גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמש שנים אחרי האקזיט בספקטרוניקס: יחיאל ספקטור ינסה להנפיק בת"א חברת פיתוח בתחום גלאי האש שתתחרה בה

חברת טכנולוגיות גילוי אש וגזים שהוקמה לפני כשלוש שנים מבקשת לגייס 17-35 מיליון שקל לפי שווי של כ-170 מיליון שקל "לפני הכסף" ● לקראת ההנפקה שודרגו תנאי השכר של בעל השליטה ויתר בכירי החברה

יחיאל ספקטור / צילום: איל יצהר
יחיאל ספקטור / צילום: איל יצהר

כחמש שנים לאחר שיחיאל ספקטור מכר את יצרנית כיבוי האש הבורסאית, חברת ספקטרוניקס, שהייתה בשליטתו, לידיה של חברת אמרסון האמריקאית בכ-100 מיליון דולר, הוא חוזר כעת לבורסה עם פעילות דומה ומתכנן להתחרות באמרסון ובחברה שמכר לה.

הפעילות האמורה היא חברת "טכנולוגיות גילוי אש וגזים" (F&G DETECTION), מפתחת גלאי להבה, אשר פרסמה טיוטת תשקיף לקראת הנפקת מניות ראשונית (IPO) שהיא מתכננת לבצע, ושבמסגרתה היא מבקשת לגייס סכום שינוע בטווח של 17-35 מיליון שקל, לפי שווי חברה המוערך בכ-170 מיליון שקל "לפני הכסף". את ההנפקה מובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי. 

הנפקתה המתוכננת של F&G מגיעה בתזמון מאתגר, בעיצומה של "סערת הקורונה" שהובילה לירידות שערים משמעותיות בשוקי ההון בעולם ובארץ ולהתגברות התנודתיות במסחר. המשכה מאיים לדחות ואף לבטל כמה הנפקות העומדות על הפרק, בהן אלה של משווקת הירקות והפירות ביכורי שדה ושל חברת התיירות תלמה. יחד עם זאת, עד להנפקתה המתוכננת של F&G, שמועדה נקבע לסוף חודש מרץ, המצב בשווקים עשוי להשתנות לטובה.

F&G היא חברה צעירה, שהוקמה לפני כשלוש שנים על-ידי ספקטור, המכהן כיו"ר החברה ומחזיק בשליטה בה (50%) יחד עם שותפיו המייסדים - בנו עודד ספקטור, המכהן כסמנכ"ל טכנולוגיות, וחתנו, המנכ"ל חביב פרלמן - המחזיקים בחלוקה שווה ביתרת המניות. החברה מעסיקה היום 35 עובדים - 21 מהם בישראל ו-14 בארה"ב.

F&G עוסקת ב"מחקר ופיתוח גלאי אש וגז אופטיים לתעשיות המפיקות, מייצרות ומאחסנות חומרים מסוכנים, דליקים ונפיצים ככלל, ובעיקר לתעשיות הדלק, גז פטרוכימיים וכו'". פעילותה של F&G מתנהלת במבנה של כ-200 מ"ר שהיא שוכרת בקיבוץ ברור חיל, סמוך לעוטף עזה, ובכוונתה לעבור לקראת סוף השנה הנוכחית למבנה גדול יותר בשטח של כ-1,000 מ"ר. לחברה גם שטחי משרדים ומחסן בארה"ב, וגם שם היא מתכננת לעבור בקרוב למתחם חדש, גדול יותר.

ב- F&G מסבירים כי מוצריה עונים "על הצורך והדרישה שזיהתה החברה בשוק לגלאי להבה בעלי יכולות וביצועים משופרים ואמינים ביחס למוצרים הזמינים כיום בעולם", וכי היא מפתחת את מוצריה "כך שיעמדו בתקנים והדרישות הנדרשים בתחום וזאת מכיוון שמרבית ממוצרי החברה (למעלה מ-80%) נמכרים וצפויים להימכר בחו"ל". את כספי ההנפקה מייעדת F&G לפיתוח פעילות המו"פ שלה, הרחבת מערך השיווק וכן לפיתוח מוצרים חדשים "בעיקר גלאי גז אופטיים לטווחים קצרים".

מדובר, כאמור, בחברה צעירה, שבינתיים לא מייצרת הכנסות משמעותיות, ומייצרת הפסדים של כמה מיליוני שקלים בשנה מאז נוסדה, אולם מזהה פוטנציאל גדול בשוק פעילותה. בסיכום שנת 2018 הפסדיה של F&G הצטברו לכ-13 מיליון שקל, אחרי הוצאות מו"פ, מכירה, שיווק, הנהלה וכלליות והוצאות מימון. במחצית השנה הראשונה של 2019 הפסדיה הסתכמו בכ-9.5 מיליון שקל, אחרי שבתקופה זו הציגה לראשונה מכירות משמעותיות יחסית לעצמה, שהגיעו לכ-800 אלף שקל.

ב- F&G מוסיפים, כי בסיכומה של 2019 היקף מכירותיה הגיע לכ-3 מיליון שקל, ולגבי הרווחיות מהן היא מציינת כי "מכיוון שמדובר על חברה בתחילת דרכה, אשר נמצאת בשלב הראשוני של החדירה לשוק, לא ניתן לקבל אינדיקציה מהיקף כלל המכירות של החברה בשנת 2019 בנוגע לרווחיות המוצרים".

לפי התיאור של F&G בטיוטת התשקיף, שוק גלאי הלהבה והגזים שבו היא פועלת "הינו חלק משוק הבטיחות בעולם המכסה בין השאר גילוי וכיבוי אש וגזים דליקים ורעילים", ובין לקוחות השוק נמנות חברות הדלק הגדולות דוגמת אקסון, SHELL ,BP ועוד. לפי F&G, שוק גלאי הלהבה מוערך בכ-225 מיליון דולר, והיקף שוק גלאי הגז הנייחים שבכוונתה לפתח מוערך בכ-730 מיליון דולר.

החברה שואפת "לחדור לשוק גלאי האש במהירות האפשרית, להגיע תוך חמש שנים לנתח שוק של כ-20% ולהיות שחקן מרכזי ומוביל בתחום". לגבי מצב השוק מציינים ב- F&G כי תחום גלאי האש והגז "מאופיין בהתמזגות של חברות בענף אל תוך מספר חברות ענק הפעילות בשוק", וכולל שלושה יצרנים משמעותיים, כולם אמריקאיים, לגלאי אש וגז "אשר מתחרים במוצרי החברה". עם חברות אלה נמנות Detronics, עם נתח שוק של כ-40%, קבוצת MSA, עם נתח שוק של כ-14%, וכאמור, אמרסון, שרכשה את ספקטרוניקס, שנתח השוק שלה מוערך בכ-26%.

עוד לגבי נתוני הפעילות, F&G מציינת כי עד היום היא מכרה את מוצריה לכ-15 לקוחות, וכי יש לה כ-5-10 מפיצים, הרוכשים את מוצריה ומוכרים אותם ללקוחות, ואשר אחראים על עיקר הכנסותיה. כיום מוכרת החברה רק גלאי להבה, וצבר ההזמנות שלה עומד על כ-1.5 מיליון שקל.

F&G מציגה כמה מוצרים שפיתוחם עומד על הפרק, בטווחי זמן של בין פחות משנה ועד לשלוש שנים, ובעלות המתחילה מכמה מאות אלפי שקלים ומגיעה עד לסכום מינימום של 5 מיליון שקל.

ספקטור משדרג שכר

ספקטור, שבחודש הבא יהיה בן 76, הקים וניהל את חברת ספקטרוניקס במשך 40 שנה, עד מכירתה בשנת 2015 לאמרסון. במהלך שנותיו בספקטרוניקס, החברה התרכזה בפיתוח ושיווק מערכות כיבוי וגילוי אש לכלי רכב צבאיים וכן גלאי להבה וגזים מתקדמים. התמורה במכירתה לאמרסון נקבעה על 99 מיליון דולר - 79 מיליון דולר במזומן ו-20 מיליון דולר שחולקו קודם למכירה כדיבידנד לבעלי המניות, בראשות ספקטור. מחיר המניה שנקבע בעסקה היה גבוה בכ-30% משווייה בבורסה במועד העסקה.

במסגרת כהונתם של ספקטור הצעיר ופרלמן בחברה, הם הסתפקו בשנתיים החולפות (2018-2019) בשכר בעלות הנעה סביב כ-480-550 אלף שקל בשנה לכל אחד, ב-80% משרה.

מדיניות התגמול שאימצה החברה בסוף שנת 2019 חושפת, כי כמו חברות רבות לפניה, גם מנהליה הבכירים של F&G צפויים ליהנות משדרוג נאה בתנאי העסקתם, והיא תיכנס לתוקף עם רישום מניות החברה למסחר, למשך חמש שנים.

זו קובעת בין היתר שכר חודשי קבוע מקסימלי של 100 אלף שקל למנכ"ל ושל 80 אלף שקל למשנים לו ולסמנכ"לים, נוסף על מענק שנתי מקסימלי של 1 מיליון שקל למנכ"ל ושל 800 אלף שקל לסגנים שלו, בתלות בתוצאות החברה. 

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר