גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך: על רקע משבר הקורונה - מה כדאי לדעת לפני שקונים כרטיס טיסה

האם אזהרות המסע מאפשרות לבטל עסקה מול חברת התעופה? ומה קורה ביעדים שאליהם כבר אין טיסות, דוגמת סין או הונג קונג? ● עו"ד אשר רוטבאום, המתמחה בענף התעופה, מסביר

מטוס ממריא / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
מטוס ממריא / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

פוליסת הביטוח טריפ גרנטי של הפניקס נשארה מהבודדות שעוד אפשרה לבטח נסיעות בביטוח ביטול מכל סיבה - וכעת גם היא נחסמה לנוסעים. החברה מאפשרת לנוסעים לרכוש פוליסת ביטוח רק לנסיעות שמועדן מ-1 ביוני 2020 - בשלב זה ביטוח ביטול נסיעה ליעדים במזרח הרחוק לא אפשרי כלל.

השינוי במדיניות נובע מהתפשטות וירוס הקורונה. שאר חברות הביטוח דוגמת הראל כבר לא מאפשרות לרכוש את פוליסת ביטול הנסיעה מכל סיבה לאור התפשטות נגיף הקורונה ורבים שמבקשים לבטל את טיסותיהם. מי שהספיק לרכוש ביטוח ביטול טיסה כולל ליעדים במזרח הרחוק, לפני ההחלטה של הפניקס - עדיין יכול לבטל את הנסיעה בכפוף לתנאי הפוליסה.

יש לשים לב כי תנאים אלה בין השאר קובעים כי אם חברת התעופה ביטלה את הטיסות בקו עוד לפני שהלקוח ביטל את הטיסה דרך הפוליסה (דוגמת הטיסות מסין או מדרום קוריאה) - הביטוח אינו מכסה את הביטול, ואת ההחזר צריך לדרוש מחברת התעופה.

בפני הנוסעים עומדת כיום האפשרות לרכוש כרטיס טיסה לחו"ל שניתן לביטול רק דרך סוכני נסיעות או חברות התעופה שמאפשרות זאת, כל אחת לפי תנאיה - דוגמת אפשרות הביטול באל על לטיסות באירופה עד ליום הטיסה ואפשרות לבטל חופשות וטיסות דרך ישראייר או ארקיע שניתן לבטל עד שבוע לפני ההמראה. אתר סמארט אייר וחברות הקרוזים MSC מציעות לרוכשים חופשות ביטול דרך פוליסת טריפ גרנטי בהחזר של 80% - אפשרות זו עדיין קיימת בכפוף להסכמים של החברות הללו עם חברת הפניקס.

מה כדאי לדעת אם מזמינים כרטיס טיסה כיום? מעבר למבצעים של החברות השונות לביטול חינמי - האפשרות לביטול טיסה שנרכשת כיום אפשרית בחסות חוק הגנת הצרכן בכפוף לכמה תנאים. ראשית, כאשר מדובר בעסקה שנרכשת מרחוק, כלומר טלפונית או אינטרנטית, שנית, ניתן לבטל עד 14 ימים ממועד ההזמנה, ובלבד שמועד הטיסה רחוק לפחות 7 ימים ממועד הביטול. חברות הנסיעות גובות 100 שקל או 5% מכל כרטיס - וזאת בהתאם לחוק. החוק הזה חל על אתרים וסוכנויות ישראלים בלבד, כך שמי שמזמין טיסה באתר בינלאומי שאין לו נציגות בארץ (בוקינג למשל), לא יכול לבטל בחסות החוק הישראלי.

אם קונים באתרים בינלאומיים, כולל של חברות התעופה (דוגמת לואו קוסט), אפשר לבחור בכרטיס טיסה גמיש, כלומר כזה שחברת התעופה מאפשרת לבטל. רוב החברות מציעות 2-3 דרגות מחיר לכרטיסי טיסה כאשר את הזול לא ניתן לבטל כלל, וכרטיסים יקרים יותר יהיו גמישים לביטול - כל חברה ותנאיה. גם הזמנה של בתי מלון אפשרית בשני תעריפים - זול יותר ללא ביטול ויקר המאפשר ביטול. רצוי לבדוק מראש מהן מגבלות הביטול והאם הוא כרוך בקנס.

אם ברשותכם כרטיס טיסה שלא ניתן לבטל, שווה לבדוק מהו התשלום שדורשת חברת התעופה על שינוי שם, במקרה שיתאפשר לכם להעביר את הכרטיס למישהו אחר ולצמצם את ההפסדים.

וירוס הקורונה מוגדר כ"כוח עליון" בכל הנוגע לביטול טיסה ולהסכם שבין העוסק (סוכן הנסיעות למשל) והצרכן. מה עושים כשנוסע רוצה לבטל בגלל התפשטות הווירוס או בגלל שהוא נקלע לבידוד שלא ידע עליו מראש? או בקצרה - מי הצודק במקרה של ביטול טיסה שנכפה על נוסע? אין לכך תשובה חד-ערכית.

הנה סיפור ממחיש זאת: נוסע שחזר מנסיעת עבודה מתאילנד ונכנס לבידוד, נאלץ לבטל את חופשת הסקי שלו שנקבעה מראש, היות שהיא הייתה בטווח הימים שהוא עדיין שהה בבידוד. סוכן הנסיעות קיבל הודעה על ביטול חופשת הסקי בטווח של פחות משבוע, ולכן סירב להשיב ללקוח את כספו. מה שהציע הסוכן הוא שינוי לנוסע אחר, אלא שבפרק הזמן הקצר, הנוסע לא הצליח למצוא מי שיחליף אותו בחופשת הסקי. הנוסע מצדו צודק גם הוא - הבידוד הוא כורח מציאות שנכפתה עליו לפי הנחיה של משרד הבריאות, והוא לא רצה להפר אותו. מי צודק? שני הצדדים.

עו"ד אשר רוטבאום, המתמחה בענף התעופה, הסביר ל"גלובס" כי אין לכך תשובה חד-ערכית, ועם זאת יש כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון, ובראשם נושא של סיכול האפשרות לקיים את החוזה בין הצדדים - כלומר היה אפשר או לא לצאת לחופשה בנסיבות שנוצרו - מצד אחד הנוסע נדרש להיות בבידוד, מצד השני הטיסה התקיימה. נושא אחר הוא תום-הלב של הנוסע - האם הוא הודיע בפרק זמן מספיק לחברת התעופה או לסוכן הנסיעות כדי שיוכלו למכור את העסקה מחדש?

"המקרה שמתואר כאן נוטה לכיוון הנוסע", אומר עו"ד רוטבאום, "כשנכנס גם סעיף של 'עשיית עושר ולא במשפט'. הכוונה היא לבדוק האם סוכן הנסיעות העביר את הכסף שקיבל מהצרכן לספקים (חברת התעופה ובית המלון) - אם לא העביר, אז יש היגיון שהסוכן יחזיר את הכסף ללקוח. אם הסוכן מוכיח שכבר שילם לבית מלון ולחברת תעופה - ואני ממלית לדרוש אסמכתה לכך - הצרכן יצטרך לחשוב פעמיים האם ללכת לבית משפט במקרה כזה".

עו"ד רוטבאום מזכיר כי לפי חוק, הנוסעים שלא טסו זכאים לדרוש מחברת התעופה את מסי הנמל שהיוו נגזרת ממחיר הטיסה.

האם אזהרות המסע מאפשרות לבטל עסקה? המדינה פרסמה אזהרת מסע לנסיעה לתאילנד - אלא שטיסות לתאילנד עדיין מתקיימות (אל על בטיסה יומית בינתיים). נוסע שרכש מבעוד מועד טיסה לתאילנד ורוצה לבטלה לאור אזהרת המסע - האם הוא זכאי להחזר כספו?

גם כאן משיב עו"ד רוטבאום כי נושא הסיכול צריך להיבחן, וכן יש לבחון האם אפשר לבטל את החוזה במסגרת סעיף 18 לחוק החוזים לטובת ביטול והשבה. גם כאן אין תשובה חד-ערכית, כשיש שני צדדים למטבע, ושניהם צודקים במידה - "בצד אחד יטען הנוסע כע המדינה היא שממליצה לו שלא לנסוע ליעד מסוים; ומצד שני יטענו מולו כי זו אזהרה שממליצה לא לנסוע, וכי לא מדובר באיסור מוחלט של המדינה, ולראיה - טיסות מתקיימות ליעד, ושדה התעופה פתוח. במקרה כזה טענת הסיכול לא מתקיימת, והנוסע יצטרך לכבד את ההסכם - אם יבחר שלא לטוס יישא בדמי הביטול לפי ההסכם שקובעת חברת התעופה".

מה קורה ביעדים שאליהם כבר אין טיסות, דוגמת סין או הונג קונג? "גם כאן הנסיבות בהתאם לסעיף 18 בחוק החוזים ייבחנו. כדי שהסעיף הזה יופעל, צריכים להתקיים שלושה תנאים מצטברים, בהם היעדר הידיעה על הנסיבות שמסכלות את העסקה, כלומר חוסר ידיעה על פרוץ הקורונה בעת רכישת הכרטיס, והאם הנסיבות מונעות את קיום ההסכם - כלומר קיומן של טיסות או ביטולן, והאם שדה התעופה היה פתוח. "במקרה של סין יש מקום לבוא ולדרוש את ביטול ההסכם והחזר כספי", אומר עו"ד רוטבאום.

עוד כתבות

מרכז הקונגרסים בדאבוס לקראת הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פחות אקלים, יותר חשש ממלחמות: הכינוס הכלכלי בדאבוס מסתגל לסדר העולמי החדש

מספר שיא של מנהיגים יגיע לכינוס הפורום הכלכלי העולמי שייפתח בדאבוס בשבוע הבא, אך כל העיניים יהיו נשואות לנשיא ארה"ב ● המארגנים הסכימו לדחוק מהאג'נדה סוגיות סביבה וצדק חלוקתי כדי להבטיח את השתתפותו ● במרכז: הסדר העולמי החדש ומלחמות הסחר

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

פרויקט של קטה גרופ ברחוב משה סנה 29 בפתח תקווה / הדמיה: סטודיו הקוביה

מה עומד מאחורי המחיר החריג של דופלקס בשכונה בפתח תקווה?

דופלקס בשכונת אם המושבות בפתח תקווה נמכר ב־7.45 מיליון שקל ● הדופלקס בן חמישה חדרים בשטח 179 מ"ר, וזוהי העסקה השנייה בגובהה בשכונה בפתח תקווה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ מעלה הילוך לסיפוח גרינלנד, ושולף איום חדש נגד מדינות נאט"ו

נשיא ארה"ב הודיע ברשת החברתית שלו כי יטיל מכס של 10% על שמונה מדינות נאט"ו החל מ-1 בפברואר עד שלא יגיעו "להסכם לרכישה כוללת של גרינלנד" ● טראמפ איים שב-1 יוני היקף המכס יקפוץ ל-25%

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ ובחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

אילוסטרציה: Shutterstock

ניצחון לקונים: רכישת זכויות בקרקע עם הסכם בנייה תמוסה כקרקע ולא כ"דירה"

ביהמ"ש המחוזי דחה את עמדת רשות המסים וקבע כי תושב חוץ שרכש קרקע עם שירותי בנייה מוזמנים ישלם מס רכישה נמוך ● השופט שמואל בורנשטין: "אין להרחיב את הגדרת 'דירה על הנייר' למצבים שבהם הסיכון מוטל על הרוכש"

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שוכרים עזבו, בעלת הדירה התנגדה. למה ביהמ"ש קבע שלא הפרו חוזה?

נקבע כי שוכרים רשאים לעזוב את הדירה גם ללא שוכר חלופי, כאשר בעלת הנכס הכשילה את ניסיונם למצוא מחליף ● בריטיש איירווייס תשלם למשפחה פיצוי של כ-26 אלף שקל, לאחר שעקב ביטול טיסה נקלעו למסע בן תשעה ימים בחזרתם הביתה ● ביהמ"ש ביטל העברה של בני זוג, לאחר שההעברה בוצעה בסמוך לצו חדלות הפירעון ● 3 פסקי דין בשבוע 

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

ChatGPT / צילום: Unsplash, mojahid mottakin

לראשונה: OpenAI מתחילה לשלב פרסומות ב-ChatGPT

המהלך יחל כפיילוט למשתמשי ChatGPT בארה"ב, ויחול על המסלולים החינמי ועל Go - חבילת מנוי מוזלת במחיר 8 דולר לחודש, בעוד המנויים בתשלום יישארו ללא פרסום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"לעולם אל תעשו את זה": העצה היחידה שוורן באפט נותן להורים

וורן באפט נודע בעיקר בגלל השקעותיו ועסקיו, אך בראיון נדיר שנתן ל-CNBC הוא מוכיח שהשיעורים החשובים של החיים לא תמיד קשורים למספרים ● מה הטיפ שלו להורים שלו חדשים, למה הפסיק לדבר על פוליטיקה ומתי הבין שהימורי סוסים לא יהפכו אותו למיליונר?

בברודקום נערכים לבדיקת השבבים שיתחרו באנבידיה / צילום: Reuters, Ying Tang

"יש לה מלאנוקס משלה": חברת השבבים שמאיימת על השליטה של אנבידיה

שילוב בין רכישות תוכנה נועזות לפיתוח מעבדי ה־TPU המהפכניים עבור גוגל הפך את ברודקום לאיום ממשי על הדומיננטיות של אנבידיה - שנסחרת בשווי הגבוה ממנה בערך פי שלושה ● בזכות שבבי תקשורת שנולדו בישראל והתאמה אישית לצרכי ענקיות ה־AI, החברה מספקת פתרון זול ויעיל בהשוואה לאנבידיה וסוחפת את המשקיעים

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות