גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

איל וולדמן על מניפולציות בבחירות: "פעם היו עיתונים, היום יש גוגל ופייסבוק"

לאיל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, לא אכפת שחברות ההייטק יודעות עליו הכול ("לאנשים שחושבים על פרטיות יש מה להסתיר"), בטוח שהקדמה תיצור עולם הוגן יותר ("למחשבים אין דעות קדומות"), ומתייחס להעסקת פלסטינים: "אנחנו מורידים את רמת הפחד בין הצדדים"

איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס / צילום: יוסי צבקר
איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס / צילום: יוסי צבקר

הקדמה הטכנולוגית ושילוב של בינה מלאכותית בתחומים שונים מעוררים בקרב רבים את החשש כי תהיה לכך השפעה מופרזת על החיים של אנשים - מדעת הקהל ועד שוק התעסוקה. אם פעם החשש מהקדמה היה מאובדן מקומות עבודה, היום החשש כולל גם מניפולציות או הטיות שנגרמות כתוצאה משימוש בטכנולוגיה. איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, פחות מודאג.

"ככל שנתקדם יותר העולם יהיה יותר פתוח והוגן ויהיה בו פחות כסף שחור", אמר וולדמן בראיון שנערך במסגרת אירוע של ארגון הבוגרים של אוניברסיטת ת"א. "הקדמה והטכנולוגיה מאפשרים לנו להיות הרבה יותר יעילים, למשל במקום לחפש מונחים באנציקלופדיה אנחנו יכולים להיכנס לגוגל, גם אם אנחנו בזמן טיסה. במקביל גם מתכנתים אותנו - קובעים לנו לאן ללכת ובאיזה אמצעים, למשל באמצעות שירותי התחבורה מוביט או Via, או ששמים לנו מודעה למוצר שחיפשנו באינסטגרם או בפייסבוק".

זה לא בהכרח דבר חיובי.

למה? בשבילי זה מאוד חיובי. אם הם רואים שאני מחפש מעיל עור והם רואים שאני עובר ליד איזה קניון, אז הם יכולים לברר שיש בחנות את המידה. הם גם יודעים כמה אני שוקל ואם השמנתי או לא השמנתי. לאנשים שחושבים על הפרטיות שלהם יש מה להסתיר, ופה השאלה היא מה הם רוצים להסתיר. מי שיעשה יותר מניפולציות שיווקיות יעשה יותר כסף. מידע זה כוח. בעבר נדל"ן היה הדבר הכי יקר, לאחר מכן אנרגיה והיום המשאב היקר זה מידע. הוא מאפשר לשלוט על תחומים רבים ולעשות יותר כסף".

אנחנו לפני בחירות. הטכנולוגיה והמידע גם מאפשרים לעשות מניפולציה על דעת קהל, למשל ברשתות החברתיות.

למה זאת בעיה? בעבר היו שלטי חוצות, ולמי שהשתלט על שלטי החוצות במרכז ת"א היה סיכוי גבוה יותר לנצח. 80% ממשקי הבית היו קוראים עיתון והיה ניתן לעשות בעיתונות שטיפת מוח. היום, במקום רדיו ועיתונות, יש לך את פייסבוק וגוגל".

אז החלפנו עיוות בעיוות?

"אני לא רואה בזה עיוות. אני חושב שעסקים זה דבר טוב ושפייסבוק וגוגל הן פלטפורמות מדהימות שמאפשרות להרבה גופים לעשות מה שהם רוצים לעשות. אתה צריך להיות מודע לכללי המשחק, אחרת תפסיד. אם אתה מודע לכללים ויש לך יותר כוח ומידע אתה תנצח".

"מחשבים לא מתעסקים במה יגידו עליהם"

וולדמן כן מתייחס לחשש מפני נפילת הטכנולוגיה בידי גורמים שליליים ולצורך ברגולציה שתדאג לאזרחים. "הטכנולוגיה תאפשר לעשות דברים שאנחנו עדיין לא חושבים עליהם. היא תשפיע על מערכת המשפט, על מכוניות אוטונומיות, על בחירות ועוד, אבל צריך רגולציה שתדאג שהיא תיפול לידיים הנכונות", אמר וולדמן.

וולדמן נתן כדוגמה את תחום המשפט. "בעתיד יהיה אפשר לפתח אלגוריתם שיידע להגיד איך אפשר לנצח תיקים שמתנהלים בבתי משפט. המחשב ינתח את סיכומי השופטים, ויידע איזה טיעונים עורכי הדין צריכים להציג בפני השופטים כדי לשכנע אותם. במקום הסטאז’רים שעובדים בלילות, מחשב יעשה את זה בעשרות שניות. רק צריך לוודא שזה לא יפול לידיים של הפשע המאורגן, כדי שלא ינצח במשפטים נגדו".

זה לא רק מאפיה ופשע מאורגן. אלגוריתמים יכולים לכלול הטיות.

"אם מתכנתים אותם בצורה הוגנת, אז המחשבים מאוד הוגנים. אין להם דעות קדומות כמו לאנשים. באופן כללי מחשבים הם יותר קרי רוח והוגנים, והם לא כמו אנשים שחושבים מה יגידו עליהם ומה יחשבו עליהם בבית. ההנחה היא שנתונים הם אובייקטיביים לחלוטין, והשאלה היא מה אתה עושה איתם".

"המנהיגים שלנו מלבים את הפחד"

חברת מלאנוקס מעסיקה עובדים במרכזים שונים ברחבי הארץ - יוקנעם, תל אביב, רעננה, קריית גת, תל חי וירושלים. בנוסף, היא מעסיקה כ-150 פלסטינים בגדה המערבית ובעזה. "חלק גדול מההייטק מתרכז בת"א. הרבה יותר קל לנהל את החברה כשרובה יושבת בבניין אחד, כפי שאפשר לראות בצ’ק פוינט, וגיל שויד הוא חבר מאוד טוב שלי. אנחנו עובדים בכל העולם. היה טוב יותר אם עוד חברות, למשל איירון סורס ואאוטבריין, היו יוצאות לפריפריה. זה משהו שצריך ללמוד לעשות, אבל פשוט צריך לקבל את ההחלטה שאתה יכול לעבוד באופן מבוזר".

ספר על המרכז פיתוח ברוואבי ועל העבודה המשותפת עם הפלסטינים.

"הכרתי את איש העסקים הפלסטיני בשאר אל-מסרי לפני כעשר שנים, ואז התחלנו לשתף פעולה. היום כבר יש לנו 150 עובדים ברוואבי, שכם, חברון וגם בעזה. אני חושב שאנחנו החברה היחידה שמעסיקה עובדים בעזה. יש שם אנשים מדהימים. לפני כמה חודשים הבאנו 60-70 אנשים מהגדה ליפו לעשות סיור, היו שם אנשים בני 25-30 שזאת הייתה הפעם הראשונה שהם ראו את הים. הם מתים מפחד מישראלים, ואנחנו מפחדים מהם. המנהיגים שלנו מלבים את הפחד אבל החלטנו שאנחנו רוצים לשבור את זה. אנחנו רואים את היחסים בין המהנדסים שעובדים ביחד - יש חיכוך חיובי. מדברים על כדורגל, על ילדים, ועל בדיחות. ככל שניצור את החיכוך החיובי בין העמים, דברים יותר טובים יקרו ונוריד את רמת הפחד. אנחנו לא פוליטיקאים אז לא נעשה שלום אבל אנחנו בהחלט יכולים להשפיע על דעת הקהל שתקרב אותו. הבאנו לרוואבי ארבע-חמש חברות ישראליות ועוד חברה אמריקאית גדולה".

מה בעצם התפקיד של חברה עסקית מול החברה (Society) שבה היא פועלת?

"הייתי בשבוע שעבר בארוחת ערב בקרן הון סיכון ודיברתי לפני המנכ"לים של הסטארט-אפים. עלה הנושא של אחריות חברתית ואני רואה סטארט-אפים שמתחילים לדאוג לחברה לפני שהם בעצמם רווחיים. אני חושב שקודם כל מנכ"ל צריך להיות הכי רווחי. אחרי שהחברה מתחילה להרוויח הרבה כסף אז ניתן לחשוב מה לעשות למען החברה. אם תעשה את זה קודם, אז לא תהיה בפוקוס של צמיחה ואם החברה לא תהיה בריאה, גם ככה לא תוכל לתרום לחברה". 

"וירוס הקורונה עשוי להוות בעבורנו הזדמנות"

חברת מלאנוקס מפתחת מוצרי תקשורת שמהווים בסיס להעברת כמויות אדירות של מידע במהירות גבוהה. המוצרים שלה מהווים חלק מהבסיס הטכנולוגי שעליו מריצים אלגוריתמים של בינה מלאכותית. לפני כשנה הודיעה חברת אנבידיה האמריקאית על רכישת מלאנוקס תמורת 6.9 מיליארד דולר. האישורים הרגולטוריים לעסקה עדיין לא התקבלו, ו-וולדמן ציין כי שתי החברות עדיין ממתינות לאישור של הרגולטור הסיני, האחרון שטרם נתן אישור.

בימים אלו מושפעת תעשיית הטכנולוגיה מווירוס הקורונה, הן בגלל הצרכנים הסיניים והן מכיוון שבסין ממוקמים מפעלי ייצור רבים. "לא נעים לי להגיד, אבל זה משפיע עלינו באופן חיובי. אנחנו תמיד מפחדים מבעיות כאלו מכיוון שהיה לנו את הצונאמי ביפן ונשרף לנו מפעל באסיה", אמר וולדמן. "לכן אנחנו תמיד מייצרים בולמי זעזועים מבחינת מלאים כדי שתהיה לנו רציפות באספקה. גם לפני ראש השנה הסיני אנחנו תמיד בונים מלאים כי אנחנו יודעים שיהיו בעיות - 25% מכוח העבודה הסיני לא חוזר לעבוד אחרי החג".

"יש לנו בסין הרבה ייצור והרבה לקוחות. יותר מ-25% מההכנסות שלנו באות מסין. יש לנו רק שני מפעלים שלא חזרו ל-100% והעברנו חלק מהם לאינדונזיה, הודו וטאיוואן. לא נפגע באספקה ללקוחות שלנו. מהצד השני, אנחנו רואים שדווקא הרבה גופים, גם בסין, נערכים לבנות חדרי מחשב כדי שיהיה אפשר ללמוד ולעבוד מהבית ואז צריך ענן יותר גדול. אנחנו רואים גידול בהזמנות כדי לבנות עננים יותר גדולים ויותר יעילים. בנוסף גם בונים מחשבי על כדי למצוא את החיסון לקורונה אז אולי אפילו קצת נהנה מהסיפור הזה".

***גילוי מלא. הראיון נערך על ידי עיתונאי "גלובס" עמרי זרחוביץ', במסגרת אירוע של ארגון הבוגרים של אוניברסיטת ת"א, ללא תמורה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

אפקט הנגיד: הפחתת הריבית הזניקה את מדדי תל אביב בסיום

בנק ישראל הפחית את הריבית ל-3.5% ומסיבת העיתונאים של הנגיד הובילה להתחזקות העליות לקראת הנעילה • ת"א 90 טיפס ב-1.3% ות"א 35 עלה ב-1.1% • מדד הבנקים הפך כיוון וביצע תפנית חיובית, ומדד מניב חו"ל זינק ב-5.9% • מניות ג'י סיטי ונורסטאר קפצו ברקע עסקת ארי נדל"ן • הדולר ננעל מתחת לרף ה-3 שקלים

שר הביטחון, כ''ץ; יו''ר ועד עובדי צים, כספי; רה''מ נתניהו / צילום: קובי גדעון-לע''מ,דוברות אופיר שפיגל, נעם ריבקין פנטון-הארץ

פגישות עם שרים וחברי כנסת בכירים: כך בולמים עובדי צים את מכירת החברה

על רקע הסתייגותם של שר הביטחון וראש הממשלה מהעסקה למכירת חברת הספנות, גורמים המעורים בפרטים מספרים על קמפיין אינטנסיבי שניהל ועד עובדי צים מול שרים וחברי כנסת ● מנגד, הרוכשות טוענות כי הן ממשיכות בהליך הרגולטורי כמתוכנן

אילוסטרציה: Shutterstock

57 אלף שקל ברוטו בחודש: מחקר חדש מסמן את המקצועות הלוהטים של ההייטק

לפי מחקר חדש של חברת ההשמה GotFriends, חוקרי סייבר הם בעלי השכר הגבוה ביותר בענף ● עוד עולה כי תל אביב מאבדת את הבכורה לטובת מוקדי ההייטק בשרון ובפתח תקווה - שם המשכורת הממוצעת היא כ־44 אלף ● וגם: האם הצליחו להחזיר את ההייטקיסיטים למשרד?

רחפן נוסעים של קנדו. חזון המכוניות המעופפות (צולם בפארק עתידים ת''א) / צילום: Cando Drones ודור פזואלו

לקראת ההנפקה: מדוע נתקע חלום המוניות המעופפות של רמי לוי ומשרד התחבורה

חברת הרחפנים של רמי לוי, קנדו דרונס, שבדרך לבורסה שואפת לקדם בישראל "מוניות מעופפות" ● אלא שהמיזם שלה הוקפא בשל המלחמה ומגבלות רגולטוריות ● בנוסף, כלי הטיס שעליו מבוסס המיזם טרם זכה לרישוי בארץ

אזור תעשיה ברקן. בעיגול: מוסטפא דניזר / צילום: עינת לברון, איור: גיל ג'יבלי

הטייקון הטורקי, חברת הטקסטיל בישראל והחקירה של רשות המסים

אחד מיצואני הטקסטיל הבולטים בטורקיה פתח חברה בישראל על אף אמברגו הסחר שהטיל ארדואן ● כעת נחשף כי אותה החברה נחקרת במסגרת פרשת הברחות ומרמת מס בהיקף של 27 מיליון שקל - תוך ניצול הסכם סחר בינלאומי

חנות של אנטה בחו''ל / צילום: אנטה

קסטרו מהמרת על המותג הסיני שכבש את העולם

הסכם ההתקשרות בין קבוצת קסטרו-הודיס ובין חברת הספורט הסינית ANTA נחתם לתקופה של חמש שנים וכולל רישיון להפצה סיטונאית, פתיחת חנויות ייעודיות והקמת אתר אונליין מקומי ● ההשקעה הכוללת במהלך מוערכת בכ-30 מיליון שקל, והפעילות צפויה להתחיל במהלך 2027

חנות של ANTA בחו''ל / צילום: ANTA

האם מותג הספורט הסיני ANTA יסייע לשורת הרווח של קבוצת קסטרו-הודיס?

קבוצת האופנה של משפחת רוטר חתמה על הסכם לחמש שנים ליבוא המותג הסיני, המחזיק גם ב-FILA ובפומה, ומשקיעה במהלך 30 מיליון שקל ● "מדובר במהלך אסטרטגי", אומר המנכ"ל יאיר אוחיון, "אנחנו מאמינים שהצרכן בשל לאלטרנטיבות חדשות"

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE בדרך להסדר חוב: גיל אגמון וזיו אבירם השקיעו בה, המנכ"ל השווה אותה לאינטל

פחות מ-5 שנים לאחר שחברת האוטוטק הגיעה לוול סטריט, היא הגישה בקשה לצו עיכוב הליכים ● חייבת מעל 50 מיליון שקל, מהם כ־12 מיליון שקל לעובדים ● שרפה מעל מיליארד דולר מהיווסדה

חיים כצמן וצחי אבו / צילום: אריק סולטן, יונתן בלום

הדרך של צחי אבו לחמש חברות ציבוריות ב-6 שנים בלבד

איש העסקים מאשדוד צפוי לרכוש את השליטה בחברת ג'י סיטי מידי נורסטאר של חיים כצמן, ויהפוך לאיש החזק בחברת הנדל"ן הגלובלית, שנוסדה לפני כ־35 שנה ● כך נראתה הדרך שלו לעסקת הענק ומה התוכניות ליום שאחרי

בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

חמישה נשיאי העליון לשעבר: "אי-ציות לבית המשפט - המסמר האחרון בארון הקבורה של הדמוקרטיה"

בגילוי דעת שפרסמו נשיאי העליון בדימוס פוגלמן, חיות, גרוניס, ביניש וברק נכתב כי "נוכח ההחלטה שקיבלה אתמול הממשלה בעניין מועצת הרשות השנייה, אנו מתריעים על חומרתה חסרת התקדים של החלטה זו, שמשמעותה היא קריאה לאי-כיבוד ואי-ציות לצווי ביהמ"ש" ● לדבריהם, "זהו מהלך המשבש באופן מוחלט את סדרי השלטון והמשפט ומוביל לאנרכיה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק מזנק בהובלת מניות השבבים; מיקרוסופט יורדת אחרי שהודיעה על סבב פיטורים

הנאסד"ק מזנק במעל 1% ● הדאו ג'ונס חצה לזמן קצר את רף ה-53,000 לראשונה אי פעם ● דל מטפסת אחרי שהנשיא טראמפ קרא לאנשים "לצאת ולקנות מחשבי דל" ● מיקרוסופט נחלשת אחרי שהודיעה כי תפטר 4,800 עובדים ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת ● סיטי: מחיר הנפט עשוי לרדת ל-60 דולר עד סוף השנה

מנחם מזרחי, נשיא בתי משפט השלום מרכז / צילום: אתר הרשות השופטת

"יש תיקים שאני שם בצד": נשיא השלום על המחוז שנותר מחוץ לסבב המינויים

הוועדה לבחירת שופטים הודיעה על שורת מינויים, אך מחוץ לרשימה נותרו בימ"ש השלום והמחוזי בת"א ובמרכז ● בשיחה נדירה עם גלובס, נשיא השלום במרכז, השופט מנחם מזרחי, אומר: "אנחנו מנהלים 1,500 תיקים במקביל"

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות / צילום: יח''צ

הישראליות שנופלות בוול סטריט: אלארום ו-REE צונחות ביותר מ-50%

מניית אלארום צוללת לשפל של שלוש שנים וחצי בעקבות חקירת ה-FBI בחשד שרשת חברת-הבת NetNut חוברה למכשירים ביתיים ללא ידיעת בעליהם ● חברת האוטוטק, REE, שמחקה 99.8% משוויה מאז ההנפקה, הגישה בקשה לעיכוב הליכים בשל חובות של 51 מיליון שקל ותימחק מחר מהנאסד"ק

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בנק ישראל צופה עוד שתי הורדות ריבית, ומה יקרה לאינפלציה?

בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.5%, בהתאם לציפיות בשווקים ● המהלך מגיע אחרי שהנגיד אותת בחודש שעבר כי הבנק המרכזי עשוי להאיץ את קצב הורדות הריבית ● חטיבת המחקר מעריכה כי האינפלציה תעמוד בעוד 12 חודשים במרכז טווח היעד, אך הנגיד ציין כי התחזית עודנה נתונה תחת אי־ודאות גאופוליטית גדולה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

חיילי צה''ל בגבול לבנון. ארכיון / צילום: דובר צה''ל

סיכום חסוי, סכומי עתק: המאבק על תקציב הביטחון רק נדחה לממשלה הבאה

בדיונים על תקציב הביטחון סוכם על 159 מיליארד שקל לשנה הקרובה ותוכנית הצטיידות ענקית, אך המאבק האמיתי בין האוצר לביטחון רק נדחה ● עם פער של 25 מיליארד שקל וחשש מקיצוצים בשירותים האזרחיים בממשלה מודים: מדובר בפלסטר כדי להרוויח זמן עד הבחירות

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הפחתת הריבית: בכמה תרד עלות המשכנתא שלכם?

ירידת הריבית השנייה ברציפות צפויה להקל בעיקר על בעלי משכנתאות במסלול הפריים, אך עשויה להשפיע גם על רוכשי דירות חדשים ועל שוק היד השנייה כולו ● עד כמה יקטן ההחזר החודשי בפועל, מי צפוי ליהנות מהחיסכון המשמעותי ביותר, והאם מדובר בתחילתה של התאוששות בשוק הדיור? ● גלובס עושה סדר

החלוץ של נבחרת ארה''ב באלוגון, במשחק הנבחרת מול בוסניה, 1 ביולי / צילום: ap, Jeff Chiu

בבלגיה זועמים על ביטול הכרטיס האדום: "בדיוק לפני המשחק המכריע, כל המסכות ירדו"

ההחלטה של פיפ"א לאפשר לחלוץ נבחרת ארה"ב לשחק למרות שקיבל כרטיס אדום במשחקו האחרון מעוררת זעם בבלגיה, שתפגוש את הקבוצה הלילה ● התאגדות הכדורגל האירופי: "עצם הקיום והאמינות של המשחק מוטלים בספק"

רובע 3, תל אביב / צילום: גיא ליברמן

העליון הכריע סופית: ת"א וירושלים ייפרדו ממיליארדי שקלים בהיטלי השבחה

השופטת יעל וילנר דחתה בקשות של עיריות ירושלים ותל אביב לקיים דיון נוסף בפסיקת העליון מהשנה שעברה, שביטלה היטלי השבחה על דירות ישנות מכוח תמ"א 38 ● המשמעות: ציפיית העיריות להכנסות של מיליארדי שקלים מהיטלים – נגוזה

סניף של פטגוניה בהונג קונג / צילום: Shutterstock

הדבר שהכי מפחיד היום את מנהלי השיווק

הרגע שבו צריך לעמוד מול מנכ"ל או דירקטוריון ולהסביר השקעה שלא מחזירה את עצמה מיידית, מרתיע לא מעט אנשי שיווק ● אבל מותג לא נמדד כמו קמפיין, והטווח הקצר אינו התשובה היחידה ● טור אורח