גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: שבוע וקצת לבחירות, הכול על כתפי ליברמן, והוא עוד עשוי לחזור לחיק הימין ובגדול

ההבדלים בין החקירה בפרשת המימד החמישי לפרשות נתניהו גדולים וניכרים ● אלא שגם גנץ נקט השבוע בפוליטיקה קטנה כשסירב לעימות ● ומעל לכל השאלה המסקרנת מכל היא מה מתכנן ליברמן, ולכך יש כבר כמה תשובות אפשריות

אביגדור ליברמן / צילום: ישראל ביתנו
אביגדור ליברמן / צילום: ישראל ביתנו

"זהו ערב עצוב למדינת ישראל" כתב ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הפרסום לפיו אחרי הבחירות תיפתח בדיקה פלילית נגד חברת המימד החמישי, שבראשה עמד ח"כ בני גנץ. ההודעה הרשמית על פתיחת חקירה הגיעה יממה לאחר מכן.

הציבור הישראלי הוכיח בשנים האחרונות שידיעות על פתיחת חקירה, סיום חקירה, זימוני עדים, השלמת תיק, הסכמים עם עדי מדינה, שימוע ואפילו הגשת כתב אישום ופתיחת משפט - לא משפיעות עליו בקלפי, אבל עם זאת הידיעה חשובה.

ככל הידוע ההחלטה לפתוח בבדיקה נתקבלה בעקבות פנייתו של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. לפי ערוץ 12, ארדן פנה למ"מ פרקליט המדינה (החדש) עו"ד דן אלדד, וזה האחרון קיים השבוע התייעצות במטרה ללמוד את התיק כאשר תחילה היה נדמה שיפתח קודם כל בבדיקה ולא בחקירה רשמית.

כלומר ארדן, הממונה על משטרת ישראל, מבקש בכובעו כפוליטיקאי בדיקה של חוזה לקיום פיילוט משטרתי, שהוענק ללא מכרז לגוף חיצוני. ארדן הוא השר בישראל שממונה על הגוף אשר חתם על החוזה. האם זו בקשה של ארדן הפוליטיקאי לנזוף בעקיפין בארדן השר, שאיפשר חתימת פיילוט כה שערורייתי? תמוה הדבר, שהרי יכול היה לבקש מעצמו לבדוק את העניין ועוד לעשות זאת בזמן אמת.

תזמון הפרסום נגד המימד החמישי ויו"ר החברה גנץ משמח את נתניהו ואת הליכוד, כמובן. הם היו זקוקים לדבר מה להיאחז בו כדי להסיט את האש מהעובדה שנגד נתניהו הוגש כתב אישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים בשלושה תיקים שונים.

כל אחד יכול לראות שבשלב זה אין בחקירה של המימד החמישי כל איזון שעשוי להקל על נתניהו או לחלץ אותו ממצבו הבעייתי. אך זה לא משנה - עגלת התעמולה דוהרת לה קדימה עם הדהוד אינסופי במבזקי שעה, כותרות עיתונים ורשתות חברתיות: "המימד החמישי", "בני גנץ", "50 מליון", "חקירה", "מבקר המדינה".

כשהמבקר מבקר ולא מחלק צל"שים

פרשת המימד החמישי נפרסה זה מכבר, גם מעל דפי עיתון זה, והנה תקצירה. מבקר המדינה הקודם, השופט יוסי שפירא, שעסק בביקורת ולא בליטופים ומתן ציונים לשבח, כתב דוח על המשטרה. גופים פרטיים, כמו המימד החמישי, אינם מבוקרים, אך במסגרת הבדיקה שנעשתה להליכי הרכש במשטרה, עלה גם חוזה פיילוט שביצעה המשטרה עם חברת המימד החמישי. המשטרה העניקה לחברה של גנץ פטור ממכרז לביצוע פיילוט בסך 4 מליון שקל.

בסיכום הראשוני הוחלט שאם הפיילוט יצליח, יתקדמו לבחינת רכש מערכת וייעוץ בסך 50 מליון שקל. ב-30 באוגוסט 2016 התקיים דיון בהובלת מפכ"ל המשטרה דאז רוני אלשיך ובנוכחות יו"ר דירקטוריון החברה בני גנץ ומנכ"ל החברה דורון כהן.

המבקר שפירא העיר למשטרה, כי אין זה תקין, שנציגיה הבכירים של המימד החמישי השתתפו בדיון, מכיוון שבאותו השלב סביר היה לצפות שיתקיים בעתיד מו"מ להתקשרות. בסוף 2017 בוצע הפיילוט ולשם ביצועו רכש המשטרה מוצרים בסך 1.5 מליון שקל.

לאחר מכן הפרויקט נעצר, מכיוון שנציגי משרד האוצר הבהירו למשטרה כי יהיה צורך לפרסם מידע לחברות מתחרות, וזאת לפני שניתן יהיה לאשר את המימד החמישי כספק פטור ממכרז. המבקר העיר למשטרה על כך שמיהרו לסווג את המימד החמישי כפטורים ממכרז ועל כך ששיתפו את אנשי המימד החמישי בדיון.

עד כאן הערות המבקר, שאמורות לשמש כעת בסיס לחקירת משטרה. שמה של המימד החמישי לא הוזכר בדוח מבקר המדינה וממילא לא מדובר בחקירה אישית נגד גנץ, אלא נגד חברה, שבינתיים נסגרה.

כל זה לא מפריע לאנשי הליכוד להגיד שגנץ חשוד בפלילים. אפשר היה לשמוע למשל את שר החוץ ישראל כ"ץ מזדעם בראיון בגלי צה"ל על גנץ החשוד. אבל כאמור - להד"ם.

הפער בין הודעה על בדיקה עתידית אפשרית של המימד החמישי (שבהמשך הפכה לחקירה רשמית אך לא נגד גנץ עצמו, לפחות בשלב זה) לבין תחילת משפטו הפלילי של נתניהו, הוא כפער בין טיפול שורש של שלוש תעלות לבין ניקוי בחוט דנטלי, כולל הכאבים ושבירת תוכנית החיסכון למימון הטיפול. אין קשר ואין דמיון בין המצבים. ובכל זאת, מבחינת קמפיין, הליכוד השיגו את שרצו. יוכלו עכשיו "לפמפם" עד ליום הבחירות שכחול לבן שוחים בשחיתות, והם כבר אומרים זאת. הנה, יש פה "משהו", ניתן לדבר עליו, להעלותו בכלי התקשורת, לפרט עליו כמה שיותר בכל ראיון.

העימות החסר והראיונות המפרגנים

נתניהו מתרוצץ בימים האחרונים בין ראיונות בפורומים נוחים. הוא התראיין שלוש פעמים בטלוויזיה: בערוץ 20, בערוץ 20 ושוב פעם בערוץ 20. הוא גם בחר להתראיין בגלי צה"ל מספר פעמים ובחלק מהראיונות הקשו עליו קצת יותר מאשר בערוץ 20. אבל הטעות (מבחינתו) של ראיון אצל שדרנית ערוץ 12 קרן מרציאנו או מראיינים קשוחים אחרים מהערוצים הראשיים - לא תחזור.

אף על פי כן, נתניהו האשים השבוע את גנץ שהוא הפחדן. מדוע? כי גנץ סירב לעימות פוליטי שישודר בפריים טיים. היה זה נתניהו שסירב לעימותים עד לא מזמן. אפילו בספטמבר 2019. כעת הוא מוביל את הדרישה במידה גבוהה של צדקנות. האם נתניהו מוכן להתחייב שבבחירות הבאות (מועד ד') הוא יסכים לעימות לפי דרישת כלי התקשורת, כאשר הם מכתיבים מי יהיו העיתונאים השואלים? ספק אם יסכים.

דרישת העימות של נתניהו, גם אם הגיעה מאוחר מדי - מוצדקת. עימות הוא דבר חשוב לליבון סוגיות יסוד בדמוקרטיה. כאשר מנפים מן העימות את התשובות המתחמקות, את תקיפת הצדדים, את הצהרות התעמולה, מראיינים טובים בכל זאת יכולים לחלץ ממועמדים כמה אמיתות.

גנץ נקט מנגד במידה רבה של צביעות ופוליטיקה קטנה. במרץ 2019 הוא הזמין את נתניהו לעימות והאחרון סירב. מדוע התחלפו היוצרות וגנץ עכשיו מתחמק? כל התירוצים שמשמיעים הפוליטיקאים אינם מעניינים. השורה התחתונה היא שעימות פוליטי הוא דבר נכון לציבור הישראלי. זו דרך מרתקת להכיר את המועמדים, ולקבל החלטת הצבעה מושכלת. חבל שגנץ סירב להזמנת העימות בבחירות מועד ג'. יהיה לו את מועד ד' כדי לעשות תיקון.

הכול על כתפי ליברמן, שוב

ח"כ אביגדור ליברמן מצליח בשנה האחרונה לתעתע בציבור הישראלי. במועד א' המליץ על נתניהו כראש ממשלה, אך סירב להיכנס איתו לממשלה. ההסבר? שירות חובה בצבא כולל חרדים, פתיחת מרכולים בשבתות בערים שאינן חרדיות, שינויים בתחום התחבורה הציבורית בשבת ואולי גם סוגיית הנישואין האזרחיים. ליברמן רץ עם ההסברים הללו למועד ב' וחיזק את כוחו באופן משמעותי. לאחר מועד ב' הוא סירב להמליץ על גנץ או על נתניהו, והבטיח הקמת ממשלת אחדות ללא בחירות שלישיות. ובכן, זה לא עבד. כל נאומיו הממושכים והאולטימטומים בנוגע לממשלת אחדות חלפו מן העולם.

במועד ג' ליברמן כבר נזהר מלקבוע מראש מה עומד לקרות. האם יחצה את הנהר ויסכים להמליץ על גנץ, תוך שהרשימה המשותפת ממליצה מבחוץ (אך לא מעוניינת להיכנס לממשלה)? ספק גדול אם כך יעשה ליברמן.

נכון לעכשיו, גם גנץ הודיע שהאופציה הזו הוסרה מן השולחן. גנץ לא פירט כיצד יקים ממשלה. אבל כל תלמיד חשבון בכיתה א' יכול להבין שאין לו את המספר הנוסף. אבל - גם לנתניהו אין אפשרות להקים ממשלה ומדינת ישראל מוטחת מצד לצד, ונושאת מבט פעם נוספת אל ליברמן.

ליברמן, כך אומרים מקורביו, נשבע שלא יהיו בחירות רביעיות - ייהרג ובל יעבור. הוא הבטיח זאת גם בספטמבר-נובמבר 2019 ולא הצליח לקיים. כיצד יעשה זאת הפעם? אם יכלו כל הקיצין, לליברמן יש מתווה אפשרי כדלקמן: הוא ידרוש הסכמים קואליציונים בסוגיות דת ומדינה, תוך שהוא מבקש מיהדות התורה ומש"ס להתחייב לשינויים בתחום דת ומדינה (גיוס, שבת, נישואין) ורק כך יסכים להיכנס לממשלה.

עם ניסוחים מסוימים בתחום חוק הגיוס, הסכמה לפתיחת מרכולים באזורים מסוימים (שממילא פתוחים גם כיום), ליברמן עשוי בסוף השנה הזו לחזור לתוך חיק הימין ובגדול.

*** גילוי מלא: טקסט זה פורסם אמש במהדורה המודפסת של "גלובס" עוד לפני ההודעה הרשמית על פתיחת חקירה פלילית נגד המימד החמישי. בעקבות האירועים עבר הטקסט התאמות קלות שאינן משנות את מהות הפרשנות.

עוד כתבות

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

שועל אדום בעיר / צילום: Shutterstock

כמו חזירי הבר והצבועים: החיות שגילו את היתרונות של העיר - ובייתו את עצמן

ביות עצמי הוא תהליך שבו חיית בר לומדת לנצל את הסביבה האנושית לטובתה ● הדביבונים של צפון אמריקה והשועלים האדומים באנגליה הציגו שלל שינויים, פיזיים והתנהגותיים, נוכח החיים בעיר, מהקטנת מבנה גופם כי המזון תמיד זמין ועד ירידה באגרסיביות

אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר / צילום: משק ויילר

העסקה עם שטראוס הסתיימה בקנס. הרכישה החדשה תשנה בעיניו את פני השוק: "זה מתבקש"

"נסעתי בחולצת כפתורים למשרד היפה בתל אביב, אבל המשכורת לא הספיקה, אז קניתי קו חלב. כשכל החלבנים עבדו עם עיפרון מאחורי האוזן, אני אפיינתי תוכנת חלוקה" ● שיחה קצרה עם אילן ספריאל, בעלים משותף של יצרנית הטופו משק ויילר

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם בני סבטי / צילום: INSS

"בתוך שמונה חודשים צפויה עוד מערכה מול איראן, והיא תתמקד במשטר"

שיחה עם בני סבטי, מומחה לאיראן ב-INSS ● על התחזית להתפרקות משטר האייתוללות בתוך כשנתיים, מדוע אסטרטגיית טבעת האש לא צפויה להשתנות ומה יקרה בחזית מול חיזבאללה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שנייה בסדרה

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות מחר בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?