גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אלרוב, איסתא, קשרי תעופה ושנפ מדווחות על נזקי קורונה; מספר החברות הנפגעות בבורסת ת"א מתקרב ל-30

אלרוב הגיבה בעוצמה הרבה ביותר לעדכונים האחרונים על השפעות התפשטותו של הנגיף בעולם ● החברה דיווחה כי "צפויה בחודשים הראשונים של 2020 ירידה בהכנסות החברה ממלונותיה, הן בישראל והן באירופה" - ומנייתה ירדה בכ-7% והשלימה צניחה של 18% מאז פרוץ "משבר הקורונה"

מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מימין: מטוס של אל על, אוריין ומלון הרודס של פתאל / צילומים: סיון פרג' ומצגות חברות. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ממשיכה להתארך רשימת החברות הבורסאיות המדווחות על פגיעה בפעילותן עקב התפשטות וירוס קורונה מסין, ומספרן כבר מתקרב ל-30. ביממה האחרונה הצטרפו לרשימה ארבע חברות נוספות, שדיווחו על ההשפעות השליליות של קורונה על פעילותן. שלוש מהן - איסתא , אלרוב נדל"ן  וקשרי תעופה  - פועלות בתחום התיירות והמלונאות, המזוהים כענפי הפעילות הנפגעים המיידיים והמשמעותיים מהשלכות המצב. נפגעת נוספת היא יצרנית ומשווקת המצברים והצמיגים שנפ .

בין ארבע החברות הנפגעות, מנייתה של אלרוב נדל"ן, שנמצאת בשליטת היו"ר אלפרד אקירוב, הגיבה בעוצמה הרבה ביותר לעדכונים האחרונים, עם ירידות שהגיעו במהלך יום המסחר לכ-7% והשלימו למניה צניחה של כ-18% מאז פרוץ "משבר הקורונה" לפני כחודש. אלרוב דיווחה כי על פי הערכה ראשונית שביצעה, "צפויה בחודשים הראשונים של 2020 ירידה בהכנסות החברה ממלונותיה, הן בישראל והן באירופה". עיקר הירידה, לפי אלרוב, "נובעת מביטול הזמנות קיימות וכן ירידה בהזמנות עתידיות, שלהערכת החברה, ככל הנראה, נובעות מאירוע נגיף הקורונה והשלכותיו, בין היתר, גם על התיירות בארץ ובאירופה".

באלרוב הוסיפו כי "מדובר באירוע משתנה, שאינו בשליטת החברה, וגורמים כגון המשך התפשטות הנגיף או עצירתו", וכי "החלטות של מדינות וגופים רלוונטיים בארץ ובעולם להפסיק או לחדש טיסות ליעדים שונים או שינויים בביקוש, עשויים להשפיע על החברה בהתאם". לא מן הנמנע כי ההתפתחויות האחרונות גם עשויות לשבש את התוכניות שהתחילה לקדם אלרוב בתחילת השנה, להנפקת מניות ראשונית (IPO) של החברה הבת שלה, אפיק סוויס (EPIC Suisse) בשווייץ.

איסתא נערכת לקיצוצים ופיטורים

חברת התיירות והנדל"ן איסתא  דיווחה היום על "ירידה בהיקפי הפעילות של מגזרי התיירות, הפנאי והתיירות העסקית" בעקבות התפשטות הווירוס. בהתאם, ההערכה הראשונית של החברה היא לפגיעה בטווח של 4-6 מיליון שקל (אחרי מס) ברווחי מגזרי התיירות שלה לרבעון הראשון של 2020, בעיקר במגזר תיירות הפנאי. זאת, בהנחה שהירידה בהיקפי הפעילות "תמשיך גם במהלך החודש הבא". מניית איסתא איבדה כ-3% מערכה ביומיים.

העדכון של איסתא מגיע לאחר שאתמול נודע כי החברה שבשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים, נערכת לפיטורים ולקיצוצים בשכר מנהליה, כחלק מצעדי התמודדותה עם המשבר התוקף את ענף התיירות. עיקר פעילותה של איסתא מתרכז בניהול סוכנויות נסיעות, הפעלת בתי מלון ושיווק חבילות נופש, לצד פעילות נדל"ן שהיא מפתחת.

כפי שנחשף באחרונה ב"גלובס", המשבר סביב וירוס קורונה מעמיד בסימן שאלה את העסקה שבה אמורה איסתא למכור לחברת התיירות תלמה את החזקותיה בחברת אמריקן אקספרס טרוול, הפועלת בתחום של נסיעות אנשי עסקים. איסתא, בעלת השליטה באמריקן אקספרס טרוול (81.75% מהמניות), אמורה לקבל בתמורה למניותיה 106.3 מיליון שקל. קבלת מלוא התמורה צפויה להניב לאיסתא רווח לאחר מס של כ-74 מיליון שקל, אבל ביטול אפשרי של הנפקתה המתוכננת של תלמה בבורסה, לנוכח המצב, מעמיד את העסקה בסימן שאלה.

חברת קשרי תעופה  דיווחה אתמול כי "נרשמו ביטולי נסיעות בתחום השיט, בתחום הטיולים המאורגנים בעיקר לאזור המזרח הרחוק, וכן קיטון בהזמנות עתידיות וביטולים גם ליעדים שאינם המזרח הרחוק". עוד הוסיפו בחברה, שנמצאת בשליטת היו"ר אייל סגל, העוסקת בהפעלת טיסות צ'רטר (שכר) ושיווק חבילות תיירות, כי "ככל שהמגיפה תמשיך להתפשט, היא עלולה לפגוע בביקושים למוצרי תיירות בכלל", ובהתאם, "לפגוע בצורה מהותית במכירות וברווחיות הקבוצה". זאת, אף שבשלב הנוכחי בחברה לא יכולים "להעריך את הנזק שנגרם לה או עלול להיגרם לה".

באיסתא ובקשרי תעופה הדגישו כי פעילותן בהמשך תושפע מאירועים שאינם בשליטת החברות, "כמו המשך התפשטות הנגיף או עצירתו", ובהתאם, "החלטות של מדינות ורשויות בארץ ובעולם".

עיכובים בהספקת הצמיגים מסין

חברת שנפ , שאינה פועלת בתחום התיירות, עדכנה אתמול כי בשל העובדה כי חלק מהותי מהספקים שלה בתחום הצמיגים הם סיניים, בתחום זה "ניכרים באחרונה עיכובים בלוחות הזמנים להספקת הצמיגים בהיקפים משמעותיים לעומת ההיקפים שהוזמנו מחלק מספקים אלה".

בשלב הנוכחי, בשנפ לא צופים "השפעה מהותית על פעילותה בתחום הצמיגים", וזאת לאור מדיניות המלאי שלה בתחום הצמיגים, העומדת בממוצע על 3-4 חודשי מכירות וכן נקיטת צעדים "לאיתור ומיצוי חלופות הספקה נוספות". עם זאת, הוסיפו בחברה כי "אם תופעת העיכובים בהספקת הצמיגים מסין לא תצטמצם, ולא ימוצו חלופות הספקת הצמיגים בהיקפים הנדרשים, עלולה להיות לכך בעתיד השפעה מהותית".

שנפ עוסקת בייצור, יבוא ושיווק מצברים לרכב, ומחזיקה בחברות העוסקות ביבוא ושיווק צמיגים ואביזרי רכב. בעלת המניות הגדולה בשנפ היא קרן סקיי, בראשותם של צבי יוכמן וניר דגן, לצד המנכ"ל אורי רוזנשיין ושתי אחיותיו, תמר בן עוזיליו ופועה אמיר. 

הדיווחים האחרונים של החברות הבורסאיות מצטרפים לשלל עדכונים בנוגע להשפעות אפשריות של התפשטות וירוסו קורונה, שפרסמו מאז סוף ינואר חברות בורסאיות מענפי פעילות שונים - ובהם אופנה, תעשייה, טכנולוגיה, תיירות, תעופה ועוד - ובסדרי גודל שונים, החל בחברות בשווי מצומק של עשרות מיליוני שקלים ועד לחברות הנכללות במדד הדגל של הבורסה, ת"א-35 .

מניות החברות שדיווחו על השפעה שלילית של הקורונה, סבלו בחודש החולף ממגמה שלילית מובהקת, עם ירידות שערים שמגיעות במרביתן לשיעורים דו-ספרתיים, והן מציגות תשואת חסר ברורה ביחס למדדים המובילים. 

עוד כתבות

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

פלטפורמת הרמוני של WIX / צילום: יח''צ

לא רק חזרה למשרדים: wix חוזרת גם לסופרבול, בהשקעה של מיליונים

אחרי הפסקה בת שש שנים, חברת Wix חוזרת לסופרבול, שנחשב לאחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● אסף גרניט מסביר לראשונה מדוע הצטרף כיועץ אסטרטגי לקרן ההון סיכון IL Ventures, ומידרג משקיעה במיזם ישראלי שמסייע לזרים המתגוררים בחו"ל למצוא בעלי מקצוע ● אירועים ומינויים

צחי ואפרת נחמיאס / צילום: ענבל מרמרי

המושבניק שהפך למלך חוות השרתים: צחי נחמיאס כבר שווה 5 מיליארד שקל

חברת הנדל"ן מגה אור של נחמיאס השלימה זינוק של 600% מהשפל ושווי מניותיו בה כבר מגיע לכ־5 מיליארד שקל ● גורם מרכזי לכך היה זיהוי מוקדם של הצורך בהקמת חוות שרתים ● כך, שלוש עסקאות ענק נתפרו בתוך פחות מחודשיים ושווי החברה קפץ במיליארדים ● וגם: המקורבים שמספרים האם נחמיאס מתחרט על ההרפתקה בדסק"ש?

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

מטה פייפאל / צילום: Shutterstock, Michael Vi

פייפאל רוכשת את סימביו הישראלית בכ-150-200 מיליון דולר

פייפאל רוכשת את סימביו, ששוויה הוערך ב־2021 בכ־97 מיליון דולר ● החברה גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר, והחלה לצמוח דווקא בשנות הקורונה ● סימביו מתמחה בחיבור בין מותגים בינלאומיים לרשתות קמעונאות בניהול מכירות דרופשיפינג

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון