גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חריגות במים: המשטרה פתחה בחקירה נגד מפעילת מתקן ההתפלה בפלמחים

"גלובס" חשף חריגות במים במתקן ההתפלה שורק • אלא שהפארסה לא נגמרת כאן ● ל"גלובס" נודע כי דיווחים כוזבים על בדיקות המעבדה במתקן ההתפלה של פלמחים עומדים כעת בלב חקירת משטרה • איך בשניים מחמשת מתקני ההתפלה בארץ התגלו חריגות, ומשרד האנרגיה שותק?

מתקן ההתפלה פלמחים / צילום: שלומי יוסף
מתקן ההתפלה פלמחים / צילום: שלומי יוסף

המשטרה פתחה בחקירת חשדות לדיווחים כוזבים מצד גורמים בחברת דרך הים, המפעילה את מתקן ההתפלה פלמחים - כך נודע ל"גלובס". מדובר בחקירה תקדימית נגד מפעיל של מתקן תשתית אסטרטגי, והיא נפתחה בעקבות ממצאים שהועברו למשטרה באוגוסט 2019, על-ידי ועדת אדירי, ועדה ציבורית שמונתה לבדוק חריגות באיכות המים במתקני התפלה בישראל, לאחר פרסום כתבה בנושא ב"גלובס".

על-פי אותה כתבה, במים המותפלים שסיפק מתקן ההתפלה שורק לרשת המים הארצית היו חריגות שיטתיות ברמות המלחים (כלורידים), עד לרמה הגבוהה פי ארבעה מהשיעור שנקבע בהסכם הזיכיון עם המדינה.

הוועדה שמינה שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ מצאה כי החריגות בשורק לא היו ברמה שסיכנה את בריאות הציבור, אך הן נעשו על-מנת להגדיל את רווחיות המתקן.

לצד הממצאים על המתקן בשורק חשפה הוועדה ממצאים חמורים על מתקן ההתפלה פלמחים שנמצא בבעלות קרן תשתיות ישראל. על-פי דוח הוועדה, "לאורך תקופה של כשנה וחצי, היו חריגות בריכוז הכלוריד במים שסופקו על-ידי מתקן פלמחים מהרף שנקבע בהסכם בין המדינה למתפיל. כמו כן, בעשרות מקרים הנתונים שהעביר המתפיל למדינה, ביחס לריכוז הכלוריד במים בבדיקות המעבדה, לא תאמו את בדיקות המעבדה בפועל".

הוועדה בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, שבה היו חברים גם סמנכ"ל תשתיות אנרגיה ומים במשרד יחזקאל ליפשיץ, מנהלת אגף ההתפלה ברשות המים הילה גיל, ומנהל יחידת תשתיות באגף החשכ"ל במשרד האוצר איציק מרמלשטיין - הגישה את המלצותיה לשר האנרגיה ב-20 באוגוסט 2019.

לגבי המתקן בשורק המליצה הוועדה על הליך אכיפה הכולל קנסות בהיקף של כ-46 מיליון שקלים. בנוסף המליצה על שורת צעדים לשיפור מערך המעקב והבקרה של המדינה ורשות המים אחר איכות המים המותפלים שמספקים מתקני ההתפלה.

לגבי מתקן פלמחים נכתב בדוח, כי "הוועדה ממליצה להעביר את ממצאי הבדיקה לגורמי החקירה הפליליים", זאת מאחר ש"אין בידי הוועדה הכלים למצות את הבדיקה ולעמוד על הגורמים האחראים להצגת תוצאות בדיקות המעבדה אשר דווחו למדינה". כעת, כאמור, פתחה המשטרה בחקירה בנוגע לחשדות האמורים.

לא ממהרים לקנוס ולהעניש את החברות

הפתיחה בחקירה פלילית נגד מפעילי המתקן בפלמחים מעלה את השאלה מדוע נמשכת ההתקשרות העסקית בין המדינה למפעילי המתקן ללא כל הפרעה. מדובר בשאלה עקרונית על טיב היחסים העסקיים בין המדינה לבין גורם פרטי שקיבל זיכיון (בשיטת PPP) להפעיל מתקן תשתית שיש לו חשיבות אסטרטגית, הנחשד בדיווחים כוזבים שיטתיים למדינה. השאלה מתחדדת לנוכח הליכי האכיפה נגד מפעילת מתקן ההתפלה שורק, שהחשדות נגדם לא הגיעו לרמה פלילית.

ההליך נגד מתקן שורק הסתיים בהסדר שנחתם בסוף 2019, ושבמסגרתו התחייבה מפעילת המתקן לספק למדינה כמות של כ-30 מיליון מ"ק מים מותפלים ללא תמורה, בשווי כספי של כ-75 מיליון שקל.

ככל הידוע, לא הוטל קנס כספי כלשהו על מפעילי מתקן פלמחים וזאת למרות שהדיווחים הכוזבים נמשכו על פני שנה וחצי. יצוין גם כי למרות ההתנהלות הפסולה והשיטתית במתקן שורק 1, המדינה מאפשרת לבעלי הזיכיון במתקן בעת הפרשה, האצ'יסון ווטר ו-IDE, להתמודד במכרז להקמת מתקן התפלה נוסף שיוקם בצמוד למתקן הקיים (שורק 2).

בתשובה לשאלת "גלובס" נמסר ממשרד האנרגיה כי למדינה אין כלים נוספים מעבר לתלונה למשטרה במקרים שבהם מתעורר חשד מסוג זה. הסנקציה היחידה שנמצאת בהסכם הזיכיון היא פיצוי מוסכם - אולם במקרה זה, כאמור, לא הוטל קנס כלשהו על מתקן פלמחים.

גורמים הקשורים לוועדת אדירי אמרו ל"גלובס" כי הוועדה לא מצאה ממצאים כלשהם המעידים על כך שהנהלת קרן תשתיות ישראל או גורמים בכירים אחרים מחוץ לחברת התפעול ידעו כי הדיווחים שהועברו למדינה לא היו דיווחי אמת. משום כך, לטענת אותם גורמים, אין לוועדה שום יכולת לקבוע כי מדובר במדיניות מכוונת, או בקשר או קנוניה שהיו שותפים להם גורמים מעבר לאחראים הישירים על הפעלת המתקן.

לדברי אותם גורמים במשרד האנרגיה, "המדינה מנועה מלנקוט בצעדים כלשהם לפני שהסתיימה חקירת המשטרה, מה גם שהמדינה עלולה למצוא את עצמה חשופה לתביעות במקרה שיוטלו סנקציות - בעוד שחקירת המשטרה תקבע כי אין מקום להמשיך בהליכים".

עם זאת, פעולה אחת המעידה כי כן הופקו לקחים בעקבות חשיפת אותם ממצאים היא פיטוריו של אחד מהבכירים בחברת התפעול של מתקן ההתפלה פלמחים. מדובר בבכיר שהיה אחראי בין היתר על דיווחים הכוזבים לרשות המים.

פלמחים: מתקן ההתפלה החמישי בגודלו

מתקן ההתפלה בפלמחים הוקם על-ידי חברת דרך הים (Via Maris) מקבוצת גרנית הכרמל, שבשליטת משפחת עזריאלי. החברה התקשרה מול המדינה בהסכם מסוג BOO, שמשמעותו כי המתקן יוקם ויופעל על-ידי החברה אך יישאר בבעלותה בסיום תקופת הזיכיון (25 שנה) ולא יועבר למדינה כפי שנעשה בשאר מתקני ההתפלה (ובמתקני תשתית נוספים דוגמת כביש 6) שנבנו בשיטת BOT.

הקמת המתקן החלה ב-2005, והוא החל לפעול ב-2007 כמתקן קטן בעל הספק של 30 מיליון מ"ק לשנה. במהלך השנים אישרה רשות המים לזכיינים להרחיב את המתקן בהשקעה כוללת של כמיליארד שקל, וכיום הוא בעל הספק של 90 מיליון מ"ק.

מתקן ההתפלה בפלמחים הוא אחד מחמשת המתקנים הגדולים שנבנו בשנים האחרונות בישראל, לצד מתקני באשקלון, אשדוד, שורק וחדרה. נכון להיום מתקני ההתפלה מספקים את מירב מי השתייה. על-פי ההערכות מדובר ב-600 מיליון מ"ק בשנה שמותפלים.

בסוף 2013 מכרה גרנית הכרמל את הזכיינית דרך הים שבבעלותה לקרן תשתיות ישראל תמורת 400 מיליון שקל. בעת המכירה, ההערכות היו כי המתקן מניב רווח תפעולי שנתי של 40 מיליון שקל. קרן תשתיות ישראל בניהולו של ירון קסטנבאום הוקמה ב-2007 על-ידי קבוצת הראל ועו"ד יהודה רווה, ושותפים בה לצד הראל גופי חיסכון פנסיוני, ובהם קרנות החיסכון של המורים וקופת הגמל של האוניברסיטה העברית.

מחברת דרך הים, המתפעלת את מתקן ההתפלה פלמחים, נמסר: "לא ידוע לנו על כל בדיקה המתנהלת בנושא".

מתקני ההתפלה: דגימות מים בעייתיות וניסיון להוזלת עלויות

באפריל 2019 חשף "גלובס" כי נבדק חשד לחריגות שיטתיות ברמות הכלורידים (מלחים) של מי השתייה שמספק מתקן ההתפלה שורק לרשת המים הארצית. מדובר במתקן שהוקם בשותפות בין חברת IDE לחברת הצ'יסון ווטר, ובעל הספק של 150 מיליון קוב לשנה - כמות המסוגלת לספק מי שתייה ל-1.5 מיליון בני אדם.

על-פי ההסכם עם המדינה, התחייבו בעלי הזיכיון להפעלת המתקן כי רמת הכלורידים במים לא תעלה על 20 מיליגרם לליטר. אלא שעל-פי נתונים שדווחו לרשות המים על-ידי חברת מקורות, רמות הכלורידים במים היו גבוהות עד פי ארבעה מהרמה הנדרשת, למעט בשעה 9 בבוקר - השעה שבה נאספו דגימות של המים ונשלחו למעבדה.

המעבדה, שפעלה במימון הזכיין, דיווחה על תוצאות תקינות של רמות הכלורידים במים - ודיווחים אלה הועברו על-ידי מפעילי המתקן לרשות המים, הגוף המפקח על מתקני ההתפלה. רמת הכלורידים המותרת בתקן עומדת על כ-400 מיליגרם לליטר, כך שאין ראיות לכך שהחריגה יצרה סיכון לבריאות הציבור, אולם היא אפשרה למפעילי מתקן שורק חיסכון משמעותי בעלויות הכרוכות בהורדת ריכוז הכלורידים במים.

הממצאים העלו, כי החריגות במי הכלורידים החלו זמן לא רב לאחר תחילת הפעלת המתקן ב-2014, ונמשכו עד שרשות המים הפנתה שאלות בנושא למפעילי המתקן בסוף 2018.

ב"ועדת אדירי", שמונתה לבחון את החריגות באיכות המים במתקני ההתפלה, העריכו כי החיסכון השנתי כתוצאה מהפעולה הגיע ל-2.8 מיליון שקל לפחות בשנה.

בתחילת 2019, לאחר שהופסקה ההתנהלות הפסולה, רכשה חברת דן קפיטל - זרוע ההשקעות של דן תחבורה - את חלקה של IDE במתקן תמורת 500 מיליון שקל.

במקרה של מתקן ההתפלה פלמחים, התברר כי הדיווחים שהעביר המפעיל לא תאמו את ממצאי בדיקות המעבדה והיו לפיכך כוזבים. עובדה זו התבררה לאחר שהוועדה פנתה ישירות למעבדה וביקשה את רישומי התוצאות של בדיקות המים בשנים האחרונות. אי-ההתאמות שנמצאו היו על פני תקופה של שנה וחצי וכללו עשרות דיווחים שונים.

בעקבות הבדיקה המליצה ועדת אדירי כי המדינה תערוך בעצמה בדיקות של איכות מי השתייה, תשפר את מנגוני הדיווח ותגביר את תדירות הבדיקות.

עוד כתבות

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; מניית עזריאלי זינקה ב-8%, נקסט ויז'ן ב-5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● עזריאלי זינקה לאחר שהודיעה על עסקה גדולה בתחום מרכזי הדאטה ● השקל עלה לשיא של ארבע שנים מול הדולר ● בוול סטריט, תקופת ה"סנטה קלאוס ראלי" נפתחת ברגל שמאל, עם ירידות במדדים המובילים ● וגם: המניה הישראלית החבוטה שזוכה לזריקת עידוד

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

פרויקט התשתית הגדול בישראל מסתבך: המימון לא פתור, הרשות לא מתפקדת

אומדן עלות פרויקט התשתיות הגדול בישראל זינק ל־177 מיליארד שקל, ומצד שני הכנסות המדינה הצפויות מהמסים סביבו התכווצו, בעקבות לחצי יזמים ● דוח מבקר המדינה חושף גם רשות מטרו מוחלשת, מחסור חמור באלפי מהנדסים ולוחות זמנים שנמצאים תחת סימן שאלה כבד

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock

מחר כבר יהיה מאוחר: 6 פעולות שיסייעו לכם לחסוך אלפי שקלים לפני סוף 2025

מהן ההפקדות ששכירים ועצמאים צריכים להכיר - החל מקופת גמל להשקעה, דרך הפקדה לקרן השתלמות ולפנסיה ועד איזון תיק ההשקעות ● כך תנצלו את מקסימום ההטבות המגיעות לכם לפני שהשנה או־טו־טו נגמרת - ותוכלו להוציא מהכסף שלכם יותר

"ארטילריה לטווח ארוך ומטוסי קרב": סין ערכה תרגיל צבאי מול טייוואן

סין מחריפה את רמת המוכנות הצבאית שלה לעימות אפשרי עם טייוואן ● בים, באוויר וביבשה תרגלו כוחות סינים ספינות קרב, מטוסים ויחידות ארטילריה ● התרגילים לוו ברטוריקה לוחמנית ובפרסום סרטונים צבאיים ברשתות החברתיות

מטוס בואינג F-15 בתצורת חמקן / צילום: יח''צ

היתרון של F-15 והאפשרות לסיוע אמריקאי אחר: המשמעות של עסקת המיליארדים לישראל

ביקור נתניהו בארה"ב בימים אלה מלווה בהודעה על אישור מכירת מטוסי 15־F לישראל ואופציה להרחבה עתידית ● במקביל, מועד תום מזכר ההבנות הנוכחי עם ארה"ב קרב ונבחנות חלופות חדשות

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

שיעור הרווח הדרוש בתוכניות פינוי-בינוי עודכן. מי ירוויח ומי יפסיד?

התקן הכלכלי לפינוי־בינוי עודכן לראשונה מאז 2022, זאת לאור השינויים שחלו בשוק הנדל"ן ● במחוז הצפון, חיפה והדרום שיעור הרווח המזערי הממוצע יעמוד על 17%, בעוד במחוז ת"א, ירושלים ומחוז מרכז שיעור הוא יעמוד על 16% בממוצע

הגדר הפרוצה בנחל עוז / צילום: ap, Sam McNeil

בג"ץ בולם את מבקר המדינה: אל תמשיך בבדיקת מחדל 7.10

דיווח: חמאס לקראת הכרעה לבחירת הנהגתו החדשה ● נתניהו: "לא מחפשים הסלמה עם איראן, מקווה שגם הם לא" ● בצל המחאה: איראן תסגור כ-25 מחוזות במדינה, אוניברסיטאות ובתי ספר ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

עד מחר בחצות: בעלי חברות ארנק יכולים לחתום על הסכמי פירוק חברה ולהתחמק מהמס

הזדמנות אחרונה לבעלי חברות הארנק להתחמק מהמסים במסגרת רפורמת הרווחים הכלואים ● כל עוד ההחלטה על פירוק החברה תתקבל עד 31 בדצמבר, רשות המסים מתגמשת ומאפשרת הגשה מאוחרת של בקשות פירוק עד 31 בינואר 2026

תדלוק בתחנת דלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשורה לנהגים: ירידה חדה במחיר הדלק בינואר

לראשונה זה שנתיים, מחיר הבנזין יורד מתחת ל-7 שקלים לליטר: משרד האנרגיה הודיע כי החל מחצות הלילה שבין רביעי לחמישי המחיר המרבי לליטר בנזין 95 אוקטן בתחנה בשירות עצמי לא יעלה על 6.85 שקלים לליטר - ירידה של 26 אגורות מהעדכון הקודם ● הסיבה: צניחה במחירי הבנזין הבינ"ל והיחלשות הדולר

מייסדי AI21, אורי גושן, פרופ' אמנון שעשוע, פרופ' יואב שוהם / צילום: איל יצהר

היו לה 200 טאלנטים ומודל שפה חדשני. אז למה AI21 מחפשת אקזיט?

סטארט־אפ הבינה המלאכותית מכוון למחיר של לפחות 2 מיליארד דולר, למרות הכנסות צנועות וקושי בחדירה לשוק הארגוני ● ברקע: המייסד פרופ' אמנון שעשוע מקים בנפרד את חברת AAI

עו''ד שלומי הייזלר וינקי קוינט / איור: גיל ג'יבלי

מסתמן: ינקי קוינט ומנכ"ל האוצר לשעבר הייזלר יקימו קרן השקעות חדשה

מנכ"ל רמ"י היוצא, ינקי קוינט, בוחן הקמת קרן בתחום הנדל"ן שתשקיע בנכסים במטרה להשביחם - כך סיפר בראיון לפודקאסט "הצוללת" של גלובס ● לדבריו, שותף אפשרי לדרך זו הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר עו"ד שלומי הייזלר, בכפוף לתקופת הצינון

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא של 4 שנים. האם התחנה הבאה תהיה 3 שקלים?

שער הדולר־שקל ירד ביום המסחר האחרון מתחת ל־3.17 שקלים - רף שלא נראה מאז 2021 ● מומחים מעריכים שהתחנה הבאה עשויה להיות שלושה שקלים ● למרות שזה גורם שממתן את האינפלציה, בשוק צופים שהשיקולים להותיר את הריבית על כנה בשבוע הבא - יכריעו

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו במאר-א-לאגו בפלורידה, אמש / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

נתניהו וטראמפ סיכמו: מעבר לשלב ב' בשטח הקו הצהוב

ועדה בראשות האלוף במיל' מוטי אלמוז פרסמה את מסקנותיה בנוגע לחיילים שהתאבדו אחרי שחרורם: צה"ל יכיר בהם, אך לא כחללים ● נתניהו ורטאמפ סיכמו אתמול על המעבר לשלב השני של ההסכם לסיום המלחמה בעזה ● טראמפ: "אם חמאס לא יתפרק מנשקו, ייפתחו שערי הגיהינום" ● עוד אמר נשיא ארה"ב: "נתמוך בתקיפה באיראן אם תתקדם בתוכנית הטילים"; נשיא איראן בתגובה: "התגובה לכל מעשה תוקפנות תהיה קשה ומצערת" ● טראמפ ויועציו ביקשו מנתניהו לשנות מדיניות בגדה המערבית ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

היום השלישי ברציפות: וול סטריט ננעלה בירידות קלות

פרוטוקול הפד מראה כי הבכירים היו חלוקים בדעתם באופן צמוד סביב הורדת הריבית בדצמבר ● מספר המסירות של טסלה ברבעון הרביעי צפוי לרדת בחדות ● אנבידיה השלימה את ההשקעה באינטל ● למרות ערבות אישית של לארי אליסון - וורנר ברדרס צפויה להעדיף את הצעת נטפליקס ● מחיר אונקיית כסף זינק ב-8% לאחר הנפילה החדה אתמול

נשיאת הבנק המרכזי האירופי כריסטין לגארד ונגיד הבנק הלאומי הבולגרי דימיטר ראדב חותמים על שטרות האירו / צילום: Reuters, Stoyan Nenov

לידיעת הטסים לסופיה: בולגריה מצטרפת לגוש האירו ומחליפה מטבע

חרף התחזיות העגומות, האירו דווקא התחזק השנה מול הדולר ונמצא קרוב לשיא של ארבע שנים ● בולגריה תהפוך ביום חמישי הקרוב למדינה ה־21 החברה בגוש המטבע המשותף ● בנציבות מברכים על "הרגע ההיסטורי של האירו", אבל היצואנים באירופה חוששים מהתחזקות נוספת