גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אלרוב, איסתא, קשרי תעופה ושנפ מדווחות על נזקי קורונה; מספר החברות הנפגעות בבורסת ת"א מתקרב ל-30

אלרוב הגיבה בעוצמה הרבה ביותר לעדכונים האחרונים על השפעות התפשטותו של הנגיף בעולם ● החברה דיווחה כי "צפויה בחודשים הראשונים של 2020 ירידה בהכנסות החברה ממלונותיה, הן בישראל והן באירופה" - ומנייתה ירדה בכ-7% והשלימה צניחה של 18% מאז פרוץ "משבר הקורונה"

מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ממשיכה להתארך רשימת החברות הבורסאיות המדווחות על פגיעה בפעילותן עקב התפשטות וירוס קורונה מסין, ומספרן כבר מתקרב ל-30. ביממה האחרונה הצטרפו לרשימה ארבע חברות נוספות, שדיווחו על ההשפעות השליליות של קורונה על פעילותן. שלוש מהן - איסתא , אלרוב נדל"ן  וקשרי תעופה  - פועלות בתחום התיירות והמלונאות, המזוהים כענפי הפעילות הנפגעים המיידיים והמשמעותיים מהשלכות המצב. נפגעת נוספת היא יצרנית ומשווקת המצברים והצמיגים שנפ .

בין ארבע החברות הנפגעות, מנייתה של אלרוב נדל"ן, שנמצאת בשליטת היו"ר אלפרד אקירוב, הגיבה בעוצמה הרבה ביותר לעדכונים האחרונים, עם ירידות שהגיעו במהלך יום המסחר לכ-7% והשלימו למניה צניחה של כ-18% מאז פרוץ "משבר הקורונה" לפני כחודש. אלרוב דיווחה כי על פי הערכה ראשונית שביצעה, "צפויה בחודשים הראשונים של 2020 ירידה בהכנסות החברה ממלונותיה, הן בישראל והן באירופה". עיקר הירידה, לפי אלרוב, "נובעת מביטול הזמנות קיימות וכן ירידה בהזמנות עתידיות, שלהערכת החברה, ככל הנראה, נובעות מאירוע נגיף הקורונה והשלכותיו, בין היתר, גם על התיירות בארץ ובאירופה".

באלרוב הוסיפו כי "מדובר באירוע משתנה, שאינו בשליטת החברה, וגורמים כגון המשך התפשטות הנגיף או עצירתו", וכי "החלטות של מדינות וגופים רלוונטיים בארץ ובעולם להפסיק או לחדש טיסות ליעדים שונים או שינויים בביקוש, עשויים להשפיע על החברה בהתאם". לא מן הנמנע כי ההתפתחויות האחרונות גם עשויות לשבש את התוכניות שהתחילה לקדם אלרוב בתחילת השנה, להנפקת מניות ראשונית (IPO) של החברה הבת שלה, אפיק סוויס (EPIC Suisse) בשווייץ.

איסתא נערכת לקיצוצים ופיטורים

חברת התיירות והנדל"ן איסתא  דיווחה היום על "ירידה בהיקפי הפעילות של מגזרי התיירות, הפנאי והתיירות העסקית" בעקבות התפשטות הווירוס. בהתאם, ההערכה הראשונית של החברה היא לפגיעה בטווח של 4-6 מיליון שקל (אחרי מס) ברווחי מגזרי התיירות שלה לרבעון הראשון של 2020, בעיקר במגזר תיירות הפנאי. זאת, בהנחה שהירידה בהיקפי הפעילות "תמשיך גם במהלך החודש הבא". מניית איסתא איבדה כ-3% מערכה ביומיים.

העדכון של איסתא מגיע לאחר שאתמול נודע כי החברה שבשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים, נערכת לפיטורים ולקיצוצים בשכר מנהליה, כחלק מצעדי התמודדותה עם המשבר התוקף את ענף התיירות. עיקר פעילותה של איסתא מתרכז בניהול סוכנויות נסיעות, הפעלת בתי מלון ושיווק חבילות נופש, לצד פעילות נדל"ן שהיא מפתחת.

כפי שנחשף באחרונה ב"גלובס", המשבר סביב וירוס קורונה מעמיד בסימן שאלה את העסקה שבה אמורה איסתא למכור לחברת התיירות תלמה את החזקותיה בחברת אמריקן אקספרס טרוול, הפועלת בתחום של נסיעות אנשי עסקים. איסתא, בעלת השליטה באמריקן אקספרס טרוול (81.75% מהמניות), אמורה לקבל בתמורה למניותיה 106.3 מיליון שקל. קבלת מלוא התמורה צפויה להניב לאיסתא רווח לאחר מס של כ-74 מיליון שקל, אבל ביטול אפשרי של הנפקתה המתוכננת של תלמה בבורסה, לנוכח המצב, מעמיד את העסקה בסימן שאלה.

חברת קשרי תעופה  דיווחה אתמול כי "נרשמו ביטולי נסיעות בתחום השיט, בתחום הטיולים המאורגנים בעיקר לאזור המזרח הרחוק, וכן קיטון בהזמנות עתידיות וביטולים גם ליעדים שאינם המזרח הרחוק". עוד הוסיפו בחברה, שנמצאת בשליטת היו"ר אייל סגל, העוסקת בהפעלת טיסות צ'רטר (שכר) ושיווק חבילות תיירות, כי "ככל שהמגיפה תמשיך להתפשט, היא עלולה לפגוע בביקושים למוצרי תיירות בכלל", ובהתאם, "לפגוע בצורה מהותית במכירות וברווחיות הקבוצה". זאת, אף שבשלב הנוכחי בחברה לא יכולים "להעריך את הנזק שנגרם לה או עלול להיגרם לה".

באיסתא ובקשרי תעופה הדגישו כי פעילותן בהמשך תושפע מאירועים שאינם בשליטת החברות, "כמו המשך התפשטות הנגיף או עצירתו", ובהתאם, "החלטות של מדינות ורשויות בארץ ובעולם".

עיכובים בהספקת הצמיגים מסין

חברת שנפ , שאינה פועלת בתחום התיירות, עדכנה אתמול כי בשל העובדה כי חלק מהותי מהספקים שלה בתחום הצמיגים הם סיניים, בתחום זה "ניכרים באחרונה עיכובים בלוחות הזמנים להספקת הצמיגים בהיקפים משמעותיים לעומת ההיקפים שהוזמנו מחלק מספקים אלה".

בשלב הנוכחי, בשנפ לא צופים "השפעה מהותית על פעילותה בתחום הצמיגים", וזאת לאור מדיניות המלאי שלה בתחום הצמיגים, העומדת בממוצע על 3-4 חודשי מכירות וכן נקיטת צעדים "לאיתור ומיצוי חלופות הספקה נוספות". עם זאת, הוסיפו בחברה כי "אם תופעת העיכובים בהספקת הצמיגים מסין לא תצטמצם, ולא ימוצו חלופות הספקת הצמיגים בהיקפים הנדרשים, עלולה להיות לכך בעתיד השפעה מהותית".

שנפ עוסקת בייצור, יבוא ושיווק מצברים לרכב, ומחזיקה בחברות העוסקות ביבוא ושיווק צמיגים ואביזרי רכב. בעלת המניות הגדולה בשנפ היא קרן סקיי, בראשותם של צבי יוכמן וניר דגן, לצד המנכ"ל אורי רוזנשיין ושתי אחיותיו, תמר בן עוזיליו ופועה אמיר. 

הדיווחים האחרונים של החברות הבורסאיות מצטרפים לשלל עדכונים בנוגע להשפעות אפשריות של התפשטות וירוסו קורונה, שפרסמו מאז סוף ינואר חברות בורסאיות מענפי פעילות שונים - ובהם אופנה, תעשייה, טכנולוגיה, תיירות, תעופה ועוד - ובסדרי גודל שונים, החל בחברות בשווי מצומק של עשרות מיליוני שקלים ועד לחברות הנכללות במדד הדגל של הבורסה, ת"א-35 .

מניות החברות שדיווחו על השפעה שלילית של הקורונה, סבלו בחודש החולף ממגמה שלילית מובהקת, עם ירידות שערים שמגיעות במרביתן לשיעורים דו-ספרתיים, והן מציגות תשואת חסר ברורה ביחס למדדים המובילים. 

עוד כתבות

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של עד 24 מיליון שקל: סניף הדגל החדש של הראל ויזל בראשון לציון

חנות ג'מבו יוון תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר, אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלה ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, שצפויה להתרחב עוד בישראל - וגם בקנדה

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל; דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגאו-פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז למפגינים באיראן: "עזרה בדרך"

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים צעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת-הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ-80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט-אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

לראשונה בישראל: בנק לאומי גייס אג"ח ייחודי ממשקיעים זרים

הבנק השלים היום גיוס אגרות חוב מגובות משכנתאות ממשקיעים אירופאים בהיקף של כ-2.8 מיליארד שקל ● הגיוס בוצע על רקע המשך מגמת הצמיחה של הבנק ולצורך גיוון מקורות המימון שלו, ומצטרף למגמת גיוסי אג"ח בחו"ל של הבנקים

צילום: AP/Evan Vucci, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הדרמה באיראן: אפילו בטהרן כבר לא סופרים את מדינות אירופה

אם מישהו תהה היכן נמצאת אירופה בעימות הנוכחי באיראן, ברגע המכריע שעשוי למוטט את שלטון האייתולות - הרי שהיא עמוק בשוליים ● אחרי ההרג ההמוני של המפגינים האיראניים, התגובות האירופיות הרשמיות היו חלביות ברובן ● כך, האיחוד האירופי שוב ממחיש את חולשתו בסדר העולמי החדש

השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הפודקאסט הכל פוליטי, 01.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מי הקים את המשרד שבראשו עומד דוד אמסלם?

השר דוד אמסלם ניסה להסביר למה קשה לקצור הישגים במשרד לשיתוף פעולה אזורי, והגיע עד שמעון פרס • אבל יש חוליה בשרשרת האירועים שאמסלם ויתר עליה • המשרוקית של גלובס 

רוברט אנטוקול מנכ''ל ומייסד פלייטיקה / צילום: יח''צ אוהד רומנו

פלייטיקה תפטר 15% מעובדיה: "המציאות הכלכלית של התעשייה השתנתה"

חברת הגיימינג צפויה לפטר ברבעון הראשון מעל 500 עובדים, כאשר כ-1,000 מכלל עובדיה מועסקים בישראל ● המנכ"ל רוברט אנטוקול ציין כי החברה שואפת להוביל בתחום המשחקים למובייל, בין היתר על־ידי הרחבת המכירות הישירות לצרכן ושימוש ב-AI ובאוטומציה ● מניית החברה איבדה כ-86% מערכה מאז ההנפקה ב-2021

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

יפן בדרך לבחירות בזק: הבורסה קופצת, המטבע והאג"ח צונחים

ראש ממשלת יפן שוקלת להכריז על בחירות כבר בחודש הבא, כדי לבצר את שלטונה ● בזמן שהין צולל לשפל, והתשואות מזנקות, מדד הניקיי קפץ ב-3% על רקע הציפיות להמשך המדיניות הכלכלית המרחיבה

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

תביעה נוספת בסלייס: המנהל המורשה תובע 100 מיליון שקל ממארגני קרנות אדומות

מדובר באשכול אנה חיימוב, שבראשו עמדו לפי החשד אנה חיימוב, ליעם ישראל ואחרים, ועימם נתבעו גם הקרן הזרה דנה 21, סוכני ביטוח ששיווקו את הקרנות לעמיתי סלייס וגורמים נוספים ● בתוך כך, רו"ח סנדרוב הגיש היום לביהמ"ש הסכם שחתם עם קרן Shayna להשבת כספי עמיתים שהושקעו באשכול שניהל גיא שנצר