גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא סחיר, אך כן יותר יציב: מה צריך לדעת על נכסים אלטרנטיביים

התימחור הגבוה של הנכסים הסחירים - מניות ואיגרות חוב - גורם בשנים האחרונות למעבר לנכסים אלטרנטיביים ● מהם היתרונות ומהם החסרונות של השקעות בנכסים אלטרנטיביים שאינם סחירים? ומדוע חשוב לבדוק את השיעור שלהן בקופת הגמל שלך?

פרייבט אקוויטי / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
פרייבט אקוויטי / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

השקעותיהן של קופות הגמל, ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה - גופי החיסכון לטווח ארוך, וגם של קרנות ההשתלמות (שמיועדות אומנם ל-6 שנים, אבל בפועל רבים מהעמיתים חוסכים בהן לטווח ארוך הרבה יותר), מפוזרות על פני מאות ואלפי מניות, איגרות חוב ממשלתיות, איגרות חוב קונצרניות בישראל ובחו"ל. זה מייצג פיזור גדול של נכסים שמטרתו להקטין את רמת הסיכון שלהן כפי שנהוג למדוד אותה באמצעות סטיית התקן.

אבל, למרות רמת הפיזור הגבוהה הזו, היא עדיין לא מהווה פוליסת ביטוח מפני הפסדים לעמיתים. הפסדים יכולים עדיין להיגרם מכך ש:

א. חלק ניכר מאיגרות החוב הממשלתיות בעולם (כשליש) נסחרות בתשואה שלילית לפדיון, וגם בישראל, שבה המצב טוב יותר והתשואות הן חיוביות, הן חיוביות באופן נומינלי, אך רבות מהן נסחרות בתשואה ריאלית שלילית. כלומר, לא מצליחות לשמר את הערך הריאלי של הכסף.

ב. איגרות החוב הקונצרניות בעולם המפותח - בארה"ב, בגרמניה וגם בישראל, נסחרות בתשואה לפדיון שרחוקה מלשקף את הסיכון האמיתי, או במונחים בורסאיים - המרווחים/פרמיות הסיכון שבהן הן נסחרות בהשוואה לאיגרות החוב הממשלתיות, נמוכות מדי, וגם התשואה האבסולוטית שלהן נמוכה מאוד, שכן המרווח, שהוא עצמו נמוך, מתייחס לתשואה של איגרות החוב הממשלתיות, שגם היא נמוכה, ולעיתים, כאמור לעיל, אף שלילית.

שוקי המניות אף הם אינם זולים. אומנם, בהשוואה לאיגרות החוב הממשלתיות וגם בהשוואה לאיגרות החוב הקונצרניות, שוקי המניות מייצגים בדרך כלל יחסי סיכוי-סיכון סבירים, אבל זוהי השוואה מעוותת מיסודה, שכן הבסיס של תימחור איגרות החוב הוא רעוע.

אם כן, אף לא אחד מאפיקי ההשקעה המסורתיים מייצג רמה נוחה להשקעה, שלא לומר, רמה הזדמנותית. כולם מצויים ברמות שיא אחרי רצף של עליות (עם הפסקות קטנות) שנמשך כעשור ב"אדיבותה" של רמת הריבית האפסית ושל הבנקים המרכזיים בעולם.

הרבה סיכונים, מה נשאר בארגז הכלים?

אפשר אומנם לומר, שכפי שהדברים נראים כרגע, הריבית בעולם וגם בישראל, תישאר נמוכה מאוד עוד לא מעט זמן, ולכן הגיאות בכל השווקים עשויה להימשך. ואולם, במצב הנוכחי יש רשימה ארוכה של סיכונים, ארוכה ומורכבת יותר מאשר במצבי שוק אחרים.

הרשימה מתחילה באיום על הגלובליזציה כחלק ממלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין שמייצגת גם דבר הרבה יותר גדול, והוא ראשיתה של מלחמה קרה בין שתי מעצמות שיש ביניהן הרבה נקודות חיכוך שאינן רק כלכליות, כמו ים סין הדרומי, טייוואן, צפון קוריאה שמהווה איום בפני עצמו, איראן-סעודיה-ישראל והשלכות גיאופוליטיות וכלכליות על מחירי הנפט, למשל, חשש מפני פגיעה בשרשרת האספקה הטכנולוגית בעקבות סכסוכים בין שתי מדינות מרכזיות לעניין זה - יפן ודרום קוריאה. הר החובות הגלובלי שמגיע כבר לכ-250 טריליון דולר, שגם לנגידי הבנקים המרכזיים אין מושג כיצד יוצאים ממנו, בעיית הבנקאות באירופה, ובמיוחד בגרמניה ובאיטליה, החשש מפני סיום המחזור של התרחבות כלכלית ומעבר להאטה, ואולי, גרוע מזה, למיתון.

ולכל הצרות והחששות הללו, נוסף עכשיו וירוס הקורונה, שאיש אינו יודע כיצד הוא עתיד להתפתח בסין ומחוצה לה, ועד לאן יגיעו ההשלכות הכלכליות שלו. וכל זאת, כאשר קברניטי המדיניות הכלכלית יתקשו למצוא בארגז הכלים שלהם את האמצעים לטיפול במצב חדש של האטה כלכלית, אולי חריפה.

לכן כיום יש משנה חשיבות למשקלו של החלק הלא סחיר בתיק ההשקעות. לקרנות הפנסיה יש חלק מובנה בהשקעות שאינן סחירות והוא של אג"ח מיועדות שמהווה כ-30% מנכסיהן. חלק זה נושא תשואה מובטחת לפדיון, שהיא חלומית בתנאי היום בכל קנה מידה: 4.86% לשנה צמוד למדד המחירים לצרכן. לאחרונה הועלו הצעות שונות לבטלן או לשנותן.

לקופות הגמל ולקרנות ההשתלמות, לעומת זאת, אין אג"ח מיועדות, ולכן הן נזקקות לבנות את החלק הלא סחיר של נכסיהן.

השקעות אלטרנטיביות כוללות קרנות פרייבט אקוויטי בישראל ובחו"ל - נדל"ן, תשתיות, הלוואות, קרנות הון סיכון, קרנות גידור והרבה מאוד וריאציות שלהן, וכן הלוואות פרטיות שניתנות לעסקים שונים.

לחלק הלא סחיר בתיק ההשקעות יש משמעות גדולה מבחינת העמיתים.

מצד אחד, בנייתו כרוכה בהוצאות, שכן הקופה מבצעת חלק מההשקעות הלא סחירות באמצעות קרנות, כמו קרנות פרייבט אקוויטי לסוגיהן (ויש הרבה מאוד סוגים), קרנות גידור, או קרנות הון סיכון, וזה כרוך בתשלום דמי ניהול לגופים המנהלים אותן, עוד לפני שההשקעות האלה הבשילו ונתנו פירות. בשפה המקצועית זה מכונה ה-J Curve. עלויות אלה הן חלק ממה שמכונה "הוצאות ישירות" והן, כמובן, פוגעות בטווח הקצר בתשואת הקופה.

מהי קרן פרייבט אקוויטי? קרן השקעות פרטית שהוקמה במטרה לרכוש נכסים או חברות שיש להן פוטנציאל השבחה, או נמצאות במצוקה, במגמה לשפר את רווחיותן, ואז לממש את ההשקעה בהן. מאחורי השם פרייבט אקוויטי "מסתתרים" סוגים שונים מאוד של קרנות השקעה, הנבדלות בגודל החברות שבהן הן משקיעות, בשלב מחזור החיים של החברות שאליהן הן נכנסות, בסוג הנכסים ובאופי ההשקעה.

ישנם מספר סוגים של קרנות פרייבט אקוויטי:

קרנות BO (ביי-אאוט) - קרנות שלרוב רוכשות נתח שליטה בחברה מבעלים קיימים. במהלך תקופת ההחזקה תנסה הקרן להשביח את החברה ולאחר מכן תנסה למכור אותה או להנפיק אותה.

קרנות Growth - קרנות המשקיעות בחברות בשלבי צמיחה, לרוב חברות טכנולוגיה.

קרנות Special Situations/Turnaround - קרנות המתמחות בהשבחת חברות הנמצאות בקשיים ניכרים, שלא לומר, הידרדרות.

קרנות VC - קרנות הון סיכון המשקיעות לרוב בחברות היי-טק בשלבים ראשוניים. בקרנות מסוג זה ישנו J-Curve עמוק הנובע מאופי חברות הפורטפוליו.

קרנות Secondary (שניונית) - קרנות הרוכשות זכויות בקרנות אחרות משותפים מוגבלים (LP), עושות גם עסקאות שניוניות ברמת הנכסים.

יעד התשואה השנתי ברוטו שהמשקיעים מצפים לקבל בקרנות פרייבט אקוויטי מסוגים אלו נע כיום לרוב בין 12% ל-15%, והוא, כמובן, תלוי ברמות המחירים של הנכסים שבהם הקרנות משקיעות ומושפע גם מן הריבית המקובלת בשוק, ומיכולת הגוף המנהל - השותף הכללי (GP).

אצל גופים מוסדיים בישראל נרשמה הגדלה משמעותית בהשקעה בקרנות המתמחות בהשקעה בתשתיות, הן בחוב והן באקוויטי, השקעה במתקני התפלה, מתקנים סולאריים לייצור חשמל, פרוייקטי גז כדוגמת תמר ולוויתן, כבישי אגרה ועוד.

היתרונות בהשקעה בקרנות פרייבט אקוויטי מנקודת ראותם של הגופים המוסדיים הינם החזרים גבוהים צפויים (אבל, כמובן, לא מובטחים) ביחס לשוק הסחיר, צמצום התלות בהתנהגות השוק הסחיר, ויצירת פיזור וחשיפה לחברות פרטיות בשלבי חיים שונים שלהן.

מנגד, החסרונות בהשקעה בקרנות מסוג זה הינם משך חיים ארוך למימוש, חוסר נזילות למשך זמן ארוך יחסית, תזרים מזומנים שלילי בשנים הראשונות (J-Curve שלילי) של הקרן, ודמי ניהול והצלחה גבוהים בהשוואה לדמי הניהול המקובלים בשוק הסחיר של קרנות הנאמנות וקרנות הסל.

למעשה, בתהליך זה מנהלי ההשקעות המקומיים רוכשים מיומנויות חדשות שלא היו קיימות כלל בישראל עד לפני כעשור.

לעומת כל אלה, יש השקעות שנעשות באופן ישיר, כמו בנדל"ן מניב, למשל, השקעה בבניין משרדים, או בפרוייקט תשתיות תחבורתיות, תחנות כוח מבוססות אנרגיה חליפית וכיו"ב. לעיתים השקעות אלה נעשות לצד קרנות שבהן הגופים המוסדיים משקיעים כהשקעה משותפת (Co-Investment). כמו כן, מתן הלוואות פרטיות לגופים עסקיים שמספקות לקופה, כלומר, לעמיתיה, תשואה טובה יותר מאשר איגרת חוב קונצרנית של אותה חברה, או חברה אחרת בדירוג סיכון זהה, ומספקת גם ביטחונות, שלעתים קרובות לא קיימים באיגרות חוב סחירות. ברור שזה כרוך גם בוויתור מצד המלווה - הקופה - על סחירות במשך כמה שנים.

אבל היתרון הגדול של ההשקעות האלטרנטיביות הלא סחירות הוא שהן מספקות עוגן של יציבות לתיק ההשקעות של הקופה. הן אינן נסחרות בבורסה, והן משוערכות לפי שווי הנכסים שברשותן. נכון, אין נתק מוחלט בין התימחור של השקעות לא סחירות לבין השקעות סחירות שכן במקרה שבו נרשמות, למשל, ירידות חדות בשערי איגרות החוב הקונצרניות הסחירות, זה משפיע בהכרח על השיערוך של איגרות החוב הלא סחירות (הלוואות פרטיות), וכן - במקרה של האטה כלכלית וירידה במחירי המניות הסחירות, זה עלול להוביל לשיערוך נמוך יותר גם של ההשקעות הלא סחירות.

ועדיין, בסביבת הריבית האפסית כיום יש יתרון גדול לקופה שיש לה מרכיב גבוה של השקעות לא סחירות, כמובן, בתנאי שהן איכותיות.

יתרון זה לא בא לידי ביטוי כאשר התיק הוא בתהליך בנייה בגלל אפקט ה-J-Curve, וכמובן, שהוא לא בא לידי ביטוי בתקופות שבהן שוקי המניות ו/או שוקי איגרות החוב מצויים בגיאות, כי ההתאמה של ההשקעות האלה לגיאות מגיעה מאוחר יותר. בתקופת גיאות, משקל גדול יותר בנכסים סחירים מבטיח כמעט תמיד השגת תשואה גבוהה יותר מאשר בנכסים הלא סחירים.

ולכן, היתרון של הנכסים האלטרנטיביים אמור לבוא לכלל ביטוי דווקא בתקופות שבהן השווקים הפיננסיים הסחירים נחלשים. או אז, מתברר ומתגלה הערך החבוי בהשקעות הלא סחירות כמרכיב שמייצב את תיק ההשקעות.

בישראל רק 14% בנכסים לא סחירים

בנייה של תיק השקעות אלטרנטיביות אינה עניין של מה בכך. מדובר בתהליך ארוך שלוקח הרבה שנים ושכרוך בסינון מוקפד, בדיקות ארוכות, מהלכים הדרגתיים של מה שקרוי השקעה ב"שנות בציר" שונות, כך שחלק מההשקעות נעשה בתקופה נוחה יותר, וחלק בתקופה נוחה פחות (בדומה להוראות קבע), השקעות שנגזרות מתוכנית רב-שנתית, אבל אין ספק שזה משרת את טובת העמיתים.

הציבור הישראלי אינו ער דיו למציאות הזו שבה כל אחת מן הקופות מחזיקה בשיעור שונה בתכלית של נכסים לא סחירים ונוטה להתרשם מן הטווח הקצר. בעשור האחרון, גם כמה שנים הן בחזקת טווח קצר שכן שוקי ההון - מניות, איגרות חוב ממשלתיות ואיגרות חוב קונצרניות, ידעו כיוון אחד - כולן עלו ברצף, כמובן, עם ירידות פה ושם, אך כאלה שלא שברו את המגמה המרכזית, כך שמי ש"הימר" על השווקים הסחירים והזניח את בניית תיק ההשקעות האלטרנטיבי נהנה, כמובן, אבל זה מסוג הדברים שלנוכח הסיכונים, יכול להשתנות באחת.

מבדיקה שעשינו במיטב דש עולה ששיעור הנכסים הלא סחירים בתעשיית קרנות ההשתלמות עומד על כ-14% (ללא הלוואות לעמיתים). זהו שיעור נמוך בהשוואה למקובל בגופים מקבילים במדינות מפותחות.

מעבר לכך שציבור המשקיעים בישראל לא מכיר את הנתונים שאומרים שישנם גופים עם משקל גדול של נכסים לא סחירים, וישנם גופים אחרים עם משקל זניח שלהם, בסיס הידע הפיננסי הכללי הוא רעוע, וכך הוא מתזז את השקעותיו לכיוון מי שנראה לו באותו רגע ככוכב השקעות.

מנהלי השקעות מוצלחים יותר ומוצלחים פחות, וגם למוצלחים יותר יש תקופות מוצלחות יותר ויש תקופות מוצלחות פחות. ממחקר מקיף שנערך בארה"ב בנושא זה, ושבחן את הביצועים של מנהלי השקעות לאורך 25 שנה, התברר כי אם בחרתם מנהל שהצטיין ב-3 שנים האחרונות, הסיכוי שהוא ימשיך להצטיין, הוא 24% בלבד, ואילו הסיכוי שהוא יהיה בין הגרועים בקטגוריה, הוא הרבה יותר גבוה, ועומד על 37%.

משקיע שעבר מקופת גמל/קרן השתלמות של מנהל אחד למנהל אחר, באחוז גבוה מאוד של המקרים ניזוק מכך. יש גופים שאחרי שנה או שנתיים-שלוש מוצלחות, הציגו אחר כך תשואות בינוניות עד מאכזבות.

אז יכול המשקיע לשאול, איך בכל זאת אני יכול להחליט היכן לשים את כספי, ואין מדובר דווקא בקופות גמל/קרנות השתלמות או קרנות פנסיה, אלא בכל הקשר של ניהול השקעות.

והתשובה:

● יש כמה גופי השקעה בולטים לטובה מבחינה מקצועית, ועד כמה שאפשר, חלק את כספך בין  2-3 מהם, ואל תרכז הכל במקום אחד.

● עד כמה שזה אפשרי, בדקו האם התשואה שהשיג הגוף המוביל בתקופה מסויימת לא נבעה  מנטילת סיכוני יתר והליכה לפינות, בין שמדובר באג"ח, ובין שמדובר במניות. במיוחד, כאשר מדובר בתשואה יוצאת דופן - החשד הוא במקום.

● שימו לב לעמלות ככל שמדובר בקופות גמל. ההבדל בתשואות בין גופים מובילים הוא קטן יחסית לאורך זמן, ולכן לדמי ניהול יש משמעות גדולה. כך למשל, אם קופת גמל
של גוף מסוים השיגה ב-5 שנים תשואה הגבוהה ב-2% מקופת גמל של גוף אחר, אבל היא גבתה ממך 0.4% לשנה יותר, אזי מבחינתך התשואה נטו היא זהה, ויש לזה חשיבות רבה לגבי העתיד, שכן דמי הניהול הם נתון ידוע מראש, ואילו התשואה, כלומר, מי ישיג יותר ב-5 השנים  הבאות. את זה לא ניתן, כמובן, לדעת מראש. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-11%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"