גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: שבוע וקצת לבחירות, הכול על כתפי ליברמן, והוא עוד עשוי לחזור לחיק הימין ובגדול

ההבדלים בין החקירה בפרשת המימד החמישי לפרשות נתניהו גדולים וניכרים ● אלא שגם גנץ נקט השבוע בפוליטיקה קטנה כשסירב לעימות ● ומעל לכל השאלה המסקרנת מכל היא מה מתכנן ליברמן, ולכך יש כבר כמה תשובות אפשריות

אביגדור ליברמן / צילום: ישראל ביתנו
אביגדור ליברמן / צילום: ישראל ביתנו

"זהו ערב עצוב למדינת ישראל" כתב ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הפרסום לפיו אחרי הבחירות תיפתח בדיקה פלילית נגד חברת המימד החמישי, שבראשה עמד ח"כ בני גנץ. ההודעה הרשמית על פתיחת חקירה הגיעה יממה לאחר מכן.

הציבור הישראלי הוכיח בשנים האחרונות שידיעות על פתיחת חקירה, סיום חקירה, זימוני עדים, השלמת תיק, הסכמים עם עדי מדינה, שימוע ואפילו הגשת כתב אישום ופתיחת משפט - לא משפיעות עליו בקלפי, אבל עם זאת הידיעה חשובה.

ככל הידוע ההחלטה לפתוח בבדיקה נתקבלה בעקבות פנייתו של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. לפי ערוץ 12, ארדן פנה למ"מ פרקליט המדינה (החדש) עו"ד דן אלדד, וזה האחרון קיים השבוע התייעצות במטרה ללמוד את התיק כאשר תחילה היה נדמה שיפתח קודם כל בבדיקה ולא בחקירה רשמית.

כלומר ארדן, הממונה על משטרת ישראל, מבקש בכובעו כפוליטיקאי בדיקה של חוזה לקיום פיילוט משטרתי, שהוענק ללא מכרז לגוף חיצוני. ארדן הוא השר בישראל שממונה על הגוף אשר חתם על החוזה. האם זו בקשה של ארדן הפוליטיקאי לנזוף בעקיפין בארדן השר, שאיפשר חתימת פיילוט כה שערורייתי? תמוה הדבר, שהרי יכול היה לבקש מעצמו לבדוק את העניין ועוד לעשות זאת בזמן אמת.

תזמון הפרסום נגד המימד החמישי ויו"ר החברה גנץ משמח את נתניהו ואת הליכוד, כמובן. הם היו זקוקים לדבר מה להיאחז בו כדי להסיט את האש מהעובדה שנגד נתניהו הוגש כתב אישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים בשלושה תיקים שונים.

כל אחד יכול לראות שבשלב זה אין בחקירה של המימד החמישי כל איזון שעשוי להקל על נתניהו או לחלץ אותו ממצבו הבעייתי. אך זה לא משנה - עגלת התעמולה דוהרת לה קדימה עם הדהוד אינסופי במבזקי שעה, כותרות עיתונים ורשתות חברתיות: "המימד החמישי", "בני גנץ", "50 מליון", "חקירה", "מבקר המדינה".

כשהמבקר מבקר ולא מחלק צל"שים

פרשת המימד החמישי נפרסה זה מכבר, גם מעל דפי עיתון זה, והנה תקצירה. מבקר המדינה הקודם, השופט יוסי שפירא, שעסק בביקורת ולא בליטופים ומתן ציונים לשבח, כתב דוח על המשטרה. גופים פרטיים, כמו המימד החמישי, אינם מבוקרים, אך במסגרת הבדיקה שנעשתה להליכי הרכש במשטרה, עלה גם חוזה פיילוט שביצעה המשטרה עם חברת המימד החמישי. המשטרה העניקה לחברה של גנץ פטור ממכרז לביצוע פיילוט בסך 4 מליון שקל.

בסיכום הראשוני הוחלט שאם הפיילוט יצליח, יתקדמו לבחינת רכש מערכת וייעוץ בסך 50 מליון שקל. ב-30 באוגוסט 2016 התקיים דיון בהובלת מפכ"ל המשטרה דאז רוני אלשיך ובנוכחות יו"ר דירקטוריון החברה בני גנץ ומנכ"ל החברה דורון כהן.

המבקר שפירא העיר למשטרה, כי אין זה תקין, שנציגיה הבכירים של המימד החמישי השתתפו בדיון, מכיוון שבאותו השלב סביר היה לצפות שיתקיים בעתיד מו"מ להתקשרות. בסוף 2017 בוצע הפיילוט ולשם ביצועו רכש המשטרה מוצרים בסך 1.5 מליון שקל.

לאחר מכן הפרויקט נעצר, מכיוון שנציגי משרד האוצר הבהירו למשטרה כי יהיה צורך לפרסם מידע לחברות מתחרות, וזאת לפני שניתן יהיה לאשר את המימד החמישי כספק פטור ממכרז. המבקר העיר למשטרה על כך שמיהרו לסווג את המימד החמישי כפטורים ממכרז ועל כך ששיתפו את אנשי המימד החמישי בדיון.

עד כאן הערות המבקר, שאמורות לשמש כעת בסיס לחקירת משטרה. שמה של המימד החמישי לא הוזכר בדוח מבקר המדינה וממילא לא מדובר בחקירה אישית נגד גנץ, אלא נגד חברה, שבינתיים נסגרה.

כל זה לא מפריע לאנשי הליכוד להגיד שגנץ חשוד בפלילים. אפשר היה לשמוע למשל את שר החוץ ישראל כ"ץ מזדעם בראיון בגלי צה"ל על גנץ החשוד. אבל כאמור - להד"ם.

הפער בין הודעה על בדיקה עתידית אפשרית של המימד החמישי (שבהמשך הפכה לחקירה רשמית אך לא נגד גנץ עצמו, לפחות בשלב זה) לבין תחילת משפטו הפלילי של נתניהו, הוא כפער בין טיפול שורש של שלוש תעלות לבין ניקוי בחוט דנטלי, כולל הכאבים ושבירת תוכנית החיסכון למימון הטיפול. אין קשר ואין דמיון בין המצבים. ובכל זאת, מבחינת קמפיין, הליכוד השיגו את שרצו. יוכלו עכשיו "לפמפם" עד ליום הבחירות שכחול לבן שוחים בשחיתות, והם כבר אומרים זאת. הנה, יש פה "משהו", ניתן לדבר עליו, להעלותו בכלי התקשורת, לפרט עליו כמה שיותר בכל ראיון.

העימות החסר והראיונות המפרגנים

נתניהו מתרוצץ בימים האחרונים בין ראיונות בפורומים נוחים. הוא התראיין שלוש פעמים בטלוויזיה: בערוץ 20, בערוץ 20 ושוב פעם בערוץ 20. הוא גם בחר להתראיין בגלי צה"ל מספר פעמים ובחלק מהראיונות הקשו עליו קצת יותר מאשר בערוץ 20. אבל הטעות (מבחינתו) של ראיון אצל שדרנית ערוץ 12 קרן מרציאנו או מראיינים קשוחים אחרים מהערוצים הראשיים - לא תחזור.

אף על פי כן, נתניהו האשים השבוע את גנץ שהוא הפחדן. מדוע? כי גנץ סירב לעימות פוליטי שישודר בפריים טיים. היה זה נתניהו שסירב לעימותים עד לא מזמן. אפילו בספטמבר 2019. כעת הוא מוביל את הדרישה במידה גבוהה של צדקנות. האם נתניהו מוכן להתחייב שבבחירות הבאות (מועד ד') הוא יסכים לעימות לפי דרישת כלי התקשורת, כאשר הם מכתיבים מי יהיו העיתונאים השואלים? ספק אם יסכים.

דרישת העימות של נתניהו, גם אם הגיעה מאוחר מדי - מוצדקת. עימות הוא דבר חשוב לליבון סוגיות יסוד בדמוקרטיה. כאשר מנפים מן העימות את התשובות המתחמקות, את תקיפת הצדדים, את הצהרות התעמולה, מראיינים טובים בכל זאת יכולים לחלץ ממועמדים כמה אמיתות.

גנץ נקט מנגד במידה רבה של צביעות ופוליטיקה קטנה. במרץ 2019 הוא הזמין את נתניהו לעימות והאחרון סירב. מדוע התחלפו היוצרות וגנץ עכשיו מתחמק? כל התירוצים שמשמיעים הפוליטיקאים אינם מעניינים. השורה התחתונה היא שעימות פוליטי הוא דבר נכון לציבור הישראלי. זו דרך מרתקת להכיר את המועמדים, ולקבל החלטת הצבעה מושכלת. חבל שגנץ סירב להזמנת העימות בבחירות מועד ג'. יהיה לו את מועד ד' כדי לעשות תיקון.

הכול על כתפי ליברמן, שוב

ח"כ אביגדור ליברמן מצליח בשנה האחרונה לתעתע בציבור הישראלי. במועד א' המליץ על נתניהו כראש ממשלה, אך סירב להיכנס איתו לממשלה. ההסבר? שירות חובה בצבא כולל חרדים, פתיחת מרכולים בשבתות בערים שאינן חרדיות, שינויים בתחום התחבורה הציבורית בשבת ואולי גם סוגיית הנישואין האזרחיים. ליברמן רץ עם ההסברים הללו למועד ב' וחיזק את כוחו באופן משמעותי. לאחר מועד ב' הוא סירב להמליץ על גנץ או על נתניהו, והבטיח הקמת ממשלת אחדות ללא בחירות שלישיות. ובכן, זה לא עבד. כל נאומיו הממושכים והאולטימטומים בנוגע לממשלת אחדות חלפו מן העולם.

במועד ג' ליברמן כבר נזהר מלקבוע מראש מה עומד לקרות. האם יחצה את הנהר ויסכים להמליץ על גנץ, תוך שהרשימה המשותפת ממליצה מבחוץ (אך לא מעוניינת להיכנס לממשלה)? ספק גדול אם כך יעשה ליברמן.

נכון לעכשיו, גם גנץ הודיע שהאופציה הזו הוסרה מן השולחן. גנץ לא פירט כיצד יקים ממשלה. אבל כל תלמיד חשבון בכיתה א' יכול להבין שאין לו את המספר הנוסף. אבל - גם לנתניהו אין אפשרות להקים ממשלה ומדינת ישראל מוטחת מצד לצד, ונושאת מבט פעם נוספת אל ליברמן.

ליברמן, כך אומרים מקורביו, נשבע שלא יהיו בחירות רביעיות - ייהרג ובל יעבור. הוא הבטיח זאת גם בספטמבר-נובמבר 2019 ולא הצליח לקיים. כיצד יעשה זאת הפעם? אם יכלו כל הקיצין, לליברמן יש מתווה אפשרי כדלקמן: הוא ידרוש הסכמים קואליציונים בסוגיות דת ומדינה, תוך שהוא מבקש מיהדות התורה ומש"ס להתחייב לשינויים בתחום דת ומדינה (גיוס, שבת, נישואין) ורק כך יסכים להיכנס לממשלה.

עם ניסוחים מסוימים בתחום חוק הגיוס, הסכמה לפתיחת מרכולים באזורים מסוימים (שממילא פתוחים גם כיום), ליברמן עשוי בסוף השנה הזו לחזור לתוך חיק הימין ובגדול.

*** גילוי מלא: טקסט זה פורסם אמש במהדורה המודפסת של "גלובס" עוד לפני ההודעה הרשמית על פתיחת חקירה פלילית נגד המימד החמישי. בעקבות האירועים עבר הטקסט התאמות קלות שאינן משנות את מהות הפרשנות.

עוד כתבות

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

אפקט וויקס: האם הדרישה לחזור לעבוד מהמשרד תיתן בוסט לשוק?

החלטת וויקס לחזור לחמישה ימי עבודה מהמשרד מעוררת שאלה בדבר ההשפעה הרוחבית על השוק כולו ● צמצום העבודה מהבית עשוי לדחוף את החברות לשכור יותר שטחים, אולם התנגדות העובדים והכנסת הבינה המלאכותית יכולות להאט את המגמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו בפגישתם במאר-א-לגו / צילום: AP, Alex Brandon

טראמפ ונתניהו שוחחו שוב בנושא איראן - בפעם השנייה בתוך יומיים

בנו של השאה: "טבחו בעם האיראני - כמו סדאם חוסיין ובשאר אסד, ח'מינאי ביצע פשעים נגד עמו. המשטר יפול - זאת לא שאלה של אם אלא של מתי" ● הבית הלבן ממשיך להתלבט לגבי דרך הפעולה הטובה ביותר - האפשרות של תקיפה נותרת על השולחן ● דובר צה"ל פרסם הבהרה באשר לרמת כשירותו של צה"ל: "בשבועות האחרונים חיזקנו יכולות והגברנו את המוכנות בכל הגבולות" ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

פרויקט של קטה גרופ ברחוב משה סנה 29 בפתח תקווה / הדמיה: סטודיו הקוביה

מחיר חריג באם המושבות: דופלקס ב־7.45 מיליון שקל

דופלקס בשכונת אם המושבות בפתח תקווה נמכר ב־7.45 מיליון שקל ● הדופלקס בן חמישה חדרים בשטח 179 מ"ר, וזוהי העסקה השנייה בגובהה בשכונה בפתח תקווה

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

המחאה באיראן נעצרה, המשטר עוסק ב"ציד מכשפות"

בכיר אמריקאי במסר לנתניהו: נטפל בעזה בדרך שלנו ● דיווח: טראמפ רוצה שמדינות יתרמו לפחות מיליארד דולר כדי להיות חברות קבע במועצת השלום לעזה ● פורעים יהודיים הציתו מבנים ורכבים בבכפר מוח'מאס. אין עצורים ישראלים ● עדכונים שוטפים

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

העצה של חלוצת ה־AI למי שרוצה לשרוד בשוק העבודה העתידי

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

בברודקום נערכים לבדיקת השבבים שיתחרו באנבידיה / צילום: Reuters, Ying Tang

"יש לה מלאנוקס משלה": חברת השבבים שמאיימת על השליטה של אנבידיה

שילוב בין רכישות תוכנה נועזות לפיתוח מעבדי ה־TPU המהפכניים עבור גוגל, הפך את ברודקום לאיום ממשי על הדומיננטיות של אנבידיה - שנסחרת בשווי הגבוה ממנה בערך פי שלושה ● בזכות שבבי תקשורת שנולדו בישראל והתאמה אישית לצרכי ענקיות ה־AI, החברה מספקת פתרון זול ויעיל בהשוואה לאנבידיה וסוחפת את המשקיעים

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ וחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?