גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך: על רקע משבר הקורונה - מה כדאי לדעת לפני שקונים כרטיס טיסה

האם אזהרות המסע מאפשרות לבטל עסקה מול חברת התעופה? ומה קורה ביעדים שאליהם כבר אין טיסות, דוגמת סין או הונג קונג? ● עו"ד אשר רוטבאום, המתמחה בענף התעופה, מסביר

מטוס ממריא / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
מטוס ממריא / צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

פוליסת הביטוח טריפ גרנטי של הפניקס נשארה מהבודדות שעוד אפשרה לבטח נסיעות בביטוח ביטול מכל סיבה - וכעת גם היא נחסמה לנוסעים. החברה מאפשרת לנוסעים לרכוש פוליסת ביטוח רק לנסיעות שמועדן מ-1 ביוני 2020 - בשלב זה ביטוח ביטול נסיעה ליעדים במזרח הרחוק לא אפשרי כלל.

השינוי במדיניות נובע מהתפשטות וירוס הקורונה. שאר חברות הביטוח דוגמת הראל כבר לא מאפשרות לרכוש את פוליסת ביטול הנסיעה מכל סיבה לאור התפשטות נגיף הקורונה ורבים שמבקשים לבטל את טיסותיהם. מי שהספיק לרכוש ביטוח ביטול טיסה כולל ליעדים במזרח הרחוק, לפני ההחלטה של הפניקס - עדיין יכול לבטל את הנסיעה בכפוף לתנאי הפוליסה.

יש לשים לב כי תנאים אלה בין השאר קובעים כי אם חברת התעופה ביטלה את הטיסות בקו עוד לפני שהלקוח ביטל את הטיסה דרך הפוליסה (דוגמת הטיסות מסין או מדרום קוריאה) - הביטוח אינו מכסה את הביטול, ואת ההחזר צריך לדרוש מחברת התעופה.

בפני הנוסעים עומדת כיום האפשרות לרכוש כרטיס טיסה לחו"ל שניתן לביטול רק דרך סוכני נסיעות או חברות התעופה שמאפשרות זאת, כל אחת לפי תנאיה - דוגמת אפשרות הביטול באל על לטיסות באירופה עד ליום הטיסה ואפשרות לבטל חופשות וטיסות דרך ישראייר או ארקיע שניתן לבטל עד שבוע לפני ההמראה. אתר סמארט אייר וחברות הקרוזים MSC מציעות לרוכשים חופשות ביטול דרך פוליסת טריפ גרנטי בהחזר של 80% - אפשרות זו עדיין קיימת בכפוף להסכמים של החברות הללו עם חברת הפניקס.

מה כדאי לדעת אם מזמינים כרטיס טיסה כיום? מעבר למבצעים של החברות השונות לביטול חינמי - האפשרות לביטול טיסה שנרכשת כיום אפשרית בחסות חוק הגנת הצרכן בכפוף לכמה תנאים. ראשית, כאשר מדובר בעסקה שנרכשת מרחוק, כלומר טלפונית או אינטרנטית, שנית, ניתן לבטל עד 14 ימים ממועד ההזמנה, ובלבד שמועד הטיסה רחוק לפחות 7 ימים ממועד הביטול. חברות הנסיעות גובות 100 שקל או 5% מכל כרטיס - וזאת בהתאם לחוק. החוק הזה חל על אתרים וסוכנויות ישראלים בלבד, כך שמי שמזמין טיסה באתר בינלאומי שאין לו נציגות בארץ (בוקינג למשל), לא יכול לבטל בחסות החוק הישראלי.

אם קונים באתרים בינלאומיים, כולל של חברות התעופה (דוגמת לואו קוסט), אפשר לבחור בכרטיס טיסה גמיש, כלומר כזה שחברת התעופה מאפשרת לבטל. רוב החברות מציעות 2-3 דרגות מחיר לכרטיסי טיסה כאשר את הזול לא ניתן לבטל כלל, וכרטיסים יקרים יותר יהיו גמישים לביטול - כל חברה ותנאיה. גם הזמנה של בתי מלון אפשרית בשני תעריפים - זול יותר ללא ביטול ויקר המאפשר ביטול. רצוי לבדוק מראש מהן מגבלות הביטול והאם הוא כרוך בקנס.

אם ברשותכם כרטיס טיסה שלא ניתן לבטל, שווה לבדוק מהו התשלום שדורשת חברת התעופה על שינוי שם, במקרה שיתאפשר לכם להעביר את הכרטיס למישהו אחר ולצמצם את ההפסדים.

וירוס הקורונה מוגדר כ"כוח עליון" בכל הנוגע לביטול טיסה ולהסכם שבין העוסק (סוכן הנסיעות למשל) והצרכן. מה עושים כשנוסע רוצה לבטל בגלל התפשטות הווירוס או בגלל שהוא נקלע לבידוד שלא ידע עליו מראש? או בקצרה - מי הצודק במקרה של ביטול טיסה שנכפה על נוסע? אין לכך תשובה חד-ערכית.

הנה סיפור ממחיש זאת: נוסע שחזר מנסיעת עבודה מתאילנד ונכנס לבידוד, נאלץ לבטל את חופשת הסקי שלו שנקבעה מראש, היות שהיא הייתה בטווח הימים שהוא עדיין שהה בבידוד. סוכן הנסיעות קיבל הודעה על ביטול חופשת הסקי בטווח של פחות משבוע, ולכן סירב להשיב ללקוח את כספו. מה שהציע הסוכן הוא שינוי לנוסע אחר, אלא שבפרק הזמן הקצר, הנוסע לא הצליח למצוא מי שיחליף אותו בחופשת הסקי. הנוסע מצדו צודק גם הוא - הבידוד הוא כורח מציאות שנכפתה עליו לפי הנחיה של משרד הבריאות, והוא לא רצה להפר אותו. מי צודק? שני הצדדים.

עו"ד אשר רוטבאום, המתמחה בענף התעופה, הסביר ל"גלובס" כי אין לכך תשובה חד-ערכית, ועם זאת יש כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון, ובראשם נושא של סיכול האפשרות לקיים את החוזה בין הצדדים - כלומר היה אפשר או לא לצאת לחופשה בנסיבות שנוצרו - מצד אחד הנוסע נדרש להיות בבידוד, מצד השני הטיסה התקיימה. נושא אחר הוא תום-הלב של הנוסע - האם הוא הודיע בפרק זמן מספיק לחברת התעופה או לסוכן הנסיעות כדי שיוכלו למכור את העסקה מחדש?

"המקרה שמתואר כאן נוטה לכיוון הנוסע", אומר עו"ד רוטבאום, "כשנכנס גם סעיף של 'עשיית עושר ולא במשפט'. הכוונה היא לבדוק האם סוכן הנסיעות העביר את הכסף שקיבל מהצרכן לספקים (חברת התעופה ובית המלון) - אם לא העביר, אז יש היגיון שהסוכן יחזיר את הכסף ללקוח. אם הסוכן מוכיח שכבר שילם לבית מלון ולחברת תעופה - ואני ממלית לדרוש אסמכתה לכך - הצרכן יצטרך לחשוב פעמיים האם ללכת לבית משפט במקרה כזה".

עו"ד רוטבאום מזכיר כי לפי חוק, הנוסעים שלא טסו זכאים לדרוש מחברת התעופה את מסי הנמל שהיוו נגזרת ממחיר הטיסה.

האם אזהרות המסע מאפשרות לבטל עסקה? המדינה פרסמה אזהרת מסע לנסיעה לתאילנד - אלא שטיסות לתאילנד עדיין מתקיימות (אל על בטיסה יומית בינתיים). נוסע שרכש מבעוד מועד טיסה לתאילנד ורוצה לבטלה לאור אזהרת המסע - האם הוא זכאי להחזר כספו?

גם כאן משיב עו"ד רוטבאום כי נושא הסיכול צריך להיבחן, וכן יש לבחון האם אפשר לבטל את החוזה במסגרת סעיף 18 לחוק החוזים לטובת ביטול והשבה. גם כאן אין תשובה חד-ערכית, כשיש שני צדדים למטבע, ושניהם צודקים במידה - "בצד אחד יטען הנוסע כע המדינה היא שממליצה לו שלא לנסוע ליעד מסוים; ומצד שני יטענו מולו כי זו אזהרה שממליצה לא לנסוע, וכי לא מדובר באיסור מוחלט של המדינה, ולראיה - טיסות מתקיימות ליעד, ושדה התעופה פתוח. במקרה כזה טענת הסיכול לא מתקיימת, והנוסע יצטרך לכבד את ההסכם - אם יבחר שלא לטוס יישא בדמי הביטול לפי ההסכם שקובעת חברת התעופה".

מה קורה ביעדים שאליהם כבר אין טיסות, דוגמת סין או הונג קונג? "גם כאן הנסיבות בהתאם לסעיף 18 בחוק החוזים ייבחנו. כדי שהסעיף הזה יופעל, צריכים להתקיים שלושה תנאים מצטברים, בהם היעדר הידיעה על הנסיבות שמסכלות את העסקה, כלומר חוסר ידיעה על פרוץ הקורונה בעת רכישת הכרטיס, והאם הנסיבות מונעות את קיום ההסכם - כלומר קיומן של טיסות או ביטולן, והאם שדה התעופה היה פתוח. "במקרה של סין יש מקום לבוא ולדרוש את ביטול ההסכם והחזר כספי", אומר עו"ד רוטבאום.

עוד כתבות

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

40 חברות נדל"ן דורשות מהמדינה להכיר בהוצאות פיתוח לצורכי מע"מ

החברות התובעות - בהן י.ח דמרי, שי חי יזמות, עמרם אברהם, בובליל נכסים, אבו מגורים ועוד – טוענות כי על רשות המסים להכיר בתשלומי מע"מ בגין הוצאות פיתוח בהיקף של כ-1.57 מיליארד שקל במכרזים של רמ"י

ד''ר אד ירדני / צילום: Reuters, Brendan McDermid

האנליסט האופטימי מוטרד: "דברים הלכו לטובתי כל כך הרבה זמן, שזה מדאיג"

ד"ר אד ירדני, כלכלן הפד בעבר ואחד האנליסטים השוריים בוול סטריט, טוען כי הפסימיות יצאה מהאופנה, ומעריך שגם 2026 תסתיים בעליות ● מה שגורם לו ל"אי נוחות מסוימת" זה שכל כך הרבה אנליסטים חושבים כמוהו ● ואם ממש מחפשים, יש לו בכל זאת אזהרה

משחק וידאו של ענקית הגיימינג EA / צילום: Shutterstock

דוח חדש: כמחצית מהשקעות קרנות העושר בעולם שייכות למדינות המפרץ

שבע קרנות עושר מפרציות הזרימו אשתקד 126 מיליארד דולר, המהווים כ־43% מההשקעות הממלכתיות בעולם - כך עולה מנתוני חברת המחקר הבינ"ל SWF ● הסעודים מובילים בזכות עסקת ענק בגיימינג, ובאמירויות מסתערים על ה־AI ● וגם: צניחה בהשקעות הזרות בסין

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

פרסומת למבצע של שיכון ובינוי / צילום: פרטי

החופשה בתאילנד היא הכסף הקטן: מה באמת ירוויחו רוכשי הדירות של שיכון ובינוי

הלחץ על חברות הבנייה נמשך, ונראה שתנאי המימון הגמישים כבר לא מספיקים כדי למשוך את הקונים ● כמה שווה מכלול ההטבות שמציעה שיכון ובינוי בפרויקטים שלה באור יהודה ובהוד השרון? ● מאחורי המבצעים, מדור חדש

משבר הייטק / צילום: shutterstock

משבר בהייטק? כך נראים מאמצי ההיערכות של הממשלה

על רקע הפגיעה בענף ההייטק בישראל, הממשלה קיבלה החלטה להאיץ את פיתוחו ● על הפרק: קרנות השקעה ומחקר, תמיכה לחברות צעירות ומשיכת מוחות מחו"ל ● באופן חריג, כמעט הכול יושם - אבל יש גם משהו חסר ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית להאצת ההייטק

אילוסטרציה: Shutterstock

עד איזה גיל חשיפה לעירום בין הורים לילדים נחשבת לגיטימית

אם גרושה ביקשה לבחון את מסוכנותו המינית של האב ולהגביל את זמני השהות שלו עם בתם בת הארבע, בעקבות תיעוד של האב ישן עם הילדה כשהיא עירומה ● מה קבע בית המשפט?

מכרז החשמל המוזל. בזק הרוויחה בגדול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מכרז החשמל לספקים: בזק-ג'ן לקחו בענק, מקורות גנבו את ההצגה

בבזק-ג'ן יכולים להיות מרוצים מתוצאות מכרז החשמל המוזל של רשות החשמל: מבין 550 מגהוואט שהוצעו, חברת התקשורת השיגה 140 ● מי שהפתיעה הייתה חברת מקורות, שכלל לא סוחרת בחשמל ● אמיר שביט, יו"ר רשות החשמל: "צעד נוסף לחיזוק התחרות"

גג סולארי / אילוסטרציה: Shutterstock

בעלי גגות סולאריים: כך תצמצמו את החיוב החדש של חברת החשמל

בחודשים האחרונים בעלי גגות סולאריים גילו כי הצריכה העצמית שמחושבת להם גדולה בהרבה מאשר צריכתם בפועל ● זאת, בעקבות סעיף חדש עליו הם צריכים לשלם: "עלויות מערכת" ● זה מה שצריך לעשות כדי להימנע מהתשלום הגבוה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות הבנקים והחברות הביטחוניות נפלו

ה-S&P 500 ירד בכ-0.3% ● כמות המשרות הפנויות בארה"ב ירדה במפתיע לרמתה הנמוכה ביותר מזה יותר משנה ● שתי הצהרות נפרדות של טראמפ הכבידו על המניות הביטחוניות ועל מניות בתחום הנדל"ן ● בוול סטריט ג'ורנל מדווחים: אנתרופיק בדרך לגיוס 10 מיליארד דולר לפי שווי של 350 מיליארד דולר

חברת היילו / צילום: איל יצהר

חברת השבבים הישראלית היילו מפטרת כ-10% מהעובדים

לחברה יש כ-300 עובדים ● מהיילו נמסר כי הפיטורים מתרחשים בשל ההחלטה "להרחיב את פעילותה לתחומי הרובוטיקה וה-Physical AI"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בת"א; המניות הבטחוניות זינקו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● מחר יתקיים מסחר רגיל עד שעות הצהריים

רובוטים של חברת מנטי / צילום: Mentee Robotics

בלי מוצר והכנסות: למה השוק התלהב מהחברה של אמנון שעשוע

מובילאיי, בראשות המנכ"ל והמייסד אמנון שעשוע, הודיעה על רכישת חברת הרובוטים ההומנואידים הצעירה מנטי - ששעשוע הוא אחד ממייסדיה ● בכך מובילאיי מחזקת עצמה בתחום ה־AI הפיזית ובשוק הרכב האוטונומי והרובוטיקה ● השקת הרובוטים הראשונים: בשנת 2028

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: איך יגיבו מדינות אופ"ק לדרמה הונצואלית בשוק הנפט?

ונצואלה מחזיקה בקרוב לחמישית מעתודות הנפט בעולם, אבל סנקציות אמריקאיות והיעדר תשתיות הביאו לקריסה בהפקתו ● אומנם למדינות אופ"ק אין אינטרס להגדיל את הייצור, אך מקרי עבר מלמדים ששינויי משטר יכולים לגרום לחלק מחברות בקרטל הנפט לסטות מה"משמעת הקואליציונית"

ח''כ אביחי בוארון / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: החלשת היועמ"שים ומינוי נציב שירות המדינה ללא מכרז

לפי הצעות החוק שאושרו, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה יוכפפו למנכ"ל המשרד ולשר במקום ליועצת המשפטית לממשלה, ונתניהו יוכל למנות את נציב שירות המדינה ללא הליך תחרותי – בניגוד לפסיקת בג"ץ

מכלית הנפט ''מרינרה'' / צילום: Reuters, Hakon Rimmereid

בגלל קשר לונצואלה: ארה"ב השתלטה על מכלית נפט רוסית

כוחות אמרקאיים השתלטו על מכלית הנפט הרוסית "מרינרה", שימשה כחלק מצי הרפאים של משטר מדורו בונצואלה ● לפי דיווחים, רוסיה שלחה צוללת וכלים ימיים בשל החשש מהשתלטות

מייסדי וונריקס: ארמון אברהמי, עמיר בלאיש ותור לילו / צילום: טל חמדי

ענקית הטרוול־טק השבדית רוכשת סטארט־אפ ישראלי בעסקה של עד 300 מיליון דולר

וונריקס, שנרכשת ע"י Etraveli Group, פיתחה פלטפורמה לחיזוי מחירי טיסות ואוטומציה של תהליכי הזמנה ● היא תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותרחיב את המו"פ בת"א ● בין המשקיעים של וונריקס - אינסייט פרטנרס ומשקיעי אנג'ל מענף התיירות

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

40% מהמבוטחים חזרו לפוליסה היקרה: כך נכשל המהלך להוזלת ביטוחי הבריאות

רפורמת משרד הבריאות שהעבירה 600 אלף מבוטחים מביטוח בריאות קלאסי לפוליסות "משלים שב"ן" נועדה למנוע כפל ביטוחי ולחסוך כסף ● אך הישראלים כנראה חוששים מהשינוי, ו–40% מהם בחרו לחזור לפוליסות היקרות יותר, מסוג "מהשקל הראשון", למרות מאמצי השכנוע

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

פורעים יהודים הציתו רכב בכפר בשומרון - ובתוכו פלסטיני

אירוע ההצתה בשומרון: פלסטיני חולץ במצב אנוש, שלושה עצורים ● צבא לבנון: השלמנו את משימת פירוז דרום המדינה מנשק ● רה"מ נתניהו: "המאמצים ראויים להערכה - אבל חיזבאללה עדיין חמוש ומתעצם" ● בכירים בישראל: תקיפה בלבנון? כבר לא "אם" אלא "מתי" ● חיל האוויר תקף ברצועת עזה בתגובה לניסיון השיגורים הכושל ● שר החוץ האיראני: "אנחנו לא רוצים מלחמה אבל מוכנים אליה" ● עדכונים שוטפים