גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מהפיכת תעודות הסל ל-ETF: זוהי תמונת המצב בקרנות

מהי תמונת המצב הנוכחית של הקרנות עוקבות המדדים בארץ, כעבור שנה מהפיכת תעודות הסל ל-ETF? כיצד מתחלקים הכספים בין אפיקי ההשקעה השונים, ומהן המגמות השולטות בתעשיית המדדים המקומית?

קרנות / אילוסטרציה: שאטרסטוק
קרנות / אילוסטרציה: שאטרסטוק

קשה להאמין אבל רק לפני קצת יותר משנה הושלמה בישראל אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר שידע שוק ההון הישראלי, עם הפיכת תעודות הסל לקרנות סל נסחרות (ETF).

מאז, תעשיית מוצרי המדד בארץ המשיכה לצמוח ואחראית כיום על נכסים בשווי של 134 מיליארד שקלים, המהווים 38% מסך הכספים המושקעים בקרנות נאמנות בישראל.

מתוך אותו סכום אדיר המנוהל בקרנות עוקבות מדדים, כ-92 מיליארד שקל מנוהלים כיום בקרנות סל סחירות ו-42 מיליארד שקל בקרנות מחקות.

כמה מוצרי מדד מנוהלים בישראל וכמה כסף מנהל כל גוף בתעשייה

רוב ברור למדדים מקומיים

כאשר צוללים לעומק הנתונים, מגלים מימדים נוספים וחשובים בנוגע לתעשיית המדדים המקומית. למשל, כ-80 מיליארד שקל עוקבים אחר מדדים על איגרות חוב ומניות הנסחרות בישראל וכ-50 מיליארד שקל עוקבים אחר מדדים על נכסים ברחבי העולם. יתרת הנכסים מושקעים במוצרים מורכבים העוקבים אחר מספר מדדים במקביל.

בפילוח גיאוגרפי, החלק הארי של מוצרי המדד על חו"ל מושתת על מדדי מניות באזור אמריקה (בעיקר בארה"ב) - 37 מיליארד שקל (יותר מרבע מסך נכסי תעשיית מוצרי המדד בארץ). מדדי אירופה (ובראשם דאקס בגרמניה) מרכזים כ-5 מיליארד שקל ולמדדי המניות על שווקים באזור אסיה-פסיפיק הקצה הציבור בישראל בסך הכל כמיליארד שקל מתוך מוצרי המדד המקומיים - פחות מ-1% מכלל הקרנות העוקבות אחר מדדים. בנוסף, מעל ל-8 מיליארד שקל עוקבים אחר מדדים גלובליים כדוגמת מדדי MSCI העולמיים והיתרה במדדי סחורות.

נכון להיום, תעשיית מוצרי המדד המקומית מורכבת מחמישה מנהלים גדולים ועוד שני מנהלים בסדר גודל קטן יותר, המנהלים יחדיו כ-134 מיליארד שקל המפוזרים ב-942 מוצרי מדד שונים (שיא עולמי בכמות מוצרים ביחס לכסף מנוהל).

מרמת התעשייה נצלול לרמת המוצרים עצמם. כאן כאמור נגלים לפנינו 942 מוצרי מדד העוקבים אחר לא פחות מ-269 מדדים שונים. באופן טבעי, המדד הראשון שזכה למוצר עוקב כחול-לבן הוא אמנם מדד ת"א 25 (שהפך בחלוף השנים לת"א 35), אולם המדד הראשון בעולם שזכה לכבוד זה הוא S&P 500 האמריקאי.

איך מתפלגים כלל הכספים המנוהלים בתעשיית הקרנות בארץ

קרן מחקה - In, קרן סל - Out

אם צריך לשים את האצבע על ההתפתחות המשמעותית ביותר בעקבות הרפורמה שביטלה את תעודות הסל ויצרה במקומן את קרנות הסל, אין ספק שמדובר בהסטת ההשקעות החדשות בעולם הפאסיבי לעבר קרנות מחקות ודחיקת קרנות הסל כחלופה שנייה למשקיעים במדדים.

בין הסיבות הבולטות לתמורה זו ניתן לציין את איבוד ה"הבטחה" להשגת תשואת המדד שנלוותה לתעודות הסל, כאשר כיום שני המוצרים הקיימים - קרנות סל וקרנות מחקות - הם מוצרים מסוג "Best Effort", קרי, השתדלות של מנהל הקרן להשיג את תשואת המדד, אבל ללא התחייבות משפטית להשיג אותה בפועל.

בנוסף, אם בעבר ניתן היה ליצור קשר בזמן אמת עם מנפיק הסל ולבצע עסקה מתואמת בשווי ההוגן של המדד, הדבר כבר לא אפשרי כיום.

מעבר לכך, היתרון המרכזי של תעודות הסל של פעם וקרנות הסל של היום - המסחר הרציף והאפשרות לקנות ולמכור יחידות במהלך המסחר בבורסה - אינו קורץ כיום יתר על המידה למרבית המשקיעים.

התפלגות גיאוגרפית של מוצרי מדד

ראשית, בהשקעה בקרן מחקה כלל המשקיעים זוכים לקבל את אותו שער, בניגוד להשקעה בקרן סל, שהמחיר למשקיע נקבע בהתאם לשער בפועל בנקודת זמן מסוימת במהלך המסחר. מדובר באי ודאות שמרחיקה חלק מהמשקיעים מהסל לטובת הקרנות המחקות.

שנית, דמי הניהול הנהוגים בקרנות מחקות מבוססים לרוב אך ורק על השיעור הרשמי המפורסם לכל קרן. אולם, בקרנות סל מקובל לגבות בנוסף על כך, דמי ניהול משתנים, שמבוססים על יכולת המנהל לייצר תשואה עודפת מעבר לתשואת המדד.

לא להספיד את קרנות הסל

אמנם בתמורה לכך, מנהל קרן הסל מציע לספוג על חשבונו את המצב ההפוך, כלומר, במקרה של השגת תשואת חסר במדד בשיעור של עד הגובה המירבי של דמי הניהול המשתנים בקרן, אך מנגנון זה מורכב מדי עבור משקיעים רבים ומרחיק אותם מהמוצר הסחיר.

לבסוף, אפשר לייחס חלק משמעותי מהעדפת הקרנות המחקות על חשבון הסל בעובדה כי תמהיל המוצרים החדשים בשנים האחרונות מקבל מענה טוב יותר במוצר שאינו סחיר.

המדדים שזוכים לעיקר ההתעניינות והביקוש לאחרונה הם מדדי אג"ח מקומיים שנותנים מענה לרמות סיכון שונות ולצרכים מגוונים של סוגי המשקיעים השונים, מלקוחות מיועצים בבנקים ועד למנהלי תיקים ופמילי אופיס. סוג נוסף של מוצר הולך וגואה הינו מדדי מניות בחו"ל המתמחים בתחומי השקעה נישתיים.

שני סוגים מדדים אלו אינם נהנים מיתרון במוצר סחיר, ולכן עיקר ההשקעה בהם מבוצעת דרך קרנות מחקות. ולמרות זאת, לקרנות הסל יש מקום חשוב בתיקי ההשקעות המקומיים.

הם רלוונטיים מאוד למדדי מניות בארץ, שכן הם מאפשרים חשיפה לשוק המקומי בזמן אמת ולא רק בסוף יום המסחר. קרנות סל נותנות גם מענה חשוב לגופים מוסדיים בהשקעה במדדי אג"ח ממשלתיות וקונצרניות בארץ, ובחלק ממדדי המניות בחו"ל (שמתקיים בהם מסחר במקביל לשוק שלנו).

בנוסף, גם חלק ממדדי האג"ח הייחודיים שנוספו לשוק הישראלי בשנים האחרונות, ניתן להציע רק דרך קרנות סל מטעמי סחירות ונזילות.

בשורה התחתונה, לכל אחד ממוצרי המדד המוצעים בשוק ההון בישראל יתרונות וחסרונות הייחודיים להם, וההחלטה להשקיע דרך קרן סל סחירה או בקרן מחקה שפתוחה לקנייה או למימוש פעם ביום במחיר אחיד לכולם, תלויה בהעדפות המשקיע ובצרכיו. מה שיותר חשוב הוא המשך ההתפתחות של תעשיית המדדים בישראל והגדלת מגוון אפשרויות ההשקעה לטובת ציבור המשקיעים. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהגופים המצוינים לעיל נמנים על לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו