גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: "נמסטה טראמפ" - ביקור ראשון של טראמפ בהודו הוא הזדמנות להתמודד עם מחלוקות המסחר

על סדר היום: חתימה על חוזים ביטחוניים ועסקת סחר

נשיא הודו נרנדרה מודי ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס  Kevin Lamarque
נשיא הודו נרנדרה מודי ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס Kevin Lamarque

אתמול (ב') נחת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לביקור רשמי ראשון בהודו. ההתקרבות בין דלהי לוושינגטון נמצאת בשיאה, והיא זוכה לתמיכה משני צידי המפה הפוליטית בוושינגטון. עם זאת, תחת הנשיא המכהן היחסים ספגו מהלומה בעיקר בשל מחלוקות בסוגיות מסחר.

לאחר שבחורף האחרון הרעיפו ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי וטראמפ שבחים וחיבוקים במסגרת עצרת הענק שזכתה לכינוי "האודי מודי" ביוסטון טקסס, עתה המנהיגים ניצבים בפני הזדמנות להסרת מכשולים. על סדר היום: חתימה על חוזים ביטחוניים ועסקת סחר.

ארה"ב הביעה לא פעם את הסתייגותה מחוקי הקניין הרוחני בהודו וממסגרת ההשקעות המוגבלת בתחום הקמעוני. עם זאת, שני הצדדים הניעו את היחסים קדימה בלי לתת למחלוקות להוות אבני נגף בפיתוח היחסים האסטרטגיים והכלכליים בין המדינות. טראמפ הביא עימו רוח חדשה אל הבית הלבן ובמסגרתה התמקמה בחזית יחסי החוץ תפיסה עסקית נוקשה. בשנת 2018 הגיע המסחר הדו-צדדי לשיא ועמד על 142 מיליארד דולר, כשלהודו עודף מסחרי של 31 מיליארד דולר, מצב שטראמפ מעוניין לאזן.

לשם כך נקטה וושינגטון צעדים מספר: הטילה מכסי יבוא חדשים על פלדה, תחת הסעיף של ביטחון לאומי, והוציאה את הודו מ"מערכת ההעדפות הכללית" (GSP) שאפשרה את כניסתן של סחורות הודיות בשווי חמישה מיליארד דולר אל תחומי ארה"ב ללא תשלום מס.

על אף הקשרים הפוליטיים והאסטרטגיים הגוברים בין המדינות, המתח בסוגיות המסחר בא לידי ביטוי ברטוריקה קשוחה; טראמפ כינה את מודי "מלך המכסים של העולם", וכינה את מכסי היבוא של הודו "בלתי קבילים".

לקראת ביקורו הוסיף טראמפ כי הוא מוכן לחתום על הסכם סחר עם הודו "רק במקרה שזהו ההסכם הנכון ביותר עבור ארה"ב", משפט שרמז על מלחמת סחר בעצימות נמוכה מצד ארה"ב.

המתח הנוכחי נעוץ בתוצר מנוגד של אסטרטגיות מסחר חופפות. טראמפ מעוניין שהודו תרכוש יותר סחורות אמריקאיות, בעוד שהודו מעוניינת להשיב לעצמה את המעמד המסחרי המיוחד - GSP - שבמסגרתו זכתה להטבות מס ניכרות. מסתמן כי לאחר חודשים של משא-ומתן תאפשר הודו יבוא של מוצרי עוף, אוכמניות ודובדבנים ותפחית את המס עליהם. מלבד זאת, ממשלת מודי עתידה לאפשר גישה של ארה"ב לשוק החלב במדינה בגביית מס של 5%.

כמו כן, המס על אופנועי הארלי דוידסון, המיוצרים בארה"ב, שתפס את תשומת ליבו של הנשיא טראמפ, אף הוא יופחת. אומנם ההפחתה במס היא סמלית בלבד, מאחר שאופנועים מסוג זה אינם פופולריים בהודו. בנוסף למאמצים ההודיים לרצות את טראמפ, ימים מספר לפני הביקור פורסם כי נחתם מזכר הבנות בין המדינות בנושא זכויות הקניין הרוחני, מהלך אשר עשוי להאיץ את האמון בין הצדדים.

הגידול בחלקה של הודו בתחום המסחר האלקטרוני יצר נקודות חיכוך חדשות. בשונה מיריבתה, סין, הודו משתמשת בפלטפורמות אינטרנטיות זרות, ברובן אמריקאיות, אשר סוחרות במידע האישי של אזרחי הודו. ממשלת הודו גילתה רק לאחרונה את חשיבות המשאב החדש שעומד לרשותה, ונוקטת צעדים משמעותיים בעיצוב מדיניות המידע בעידן הדיגיטלי.

דרכי ההתמודדות של ממשלת מודי מדאיגות את האמריקאים. בשנת 2018 פקד הבנק המרכזי בהודו על חברות זרות המפעילות מערכת תשלומים אינטרנטית לאחסן את הנתונים בשרתים המקומיים בלבד. כמו כן, בדצמבר הציגה הממשלה ההודית לפרלמנט את החוק להגנה על המידע האישי, לאחר שנתיים של דיון ציבורי נוקב בסעיפי הצעת החוק. לאחר לחצים מרובים מצד הממשל וחברות אמריקאיות הושגו הקלות משמעותיות, דוגמת החיוב לאחסן רק נתונים רגישים ספציפיים בשטחה של הודו, כגון מידע רפואי ומצב פיננסי, מהלך שיאפשר לענקיות הטכנולוגיה להמשיך ולהרוויח מאיסוף יתר המידע.

בניסיון להקטין את הגירעון במסחר הדו-צדדי בעקבות הלחץ האמריקאי החליטה הודו להגדיל את יבוא המסחר באנרגיה ובמערכות הגנה אווירית מתקדמות מארה"ב. הודו, המייבאת כ-84 אחוזים מצריכת הנפט שלה, מצאה עצמה בין הפטיש לסדן בעקבות הידוק הסנקציות על איראן תחת ממשל טראמפ. כשנה לאחר מכן, במסגרת מדיניות "מקסימום הלחץ" על איראן של ממשל טראמפ, נאלצה הודו להפסיק לחלוטין את רכישות הנפט מאיראן. תקיפת מתקני הנפט בסעודיה פגעה בייצור של כחמישה אחוזים מאספקת הנפט העולמי, ובכ-70 אחוזים מכושר היצוא הסעודי. אומנם לאחר שבועות מספר שב הייצור לסדרו, אך די באירועים מסוג זה כדי לחדד את אי-היציבות המגיעה עם הנפט המזרח תיכוני. בעקבות כך נאלצה הודו, הנדרשת לכמויות נפט משמעותיות כדי לעמוד ביעדי הפיתוח הלאומי, להגדיל את יבוא הנפט ממקורות נוספים, ובראשם מארה"ב.

בחמש השנים האחרונות חברות הנפט האמריקאיות מייצרות נפט בקצב שיא בזכות מהפכת פצלי הנפט, עד כי בספטמבר אשתקד הדביקה ארה"ב את סעודיה כיצואנית הנפט הגדולה בעולם. התפתחות זו הכניסה אל המשוואה אלמנט משמעותי נוסף לברית האסטרטגית בין דלהי לוושינגטון - הנפט. על סדר היום של ביקור טראמפ עמד האתגר להפוך את הנפט האמריקאי למושך עבור ההודים. מקורות בכירים מוסרים כי במהלך הביקור תוצענה כמה הטבות, ביניהן הנחות בסך כחמישה דולר לחבית ואשראי גבוה לתקופה של בין 60 ל-90 יום.

גם באפיק הביטחוני ניכרת התלהבות הדדית. הריאליזם הפוליטי שנשקף ממוקדי הממשל ההודי הביא עימו רצון לבניית הכוח הצבאי של המדינה ההודית. שוק הנשק האמריקאי והטכנולוגיות המתקדמות שברשותו הן אבן שואבת לממשל ההודי, השואף לפצות על פערים טכנולוגיים מול סין. מאז שנת 2008 חתמו המדינות על חוזים ביטחוניים בשווי כולל של 15 מיליארד דולר. ממשל טראמפ אישר שורה של עסקאות ביטחוניות חשובות, ביניהן מכירת מערכות הגנה למטוסים בעלות משוערת של 190 מיליון דולר. על אף המספרים הגדולים הפוטנציאל רחוק ממימוש, וטראמפ מסתמן כאיש הנחוש להסיר חסמים ולהגדיל את המסחר הביטחוני. גורמים בסוכנות הידיעות "רויטרס" פרסמו כי לקראת הביקור נתנה הודו אור ירוק לעסקת רכישת מסוקים צבאיים מחברת ההגנה האמריקאית "לוקהיד מארטין" בשווי 2.6 מיליארד דולר, אשר נועדה לחזק את הצי ההודי באוקיינוס ההודי.

הביקור הנוכחי ייערך בסימן היחסים המסחריים בין המדינות. ייתכן כי הסכם מקיף שאליו הודו שואפת לא ייחתם הפעם, אך הוא ניכר באופק. ברקע ההאטה הכלכלית בהודו, הסרת החסמים למסחר עם ארה"ב עשויה להעניק דחיפה ליצוא ההודי. מלבד ענייני המסחר, תזמון הביקור עשוי להועיל לשני המנהיגים המתמודדים עם אתגרים פוליטיים מבית. טראמפ מתמקד עתה בבחירות ובגיוס קולם של אזרחי ארה"ב ממוצא הודי; עבור מודי, הביקור של טראמפ יסיט תשומת לב מהמחאות המשמעותיות מאז עלה לשלטון בעקבות שינוי חוק האזרחות, ביטול מעמדה המיוחד של קשמיר בחוקה ההודית וההאטה בקצב הצמיחה של הכלכלה ההודית, וישיב את המוקד אל הישגיו בזירת החוץ.

הכותבת, מומחית למדיניות החוץ והביטחון של הודו, משמשת כחוקרת במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS).

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב