גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איגוד מפיקי הטלוויזיה נגד אק"ט: "תיאום מחירים אסור ופגיעה בעובדים"

התלונה הוגשה לממונה על התחרות, ומיד לאחריה הגיעה גם תגובתו החריפה של ארגון אק"ט המייצג את עובדי הסט ● אק"ט: "המפיקים מבקשים להמשיך ולהעסיק את עובדי מקצועות הסט בצורה פוגענית ללא זכויות"

צילום משחק כדורגל לטלוויזיה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
צילום משחק כדורגל לטלוויזיה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

המשבר בין המפיקים לארגון אק"ט המייצג את עובדי מקצועות הסט מגיע לרשות התחרות: ל"גלובס" נודע כי איגוד מפיקי הטלוויזיה והקולנוע הגיש תלונה לממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, בטענה כי חברי אק"ט מתאמים מחירים בניגוד לחוק, זאת בידיעת מנהלי הארגון ובעידודם.

מנכ"ל איגוד המפיקים, צביקה גוטליב, טוען כי בהקלטה שצורפה למכתב נשמע איתמר אביטן, מנכ"ל אק"ט, מודה כי הוא וחבריו מתאמים מחירים של העסקת צלמים/אנשי סאונד ובעלי מקצוע נוספים. במכתב נטען כי תיאום המחירים "פוגע קשות בתחום היצירה המקורית ומקשה על צילום של סרטים וסדרות בישראל".

לתלונה מצורפת גם טבלת מחירי מינימום של ארגון אק"ט. "כפי שניתן לשמוע בהקלטה", טוען מנכ"ל איגוד המפיקים צביקה גוטליב, "קיים תיאום לגבי יישומו בין אנשי מקצוע בהוראת ועידוד איגוד עסקי אק"ט".

באק"ט לא נשארו אדישים למהלך, ובתגובה הודיעו לאיגוד המפיקים על ביטול ההסכם המגדיר את יחסי העבודה בין הצדדים.

איגוד המפיקים הבהיר כי מעתה "מפיק אינו מחויב עוד למחירים, לתנאים או לכל התחייבות במסגרת הסכם זה, והוא רשאי לקבוע בעצמו ולנהל משא-ומתן מול איש המקצוע. אין כל תוקף לטבלת המחירים שמציג אק"ט, ואין צורך להתייחס אליה".

אק"ט הוא איגוד מקצועי המייצג את עובדי המחלקות הטכניות והאמנותיות בתעשיית ההפקות לקולנוע וטלוויזיה. בינו לבין איגוד המפיקים קיים מאז 2008 הסכם המגדיר את תנאי העבודה והשכר של העובדים בתעשייה - לרבות מנגנון עדכון קבוע שאמור להתאים את שכר העובדים למציאות בשוק. עם השנים אימצו את ההסכם גם בעלות הרישיון בטלוויזיה.

על מערכת היחסים העכורה וחוסר האמון השורר בין הצדדים, אפשר ללמוד מהחלק האחרון של המכתב ששוגר למפיקים: "נבקשכם שלא לשוחח בעל-פה עם מי מאנשי החברה, כולל מנכ"ל אק"ט ונציגיו. כל התקשרות מול אנשי איגוד אק"ט תתבצע בכתב בלבד. אנו מציעים כי כל התכתבות שכזו תועבר לאיגוד המפיקים להתייחסות וסיוע".

מזה תקופה ארוכה מתנהל משא-ומתן על גיבוש הסכם קיבוצי בין איגוד המפיקים לאק"ט. אחת המחלוקות העיקריות שבעטיין נתקע המשא-ומתן היא סביב דרישת אק"ט להפוך את כל עובדי הארגון המועסקים בהפקות לשכירים.

תעשיית ההפקות בישראל פועלת כולה במתכונת של פרילנסרים - גם אם מדובר בעובדים קבועים. תנאי העבודה של עובדי אק"ט הם מתוקף הסכם אליו הגיעו ב-2008 עם איגוד המפיקים, ושאומץ בהמשך על-ידי קשת וערוץ עשר (שהעביר אותו כנדוניה לרשת אחרי המיזוג), ולפני מספר חודשים גם על-ידי תאגיד השידור. ההסכם מגדיר את תנאי העבודה והשכר של העובדים בתעשייה, לרבות מנגנון עדכון קבוע שאמור להתאים את שכר העובדים למציאות בשוק.

"לא נשלים עם התנהלות בריונית"

לפני מספר חודשים נטען על-ידי איגוד המפיקים כי בניגוד לסיכומים, אנשי אק"ט הוציאו באופן חד-צדדי מחירון חדש המשקף עליית שכר לעובדים של כ-30%. המשבר החריף כשלמפיקים התברר כי העובדים משתפים פעולה בקביעת מחיר מינימום - מה שהקשה מבחינתם על ניהול משא-ומתן שאיננו מלווה בתחושה של "אקדח לרקה". לאחר שהמפיקים איימו כי אם התיאום יימשך יבטלו כליל את ההסכם עם אק"ט, התיישבו הצדדים לשולחן המשא-ומתן על-מנת לנסות ולהגיע להסכמות חדשות - אולם ללא הצלחה.

"הסכם אק"ט-מפיקים נועד מלכתחילה מבחינת המפיקים להבטיח ולשמור על זכויותיהם של אנשי המקצוע בסט", אומר מנכ"ל איגוד המפיקים גוטליב, "אך איגוד המפיקים אינו יכול להשלים עם התנהלות בריונית של עובדי אק"ט הכוללת בחודשים האחרונים איומים, תיאומי מחירים והטרדות של מפיקים. לאור זאת, הגיש איגוד המפיקים מספר תלונות לרשות לתחרות בעניין תיאום מחירים אסור לפי חוק של אנשי אק"ט".

גוטליב מסביר כי מפיק המצלם סרט במשך חודש בשנה, אינו יכול להעסיק צלם או איש סאונד במשך 11 חודשים נוספים בשנה ללא עבודה. "לכן כל אנשי המקצוע, צלמים, אנשי סאונד וכלל המקצועות פועלים כעצמאיים, מנהלים עוסק מורשה ומגישים חשבוניות".

לטענתו, איגוד המפיקים הציע להסתדרות ולאק"ט להקים קואופרטיב אשר יעסיקם כשכירים, והמפיקים יתקשרו מולו ויעסקו אנשי המקצוע דרכו. "הצעה זו נדחתה על-ידם, והסיבות לכך ברורות", אומר גוטליב.

באק"ט רואים כמובן את התמונה אחרת לגמרי: "את איגוד המפיקים לא מעניין מצבם של העובדים בתעשייה או עתידם", טוענים בארגון. "המפיקים מבקשים להמשיך ולהעסיק את עובדי מקצועות הסט בצורה פוגענית ללא זכויות, ולשם כך הם מלקטים מדי תקופה איומים מן הגורן ומן היקב, במטרה ברורה להטיל אימה ובכך להשאיר את העובדים כמה שיותר חלשים ופגיעים. באיומיהם האחרונים מוכיחים כי התעקשותם לאורך המשא-ומתן האחרון שניהלנו לשמר את מתכונת ההעסקה הפוגענית של עובדי מקצועות הסט נבעה מחוסר תום-לב, ולא מתוך בחינה אמיתית של מהות יחסי העבודה בענף".

עוד טוענים באק"ט כי עובדי מקצועות הסט בענף הקולנוע והטלוויזיה הם עובדים לכל דבר, ועובדים בישראל רשאים לפעול בצורה מאורגנת ולנהל משא-ומתן להסכמים קיבוציים ענפיים עם ארגוני מעסיקים. "איגוד המפיקים יודע זאת בעצמו, ויודע גם שאיומיו הם איומי-סרק, הרי הוא חתם כבר בשנת 2008 על הסכם מול אק"ט בנושא תנאי העובדים".

באק"ט מבהירים כי "בימים אלה אנו יוצאים למאבק נחוש במטרה להגיע להסכם שיבטיח סטנדרטים הוגנים של העסקה לטובת העובדים. אנו נפעל מול כל הגורמים הרלוונטיים, בכל האמצעים העומדים לרשותנו, עד אשר נגיע ליעד זה". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?