גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור של מחלוקת: יוסי מימן ישלם לרשות המסים 117 מיליון שקל

ל"גלובס" נודע כי במסגרת הליך שנמשך כעשור, ויתרה רשות המסים על מחצית מדרישת החוב שתפח ל-245 מיליון שקל ● מכירת ההחזקות בחברת EMG, שבגינה נדרש המס, התבצעה בשנים 2007-2006 ● "הפלונטר" נפתר בזכות העסקה למכירת צינור הגז של EMG ליצחק תשובה

יוסי מימן / צילום: תמר מצפי
יוסי מימן / צילום: תמר מצפי

איש העסקים יוסי מימן שילם לאחרונה לרשות המסים 117 מיליון שקל מס, בגין מכירת מניותיו בחברת EMG המצרית בשנת 2006-2007. זאת, במסגרת הסדר פשרה אליו הגיע עם הרשות, במסגרתו היא ויתרה על דרישת מס בהיקף 245 מיליון שקל, שכללה ריבית, הצמדה וקנסות על חוב המס המקורי של מימן, שעמד על סך של כ-100 מיליון שקל - כך נודע ל"גלובס".

מדובר בסאגת מס שהחלה לפני עשור וכללה תהפוכות ודרמות לא מעטות, שראשיתן בפיצוצי צינור הגז המצרי בשנים 2011-2012, המשכן בקריסתו הכלכלית והבריאותית של מימן ובהליך בוררות מול חברות הגז המצריות, מכירת ההחזקות ב-EMG ליצחק תשובה לאחרונה וסיום הסאגה של מימן בהישרדותו הכלכלית ובהסדר מס מול רשות המסים.

חברת EMG, שהייתה בבעלות מימן, שותף מצרי מסתורי ומשקיעים מארה"ב ומתאילנד, החזיקה בזכות בלעדית למכור גז מצרי לישראל. החברה חתמה ב-2005 על הסכם אספקת גז לחברת החשמל. בבעלות EMG צינור ימי להולכת גז טבעי באורך של כ-90 ק"מ, שמחבר בין אשקלון למערכת ההולכה המצרית באזור אל-עריש. 

העברת החזקות ומימושים ב-1.3 מילארד שקל

בדצמבר 2005 החל מימן במהלך להעברת מרבית החזקותיו ב-EMG לחברת אמפל, שהייתה בבעלותו (ובהמשך גם לשותפים מוסדיים). עד יולי 2007 השלים מימן סבב מימושים תמורת סכום כולל של כ-1.3 מיליארד שקל.

אספקת הגז ממצרים החלה ב-2009 ונמשכה זמן מה באורח לא סדיר. בשנת 2010 הגיע מימן להסדר עם רשות המסים בנוגע למס שעליו לשלם בגין מכירת החזקותיו ב-EMG בשנים 2006-2007. התמורה מהמכירה התקבלה בחלקה במזומן ובחלקה במניות של אמפל, שעיקר החזקותיה היו מניות EMG.

באותו מועד שווי המניות היה גבוה, ושיעור המס שנקבע על החזקותיו של מימן באמפל עמד על 97 מיליון שקל, אבל חודש בלבד לאחר שנחתם הסדר המס פרץ "האביב הערבי", שהפך את החזקותיו של מימן ב-EMG לחסרות ערך. שורת פיצוצים בצינורות הגז של EMG בסיני בשנים 2011-2012 עצרו מעת לעת את אספקת הגז לישראל, עד שהיא נעצרה לחלוטין.

מימן נחשב עד אז לאחד מאנשי העסקים הבולטים בישראל, עם החזקה בשני נכסים אסטרטגיים מבחינת יכולת ההשפעה שלו - חלקו בחוזה הגז עם מצרים והחזקות בערוץ עשר. בן-לילה כמעט מימן מצא את עצמו במצב חדש: קריסה כלכלית.

אמפל נקלעה להקפאת הליכים ובהמשך להליך פירוק ממושך. במקביל החלה סאגת המס של מימן, שמצא את עצמו עם הסדר מס של עשרות מיליוני שקלים על החזקות ששוות אפס.

ראשיתו של המאבק מול רשות המסים היה דווקא על חוב המס בגין התמורה שקיבל מימן במזומן בעסקאות מימוש החזקותיו. מאבק זה הסתיים בהסדר מהיר יחסית מול רשות המסים, במסגרתו הוסכם על פריסת תשלום המס לתקופה ממושכת, שתאפשר למימן מרווח נשימה מסוים.

אך הדברים לא היו כה פשוטים בכל הנוגע למס הנדרש בגין החזקותיו של מימן ב-EMG. הסאגה הזאת מול רשות המסים התנהלה עד לאחרונה.

מצד רשות המסים ניהל את התיק רו"ח (משפטן) רולנד עם-שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים, שהתיק הגיע לידיו בתקופה שכיהן כפקיד שומה חיפה וליווה אותו עד לתפקידו כסגן מנהל רשות המסים. התיק לווה גם על-ידי המחלקה הפיסקלית בפרקליטות, באמצעות עו"ד אריק ליס; ובעת ההגעה להסדר הצטרפה לשלב גביית החוב סמנכ"לית הגבייה ברשות המסים, זילפה גלינדוס.

מימן ביקש לבטל את ההסדר

זמן קצר לאחר ביטול הסכם אספקת הגז עם המצרים, פנה מימן לרשות המסים, באמצעות עו"ד זיו שרון, בבקשה לבטל את הסדר המס שערך עמה בנוגע להחזקותיו ב-EMG. מימן טען כי האירועים הבלתי צפויים, שאירעו זמן קצר לאחר חתימת ההסדר (פרוץ "האביב הערבי" והפגיעה בצינור הגז), הפכו את מניותיו לאות מתה, ולכן אין סיבה לדרוש ממנו את המס על-פי השווי שהיה ביום שלפני. רשות המסים סירבה לביטול ההסכם, והמחלוקת הסתבכה והגיעה לבית המשפט.

בין לבין הגישו מימן והשותפים האחרים ב-EMG תביעה נגד ממשלת מצרים במרכז הבינלאומי ליישוב סכסוכי השקעות (ICSID), היושב בוושינגטון שבארה"ב. במסגרת התביעה טענו המשקיעים, באמצעות עו"ד ניב סבר, משרד פרשפילדס ברוקהאוס דרינג'ר (פריז) ומשרד סרוואט אל שאהיד (קהיר), כי ממשלת מצרים כשלה בהגנה על צינור הגז והתכחשה לקיום ההסכם שעליו חתמו שתי חברות גז ממשלתיות מצריות עם EMG לאספקת גז - מה שגרם בסופו של דבר להפסקת האספקה של הגז.

ב-2017 קבע פאנל הבוררים כי מצרים אכן אחראית להפקעה ולהפרות נוספות של אמנת ההגנה על השקעות שנחתמה בין ארה"ב למצרים. עוד נקבע כי בעוד שמצרים לא יכלה למנוע את ארבע ההתקפות הראשונות על צינור הגז ב-2011, כוחות הביטחון המצריים כשלו במניעת ההתקפות הנוספות שהתרחשו, ובכך כשלו בהגנה על ההשקעה של התובעים.

במקביל קבע בית משפט למסחר בינלאומי ובוררות בקהיר, בהליך מקביל שהתנהל, כי על חברות הגז המצריות לשלם לחברת EMG פיצוי בסך כ-1.03 מיליארד דולר (לאחר תוספת תשלומי ריבית הגיע הסכום לכ-1.3 מיליארד דולר), לאחר שביטלו את ההסכם עם EMG שלא כדין.

כל ההליכים המשפטיים הללו התנהלו במקביל: הליכי הבוררות מול המצרים, הליך הפירוק של אמפל והליך המס מול מימן. בינתיים חוב המס של מימן הלך ותפח מ-100 מיליון שקל לכ-245 מיליון שקל, מתוכם 80 מיליון שקל קנסות על איחורים בתשלום וכ-70 מיליון שקל ריביות והצמדה.

רשות המסים ויתרה על בית המשפט

באופן לא מובן מאליו, רשות המסים לא פתחה לאורך השנים הללו בהליכים לגביית החוב ממימן באמצעות בית המשפט (בדומה למשל להגשת בקשה לכינוס נכסים שהוגשה נגד איש העסקים אליעזר פישמן בגין חוב מס של 200 מיליון שקל).

ברשות הבינו כפי הנראה כי אם יתקפו את מימן חזיתית, הוא יקרוס כלכלית, והם לא יראו את הכסף. ההבנה הזאת פתחה את הדרך למשא-ומתן אינטנסיבי מול בא-כוחו של מימן לסגירת חוב המס, אך הצדדים התקשו להגיע להסדר.

ואז הגיע יצחק תשובה והתיר את ה"פלונטר" המשפטי שנוצר סביב קריסתה של חברת צינור הגז EMG, ובדרך התיר גם את פלונטר המס האישי של מימן. קבוצת דלק של יצחק תשובה (באמצעות דלק קידוחים), ביחד עם נובל אנרג'י וחברת East Gas המצרית, חתמו על הסכמים מחייבים לרכישת 39% ממניות EMG תמורת 518 מיליון דולר, המשקף שווי של כ-1.3 מיליארד דולר ל-EMG כולה.

המניות שנרכשו כללו בעיקר את חלקן של חברת ההחזקות אמפל, שקרסה תחת שליטתו של מימן (כ-12% מ-EMG) וחברת מרחב הפרטית של מימן (8.2%); המיליארדר האמריקאי סם זל (כ-12%) וגופים מוסדיים מישראל (כ-4.5%). במסגרת עסקת המכירה התחייבו מימן, זל ושאר בעלי המניות הישראליים ב-EMG לוותר על התביעות והליכי הבוררות בינן לבין ממשלת מצרים והחברות שבבעלותה.

השלמת העסקה של תשובה, לאחר שנערכו בדיקות והתברר כי הצינור הנרכש מצליח להעביר את הגז, סללה את הדרך להסדר שנחתם בין רשות המסים למימן. הסכום שהתקבל מהעסקה אפשר למימן לשלם לרשות המסים סכומים שנראו לו כמעט דמיוניים במציאות שליוותה אותו בעשור האחרון - הליך קריסה כלכלי ובריאותי (מימן עבר השתלת כבד במהלך השנים הללו).

במסגרת ההסדר הסכימה רשות המסים לוותר על כל הקנסות שהוטלו נגד מימן ועל חלק נכבד מהריביות, ומימן הסכים לשלם את קרן החוב המקורית בתוספת הפרשי הצמדה של כ-20 מיליון שקל. על-פי חוק, מנהל רשות המסים יכול לבטל גם את הפרשי ההצמדה, בנסיבות מיוחדות (כאשר הנישום חולה או נקלע לאירוע מעין מלחמתי למשל, כפי שקרה למימן), אך ברשות המסים בחרו שלא להשתמש בסמכות זו.

בחודשים האחרונים הושלם ההסדר, מימן שילם את מלוא החוב לרשות המסים, ובכך הסתיימה הסאגה הממושכת.

מטעם משרד זיו שרון ושות' נמסר: "איננו מגיבים להליכים משפטיים ומיסויים, לא פומביים, שטופלו על-ידנו".

מרשות המסים נמסר: "בהתאם לחובת הסודיות בדיני המס, אין באפשרותנו להתייחס לפרטים". 

הדרך הארוכה של מימן להסדר מס

■ 2006-2007: מימן מוכר את מרבית החזקותיו ב-EMG לחברת אמפל שבבעלותו תמורת כ-1.3 מיליארד שקל

■ סוף 2010: מימן מגיע להסכם עם רשות המסים: מכירת מניות EMG תמוסה ב-100 מיליון שקל

■ 2011-2012: צינור הגז של EMG ממצרים לישראל מפוצץ. אספקת הגז פוסקת לחלוטין

■ 2012: אמפל נקלעת לפירוק. מימן לא יכול לשם את המס ומבקש לבטלו

■ 2018-2019: קבוצת דלק של יצחק תשובה ביחד עם שותפים, רוכשת את אחזקותיו של מימן ב- EMG

■ 2019-2020: מימן חותם על הסכם עם רשות המסים - ישלם 117 מיליון שקל מס

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

מארבעה נשאר אחד: מאבקי הכוחות והכסף הגדול שטלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ בגודל שינוע בין 80 ל-180 מ"ר ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"