גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: האסטרטגיה של חמאס - למה ארגון הטרור לא השתתף בהסלמה האחרונה?

הנהגת חמאס קיבלה כנראה הכרעה אסטרטגית, ללכת לקראת הסדרה עם ישראל ● אז מדוע חמאס לא מונע מהג'יהאד האסלמי לירות אל ישראל, אם הוא כל-כך רוצה לשמור על השקט?

יחיא סנוואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה, ואסמאעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Mohammed Sale
יחיא סנוואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה, ואסמאעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Mohammed Sale

בעל התפקיד המרכזי באירועי היממה האחרונה היה דווקא זה שלא השתתף במחזה. ואי השתתפותו זו היא הבשורה המשמעותית ביותר היוצאת מהסבב הזה. מדובר כמובן בחמאס, ארגון הטרור השולט ברצועת עזה, ואחראי לחייהם של מליון ושמונה מאות אלף תושביה.

הנהגת חמאס קיבלה כנראה הכרעה אסטרטגית, ללכת לקראת הסדרה עם ישראל, שמשמעה הפסקה או השעיה של המאבק המזויין תמורת הקלות כלכליות, הסרה חלקית של הסגר מהצד הישראלי וקידומם של פרוייקטים שונים ובהם התפלה, תחנת כוח חדשה, בית חולים ועוד.

זו הסיבה לכך שחמאס נשאר מחוץ לירי, לבד מאמירה אחת של אחד מדובריו שהזהיר כי חמאס לא יוכל לעמוד מנגד אם ימשכו התקיפות. חבר הקבינט השר אריה דרעי פירש אמירה זו דווקא ההיפך. לדבריו היא מעידה יותר מכל על כך שחמאס מתחנן ממש שישראל תביא לסיום הירי ותימנע הידרדרות מחודשת של המצב. אולי, אבל האמירה הזו נותרה התייחסות כמעט יחידה של חמאס לאירועים.

ההוכחה הגדולה ביותר להחלטה האסטרטגית הזו של חמאס היא הישארותו מחוץ ללחימה לאחר חיסולו של בכיר הג'יהאד האסלמי בהאא אל עטא. לאחר האירוע אז הג'יהאד ומנהיגו זיאד א-נחלה תקפו את חמאס על כך שוויתר על ההתנגדות תמורת חופן דולרים מקטאר. הביקורת הזו לא שינתה את המדיניות החדשה של חמאס.

ולמה חמאס לא מונע מהג'יהאד האסלמי לירות אל ישראל, אם הוא כל-כך רוצה לשמור על השקט? ראשית כי הטלת מרות כזו משמעה עימות ישיר עם ארגון שותף ורב כוח המונה כמה אלפי לוחמים מאומנים. חמאס והנהגתו עדיין לא מוכנים לעימות מסוג זה ולכן הם מאפשרים לג'יהאד להוציא קיטור כאשר הוא נפגע מישראל, אך שמים לו סייגים.

סייג אחד כזה הוא טווח הרקטות, הירי ביממה האחרונה לא עבר את טווח חמישה עשר הקילומטרים מגבול הרצועה. שדרות אשקלון והעוטף כן, אשדוד ובאר שבע לא. בנוסף, חמאס משתמש בג'יהאד האיסלמי ללחוץ על ישראל להשיג עוד מדרישותיו, בעיקר בתקופות לחוצות במיוחד כמו לפני בחירות.

סיבה עקיפה שלישית, בשל ירי הרקטות ישראל עושה עבור חמאס את המאבק מול הג'יהאד, מחסלת את מנהיגיו ופוגעת בבסיסיו ובמאגר הרקטות שלו. ספק אם מישהו בחמאס הזיל דמעה בעקבות חיסולו של בהאא אל עטא.

סיבה חשובה לרצון חמאס לקדם את ההסדרה היא הלך הרוחות ברחוב העזתי. עזה רוצה לחיות, ובשנה שנתיים האחרונות הלכה וגברה הביקורת על חמאס האמור לספק את צרכי האוכלוסיה. הפגנות ומחאות אמנם דוכאו בכוח, אך הרשתות החברתיות העידו כי לציבור נמאס וכי הוא משווע לפתרונות לבעיות הקשות ברצועה, אבטלה של עשרות אחוזים, היעדר מי שתייה, אספקת חשמל חלקית ביותר, מערכת בריאות קורסת ועוד.

ישראל מציעה פתרונות בקצב עולה, כלומר ראשית מחוות קטנות כמו הגדלת מרחב הדיג, גידול במספר ההיתרים לכניסת סוחרים לישראל, היתר להכנסת הכסף מקטאר, שאגב בניגוד לסיסמאות לא מגיע לארגון חמאס אלא למשפחות נזקקות שאושרו על ידי ישראל.

ההמשך הוא ההיתר לבניית בית החולים סמוך למעבר ארז, התחלת בניית מתקן השבת מי הביוב להשקיה חקלאית ובהמשך התכניות הגדולות יותר של בניית תחנת הכוח ומתקן ההתפלה, העברת קו חשמל נוסף מישראל ועוד.

על הג'יהאד האיסלמי מנגד לא מוטלת האחריות לדאוג לאזרחים, והאידאולוגיה הקיצונית שלו מחייבת אותו להראות כי הוא זה שנושא את נס ההתנגדות הפלסטינית לישראל. הוא פגוע מחיסול בהאא אל עטא, לא משתתף ברווחים הנובעים מההסדרה מול ישראל ובעורפו נושפת איראן המדרבנת אותו לחמם את הגזרה מול ישראל. כך קרה גם השבוע. לפי גורמים מדיניים וביטחוניים, לאחר שבוע שבו עמד חמאס בתנאי של אי הפרחת בלוני הנפץ, אמורים היו להיכנס לתוקף כמה וכמה צעדים ומחוות כלכליות.

לפי אותם מקורות, איראן היא זו שדחפה את הג'יהאד לפעולה. זה החל בניסיון צליפה אל חיילי צה"ל בסוף השבוע וביום ראשון, הנחת המטענים על גדר המערכת שסוכלה על ידי צה"ל ושני המחבלים שהניחו את המטענים, חוסלו.

בג'יהאד ניתלו בתמונות הקשות לצפייה של גופת אחד המחבלים תלויה על כף הטרקטור הצה"לי, כעילה לנקמה ולירי הרקטות. המטרה שאליה כיוונה איראן. אבל הלחץ מהעבר השני של מצרים, חמאס, האו"ם ועוד גורמים הביא לסיומו של הסבב הזה אמש בחצות.

ומה הלאה? אין שום ערובה לכך שהירי לא יתחדש. הג'יהאד וגם חמאס הם עדיין ארגוני טרור שמטרתם מאבק בישראל בכל דרך. ישראל השכילה לבודד את הג'יהאד מחמאס, ובאמצעות המחוות וההצעות הכלכליות להביא לשקט יחסי, אבל בשורה התחתונה, כל הפתרונות זמניים, ומתישהו תיאלץ ישראל להביא להפלת שלטון חמאס ברצועה. ואולי למבצע מסוג זה, התכוונו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון בנט בדבריהם בימים האחרונים.

בנט אגב מקבל מחמאות מבכירים בצה"ל ובמערכת הביטחון על מעורבותו במהלכים האחרונים. "בנט נכנס מהר לעניינים, ישב ללמוד את החומר, שואל שאלות קשות ומקשיב לגנרלים. השיתוף בינו לבין הרמטכ"ל כוכבי מוצלח, ובאופן מפתיע אולי, גם יחסי העבודה בינו לבין ראש הממשלה תקינים למדי". דברי אחד מהבכירים המעורים בנעשה בצמרת הביטחונית.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד