גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: תחזית לשנת 2020 בתחום הפילנתרופיה בישראל

כמו בשוק הגלובלי, גם בעולם ההשקעה החברתית הולכות ומתעצמות מגמות המשפיעות על תהליכי קבלת ההחלטות ודרכי ההשקעה

פילנתרופיה / צילום: שאטרסטוק
פילנתרופיה / צילום: שאטרסטוק

הפילנתרופיה הפרטית בישראל עברה שינויים משמעותיים והפכה למתוחכמת יותר ודומה לניהול השקעות עסקיות. מונחים מעולמות הבנקאות הפרטית, ניהול ההון וה-VC, כמו: תשואה חברתית ובדיקת נאותות, נחשבים היום חלק בלתי נפרד מהתפיסה המקצועית של מלאכת הפילנתרופיה ושל הפילנתרופים שרואים בעצמם משקיעים חברתיים המבקשים ליצור שינוי בר-קיימא. כמו בשוק הגלובלי, גם בעולם ההשקעה החברתית הולכות ומתעצמות מגמות המשפיעות על תהליכי קבלת ההחלטות ודרכי ההשקעה.

אלו הן עשר המגמות בישראל שכדאי לשים אליהן לב ב-2020.

1. פיתוח תשתיות אפקטיביות לנתינה ותרומה בישראל

2020 מביאה בשורה שתשפיע רבות על הזירה הפילנתרופית המקומית. לראשונה מושקת בישראל קרן שיתוף תורמים, DAF-IL, שתאפשר ליחידים וחברות לנהל את הפילנתרופיה בצורה פשוטה ויעילה. יש בכך רלוונטיות רבה לישראלים שחווים אירוע נזילות משמעותי (אקזיט, מכירת בעלות) בקבלת ליווי מקצועי שמפשט את הליך קבלת ההחלטות. המהלך עתיד להכניס כסף חדש שיעלה משמעותית את היקף הפילנתרופיה הפרטית בישראל.

2. היערכות בשדה החברתי בהיעדר ממשלה ותקציב מדינה

מעל 50% ממקורות ההכנסה בעמותות בישראל מגיעים מתוקף הפרטת השירותים החברתיים ע"י הממשלה והקצאת הכסף למתן השירותים ע"י העמותות. המדינה נכנסת לשנתה השנייה ללא ממשלה ותקציב מאושר, מצב שיוצר מורכבויות עבור עמותות הנתמכות ע"י הממשלה וייתכן שיגרום לבעיות תזרים קריטיות. תורמים שתומכים בעמותות שכאלו, יידרשו להיערך לחשיבה על פתרונות שימנעו משבר גדול.

3. שימוש במודל קולקטיב אימפקט לקידום נושאים כלכליים-חברתיים

הפילנתרופיה מהווה אחוז קטן ביותר בהשוואה לכספים הממשלתיים המושקעים במגזר החברתי. מצב שמציף צורך להשתמש במודלים המביאים לשולחן את היתרון היחסי של כל סקטור ומאפשרים עבודה בין-מגזרית (ממשלת, עסקי וחברתי), הגדרת מטרות משותפות ומינוף הכספים המושקעים לטובת צמצום בעיות חברתיות. יישום נכון של המודל, יכול להוביל לפריצת דרך.

4. שותפויות פילנתרופיות יצמיחו מודלים לשינוי בר-קיימא

תורמים רבים מבינים שכבודדים, יכולתם מוגבלת בקידום שינוי חברתי לטווח הארוך. במשך שנים חלה צמיחה בכמות המלכ"רים בישראל, כשהיום ישנו שינוי כיוון, העדפה לשותפויות וכניסה למיזמים שהוכיחו הצלחה ומייצרים scale. לאחרונה נעשו מיזוגים משמעותיים בסקטור החברתי שהצליחו להרחיב ולהטמיע שנים קדימה את הפעילות בתחומם.

5. תחום השקעות האימפקט בישראל עתיד להכפיל את ההזדמנויות להשקעה חברתית

אנרגיה מתחדשת והתחדשות עירונית, בריאות, פיתוח קהילתי ונדל"ן. לצד התפתחות הפילנתרופיה האסטרטגית, הופיעו בשנים האחרונות יוזמות היברידיות המשלבות באופן חלקי או מלא מודלים עסקיים כפתרון לסוגיות חברתיות. השינויים ברגולציה הממשלתית, חיזוק תשתיות אימפקט בישראל, הקמת קרנות וגופים מייעצים ופיתוח מוצרים בשדה החברתי - יעודדו השקעות עם שורת רווח כפולה, עסקית וחברתית, ויהוו מקורות פיננסיים נוספים לשינוי חברתי.

6. יותר השקעות חברתיות בתחומי סביבה בישראל

השפעות משבר האקלים מציאותיות מתמיד. גופי ההשקעות הגדולים כבר מנתחים סיכונים ותשואות לאור שיקולי סביבה. ברמה החברתית, כמו בעולם כך בישראל, ישנה התעוררות מאסיבית בדור הצעיר ששם את הנושא הסביבתי בראש רשימת הסוגיות הבוערות. גם הפילנתרופיה המקומית מבינה את יכולתה להשפיע ומגבירה את הנתינה בדרכים כמו העלאת המודעות לנושא, תמיכה בארגונים הפועלים להגנת משאבי טבע והפחתת הזיהום.

7. הפילנתרופיה בחברה הערבית תגדל

בשנים האחרונות אנו רואים עלייה באנשי העסקים הערבים בישראל המעורבים בהשקעות חברתיות. בתקופה זו מתגבשת קבוצת מנהיגות בחברה הערבית שתוביל שיתוף פעולה ייחודי וראשון מסוגו. 2020 תסמן את גיבוש החזון של הפילנתרופיה הערבית כמנהיגות חברתית משמעותית.

8. אסטרטגיות חדשות להשפעה בתחומי התרבות ואמנות 

התמורות בתרבות ובאומנות בישראל מהוות קטליזטורים לפיתוח אסטרטגיות חדשות בפילנתרופיה. השינויים בתקצוב הממשלתי הובילו ארגונים רבים לפרוץ את גבולות המדינה בחיפוש שותפים משמעותיים. מגמות כמו הנגשת יצירה תרבותית לפריפריה והתפיסה הגוברת כלפי תרבות ככלי לשינוי חברתי, צפויות להציג מודלים מעניינים בזירה הפילנתרופית.

9. הנתינה הישראלית הופכת לבין-דורית 

העדר מנגנונים רשמיים לפילנתרופיה משפחתית, כאלו המצויים במדינות רבות בעולם, מנעו מהפילנתרופיה בישראל להפוך לכלי של ביטוי ערכי-משפחתי. ההתפתחויות בשדה הפילנתרופי המקומי ומגמת מעבר ההון הבין-דורי שמשפיעה על העולם היהודי ועל ישראל (62 טריליון דולר, ע"פ הערכות), יובילו לכך שיותר משפחות בעלות הון יראו חשיבות בשיתוף ושילוב בני המשפחה בתהליכי נתינה.

10. יגבר הצורך בייעוץ פילנתרופי אסטרטגי 

הכניסה לתמיכה במיזמים קיימים, הצורך בבחירה ערכית שיוצרת שינוי, הרצון ללמוד את תחום הנתינה ולהעמיק את ההכרות עם יוזמות שונות בשדה על הצלחותיהן ואתגריהן - ממחישים מדוע השקעה חברתית אסטרטגית חייבת להישען על ידע קיים ובחירה מושכלת. הביקוש ב-2020 לייעוץ פילנתרופי אסטרטגי לקרנות וליחידים יעלה במטרה לבחון אסטרטגיות קיימות ואלטרנטיביות. 

הכותבת מנהלת את JFN IL Jewish Funders Network, קהילה בינלאומית של קרנות ופילנתרופים פרטיים

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי