרויקטים יחכו: התיקון לחוק שביקש לעשות סדר בהיטלי ההשבחה הצית מחלוקות חדשות

תיקון 133 לחוק התכנון והבנייה נועד לעודד מימוש של תוכניות התחדשות עירונית באמצעות יצירת ודאות ביחס להשבחה שנוצרה בעקבות הפרויקט ● אלא שבפועל רשויות שונות מפרשות את החוק באופן שונה, מה שמעקר את התיקון מתוכן ומחזיר את היזמים לוועדות הערר ולבתי המשפט

קיה סטוניק / צילום: יח''צ

הסינים לא ניצחו אותו: הרכב שמגיע בגרסה משודרגת ובהנחה

קיה סטוניק הוא אחד מקומץ דגמי קרוס-אובר קומפקטיים שעדיין לא נכנעו ללחץ התחרותי הסיני ● יש לו עיצוב עם נוכחות משודרגת, תא נוסעים עדכני ומנוע נמרץ וחסכוני במחיר נוח ● יש בפלח מרווחים ומאובזרים ממנו, אבל הבונוס הוא התנהגות כביש נעימה

אילוסטרציה: Shutterstock

מה עושים כשחשבון דיגיטלי נפרץ או ננעל?

התפתחות הבינה המלאכותית מסייעת מאוד למתקפות סייבר על חשבונות וואטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם או ג'ימייל, אך יש כמה צעדים שמאפשרים להחזיר את השליטה במצב

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

מעל התכנון המקורי: ג'נריישן קפיטל גייסה כמיליארד שקל ואלה המוסדיים שהשתתפו

הגיוס גבוה מהתוכנית המקורית לגייס 800 מיליון שקל • לגלובס נודע כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה היו קרן הגידור נוקד שתהפוך לבעלת עניין וכן מגדל, כלל, מנורה, הראל, קרן הגידור ספרה, אנליסט, מור, איילון ועוד

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

"סדרן במפעל סגר משכנתא": התעשרות מאופציות היא כבר לא רק נחלת עובדי ההייטק

אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

נבחרת ארגנטינה / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

הגוש האירופי נשאר מאחור: כך קפצה האהדה הישראלית לנבחרות אמריקה

אחרי 7 באוקטובר, האוהדים הישראלים כבר לא יכולים לנתק בין הכדורגל למאבק שמתרחש מחוץ למגרש ● לקראת גביע העולם 2026, שייפתח בשבוע הבא, שני סקרים חדשים חושפים כיצד השתנה היחס לנבחרות - לפי העוינות או הסולידריות שהפגינו מדינותיהן ● הכסף מאחורי מונדיאל 2026, פרויקט מיוחד

בניין של הפרויקט של חברת קרינסקי־גוטליב ברמת גן / צילום: עמרי אמסלם

דופלקס בשכונה מבוקשת ברמת גן במחיר של דירה רגילה

שלושה דופלקסים נמכרו באותו בניין בשכונת החרוזים ברמת גן, במחיר למ"ר שנמוך מעט משל דירות רגילות ● מדידת המחירים ליחידת שטח מעלה כי הדירות עלו לרוכשים 38.8 אלף שקל למ"ר, שזה מחיר נמוך מעט מהמחירים הממוצעים בפרויקט

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמציע: תתחילו לחשוב על החיים בגיל 100

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בעליות; ברודקום השילה כ-300 מיליארד דולר משוויה

דאו ג'ונס וראסל 2000 ננעלו בשיא ●  ברודקום צללה - צמיחה של 143% לא הספיקה כדי להרשים את השוק ● לקראת דוח התעסוקה מחר, מספר הבקשות לדמי אבטלה ברמה הגבוהה ביותר מזה ארבעה חודשים ● הביטקוין המשיך לדמם, איבד כחצי משוויו מאז השיא ● תשואות האג"ח ירדו ומחירי הנפט ירדו

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מהנדס עיר אישר הקמת מבנה בשטח של מועצה אחרת. מה קבע ביהמ"ש?

יזם שהציג עסקת מכר כקבוצת רכישה נקנס בכמעט מיליון שקל ● בית המשפט קבע כי טובת קטין גברה על רצון האם לשנות את שם משפחתו לשם אביו ● וגם: מדוע בוטל צו הריסה למבנה בגליל התחתון למרות שהאישור להקמתו ניתן שלא בסמכות? ● 3 פסקי דין בשבוע

מיכל גור / צילום: לילך רז

בגיל 50 היא הייתה מובטלת ארבע שנים. היום היא עומדת בראש חברת נדל"ן ותיקה

"בבית הספר היסודי התפרץ השד העדתי. קראו לי 'פרענקית', וכשהתחילו ללגלג עליי בגלל שם המשפחה, אסלן, אמי רצה למשרד הפנים ושינתה לגור. התחנכנו בבית להוריד את הראש" ● שיחה קצרה עם מיכל גור, מנכ"לית פרץ בוני הנגב

ניר ברקת וצבי סטפק / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, איל יצהר

האחים ברקת שמים את בית ההשקעות מיטב על המדף; צבי סטפק לגלובס: "אין לנו שום כוונה למכור"

לאחר זינוק של 1,300% תוך 3 שנים וכשמניית מיטב נסחרת בשיא, בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן התבקש למצוא רוכש להחזקות של משפחת ברקת בשווי של 3.3 מיליארד שקל ● צבי סטפק אמר ל"גלובס": "אין לנו שום כוונה למכור את חלקנו במיטב" ● המניה נפלה ב-9% לאחר פרסום כוונת המכירה

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

כולל וויטקוף: הבכירים בממשל טראמפ שישראל ריגלה אחריהם

דיווח: בארה"ב מזהים עלייה נרחבת בפעילות הריגול של ישראל נגדה ● בחריין: יירטנו טילים וכבט"מים מאיראן • אזעקות הופעלו בגליל המערבי • יועצו של חמינאי: "טראמפ זקוק להסכם זמני כדי לפתוח מחדש את הורמוז" ● בעקבות טעות בזיהוי: חיילים וקצין בצבא לבנון נהרגו; עאון: "הפרה בוטה" ● חילופי מהלומות הלילה: איראן שיגרה כטב"מים לעבר מצר הורמוז, מטוסי קרב אמריקאים הפילו ארבעה מהם ● עדכונים שוטפים

גבול ירדן / צילום: Associated Press, Raad Adayleh

המלחמה באיראן דוחפת קדימה את המסדרון האזורי לאירופה, אבל בלי ישראל

המלחמה האזורית אמנם מדגישה את הצורך בנתיבי מסחר חדשים לאירופה, אך מתברר שפרויקט הענק הזה לא זקוק לישראל ● שילוב של סחבת בירוקרטית בגבולות, תשתיות לא מספקות וקיפאון מדיני חריף מול ערב הסעודית עלול להותיר את ישראל מאחור

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב

פרויקט של מגוריט בתל אביב. האם הסקטור הפרטי של השכירות המוסדית מרים ראש? / צילום: ניב מדידות

לקנות 50 דירות בבת אחת: מה עומד מאחורי החזרה של קרנות הריט לדיור להשכרה?

לאחר שנים של קיפאון, בחודשים האחרונים הקרנות הייעודיות לנדל"ן חוזרות בעסקאות גדולות לתחום השכירות ארוכת הטווח ● הן רוכשות מהיזמים עשרות דירות בבת־אחת, במה שנראה כחבל הצלה למוכרים בימים של קצב מכירות איטי

פרויקט חופים WEST בנתניה. כמחצית מהדירות עדיין עומדות למכירה / הדמיה: אתר החברה

135 דירות מחכות: משבר הדיור דרך סיפורה של חברה אחת

המגדל החצי ריק של אזורים בנתניה מספר את כל מצוקת הקבלנים והמשבר בשוק הדיור ● מנגד, הוא מעיד שהיזמיות הגדולות עדיין לא ממהרות להתגמש במחירון הרשמי, גם כשהן מובילות במספר הדירות לא מכורות וכשנדמה שהמבצעים הלכו רחוק במיוחד