גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אלרוב, איסתא, קשרי תעופה ושנפ מדווחות על נזקי קורונה; מספר החברות הנפגעות בבורסת ת"א מתקרב ל-30

אלרוב הגיבה בעוצמה הרבה ביותר לעדכונים האחרונים על השפעות התפשטותו של הנגיף בעולם ● החברה דיווחה כי "צפויה בחודשים הראשונים של 2020 ירידה בהכנסות החברה ממלונותיה, הן בישראל והן באירופה" - ומנייתה ירדה בכ-7% והשלימה צניחה של 18% מאז פרוץ "משבר הקורונה"

מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ממשיכה להתארך רשימת החברות הבורסאיות המדווחות על פגיעה בפעילותן עקב התפשטות וירוס קורונה מסין, ומספרן כבר מתקרב ל-30. ביממה האחרונה הצטרפו לרשימה ארבע חברות נוספות, שדיווחו על ההשפעות השליליות של קורונה על פעילותן. שלוש מהן - איסתא , אלרוב נדל"ן  וקשרי תעופה  - פועלות בתחום התיירות והמלונאות, המזוהים כענפי הפעילות הנפגעים המיידיים והמשמעותיים מהשלכות המצב. נפגעת נוספת היא יצרנית ומשווקת המצברים והצמיגים שנפ .

בין ארבע החברות הנפגעות, מנייתה של אלרוב נדל"ן, שנמצאת בשליטת היו"ר אלפרד אקירוב, הגיבה בעוצמה הרבה ביותר לעדכונים האחרונים, עם ירידות שהגיעו במהלך יום המסחר לכ-7% והשלימו למניה צניחה של כ-18% מאז פרוץ "משבר הקורונה" לפני כחודש. אלרוב דיווחה כי על פי הערכה ראשונית שביצעה, "צפויה בחודשים הראשונים של 2020 ירידה בהכנסות החברה ממלונותיה, הן בישראל והן באירופה". עיקר הירידה, לפי אלרוב, "נובעת מביטול הזמנות קיימות וכן ירידה בהזמנות עתידיות, שלהערכת החברה, ככל הנראה, נובעות מאירוע נגיף הקורונה והשלכותיו, בין היתר, גם על התיירות בארץ ובאירופה".

באלרוב הוסיפו כי "מדובר באירוע משתנה, שאינו בשליטת החברה, וגורמים כגון המשך התפשטות הנגיף או עצירתו", וכי "החלטות של מדינות וגופים רלוונטיים בארץ ובעולם להפסיק או לחדש טיסות ליעדים שונים או שינויים בביקוש, עשויים להשפיע על החברה בהתאם". לא מן הנמנע כי ההתפתחויות האחרונות גם עשויות לשבש את התוכניות שהתחילה לקדם אלרוב בתחילת השנה, להנפקת מניות ראשונית (IPO) של החברה הבת שלה, אפיק סוויס (EPIC Suisse) בשווייץ.

איסתא נערכת לקיצוצים ופיטורים

חברת התיירות והנדל"ן איסתא  דיווחה היום על "ירידה בהיקפי הפעילות של מגזרי התיירות, הפנאי והתיירות העסקית" בעקבות התפשטות הווירוס. בהתאם, ההערכה הראשונית של החברה היא לפגיעה בטווח של 4-6 מיליון שקל (אחרי מס) ברווחי מגזרי התיירות שלה לרבעון הראשון של 2020, בעיקר במגזר תיירות הפנאי. זאת, בהנחה שהירידה בהיקפי הפעילות "תמשיך גם במהלך החודש הבא". מניית איסתא איבדה כ-3% מערכה ביומיים.

העדכון של איסתא מגיע לאחר שאתמול נודע כי החברה שבשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים, נערכת לפיטורים ולקיצוצים בשכר מנהליה, כחלק מצעדי התמודדותה עם המשבר התוקף את ענף התיירות. עיקר פעילותה של איסתא מתרכז בניהול סוכנויות נסיעות, הפעלת בתי מלון ושיווק חבילות נופש, לצד פעילות נדל"ן שהיא מפתחת.

כפי שנחשף באחרונה ב"גלובס", המשבר סביב וירוס קורונה מעמיד בסימן שאלה את העסקה שבה אמורה איסתא למכור לחברת התיירות תלמה את החזקותיה בחברת אמריקן אקספרס טרוול, הפועלת בתחום של נסיעות אנשי עסקים. איסתא, בעלת השליטה באמריקן אקספרס טרוול (81.75% מהמניות), אמורה לקבל בתמורה למניותיה 106.3 מיליון שקל. קבלת מלוא התמורה צפויה להניב לאיסתא רווח לאחר מס של כ-74 מיליון שקל, אבל ביטול אפשרי של הנפקתה המתוכננת של תלמה בבורסה, לנוכח המצב, מעמיד את העסקה בסימן שאלה.

חברת קשרי תעופה  דיווחה אתמול כי "נרשמו ביטולי נסיעות בתחום השיט, בתחום הטיולים המאורגנים בעיקר לאזור המזרח הרחוק, וכן קיטון בהזמנות עתידיות וביטולים גם ליעדים שאינם המזרח הרחוק". עוד הוסיפו בחברה, שנמצאת בשליטת היו"ר אייל סגל, העוסקת בהפעלת טיסות צ'רטר (שכר) ושיווק חבילות תיירות, כי "ככל שהמגיפה תמשיך להתפשט, היא עלולה לפגוע בביקושים למוצרי תיירות בכלל", ובהתאם, "לפגוע בצורה מהותית במכירות וברווחיות הקבוצה". זאת, אף שבשלב הנוכחי בחברה לא יכולים "להעריך את הנזק שנגרם לה או עלול להיגרם לה".

באיסתא ובקשרי תעופה הדגישו כי פעילותן בהמשך תושפע מאירועים שאינם בשליטת החברות, "כמו המשך התפשטות הנגיף או עצירתו", ובהתאם, "החלטות של מדינות ורשויות בארץ ובעולם".

עיכובים בהספקת הצמיגים מסין

חברת שנפ , שאינה פועלת בתחום התיירות, עדכנה אתמול כי בשל העובדה כי חלק מהותי מהספקים שלה בתחום הצמיגים הם סיניים, בתחום זה "ניכרים באחרונה עיכובים בלוחות הזמנים להספקת הצמיגים בהיקפים משמעותיים לעומת ההיקפים שהוזמנו מחלק מספקים אלה".

בשלב הנוכחי, בשנפ לא צופים "השפעה מהותית על פעילותה בתחום הצמיגים", וזאת לאור מדיניות המלאי שלה בתחום הצמיגים, העומדת בממוצע על 3-4 חודשי מכירות וכן נקיטת צעדים "לאיתור ומיצוי חלופות הספקה נוספות". עם זאת, הוסיפו בחברה כי "אם תופעת העיכובים בהספקת הצמיגים מסין לא תצטמצם, ולא ימוצו חלופות הספקת הצמיגים בהיקפים הנדרשים, עלולה להיות לכך בעתיד השפעה מהותית".

שנפ עוסקת בייצור, יבוא ושיווק מצברים לרכב, ומחזיקה בחברות העוסקות ביבוא ושיווק צמיגים ואביזרי רכב. בעלת המניות הגדולה בשנפ היא קרן סקיי, בראשותם של צבי יוכמן וניר דגן, לצד המנכ"ל אורי רוזנשיין ושתי אחיותיו, תמר בן עוזיליו ופועה אמיר. 

הדיווחים האחרונים של החברות הבורסאיות מצטרפים לשלל עדכונים בנוגע להשפעות אפשריות של התפשטות וירוסו קורונה, שפרסמו מאז סוף ינואר חברות בורסאיות מענפי פעילות שונים - ובהם אופנה, תעשייה, טכנולוגיה, תיירות, תעופה ועוד - ובסדרי גודל שונים, החל בחברות בשווי מצומק של עשרות מיליוני שקלים ועד לחברות הנכללות במדד הדגל של הבורסה, ת"א-35 .

מניות החברות שדיווחו על השפעה שלילית של הקורונה, סבלו בחודש החולף ממגמה שלילית מובהקת, עם ירידות שערים שמגיעות במרביתן לשיעורים דו-ספרתיים, והן מציגות תשואת חסר ברורה ביחס למדדים המובילים. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; אינטל מזנקת ב-8%, אלפאבית לא עוצרת

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● מגמה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט רושמים עליות, על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

הנשיא ממשיך ללחוץ, באיראן מבהירים: "האיום מכיוון ישראל ממשי. נערכים בהתאם" ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Jacquelyn Martin

ראשי הבנקים המרכזיים בעולם: "עומדים בסולידריות מלאה עם ג'רום פאוול"

11 נגידי בנקים מרכזיים פרסמו הצהרה תמיכה ביו"ר הפד האמריקאי בעקבות איום של ממשל טראמפ להעמיד לדין ● הנגידים הדגישו כי עצמאות הבנקים המרכזיים חיונית לשמירה על יציבות המחירים והשווקים הפיננסיים

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל