גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהדורת כיס: המאכל שמאפשר מקסימום חוויה במנה אחת

כמעט בכל עדה ומטבח עממי קיימים כיסונים וכופתאות ● בארוחה שתוקדש להם בקרוב לכבוד יום האישה הבינלאומי, הם יזכו לכבוד עם דגש על העצמה נשית

רביולי במילוי גבינות ותרד של יהלומה לוי / צילום: אמיר מנחם
רביולי במילוי גבינות ותרד של יהלומה לוי / צילום: אמיר מנחם

שעת ערב מוקדמת, ופינת הרחובות גורדון ומלכי ישראל מלאה בתכונה. בחוץ ניתך גשם על החלונות שמשקיפים אל כיכר רבין - ובפנים, על הבר האינטימי - חגיגה. אחרי חודשים רבים של הרצה חשאית שבה לא היה למקום שם או מספר טלפון, השיק סוף-סוף השף הצעיר והמוערך אלי שטיין (32) את המסעדה הקוקטית שזכתה לשם "85/15", על שם פינת הרחובות שבהם נפתחה.

בתפריט: מנות ביסטרו מוקפדות, שמשלבות באופן בלתי אפשרי את קלאסיקות המטבח הצרפתי עם מטבחי מזרח אסיה, מזרח אירופה והמזרח התיכון - והכול באופן הרמוני, כמעט מינימליסטי ומעורר מחשבה. אוריינט האוס, גרסת הביסטרו. על תפריט היין יוצא הדופן שמלווה את האוכל אמון יוחאי בן שמעון, שותף וסומלייה. תפריט הנייר משתנה תכופות - תכונה שכבר הפכה לנוהג במסעדות תל אביביות רבות (שאראק הנפלאה למשל, שעושה כן עם הדגים שיצאו מהים בכל יום).

אף על פי כן, תמיד מככבת כאן מנה שחלקיה הצנועים מתחברים בה לשלם יוצא דופן, כמו למשל: כיסוני פירוג רוסים ממולאים במחית גזר ובצל חריפה, רוחצים בשמן זית ארומטי ותועפות של שמיר.

"הפירוג שלי מהבית מקבל פה פוש כיפי של חמארה. בצק פשוט, של מים חמימים וקמח בלבד, כמו שהיה בבית שלנו עם מילוי פיקנטי - שזה בטוח לא היה בבית שלנו - ושמן זית מקומי", אומר שטיין, שאחרי שהתחיל את דרכו במסעדות הרברט סמואל בניצוחו של רושפלד וכן טוטו, מגיש יותר ויותר מנות שמביאות לידי ביטוי את המטבח של חבר הלאומים לשעבר שעליו גדל. כבוד לעדה.  

פירוג גזר בשמן זית ושמיר של אלי שטיין / צילום איזי קשיבנובסקי

ארוחה שכולה עוצמה נשית

כמעט בכל עדה ומטבח עממי אפשר למצוא כיסונים וכופתאות - מאפריקה, עבור ברביולי, פירוגי ואמפנאדה אירופיים, חינאקאלי בקווקז, צ'יבורק בחצי האי קרים - וכמובן במטבח מזרח אסיה, מהמומו הנפאלי והגיוזה היפנית ועד לדים סאם של סין.

מאכלים ממולאים זכו לחיבה מיוחדת במטבח הרומאי ולפני כן - בחצר המלך הפרסי. מנות ממולאות כמו למשל כבשים הממולאים בעופות ממולאים נחשבו לחלק בלתי נפרד מהמטבח הקיסרי, ומשם הגיעו גם למטבח הביזנטי ולרחבי אגן הים התיכון.

מוחות דגולים חושבים דומה, ומזרחה משם, ככל הנראה על ציר דרך המשי, מאדים כבר אלפי שנים כופתאות בצק - ואף מאכלים אימתניים יותר שנכנסים לכיסי בצק, כמו למשל כרובים שלמים המתבשלים במיצים הניגרים מקרבם.

ארוחה שלמה שתוקדש להם תתקיים ב-8.3 בביתה של השפית המוערכת יהלומה לוי ("שחקי שחקי") וזאת במסגרת הפרויקט הקולינרי "קאזה סן פלגרינו", שבו שפים מארחים בביתם הפרטי סועדים לארוחה חד פעמית בת 8 מנות (350 שקל לאדם בהזמנה דרך אתר בלנד).

יהלומה לוי / צילום: אמיר מנחם

בתפריט: טורטליני במילוי מלוחיה על מרק ברודו; ארטישוקים ממולאים בקציצות דג לוקוס; רביולי אובאליים במילוי גבינות וברוטב עדין של חמאה ועלי ותרד ועוד. "כיסים שמכילים עולם, עיטוף שטומן בחובו חוויות והפתעות", מספרת לוי על הארוחה. "אוכל בכיס - גם ממולאים, גם פאני פורי הודי, סיגרים מרוקאיים, בורקיטס טורקיים ורביולי - מאפשר מקסימום חוויה במנה אחת. משחקים של טעמי המעטפת מול המילוי, מרקם פריך מול מרקם רך ועוד. ב'שחקי שחקי' יש למשל טורטליני מעלי בר ברוטב חמאה ואפונת שלג שמשלבים בין האדמתיות של עלי עולש הבר ולשון הפר לרוטב העדין, או לברק עטוף בחסה עם אורז קלוי, שם יש משחק של פריכות מול הרכות של הדג, וכמובן עטאייף לקינוח - בצק במילוי אגוזים ושקדים כמו שהיה בבית שלי - לצד פיתה ממולאת בפול מד'מאס - מסבחת פול יבש עם טחינה גולמית. מנה מושלמת של ארוחה בכיס".

"זאת תהיה ארוחה שכולה עוצמה נשית - זהו חלק מהרצון שלנו לקחת צעד קדימה ולתת לפרויקט דגש על העצמה מקומית בכל ארוחה - נשית, אוכל ממרכיבים מקומיים בלבד, קיימות ועוד. הארוחה הראשונה שמתקיימת לא בכדי ביום האישה, תכלול צוות שכולו נשי, על מנת להדגיש את השילוב הנשי בקולינריה הישראלית. זה עניין שהולך וצובר תאוצה בשנתיים האחרונות אחרי שלא היה קיים כמעט בשיח המקומי", אומר רז קלמנוביץ׳, מנהל סן פלגרינו בישראל. 

טורטליני מלוחיה במרק ברודו של יהלומה לוי / צילום: אמיר מנחם

מתכון

מרק ברודו בשר עם טורטליני

וריאציה ביתית וקלה למתכון של יהלומה לוי, שיוגש בארוחה בבית במסגרת קאזה סן פלגרינו 3, שם יוגשו טורטליני מלוחיה תוצרת בית בהשראת טעמי הבית המצרי של לוי.

מרכיבים למרק:
2 ק"ג עצמות, רצוי ברך
1 ק"ג קוביות בקר מנתח אונטריב
1 שורש סלרי
3 גזרים
2 ראשי כרישה
3 בצלים לבן
4 גרגירי פלפל אנגלי
3 עלי דפנה
5 גבעולי טימין
5 גבעולי פטרוזיליה
מעט שמן זית לטיגון
להגשה:
1 חבילת טורטליני, מבושלים לפי הוראות היצרן.
הכנת המרק: קוצצים לרבעים את ירקות השורש. בסיר עמוק וגדול, צולים את הבשר והעצמות לצבע שחום עמוק. מוציאים מהסיר ובאותו הסיר צורבים את ירקות השורש עד להזהבה קלה. מחזירים את הבשר והעצמות. מכסים במים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה לבעבוע עדין. ממשיכים לבשל עוד כ-8-10 שעות על להבה קטנה. מסננים ושומרים את הנוזל. את הבשר המפורק שומרים להגשה.
הגשה: מסדרים 6-4 כיסונים בכל קערה וכן מהבשר המפורק. יוצקים מהמרק ומגישים מיד. אפשר לעטר בפלפלונים חריפים ובעשבי תיבול לפי הטעם.
מתכון של יהלומה לוי

בדיקת כלי: בלנדר מוט ולהקתו | אחד בעד כולם, כולם בעד אחד

כשהציעו לי לנסות עבור המדור את הבלנדר מוט החדש של המותג בראון, הדבר האחרון שציפיתי לו היה שליח חסון עם קופסת ענק באורך של יותר מחצי מטר.

הקופסה האימתנית הכילה בנוסף לבלנדר מוט גם מכל לעיבוד מזון (אף כי קומפקטי יותר מזה הרגיל), אביזרים להקצפה, לערבול, לבחישה, ללישה, לטחינה, לגירור ועוד, ולצדם שפע של להבי חיתוך, קיצוץ ועיבוד.

אז למה קוראים לכל הכבודה הזו בלנדר יד? כי הרעיון הוא שכל הנ"ל (מסדרת מולטי קוויק, דגמים MQ9045X ,MQ9078X ו-MQ9087X) עובדים על העיקרון של בלנדר יד, עם תושבת שמתברגת ומתפרקת ומאפשרת להרכיב אותה גם על מקציפים, להבים וממחים למיניהם. הרעיון טוב, אבל הבעיה היא שחייבים למצוא מקום במטבח לא רק לבלנדר אלא גם לכל הפמליה המקיפה אותו, משימה לא פשוטה לבעלי מטבחים קטנים-בינוניים.

הפרסום שגורס "מכשיר אחד קומפקטי, שיכול לעמוד על משטח העבודה מבלי לתפוס מקום רב ולהחליף את נחיצותם של שלושה מכשירים" אינו מדויק, שכן בעצם שלושת המכשירים מגיעים במבצע של 1+3.

לשבחם של אלה יש לציין שהם אכן יעילים מאוד, הבלנדר עוצמתי ושקט ורמת הקיצוץ, הערבול והטחינה אינה נופלת מזו של מעבדים ובלנדרים אחרים בשוק. וו הלישה לעומת זאת אינו יכול להחליף מיקסר לערבוב בצק, משום שאחרי דקה של הפעלה צריך לתת למכשיר מנוחה וזמן להתקרר, מה שיאריך מאוד את משך ההכנה.
לא ברור מי קהל היעד, שכן לרוב הבשלנים כבר יש לפחות חלק מהאבזור הזה, ומי שאינו בשלן לא צריך את כל הבלנדר ולהקתו. אולי מתנה טובה למי שרק מתחיל את הקריירה שלו במטבח. 999-799 שקל.

זהרה רון

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו