גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: לבחירות תהיה השפעה גורלית על היחסים בין הפוליטיקאים לבין מערכת המשפט

אוחנה, בנט, שקד ואחרים עלולים לקדם בכנסת הבאה חוקים שיכולים לפגוע בזכויות יסוד ובזכויות אדם, בניגוד לעמדת בג"ץ ● איזה נוסח של פסקת התגברות יאפשר לכנסת ולממשלה לעשות ככל העולה על רוחן? ● וגם: הגיע הזמן להפקיע ממשרד החקלאות את הדאגה לבעלי החיים

אמיר אוחנה ואביחי מנדלבליט / צילום: כדיה לוי
אמיר אוחנה ואביחי מנדלבליט / צילום: כדיה לוי

1.

הבחירות לכנסת שייערכו בשבוע הבא, בפעם השלישית בתוך פחות משנה, הן גורליות מבחינות רבות וגורליות במיוחד לעתיד מערכת המשפט בארץ. תוצאות הבחירות יקבעו במידה רבה האם המתקפה הגוברת, המופרזת והבוטה בחודשים האחרונים של הפוליטיקאים על היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, הפרקליטות ובתי המשפט תימשך וביתר שאת - או שהמתח הבריא בין רשויות השלטון יחזור לקדמותו.

דוגמה קלאסית להבדל בין מתח בריא, מידתי ומאוזן בין הממשלה והכנסת לרשות השופטת - לבין ניסיונות ציניים של הרשות המבצעת להחליש ולפגוע במערכת המשפט מטעמים פרסונליים ובאמצעות חקיקה, היא הוויכוח על פסקת ההתגברות.

הוויכוח בעיקרו אינו על עצם החקיקה של פסקת התגברות, אלא בשתי שאלות נלוות מרכזיות. הראשונה נוגעת לסוגיית תזמון החקיקה שעלול להיעשות על רקע הגשת כתב אישום פלילי נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. השאלה השנייה, והחשובה, היא איזה רוב מבין חברי הכנסת יידרש כדי לחוקק חוק שמנוגד לפסיקת בג"ץ.

עצם הרעיון לחוקק פסקת התגברות שתאפשר לכנסת ברוב מיוחד "להתגבר" על פסיקות של בג"ץ, הוא רעיון שנמצא כמעט בקונצנזוס. לפי הגישה של רבים מהמשפטנים, פסקת התגברות רחבה, שלפיה יידרש רוב מיוחס של 70 חברי כנסת או יותר כדי לחוקק חוק שמנוגד לפסיקת בג"ץ במסגרת חוק יסוד: החקיקה, היא דבר אפשרי ואף רצוי. במקרה כזה תוכל הכנסת להביא לביטוי את רצון העם - הריבון, אך בג"ץ יוכל להמשיך להגן על זכויות הפרט והאדם כאשר החקיקה מביאה לפגיעה בזכויות יסוד ובדמוקרטיה. כלומר, המתח הבריא בין הרשויות יישמר.

לעומת זאת, הגישה הקיצונית - זו ששואפים לקדם אחרי הבחירות שר המשפטים אמיר אוחנה, שר הביטחון נפתלי בנט, שרת המשפטים לשעבר איילת שקד וחלק משרי וחברי הכנסת של הליכוד - היא שיתאפשר לכנסת לחוקק חוקים שעלולים לפגוע בזכויות יסוד ובזכויות אדם, והמנוגדים לעמדה החוקתית של בג"ץ, ברוב של 61 חברי כנסת בלבד.

אם להסתמך על דוגמאות העבר, זה אומר שהכנסת תוכל להורות ברוב של 61 מחבריה על ביטול פסק דין של בג"ץ שמחייב פיטורי שרים אם הוגש נגדם כתב אישום, ולכלוא מבקשי מקלט למשך שנתיים במתקני כליאה בדרום, למרות שבג"ץ קבע כי יש בכך משום פגיעה בלתי מידתית בזכויות האדם שלה. זה אומר שהכנסת תוכל, ברוב של 61 מחבריה, לחוקק חוק שאוסר על נשים להשתתף בקורס טיס, למרות שבג"ץ קבע כי מדובר באפליה בוטה.

פסקת התגברות ברוב של 61 חברי כנסת עלולה לאפשר לכנסת לבטל פסק דין של בג"ץ שאוסר על הנשיא להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום, אם יתקבל פסק דין כזה.

כזכור, בתחילת דצמבר הגישו קבוצה של בכירים בענף ההייטק עתירה לבג"ץ, שבה הם ביקשו ממנו להצהיר כי אין להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון. בג"ץ החליט לא להיכנס לדיון בעתירה כל עוד היא תאורטית, אך הוא עשוי לחזור ולהידרש לה אם נתניהו ינצח בבחירות.

אם בסופו של יום בכל זאת תחוקק פסקת התגברות שתאפשר חקיקת חוקים עוקפי בג"ץ שפוגעים בזכויות אדם ובזכויות הפרט באופן קיצוני, ברוב של 61 חברי כנסת בלבד - זו תהיה בכייה לדורות. חקיקת פסקת התגברות שתדרוש רוב של 61 חברי כנסת תסיג את ישראל עשרות שנים לאחור ותאפשר לכנסת ולממשלה לעשות ככול העולה על רוחן, ללא איזון וללא בלם.

2.

ערב מערכת הבחירות, חילוקי הדעות בחברה הישראלית הם רבים ודומה שרק מתעצמים. האם ישראל תחת הנהגתו של נתניהו נכשלת בהתמודדות עם בעיות הביטחון, או שהיא עושה את המיטב כדי לצמצמם את הטרור? האם שירותי הבריאות כאן הם מצוינים, או שמערכת הבריאות היא בכלל בקריסה? האם מערכת המשפט היא בסכנה עקב המתקפות על הפרקליטות ובתי המשפט (כפי שאני סבור), או שמדובר בתיקון נדרש למערכת המשפט? כל אחד רואה ומפרש את המציאות כפי שהוא רוצה. יש מי שסובל מהפקקים, ויש מי שמעדיף לדבר על מחלפים.

אבל יש מחדלים שכולנו, אנשי ימין, אנשי מרכז ואנשי שמאל, רואים אותם פחות או יותר באותו האופן, ושיש קונצנזוס לגביהם. ולמרות זאת, המדינה לא עושה כמעט דבר כדי לטפל בהם. אחד התחומים שבו לא הצלחנו כמעט להתקדם בעשרים השנים האחרונות, הוא היחס הבעייתי ולעתים האכזרי של החברה שלנו לבעלי החיים.

וזה מאוד עצוב ומאוד מדאיג, כי כפי שאמרה הכנסת כשחוקקה את חוק צער בעלי חיים באוגוסט 1994: "חברה נאורה נמדדת לא רק ביחסה לבני אדם אלא גם ביחסה לבעלי חיים". שוחרי זכויות בעלי החיים ציפו כי החוק ופסקי דין שבאו בעקבותיו יביאו עמם בשורה חדשה ולעליית מדרגה בשמירה על זכויות בעלי החיים בארץ. אולם המציאות טפחה על פניהם. על פנינו.

כל מי שחי כאן ומתעניין באופן שבו גדלים בעלי החיים לפני שהם מגיעים לצלחות במסעדות ובבתים, יודע שמצבם של רבים מהם בשנת 2020 קשה מאוד. אומנם בתי המשפט ממשיכים להיחלץ מדי פעם להגנת בעלי החיים, אך חוק ותקנות צער בעלי חיים מיושמים לעתים רחוקות, המשטרה כמעט אינה עוסקת באכיפת החוקים המגנים על החיות, ובעלי חיים רבים ממשיכים לסבול.

דוח שהוציא לאחרונה ארגון אנימלס (לשעבר אנונימוס) סיכם את תמונת המצב בנוגע לזכויות בעלי חיים, 25 שנה אחרי חקיקת החוק שאמור היה לספק להם הגנה. הדוח מראה, למשל, כי עגלים בני יומם ממשיכים להיות מופרדים מאימותיהם ונשלחים לחיות בפיטום בתנאי צפיפות מחרידים; תרנגולות בישראל מוחזקות בכלובי רשת צפופים שלא מאפשרים להן לזוז, עד כדי שהן דורכות זו על גבי זו. הכלובים האלה, שמכונים "כלובי סוללה", כבר נאסרו לשימוש ב-36 מדינות; בנוסף, מיליוני אפרוחים שבוקעים במדגרות מסווגים כ"פגומים" ומושמדים בדרכים שמוטב לא להיכנס אליהן.

בנוסף, בין היתר, לפי דוח אנימלס, בשנת 2018 היקף המשלוחים החיים של טלאים ועגלים מאירופה ואוסטרליה לפיטום ושחיטה בארץ, הגיע לשיא של 685,813. "הם מוחזקים בצפיפות ובזוהמה, מתקשים אפילו לעמוד או לנוח בשל טלטלות האונייה, מתבוססים בצואה של עצמם ושל חבריהם, ולעתים אף סובלים מפציעות וממחלות". וזהו רק קצה הקרחון.

את המצב הנורא הזה הגיע הזמן לשנות. האמצעים הם ידועים. יש לשפר את תנאי המחיה של בעלי החיים באמצעות התקנת תקנות ואכיפת החוק הקיים על המגדלים, באופן שיכפה עליהם את הגדלת שטחי המחיה של הפרות, הכבשים, הטלאים והעגלים. יש לאסור על גידול תרנגולות ב"כלובי סוללה" ועל הרג מסיבי של אפרוחים.

המדינה צריכה לצאת בקמפיין להפחתה בצריכת בשר וחלב גם כדי לצמצם את הפגיעה בבעלי החיים וגם בגלל שיש מחקרים שמעידים שהאדם המודרני אוכל הרבה יותר מדי בשר וגומע הרבה יותר מדי חלב. האחריות היא כמובן גם על כל אחד מאיתנו לנסות ולצמצם את צריכת הבשר והחלב ולא להפנות גב לצערם של בעלי החיים.

ויש עוד צעד חשוב שצריך לעשות: הגיע הזמן לקחת את סמכויות ההגנה על בעלי החיים ממשרד החקלאות ולהעביר אותן לידי המשרד להגנת הסביבה, או משרד אחר, כפי שקוראים ארגוני הזכויות למען בעלי חיים כבר זמן רב. לתת למשרד החקלאות - שעיקר תפקידו החשוב לדאוג למגדלים של בעלי החיים שצריכים לצמצם את עלויות הגידול ולמקסם את הרווח - לשמור על זכויות בעלי החיים, זה כמו לתת לחתול לשמור על השמנת. 

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן