גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק היוקרה בתל אביב קפא: ירידה במספר העסקאות בדירות שמחירן 10 מיליון שקל ומעלה

בדיקה שמאית של השוק המגה-יוקרתי בתל אביב מגלה כי בשנה האחרונה העסקאות נטו להתכנס למרכז העיר ולרדת מהמגדלים הגבוהים למבנים אינטימיים יותר

מגדל מאייר בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
מגדל מאייר בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

השנה החולפת הייתה שנה של צניחה דרמטית במספר עסקאות היוקרה בארץ, וכשמדובר בדירות שעלו 10 מיליון שקל ומעלה - נרשם שפל של עשור לפחות. כך עולה מבדיקה מקיפה של שוק המגה-יוקרה בתל אביב, שערכו השמאים שמוליק כהן וקרני גטריידה מחברת SK שמאות מקרקעין. הבדיקה מצאה שלפי נתוני רשות המסים, רק 119 דירות שעלו יותר מ-10 מיליון שקל נרכשו בשנה שעברה, לעומת 150 עסקאות ומעלה שבוצעו בכל שנה בשנים קודמות.

עסקאות מגה-יוקרה בתל אביב

העסקאות הללו מבססות עוד את העובדה שתל אביב היא בירת הנדל"ן בישראל - 72 עסקאות, שהן כ-61% מכלל העסקאות המגה-יוקרתיות - בוצעו בה. בפער אדיר ממנה נמצאות הרצליה, שבה בוצעו 14 עסקאות ב-10 מיליון שקל ויותר, וירושלים, שבה בוצעו 13 עסקאות כאלה. עסקאות בודדות בוצעו בסביון, בנתניה, ברעננה, ברמת השרון, ברמת גן ובחיפה.

בדיקה של עסקאות זולות יותר, ב-5 מיליון שקל, העלתה אף היא שבשנה שעברה הייתה ירידה במספר העסקאות, בהשוואה ל-2017-2018.

יש לא מעט ביקורת כלפי שיטת המדידה הזו, שמתחשבת אך ורק במחירי הנכסים: ראשית, דירות ב-5 מיליון שקל הן אמנם יקרות - אך לא בהכרח דירות יוקרה. בת"א יש הרבה דירות במחיר הזה, שאינן דירות יוקרה.

לפיכך, הבדיקה של SK שמאות מקרקעין, כללה את עסקאות המגה-יוקרה בתל אביב שנחתמו בין השנים 2016 ל-2019. עסקאות אלה הוגדרו כעסקאות במחירים של 70 אלף שקל למ"ר ויותר. ניתוח הנתונים העלה כמה תובנות מעניינות.

1. הפרויקט היקר ביותר: הירקון 55

תובנה ראשונה - הפרויקט היקר ביותר במדינה הוא David Promenade Residences ברחוב הירקון 55 בתל אביב, סמוך לטיילת ולים. הפרויקט הוא של היזם הנרי טייק, בעלי מלון דיוויד אינטרקונטיננטל. בתחילת העשור, כשהפרויקט היה עדיין על הנייר, הדירות שבו תוכננו להימכר ברמות של 55-70 אלף שקל למ"ר, אבל הדברים השתנו בתוך שנים ספורות, ובשנים 2017-2019 נרשמו בו שלוש עסקאות של 140-150 אלף שקל למ"ר, בקומות הגבוהות (17-19, מתוך 25).

הירקון 55 / צילום: שלומי יוסף

הדירה היקרה שבהן נרכשה ב-2018 בקומה ה-19 - דירת 228 מ"ר ב-34 מיליון שקל - 149,123 שקל למ"ר. בקומות 14-15 נמכרו דירות ב-116-117 אלף שקל למ"ר, ואילו בקומות נמוכות יותר, 11-12, נמכרו דירות לפי 106-108 אלף שקל למ"ר. לשם השוואה, בספטמבר 2019 נרכשה דירה בקומה השמינית במגדלי אקירוב ב-14 מיליון שקל, לפי 67 אלף שקל למ"ר.

2. פחות עסקאות, וגם המחיר למ"ר ירד

תובנה שנייה היא שב-2019 לא רק מספר העסקאות קטן, אלא גם המחירים למ"ר. אם ב-2017 ו-2018 המחיר למ"ר הממוצע לעסקת מגה-יוקרה בתל אביב הגיע ל-93-96 אלף שקל, ב-2019 הוא ירד ל-88 אלף שקל למ"ר.

שמוליק כהן: "הירידה במספר העסקאות ובמחיר למ"ר נובעת בין היתר מצמצום בעלייה של יהודים מצרפת, ומפיקוח על המיסוי בעסקאות של מזומן. לרוכשי היוקרה מחו"ל מס הרכישה פחות מזיז, ולכן הם לא הושפעו כמעט מהעלאת מס הרכישה ב-2015. אבל רואים הירגעות של שוק תושבי החוץ בצמוד לפיקוח יותר הדוק על כסף שחור, או כזה שלא נעשה באמצעות העברות מדווחות", הוא אומר.

3. דירות על קו החוף יקרות משמעותית

תובנה שלישית שעולה מהבדיקה שערכה SK שמאות מקרקעין, המתמחה בליווי ופיקוח פיננסי על פרויקטי נדל"ן, היא ההפרשים הגדולים במחירים בין דירות שנמצאות לאורך קו החוף (קן ראשון לים), לדירות שממוקמות בתוך העיר. מבין עשר הדירות היקרות ביותר בחישוב למ"ר שנמכרו בשנים האחרונות, רק אחת לא הייתה ברחוב הירקון. זו דירת 100 מ"ר שנמכרה לפני שנתיים ב-14.75 מיליון שקל ברחוב אנטוקולסקי 3. דירה בקומה ה-38 במגדל מאייר בפינת רוטשילד-אלנבי, בשטח 434 מ"ר, נמכרה ב-45 מיליון שקל, כ-104 אלף שקל למ"ר, ובתחשיב זה היא נחשבת לאחת מהיקרות ביותר שנמכרו, שלא על קו החוף.

הרוכשים של 2019 שונים גם בטעם: "אנשים סיפרו לנו שהם פחות רוצים להתהדר בדירות יוקרה בלי פרופורציות של 150 אלף שקל למ"ר. יש ביקוש לדיור יוקרתי, אבל לא מנקר עיניים ברמה החברתית", מוסיף כהן. היום המגמה היא לרדת ממגדלים למבנים נמוכים יותר, אבל בכל זאת לדירות פנטהאוז. אנחנו, למשל, עובדים על פרויקט בנחמני פינת שדרות רוטשילד בת"א. עומדים להרוס שם את הבניין ודירת הפנטהאוז בבניין החדש תעלה 100-110 אלף שקל למ"ר. זו המגמה החדשה: עזוב אותי ממגדלים יחסית מנוכרים, ותן לי דירה בפריים לוקיישן".

העסקאות היקרות ביותר בשנים האחרונות היו על הים. כל הרוכשים שלהן תושבי חוץ?

"אלה עסקאות שתפורות על תושבי החוץ. בדירות האחרות שנמכרו במחירים הגבוהים מחפשים בעיקר איכות חיים, פרטיות ומיקום. עזוב אותך מהם לגור עם עוד עשרות שכנים. יש להם בריכה על הגג, יש פנטהאוז, ויש להם האבזור הטוב יותר. לא קורץ להם הקו הראשון לים ולשלם 150 אלף שקל למ"ר.

שמוליק כהן, שמאי מקרקעין / צילום: דובי שמחי

"לחברים שהגיעו מחו"ל נשאר אותו טעם, והם רוצים קו ראשון לים, כי לזה הם התרגלו מהריביירה. הקהל של היום זה בדרך כלל הייטקיסטים שצברו מיליונים או אנשים בני 60-70 שמכרו את הבתים הפרטיים, או הדירות במגדלים, ומחפשים את המיקומים האלה ומוכנים לשלם כל מחיר.

"ים זה לא רק נוף: זה גם רעש, זה הרבה אנשים, זה פסטיבלים. זה לא מתאים לכולם. עבורם המיקום האיסטרטגי - נחלת בנימין, רוטשילד - הוא החשוב. לא מגדלים עם שמונה מעליות. הם מאסו בזה. המשמעות היא גם סוף לעסקאות ב-100 מיליון שקל ויותר. נגמרו החיות האלה. גם אין הצדקה לזה. לך לראות את כל הדירות הללו בהרברט סמואל, ותראה 90% מהן חשוכות. בפרויקטים ברוטשילד אנשים חיים. אלה לא דירות רפאים". 

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים