גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השווקים לא מתמחרים נכון את הנזק שעלול לגרום נגיף הקורונה. ההתאוששות לא תהיה מהירה כמו אחרי הסארס"

הכלכלן פרופ' סטיבן רואץ', בכיר לשעבר במורגן סטנלי ומומחה עולמי לכלכלת אסיה, מזהיר כי ההתאוששות ממשבר הקורונה לא תהיה מהירה כמו בסארס, ולא מבין מדוע השווקים שברו שיאים עד לאחרונה, אבל מציע לשמור על פרופורציות ● "כשאתה בתוך המשבר, הוא נראה תמיד יותר קשה ממה שהוא באמת"

פסל השור המפורסם בוול סטריט/ צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI
פסל השור המפורסם בוול סטריט/ צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI

הכלכלן הבכיר, פרופ' סטיבן רואץ', אומר שהוא מודאג היום יותר מאשר בתחילת משבר נגיף הקורונה. רואץ', אחד המומחים המובילים בעולם לכלכלה האסיאתית, לשעבר יו"ר מורגן סטנלי אסיה וכיום מרצה בכיר בבית הספר לניהול של אוניברסיטת ייל, לא מודאג ממקרי ההדבקה מקורונה בתוך סין או מהתפשטות המגפה מחוץ למדינה, אלא מהנתונים הכלכלית שזורמים מהעולם בשבועות האחרונים.

בשבוע שעבר הודיעה יפן כי כלכלת המדינה התכווצה ב-6.3% ברבעון האחרון של 2019, ההתכווצות החדה ביותר מזה שש שנים במדינה. עוד לפני כן גרמניה דיווחה כי התפוקה התעשייתית ירדה ב-3.5% בחודש דצמבר, הירידה הגדולה ביותר מאז ינואר 2009, אם למנות רק שתיים מהחדשות הרעות שקיבלה הכלכלה העולמית עוד לפני שמשקללים את הקורונה.

"בדיעבד אנחנו רואים שהכלכלה העולמית בסוף 2019 הייתה חלשה יותר מאשר חשבנו בזמן אמת. זה משהו שכתבתי עליו כבר בינואר אבל עכשיו ההבנה הזאת מקבלת משנה תוקף", אמר רואץ' בראיון טלפוני בסוף השבוע. "ידענו שהכלכלה העולמית הצטמקה ברבעון הרביעי אבל לא ידענו עד כמה זה חמור. ידענו שהייצור התעשייתי בגרמניה נחלש אבל לא הבנו עד כמה. אני מסתכל גם על נתוני המסחר של יפן לחודש ינואר והם מאוד חלשים. כל זה מעורר הרבה דאגה. זוהי סיטואציה שונה לגמרי כשיש לך משבר בריאותי בזמן שהכלכלות נמצאות בצמיחה כמו שקרה בתקופת הסארס או כשיש לך משבר כשהכלכלות צומחות לאט כמו היום. לגרמניה, ליפן, לסין ולכלכלה העולמית אין במשבר הקורונה את כרית הביטחון שהייתה להם בתקופת הסארס".

הנטייה העולמית לבחון את ההשפעה הכלכלית של הקורונה על פי הניסיון של משבר הסארס מ-2003 מובנת. במידה רבה השווקים הפיננסים פועלים על פי נקודת ההנחה שמדובר בנזק מוגבל שיתקן את עצמו.

לאחר פרסום הידיעות הראשונות על חומרת התפשטות הקורונה בסוף ינואר, מדד ה-S&P 500 אכן רשם ירידות. אך לאחר שסין הודיעה כי תזרים מיליארדים לכלכלה, השוק חזר לראלי עליות שהביאו את המדד לשיא של כל הזמנים ביום רביעי האחרון, מגמה שהתחלפה שוב רק ביומיים האחרונים. רואץ' עצמו היה בסין במהלך ימי הסארס והוא מכיר את הנושא מקרוב. לדבריו, אף שההשוואה בין הקורונה לסארס מועילה, חייבים לקחת בחשבון גם את ההבדלים הגדולים בין אז להיום.

"ההשפעה של הסארס על הכלכלה העולמית הייתה קצרת מועד. הצמיחה הסינית ירדה ב-2% ברבעון אחד ואז זינקה ב-4% בהמשך אותה שנה. לדעתי לא סביר שנראה את התסריט הזה חוזר על עצמו היום", מסביר רואץ'. "ב-2003 הכלכלה הסינית שגשגה וצמחה ב-10%-11%, היום היא חלשה בהרבה עם צמיחה של 6%. לכלכלה הסינית אין את החוסן של אז. סין גם הרבה יותר אגרסיבית היום במאבק לעצור את הנגיף, כולל מדיניות בידוד והגבלות חסרות תקדים על התנועה, שלא היו בתקופת הסארס.

"אני חושב שההשפעות קצרות-הטווח של הקורונה על כלכלת סין יהיו משמעותיות יותר מאשר בסארס ויימשכו שני רבעונים במקום רבעון אחד. בנוסף, העולם היום הרבה יותר תלוי בסין. ב-2003 סין היוותה7.5%-8% מהתוצר הגולמי העולמי, היום זה כבר 20%, ולכן אפשר לומר בוודאות שאם סין מתעטשת העולם כולו מתקרר. סין היא היום שותפת הסחר הגדולה של יפן ולכן המשבר בסין יוסיף להתכווצות בכלכלה היפנית ברבעון הרביעי וקרוב לוודאי יכניס את יפן למיתון חדש. גם בארה"ב הייצור של החברות הרב-לאומיות, שמסתמכות על סין בשרשרת האספקה, ייפגע ויקשה עליהן לספק את הדרישה של לקוחות אמריקאים. כך שיש לנו סביבה שונה מאשר ב-2003".

ובכל זאת אתה עדיין רואה את ההשפעה של הקורונה כקצרת-טווח. משהו שנמשך שני רבעונים, ואז המצב יחזור לקדמותו.

"זה בעייתי לתת אבחנה מדויקת בזמן המשבר. כשאתה בתוך המשבר, הוא נראה תמיד יותר קשה מאשר הוא באמת. אני עושה את זה ארבעים שנה וראיתי הרבה משברים כאלה בארה"ב ובעולם, כמו הסארס, המשבר הפיננסי באסיה והמשבר הפיננסי העולמי. תמיד זה מרגיש נורא. אך אם הרשויות הסיניות יצליחו לעצור את המגפה, אנחנו נסתכל על זה בעתיד כמכשול זמני ולא קבוע.

ההערכה היא שברבעון הרביעי של 2019 הצמיחה בסין תעמוד על 6%, שזה שפל של 27 שנה. ברבעון הראשון זה יירד ל-3%-4% וברבעון השני של השנה יהיה קצת יותר טוב. הממשלה הסינית, ובמיוחד הבנק המרכזי, הזרימו נזילות לשוק והעניקו תנאי הלוואות נוחים לעסקים קטנים ובינוניים. אלו לא פעולות שיעזרו היום, במצב של סגר דרקוני והגבלות תנועה שמונעות מ-280 מיליון עובדים מהגרים לחזור לעבודה במפעלים , אבל הן אמורות לסייע לתהליך ההתאוששות ולהפוך אותו ליותר נמרץ. אני רואה התאוששות במחצית השנייה של2020 אבל זאת לא תהיה התאוששות דומה למה שראינו בתקופת הסארס".

האם הקורונה לא תהווה תמריץ נוסף למפעלים לעזוב את סין, מגמה שכבר התחילה בעקבות מלחמת הסחר?

"הכול אפשרי. היה הרבה פוקוס על סין בגלל מלחמת הסחר עם ארה"ב ולכן המגמה בקרב תאגידים בינלאומיים היא לרצות לגוון את החשיפה של שרשרת האספקה לסין, אבל אי אפשר לשנות את שרשרת האספקה והחשיפה לסין בין לילה. התפרצות הקורונה מעוררת יותר מחשבות עמוקות אצל התאגידים בנוגע לגיוון שרשרת האספקה אבל אני לא חושב שזה יוביל להשפעה ממשית בטווח הקצר".

אתה מבין את ההתנהגות של השווקים בארה"ב שעולים על אף משבר הקורונה?

"אין הגיון בהתנהגות של השווקים. כל עוד הבנקים המרכזיים פותחים את הנזילות, השווקים לא שמים לב לשום איום פוטנציאלי על הפעילות הכלכלית וחושבים רק על הכאן ועכשיו. לאורך זמן האימרה המפורסמת נכונה ואם סין, יפן ואירופה בצרות, ארה"ב לא תוכל להישאר נווה מדבר בסביבה כלכלית חלשה. אם הכלכלה העולמית תהיה חלשה כמו שאני מעריך שהיא תהיה ברבעון הראשון של השנה, יהיה כאן צורך בחשבון נפש עמוק בשווקים". 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: עיריית תל אביב בצעד שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים