גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כש-14 ימי בידוד מאיימים יותר מהנגיף עצמו

ליגת האלופות מוכיחה בינתיים שהיא חזקה מהקורונה ● עם זאת, הנגיף כבר מתחיל לאיים על אירועי ספורט אחרים בכל העולם - בעיקר על האולימפיאדה בטוקיו ● הדילמה של הספורטאים הישראלים בשלב זה היא איפה להתאמן והאם כשיחזרו לארץ ייאלצו להיכנס לבידוד

רצת המרתון הישראלית לונה צ’מטאי / צילום: Martin Meissner, רויטרס
רצת המרתון הישראלית לונה צ’מטאי / צילום: Martin Meissner, רויטרס

ליגת האלופות עשתה השבוע כנראה את שירות ההרגעה הטוב ביותר לפאניקת הקורונה שמאבדת שליטה. כשהמצלמות עברו בשידור ישיר לאצטדיונים בנאפולי, לסטמפורד ברידג' של צ'לסי בלונדון, למדריד ולליון - אירופה נראתה כמו שהיא נראית בדרך כלל. נראו שם אנשים ומשפחות שהולכים למקום הקבוע שלהם ביציע, שחקנים שעולים למגרש מחויכים ודרוכים לקראת משחק חשוב. וגם אם פה ושם נכנסו לפריים אוהדים עם מסכות על הפנים בין שורות האוהדים, הם היו טיפה בים.

ובכל זאת, נראה שהניסיון לייצר נורמליזציה בספורט קשור לבמה שבה הוא מתרחש. ליגת האלופות היא לא רק הבמה הגדולה ביותר של הכדורגל, אלא גם הבמה הכלכלית המשמעותית ביותר. יותר מדי כסף נמצא על הכף - זכויות שידור, חשיפה של ספונסרים וכו' - בשביל לבטל משחקים.

וכך, בזמן שבליגת האלופות משחקים מתקיימים ואוהדים יכולים לנוע בין המדינות "הנגועות" ביבשת, במקומות אחרים ביבשת הם מבוטלים.

למשל, כ-3,000 אוהדי יובנטוס הגיעו למשחק שמינית גמר ליגת האלופות של קבוצתם בליון מטורינו שבצפון איטליה, לאחר שקיבלו אישור להגיע. במקביל, ארבעה משחקי כדורגל באיטליה נדחו. משחק במסגרת הליגה האירופית, הפחות יוקרתית מבחינה תדמיתית וכלכלית, שהיה אמור להיערך במילאנו בין אינטר ללודוגורץ הבולגרית התקיים, אבל ללא קהל.

האם מישהו רואה מצב שמשחק ליגת האלופות בדרום איטליה בין נאפולי לברצלונה היה מתקיים השבוע ללא קהל?

על הליגות במזרח הרחוק אין מה לדבר כמובן. בסין, ביפן ובדרום קוריאה לא משחקים כדורגל. אחת הקבוצות הסיניות שיצאה למחנה פתיחת העונה במזרח התיכון נותרה תקועה במשך ימים ארוכים, בלי יכולת לחזור למדינה. כשעוד שיחקו כדורגל, חילקו ביפן מסכות לאוהדים שנכנסו לאצטדיונים. בדרום קוריאה הרחיקו לכת ומדדו חום לכל אוהד שעבר בשערי הכניסה.

ביניים ביניים

הבעיה המרכזית כשמסתכלים קדימה היא המשחקים האולימפיים, שיתקיימו בקיץ הקרוב בטוקיו. בוועד האולימפי הבינלאומי עסקו בחודשים האחרונים בניסיון למצוא פתרונות לבעיית מזג האוויר והחום הכבד, שאמור לשרור בטוקיו במהלך התחרויות, אבל אף אחד לא חשב על נגיף מסתורי, שיתפתח במזרח ויהפוך לצרה גדולה יותר.

אף אחד לא מדבר בקול רם על ביטול המשחקים או על העברתם למקום אחר. אבל, הספורטאים כבר מרגישים אי-נוחות וההכנות נפגמות. מאחר שכל תחרויות ההכנה למשחקים האולימפיים לא נושאות בחובן כסף גדול - לא לספורטאים ולא למארגנים, אין כאן אפילו את הדילמה שמתקיימת בכדורגל. חלק גדול מהספורטאים פשוט מעדיפים להישאר בבית, שוקלים אם להגיע או לא לתחרויות.

הדילמה העיקרית של הספורטאים קשורה לעניינים כמו פגיעה במוכנות רגע לקראת המשחקים. או במקרה הגרוע יותר, ספורטאים שעדיין לא הבטיחו את הקריטריון האולימפי ואמורים לנסות ולהשיג אותו בתחרויות המעטות שעוד נותרו, והחלטה על אי-הופעה בתחרות עלולה לעלות להם במקום במשחקים עצמם.

הדילמות של ספורטאים משתנות על פי המדינות שמהן הם מגיעים. הסיבה היא במקרים רבים ההנחיות הגורפות שהטילו מדינות על האזרחים שלהן, שמשמעותן די ברורה: ספורטאי או אזרח שייצא למקום "בעייתי" עלול להסתכן באפשרות שבה ייאלץ להישאר בבידוד של 14 יום ולא יוכל להתאמן.

ביניים ביניים

גם בוועד האולימפי בישראל מתמודדים בשבועות האחרונים עם דילמת היציאה לחו"ל של ספורטאים, והוציאו המלצות לספורטאים לגבי המשמעות של תחרויות או אימונים מחוץ לישראל. פרופ' דני נמט, המנהל הרפואי של הוועד האולימפי בישראל, אמר ל"גלובס" כי "הבעיה המרכזית היא פחות עניין ההדבקה בקורונה ויותר האפשרות שספורטאי שייצא לחו"ל, ייאלץ עם חזרתו להישאר בבידוד".

נבחרת הג'ודו הישראלית למשל, העדיפה לא לצאת למחנה אימונים ביפן, מאחר שיפן כרגע מוגדרת כמדינה ששהות בה תצריך עם החזרה לארץ בידוד של 14 יום.

"אנחנו מקבלים בכל יום ממשרד הבריאות רשימה של מדינות שביקור בהן מצריך שהייה בבידוד עם החזרה לארץ", אומר פרופ' נמט. "אנחנו מעדכנים את הספורטאים שהם צריכים להביא את העניין הזה בחשבון. ספורטאים שיוצאים עכשיו להתחרות במקום כמו יפן, אחת האופציות שהם חושבים עליה בהנחה שהם לא רוצים לחזור לארץ ולהיות 14 יום בבידוד ללא אימונים, היא להמשיך למדינה אחרת ולהמשיך להתאמן בה במשך 14 הימים הנדרשים ואז לחזור לארץ". כלומר, לעשות את תקופת הבידוד תוך כדי אימונים במדינה אחרת שלא דורשת בידוד.

בפני הסיטואציה הזאת עומדת כעת רצת המרתון הישראלית לונה צ'מטאי. היא הגיעה לפני כמה ימים ליפן כדי להשתתף במרתון טוקיו היוקרתי, שהוא אחד ממרוצי ההכנה שלה למשחקים האולימפיים. הבעיה היא שיפן נמצאת "ברשימה" של משרד הבריאות. אם לא יהיה שינוי בסטטוס של יפן מבחינת משרד הבריאות, צ'מטאי תצטרך אחרי המרתון להחליט מה היא עושה - האם היא חוזרת לארץ ונכנסת אוטומטית לשהייה בת 14 יום בבידוד ללא אימונים, או שתמריא למדינה אחרת, אולי באפריקה, שיפן לא נמצאת אצלה ברשימת ההמלצות לשהייה בבידוד. כך תוכל לעשות "תקופת הבידוד" מחוץ לישראל, באימונים מלאים, לפני שתחזור לארץ. "יש היום הרבה מדינות בעולם שלא חלות עליהן חובת בידוד", מסביר פרופ' נמט.

"הבעיה היא שמדובר במגיפה בהתהוות", אומר פרופ' נמט, "והבהרנו את זה גם לספורטאים - כלומר, אם ספורטאי ייצא עכשיו לתחרות או לאימונים במדינה מסוימת כי הוא החליט שזה חשוב לו, ואותה מדינה במהלך השהות שלו בה נכנסה לרשימה של משרד הבריאות - הוא יצטרך להיכנס לבידוד עם חזרתו, גם אם לא ידע את זה כשיצא מהארץ. ההגדרות של מדינות שמצריכות בידוד משתנות מדי יום, כך שספורטאי שיוצא למדינה שאין איתה בעיה עלול להיתקל בבעיה כשירצה לחזור".

למצב כזה נקלעה ד"ר לובה גליצקיה, הרופאה של הוועד האולימפי בישראל, שהייתה בטיול פרטי בסין ונאלצה להיכנס להסגר עם חזרתה לארץ בגלל וירוס הקורונה.

חלק מהבעיות של הספורטאים הן רק ברמה הטכנית ודורשות מהם לייצר מעקפי ביניים כדי להימנע ממקומות בעיתיים. למשל, משלחת הג'ודאים שהייתה אמורה לצאת ליפן תכננה לצאת לאחר מכן לרוסיה שלא "ברשימה", ולשהות בה 11 יום באימונים, מתוך ידיעה שיצטרכו להשלים בארץ "רק" עוד שלושה ימי בידוד. בסופו של דבר המשלחת לא יצאה ליפן והדילמה הזאת נמנעה.

חלק מהמקרים כוללים שינויים תוך כדי תנועה. תריאתלט ישראלי שיצא לתחרות באוסטרליה דרך בנגקוק, נאלץ ברגע האחרון לשנות את מסלול הטיסה שלו ולטוס דרך יוהנסבורג. אירוע דומה מתרחש כעת עם הספורטאים הישראלים שיצאו לאליפות העולם בגלשנים באוסטרליה, והיו צריכים לחזור דרך בנגקוק "הבעייתית".

בכל מקרה, מסכם פרופ' נמט, מבחינת ספורטאים להיות ערב המשחקים האולימפיים 14 יום בבידוד ולא להתאמן - "זה דבר שלא יכול לבוא בחשבון".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר