גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור של מחלוקת: יוסי מימן ישלם לרשות המסים 117 מיליון שקל

ל"גלובס" נודע כי במסגרת הליך שנמשך כעשור, ויתרה רשות המסים על מחצית מדרישת החוב שתפח ל-245 מיליון שקל ● מכירת ההחזקות בחברת EMG, שבגינה נדרש המס, התבצעה בשנים 2007-2006 ● "הפלונטר" נפתר בזכות העסקה למכירת צינור הגז של EMG ליצחק תשובה

יוסי מימן / צילום: תמר מצפי
יוסי מימן / צילום: תמר מצפי

איש העסקים יוסי מימן שילם לאחרונה לרשות המסים 117 מיליון שקל מס, בגין מכירת מניותיו בחברת EMG המצרית בשנת 2006-2007. זאת, במסגרת הסדר פשרה אליו הגיע עם הרשות, במסגרתו היא ויתרה על דרישת מס בהיקף 245 מיליון שקל, שכללה ריבית, הצמדה וקנסות על חוב המס המקורי של מימן, שעמד על סך של כ-100 מיליון שקל - כך נודע ל"גלובס".

מדובר בסאגת מס שהחלה לפני עשור וכללה תהפוכות ודרמות לא מעטות, שראשיתן בפיצוצי צינור הגז המצרי בשנים 2011-2012, המשכן בקריסתו הכלכלית והבריאותית של מימן ובהליך בוררות מול חברות הגז המצריות, מכירת ההחזקות ב-EMG ליצחק תשובה לאחרונה וסיום הסאגה של מימן בהישרדותו הכלכלית ובהסדר מס מול רשות המסים.

חברת EMG, שהייתה בבעלות מימן, שותף מצרי מסתורי ומשקיעים מארה"ב ומתאילנד, החזיקה בזכות בלעדית למכור גז מצרי לישראל. החברה חתמה ב-2005 על הסכם אספקת גז לחברת החשמל. בבעלות EMG צינור ימי להולכת גז טבעי באורך של כ-90 ק"מ, שמחבר בין אשקלון למערכת ההולכה המצרית באזור אל-עריש. 

העברת החזקות ומימושים ב-1.3 מילארד שקל

בדצמבר 2005 החל מימן במהלך להעברת מרבית החזקותיו ב-EMG לחברת אמפל, שהייתה בבעלותו (ובהמשך גם לשותפים מוסדיים). עד יולי 2007 השלים מימן סבב מימושים תמורת סכום כולל של כ-1.3 מיליארד שקל.

אספקת הגז ממצרים החלה ב-2009 ונמשכה זמן מה באורח לא סדיר. בשנת 2010 הגיע מימן להסדר עם רשות המסים בנוגע למס שעליו לשלם בגין מכירת החזקותיו ב-EMG בשנים 2006-2007. התמורה מהמכירה התקבלה בחלקה במזומן ובחלקה במניות של אמפל, שעיקר החזקותיה היו מניות EMG.

באותו מועד שווי המניות היה גבוה, ושיעור המס שנקבע על החזקותיו של מימן באמפל עמד על 97 מיליון שקל, אבל חודש בלבד לאחר שנחתם הסדר המס פרץ "האביב הערבי", שהפך את החזקותיו של מימן ב-EMG לחסרות ערך. שורת פיצוצים בצינורות הגז של EMG בסיני בשנים 2011-2012 עצרו מעת לעת את אספקת הגז לישראל, עד שהיא נעצרה לחלוטין.

מימן נחשב עד אז לאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל, עם החזקה בשני נכסים אסטרטגיים מבחינת יכולת ההשפעה שלו - חלקו בחוזה הגז עם מצרים והחזקות בערוץ עשר. בן-לילה כמעט מימן מצא את עצמו במצב חדש: קריסה כלכלית.

אמפל נקלעה להקפאת הליכים ובהמשך להליך פירוק ממושך. במקביל החלה סאגת המס של מימן, שמצא את עצמו עם הסדר מס של עשרות מיליוני שקלים על החזקות ששוות אפס.

ראשיתו של המאבק מול רשות המסים היה דווקא על חוב המס בגין התמורה שקיבל מימן במזומן בעסקאות מימוש החזקותיו. מאבק זה הסתיים בהסדר מהיר יחסית מול רשות המסים, במסגרתו הוסכם על פריסת תשלום המס לתקופה ממושכת, שתאפשר למימן מרווח נשימה מסוים.

אך הדברים לא היו כה פשוטים בכל הנוגע למס הנדרש בגין החזקותיו של מימן ב-EMG. הסאגה הזאת מול רשות המסים התנהלה עד לאחרונה.

מצד רשות המסים ניהל את התיק רו"ח (משפטן) רולנד עם-שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, שהתיק הגיע לידיו בתקופה שכיהן כפקיד שומה חיפה וליווה אותו עד לתפקידו כסגן מנהל רשות המסים. התיק לווה גם על-ידי המחלקה הפיסקלית בפרקליטות, באמצעות עו"ד אריק ליס; ובעת ההגעה להסדר הצטרפה לשלב גביית החוב סמנכ"לית הגבייה ברשות המסים, זילפה גלינדוס.

מימן ביקש לבטל את ההסדר

זמן קצר לאחר ביטול הסכם אספקת הגז עם המצרים, פנה מימן לרשות המסים, באמצעות עו"ד זיו שרון, בבקשה לבטל את הסדר המס שערך עמה בנוגע להחזקותיו ב-EMG. מימן טען כי האירועים הבלתי צפויים, שאירעו זמן קצר לאחר חתימת ההסדר (פרוץ "האביב הערבי" והפגיעה בצינור הגז), הפכו את מניותיו לאות מתה, ולכן אין סיבה לדרוש ממנו את המס על-פי השווי שהיה ביום שלפני. רשות המסים סירבה לביטול ההסכם, והמחלוקת הסתבכה והגיעה לבית המשפט.

בין לבין הגישו מימן והשותפים האחרים ב-EMG תביעה נגד ממשלת מצרים במרכז הבינלאומי ליישוב סכסוכי השקעות (ICSID), היושב בוושינגטון שבארה"ב. במסגרת התביעה טענו המשקיעים, באמצעות עו"ד ניב סבר, משרד פרשפילדס ברוקהאוס דרינג'ר (פריז) ומשרד סרוואט אל שאהיד (קהיר), כי ממשלת מצרים כשלה בהגנה על צינור הגז והתכחשה לקיום ההסכם שעליו חתמו שתי חברות גז ממשלתיות מצריות עם EMG לאספקת גז - מה שגרם בסופו של דבר להפסקת האספקה של הגז.

ב-2017 קבע פאנל הבוררים כי מצרים אכן אחראית להפקעה ולהפרות נוספות של אמנת ההגנה על השקעות שנחתמה בין ארה"ב למצרים. עוד נקבע כי בעוד שמצרים לא יכלה למנוע את ארבע ההתקפות הראשונות על צינור הגז ב-2011, כוחות הביטחון המצריים כשלו במניעת ההתקפות הנוספות שהתרחשו, ובכך כשלו בהגנה על ההשקעה של התובעים.

במקביל קבע בית משפט למסחר בינלאומי ובוררות בקהיר, בהליך מקביל שהתנהל, כי על חברות הגז המצריות לשלם לחברת EMG פיצוי בסך כ-1.03 מיליארד דולר (לאחר תוספת תשלומי ריבית הגיע הסכום לכ-1.3 מיליארד דולר), לאחר שביטלו את ההסכם עם EMG שלא כדין.

כל ההליכים המשפטיים הללו התנהלו במקביל: הליכי הבוררות מול המצרים, הליך הפירוק של אמפל והליך המס מול מימן. בינתיים חוב המס של מימן הלך ותפח מ-100 מיליון שקל לכ-245 מיליון שקל, מתוכם 80 מיליון שקל קנסות על איחורים בתשלום וכ-70 מיליון שקל ריביות והצמדה.

רשות המסים ויתרה על בית המשפט

באופן לא מובן מאליו, רשות המסים לא פתחה לאורך השנים הללו בהליכים לגביית החוב ממימן באמצעות בית המשפט (בדומה למשל להגשת בקשה לכינוס נכסים שהוגשה נגד איש העסקים אליעזר פישמן בגין חוב מס של 200 מיליון שקל).

ברשות הבינו כפי הנראה כי אם יתקפו את מימן חזיתית, הוא יקרוס כלכלית, והם לא יראו את הכסף. ההבנה הזאת פתחה את הדרך למשא-ומתן אינטנסיבי מול בא-כוחו של מימן לסגירת חוב המס, אך הצדדים התקשו להגיע להסדר.

ואז הגיע יצחק תשובה והתיר את ה"פלונטר" המשפטי שנוצר סביב קריסתה של חברת צינור הגז EMG, ובדרך התיר גם את פלונטר המס האישי של מימן. קבוצת דלק של יצחק תשובה (באמצעות דלק קידוחים), ביחד עם נובל אנרג'י וחברת East Gas המצרית, חתמו על הסכמים מחייבים לרכישת 39% ממניות EMG תמורת 518 מיליון דולר, המשקף שווי של כ-1.3 מיליארד דולר ל-EMG כולה.

המניות שנרכשו כללו בעיקר את חלקן של חברת ההחזקות אמפל, שקרסה תחת שליטתו של מימן (כ-12% מ-EMG) וחברת מרחב הפרטית של מימן (8.2%); המיליארדר האמריקאי סם זל (כ-12%) וגופים מוסדיים מישראל (כ-4.5%). במסגרת עסקת המכירה התחייבו מימן, זל ושאר בעלי המניות הישראליים ב-EMG לוותר על התביעות והליכי הבוררות בינן לבין ממשלת מצרים והחברות שבבעלותה.

השלמת העסקה של תשובה, לאחר שנערכו בדיקות והתברר כי הצינור הנרכש מצליח להעביר את הגז, סללה את הדרך להסדר שנחתם בין רשות המסים למימן. הסכום שהתקבל מהעסקה אפשר למימן לשלם לרשות המסים סכומים שנראו לו כמעט דמיוניים במציאות שליוותה אותו בעשור האחרון - הליך קריסה כלכלי ובריאותי (מימן עבר השתלת כבד במהלך השנים הללו).

במסגרת ההסדר הסכימה רשות המסים לוותר על כל הקנסות שהוטלו נגד מימן ועל חלק נכבד מהריביות, ומימן הסכים לשלם את קרן החוב המקורית בתוספת הפרשי הצמדה של כ-20 מיליון שקל. על-פי חוק, מנהל רשות המסים יכול לבטל גם את הפרשי ההצמדה, בנסיבות מיוחדות (כאשר הנישום חולה או נקלע לאירוע מעין מלחמתי למשל, כפי שקרה למימן), אך ברשות המסים בחרו שלא להשתמש בסמכות זו.

בחודשים האחרונים הושלם ההסדר, מימן שילם את מלוא החוב לרשות המסים, ובכך הסתיימה הסאגה הממושכת.

מטעם משרד זיו שרון ושות' נמסר: "איננו מגיבים להליכים משפטיים ומיסויים, לא פומביים, שטופלו על-ידנו".

מרשות המסים נמסר: "בהתאם לחובת הסודיות בדיני המס, אין באפשרותנו להתייחס לפרטים". 

הדרך הארוכה של מימן להסדר מס

■ 2006-2007: מימן מוכר את מרבית החזקותיו ב-EMG לחברת אמפל שבבעלותו תמורת כ-1.3 מיליארד שקל

■ סוף 2010: מימן מגיע להסכם עם רשות המסים: מכירת מניות EMG תמוסה ב-100 מיליון שקל

■ 2011-2012: צינור הגז של EMG ממצרים לישראל מפוצץ. אספקת הגז פוסקת לחלוטין

■ 2012: אמפל נקלעת לפירוק. מימן לא יכול לשם את המס ומבקש לבטלו

■ 2018-2019: קבוצת דלק של יצחק תשובה ביחד עם שותפים, רוכשת את אחזקותיו של מימן ב- EMG

■ 2019-2020: מימן חותם על הסכם עם רשות המסים - ישלם 117 מיליון שקל מס

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם