גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

ניסויים קליניים לפיתוח חיסון לנגיף הקורונה יתחילו בארה"ב בעוד 6 שבועות

(עדכונים שוטפים) - סין דיווחה שמתו עוד 71 אנשים כתוצאה מהנגיף, מה שמעלה את מספר המתים ל-2,703 ● נדבקים ראשונים בשוויץ ואוסטריה; מספר המתים מהנגיף באיטליה עלה ל-7 ● שרת הבינוי שאשא-ביטון מקימה צוות מיוחד שיבחן תרחישים אפשריים העלולים להשפיע על ענף הבנייה

בדיקות לנדבק קורונה / צילום: Gao Xiang/Xinhua, AP
בדיקות לנדבק קורונה / צילום: Gao Xiang/Xinhua, AP

22:50

 הניסויים בבני אדם לחיסון פוטנציאלי לנגיף הקורונה יחלו בעוד שישה שבועות, כך הודיע הלילה משרד הבריאות האמריקאי.

"אנחנו לכל הפחות עומדים בלוחות הזמנים ואולי אפילו קצת מתקדמים", אמר ד"ר אנתוני פאוסי, ראש המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות מדבקות בארה"ב. "בתקווה שלא יהיו תקלות נוספות", הוסיף ראש המכון במסיבת עיתונאים.

ביום שני האחרון הבית הלבן ביקש 1.25 מיליארד דולר מהקונגרס האמריקאי כדי לפתח חיסון ותרופות על מנת לטפל בהתפרצות וירוס הקורונה. מכוני הבריאות הלאומים בארה"ב עובדים עם חברת הביוטק מודרנה כדי לפתח חיסון מתוך הנגיף הנוכחי.

נזכיר כי בארה"ב ישנם 53 מקרי הידבקות מדווחים כרגע, מרביתם מנוסעים ששהו על סיפון הדיאמונד פרינסס, הספינה שהייתה בהסגר מחוץ לחופי יפן. רק שני מקרים הם של הידבקות במגע.

20:30

נגיף הקורונה התגלה אצל גבר בן 70 בקנטון טיקונו בשווייץ, שגובל באיטליה. רשויות הבריאות בשווייץ אימתו את ההודעה על הגילוי של מקרה קורונה ראשון במדינה.

"הנדבק ביקר באיטליה לפני כעשרה ימים והשתתף באירוע סמוך למילאנו", כך נמסר ממשרד הבריאות השווייצרי. עוד נאמר כי עדיין לא ברור באיזה אירוע נדבק אותו גבר. הרשויות עסוקות בלאתר את האנשים שהיו במגע עם הנדבק על מנת להכניסם להסגר של 14 ימים.

התפרצות הקורונה הגדולה ביותר באירופה עודנה נמצאת באיטליה, שם מדווח כר על יותר מ-280 מקרים של הידבקות ואף שבעה מקרי מוות. הנגיף החל להתפשט במדינה היום מצפון המדינה.

משרד הבריאות השווייצרי הוסיף כי 70 בדיקות קורונה יערכו בשעות הקרובות בטיקונו, אך גם בקנטוני ברן ובאזל. אלו כל האמצעים בהם ממשלת שווייץ תנקוט לעתה על מנת להשתלט על האיום, אלא אם יתגבר משמעותי.

נזכיר כי נגיף הקורונה כבר גבה את חייהם של יותר מ-2,700 בני אדם, רובם מסין, והתפשט לכ-30 מדינות. מספר מקרי ההידבקות המדווח עלה היום ל-80,147.

גם אוסטריה דיווחה היום על מקרי הידבקות ראשונים בנגיף במדינה.

לעוד מידע בנושא, האזינו לפודקאסט

20:10

המסעות של תלמידי התיכן לפולין יבוטלו לכל סבב החורף הנוכחי. משרד החינוך מודיע כי "בעקבות הערכת מצב שהתקיימה עם הגורמים המקצועיים הרלוונטיים במל"ל, הוחלט לבטל את כל המסעות לפולין שצפויים היו לצאת בסבב חורף הנוכחי. סבב זה מסתיים בסוף מרץ 2020. הודעה זו מצטרפת להחלטה על ביטול המשלחות מהתאריכים 3.2.2020 עד 4.3.2020. לנוכח זאת, ייבחן המשרד מתן מענים למועדים חלופיים, ובכלל זה לתלמידי י"ב, זאת בהתאם לאילוצים".

17:20

בעקבות נגיף הקורונה, שרת הבינוי והשיכון, ד"ר יפעת שאשא-ביטון, הורתה להקים צוות מיוחד שיקיים הערכות מצב שבועיות בנושא. הצוות יבחן תרחישים אפשריים העלולים להשפיע על ענף הבנייה, החל מניעת כניסה של פועלים וכלה ביבוא חומרי בנייה לארץ. מסקנות הצוות ידווחו באופן שותף למל"ל.

14:15

איראן מדווחת על 15 מתים כתוצאה מנגיף הקורונה, ועל עלייה במספר הנדבקים, העומד כעת על כ-90. במדינה קיימים דיווחים סותרים לגבי מספר המתים והנדבקים, כאשר חבר פרלמנט בעיר קום טוען כי בני אדם רבים יותר איבדו את חייהם בשל המחלה, מה שמעלה שאלות בנוגע לשקיפות ממשלת איראן באשר להיקף ההתפרצות. לאור הביקורת אמר אמש סגן שר הבריאות של איראן שייתפטר אם מספר המתים מקורונה גבוה מזה שדווח על-ידי משרדו.

קיימים דיווחים נוספים לפיהם סגן שר הבריאות של איראן נמצא חיובי בבדיקת נשיאת הנגיף. איראן נאבקת עם אחת ההתפרצויות הקשות ביותר מחוץ לסין. לפי שעה, המדינה מעכבת את הצעת ארגון הבריאות העולמי לסיוע. איחד האמירויות הערביות אסר היום גם הוא על טיסות לאיראן וממנה בשל חשש ל"יבוא" הנגיף לשטחו.

עוד לפי הדיווחים, נשיא איראן חאסן רוחאני אמר היום כי חיי היום-יום חוזרים לשגרה, וכי הוועדה הלאומית תודיע על כל צעדים למלחמה בנגיף ותמנע התקהלויות ציבוריות מיותרות. רוחאני האשים את אויבי איראן בניסיון לעצור את החיים במדינה, ואמר: "זו אחת ממזימות האויב ליצור פאניקה לסגירת החברה שלנו. כולנו צריכים לעבוד, להמשיך בפעילות שלנו, להיזהר ולהביא את החולים לבית החולים". 

13:50

אניית משא של MSC ועליה כ-4,000 מכולות מתעכבת בכניסה לישראל. לפי התאחדות התעשיינים, "החל מאתמול נמנעת כניסת ספינת מכולות שהגיעה לנמל אשדוד מצרפת. הספינה, Lausanne MSC מובילה, בין היתר, חומרי הדברה, תרופות ומזון. ככל הידוע, הסיבה למניעת כניסתה לנמל היא שיש על סיפונה אדם שהגיע לאחרונה מדרום קוריאה.

"ההחלטה התקבלה מבלי שהימאי נבדק על ידי צוותים רפואיים. אוניית המטען נדרשה להיכנס להסגר למרות שאנשי הצוות לא צפויים להיכנס לישראל, ולמרות שמדינות אחרות לא הטילו כל הגבלה על סחר החוץ הימי". ההתאחדות הוסיפה כי היא "פועלת בעניין מול משרדי הבריאות, הכלכלה והתחבורה".

א' יבואן של שמנים לרכב מגרמניה סיפר ל"גלובס" כי משלוח שהזמין ונמצא על סיפון האוניה יצא מגרמניה לפני כשבועיים, והיה אמור להגיע ב-24 בפברואר. "קיבלתי הודעת דחייה ל-26 לפברואר, ואתמול עודכנתי שבגלל שיש איש צוות מדרום קוריאה על האנייה, היא תתעכב עד שיחלפו 14 ימים מיום עלייתו של העובד לאונייה.

"אני מעריך שעל האנייה יש סחורה בשווי של 100-120 מיליון אירו. לי כיבואן נגרם נזק היות שמדובר במוצרים שאזלו מהמדפים ואצטרך לספק הסבר לחנויות שממתינות למוצרים. לתחושתי מדובר בהחלטה שרירותית שהתקבלה מבלי לבדוק לעומק היכן עלה לאוניה אותו ימאי ובאילו תנאים הוא נמצא שם מול אנשי הצוות האחרים".

ב-MSC מטען אישרו את הדברים ומסרו כי האוניה צפויה להיכנס לישראל ביום שני ה-2.3 וכי העיכוב נובע מהנחיות של משרד הבריאות ביחס לאותו ימאי.

13:35

מסתמן: תערוכת התיירות הגדולה בעולם, ה-ITB, לא תבוטל. אחרי פרסומים כי מארגני תערוכת התיירות הגדולה הנערכת מדי שנה בברלין שקלו לבטל את קיומה במסגרת גל ביטולי הכנסים הבינלאומיים בעקבות וירוס הקורונה - מארגני היריד מפרסמים כי הכנס יתקיים כמתוכנן.

ברשימת הכנסים הבינלאומיים שכבר בוטלו: ה-MWC - כנס הסלולר הגדול שתוכנן היה להתקיים בברצלונה, כנס האופטיקה MIDO שתוכנן היה להתקיים במילאנו ואפילו פסטיבל המסיכות בוונציה.

מארגני תערוכת התיירות פרסמו כי "כנס ITB ברלין 2020 יתקיים כמתוכנן ב-4-8 במרץ". המארגנים מרגיעים כי הם עובדים בצמוד לרשויות הרפואה בגרמניה, וכי הסיכון להידבקות בווירוס הקורונה בגרמניה נותר ברמת סיכון נמוכה. עוד הם מזכירים כי אין איסור כניסה של אזרחים מסין או ממדינות אסיה אחרות ושל אזרחים מאיטליה לגרמניה.

במקרה שרגון הבריאות באיחוד האירופי יגדיר פרופיל של אזרחים שנמצאים בסיכון - ייבדק מולם האם שהו בקרבת חולים שאובחנו בווירוס הקורונה. "כדי להגן על המציגים ועל המבקרים בתערוכה נפזר עוד אמצעי חיטוי וניקוי ברחבי חלל התערוכה".

תערוכת ITB נחשבת לגדולה ביותר בענף התיירות ומושכת כ-114 אלף מבקרים וכ-10,000 מציגים מ-180 מדינות. ביטול התערוכה הזו, כמו שאר התערוכות והכנסים שכבר בוטלו, משמעו הפסד כספי לא מבוטל לענף התיירות והתעופה, שמתמודד עם משבר הקורונה בימים אלה עם ביטולי טיסות ליעדים במזרח הרחוק וכעת גם לאיטליה.

12:40

כחלק מהשלכות ההתפרצות באיטליה, הושם היום מלון שלם בטנריף בהסגר. במלון כאלף אורחים, ואחד מהם הוא רופא איטלקי ששהה במוקד ההתפרצות בלומברדיה ואובחן כחולה בקורונה. זוהי עונת חופשות באיטליה, ורבים נסעו לדרום אירופה כדי להתחמק מהחורף. טנריף שבאיים הקנריים היא יעד פופולרי. לפי התקשורת הספרדית, האורחים הונחו להישאר בחדרים בזמן שנעשות בדיקות נשאות לנגיף. אחד מהאורחים פירסם צילום של הודעה מודפסת שנתלתה על דלתו, שבה נכתב: "אנחנו מצטערים להודיע לכם שמסיבות בריאותיות, המלון נמצא בהסגר. עד לקבלת אישור, עליכם להישאר בחדריכם". המשטרה הספרדית מונעת מאורחים לעזוב את המלון, ששמו H10 Costa Adeje Palace Hotel.

11:25

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס אומרת כי הוועדה נערכת להקמת 12-15 קלפיות מיוחדות באוהלים למבודדי הקורונה, קלפיות שיאויישו ככל הנראה על ידי מתנדבים של מגן דוד אדום. במהלך דיון ועדת הכספים, שעסק בתקציב ועדת הבחירות המרכזית לבחירות לכנסת ה-23 ולשנת 2020, ביקש יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הבהרות לעניין היערכות ועדת הבחירות להצבעת אזרחים על רקע נגיף הקורונה. בתשובה, הציגה עדס את ההערכות הוועדה כדי לאפשר לאנשים השוהים בבידוד להצביע בבחירות: "לפני יומיים ניתן צו מנכ"ל משרד הבריאות, הקובע שכל מי שבבידוד ואין לו תסמינים, יוכל לצאת להצבעה, בהתאם להנחיות - לצאת עם מסכה, לא בתחבורה ציבורית ועוד".

אורלי עדס / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

היא הסבירה את הקשיים בהקמה של קלפיות כאלה: "אנחנו מנסים לייצר מהלך של 12 עד 15 קלפיות ייעודיות שאנחנו מקימים ברחבי הארץ לצורך כך. המספרים משתנים מידי יום, אנשים נכנסים ויוצאים מבידוד, ואנחנו עוקבים אחרי זה. אנחנו רוצים לעשות זאת בערים מרכזיות, זה יהיה באוהלים, אנחנו מייצרים מפרט לאוהל מיוחד, עם הפרדה בין חברי ועדת הקלפי למצביעים. מנכ"ל מד"א מתגייס לכך, הוא מגייס לנו עובדים מקרב מד"א, אף אחד אחר לא מוכן לעבוד שם. המבודדים יכנסו עם אמצעים וכפפות ומסכות, יהיו אמצעי מיגון לסדרנים. אני מאוד מקווה שלא נגיע לעלויות כבדות, ושנוכל לצמצם בדברים אחרים, כדי שלא נצטרך תקציב נוסף".

בתוך כך, חברת התעופה קוריאן אייר מודיעה על ביטול הטיסות לישראל ומישראל. החברה שהפעילה 4 טיסות שבועיות בקו תל אביב-סיאול הפסיקה לטוס ב-22 לפברואר והיא צפויה בשלב זה לחדש את טיסותיה ב-28 למרץ. החברה מודיעה לנוסעים שרכשו כרטיסים למועד שבו הטיסות לא יתקיימו לפנות לסוכנים מהם הם רכשו את הכרטיסים. דרום קוריאה נכללת ברשימת המדינות של משרד הבריאות שמהן נאסרה כניסת תושבים זרים כאשר ישראלים ששבים ממנה נדרשים לבידוד ביתי של 14 ימים. בדרום קוריאה חל זינוק במספר המאובחנים כחולי קורונה לרבות חולים שהיו בישראל לפני שאובחנו במסגרת טיולים מאורגנים. תיירים דרום קוריאנים, שנדרשו להיכנס לבידוד, מוטסים לסיאול בימים האחרונים באמצעות טיסות חכורות במימון המדינה - ממוצאי שבת ועד היום יצאו מישראל כ-1,500 דרום קוריאנים. ברשות ההגירה והאוכלוסין מעדכנים כי עדיין נותרו בישראל 134 תיירים מסין, 221 מדרום קוריאה, 180 תיירים מיפן, 34 תיירים מתאילנד ו-32 תיירים מסינגפור.

9:30

סצינות של פאניקה, אגירת מזון ומדפים ריקים נרשמו אתמול בסופרמרקטים בצפון איטליה, שמתמודדת עם התפרצות נגיף הקורונה המשמעותית ביותר באירופה. שירותי הזמנת המצרכים, כמו אמזון למשל, השעו את פעילותם, כלי התקשורת הראו תמונות של מרכולים ריקים לגמרי ולא ניתן להשיג יותר מסכות ומוצרי חיטוי, לפי הדיווחים. רכבות מהירות רבות עוכבו אתמול בצפון המדינה במשך שעות בזמן שהרשויות חיטאו תחנות שלמות, מחשש להפצת המחלה. הממשלה ברומא קראה "לא להיתפס לבהלה".

נכון לבוקר יום שני, מספר הנדבקים באיטליה הגיע ל-229 בני אדם, ושבעה איטלקים מתו כתוצאה מהנגיף. לפי הדיווחים, כמעט כל הקורבנות סבלו ממחלות רקע. כ-25 בני אדם מאושפזים בטיפול נמרץ. יותר מ-50,000 בני אדם נמצאים בבידוד בכמה אזורים בצפון המדינה, ובין צעדי החירום נכללים גם סגירת אוניברסיטאות, בתי ספר וביטול אירועים ציבוריים בשטחים נרחבים הרבה יותר. הנהלת ליגת הכדורגל הראשונה של איטליה ביקשה לקיים משחקים ללא קהל, כדי לאפשר את המשך קיומה של הליגה העונה.

בינתיים, מקרים ראשונים של מי שביקרו בלומברדיה - מוקד ההתפרצות - וככל הנראה נדבקו שם, החלו להירשם באירופה. ביניהם, גבר שביקר באזור ונסע לאזור דרום-טירול שבאיטליה אובחן כנושא את הנגיף, וגם ספרדי שביקר באזור וחזר בינתיים לספרד. כל מקרה דורש בידוד של האנשים אתם היו החולים במגע מאז שובם.

ההסגר וצעדי החירום משפיעים לאט-לאט גם על הכלכלה האיטלקית - השלישית בגודלה באיחוד האירופי. חברת "ג'ורג'יו ארמני" סגרה את כל מפעליה בצפון איטליה לשבוע, כל החברות והבנקים הפועלים באזורים הנגועים הורו לעובדיהם לעבוד מהבית, וגם חברות בינלאומיות עם מטה במילאנו - ביניהן חברות ביטוח ובנקים - הורו לעובדיהן לעבוד מהבית, אם ניתן. אנליסטים העריכו כי המשבר ישפיע שלילית על הכלכלה האיטלקית לאורך כל השנה, עם צניחה של עד 1% ברבעון הראשון ו-0.3% ברבעון הרביעי, מה שיכול להציב אותה באופן רשמי במסלול למיתון.

בינתיים, נרשמו גם חילופי האשמות סביב אי-בידודו של "חולה מספר 1", גבר בן 38 הנמצא במצב קריטי שאושפז בתחילה בבית חולים בעיירה קודוניה. הוא אחראי להדבקת לפחות 51 בני אדם, מסרו הרשויות. ראש הממשלה ג'וזפה קונטה אמר כי "בית החולים לא מילא אחרי ההנחיות (בנוגע לבידוד)" וכי לא יהסס להתערב בניהול המשבר על ידי ראשי המחוזות.

כלי התקשורת במדינה גם דיווחו על הצעדים בהם נקטו כמה מדינות - ביניהן יוון, קרואטיה ואירלנד - כדי למנוע מתיירים איטלקים מהמחוזות הנגועים לבקר בהן. "מצאנו את עצמנו לפתע מהצד השני של המחסום", כתב העיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה", שדיווח כי כמה מדינות השעו טיולי בית ספר לאיטליה, ועל המקרה אתמול בו תיירים צפון איטלקים לא הורשו לרדת ממטוס איטלקי לאדמת מאוריציוס, ונאלצו לטוס חזרה.

9:10

ארגון הבריאות העולמי הודיע אתמול (ב') שעדיין לא ברור אם אפשר לעצור את התפשטות נגיף הקורונה החדש. עם זאת, הארגון קבע שהנגיף עדיין אינו גורם למגיפה, וכי התפשטותו בסין הגיעה לשיאה, ומספר ההידבקויות החדשות שם בירידה. מגפה (פנדמה) היא העברה מאסיבית של נגיף אל יבשות רבות, לפי הגדרת הארגון. "אנחנו מעודדים על ידי הירידה הנמשכת במספר המקרים בסין", אמר ד"ר טדרוס אנהנום גבריסוס, מנכ"ל הארגון, במסיבת עיתונאים. "המסר העיקרי שצריך לתת תקווה, אומץ וביטחון לכל המדינות הוא שאפשר להכיל את הנגיף".

צוות של מומחים בינלאומיים בהובלת ארגון הבריאות, ששהה בסין בשבוע האחרון, הגיעה למסקנה שההתפשטות שם הגיע לשיאה בין 23 בינואר ו-2 בפברואר, ויורדת מאז בהתמדה, אמר ד"ר טדרוס. לדוגמה, סין דיווחה על 2,590 מקרים חדשים ב-2 בפברואר, ו-460 מקרים חדשים ב-24 בפברואר. הצוות מצא ש"האמצעים שננקטים בסין מנעו מספר משמעותי של מקרים", לדבריו. הוא לא פירט באלו אמצעים מדובר.

אבל ד"ר טדרוס הגדיר את ההתפרצויות שתועדו בימים האחרונים באיטליה, איראן ודרום קוריאה "מדאיגות מאד". כמה מומחים למחלות מדבקות אומרים שלהערכתם יהיה עת בלתי אפשרי לעצור את נגיף הקורונה מהתפשטות רחבה יותר בעולם. ארגון הבריאות העולמי אמר שזה עדיין לא ברור.

"יש עדיין אפשרות שנוכל להכיל את הנגיף ולהפריע להעברתו", אמר מייקל ראיין, האחראי על יחידות החרום של ארגון הבריאות, במסיבת העיתונאים. "אבל נגיף ייכנס אולי לדפוס של העברה אנדמית, דפוס עונתי, או שיאיץ למגפה עולמית מלאה. בשלב זה אי אפשר לומר איזה תרחיש עומד לקרות".

ארגון הבריאות, WHO, מבסס את הערכותיו אם מחלה הופכת למגפה על ההתרחבות הגיאוגרפית, חומרת המחלה והאפקט שלה על החברה, אמר ד"ר טדרוס. "נכון לעכשיו אנחנו לא רואים התפשטות לא מבוקרת של הנגיף, ואנחנו לא עדים למחלה חמורה בקנה מידה גדול או למוות נרחב", הוא אמר.

8:50

ממשל טראמפ מבקש מהקונגרס האמריקאי הקצבת חירום בסך 1.8 מיליארד דולר למאבק בנגיף הקורונה. בבקשת הממשל שני רכיבים: הקצבה חדשה בסך 1.25 מיליארד דולר, והרשאה להשתמש ב-535 מיליון דולר בתקציב הנוכחי של משרד הבריאות שיועדו בעבר למטרות אחרות, בעיקר למאבק באבולה.

הצירים הדמוקרטים בבית-הנבחרים הודיעו, שהסכום המבוקש קטן מדי ולא יענה על הצרכים הדחופים שמסתמנים כבר עתה. הם מאותתים שלא יהססו להצית מאבק עם הממשל כדי להגדיל את תקציב המאבק בקורונה.

לדברי המשרד למינהל ותקציבים בבית הלבן, יותר ממיליארד דולר יכוונו לפיתוח חיסון למחלה. שאר הכסף יוקדש לבדיקות מעבדה, להוצאות שכרוכות בבידוד חולים ולאגירת ציוד להגנה על עובדים רפואיים, כמו מסכות וברדסי מגן.

08:30

נכון לשעה זאת, ישנם כ-80 אלף מקרי קורונה ברחבי העולם, מספר המתים מהנגיף עלה ל-2,703 ומספר המחלימים עומד על 27,703. הרשויות בסין דיווחו שאמש מתו עוד 71 אנשים ונתגלו כ-500 מקרים חדשים של נדבקים. הרשויות בהונג קונג השביתו את הלימודים עד לאמצע אפריל לכל הפחות. 

פעילים בארגון למען בעלי חיים בסין טוענים כי כחלק ממדיניות הממשלה, הרשויות הורגות חיות בית - מחשש שיפיצו את נגיף הקורונה. לדברי הפעילים, פקידים במחוז סצ'ואן מתדפקים על דלתות האזרחים, ודורשים מהם למסור להם את חיות המחמד שלהם. במספר אזורים בסין, ביניהם חוביי, בייג'ין, טיינג'ין, שאנדונג ושנחאי, נאסר על התושבים להוציא את חיות המחמד מביתם, ואם בעלי החיים נמצאו בחוץ הם הומתו באופן מיידי. גורמים רשמיים הכחישו את הטענות.

גם חיות הבר משלמות את המחיר: יותר מ-100 בעל חיים מצאו את מותם לאחר שהורעלו מריסוס חומרי חיטוי. בתקשורת הסינית נמסר כי כ-5,300 ריינג'רים יישלחו לפקח על חיות הבר בשטחי הטבע של העיר צ'ונגצ'ינג וילוו על ידי 200 "מפקחים במשרה מלאה", אם כי לא ברור מה בדיוק יעשו.

עוד כתבות

אומודה 9 פלאג־אין / צילום:  יח''צ

הקרוסאובר שמציג כוח סוס מפלצתי בפחות מ-250 אלף שקל

אומודה 9 פלאג־אין, הקרוס־אובר הגדול של אומודה, מציג עיצוב חיצוני מלוטש אם כי לא לגמרי מקורי, לצד תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב ● הביצועים חזקים והטווח החשמלי מכובד, אבל בפלח ממתינים הרבה מתחרים קשוחים - חלקם מבית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מח”ש עוברת לשר המשפטים: מה קובע החוק החדש ומה הסיכוי שייפסל?

ברוב של 43 תומכים מול 39 מתנגדים הכנסת אישרה הלילה את החוק להעברת מח”ש מהפרקליטות למשרד המשפטים, והתנועה לאיכות השלטון כבר עתרה נגד המהלך ● מה קובע החוק, מהם החששות שמעלים מתנגדיו, ומה הסיכוי שבג”ץ יתערב? ● גלובס עושה סדר

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

מרוץ ה-AI גובה מחיר: מניית אורקל צונחת למרות דוחות חזקים

ענקית התוכנה והענן הציגה רבעון רביעי פיסקלי חזק בזכות זינוק של 93% בתשתיות הענן וצבר הזמנות פנומנלי של 638 מיליארד דולר • אלא שתוכניות גיוס הון וחוב מסיביות, תזרים מזומנים שלילי והחמרת המצב הגיאופוליטי, שולחות את המניה לירידה חדה בוול סטריט

מאיר דוידי / איור: גיל ג'יבלי

לאחר הרשעה בפלילים והסתבכות בחובות: יזם הנדל"ן שמנסה לגייס אג"ח

מאיר דוידי (לשעבר דוד), פועל לגייס 150 מיליון שקל עבור חברת הנדל"ן ניצנים ● בעבר הורשע בשורה של עבירות חמורות בקשר לעסקיו בבורסה ● מי שביקש להכריז על עצמו בעבר כפושט רגל, ערב כיום לחובות החברה בסכום של 232 מיליון שקל ● מניצנים נמסר: מדובר באירועים שהתרחשו לפני 34 שנה, ולחברה אין כל קשר לאותם אירועים היסטוריים"

SIRI AI / צילום: Reuters

המהפך של סירי הוא מבחן ה-AI של אפל

בכנס המפתחים הציגה אפל את הארכיטקטורה החדשה של סירי, המבוססת על הבנת הקשר אישי וביצוע פעולות מורכבות חוצות אפליקציות ● לא מדובר רק בשיפור חוויית המשתמש, אלא במהלך אסטרטגי שנועד לקבע את מעמדה של החברה מול גוגל ומיקרוסופט בעידן הסוכנים החכמים

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

שברה את כל השיאים: SpaceX גייסה 75 מיליארד דולר לפי שווי של 1.77 טריליון דולר

היתה זו ההנפקה הראשונית הגדולה ביותר אי פעם ● בלאקרוק הזמינה מניות בהיקף של כ-5 מיליארד דולר, מנהלי נכסים גדולים נוספים הגישו בקשות דומות ● האם לקנות? מחקר מצא שרוב ההנפקות יורדות בשלב מסויים מתחת למחיר של יום המסחר הראשון ● בפולימרקט צופים שתסיים את יום המסחר הראשון בעלייה חדה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מראלי גלובלי והנפקת המאה ועד להתפתחות מול איראן. מה צפוי בת״א? 5 דברים שכדאי לדעת

בורסת ת"א צפוייה להיפתח הבוקר בעליות, על רקע הכרזת טראמפ על הפסקת התקיפות על איראן ● בוול סטריט נרשמו אתמול עליות חדות, מחירי הנפט נפלו ● המניות הדואליות חזורות בפערים חיוביים, קמטק ואלביט יזנקו ● היום יוצאת לדרך ההנפקה הגדולה בהיסטוריה, מה צופים ההימורים בפולימרקט? ● וגם: בכמה יעשיר המונדיאל את כלכלת העולם ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

איציק שנידובסקי, מנכ''ל אנליסט / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שניצל זינוק של 540% כדי למכור מניות

איציק שנידובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אנליסט, מכר היום בעסקה מחוץ לבורסה מניות בהיקף 8 מיליון שקל ● הוא מכר מניות בסכום כולל של 13 מיליון שקל בשנה האחרונה וממשיך להחזיק במניות בשווי של 16 מיליון שקל

חרדים מפרי סדר חוסמים כבישים / צילום: דוברות המשטרה.

לאחר כשעתיים של חסימות בשל הפגנות חרדים: הכבישים נפתחו לתנועה

עימותים והפגנות ברחבי הארץ התקיימו היום והעורקים הראשיים של מדינת ישראל נחסמו • ‏המשטרה קראה לציבור להשתמש בתחבורה ציבורית, אבל המפגינים נגד הגיוס חסמו גם את תנועת הרכבות • גורם בפלג הירושלמי לחדשות 12: "החסימות הכבדות שתראו היום הן רק פרומיל קטן ממה שמתוכנן" • במקביל, אייל גולן, עומר אדם ובן צור יקיימו הופעות בשלושה מוקדים בגוש דן, אליהם צפויים להגיע כ-80 אלף איש

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

הביטוח הלאומי נדיב מדי? תלוי על מה בוחרים להסתכל

קל לחשוב שהמשבר בביטוח הלאומי נובע מהתנהלות פזרנית מדי של המוסד, אבל האם זו תוצאה טבעית של כל ביטוח לאומי באשר הוא? ● השוואה בינלאומית מגלה: הגוף הישראלי נותן גם בצמצום וגם בהרחבה ביחס לעולם ● המשרוקית של גלובס

האיצטדיון בדאלאס, ארה''ב / צילום: Reuters, Takuya Matsumoto

זינוק חד במחירי הכרטיסים: ברוכים הבאים למונדיאל הרווחי בהיסטוריה

מונדיאל 2026 צפוי להניב לארגון האם פיפ"א רווחי ענק ● עיקר ההכנסות יגיעו משידורי טלוויזיה ומכירת כרטיסים למשחקים, שאף הם זינקו פי 5 מהמחירים בקטאר ● מעל הרווחים הגבוהים מתנוססת שאלה אחת – לאן ילך הכסף? ● וגם: אנליסטים מעריכים שהערים המארחות דווקא יפסידו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה בעליות חדות בהובלת המניות הבטחוניות

מדד ת"א 35 זינק ב-1.5%, ת"א 90 ב-2% ● המסחר התנהל בצל החלפת מהלומות לילית בין ארה"ב ואיראן והעליות בוול סטריט ● נורסטאר זינקה על רקע כוונתה למכור את מרבית החזקותיה בחברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי ולרדת משליטה ● מניית מגה אור התאוששה

אוניברסיטת בר-אילן / צילום: אוניברסיטת בר-אילן

החוג המיתולוגי לתרגום בבר־אילן נסגר. מהם המקצועות הבאים שעל כוונת ה־AI?

סגירת חוג הדגל בבר-אילן היא רק סנונית ראשונה בגל ה"מקצועות המתים" שצפויה לחולל הבינה המלאכותית ● מומחים מנתחים האם מדובר ב"מוות" של המקצוע או בהולדה מחדש של מומחיות מסוג אחר ● האם זה סופו של עידן המתרגם האנושי?

נודי בחמאת סחוג ועגבניות / צילום: יעל יצחקי

הרבה יותר מג'חנון ומרק רגל: "דיוואן" נותנת במה למטבח תימני עדכני, מסקרן ועם טוויסט

המטבח התימני העדני רווי ההשפעות כמעט לא זוכה לייצוג במסעדנות המקומית הגבוהה. המקום החדש בפרדס חנה עושה כבוד למסורת

הריסות בעיר צור לאחר תקיפת צה''ל החודש / צילום: Reuters, Aziz Taher

בין ישראל לחיזבאללה: לבנון נמצאת על סף מלחמת אזרחים

על ממשלת לבנון מופעל לחץ מצד ארה"ב, ישראל וחלקים נרחבים מהציבור להתעמת עם חיזבאללה ● אך גורמים צבאיים מזהירים: "אנחנו יודעים איך יתחיל ניסיון לפרק את חיזבאללה מנשקו בכוח צבאי, אבל לא כיצד יסתיים"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מהיכן מגיעים עשרות המיליארדים להנפקת הענק של SpaceX

ענקית החלל גייסה לפי שווי של טריליונים, למרות התשקיף שחשף הוצאות עתק והפסדים בשורה התחתונה ● מה המשמעות של השליטה האבסולוטית של מאסק, ואיך תשפיע הכניסה הצפויה של המניה למדדים המובילים על כספי הפנסיה של הציבור? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

עורכי הדין לא אחראים לכישלון העסקי של ענבל אור. הפסיקה, המשמעות והחריג

בית המשפט המחוזי דחה את רוב התביעה בסך 12.7 מיליון שקל שהגישו רוכשים נגד עורכי הדין שליוו את קבוצת הרכישה של יזמית הנדל"ן המורשעת, ענבל אור ● פסק הדין משרטט מחדש את האחריות של עורכי דין בעסקאות נדל"ן: מחובת גילוי הסיכונים ועד החובה להתערב כשמופרות התחייבויות כלפי רוכשים

מורן קיסוס / צילום: פרטי

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P

למורן קיסוס היה "חשוב להתחיל לצבור הון מוקדם", אז היא קראה ספרים, חקרה ואת השבתות בצבא הקדישה ללימוד השוק ● היא לא תשקיע במשהו בגלל באזז ו-FOMO, וגם בעתות משבר המוטו הוא: "לתת לכסף לעשות את שלו" ● ומה היא לומדת מאילון מאסק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש